Överlappar

DIY monolithic foundation

DIY monolithic foundation

Antag att du redan har utfört alla nödvändiga beräkningar, har utfört en undersökning av jorden och beräknat husets vikt och ritat ett diagram över den framtida grunden. Teknisk monolitisk plattkällare är enkel, så häll det själv om du vill.

1. Markera det framtida huset enligt planen.

2. Ta bort marken och nivån på ytan. Den optimala tjockleken på den monolitiska plattan är 20-40 cm, beroende på marken och strukturens totala vikt.

3. Vi somnar sand, vi väl tampa. För att göra det är det bättre att blötlägga det, om möjligt, använd en vibrerande platta för att tampa. Sedan faller vi i sömngrop, tjockleken på varje lager är 10-15 cm, beroende på tillgången på betongframställning och jordens egenskaper.

5. Vi bygger konkret förberedelse. Lägg filmen på ytan så att vätskan inte går in i sanden. Vanligtvis används M50 – M100 varumärke. Tjocklek – 5-10 cm.

4. Vi installerar nödvändiga delar av VVS och sanitära. Det är bättre att installera lådorna ovanför rören, vilket kommer att spara strukturen från förstörelse.

DIY monolithic foundation

6. Sätt i materialet för vattentätning. Deras storlek bör överstiga området för framtida basplatta, och alla sömmar måste lödas.

7. Lägg isoleringsskiktet.

8. Montera ventilen.

9. Montera formen.

10. Fyll betong och kompakt. Det är lämpligare att använda komprimeraren för att jämnt fördela betongen i hela formen.

11. Vi täcker med en skyddande blöja. Vi väntar på 3-4 veckor tills betongen får tillräcklig styrka för vidare arbete.

Nuancer och rekommendationer för hällning

1. Varför behöver vi förstyvningsmedel?

Plattan är inte alltid platt. För tunga byggnader och problemjord installeras förstyvningsribben under lagerväggarna. Oftast är de rektangulära eller minskar till botten. Denna design ökar styrkan. Ribbenna placeras ovanför plattan, så att du kan skapa en teknisk källare med liten storlek vilket förenklar kommunikationen till huset. Men då är ytan på den monolitiska basplattan inte längre ett grovt golv.

2. Hur vattentät?

Polyetenfilm med en tjocklek av 200 mikron eller takmaterial. Det finns speciella material för betong, som Delta MC. Det isolerar sig helt från vatten, och om GWL är liten kan den spela rollen som konkret beredning. Geotextiler används också för detta ändamål.

DIY monolithic foundation

DIY monolithic foundation

Verkligen arbetar lagligt sätt att spara.
Alla behöver veta detta!

3. Är det nödvändigt att isolera den monolitiska strukturen?

Ja. Betong leder värme väl, och en stor förstärkning skapar kalla broar. Vanliga isolatorer – polystyrenskum och skumplåt.

4. Behöver jag dränera?

Absolut behövs om det finns en hög GWL på webbplatsen. Det är viktigt att observera rörens lutningar, ge utrymme för urladdning av vatten, gör brunnar, så att de kan rensas vid sippning av rören. Avlopp läggs vanligen i geotextiler på en sand och grusplatta.

DIY monolithic foundation

5. Hur och från vilket formarbete?

Vi rekommenderar att du använder laminerad plywood. Att ta bort en sådan formning blir lätt. Om du gör det från vanliga brädor, skära dem där de kommer att röra betongen. Det bör inte finnas några luckor i formen, och dess styrka kontrolleras genom att sparka. Det finns många blandningar som används för att smörja formen så att det blir lättare att ta bort det, för samma ändamål kan du fixa en film på den. Klämma formen bättre självgängande skruvar, inte naglar.

6. Hur man förstärker?

För en platta på 20-40 cm är 2 lager av förstärkning tillräckliga. Det horisontella avståndet får inte överstiga 20-30 cm. Avståndet till betongplattans gränser ska vara 15-20 cm. För fastsättning är armaturen bunden med tråd. Den monolitiska armerad betongfundamentet tål belastningen på ett hus med två eller tre våningar av betong, tegel och sten. Stångar med en diameter på 10-16 mm är lämpliga för förstärkning, beroende på husets vikt.

DIY monolithic foundation

7. Vad kan du spara?

Om du planerar att bygga en stor veranda eller terrass, gör en remsa grund där, för att inte konsumera betong, eftersom belastningen på den här delen blir mycket mindre.

Stora misstag under byggandet

1. Felaktig vård. Enligt instruktionerna behöver betong 28 dagar för att ställa in varumärkesstyrka. De första dagarna är särskilt viktiga om vädret är torrt och soligt, täck betongen med en markis och vattna den. Den optimala temperaturen för härdning + 15-20 grader.

2. Lågt märke. För konstruktion av en monolitisk grund är betong över M200 nödvändig, och om jorden är problematisk, över M300.

3. Svagt förarbete. Den bräckliga strukturen kommer att expandera under blandningens tryck, eftersom den här betongen inte räcker till. Ett sådant fel kan inte lösas, grunden måste rivas och byggas om, eftersom det är absolut nödvändigt att översvämma allt på en gång. Om du bestämmer dig för att bygga din egen, är det bättre att visa forskare.

4. Otillräcklig värme och vattentätning. En högkvalitativ och stark förstärkning sparar inte från sprickor, särskilt för grunden i de översvämmade områdena, och värmekostnaderna kommer att korsa besparingarna på värmeisolering.

5. Felaktig förstärkning. Det är nödvändigt att länka stavarna så att de överlappar varandra med 10-20 cm, beroende på diameteren. I en monolitisk armerad betongkonstruktion förhindrar armering sträckning och betongkompression, så att styrkan uppnås genom en harmonisk kombination av komponenter.

6. Veranda. Det händer att utvecklare glömmer bort verandaen. Men det är bättre att göra det genast så att när jorden smälter ner i jorden, skiljer sig inte huset och veranda.

Om du väljer att bygga på egen hand, gör beräkningar i förväg och rita ett diagram för att välja rätt typ. Det finns ingen universal monolitisk konstruktion som passar alla tillfällen. Följ tekniken för att bygga stiftelsen steg för steg för att inte rätta till dina misstag.

Typer av monolitisk fundament + Exempel på konstruktion av en armerad betongplatta med egna händer

Vad bra är den här typen av grund?

Monolitiska fundament är alltid starka och tål tunga belastningar. De är inte rädda för ojämn förskjutning av marken, inte heller konstant riklig nederbörd eller hård frysning och upptining. Badet kommer helt enkelt att stiga och falla med fundamentet, utan att förstöra några stöd. Det är trots allt känt att betong bara arbetar i kompression – och inte på något sätt för expansion. Därför är grunden i form av en monolitisk platta nästan oumbärlig för höjande och sandiga markar, där vattentabellen är hög.

Ja, för timmer, ram och loggar, en sådan grund är i vissa fall en lyx – om marken är normal är det lättare att göra ett band grunda grunden. Det är bara det ryska badet som själv har länge upphört att vara bara en stuga – sina egna övergripande badkomplex med pooler och hela biljardrum kommer in i mode. Och under den massiva ångplattan monolithic foundation – vad vi behöver.

DIY monolithic foundation

Typer av monolitiska grunddesigner

En monolitisk källare har flera typer. Den mest populära är plattan, som också är indelad i bara en platta och en platta på ett band, som liknar en inverterad skål, som blir alltmer populär utomlands på dagen.

Men när det gäller byggandet av ett badhus är detta den bästa enheten av en monolitisk grund – en monolitisk plåt av ett enkelt schema. Dess främsta fördel är att det inte finns något behov av att lägga den under djupet av markfrysning – och det här är en betydande minskning av byggmaterialets och tillförlitlighetskostnaderna med plötsliga förändringar i lufttemperaturen.

DIY monolithic foundation

Den platta monolitiska grunden är i huvudsak en solid armerad betongplatta som är försänkt i marken. Både externa och inre väggarna i badet är byggda direkt på denna platta. Och på grund av en jämn fördelning av hela belastningen på plattans yta minimeras trycket på marken – samma fysiska lag utlöses när en person i stövlar faller in i snön men inte skidar, eftersom tryckområdet redan är större. Plattformens design är så mångsidig att den är lämplig även för rent torvmarker och till och med trävaror. Och viktigast av allt, i byggandet av en sådan grund, är några fel praktiskt uteslutna och passar därför perfekt för privat byggande. Inklusive – för ett bad, eftersom volymen av jordarbeten i detta avseende är minimal, och ångrummet är inte särskilt nödvändigt.

En annan typ av monolitisk grund är en kolumnär monolitisk, som är byggd för lätta bad. Det är faktiskt en enda konstruktion av grillen och pelarna som den kommunicerar.

Men den monolithiska källaren med en källare klarar tål ganska stora belastningar och känns bra under de mest negativa klimatförhållandena på grund av att det klarar av att sänka sig, tina och fluktuationer i marken. Det är faktiskt en armerad betongremsa som löper längs hela byggnadens omkrets. Det kan vara grunt och djupt. Det första alternativet är lämpligt för bad av avverkning och ved, men det andra är för tegelrum med två våningar med stor vikt.

DIY monolithic foundation

Steg för byggande av armerade betongplattor

Processen att bygga en monolitisk grund är mycket enklare än konstruktionen av prefabricerade. Men det är en viktig punkt: Allt material som används måste vara av högsta kvalitet, eftersom det finns mer allvarliga krav på den monolitiska grunden. Men samtidigt är det inte nödvändigt att locka till byggnadsutrustning!

Steg I. Webbplatsberedning

Det första steget är att rensa området bra: ta bort det översta lagret av jord med vegetation, för vilken du kan hyra en bulldozer.

Tjockleken på en sådan grund, eller snarare en monolitisk platta, kan variera från 15 till 40 cm. Det beror på markens egenskaper, det framtida badets vikt och vad det ska fyllas med.

Steg II. Gräva grop

Typiskt grundas grundkärnan för en sådan grund till ett djup av 1,5 meter, lera dras ut därifrån och ersätts med grus eller sand. Ytan ska jämställas enligt byggnivån – det kan inte prata om några avvikelser, annars kan deformation och fullständig förstöring av den framtida grunden inte undvikas.

Steg III. Montering av formning

Ibland byggs sådana fundament av prefabricerade monolitiska armerade betongplattor, vilket kan ses under konstruktion i ett panelhus. De har redan en väl beräknad kvalitet, men för installationen är det nödvändigt att ringa kranen och fortfarande göra ett betongskikt på toppen av allt. Och denna design kommer inte vara lika tuff som en helt monolitisk platta.

Och för uppbyggnaden av egna händer behövde initiala formen. För det behöver du brädor med en tjocklek av minst 25 mm plus hack. Formningen i sig måste installeras med stöd – och det är önskvärt att initialt kontrollera styvheten hos hela strukturen. Detta kan göras med en elementär kick – om formen bryts, är det bättre vid detta skede och inte under betong.

Steg IV. Värme och vattentätning

Så, då är ett avloppssystem konstruerat. Sätt vattentätning och vid behov isolering.

Det är värt att nämna den svenska tekniken för att bygga en sådan grund – det handlar om att använda moderna värme- och vattentätningsmaterial. En sådan bas kallas isolerad platta, som har enorma energibesparande egenskaper vid låga byggtider och låga kostnader. För det ryska badet – det mesta!

DIY monolithic foundation

Steg V. Förstärkning

Nästa steg är att montera armaturen. Ibland är ett golvvärmesystem dessutom anslutet till ett speciellt nät.
Armaturen är bäst att ta 16 mm – i extrema fall kan du naturligtvis 14 mm. Men att beräkna det är inte så lätt – det är bättre att göra det i förväg.

Du måste lägga ventilen tvärsöver, i två rader. Så få två galler – en från botten, 5 cm från sandkudden, och den andra – från toppen, 5 cm från bottenplattans yta. Mellan stavarna i rutnätet ska du få exakt 20 cm. Du måste sticka förstärkning med vanlig ståltråd.

Steg VI. Stiftgjutning

Det är nödvändigt att hälla betong i en sådan grund på ett och samma gång, och det bör bara ha en hög grad av styrka – från M300 efter märke, med en vattentätt koefficient större än W8 och frostmotstånd från F200 och en indikator på rörlighet P3. Det finns en viktig punkt här – allt material som används måste vara av högsta kvalitet, eftersom det finns mer allvarliga krav på den monolitiska grunden. Totalt kommer att lämna någonstans minst 20 kuber av betong.

Så snart kaminen är torr, kommer betonggolv i badet att vara helt klar för efterbehandling. Vad är det största pluset för den monolitiska grunden – minimala krångel, maximala resultat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *