Uppvärmning

Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

Installation av takmaterial

Det slutliga arrangemanget av takbeläggningsmaterialet. Det enklaste och fortfarande en av de mest populära materialen är skiffer. Att lägga sådant material börjar alltid från botten. För att försäkra sig om att läggningen är korrekt, först är de första tre raderna först fastsatta och kontrolleras hur smidigt de läggs. Om du inte följer denna regel och tillåter krumning av minst en rader skiffer, kan konsekvenserna vara skarpa: du kan behöva klippa hela taket igen.

Att lägga takmaterialet bör inte glömma överlappningar. Till exempel skulle överlappningen av de övre raderna till botten med en längsgående läggning vara minst 10-15 cm, och när korsläggning av överlappningen av ett skifferskikt på en annan ska vara minst en ”våg”. Det vill säga arket till vänster måste sluta i en liten våg, och arket till höger ska täcka det med sin stora våg. Installation av takmaterial ger möjlighet till speciella naglar. Till exempel är skiffer fast med endast skiffer naglar.

Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

När du bygger ett tak med egna händer, kommer du alltid att vara säker på sin tillförlitlighet, så att den skyddar huset från dåligt väder.

Video tips om att bygga ett tak

Byggande av taket av ett privat hus – förberedelse

För att spara pengar föredrar husägarnas ägare att göra en del av byggnadsarbetet med egna händer. Hur man gör ett tak i ett privat hus – denna fråga ställs av många utvecklare. Men innan du gör jobbet bör du undersöka all information om taken. Du behöver veta vad taken är, bekanta sig med deras former och designfunktioner. Det är ingen hemlighet att dessa element utför många funktioner. Utbudet av deras egenskaper är inte begränsat till skyddet av husets inre utrymme från penetration av fukt, kall luftflöde och snö. Vår artikel kommer att berätta allt om takens egenskaper, liksom byggnaden av taket kommer att beskrivas i detalj.

Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

Taket på ett privat hus och deras typer

Modern konstruktion har hittat applikation för olika typer av tak. Naturligtvis kräver varje vy en individuell takstruktur. Låt oss prata om de vanligaste, liksom deras fördelar och funktioner.

 1. Shed tak – beroende av husets väggar. Denna typ av takbeläggning används sällan för bostadshus (mer detaljerad: ”Gör en mager tak med egna händer”). Oftast används de i områden som blåses av en stark vind. Skurtak kan hittas på garage och uthus, såväl som på byggnader (läs: ”Skjut tak i garaget”). Det finns inget behov av att bygga ett vindrum och taksystem. Skurtak kräver inte en stor konsumtion av timmer och takläggning, vilket innebär att de är ett budgetalternativ (mer: ”Gör-själv-konstruktion av ett skurtak: projekt och beräkning”).
 2. Duplex tak är två rektanglar anslutna med övre kanter. De bildar två gavlar (trianglar). Längden på backarna kan variera, och gavlarna själva kan omvandlas till oregelbundna trianglar. Byggandet av taket på ett privat hus är inte ett komplicerat förfarande. På vinden kommer ägaren att lagra onödiga saker för honom. Detta rum kan utrustas under vardagsrummet.

Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

 • Ofta kan du hitta en valmat tak. Den representeras av fyra trianglar (vanligtvis av olika former), som är kopplade av hörn på en gemensam punkt.
 • Höjtak – inkluderar trapezformiga plan av sluttningar och trianglar. Oftast ligger de i gavlarnas övre del. Sådana tak kallas också ”danska”. Takläggning kräver installation vindsutrymme. Detta element måste nödvändigtvis isoleras. Höjtak är mycket mer komplicerade än dvukhskatnye.
 • Sadeltak (mnogoskatnaya) – den svåraste typen av tak när det gäller dess konstruktion. Det finns många strukturella element och komplexa föreningar. Racksystem och takläggning bör utrustas med särskild försiktighet. Se även: ”Vad är taken på privata hus”.
 • Gör-det-själv privat hus tak: förberedelse

  Förutom att välja typ av tak, tänk på vilket material som ska användas för att täcka det (mer: ”Hur man väljer ett takbeläggning för ett hus”). På grundval av detta bestäms parametrarna för trussystemet. Takbeläggningens vikt påverkar dess tryck och belastningar. Därför är det viktigt att lösa problemet med metoden att fixera takelement. Slutligen är det nödvändigt att bestämma de ytterligare delarna av trussystemet.

  Det bästa alternativet för att beräkna materialet för taksystemet och taket är att ha takteckning. Diagrammet brukar indikera alla fästpunkter i trussystemet. De förstärker i sin tur de strukturella elementen i takets tak.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Den största vikten har ett tak av keramiska plattor. Häcksystemet och fundamentet (+ väggarna) bör ta hänsyn till vikten av detta material. Barrträd används oftast för trussystemet. Samtidigt bör fuktigheten vara högst 20%. Trä ska inte innehålla knutar och blå.

  Verktyg för att ordna trussystemet:

  • ångspärrmaterial
  • vattentätande film;
  • isolerande material;
  • järnfästen;
  • skruvar, naglar, skruvar;
  • takverktyg.

  Hur man bygger ett tak på ett privat hus: taklarmsystem

  1. Rafter system involverar enheten armerad betong bälte. Den ligger på toppen av husets stenmurar. Trähus behöver inte ett liknande bälte (läs: ”Takbyggnad av ett trähus”). Det förstärkta bandet är utformat för att stärka murstens övre del. Dessutom justerar han det horisontella märket på alla husets väggar. Se också: ”Hur man gör ett tak av huset.”
  2. Parallellt med hällning av betong sätts galvaniserade stift i bältets armeringsbur. De fungerar som ett berg för huvuddelen av det förstärkta bandet. Knapparnas längd beräknas utifrån deras position – de måste skjuta ut 3 cm från mauerlat. För att skapa en mauerlat behöver du en stång med ett tvärsnitt på 150×150 mm (20x20mm). Det här är ett slags basstativsystem. Storleken på korsplattans tvärsnitt är relaterad till trussystemets kapacitet, såväl som beläggningens vikt. Kraftplattans styrka bör motsvara belastningarna på det – ju mer dom är desto starkare elementet borde vara.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

 • Ett viktigt stadium – läggande vattentäta på ett förstärkt bälte. Den är fixerad innan den läggs på elementet mowerlat. Som materialet rekommenderar experter att använda ett tvåskiktstakmaterial. Mauerlat spänns på klackar med hjälp av galvaniserade muttrar. Detta eliminerar risken för korrosion. Vi rekommenderar att du använder byggnivån. Det bidrar till att upprätthålla balansen mellan horisontal styling.

  Rådet. Vid reparation av taket i ett privat hus, bearbeta alla träelement i trussystemet. Som ett lämpligt antiseptiskt sprutmedel, som förhindrar processer av förfall av trä. Se även: ”Byggandet av taket på ett trähus.”

 • Montering av stänkben – du behöver brädor, med en sektion på 150×50 mm eller timmer. Det är också nödvändigt att förbereda stavar, brädor med olika sektioner (för distanser), tvärstänger, stagor, kopplingar och andra anslutningselement. Den typ av tak du väljer kommer att påverka spärren. Den senare kan vara naken eller hängande.
 • Höjtak kräver användning av diagonala spjäll och byggnadsställningar (korta spärrben som stöder diagonala spärrar på båda sidor). Arbetet med byggandet av taket av huset med händerna bättre att utföra tillsammans. Detta beror på installationsproblemet – en person kommer inte att kunna utföra allt arbete korrekt (läs: ”Bygga ett tak med egna händer”).

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Anordningens trussystem innefattar att stödja den nedre änden av hävarmen på mauerlat. I detta fall vilar övre änden både på åsen och på motsatsen. Som ett resultat skapas karmar. De är kopplade till hjälp av en åsstråle eller två brädor, som bildar en havsborsning. För att stärka trussbenen är speciella strängar, strutar, hängslen, sträckmärken och bultar installerade. Alla dessa element gör trussstrukturen ganska styv och hållbar.

  Steget av rafterben påverkas av framtida belastningar. Dubbeltäckt tak har ett lyftsystem i form av en serie trianglar som är anslutna i övre delen med en längsgående balk. I höfttak, är åkgafflarna, och därmed två snedstreck (diagonala) spjältar erhållna på varje sida. Så bildas fyra huvudbenben. De är ansvariga för lasten från lathing, takbeläggning, ång- och vattentät, såväl som isolering. För att du inte ska göra täta reparationer på taket på ett privat hus måste du bygga ett tak enligt alla regler.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Vid utrustad med ett dubbelt tak måste de första två konstruktionerna av trussystemet (trianglar) monteras på marken. Endast efter fullständig montering kan du lyfta dem till taket. För tillfällig förstärkning av använda spänningar. Därefter är elementen anslutna till en åsstråle eller brädor på båda sidor. Vidare installation av de återstående truss fötterna. För arbetstagarnas bekvämlighet läggs balkar vanligtvis på mauerlat. Obligatoriskt måste också vara ett tillfälligt golv.

  För fixering av trussystemet använder de inte bara slipsar och inskärningar, utan även staket, metallhörn, skruvar och naglar. Den hårda ramen på trussystemet kommer att ge stagor, tvärstänger, kopplingar och stopp. Ibland blir det nödvändigt att förlänga trussbenen. I det här fallet splittrade det första steget. Vid korsningen sätter Korotysh på båda sidor.

  Byggandet av taket av ett privat hus: lathing

  Efter att du har slutat installationen av spjäll, kan du fylla lådan. För sitt arrangemang behöver du brädor (2,5 cm tjocklek) eller stänger. Kassen kan vara antingen fast eller ha luckor. Men innan du bygger ett tak. bör vara vattentät längs spjällen. När du skapar ett vardagsrum på vinden är det bäst att värma upp taket. Isoleringen passar in i utrymmet mellan spjällen. Materialet kan vara mineralull eller skum.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  För att skapa ett bostads ”varmt” rum på vinden, lägg isolering dubbla lager. Tjockleken på ett lager bör inte vara mindre än 50 mm. Isoleringsskiktet bidrar till att absorbera ljud utanför rummet. Isolationsångspärrmembran. Det skyddar materialet från kondens. För att inte spendera pengar på att reparera taket på ett privat hus, följ alla instruktioner och rekommendationer. Försök att ordentligt lägga lagen på takpannan.

  Takarrangemang

  Kanske huvudstadiet av allt arbete. Arrangemang av ram takmaterial – ett mycket viktigt förfarande. Idag kan du hitta ett brett utbud av material för varje smak och priskategori. Det mest prisvärda och pålitliga materialet är skiffer. Men många är förvirrad av sitt utseende. Alternativt kan du använda moderna polymerversioner av skiffer – evroshifer eller ondulin.

  Idag, allt oftare, föredrar utvecklare ett annat takmaterial – metallplatta. Beläggningen är relativt billig, medan den har sitt eget utseende och utmärkta prestandaegenskaper. Nackdelen med metallplattor är en låg ljudabsorptionsnivå.

  Former av tak, tips från proffs, detaljer om video:

  Husets tak görs således både med egna händer och av specialister. Men det är värt att notera att det första alternativet ibland kan överstiga det arbete som erfarna installatörer utför. Detta beror på det faktum att ägarna av hus på landet försöker göra bra takläggningsarbete. Det är logiskt att ett kompetent designat och exekverat tak kommer att fungera i många år, därför är det värt att beställa ett takprojekt av ett privathus från beprövade experter. Det är mycket viktigt att inte spendera dina ekonomiska resurser för ytterligare reparationer. Det är bättre att utföra allt arbete en gång och att utrusta ett bekvämt hem för dig själv och dina nära och kära.

  När du har slutfört takets montering, kan du börja ordna avloppssystemet. Hur man utför sådant arbete finns i artikeln: ”Vattendräneringssystem med egna händer”. Vi rekommenderar att du tittar på foto- och videomaterial om detta ämne för att hålla dig uppdaterad om alla innovationer på byggmarknaden.

  Gör-det-själv-takkonstruktion: arbetsorder

  Att bygga ett tak med egna händer kräver seriös förberedelse. Det är nödvändigt att utveckla ett projekt för byggandet av taket och takpannan, för att genomföra lämpliga beräkningar, för att bekanta sig i detalj med arbetstekniken.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Tak design

  Byggnaden av taket på taket börjar med beräkningarna av trussystemet och material för taket. Rafter systemet består av en bar och brädor. Konstruktionens konstruktion beror på vilken typ av tak som valts, det kan vara enhöjd, dubbel- eller fyrhöjd, med raka eller brutna sluttningar.

  Vid beräkning av trussystemets kraft och monteringssteget på trussben är det viktigt att ta hänsyn till lasten på taket, som summeras från de enskilda belastningarna:

  • egen tak av takramen;
  • vikten av taket
  • snölast karakteristisk för regionen;
  • vindbelastning;
  • ungefärlig vikt av personer som reparerar eller betjänar taket
  • säkerhetsmarginal vid katastrofer (orkanvind, ökad nederbörd).

  Snö- och vindbelastningen beror på områdets klimategenskaper (vilket kräver införande av korrigeringsfaktorer i beräkningarna) samt på lutningsvinkeln på takhöjderna.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Vid beräkning av materialet på taket är det viktigt att ta hänsyn till arbetsdimensionerna av arktäckningsmaterial, eftersom de överlappas. För att minimera slöseri med isolering och förenkla installationen rekommenderas att man väljer stegarna med hänsyn till lämplig bredd på det värmeisolerade materialet.

  Bredden på det styva arkmaterialet ska motsvara monteringssteget på spjällen och bredden på det vaddade materialet (basalt eller glasull) bör överskrida denna parameter med ca 10 mm. Detta gör att du kan montera mjuka plattor eller rullat material i spännarna, utan luckor.

  Beräkning av takets konstruktion kan utföras självständigt, med hjälp av lämpliga tabeller från referenslitteraturen, eller genom att tillgripa en specialkalkylator, som finns i överflöd på Internet. Det rekommenderas att överlåta beräkningen av komplexa tak till en professionell arkitekt.

  Vid beräkning av kostnaden för att bygga ett tak multipliceras mängden av varje grundmaterial med sin kostnad och 10% läggs till det erhållna värdet. Vi får inte glömma förbrukningsmaterial – fästelement, tätningsmedel, etc. Den totala kostnaden inkluderar också transport av material.

  Lumber preparation

  Byggnaden av taket på huset utförs på grundval av ett detaljerat projekt, vilket anger längden och tvärsnittet av alla konstruktionselementen samt principerna för fästpunkterna.

  För installation av ramen är det viktigt att använda vältorkad (fuktighet upp till 15%) högkvalitativt timmer – utan flis, sprickor och andra defekter. Detta garanterar den nödvändiga tillförlitligheten hos trussystemet, liksom eliminerar deformationen av dess element under drift. Takets ram består huvudsakligen av barrträd, eftersom detta material är hållbart, motståndskraftigt mot ruttning, hållbarhet.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  För att öka brandmotståndet och skydda ramelementets träelement från skador från mikroorganismer, behandlas de med speciella eldfasta och antifungala medel före installation. Brandskyddande komposition appliceras i två skikt, medan det andra skiktet kan appliceras först efter det att den första absorberats helt och torrt. Monteringen av ramdelens trädelar fortsätter efter den fullständiga torkningen.

  Det är särskilt viktigt att noggrant behandla hörnstenar med skyddande medel.

  I taksystemet kan vara involverade och elementen gjorda av metallvinklar, kanalstänger. Men metallstrukturer används sällan för självmonterande tak, eftersom deras installation kräver användning av svetsutrustning.

  Principer för takkonstruktion

  Gör-det-själv-byggnaden av taket innebär vanligtvis genomförandet av relativt enkla projekt: enkla taktak, dubbla enkla och brutna.Komplexiteten i uppbyggnaden av hakat takhak eller poluvalmovyh-tak (danska, nederländska) är i första hand behovet av att göra komplexa beräkningar och den mest exakta märkningen. Dessutom bör installationen av höfttakets diagonala takspetsar utföras på ett felfritt sätt, eftersom takkonstruktionen annars inte kan motstå driftsbelastningen. Exceptionellt professionellt tillvägagångssätt kräver beräkning och installation av flera tak, tak med komplexa arkitektoniska former.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Att bygga ett tak bör du förstå de grundläggande principerna för byggandet av dess ram. I allmänhet är arbetet uppdelat i följande steg:

  • installation av en kraftplatta;
  • byggnadssystem
  • installation av takpannan.

  För byggandet av taket av huset på egen hand kräver 2-3 personer med färdigheter att arbeta med byggverktyg.

  En video med steg-för-steg-instruktioner hjälper dig att visuellt lära känna de grundläggande principerna för installation av trussystemet.

  Takram: mauerlat

  Innan byggnaden av taket på huset, är det nödvändigt att slutföra byggnaden av väggarna i byggnaden till sin fulla höjd och lägg vattentäta på sin horisontella yta – ett lager av takfilt eller takmaterial. Om konstruktionen av ett tvåhöjds- eller enkelhöjdstak är planerat utförs vattentäthet under mauerlat på två väggar på vilka häftapparna kommer att stödjas. Uppförandet av det fyrsidiga taket innebär installation av en mauerlat längs hela byggnadens omkrets.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Mauerlat är en träkant eller rektangulärt virke som ligger bakom hela takkonstruktionen. Det tjänar till jämnt överföra laster på väggarna och grunden av huset, och fungerar också som plats för fastsättning av taket till byggnaden. För att fästa mauerlat på väggarna utförs en monolitisk betongbalk med metallstiften, eller smidd glödgad tråd är inbäddad i murverket.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Storleken på balkens tvärsnitt väljs beroende på komplexiteten och takviktens totala vikt. Om mauerlat är monterat längs hela omkretsen är dess element sammankopplade genom att klippa in i den andra med 500 mm över hela bredden, och för extra tillförlitlighet, naglar eller en skruvförband används.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  För att förhindra att taket växlar under vind eller andra belastningar, bör montering av strömplattan utföras så tillförlitligt som möjligt.

  Rafter system

  Monteringen av trussystemet börjar med installation av trusskonstruktioner på båda gavlarna. Om en skiljevägg eller en bärande vägg passerar mitt i huset gör det här möjligt att lägga en stråle på den och installera stöd för åsbalken. I detta fall är stolpbenen fästa vid åsstången med den övre delen och den nedre delen – till strömplattan.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Om strukturen har en liten bredd är A-formade karmar installerade utan åsar. Den horisontella lintelen (bulten) ger strukturens styvhet och minskar belastningen på distansorganet, som överförs till väggarna. Fästbenet i överdelen förstärks av en trä- eller metallplåtfoder.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Den nedre delen av spjällen kan vila på mauerlat med avkörningsänden – i detta fall utförs spännsystemet utan överhäng. Om projektet ger uppbyggnad av ett tak med ett överhäng av stänkbenen, skärs en urtag i underdelen av stötfångaren så att spärren på den horisontella delen av skärningen vilar på kraftplattan.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Byggnaden av taket på huset kan göras utan att lägga på vägglocket på långa väggar. I detta fall monteras balkar över de långa väggarna, och längden på balkarna överstiger byggnadens bredd. Steget att lägga strålarna bör sammanfalla med stegspärrarna. Det är viktigt att fixera bjälkarna säkert – med kabelnät eller monteras på armering monterad i betong. Benens nedre ändar är fästa vid balkarna utan överhäng eller med överhäng.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Vid uppförandet med ett våningsplan golv används vanligen system med laminerad spjäll. Det betyder att truss fötter har ett extra stöd. För detta ändamål installeras speciella supportinställningar, anslutna av linjer. Dessutom används strängar och andra element för att säkerställa strukturens styvhet.

  Taktacka

  För att skapa en takpannestart efter installationen av trussystemet. Först och främst rekommenderas att du lägger vattentätning – ett speciellt membran eller takmaterial. Det är fäst på spärren. Det är viktigt att inte överlappa vattentätning genom åsen – det kommer att försämra takets ventilation. Ovanför vattentätningen på spjälkarna är spåren försedda med en sektion av 50 mm – en motgalleri. Detta gör att du kan skapa det nödvändiga luftgapet mellan vattentätning och takläggning.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Kassen är fäst vid räknaren. Den kan vara tillverkad av plankor, barer eller tallrikmaterial (fast kista). Typ av lathing beror direkt på installationsfunktionerna hos det valda takmaterialet.

  I nästa steg utförs installationen av ytbehandling. För hälltak används ofta:

  • plåtmaterial från metall (korrugerad, metall-, koppar-, stål- och aluminiumplast), asbestcement (platt och vågig skiffer), bitumenhaltig (ondulin);
  • bit material från keramik (klassisk kakel), natursten (skiffer), bältros.

  Uppvärmning av ett nötkreaturtak utförs inomhus. Material från växtfibrer (mattor gjorda av halm, tång, hamp), cellulosa (ekologi) kan framstå som värmeisolatorer. Men oftast används mineralull – ett miljövänligt brandbeständigt fibröst material erhållet från en smält av basalt eller glas. Blad och sprutade polymera värmeisolatorer används mindre ofta – de är dyrare, dessutom har polystyrenskumplattor och polyuretanskum vissa nackdelar vid installationen och speciell utrustning krävs för att spruta penoizol.

  Byggandet av taket på ett privat hus gör det själv

  Takbyggnadsteknik innebär installation av ett ångspärr från ett speciellt membran. Det låter dig skydda isoleringen och träspärren från de skadliga effekterna av fukt.

  Det rekommenderas inte att byta membran med plastfolie och andra material.

  Videon visar de viktigaste stadierna att montera taket på ett privat hus med egna händer.

  Relaterade nyheter

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *