Installation

Bygg en trappa till andra våningen

Förberedd ritning kommer att underlätta uppgiften att tillverka och efterföljande installation. För trappprojektet behöver du följande värde – stegens bredd. Enligt byggkoderna måste stegets bredd vara minst 30 cm. Detta gör det möjligt för foten att vara helt på ytan, vilket garanterar maximal säkerhet vid avstigning eller uppstigning. Vid multiplicering av stegbredd med deras antal, får vi storleken på projiceringen.

I trappan finns ett sådant element som stigaren. Detta är det vertikala avståndet mellan stegen. Riseren tvättar för att vara döv, det vill säga stängt material eller tomt.

Bygg en trappa till andra våningen

Installation av trappor till andra våningen gör det själv

Nästa steg av självuppbyggnad av trappan till andra våningen kommer att vara tillverkning av byggnadsdetaljer. Låt oss analysera trappan till andra våningen. Händerna kommer att göra varje detalj. För detta behöver vi ett antal snickeriverktyg:

 • elektrisk pussel;
 • handborr eller elektrisk borr;
 • bågfil;
 • skruvmejsel;
 • mejsel;
 • en hammare;
 • sandpapper.

Stegets huvudelement kommer att vara kosour. En bar kan användas som ett material för detta ändamål. Virket är fast vid kanterna mellan golven. Som steg behöver du ett skärbräda med en minsta tjocklek på 4 cm. Om montering av rissarna är avsedd, behöver du en skärbräda med en bredd på 2,5 cm.

I kosuren med hjälp av en mejsel och hacksåg skärs spår i vilka stegen sätts in. Under kosouren är markeringsstegen ordnad.

Varje del är bearbetad med en kvarn eller sandpapper. I spåret är det nödvändigt att göra flera hål för att fixera steget i kosoure. Efter att steget är infört i spåret är det fixerat med skruvar med en skruvmejsel.

I enlighet med projektet utförs installation av risers, om någon, utförs. Bristen på stiger kommer att ge trappan ett obehagligt, luftigt utseende.

Över kosourens längd är alla steg fixade på ett liknande sätt. För säkerhet måste du installera räcken. Om trappan inte ligger längs väggen är det bättre att montera räcken på båda sidor. Som ribbor och för säkerhet är det lämpligt att installera balustrar mellan räcken och kosouren. Avståndet mellan balustrarna observeras med tanke på säkerheten att små barn flyttas genom den.

Bygg en trappa till andra våningen

Val av material till trappan

Trätrappan är praktisk och enkel att installera. Stoppa valet på träslag som uppfyller kraven på användbarhet och hållbarhet. Träet ska ha en likformig färg. Det är viktigt att köpa material från samma sats. Inspektera trädet för marker, sprickor, svampar.

Med svetsfärdigheter kan du göra en metallstege. För detta ändamål är en metall kosour monterad, på vilken tvärbalkar svetsas, vilket kommer att fungera som en stödjande ram för steg. Stegen själva är gjorda av trä eller metall. Lätt metall trapporna kommer att ge ett trä räcke.

Oftast gjorda av trä dacha trappor till andra våningen. Med egna händer kan de bearbetas och avslutas. Träet behandlas med fläck och lackerat på toppen ser väldigt ädelt ut. Designen kan vara helt målade med färg. Det är värt att komma ihåg att färgen från tid till annan måste uppdateras. Det spelar ingen roll om vi gör trappan till andra våningen med egna händer eller monterar ett färdigt kit – du kommer att få ett bra resultat med noggrannhet och noggrant utförande.

Ladder till andra våningen gör det själv

Byggandet av trappan i huset – processen är inte lätt, men genomförbar. Huvudproblemet ligger i beräkningen av lutningsvinkeln och parametrarna för spännvidden, eftersom inte bara bekvämligheten av driften utan även hållbarheten av strukturen beror på den. En solid och vacker trappa till andra våningen med egna händer är ett tillfälle att testa din styrka och få erfarenhet för ytterligare hemförbättring.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Ladder till andra våningen gör det själv

Innehåll steg för steg instruktioner:

Valet av typ av design

Först måste du bestämma om trappstegen för att korrekt kunna göra beräkningar. Huset används oftast trappor av trä, betong och metall; Genom konfiguration är de raka, svängbara och skruva. Det finns också kombinerade mönster av varierande komplexitet.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Betongprodukter kräver en mycket stark bas och lång tid att tillverka, men de är också de mest hållbara och hållbara. Installation av metallkonstruktioner är inte svårt för dem som vet hur man använder svetsning, och en trästege kommer att kunna göra någon som kommer att bli bekant med tekniken i denna process.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Direktflyg till andra våningen anses vara det enklaste att installera; Den består av ett litet antal delar, tar upp lite utrymme, kräver inte komplexa beräkningar. Skruvkonstruktioner används där det finns lite ledigt utrymme; De ser väldigt eleganta ut, men inte alltid lätta att använda. Att höja något dimensionellt och tungt på sådana steg kommer att vara problematisk. Strukturer av flera spannar är svårare att bygga, men de är idealiska för hus där det finns ett stort avstånd mellan golven.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Enkel trätrappa

Trappan i mars består av kosour, räcken, slitbanor och stigare. Slitbanan kallas den horisontella delen av steget, stigaren – den vertikala. Bridgeboards är strukturens lagerelement, med speciella skär på övre kanten för att fästa stegen. I stället använder kosourov ofta bågstrålar med spår för stegen. Stycken och räcken är inte obligatoriska, men för bekvämlighet och säkerhet är det bättre när de är närvarande.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Stegen är lika med avståndet mellan golven och golvets tjocklek. För att förenkla beräkningen av längden på span och bas måste du först bestämma parametrarna i stegen. Om äldre och barn bor i huset är den optimala stighöjden 15 cm, för andra är höjden på 20 cm bekvämare. Det rekommenderas inte att stiga riserna ännu högre, eftersom ökningen blir för brant och mindre bekväm.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

De viktigaste parametrarna i en stege stege

Stegbredd är 20-30 cm, och mycket beror på hur mycket utrymme du kan ta under trappan. Ju bredare stegen, ju mer utrymme strukturen tar. När lämpliga storlekar väljs kan antalet steg och längden på basen beräknas. För att göra detta, dela stegens höjd med stigarens höjd, runda det resulterande värdet till ett helt tal och multiplicera sedan med djupet av slitbanan. Till exempel, om den totala höjden är 3 m och stigarhöjden är 20 cm, krävs 15 steg:

Med en stegbredd på 25 cm är baslängden 15×250 = 3750 mm.

Tillverkningsteknik

När beräkningarna är gjorda, kan du börja tillverka delar av trappan. För kosour behöver mycket tät massivt trä, eftersom de måste hålla inte bara vikten av strukturen, men också människor. Ur en tjock kartong skär ut en mall där utdelningarna motsvarar stegen, och lutningen är lika med stegens vinkel. Vid ändarna av kraftarna skärs spåren för fastsättning på botten och övre våningarna, varefter de läggs ut enligt ett mönster.

Kombinerad trätrappa på kosoura

För ytterligare arbete behöver du:

 • sticksågar;
 • slipmaskin;
 • byggnadsnivå;
 • ankarbultar;
 • borr;
 • hammare.

Sticksåg på kosourah gör utskjutningar på markeringen, sedan med två sidor behandlade med en kvarn. Hål för fästelement skärs i takbjälkarna eller metallstöden är installerade. På bottenvåningen på första våningen längs linjen i det nedre steget installeras en stödstång och fixeras med ankarbultar. Därefter görs sammansättningen av kosour, vilket nödvändigtvis kontrollerar lutningsvinkeln med hjälp av en nivå. På toppen och botten av kosoura fixa ankarbultar.

Nästa steg gör stegen. För att göra detta, ta torra brädor med en tjocklek av 36 mm; deras bredd ska vara lika med bredden på stegen eller vara något större. För stigare kan du använda brädor med tjocklek 20 mm. Längden på ämnena ska motsvara trappans bredd – från 80 cm till 1,2 m.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Kosour har en sågtandform

Efter trimning måste varje arbetsstycke slipas för att avlägsna skarpa skärningar och oegentligheter. Processen med att installera steg är väldigt enkelt: kosursens nedre skåror är belagda med snickare lim och steg appliceras, anpassning längs kanterna. Fixa dem med skruvar och lägg på toppen av scenen. Lim behövs så att träelementen inte bråkar när de laddas.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Alternativt lägger du alla steg, fortsätt till installationen av räcken. Räcken består av balustrar och räcken; för tillverkning av balustrar med fyrkantigt trä eller formade träslag. Montera balustrarna, antingen i varje steg eller genom en, beroende på lutningen och längden på spännvidden. Skruvar används som fästelement, som ofta stängs med speciella plugg för skönhet. Om trappan till andra våningen ligger i mitten av rummet, kan räcken installeras på båda sidor.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Trätrapp design alternativ

Den färdiga strukturen markeras återigen och behandlas med en antiseptisk primer. Därefter måste du täcka träet med lack, färg eller annan komposition som inte bildar en för smidig yta. Om stegen är grova kommer det att öka sin säkerhet för hushållet. Beläggningen appliceras i 2 eller 3 lager, med varje lager måste vara helt torr innan du applicerar nästa.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Produktion av raka betongtrappor

I ett rymligt hus med betonglofter på andra våningen kan tillverkas av betong. Ofta i hus monteras strukturer av två typer – monolitiska och kombinerade, där endast kosour är konkret. Det andra alternativet ser mer attraktivt och elegant ut. För tillverkning av betongtrappor behöver man nödvändigtvis en formning och en mycket stark grund.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Produktion av raka betongtrappor

I processen behöver du:

 • kantad kartong, stoppad i folie eller vattentät plywood;
 • hållbart trä 100×100 mm;
 • stickningstråd och tillbehör;
 • självuttagande skruvar;
 • konkret lösning.

Skivorna för formning ska vara 3 cm tjocka, plywoodtjockleken bör inte vara mindre än 18 mm. Alla storlekar beräknas på samma sätt som för trätrapparna, men basen ska vara så stark som möjligt. De börjar med montering av formen: brädor eller plywood slås ned enligt ritningen, observerar lutningsvinkeln och förhindrar sprickbildning.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Den färdiga formen monteras mellan golv och säkras med trästänger. Därefter läggs ankaret inuti ramen och förbinder de tvärgående stängerna med tråd. I stället för montering av räcken fixar träkorken och fyll sedan formen med den färdiga lösningen. Det är nödvändigt att fylla ramen omedelbart, annars kommer basens soliditet att brytas.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Fyllning av en ram med en stege med betong

När betongen greppar väl avlägsnas formen och stavens yta fuktas periodiskt för att undvika sprickbildning. Det är möjligt att börja slutföra först efter fullständig torkning och härdning av betongen. För tillverkning av en kombinerad stege är gjutningen av kosouren gjord på samma sätt, men formen görs mycket smalare och med hänsyn till installationen av stegen.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

När betongen griper väl, är formen borttagen.

För att avsluta monolitisk konstruktion använd trä, sten, kakel och andra material. När man vänder mot bör man ta hänsyn till vikten av materialet, eftersom kakel och sten har större belastning på basen än träpaneler. Eventuella steg kan fästas på en betongkosong, en sådan bas är särskilt väl kombinerad med ett träd.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Metall stege installation

För tillverkning och installation av en rak metalltrappa till andra våningen behöver du:

 • stålkanal nummer 10;
 • metall hörn;
 • svetsmaskin;
 • plåt
 • fil och kvarn med munstycke för slipning.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Metall stege installation

Kanalen är skuren i bitar och en ram är gjord av dem enligt stegens storlek. Hjulen svetsas till ramens sidoytor med lika stora delar som stegets höjd. Alla hörn bör vara parallella med varandra. För att underlätta installationen av strukturen svetsas stegen efter montering och fixering av ramen.

Ramens övre ändar är säkert fastsatta med ankarbultar till överlappningen på andra våningen, de nedre är fasta på golvet. Därefter svetsas stegen av plåt och räcket är fixerat. Vid monteringens färdiggöring mäts lederna med en munstycke eller fil bearbetad och beläggs sedan med en anti-korrosionsprimer.

Spiraltrappa

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Denna design tar upp lite utrymme och ser mer dekorativt ut. Med en höjd av 2,5 m måste du göra ca 15-17 steg; basens diameter kommer att vara ca 2 m. Den vanligaste metoden för montering av spiraltrappar stränger sig på den centrala axeln av stegen i en trapezformad eller triangulär form. Den smala delen har en bredd på 15 cm, bred lika med 30-35 cm.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

För att självständigt göra en spiraltrappa behöver du:

 • stålrör med en diameter av 50 mm;
 • rördiameter av 55 mm;
 • träplattor för mallen;
 • steg hörn;
 • svetsmaskin;
 • fil;
 • primer.

Röret med mindre diameter är det centrala stället, så längden måste motsvara avståndet mellan första och andra våningen. För bättre stabilitet rekommenderas racketet att betongas vid basen, förinställt vertikalt. Ett rör med större diameter skärs i cylindrar med en längd av ca 25 cm. Skärningar måste göras strängt vinkelräta, annars kommer det inte att vara möjligt att jämföra stegen horisontellt.

Det är mycket viktigt att cylindrarna passar snyggt på det centrala röret och inte bildar en ryggstöd. Om den täta dockningen inte uppstår måste ringarna förseglas.

För tillverkning av steg är det lämpligt att använda en mall från skenorna. Träplattor är limmade ihop så att hörnen nestade i ramen bildar ett steg med de givna parametrarna.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Grekisk spiral spiraltrappa med krökt glasreling

Varje steg är svetsat till sin cylinder och försiktigt polerad. Efter att ha gjort alla element kan du gå vidare till byggnadens sammansättning. Steg sätta på axialröret, sätt vinkeln och tätt svetsad till axeln.

Det sista steget – Fastställande av räcke och efterbehandling. Räcken kan bestå av beslag, kromrör, tunn profil; mycket elegant utseende smidesjärn räcke. Alla metallytor måste slipas och primeras, målade.

Bygg en trappa till andra våningen
Bygg en trappa till andra våningen

Spiraltrappa alternativ

På samma sätt samla spiraltrappa till andra våningen i trästegen. Trämämnen är gjorda i form av en trapezoid, i den smala delen av vilken ett hål på 50 mm borras. Med hjälp av speciella tätningar är stegen som sträcker sig på axeln fixerade på centralstativet. Sätt sedan räcken, träet primerat och målade, dekorerade med inredning.

Video – Ladder till andra våningen gör det själv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *