Trägolv

Att lägga kakel på trä

Videoverkstad för oberoende plattorhandlare

Hur förena keramik med en träbas?

På grund av träets organiska ursprung kan det inte klassificeras som ”oskadliga” byggmaterial. Det skryter av brist på fukt, sväller från överutbud. Ett nytt trägolv för ett år eller två krymper fortfarande efter byggandet, och efter utgången av terminen som är inställd för krympning efter konstruktion förekommer rörelserna fortfarande. Osynlig för det mänskliga ögat, påverkar rörelsen den solida beläggningen på den kakelbelagda ytan. Strukturella bindningar är trasiga, plattor får lossna och spricka. Som ett resultat går inte bara allt arbete ner i avloppet, utan också en massa pengar som investeras i dekorationen.

Det innebär att den hemmaklädda efterbehandlarens uppgift är att skapa ett slags dämplager som absorberar träelementens karakteristiska rörelse. Med en hård ytterdel måste det här skiktet vridas mot den keramiska beläggningen, och den elastiska bakdelen måste ersätta stötar och slag av trä. Dessutom måste träet skyddat under det andas, annars kommer det snabbt att ruttas, besegras av svampar och mögel.

Att lägga kakel på trä

Förberedande skede – förberedelse av stiftelsen

Under trägolvet betyder vi uppenbarligen inte bara de plankerade golvbrädorna som ses från utsidan. Detta är en flerskiktskonstruktion som består av kraftiga strålar som läggs ”i korset” längs trägen och ligger under substratbrädorna. Innan en kakel läggs på ett trägolv måste alla delar av detta komplexa system noggrant undersökas och kontrolleras.

Revidering av träbasen

Eftersom ytbehandling av ett nytt golv från trä rekommenderas att tillverkas uteslutande med en tunga-spårbräda, är det inte svårt att gissa att en översyn av golvet för en översyn är absolut nödvändigt. Trots allt har golvet med trägolv redan serverat. Frånvaron av squeaks och shakiness av brädor är ingen ursäkt för latskap. Det är möjligt att det framväxande problemet helt enkelt inte kan kännas.

Varning. Om loggarna lagts i steg på mer än 50 cm måste golvet helt bytas, annars kommer det inte att tåla slitsens vikt med keramisk trimning.

Antag att designen uppfyller oss helt. Därefter utförs revisionen, reparationen och beredningen i följande ordning:

 • Vi tar bort det befintliga golvet;
 • kontrollera balkar och stockar, ersätt skadade eller börja rota element;
 • nivå vi kontrollerar horisontalitet och vi utför alignment;

Var uppmärksam. Om du höjer fördämningen på vanligt sätt – genom att köra kil eller foderskrot av timmer under det är omöjligt, måste du sya brädet ovanpå, klippa av överskottet och fokusera på nivåvärdena.

 • Vi bearbetar generöst alla komponenter i trägolv med antiseptiska impregneringar, bäst av allt med mastic med den maximala uppdateringsfrekvens som specificeras i specifikationerna.
 • Efter torkning av svampdödande impregnering fyller vi alla mellanrum mellan lagen med lera av den lilla fraktionen. Isolering vi somnar så att mellan lagrets topplinje och värmeisolatorns yta förblev 5 cm för ventilation;
 • Vi förbereder golvbrädor för omvänd läggning, de kommer att tjäna som en grov bas, eftersom gipsskivorna eller vattentäta plywood trots de övertygande garantierna från tillverkarna inte klarar de starka effekterna av fukt och flera temperaturfluktuationer. Även om det är lämpligt att arrangera ett badrum, ett litet badkök och ett vilrum, en torr planering med gipsskiva, spånskiva eller plywood

Varning. De som vill lägga kakan på ett trägolv, täckt med begagnade brädor, måste ta bort färgen eller lacken från golvbrädorna. Det är lättare och billigare att ta bort beläggningen med sandpapper eller en skarp skrapa. Du kan snabbt ta bort med en speciell kemisk ”tvätt” eller hårtork, mjukgör den skyddande och dekorativa beläggningen.

Att lägga kakel på trä

 • Vi lägger tillbaka de färdiga brädorna, vilket ger 3-5 mm gap mellan golvbrädorna för att säkerställa den troliga expansionen av undergolvet. Vi fixar brädorna med galvaniserade självgängande skruvar (en i varje rad, i de två sista);
 • i närvaro av mindre defekter, hål från de tidigare fästorganen eller knutarna måste de sitta på
 • Det lutade golvet planeras med en slipmaskin eller banalt slipad om utjämning inte krävs.
 • på golvets omkrets bör vara centimeter tekniskt gap. Fyll det med silikonmonterat skum eller lim med ett tejp från ett polymermembran (vi vikar 30 mm membranmembranen i halv, fäst den med en del till väggens nedre kant, den andra till golvet);
 • mellanrummen mellan brädorna, mellan arken av plywood, om den användes för att jämföra golvet i ”torra” rum, fyller även med skum eller lim med membranband;
 • För bildandet av ett monolitiskt isolerande skikt bearbetar vi det grova golvet med uppvärmd torkolja eller lateximpregnering utan den ökända ekonomin.

Var uppmärksam. Istället för mastic kan du använda pergamentpapper, bituminös eller vaxad valsad analog.

Om det bestämdes att man utför vattentätning med linolja eller impregnering, och inte rulla isolering utan att vänta på sin slutliga torkning, ska den förberedda ytan vara helt täckt med ett färgnät. Detta skapar ett kontinuerligt isoleringsskikt under kakelytan som ligger på trägolvet, vilket skyddar mot fukt och kompenserar träningsresultatet.

Lätta screed-enhet

Nu behöver du bilda en solid styv bas för keramikgolv. Detta kommer att vara ett standardskikt, men lättare och mer raffinerat, eftersom det inte behövs extra tryck alls.

Basen för att lägga porslin stengods, klinker eller kakel på ett trägolv kan ordnas på tre sätt, det är:

 • Fyllning med en standardcement av cement, vars tjocklek inte överstiger 3 cm. Först lägger vi på vattentätningen och fäster ett metallgaller på utkastet med självgängande skruvar, och vi häller i traditionell cementmortel, som kan bytas ut med ett polymerskikt.
 • Istället för konstruktioner avsedda för att forma skikt, använder vi lim CS med en botten av flytande glas. Ett tvåkomponent polyuretanlim klarar istället. Efter polymerisationen kommer det också att skapa ett elastiskt skikt som förhindrar kakel från sprickbildning från deformationens vagaries av trä.

Var uppmärksam. En lösning med flytande glas för att hälla skiktet kan göras personligen. För att göra detta, blanda en del vatten, två delar tvättad och siktad grov sand och två delar flytande glas.

 • I badhusets ”torra” lokaler är det möjligt att göra omedelbar torrutjämning med DSP-plattor eller fukttät gipskartong. Vi lägger dem ”i en körning” i en vinkel på 30º i riktningen för att lägga de grova brädorna så att stötfogarna inte sammanfaller. Sömmarna kan dessutom limas med en förening som är avsedd att användas med gipsskivor.

Video om att skapa en torr screed

Allting, det är möjligt att överväga att färdigställas.

Beskrivning av kakelbeläggningsprocessen

Innan limning gör vi en preliminär ”passning”, låt oss uppskatta hur vackert det är att lägga kakel på golvet. Stiklingar kan inte undvikas, men skarna delar borde vara bättre placerade i skuggade områden och på rummets omkrets. Därför startar vi den preliminära layouten från den centrala delen och från den mest upplysta zonen. Omedelbart bestämma hur många brickor måste klippas och förbereda dem i förväg. Om du inte behöver klippa mycket kakel, är det tillräckligt att lagra på en kakelskärare. För många trimplattor behöver slipmaskin.

Att lägga kakel på trä

Ytterligare steg för att lägga keramiska plattor på ett korrekt förberedt trägolv skiljer sig inte från standardmetoder, så:

 • Till att börja med rekommenderas det att hitta mitten genom att korsa diagonalerna. Vi delar upp rummet i fyra lika stora segment, efter att ha dragit riktningen för den belagda färgkabeln längs väggarna eller diagonalt beroende på vilken layout som valts.
 • Vi förbereder limet i strikt överensstämmelse med tillverkarens instruktioner. Vi spädar inte det mer än vad som krävs för att avsluta 1 m² golv.

Var uppmärksam. Använd rekommenderat cementlim, mastic måste kasseras. Istället för den vanliga injekteringen är det bättre att använda elastisk silikonkomposition av lämplig färg.

 • Applicera lösningen med en spatelkam på golvytan. Kombinverktygets storlek beror på de keramiska elementens dimensioner. För en stor kakel på 0,8 mm, för en mindre.
 • Vi lägger kakel på ytan som behandlas med lim, sätter in plastkors i stötfogarna, i extrema fall matchningar.
 • Vi kontrollerar ständigt längsgående och tvärgående riktningar, såväl som horisontellt läge, applicerar en stång till flera plattor.

Var uppmärksam. Du kan nivåera muren och korrigera defekterna först tills bindemedelslösningen hårdnar. Längd- och tvärriktningen kan justeras något genom glidning. Den ”nedsänkta” plattan måste separeras, lägg till den saknade lösningen och lägg igen.

Allt lim ”bloopers” från kakelytan ska avlägsnas med en fuktig trasa och inte vänta på att mattan ska sättas in. Efter att ha lagt och sätter fast limet fuktas och gnidsömmarna.

Att lägga kakel på trä

För de som har tagit hänsyn till detaljerna i att kombinera ett kaklat golv med en träbotten, kommer beläggningen säkert att vara förrän byggandet av en ny design. Det viktigaste är att inte glömma de karakteristiska egenskaperna hos trä. Efter att ha lagt golvet som beskrivits ovan kommer ägaren att skydda brickan från skador och träet från ruttning och sin egen ficka från extraordinära onödiga utgifter. Slutligen uppmanar vi dig att titta på en video om den geniala användningen av lim:

Att lägga plattor på trägolv – steg för steg teknik

Processen med att lägga plattor på trägolvet har förändrats mycket under de senaste decennierna. Om tidigare placerades en kakel på toppen av ett träd på cement blandat med sand, och en sådan blandning fyllde tungt en skogsbaserad bas, idag har allting blivit lättare. Här är en steg-för-steg-sekvens av arbete för olika varianter av grundstaten. Stiftelsens kvalitet beror på mängden arbete och, givetvis, deras kostnad.

Att lägga kakel på trä

Läggande av plattor på trägolv – schema

Fall 1. Det finns ett trägolv i gott skick.

Undersök och behandla ytan under plattan – basen måste vara hård. Kontrollera brädorna, fixa golvet, eliminera sprickan. Vi behandlar ytan av sanitära sammansättningen av mögel.

Lägg vattentätningsskiktet: PVC-film eller takmaterial med bitumen.

Den förberedda ytan är täckt med gipsfiberark. De skruvas på golvet med skruvar. Vidare lägger man direkt keramik på GVL. Gipsväggen måste vara fuktbeständig. Du måste lägga den i en razbezbeku, krympa sedan skruvarna på omkretsen, ett steg på 15 cm.

Vi limar gipsfiberplattan vid lederna med speciellt lim, borrar godtyckliga hål för ventilation, primerar gipsfiberplattan (djup penetreringsprimer) och låt torka.

Applicera lim på den färdiga ytan, lämplig för att arbeta med gipsskiva och lägga kakel på en normal yta.

Läggande av plattor: Förbered verktygen, späd ut torr limblandning. Nu måste du välja det lätta hörnet och applicera lim på ett litet område. Lägg kakeln på toppen, inte glömma korsarna, tryck det ordentligt på ytan. Tryck på en kakel med en gummihammare för att ta bort överflödigt lim. Kontrollera graden av horisontell läggning. Efter avslutat arbete torka den keramiska beläggningen från limet. Sömmen gnids bort efter ett par dagar när lösningen torkar. Förlägsna korsningarna.

Att lägga kakel på trä

Kakelläggningsprocess

Fall 2. Hur man lägger en kakel, om det bara finns lags, och golvet är rått

Om golvet är rutt eller brädorna är slitna, måste du byta ut dem och sedan lägga keramik.

Vi tar bort det gamla toppskiktet (linoleum, parkettbräda mm), ta bort mittskiktet – spånskivor (det kan vara DSP, någon beläggning menas), ta sedan bort plankytan som är fäst direkt till stockarna med en nageltraktor.

Vi kontrollerar lagerstängerna för integritet, täcker den fuktsäkra kompositionen, ställer in nivån. Mellan lagret lägger du vattentätningsskiktet (film, beläggning) och lämnar utsläppsrätter.

På golvet mellan lagarna fyller vi leran, med ett lager som är lika med lagets höjd, fäst på toppen av brädet. Detta garanterar värme och bra ljudisolering.

Fäst styren på skruvarna över staplarna, var noga med att komma ihåg luckorna i genomsnitt 5-10mm. Då är zapenivaem gap i lederna. Vi täcker basen med en hydrofoil, vi lägger GVL, och sedan allt, som i det första fallet.

Att lägga kakel på trä

Lim applikationsprocessen

Fall 3. Screed istället för det gamla trägolvet.

Detta är det dyraste alternativet för att förbereda grunden för plattor – mer detaljer här – golvskikt med expanderad lera. Om det är möjligt att göra en kopplare istället för den tidigare beläggningen, som har blivit oanvändbar, är följden av åtgärder följande:

demontera gamla material hela vägen till cement. Vi täcker samman väggar och golv. täcker dem med sand och cementmortel.

markera utrymmet, exponera ”beacons”, priming betong.

Vi fyller utrymmet till toppen av fyren med en slips (det här kan vara ren betong, använd även sandcementblandningen i proportion: 1 till 3). En sats från 15 liter.

Om skiktet är planerat tjockt, utför fyllningen av expanderad lera mellan skikten (höjden kan nå upp till två tredjedelar av den nivå som anges av fyrkanter). Efter en och en halv dag, rengör basen så att den expanderade leran på ytan inte stämmer och häll den igen.

Efter 3 dagar måste du förstöra screed eller använda en självnivellerande lösning.

Detta följs av de vanliga murverk keramik.

Att lägga kakel på trä

Kakelläggningsprocess

Fall 4. På plankbasis finns en spånskiva, golvytan kan användas.

Spånplatta kan vara grunden för plattor om den bearbetas. För detta:

Röda stunder där muren och DS-plattan möts är zenenivaem.

Överdelen av plattan måste profileras eller blötläggas två gånger med en speciell förening.

Vi bearbetar DS-plattan med latex-tätningsmedel, fixerar färgröret där och låt det torka. Därefter fixar vi nätet med självgängande skruvar, vilket garanterar en tight passform till DS-plattan.

Det är nödvändigt att täcka nätet med kompositionen: en del av vatten + några delar av sand och ett par delar av flytande glas.

Detta följs av det vanliga läget av keramik.

Att lägga kakel på trä

Detta är det dyraste alternativet för att förbereda grunden för plattor – mer detaljer här – golvskikt med expanderad lera.

Att lägga kakel på trä

Läggande av plattor på trägolv

Se även:

 • Att lägga kakel på trä

  Är det möjligt att sätta en kakel på en kakel

 • Att lägga kakel på trä

  Varm golv med egna händer

 • Att lägga kakel på trä

  Enheten av ett trägolv på stockar

 • Att lägga kakel på trä

  Lägga mosaikplattor på gallret

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *