Installation

Byggandet av trappan av trä

När man bygger ett hus är det ofta nödvändigt att bygga en stege. Trots allt innebär de flesta av projekten närvaro av andra våningen. Trappor mellan golv kan byggas av olika material. Träet är dock en av de enklaste, miljövänliga och bekväma. En nybörjare kan hantera dessa saker.

Naturligtvis kommer arbetet att ta lite tid. Arbetet kommer dock snabbt att löna sig, eftersom designen, gjord med själen, kommer att tjäna i många år till ägarens glädje. Dessutom är byggandet av trappan med egna händer – det här är en betydande besparing.

Typer av trätrappor

Byggandet av trappan av trä

Totalt finns det två huvudtyper av trätrappor:

Marchering trappor är det enklaste, därför är det bäst att börja bygga en konstruktion för byggandet av en sådan struktur. Spiraltrappor är mycket komplexa, de kräver noggranna beräkningar och mätningar. Ett misstag – och designen kan misslyckas.

Marching stegar delas i sin tur i två typer: en-mid-flight och två-mid-flight. Båda typerna är inte så svåra att göra dem själv.

Rak trappa

Innan du gör en trästege med egna händer, måste du köpa material och förbereda verktyg.

Från de material du behöver ta:

 • tjocka brädor (de går uppför trapporna);
 • stänger med tillräckligt stort tvärsnitt (ca 40 mm);
 • skruvar.

Innan du gör en trätrappa, måste du definitivt överväga sin design på papper.

Det skulle vara väldigt oklokt att bygga utan ritning, så det är nödvändigt att vidta mätningar och göra en approximativ plan innan du bygger trappan.

Vid mätning är det nödvändigt att överväga:

 • stegehöjd;
 • lutningsvinkeln hos strukturen;
 • antal steg;
 • bred.

Du kan göra ett liknande system i elektronisk form. Det finns speciella datorprogram som låter dig skapa sådana modeller. Professionell programvara för byggnadsändamål kan till och med ha en 3D-funktion. Det är emellertid inte nödvändigt – att skapa ett sådant tydligt exempel vid beräkning av en enkel stege.

Bowstring eller kosour?

En enkel trappa kan installeras på kosourah eller på bowstrings. Skillnaden är att bågsträngarna ligger på sidan av stegen, och strängarna är under stegen.

En enkel trappa har som regel två sidobågar. Steg är monterade på båda sidor. Konstruktionen som beskrivs här kommer att ordnas på detta sätt.

 1. Byggandet av trappan av trä

  Stegen på en stege på bågar Ett detaljerat diagram över stegen och var och en av dess delar ritas upp.

 2. Du måste först klippa stegen från planken, göra 2 bågsträngar och stödstänger.
 3. Steg ansluter med sträng. Under varje steg måste du skapa en stödjande bar.
 4. Bowstrings monterade på golvet och väggarna.

Måla trappan

Byggandet av trappan av trä

Målning Hela processen för färgning av trappan kan delas in i tre delar:

Först måste du förbereda varje del av trappan för målning. Detta innebär två typer av arbete: puttying och slipning. Hård kitt tillverkas av speciella blandningar som endast är avsedda för trä. Användning av föreningar som inte passar under trädet är förbjudet.

När kittskiktet är torrt kan du börja mala ytor. Slipning sker i två steg. Det första steget är grovt, ytligt. Efter det måste du vänta ett par dagar. Det kommer snart att märkas att villi stiger upp på träytan. Innan den andra slipningen behöver de blåsa luft.

Efter slipning blir styrelsen helt platt och jämn. Nu kan du gå vidare till beläggningen.

När trappans yta är klart för golvet måste du bestämma vad det ska bli. Innan du målar trätrapporna med färg, applicera ett lager av primer. Det är bättre att välja en primer i tonen för att måla kompositionen.

Valet av färg är bättre att producera bland alkyd och uretan typer av beläggning. De är idealiska för att måla trappan. Från färgerna är det att föredra att ta något ljus.

Byggandet av trappan av trä

Elements Om det finns en önskan är det istället möjligt att använda träfläck i stället för färg. Fördelen med fläcken är att den perfekt framhäver det unika mönstret av trä. Trappor ser bara bra ut. Naturlig teckning är alltid att föredra. Varför gömma det med färgkompositioner när det själv kan fungera som dekoration.

Stain kan väljas tillsammans med lack. Vid köp är det lämpligt att inte spara. Ju bättre kompositionen desto längre är konstruktionen att tjäna. Trä fläck – inte bara dekorativa möbler. Denna förening skyddar perfekt mot olika faktorer.

När färgen har torkat, appliceras en ytbehandlingskikt på ytan. Det är bättre att välja mattlack, och en semi-matt sort är också lämplig. Larnering görs vid en stege i tre steg. Kompositionen appliceras tre gånger, och före varje ny applikation bör det föregående skiktet torka väl. Om bubblor har bildats på lacken ska de slipas.

Spiraltrappa i huset

Byggandet av trappan av trä

Om du fortfarande vill göra en spiraltrappa i huset. då kan du prova det enklaste installationsalternativet. Fördelen med denna design är att det sparar mycket utrymme.

Vid byggnad är det viktigt att ta hänsyn till att trappan inte visar sig vara för brant. Om det finns äldre och små barn i huset är det mer rimligt att vägra en sådan konstruktion, eftersom det kan vara farligt.

Det enklaste sättet att installera en spiraltrappa är att köpa en färdig, redan utmattad uppsättning och bara montera den. Att spara vid installationen ger också stora fördelar.

Spiraltrappens konstruktion består av tre huvudelement: rack, räcken och steg. Steg är bättre att välja ek. De är inte bara en av de mest hållbara, men har också höga estetiska egenskaper. Morän och termoel ser också bra ut.

Innan du köper är det nödvändigt att mäta måtten på den framtida stegen för att välja designen exakt för ditt hus. Ett dyrare alternativ är att anställa en specialist som kommer att mäta allt och sedan lägga en order för designen. Om du har färdigheter att arbeta i konstruktion, kan du göra stegen själv, bara beställa racket och räcken. Räcken med räcken är oftast metall, men det finns också trävarianter.

Ladder enhet

 1. Steg på ena sidan har plats för fastsättning på hyllan. Å andra sidan finns ett hål för räcken.
 2. Racka oftast metall. Den har en fläns till vilken stegen är fäst.
 3. Den enklaste utformningen av spiraltrappen är ”i anksteget”. Det förutsätter en speciell form av steg.
 4. Rack monterad mellan golv. Den är fastsatt på golvet med fästbultar.
 5. När hyllan är installerad kan du börja installationen av steg. Avståndet mellan dem ska inte överstiga 20 cm. Detta är nödvändigt av säkerhetsskäl.

Vid montering av stegen är det nödvändigt att beräkna så att den senaste går precis till golvet i övervåningen.

Spiraltrappan har också många dekorativa detaljer. Och varje uppsättning kan ha sina egna dekorationer och olika fästanordningar. Vid installation av en vanlig trappa utförs beräkningen annorlunda, öppningen är här rektangulär. Vid spiraltrappen är trappan en cirkel.

Du kan lära dig mer om processen att bygga trätrappor i följande videor:

Om du fortfarande beslutar att beställa tillverkning av trätrappor till andra våningen, kontakta ett bevisat företag med bra recensioner, jämföra priserna på trätrappor. Köp färdiga trappor eller gör din egen att bestämma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *