Överlappar

Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

Bitumen för vattentätning grunden innan arbetet upphettas till en temperatur av 160-180 grader, vilket kräver närvaro på platsen för värmeanordningar. Hög temperatur är nödvändig för fullständigt avlägsnande av fukt från ämnet. Avviker material lågt pris per kvadratmeter. Ofta i kompositionen finns olika tillsatser för att förbättra elasticiteten.

Mastic är gjord på organiska lösningsmedel och appliceras i kall tillstånd. Dessa inkluderar:

 • Normal bitumenmastik på lösningsmedel. Det mest populära sättet att täta botten. Det utmärks av låg kostnad, men skyddsfilmens hållbarhet är liten.
 • Bituminös mastik med tillsats av polymerer. Det ökar elasticiteten, förbättrar vidhäftningen med basen, ökar temperaturintervallet för användning. Kräver inte fullständig torkning av väggen. Kostnaden för materialet är hög, så använd det i undantagsfall. Av minuserna kan noteras omöjligheten av applicering på platser där vatten är ständigt närvarande.
 • Vattenbaserad bituminös mastik. Konstruerad för applicering på ytan av källaren. Den används vid omöjlighet att bearbeta väggarna utanför. Producerad vattenbaserad, därför luktfri. Säkert i begränsade utrymmen. Ämnet har en temperaturgräns – i källaren bör temperaturen vara +5 grader eller mer.
 • Gummi-bitumen mastik. Används för att producera högkvalitativ beläggning. Skyddar säkert väggen även under vatten.
 • Bitumen-latexemulsion. Hon täckte väggarna på ett stort område mekaniserat sätt. På 8 timmar kan du hantera upp till 1000 m 2.
 • Två-komponent bitumen mastik. De enskilda elementen i ämnet säljs i olika banker och ansluts före arbetet. Verktyget har lång hållbarhet och snabb härdning.
 • Mastic hot användning. Inte rädd för svåra klimatförhållanden. För att kondensera uppvärms den till en temperatur av 300 grader.
 • För att förbättra vidhäftningen med hartsprimerprimeren. Detta är en speciell blandning avsedd för en viss typ av isolator. Säljs i flytande tillstånd färdigt att använda. De angivna egenskaperna hos fonderna i hemmet kan inte verifieras, kvaliteten på produkten kan endast bedömas av indirekta tecken. Till exempel kan en fem-liters hink av en substans inte väga mer än 5 kg, eftersom primern är lättare än vatten. Om behållaren är tyngre finns det utländska tillsatser i blandningen.

  Primeren kan framställas oberoende av bitumen av märket BN70 / 90 eller BN90 / 10 och lösningsmedel (bensin, fotogen) i ett förhållande av 1: 3 eller 1: 4 i vikt. Ett annat alternativ är att använda för detta ändamål en mastik med värmebeständighet över 80 grader, utspädd till ett halvvätsket tillstånd. Typ av primer måste matcha vattentätningen.

  Konsumtionen av bitumenmastik beror på många faktorer: området för det behandlade området, hartsetets densitet, dess märke, komposition och kvalitet. För att bestämma volymen kan du använda våra rekommendationer:

  • Per 1 m 2 vertikal yta går från 300 till 900 g.
 • 1-2 kg per 1 m 2 används för horisontella tomter.
 • Isoleringens tjocklek beror på fundamentets djup. Om basen går ner till 0-3 m ska den vara minst 2 mm, om 3-5 m – 2-4 mm.
 • För att minimera förbrukningen av bitumen vid vattentätning av fundamentet, övervakar regelbundet skiktets tjocklek. Om man bestämmer sig för att smörja väggen bara två gånger, applicera alternativt 1,5 mm vardera, om fyra – 1 mm vardera. Mät våt och torr filmtjocklek.

  För att kontrollera, använd universell tjocklek mätare eller tillgängliga verktyg. En kam hjälper till exempel om lösningen fortfarande är flytande. För att bestämma storleken på det torkade ämnet, skära ett litet segment av filmen från väggen och använd en tjocklek. Om parametern inte överensstämmer med det tillåtna värdet, bearbeta partitionen på nytt.

  Inte alla bitumenbaserade produkter kan appliceras på fundamentet. Använd inte produkter av flytande material på grund av låg driftsäkerhet.

  Förberedelse av grundytan

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  Vattentätning kan utföras vid vilken konstruktion som helst. Det är lättare att utföra arbete vid byggnadsstadiet, när grunden inte är täckt med mark

  Om huset är bostadsområde, utanför, nära grunden, gräva en gräv till sitt fulla djup. För bekvämligheten bör gropens bredd vara minst 1 m.

  Följ sedan följande åtgärder:

  1. Kontrollera strukturen för defekter och bestämma hur man eliminerar dem. Väggen måste vara stark, utan pauser.
 • Vid lederna av horisontella och vertikala plan, gör filéer för jämn parning av ytor.
 • Sprid sprickor på en hård bas och försegla med cementmortel.
 • Om du hittar ett stort antal diskhoar, gnugga dem med en speciell finkornig cementmortel. Operationen utförs för att eliminera utseendet av luftbubblor vid applicering av mastik.
 • Ta bort skarpa och kaustiska utsprång och kammusslor från väggen eller runda av med en radie av 3-5 cm. Annars kommer beläggningen att skadas om du inte har täckt den med marken. För att eliminera nackdelarna, använd en kvarn med lämpliga munstycken. Du behöver också verktyget för att runda hörn av strukturen.
 • Rengör väggen från damm och smuts.
 • Se till att ytan är torr. Förekomsten av fukt kan bestämmas med hjälp av speciella anordningar. Tillåtet värde – högst 4%. Om det inte finns någon fuktmätare täcker du väggen med plastfolie och lämnar en dag. Om en våt fläck visas under den är väggen inte klar för vattentätning. Torka partitionen kan vara en byggtork.
 • Om grundvattnet i närheten av huset ligger nära ytan, installera avloppssystemet. Det kommer att minska det hydrostatiska trycket på strukturen.
 • Framställning av bitumen för att dra på basen

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  Ämnet späds eller smälts till ett halvvätsket tillstånd, lämpligt för användning. Beredningsprocessen beror på typen av material.

  Massiv bitumen smälts i brand i alla behållare – hink, tank, järnfat, deras storlekar beror på det behandlade området. Häll bitar tjära i en fat, gör en eld under den. Efter smältning är råmaterialet färdigt att använda. För arbete behöver du 2 personer. Stoker stöder förbränning under tanken och ser till att lösningen inte slutar. Den andra utföraren hanterar väggen.

  Bitumenpolymermastikala lösningar utan upphettning. Mala hartset, sätt det i en behållare och fyll det med ett lösningsmedel – bensin, fotogen eller vit anda. Rör om innehållet till en massa som liknar kissel. Vid arbetet ska du följa reglerna för brandsäkerhet på grund av brandfarlig bensinånga.

  Tvåkomponents mastik säljs i två behållare. I en lagras bitumen i andra polymeradditionsmedel. Förbereda lösningen, anslut båda elementen och blanda i 5 minuter med en låghastighetsborr med ett speciellt spiralmunstycke.

  Anvisningar för applicering av bitumenmastik

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  Processen med att applicera lösningen på väggen är enkel, men operationerna utförs i en viss sekvens:

  • Stryk ytan med en primer eller annat sätt i ett enda lager med en pensel. Platser täckta med cement och sandgips – i två. Följande arbete kan utföras endast efter fullständig torkning av väggarna.
 • Häll den beredda bitumen i en hink och ta den till huset.
 • Skriv en lösning i en liten behållare, doppa en bred pensel eller borsta in den och skjut ner den från toppen av väggen. Följ nästa körfält med en överlappning på den första.
 • Om vattentätningen görs på ett varmt sätt är det nödvändigt att arbeta snabbt, eftersom lösningen i en liten behållare börjar härda efter 1-2 minuter. På väggen fryser hartset fullständigt under dagen.
 • Tvåkomponentmastiks behåller sina egenskaper i 30 minuter, så använd den snabbt.
 • På delar av väggen med sprickor eller nära kalla sömmar, förstärka bitumen med förstärkt material. Glasfiberduk, glasfiber eller geotextil med en densitet på 100 till 150 g / m 2 är lämplig för detta ändamål. Applicera ett ämnesskikt mot väggen, applicera glasfiber på den och tryck fast mot basen med en rulle. Duken måste täcka problemområdet och området runt det minst 100 mm. Det borde inte finnas några hål under remsan. Användningen av förstärkning kommer att fördela dragbelastningen på ett stort område, minska trycket på fundamentet nära sprickan vilket kommer att förlänga konstruktionens tillförlitlighet och hållbarhet.
 • Efter torkning av det första skiktet, använd följande. Lösningen stelnar om den slutar klibba. Härdningstiden beror på många faktorer – blandningens blandning, temperatur och fuktighet, brukar vanligtvis 4-6 timmar. Arbetet rekommenderas att återupptas efter 24 timmar.
 • Efter torkning av väggarna fyller du gräven med ren sand utan några ingrepp som kan skada beläggningen.
 • Hur appliceras bitumenmastik på fundamentet – se videon:

  Bitumen är det mest prisvärda och populära materialet för vattentätning grunden. Det är enkelt att applicera, så att du själv kan göra operationen. Det är bara viktigt att följa några enkla regler för att arbeta med detta ämne.

  Gilla den här artikeln? Dela det med dina vänner genom sociala! Spenderar bara 10 sekunder av din tid på två klick på knappen Social Network, hjälper du vårt projekt. Tack!

  Relaterade nyheter

  Foundation bituminous mastic – steg för steg applikationsteknik

  När du väljer isolering från fukt till grunden är bitumen det bästa alternativet: det är kemiskt inert och samverkar inte med vatten. I modern konstruktion används sällsynta naturliga kolvätehartser sällan, de är överlägsna i pris och prestanda för konstgjorda produkter av oljeraffinering, skiffer och kol, som ingår i mastik, pastor och impregnering. På grund av sin höga duktilitet är det lämpligt att applicera dem även i svårare räckviddar i källaren, efter stelning bildar en stark och hållbar beläggning som är fullständigt ogenomtränglig för fukt.

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  Vätskeformig bitumen ger bra vidhäftning även med grov betong med minimal materialkonsumtion. Det är särskilt effektivt i kombination med polymeradditiver (penetrerande vattentätteknik), om så är fallet, mikroporer och sprickor förseglas och filmen avtar inte. Att arbeta med moderna kompositioner är inte svårt även för en icke-expert, alla steg är lätta att göra själv.

  När rekommenderas denna teknik?

  Det finns flera sätt att skydda grunden för en byggnad mot fukt, i synnerhet de avger vertikal (målning av konstruktioner med flytande mastik eller fästvalsade material) och horisontellt (återfyllning av kuddar, takfilt, självnivellerande golv). Vattentätning av källare rekommenderas när grundvattennivån är 1,5 m under källaren och medeltrycket på väggarna är upp till 2 m, förutsatt att konventionell bitumenimpregnering används och upp till 5 – för bitumenpolymer.

  Det är bäst att överväga denna teknik som en del av ett komplex av skyddsåtgärder. Det är möjligt att applicera flytande bitumen både vid ett stadium av huvudkonstruktionen av basen och vid reparation av en vattentätning. Ett alternativ är användningen av bitumenmastik som bindelag mellan takmaterial och botten.

  Mastic Egenskaper

  Dess användbara egenskaper är:

  • Hög vidhäftning med betong och andra typer av baser.
  • Möjligheten att tolerera låga temperaturer (upp till -40 ° C), utan att spricka och bryta.
  • Brist på sömmar.
  • Ekonomisk förbrukning av bitumenpasta och användarvänlighet.
  • Blockeringen av de minsta sprickorna och defekterna, upp till kapillärerna i betongen.
  • Isolering av svåråtkomliga ytor (både yta och jord).
  • Möjligheten att applicera på gammal och färsk betong, hållbarhet.
  • Motståndskraft mot biologiska influenser, vilket hindrar utvecklingen av svamp och mögel.
  • Skapa en elastisk vattentät film med hög slaghållfasthet.

  Torkningshastigheten för bitumen beror på omgivningstemperaturen och skiktets tjocklek. Formuleringar baserade på det appliceras både från utsidan (inklusive källaren) och från insidan av fundamentet. I det första fallet är byggnaden skyddad från grundvatten, i det andra – från penetrering av kapillär fukt. Genomförande av en vattentätning källare källare och stiftelser ökar vattnets motstånd av betong 3-4 gånger genom att komprimera dess struktur.

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  DIY applikationsteknik

  Verken utförs enligt följande schema:

  • Förberedelse av basen, inköp av bitumen.
  • Primer eller primerapplikation.
  • Smörjning av fundamentet med mastic, förstärkning av sömmar.

  Vid det första skiktet av vattentätning rensas ytan av skräp, kvarnrester och vassa utsprång. För applicering av bitumen kräver mastic en fast bas med ett minimum antal porer. Cellbetongkvaliteter smörjs med finkornig cementmortel (det rekommenderas att köpa en speciell torrblandning), alla fack, hörn och övergångar slätas ut. Ett annat viktigt krav är grundens torrhet, svetsning av beläggning i närvaro av fukt under den.

  För att bestämma betongens fuktighetsgrad (det tillåtna värdet anges i anvisningarna) appliceras en plastfilm på ytan. Om det inte förekommer kondensat inom 2-6 timmar, får det gå vidare till nästa vattentätningsstadium för att skydda grunden.

  1. Användning av primer.

  För att öka vidhäftningen av betongbasen med bitumen behandlas den med en primer. Primeren är en mer flytande version av vattentätning och har en hög penetrerande kraft, det valda varumärket måste matcha basmaterialets sammansättning. För att spara, är det tillåtet att späda bitumen för vattentätning (BN 70/30, 90/10, BNK 90/30) med bensin eller nefras, i proportionerna 1: 3 eller 1: 4 eller mastic, med värmebeständighet från 80 ° C till önskad konsistens. Primeren appliceras över hela ytan i åtminstone ett skikt, i ställen för injekteringen av cement-sandmortellen – i två.

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  Verkligen arbetar lagligt sätt att spara.
  Alla behöver veta detta!

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  2. Beläggning med flytande bitumen.

  Det finns två typer av isolering: varm och kall användning. I det första fallet kräver kompositionen förvärmning, i avsaknad av erfarenhet är det bättre att inte utföra arbetet självständigt. Kallbehandlade bitumener är färdiga att användas omedelbart efter öppningen, de behöver bara blandas. Ytbehandling sker vid sidan av vattentrycket, det finns inget behov av speciell utrustning eller tänkande genom ett speciellt system. Bitumen appliceras med en pensel, rulle, spatel, likformiga och solida slag från botten uppåt, det är önskvärt att vidhäfta parallellerna på remsorna. Varje skikt torkas under naturliga förhållanden (från 2 till 12 timmar, enligt det valda varumärket).

  Vid utbyggnad av källarvattentätning uppmärksammas riskzonen – områden med högsta belastning, sprickor och sömmar. De rekommenderas att förstärkas med tunn glasfiber, som är belagt med bitumen och tätt applicerad på basen. Luftrör och luftackumuleringar är oacceptabla, i synnerhet problematiska ställen som överlappar nätet, appliceras ett ytterligare lager isolering. En viktig tillvägagångssätt: bitumenbeläggning av förstärkande sömmar utförs efter den primära torkningen av glasfiber.

  Beräkning av materialförbrukning

  Huvudriktlinjen är området för den struktur som ska bearbetas, en marginal på 10-15% förutses. Den genomsnittliga förbrukningen av bitumen för vattentätning är 300-900 g / m2, det beror till stor del på densitet och ytmaterial. Också viktigt är masticets kvalitet, dess sammansättning och varumärke. Den rekommenderade förbrukningen anges i bifogade instruktioner, men med hänsyn till att flytande bitumen ska appliceras i flera lager (ca 1 mm) multipliceras detta värde med 2 eller 4.

  Den totala tjockleken på isoleringen beror på fundamentets djup, det är förknippat med en ökning av grundvattnets påverkan. I synnerhet med fördjupning av strukturer upp till 3 m är 2 mm tillräckligt, upp till 3-5 – minst 4 lager bitumen krävs. Den obligatoriska kontrollen av tjockleken på bitumen vattentätning: Ny applicerad och torkad.

  Bituminös mastik för vattentätning av fundamentet med egna händer

  Tips och tricks

  Vid arbete med gamla baser finns det problem med avfettning och rengöring av mögel. I detta fall behandlas ytan med ett antiseptiskt medel, en svag lösning (1:10) av saltsyra är väl lämpad för öppning av kapillärerna, följt av tvättning med rent vatten. Det är omöjligt att ignorera lederna och kamraterna, bitumen tolererar inte starka mekaniska effekter, så alla skarpa kammusslor avviker. Sprecken breddas och smälter med färsk cementmortel.

  Ytans torrahet är ett viktigt krav vid applicering av bitumenmastik för vattentätning av fundamentet. Undantaget är kristalliserade djupa penetreringsformuleringar med speciella polymeradditiver, de kräver förvätning. I alla övriga fall bör graden av ytvätska inte överstiga 4-8%.

  För att uppnå den mest täta vattentätningen utförs arbetet utan långa pauser, varje lager appliceras omedelbart efter det att den föregående torkar. När du är i tvivel om hur man applicerar bitumenmastik med egna händer, bör du bekanta dig med instruktionerna som bifogas den och videoanvisningarna.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *