Lägga

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

De övre taken på taket kan vara en L-formad struktur. Trussben mellan sig kan förenas i ett ändläge med hjälp av trä- eller metallfäste, eller genom att klippa i halvskog med en bultad anslutning. Vi rekommenderar att du monterar det första paret på taket, vilket sedan demonteras och används som en mall. Förberedda krossar installeras i standardordern – första extremen, sedan resten med konstant nivellering.

Vid det sista skedet av uppbyggnaden av en takkonstruktion görs installationen av batten, installationen av vattentätning, skapandet av ventilationsavstånd och installation av takbeläggning med hand. På insidan är värmeisolering och ångspärr fixerad och mantel är monterad. I videon kan du bekanta dig med tekniken.

Relaterade nyheter

Hem »Attic» Byggnadstak tak gör det själv

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Använd alla möjliga områden, ge huset originalitet och avsevärt minska värmeförlusten genom taket – det här är de uppgifter som solverket löser. Med en viss säkerhetsmarginal på grunden på detta sätt är det möjligt att vända ett enhemshus till en två nivå. Det lockar också att mansardtaket byggdes med egna händer kan vara utan några speciella konstruktionskunskaper. Det är viktigt att inte göra ett misstag med materialvalet och göra allt enligt reglerna.

Fönstren i det vanliga golvet ligger i väggarna. På vinden väggar finns det få eller inga. De byts ut av ett tak. Därför är fönstren gjorda speciella: de behöver inte bara överföra ljus i tillräckliga mängder utan också att klara vind- och snöbelastningar, som är mycket större på taket än på väggarna.

takfönster

Vid planering av en takvåning bör hänsyn tas till SNiP: s rekommendationer. De rekommenderar att området för Windows ska göra minst 10% av golvområdet. Så om vinden kommer att delas upp i flera rum i varje bör det finnas ett fönster.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Byggnad av takfönster i taket

Av alla sätt i bilden på enhetsfönstren i taket med en mansard är den enklaste implementerade lutande installationen. Samtidigt är det nödvändigt att säkerställa korrekt vattentätning av korsningen, samt att använda speciella modeller med förstärkt ram och förstärkt glas – belastningen på ytan är stor.

Plussor takfönster:

 • mer ljus, inte så skarpa gränser av ljus och skugga;
 • Takets yta är platt, dess lättnad är inte komplicerad;
 • relativt lätt installation.

Vid planering av ett sådant fönster är det nödvändigt att komma ihåg att dess område ökar med ökande lutningsvinkel. På vilken höjd är det bekvämare att installera ett sådant fönster och hur höjden ökar i centimeter, beroende på lutningen, titta på fotot.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Ju brantare sluttningen i förhållande till golvet, desto mindre bör fönstens höjd vara

Fönsterramens bredd ska vara 4-6 cm mindre än steget mellan spjällen. Då kan det enkelt installeras utan att störa ramens struktur. Om fönstret är bredare måste du göra en förstärkt stråle ovanför den, beräkna lasten.

Om du behöver ha ett större fönster är det lättare att sätta två smala i närheten. De ser inte värre ut än en stor, och det blir färre problem.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Två fönster sida vid sida ser inte värre ut än en bred

När ett dormerfönster installeras blir takets geometri mer komplicerat: endova visas på toppen och sidorna. På grund av detta blir trussystemet mer komplext både i planering och montering. Ökar också komplexiteten i att lägga takläggning. Alla endovy – platsen för den mest sannolika förekomsten av läckage. För här är det nödvändigt att göra allt väldigt noggrant. I regioner med stor mängd snö är det lämpligt att installera snöskydd över sådana fönster: så att de under en skarp nedstigning inte rivs.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Enheten på den vertikala fönsterdörraren på taket

Plus det här fönstret: nära det kan du stå i full tillväxt. Men de släpper in mindre ljus, lättnad blir svårare och taket blir mer problematiskt.

Ett inbyggt fönster används vanligen om de gör en utgång till balkongen genom den. I andra fall är den här metoden inte det bästa alternativet: det är lite ljus, skuggorna är mycket djupa, vilket är tröttsamt för ögat, men geometrin blir också mer komplicerad, men inte i samma utsträckning som i föregående version.

Det enklaste sättet är att göra ett fönster i slutet av vinden. I det här fallet behöver du inte en förstärkt ram eller förstärkt glas. Det är ganska nog bara högkvalitativt glas. Det är det här alternativet som oftast ses i landstugorna: det här är det billigaste alternativet som lätt kan förverkligas för hand.

Rafter system

Vid självbyggande av privata hus med mansard, väljs vanligtvis ett brutet tak. Det låter dig få ett rum med ett stort område, större än under gaveln.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Med samma bredd på basen (huset) erhålls mansardrummet under det trasiga taket mer än under den vanliga gaveln. Takfläktssystemet blir mer komplicerat, men ett taktak med vindsvåning under ett sluttande tak är fortfarande mer populärt

Utformningen av det trasiga taket är sådant att överhängen sänks ganska låg vilket ger huset ett intressant utseende. Men takets långa överhängning tjänar inte bara en dekorativ roll. De täcker fortfarande den övre delen av väggen från nederbörd och avledar huvuddelen av vattnet från fundamentet. Även när du planerar måste du ha i form som med starka vindar, ökar de vindkraft. På grund av detta är det nödvändigt att använda mer kraftfulla brädor och balkar. Eftersom takets överhängning är vald utifrån flera överväganden, vars huvudsakliga väder är väderförhållandena.

Tiltvinkel

Det beror på takmaterialet, men mest av allt – på regionen och väderförhållandena. Den klassiska versionen visas i figuren: de nedre backarna i förhållande till vinden planeras med 60 °, de övre – vid 30 °. Baserat på dessa data och parametrarna i din byggnad kan du beräkna alla längder. Bara det är värt att överväga att enligt SNiP kan takhöjden på vinden inte vara mindre än 2 m. Sedan är det per definition detta loft. Bekvämt kommer personen att känna sig om taket höjs till en höjd av minst 2,2-2,3 m. Baserat på detta, beräknas enligt de geometriska reglerna de önskade längderna.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Klassiska lutningsvinklar

I den klassiska versionen kan inte belastningen från nederbörd på sidoytorna beaktas. Nederbörd kan endast hållas på den övre delen, vars vinkel är mindre än 45 °.

I allmänhet sträcker sig sidoväggarnas lutning vanligtvis mellan 45 ° och upp till 80 °. Ju brantare sluttningen desto mer segel den har, det måste beaktas: i områden med starka vindar är det bättre att göra mer plana tak. Då kommer vindbelastningarna att uppfattas mycket bättre.

Typer av taksystem av brutna tak

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Konstruktion av ett brutet taktak – en av varianterna av trussystemet (den vanligaste)

För tillverkning av en trasig takram använder de ofta timmer från furu. Karaktären är minst 2. Valet av snitt av trä och brädor beror på takets storlek, valda takbeläggningar (vikt), vind- och snöbelastning i regionen och installationsarbetet för stegar. Alla dessa parametrar tas med i beräkningen. Tekniken är föreskriven i SNiP 2.08.01-89 och TCP 45-5.05-146-2009.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Ett av alternativen för att bygga en ram med hängande takfästen

Ovanstående i figuren kommer att leda en ritning av en ram med hängande spärrar. Det kan endast genomföras om basen av den övre triangeln inte är mer än 4,5 meter (i detta fall är det bredden på vinden). Om det är mer, är det nödvändigt att göra snedspetsar som borde ligga på stödväggen i mitten (vinden kommer att delas upp i två delar av en rad strålar).

En annan version av den övre delen avbildas i bilden nedan (bilden är klickbar). I detta fall förstärktes sidostängerna. De ökar väsentligt systemets styvhet.

Det finns ett andra sätt att uppnå en liknande effekt – att upprätta sammandragningar – i figuren beskrivs de bara av knappt synliga linjer. Längden på sidoslagbenen är uppdelad i tre, på dessa ställen bestäms sammandragningar. De kommer att behövas om taket kommer att ha en betydande vikt.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Alternativet för ett slitsaggregat i systemet, med stag som stärker systemets styvhet

För en liten byggnad i razorov kan takets ram generellt vara enkelt: överst finns två hängande häftappar, en puff, golvbalkar, pelare och sidespärrar (i bilden nedan).

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Konstruktion av ett trussystem av ett brutet taktak för ett litet hus

Hur man beräknar ett brutet tak

Mansardbrutet tak av ett litet hus (bredd inte mer än 6-7 meter) byggdes så många gånger att vi, baserat på erfarenhet, kan säga vilka material som ska användas. Många parametrar är beroende av andra material. Till exempel är installationsstegets spärrar bundna med isoleringsparametrar. För att hålla avfallet så lite som möjligt var installationen lättare, det är nödvändigt att avståndet från ett rack till det andra är något mindre än isolationsbredden (20-30 mm). Så, om du ska använda mineralull, är dess bredd 60 cm. Sedan måste ställen installeras så att klyftan mellan de två angränsande är 57-58 cm och inte mer.

Bredden på brädan för trissfoten bestäms återigen på grundval av isolering. För Rysslands mittzon är den nödvändiga tjockleken av basaltull 200-250 mm. Detta är inte allt. För att isoleringen ska kunna torka behövs ett ventilationsspalt på 20-30 mm (utan det kommer kondensat gradvis att riva ut i träet och göra mineralull oanvändbar). Totalt visar det sig att bredden på kardborrebenet ska vara 230 mm. Styrstyckets tjocklek – inte mindre än 50 mm. Det här är i regioner med mjuka vindar och inte särskilt tunga snöfallar. Sammanfattningsvis, för alla spärrar – ås och sida – obligatoriskt bräda 230 * 50 mm.

Om timmer med sådana egenskaper visar sig vara för dyra, kommer det att vara möjligt att göra isolering i två riktningar: en del längs spärren, en del som har fyllt kassen, över. Det är möjligt att lägga minst 100 mm basalt bomullsull, därför kan du ta ett standardbord på 50 * 150 mm och lämna ett ventilationshål på 50 mm, eller beställa en icke-standard 130 * 50 mm. Det här är en look som är mer lönsam för pengarna.

För rack och balkar är det bättre att ta en bar på minst 80 * 80 mm, bättre – 100 * 100 mm. Speciellt i områden med svåra väderförhållanden – med kraftigt snöfall eller starka vindar.

Beställa mer exakt beräkning från experter. Det här är en lång process som består av att samla laster från takmaterialet, strukturelementen själva, vind- och snölast. Därefter finns det enligt en viss formel ett urval av element. För mer information om hur beräkningen utförs, se följande video.

Mansard tak gör det själv: installationsproceduren

Enheten på mansardtaken skiljer sig inte från standardversionen. Om huset är av trä eller timmer, kan du använda den övre kronan som en mauerlat. Den är endast förbehandlad genom impregnering med höga skyddande egenskaper.

Om väggen är gjord av skumblock, är ett förstärkt monolitiskt bälte placerat ovanpå det. På en tegelvägg eller gjord av rockrock, andra liknande material, är anordningen av ett sådant bälte valfritt. På väggen placeras i två lager av vattentätning, och på toppen – antiseptiskt behandlat virke – 150 * 150 mm eller logg. Den är säkrad med inbäddade dubbar.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Så här monterar du strömplattan och trussbenen

Vid montering använder alla element långa naglar – minst 150 mm långa. På de mest kritiska ställen är det bättre att ansluta tre eller flera element till bultar eller dubbar med dubbelsidiga trådar. Det är önskvärt att stärka alla leder med stålplattor eller hörn.

Första sättet

Monteringsbultar mansardtak gör på två sätt. Den första: samla delar på marken, sedan i färdig form höja uppåt. Där, den första som exponerar de extrema strukturerna som blir gables. De sätts vertikalt fast. Det är ofta bekvämare att fixa dem med långa staplar som är fastspända på väggen (tillfälligt). Följande monterade strukturer sätts in i de beredda indragningarna i mauerlat (de är gjorda med önskad tonhöjd). De sätts vertikalt, försiktigt fixerade. Vid behov installera ytterligare tillfälliga stag som låser dem i önskad position. Sidostrålar är installerade.

Hur man bygger ett sluttande tak på detta sätt, för att samla noder, se videon nedan.

Andra sättet

Den andra metoden – byggandet av ett brutet tak konsekvent samlar in elementen direkt på platsen. Denna metod är mer lämplig om konstruktionen är stor och kan monteras, den kan endast lyftas med specialutrustning (kran).

Första golvbalkarna. De är fästa på stället och åtdragning, placera tillfälliga strängar, håll dem i vertikal riktning. Därefter monteras truss övre och sido benen, och fästen och axlarna är installerade.

Under installationen observeras följande sekvens av åtgärder: Först ställs de extrema elementen först och ställs in i önskat läge, ordentligt fastsatt. Använd vid behov tillfälliga stöttor. Mellan dem kommer fiskelinjen, repet, strängen, som kommer att fungera som riktlinje för installation av alla efterföljande element, dras. Med detta enkla drag kan du få den perfekta geometrin (glöm inte att kontrollera lutningsvinkeln, vertikaliteten eller horisontalen).

Ovanpå rackens fästen fixar du – stänger, där sidostängerna är fixerade och på vilka åtdragningen av den övre triangeln är installerad. Åtdragning fäst med metall hörn. Eftersom strålarna är långa, såger de. Detta elimineras ytterligare – efter monteringen av övre trussbenen – med hjälp av vertikala balkar med fast eller justerbar höjd. Och tillfälligt kan de läggas upp med ställningar (för att inte dra hela systemet).

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

En av stadierna att bygga ett mansardtak gör det själv

För att göra det lättare att motstå den önskade vinkeln när du monterar sidoskruvbenen, gör mallar, vilket gör zapily. Men eftersom geometrin av självbyggda byggnader sällan är perfekta, kan en justering behövas. För att kontrollera den resulterande lutningsvinkeln från flera brädor slås ett ytterligare mönster ned, vilket används för att verifiera installationens korrekthet.

Om standardlängden av timmer – 6 meter – räcker inte, eller beställa önskad längd (dyrt nöje) eller ökning. Vid byggnad naglas två brädor med en längd av minst 0,6 meter (30 cm på vardera sidan av leden) till foget. De spikas på båda sidor eller används med bultar.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Tillförlitligt sätt att bygga spärrar. Längden på ”patch” – minst 60 cm

Efter installationen är sidostängerna kvar för att installera toppen. För dem är en mall gjord, förtvättad på marken och installerad på toppen.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Nästan färdig ram

Övre delen kan tillverkas på olika sätt. Dess struktur beror på bredden på basen. Hur man gör det, titta på bilden nedan.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Hur kan du göra en övre triangel på ett sluttande tak

Eftersom anordningen av det mansardbrutna taket inte åstadkommer närvaro av en ås, är en stång fäst i mitten som hållarna är fastsatta, vilket fixar triangeln i önskad position.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Den övre delen är fastsatt av hack, spikad i baren i mitten

Ha det kan anses att mansardtaket är monterat med egna händer. Det är fortfarande att montera takmaterialet och värmningen (du kan i denna ordning, samtidigt). Egenskaper av isoleringstak beskrivs här.

Noder och deras ritningar

När trussystemet installeras kan det finnas frågor om montering av noder – skärningspunkten och anslutningen av flera konstruktionselement. På bilden ser du ritningarna av nyckelanslutningar.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Hur man gör anslutningselementen truss system broken roof

Den andra versionen av anslutningssidan av spjällen och den övre triangeln. För mer pålitliga fästbultar används.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Hur man gör monteringen av den övre triangeln och takfoten på taket med egna händer

Metoder för att fästa trussben till mauerlat eller, som i detta fall, till sidostrålen visas i figuren nedan. För att göra det lättare att montera ett tungt element, är en dragkrok (bar) spikad på spjället nedan, vilket begränsar rörelsen: brädet ligger mot kanten och förhindrar att det faller under.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Flera alternativ för att fästa spärrar till mauerlat

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

I ett försök att effektivt utnyttja hela det tillgängliga området i ett lanthus, utrusta många ägare vinden. Samtidigt som detta görs är det nödvändigt att vara förberedd för takets upplägg på ett visst sätt. I kärnan är vinden en ombyggd vind och kräver vissa designlösningar och vissa förändringar i värmeisolering och takläggning. I allmänhet är byggandet av ett mansardtak i ett lanthus inte mycket annorlunda än byggandet av tak av en annan typ. Men på grund av de operativa egenskaperna hos taket på vinden och de krav som ställs på den, är det nödvändigt att ha kunskap och förståelse för detaljerna i arrangemanget för denna typ av tak.

Typer av mansardtak

Liksom alla byggnadsarbeten börjar byggnaden av taket på vinden börja med designfasen och valet av det mest lämpade för byggandet av mansardtaket, dess typ och typ. För vinden används enkla eller vanliga och brutna dubbla sluttande tak. Allt annat är utseendet på taket påverkat av de material som används och själva takets konstruktion.

Beroende på byggnadens strukturella konstruktion används byggnaden av vinden med flera standard taklösningar. Tak på taket: foto och beskrivning

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

 • Duplex tak för en nivå på vinden. Det här alternativet är ett vanligt duo-taktak, under vilket vinden går upp. Under konstruktion och konstruktion finns det ingen stor svårighet på grund av enkelhet i beräkningar och lätthet att arbeta med konstruktionen av trussstrukturen. Den största nackdelen med denna takdesign är den lilla inredningen på vinden med ganska låga tak.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

 • Brutet gaveltak för en våning på en nivå. Till skillnad från det vanliga gaveltaket på vinden, använder den sluttande strukturen 4 planade plan som ligger i olika vinklar. Denna typ av takkonstruktion är något mer komplicerad i konstruktion och konstruktion, men dess obestridliga fördel är fullstora interiören.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

 • Enkeltnivå mansardtak med externa konsoler. Designen av denna typ av tak är mer komplex än de tidigare. Men det rymliga rummet och högkvalitativa vertikala fönster kompenserar bristerna i komplexiteten i design och konstruktion. Designen på vinden med ett sådant tak är dess förskjutning och förlängning bortom en av sidorna av huset, och taket ser mer ut som en skjul.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

 • Två-nivå mansard tak med en blandad typ av stöd. Tak av denna typ är de svåraste i konstruktion och konstruktion. Sådana tak är utformade i anslutning till huset, som helhet, på grund av att rummen placeras på flera nivåer.

Mansard tak enhet

Olika utformningar av mansardtak i deras design skiljer sig inte mycket från konventionella stigande tak. Självklart finns det vissa designfunktioner, men i allmänhet är de samma som gavel eller enkelhöjning och består av följande huvudelement:

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Takläggning. Den yttre delen av taket, som utför skyddsfunktionen mot olika atmosfäriska fenomen.

Crate. Ofta träskivor som taket är fixerat, såväl som isoleringsmaterial.

Ridge Run. Överdelen av hela kupén.

Rafters. Dessa är förstyvningsribben på hela takkonstruktionen, de kan vara nylon och bakre. Vingade takbjälkar används för taket på vinden.

Mauerlat. Detta strukturella element är en stråle som läggs på ytterväggarnas omkrets och är ansluten till väggarna med hjälp av speciella fästelement. Hela trussstrukturen är fäst vid mauerlat.

Diagonala anslutningar. För att säkerställa tillförlitligheten och hållbarheten hos hela karmkonstruktionen är klackarna anslutna med längsgående balkar och vertikala ställen med hjälp av diagonala hållare eller klackar.

Interna stöd. För att ge takstabiliteten hos häftapparaten och / eller åsskenan uppåt med vertikala balkar.

Isoleringslager. På grund av att taket på vinden och inredningen är praktiskt taget en hel, placeras en isoleringskaka med flera lager mellan taket och väggarna i rummet för att bibehålla temperatur och fuktighet. Isoleringen består av vatten- och ångisolering, ljud- och ljudisolering samt ett tjockt lager av värmeisolering. Dessutom är korrekt isolering av taket på vinden också viktigt för själva takets säkerhet.

Mansard takteknik

Vid konstruktion och uppförande av taktaket gör många byggare och formgivare, oavsiktligt eller genom att göra sitt arbete på något sätt, allvarliga misstag i isolering, ventilation och truss konstruktion. Resultatet är ett mansardtak, som bokstavligen om ett par årstider kommer i förfall, en svamp uppträder, mögel och taket börjar läcka eller är helt förstört. Detta händer på grund av en överträdelse av takteknikens konstruktionsteknik.

På grund av det faktum att taket på vinden är maximalt attraherat på innerväggarna och det är ganska svårt att få utmärkta värmeöverföringshastigheter i det här fallet, borde hela takets konstruktion ha utmärkt värmeisolering, ventilation och korrekt konstruerad truss konstruktion med eld och biotekniskt skydd.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Att vinden taket visade sig pålitlig och hållbar, du behöver veta följande:

 • Tjockleken på spjäll bör vara mer än 250 mm. För sådana spärrar kan du använda limmade trävaror.
 • som isolering använder material som inte kommer att förlora sina egenskaper vid ökad luftfuktighet. Exempelvis strängpressat polystyrenskum eller skumglas;
 • mellan taket och värmeisoleringsskiktet gör vi full ventilation med luftledningar och huvar, genom vilken luft kommer att cirkulera under hela takytan;
 • på insidan måste hela isolationsytan vara utrustad med en ångspärr;
 • På utsidan av spjällen läggs ett lager av vattentätning och om nödvändigt ett skikt av ljudisolering läggs under taket.

Sådana krav beror på vissa naturliga och fysiska fenomen. Men första saker först:

Den större tjockleken på spjällen är nödvändig för att kunna lägga ett 20 cm tjockt isoleringslager mellan dem, vilket i sin tur medför en ökning av massan av hela takstrukturen, som spärren håller på sig själva.

Trä för hela strukturen behandlas med speciella medel för skydd mot brand och mikroorganismer, vilket är ett strikt krav på SNiP. Detta kommer att spara det från skador av svampar och öka dess livslängd.

Om sådana populära material som mineral och glasull används för värmeisolering, kan man bara vinna för enkel installation och lindring av hela strukturen. Men bomullsull, vad som än är, är bomullsull, som som en svamp absorberar vatten, komprimerar och förlorar sina isolerande egenskaper. Om du väljer annat material än polystyren och skumglas bör du fokusera på fullständigt fuktmotstånd, låg värmeöverföringskoefficient och relativt låg vikt.

Värmeisolering tjocklek på 20 cm är nödvändig eftersom det är mycket kallt på våra breddgrader på vintern, det är mycket varmt på sommaren. En funktion av vindsalen är stor värmeförlust på vintern och snabb uppvärmning av rummet på sommaren. Ett stort lager av isolering kommer att förhindra värmeförlust och dess penetration inuti. Men det här är bara en av anledningarna, den andra är takets säkerhet. Faktum är att värmen som lämnar sina lokaler på vintern värmer upp taket, som ligger ett skikt av snö och delvis orsakar att det smälter, och snön är en naturlig värmare. Smält snö vid minus temperaturer blir till is, som inte har några värmeisoleringsegenskaper, det gör taket tyngre och förstör förstör själva taket. Och sedan på en dag kan upp till 100 cykler av upptining och frysning ske, kommer takmaterialet att misslyckas på bara en säsong. På sommaren blir rummet otroligt varmt och stuffigt, och kräver installation av luftkonditionering och till och med två. Men dessa olägenheter kan undvikas genom att utrusta ett tjockt lager av lämplig värmeisolering.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Lika viktigt är en fullständig takventilation. Det kommer att hjälpa till att kyla taket, både på sommaren och på vintern, såväl som att avlägsna överskott av fukt under taket. Allt detta kommer att säkerställa ett bekvämt boende på vinden rum, skydda mot mögel, svamp och förfall, och dessutom hålla taket från förstörelse på vintern.

När det gäller ånga, vatten och ljudisolering är allting enkelt. Ångspärr passerar genom överskjutande fukt från lokalerna och förhindrar penetrering från utsidan, vattentätning skyddar isoleringsmaterialet och rummet från oavsiktlig fukt. En ljudisolering minskar ljudnivån från påverkan av regn, hagel och vind på takets yta.

Fasad konstruktion av mansardtak

Att utföra allt arbete med att skapa tak på ett vindsvåe kräver att byggare har erfarenhet av detta område. Till skillnad från konventionella stigande tak är byggandet av ett mansardtak med egna händer något svårare tack vare arrangemanget av vinklade fönster och en trasig konstruktion av backar i själva taket. För att slutföra byggandet av ett mansardtak med egna händer måste du följa följande arbetssätt:

utformning

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Det första att göra är att utveckla ett takprojekt. För att göra detta kan du kontakta experterna eller, om du har ett bra kommando på datorn, gör allt själv i det arkitektoniska programmet. Också i detta skede, alla nödvändiga beräkningar av belastningar, lutningsvinkeln på takhöjderna och så vidare. För att göra allt rätt borde man ansöka om nödvändig information till ett sådant dokument som Load and Effects SNiP.

Lyft upp trussramen

Arbetsskedet är det mest tidskrävande, och för att mansardtaket ska kunna kvalificeras med egna händer, kommer det att ta en samlad insats på 3 till 4 personer. Vi börjar byggnaden av taket på vinden med att lägga och fixera mauerlates längs hela omkretsen av huset med en stråle med en sektion av 100×100 mm.

Byggnad av taket taket foto:

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Därefter installerar vi en ram för att placera vinden, vars ställen också ska fungera som stöd för trussstrukturen. För att göra detta använder vi ett virke med ett tvärsnitt som inte är mindre än tvärsnittet av de längsgående balkar som står på vila. Först och främst installerar vi vertikala ställen i början och slutet av byggnaden. Vi fixar dem på de längsgående balkarna med hjälp av specialstämplade metallhörn och självgängande skruvar. För att underlätta allt arbete på fästet, använd en skruvmejsel. Nu lägger vi överdelen på toppen av hylla och fixar den.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Vi sträcker sladden mellan de två bågarna, och om allt gjordes korrekt kommer det att vara strikt på horisonten, om inte, måste du demontera en av bågarna, trimma lite och installera om den. Nu, på en sträckt sladd, installerar vi liknande bågar med ett steg som är anordnat för spjäll. De resulterande bågarna är sammankopplade med broar, vilka är fästa med stämplade hörn eller spikplattor.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Efter att ha samlat in ramen för det framtida interiören, fortsätt till installationen av spärrar. Vi börjar med de som har störst lutningsvinkel och ligger på samma nivå med taket på vinden. Det finns inga speciella problem här. Strålbjälken trimmas till önskad uppskattad längd, ett spår skärs i strålens botten för montering på mauerlat och toppen skärs i en viss vinkel. Därefter sätts varje häftare på plats och fixeras till huvudstrukturen.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Nästa steg är något mer komplicerat, eftersom du måste installera de övre balkarna. Svårigheten ligger i att observera en viss vinkel och centrering av hela strukturen. För att underlätta uppgiften kan du först skapa en mall av två långa kort som exakt kommer att upprepa framtida anslutna spärrar. Använd denna mall, trimma spärren på marken och sätt dem på plats. Installationsalgoritmspärren är desamma som för bågarna på ramens inre.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

När vi har slutfört installationen av trussstrukturen spikar vi kassen. För lådor kan användas som vanliga brädor, och lakan av plywood eller spånskiva. Detta beror på typen av takmaterial.

Göra en isolerande tårta

Efter att ha installerat spärren och kassen, fortsätt till att skapa ett isolerande lager. För att göra detta, först och främst, från insidan av spjällen sätter vi ångspärren och fixar den till spjällen med fästen. Därefter lägger vi isoleringsmaterialet och övervakar noggrant att det ligger nära spärren och lämnar inga luckor. Över värmeisolering, med ett steg på 50 cm fyller vi kassen som håller all isolering på sig själv.

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

På yttre sidan av taken lägger man ett lager av vattentätning, vilket skyddar mot oavsiktlig penetration av fukt. Sammanfattningsvis ligger taket över vattentätningen.

Byggnad av tak tak: video lektion

En rad färdiga projekt på taket på vinden är mycket omfattande. De kan vara med fönster och utan, rundad form eller sträng rakt, med en sluttning eller flera. Men oberoende av taket på vinden, kommer byggandet att kräva kunskap och färdigheter byggherren.

Relaterade artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *