Hur man värmer

Än att värma husets väggar inifrån

Det finns modernare isolering för väggar från insidan – polyuretanskum, isolerande gips, polyetenskum och till och med termisk färg baserad på keramik. Bland dem är uppmärksamheten värd att vara det första materialet; Andra alternativ är egentligen olämpliga för att isolera lägenheten från insidan. Polyuretanskum är ett konventionellt skum som liknar aggregatet, vilket appliceras på en värmeisolerad yta med användning av en speciell spruta.

Än att värma husets väggar inifrån

Materialet är bra eftersom det på ett tillförlitligt sätt går i kontakt med någon yta, tränger igenom alla sprickor, är monolitisk och ångtät. Det härdar snabbt och bildar inga kalla broar. Polyuretanskum är dock ganska dyrt, och det går inte att arbeta med det själv.

Om det är nödvändigt att göra väggisolering från insidan är det bäst att använda polystyrenskum. Denna värmeisolator har de mest lämpliga egenskaperna, och det är inte svårt att installera det själv. Med hänsyn till isoleringstekniken skyddar det effektivt huset från förkylningen.

Hur man isolerar väggarna från insidan och om…

Om du har ens den minsta möjligheten att isolera väggarna utanför – gör det. Detta är det bästa alternativet, eftersom uppvärmning av väggarna från insidan är huvudvärk. Det finns bara två korrekta och mer eller mindre acceptabla alternativ, och man tar upp mycket utrymme och den andra kräver stora utgifter under vintern. Det finns ett annat sätt lämpligt för uppvärmning av balkonger och loggier. Och för nu är det allt. Alla andra alternativ med skum, flytande keramisk isolering, penofol och annat material ger bara fukt och mögel.

Väggisolering från insidan: Vad är problemet

Alla som isolerade ytterväggarna i ett hus eller lägenhet från insidan – från rummet – står inför problemet med utseendet av svampar, mögel och hög luftfuktighet. Dessa effekter är naturliga och visas oberoende av vilken typ av isolering som används. Det är möjligt att bli av med fukt och svampar bara genom att ta bort den inre isoleringen, göra en större översyn av väggarna, behandla dem med svampföreningar och plastering.

Låt oss titta på orsakerna. Allt på grund av den så kallade daggpunkten. Detta är kanten där varm och kall luft möter, och därmed bildar kondensat.

Än att värma husets väggar inifrån

Duggpunkt för olika väggisoleringsalternativ

Bilden till vänster visar situationen med daggpunkten om väggen inte är isolerad. Det ligger någonstans i väggens tjocklek, beroende på temperaturen och fuktigheten skiftas på ett eller annat sätt, men alltid tillräckligt långt från innerytan. I detta fall fryser fukten i väggen, fryser. På våren, som det tinas, förångas det och indunstas i atmosfären. Inomhus, om det finns fukt, då kort och på nivån av känslor.

I mitten av fotot visas situationen när väggen är isolerad från insidan. I det här fallet faller kondensatet i isoleringen, eller om detta inte är möjligt (exempelvis med expanderad polystyren) på isoleringens och väggens gräns. Även om väggen fryser och kondensatet blir is, på våren kommer det att smälta, isoleringen, väggmaterialet och ytan blir våt. Eftersom avståndet till ytterytan är stort, torkar fukten ut i det här fallet är mycket dåligt, vilket ”klättrar” i form av fukt, mögel och alla tillhörande charmar.

Än att värma husets väggar inifrån

Väggisolering från insidan: konsekvenserna

Och det tredje alternativet – väggisoleringen utanför. I det här fallet ligger daggpunkten i isoleringen. Hur man tar bort det därifrån är en annan historia (för att göra en ventilerad fasad eller för att välja materialets rätt ångpermeabilitet), och för vårt ämne är det viktigt att förstå att i detta fall är väggen inuti rummet definitivt torr och varm.

Sammanfattningsvis kan vi säga, om möjligt, göra isoleringen utanför. Uppvärmning av väggarna från inuti lokalen måste endast göras i några fall:

 • om de inte får värma ute (byggnaden är ett historiskt monument eller ett förbud mot lokala myndigheter)
 • om väggen går i en samling mellan två byggnader;
 • väggen går in i hissaxeln.

Men innan du börjar detta arbete, inspektera golvet, taket och fönstren väl. Ibland går en stor del av värmen inte genom väggarna, men genom dessa ytor, och det är lättare att värma dem (på så vis finns det mindre problem med daggpunkten).

Korrekt väggväggisolering i ett hus eller lägenhet

Att isolera väggarna i lokalerna från insidan och inte få ett problem i form av fukt, bara på två sätt:

 • återskapa en flerskiktig vägg (lägg en vägg en halv tegel med isolering) på något avstånd
 • göra uppvärmda väggar och isolera sedan.

Dessa alternativ fungerar, men som du kan se, äter de upp en stor mängd utrymme och kostar mycket pengar. I varje fall måste du överväga vilken typ av isolering och hur mycket som behövs, men kakan på väggen är densamma.

Andra väggen

På några avstånd från huvudväggen installeras en andra vägg 10-12 cm tjock. Mellan de två väggarna är ett isoleringslager fastsatt på innerväggen, vilket krävs för dessa förhållanden. Samtidigt måste ventilationen vara minst 3 cm från ytterväggen. Sammantaget kommer hela strukturen att vara 20-25 cm från huvudväggen. Det kommer att ”äta” torget mycket.

Än att värma husets väggar inifrån

Varianter av väggisolering från insidan

Som du kan se, kan duggpunkten placeras inuti isoleringen eller på insidan av väggen mot gatan. För att kunna ta bort den bildade fukten kan du göra tvångsventilation genom att installera en eller två avgaser.

Eftersom det här i det här fallet kommer att vara isolering, måste du välja en som inte är rädd för fukt. Detta är polyuretanskum, polystyrenskum, skumglas. Du kan använda vissa typer av stenull, men bara de som inte är rädda för fukt (det finns sådana).

Det är nödvändigt att fixa det värmeisolerade materialet samtidigt med väggkonstruktionen. Fäst på någon höjd, säkrad isolering. Arbetet är obekvämt, men det finns ingen annan väg ut.

Elvärme

Tanken med denna metod är att överföra daggpunkten inuti väggen när betong eller tegelvägg är internt isolerad. För att göra detta måste det värmas upp. Det enklaste sättet är att fästa en matta av elektrisk golvvärme. På något avstånd från honom installerar isolering, över vilken det finns ett ytskikt.

Än att värma husets väggar inifrån

Hur man isolerar väggen i lägenheten från insidan

Det finns inga problem med avlägsnande av fukt i det här fallet, och mycket mindre utrymme krävs för enheten: från 8 cm (med ett ventilationshål på 3 cm och en tjocklek på isolering 5 cm).

I denna metod kan det isolerande materialet vara allt. För att installera det, gör du först kassen, sedan motgitteret och en lämplig isolering är ansluten till den.

Alternativ för uppvärmning av balkongen från insidan

I fallet med en loggia och en balkong är situationen ofta ganska annorlunda. Om myndigheterna inte tillåter att installera väggen, kräver de att lämna den befintliga armerad betongskärmen, den är avskuren från den varma luften genom noggrann värmeisolering av extruderat polystyrenskum (EPS).

Än att värma husets väggar inifrån

Uppvärmning av balkongen från insidan

I det här fallet är isoleringen bättre att göra överflödig än åtminstone något otillräcklig. Den totala tjockleken är uppdelad i två lager. De passar utan mellanrum (helst med lås), och så att sömmarna i det första lagret överlappar arket på den andra. Det ska inte finnas någon slutlig åtkomst till varm luft till skärmen.

Mycket försiktigt är det nödvändigt att närma sig frågan om att värma golvet och taket på loggia / balkongen, för att säkerställa täthet vid korsningen mellan dem och väggarna. Också vara uppmärksam på hur glasrutan ska installeras: det kan också finnas problemområden: en fog med en skärm, väggar, isolering av delen ovanför ramarna. Alla ska vara väl färdiga, med undantag för möjligheten till varm / kall luftkontakt här. I det här fallet kommer det inga problem. Även om balkongen kombineras med rummet.

Landfrågor

Hur man värmer husets väggar inifrån och ut

Än att värma husets väggar inifrån

För att en person ska trivas, behöver du en lämplig lufttemperatur (20-25 grader) och fuktighet (från 50 till 60%). Men vi lever alla i olika klimatzoner, och för vissa behöver vi höja temperaturen till en bekväm nivå med hjälp av värmare.

Men värmare är bra för ett litet rum, om du har stora rymliga rum och du behöver värma allt (till exempel små barn och ett sjukt barn), så kommer kostnaderna för el vara stor.

Därför är det värt att engagera sig i hemisolering från insidan och utsidan (upp till 30% av värmen kommer ut genom väggarna) och minska dem.

Vid isolering av installationsfel (speciellt lös passform, sprickor, inte bearbetning av leder) på grund av detta kan mögel uppträda i huset, svampar och fuktighet ökar.

Rätt isolering av huset utanför och inuti

Än att värma husets väggar inifrån

Vad du behöver först och främst veta om isoleringen av huset?

För närvarande finns det två huvudtyper av isolering:

Utomhus – installerad på ytterytan av väggen och utsatt för väderförhållanden (men tar inte upp rummens utrymme) och den inre delen som är fastsatt på väggens inre del (bättre att använda i stora rum, eftersom isoleringen äter ca 10-15 cm från alla sidor under installationen).

Naturligtvis finns det fortfarande konflikter och diskussioner om bästa isoleringsformen (från utsidan till värmen, inuti eller utvändigt och inuti). Mycket har redan sagts om detta, det finns fördelar och nackdelar till förmån för varje alternativ.

Material och genomgången hemisolering

Än att värma husets väggar inifrån

Vad du behöver tänka på när du väljer isoleringsmaterial?

Välja isolering för hemmet måste du vara uppmärksam på följande indikatorer:

 • Duggpunkt;
 • Ånggenomsläppligheten hos väggarna.

Duggpunkten är temperaturindikatorn där fukt i luften börjar kondensera i vatten.

Daggpunkten ligger i väggen och kan röra sig om det när de yttre och inre temperaturerna ändras.

Till exempel i ett rum är temperaturen 20 grader (fuktighet 50%), vilket innebär att daggpunkten blir 13 grader (det vill säga om det finns ett föremål med sådan temperatur eller lägre i rummet, bildar kondensat på det).

Vattens ångpermeabilitet är materialets funktion att fälla eller låta ånga genom. Detta bidrar till att avlägsna ånga (och lägre luftfuktighet) från rummet.

För den mest effektiva isoleringen behöver du:

Att försöka värma ute (om det är varmt inuti, är väggen fortfarande kallt, bara låter inte förkylningen i rummet).

Och på vintern kan en vägg med inre isolering i allmänhet frysa (speciellt i hörnen).

Om du ska göra en ”tårta” från olika värmare måste du välja på ett sådant sätt att ångpermeabiliteten ökar från insidan – utsidan.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Än att värma husets väggar inifrån

Isolering från insidan är inte 100% garanti för värme i ditt hem, men det kommer att öka temperaturen. Denna isolering används oftare som ett återstående alternativ – om det är omöjligt att göra utsidan (det finns ingen tillgång till väggen).

För att inte oroa dig för kondens och fuktuppsamling bör isolering väljas med den lägsta ångpermeabilitetsparametern.

Som material för intern isolering väljer du:

 • Polyuretanskum;
 • Expanderad polystyren;
 • Mineralull.

Läs mer om den interna väderbildningen och sekvensen av väderleksförhållanden i dessa artiklar:

Förberedelse av väggar för isolering

 • Väggen måste vara förberedd för värmaren, oavsett vilken typ av isolering som helst.
 • Först och främst tar vi bort den gamla finishen (det kan vara plattor, tapeter, dekorativa plaster och jämn färg), vi tar bort allt så att bara en blyggen eller murverk kvarstår.
 • Broom eller vakuum avlägsna damm.
 • Om du hittar en svamp eller mögel på väggen – ta bort och behandla den infekterade ytan.
 • Vi täcker väggen med en primer, om det finns stora sprickor (som primeren inte klarar av – spräng ut med skum eller päls med akryl).
 • Efter torkning applicerar det första lagret av primer det andra skiktet.
 • Därefter måste du applicera gips (du kan använda beacons).
 • Full torkning sker inom 3 dagar, så är väggen helt klar för montering av isolering.

Hur och vad man ska isolera väggarna i huset utanför

Än att värma husets väggar inifrån

På ytan bor vi i detalj.

Först och främst inspekterar vi vår vägg. Kontrollera ytskiktet för hållbarhet (helst bör du ta bort finishen).

Vi förbereder helt väggen för uppvärmning (du kan följa råd ovan). Det vill säga, vi rensar den tidigare beläggningen, stänger upp sprickorna, malar den.

Därefter måste du välja och köpa isolering.

Det vanligaste polystyrenskummet (polystyren).

 • Bra värmeisolator;
 • Det bildar sällan mögel och svamp;
 • Lågt pris;
 • Lång livslängd;
 • Det tolererar temperaturfluktuationer.

Glöm inte att väggen måste jämställas före väderleksförändringen, stora skillnader spenderar i hög grad fasadens framtida utseende.

Skummet är valt och köpt, nu behöver du installera det (dessutom köpt lim, cement – vi lägger isolering på detta).

Limet måste spädas med vatten för att få en konsistens av gips och en spatel måste appliceras på väggen.

I botten av skumklistermärken sätter vi den stapel där vi ska bygga panelen.

Först smeder vi på väggen, så täcker vi panelerna med ett litet lager och applicerar det på väggen (något pressar det mot väggen).

Därefter fixar vi dessutom skumplastarna med ”paraplyer” (det kan också sättas med ”paraplyer” några dagar efter limning).

Än att värma husets väggar inifrån

Då täcker vi fogarna och locken med lim (om luckorna är stora, så slår vi först ut byggskummet).

Nätet läggs på toppen, vi lägger cementblandningen på nätet (försök att lima nätet gradvis, i delar).

Efter att morteren är malet med en sandpapperspapper, är ytan polerad och avlägsnar grovhet och ojämnhet.

Därefter lägger vi det sista lagret – efterbehandlingsblandningen. Efter det torkar, är ytan också polerad med sandpapper.

Ju bättre att värma väggarna inuti huset eller problem med isoleringen av hus från insidan

Än att värma husets väggar inifrån

Nu är det värt att överväga eventuella problem med isolering

Vid isolering från insidan:

 1. Det är viktigt att tätt ligga isolering och tätt angränsande gips
 2. Om du lämnar utrymme eller tomma utrymmen, kommer kallt att sippra igenom dem.
 3. Se till att temperaturen på lagerväggarna inte faller under daggpunkten, annars kommer kondensering att uppstå. Som senare kan de bli isiga (sprickor kommer att dyka upp) och fukt är en svamp, mögel.

Hur bli av med dessa problem?

Tätt fixera isoleringen mot väggen (det är bättre att använda isolering med aluminiumfolie).

Det är bättre att installera mer än ett lager gipsskivor.

Så, allt arbete på väderleksförhållanden kan ske med egna händer och det kräver ingen speciell kunskap eller specialverktyg.

Externt är isoleringen mer fördelaktig när det gäller både rymd- och värmebehandling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *