Hur man lägger

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

• halvöppna: intill väggen;

• Ö: Fristående strukturer, kan vara belägna i någon del av rummet.

Enligt metoderna för värmefrisättning är de uppdelade i:
• Konstruktioner med ensidig strålning: Enkelt nog kommer värmen från de tre lutande väggarna i eldstaden i en riktning;

• Eldstäder med två- och tredelad strålning är mindre vanliga; ha en större eldstad med två eller tre öppna väggar. emellertid, även om de avger värme i flera riktningar, har de bara en reflekterande yta. Därför är värmen från dem mindre; används främst på grund av de höga dekorativa egenskaperna.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Eldstadsinsatser, öppna från två och tre sidor

Beroende på typ av bränsleeldstäder är:
• arbetar med fast bränsle (trä, mindre kol)

Eldstad bas

Tegel väger mycket, så eldstaden bör byggas på en solid och solid grund, som inte har snedvridningar. I annat fall är dragningen och deformationen av hela strukturen möjlig.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Stiftelsen för en öppen spis

Eftersom det inte rekommenderas starkt att skära lagerets nedre balkar och takbjälkar, bör grunden för eldstaden och hålet för skorstenen tillhandahållas vid husets konstruktionsstadium.

Det är viktigt! Lasten på grunden av huset och eldstaden kommer att vara annorlunda, så de kommer att ha olika grader av krympning, så det är inte rekommenderat att binda dem samman: minsta avståndet mellan dem är 5 cm.

1. Grunden för en öppen spis ska sticka 10-15 cm bortom byggnaden. Djupets djup beror på jordens typ och frysningsgraden och bör vara minst 0,5 m.

2. Innan man häller lösningen hälls ett lager av sand i botten av gropen, hälls med vatten och komprimeras. Vidare läggs krossad sten med ett lager upp till 30 cm.

3. Formeringen placeras på botten av utgrävningen och vattentät med film eller takmaterial för att förhindra att cementjelly sipprar i marken.

4. För att förstärka basen, före hällning, är förstärkning förlagd. Efter fullständig torkning av lösningen och avlägsnande av formen fylls det resulterande gapet med råvaror och komprimeras.

Urvalsorder

Om projektet är första för dig är det bättre att välja en konstruktion med lätt (förenklad) murverk eller bjuda in den till en specialist som kommer att styra ditt arbete.

Vid val av beställning bör du ta hänsyn till storleken på rummet. Syreförsörjningen bör vara tillräcklig. Eldstaden bör installeras med hänsyn till rörelsen av luftflödet runt rummet, men det är inte rekommenderat att montera det nära öppningsfönstren och dörrarna. Bilden visar förbrukningen av material för att lägga den enklaste designen och alternativen för att beställa vägg- och hörnskålarna.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Beräkningen av antalet material för att lägga en liten eldstad

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Beställa vägg- och hörnspisar med förenklad murverk

Masonry mortar

Cement används inte för att bygga eldstaden, eftersom det kan spricka vid höga temperaturer, därför utförs murverk med hjälp av en lera sandmortel. Mager och lite plastlera efter torkning blir för bräcklig, därför borde den inte användas. För att förbereda lösningen väljes oljig och mjuk lera med siktad ren sand i förhållandet 1: 2. För murverk kan du också köpa färdigblandad blandning.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Masonry mix

Masonry spis

1. Minst två lager av vattentätning läggs på den färdiga grunden: tjära eller takfilt, impregnerad med tjära eller bitumen.

2. För att lägga ut eldstaden (botten av eldstaden), kräver eldstaden och skorstenens kammare en eldfast tegelsten. Så att gnistor som oavsiktligt föll ut ur en öppen eld, slår inte golvet, plattformen framför eldstaden läggs ut ur samma tegelsten. För att förbättra vidhäftningen suger tegelstenen i vatten innan arbetet påbörjas.

3. Lösningen används för att belägga både bädden (den breda delen, tegelns botten) och dess sidodel (poke) som kommer att angränsas med de närliggande tegelstenarna. Det bör noteras att ordern anger hur tegelstenen sätts: på kanten eller bredden av tegelstenen (sängen).

4. För att undvika misstag är det bättre att numrera varje rad av murverk med krita.

5. Den rekommenderade tjockleken på sömlens lera-lösning 3-5 mm. Tjockleken på lösningen framställd från den redan framställda blandningen indikeras av tillverkaren. Tegelstenen som ligger i tegelverket bör flyttas något och trycka på den med en trowel, tryck på den.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

6. Placeringen utförs med en förskjutning så att ledningen i den nedre raden stängdes.

7. Layouten börjar vid hörn av strukturen. Tegelstenen som ligger i mitten av raden är skuren i storlek. Skär tegelborrmaskin med en diamantskiva.

Det är viktigt! Efter att ha lagt en rad måste du justera sin horisontella och vertikala med en nivå. Vinklarna kontrolleras med ett rör eller hörn. För att få perfekt släta hörn längs dem kan du sträcka sladdarna.

8. Den första raden läggs alltid ut en solid duk. I de flesta fall är en ashpit anordnad i den andra raden, så ledigt utrymme är kvar för sin enhet.

9. Efter installationen av gallret och elden i fjärde raden, börjar portalen att bildas. För detta rör sig tegelstenarna några centimeter framåt.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Ordningen på bildskärmar

10. Placeringens huvudkomplexitet är konstruktionen av lutande väggar och fluepassager. En sådan sluttning tillhandahålls genom att klippa tegelstenen i en given vinkel. Så att sot inte ackumuleras i sina hörn, måste gruvens väggar vara helt platt och slät. När du lägger skorstenens lutande delar och skär stenar i en viss vinkel, är det bättre att förbereda trämallar med samma vinkel.

Det är viktigt! Att lägga spruckna tegelstenar och halvor i skorstenen är inte tillåtna: i händelse av förlust kommer den att blockeras och röken börjar flöda in i rummet.

11. Ytterligare luftintag tillhandahålls av luftbrunnar – öppningar i eldstadens sidor. Den uppvärmda luften går in i rummet genom ytterligare hål – duschen.

12. En metallskärm är ibland inbäddad i ugnsens bakvägg för att reflektera värme. Det är hängt på tapparna, som läggs i kopplingen. Du kan också köpa en färdig eldstad från gjutjärn och integrera den i tegelverket.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Öppen spis med gjutjärnspanna

Exempel på beräkning av ugnen

13. Kammaren i rökboxen, som ligger ovanför ugnen, smälter gradvis och passerar in i skorstenen. Vid rörets kontaktpunkt med taköverlappningen görs en förtjockning som kallas ” fluffing ”. För att skydda mot regn och snö när de passerar genom taket ger en annan förtjockning, kallad ” otter ”. Ett skyddande stålförkläde är uppfört ovanför det.

Det är viktigt! Taket bredvid skorstenen är täckt med folie eller järnplåt. Röret i taket är dessutom förpackat med eldfast material.

Vi försökte svara på frågan: ”Hur man bygger en öppen spis med egna händer?”, Och om du fortfarande har frågor, titta på videon om det här ämnet.

Relaterade videor: Hur man bygger en öppen spis med egna händer?

Tekniken och proceduren för att arbeta med en eldstad i ett privat hus

Eldstaden är en ganska komplicerad teknisk uppgift. Det är omöjligt att karaktärisera detta arbete otvivelagtigt enkelt eller opraktiskt, mycket beror på tillämpad kompetens och erfarenhet av murverk.

Välj typ av öppen spis

Uppförandet av eldstaden börjar med bestämningen av dess läge – mot väggen, mitt i rummet eller inuti väggen, om dess konstruktion endast är planerad. Inbyggd version sparar utrymme, möjliggör användning av värme i angränsande rum. Östypscentret ser spektakulärt ut i stora rum i form av en cirkel, visuellt tillgänglig från alla håll. Bifogad öppen spis – en universell lösning för prestanda i det färdiga rummet: beläget i mitten av mitten, ibland i hörnet.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Med hjälp av vissa knep skapar hantverkare ”luft” -design av hörneldstäder.

Öppna eld för själen

Eldstäder med öppen eld kännetecknas av höga värmeförluster på grund av omöjligheten att begränsa och styra luftförrådet. Som ett resultat avlägsnas heta förbränningsprodukter för snabbt jämfört med spisar och stängda eldstäder, och tar med dem lejonens andel av den värmeenergi som alstras från brinnande trä. Utförandet av dessa enheter överstiger sällan 15%, så de används i små rum. En sådan öppen spis kan inte värma ett stort område, men tjänar bara som ett inslag av inredningen, som förbrukar 2-4 gånger mer trä än en eldstad med dörrar. Öppen eld värms omedelbart, men veden brinner ut snabbt, efter att bränslet brinner ugnen slutar utstråla värme.

Den möjliga spridningen av gnistor från en öppen spis bestämmer de ökade kraven för brandsäkerhet:

 • Enhetsytan framför det brandbeständiga materialet;
 • Frånvaron av brandfarliga föremål nära fokus
 • Kontrollerar brännprocessen tills elden är helt släckt.

Tips: torra lövskogar gnistrar mindre än tallskog och lämnar litet sot i skorstenen.

Säker värme i den stängda eldstaden

I den slutna bränslekammaren brinner veden helt: ingen kolstråle, och asken ackumuleras i det avtagbara brickan. När dörren är stängd och minsta syreförbrukningen kan bränningen vara i många timmar. Ugnarna för dessa värmare är utrustade med förbränningskontrollsystem och är tillverkade av eldfasta stål. De fördelar som är karakteristiska för stängda eldstäder:

 • Prestanda upp till 75%;
 • Säker drift
 • Valet av ugnen från en mängd olika modeller;
 • Förmåga att arbeta både i stängt och öppet läge.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Eldstäder av den stängda typen tillåter dig att organisera de installerade luftvärmesystemen hemma

För uppvärmning av andra rum i ett privat hus installeras en värmeväxlare i form av en tank, en spole eller en vattenjacka i en stängd spis. Det uppvärmda kylvätskan levereras till radiatorerna, kretsen kan fungera självständigt och anslutas även till det befintliga värmesystemet.

Beräkna eldstadens design

Värmeöverföring och frånvaro av rök beror på det korrekta förhållandet mellan proportionerna för de enskilda delarna som finns i eldstaden i vilken konfiguration som helst. Eldstadens utformning innehåller följande komponenter:

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

 • Under – en plats för brinnande ved, utrustad med eldfasta tegelstenar ovanför golvet, utrustad med ett galler;
 • Eldstaden är en förbränningskammare, gjord av eldstensstenar som tål höga temperaturer.
 • Röksamlare – en plats där rökgaserna sänks ner, de värms upp, kraften genereras på grund av temperaturskillnaden mellan kallluft och förbränningsgaser.
 • Rökand – En kant mellan bränslekammaren och rökboxen, ansvarig för bildandet av en gaströskel.
 • Portventil – för att reglera stötkraften och överlappningen av skorstenen efter bränning av stockarna;
 • Skorsten – leder gaser utifrån: Ju högre det är desto bättre drivkraft är det minsta tillåtna – 5 m.

Eldstedsdimensionerna beror på storleken på rummet, de optimala proportionerna beräknas med formlerna (S-området):

 • S portal = 1/50 från S lokaler;
 • S poda = 70% av S-portalen;
 • Fireboxdjup: portalhöjd = 2: 3 eller 1: 2;
 • Tvärsnittet av skorstenen = 10% av S-portalen.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Baserat på beräkningarna utarbetas ett utkast till den kommande eldstaden – en ritning med mått och ordning som tydligt visar placeringen av tegelstenarna i varje rad

Nödvändiga material för byggande

För lösningen kommer sand med en bråkdel av 0,2-1,5 mm (inom en kub), Portlandcement av klass 300 (upp till 100 kg), lera Cambrian eller ugn (på eldstaden) vara lämplig. Lättare att få färdig lösning. Stiftelsen kommer att använda förstärkning med en diameter på 8-10 mm, krossad sten med en bråkdel av 2-6 cm. Förutom grundläggande material behövs en spackel och ett galler.

Sand till murblandning siktas genom en fin sil, blötläggs flera gånger i vatten – tills det upphör att växa grumligt. Lera dras i vatten i 7-10 dagar, ibland omrörning tills en homogen massa. Röd tegel blöts i en minut omedelbart före början av läggningen.

Råd: Erfaren eldstad känner länge att den bästa leran inte grävdes igår, men låg under solen och regnet i mer än ett år.

Bygg en öppen spis med egna händer

Till exempel, ett land spis med en glasdörr som ökar effektiviteten, överväga tekniken att bygga ett hem.

 • Det första du bör ägna dig åt innan du gör en eldstad är att förbereda detaljerade ritningar av en tegelkonstruktion: en plan, utsikt från alla håll, skärningar. Nybörjarkök bör definitivt ha beställningar, även en erfaren mästare kan få svårt att lägga ut en eldstad utan planer för varje rad. De som inte helt förstår principerna för härdens arbete bör inte försöka uppfinna sin egen design av eldstaden, det är bättre att ta det redan beprövade systemet från bokhandboken eller ladda ner från nätverket.
 • Grunden för en öppen spis måste tåla sin vikt, vilket hjälper till att bestämma de färdiga ritningarna. Den genomsnittliga vikten av en ovn röd eller eldstenssten är 3,5 kg, klinkersten är 4 kg. Till tegelens vikt måste du lägga till 10%, det här är den ungefärliga massan av murbrukslister och ytterligare element. Skorstenens vikt, om den vilar på eldstaden, måste också beaktas. Stiftelsen ska vara vattentät så att fukt inte tränger in i murverket. Om det finns minst tre rader av tegelstenar från betongnivån till asken eller, om det inte finns någon ashpit, fyra rader i eldstaden, kan du lägga vattentätning. Om tjockleken på tegelverket är mindre, applicera cementpolymerens vattentätningsmix i två lager på betongen.
 • Börja lägga. Vi rekommenderar att man förvätning varje tegel genom att doppa den i en behållare med vatten i några sekunder. Den första raden ska läggas väldigt exakt, hela kaminen kommer att dansa ”från” den. Från den andra fjärde raden lägger de ut en askkälla och blåser, för en medelstor öppen spis är höjden en rad. Överlappar askbrickan. Om eldstaden är fodrad, lägg ut eldfasta tegelstenar under en grill.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Var uppmärksam på att en erfaren mästare först lägger ut varje rad torr, passar exakt alla tegelstenar som måste skäras och lägger sedan bara på morteln. Förresten, vi föredrog att köpa färdiga murverk blandningar, de är billiga, det finns ingen mening att röra med den oberoende förberedelsen av lera och chamotte lösningar. Gula tegelsten – brandsäkert, brandsläcka

 • Vi fortsätter att lägga i enlighet med förfarandena. Först bygger vi den yttre delen av kaminen.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Vi kontrollerar noga både vertikala och horisontella nivåer.

 • Lägger 3-5 ytterrader, fortsätt till fodret från insidan. Hennes läggning borde vara oberoende, vi gör inte förbandet, av ekonomiska skäl bestämde vi oss för att lägga dyra eldfasta tegelstenar på kanten. För att öka värmeöverföringen bör ugnsens utformning i planen vara trapezformad i form. Eftersom vår eldstad är utrustad med en dörr är det dags att montera den. Var noga med att ta bort dörren med glas och fäst ugnen på rammen på fyra ställen. Den måste läggas i väggens horisontella leder.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

När du bygger en eldkälla och installerar dörren mellan röda och chamotte tegelstenar och mellan dörrens stålram och murverk, bör du lägga ett ark med basaltkartong, vilket kommer att minska värmeöverföringen mellan dessa delar av eldstaden och förhindra dem från deformationer

 • Vi når nivån på toppen av dörren, ugnsbandet och ramen själv är ordentligt fastsatt. Utrymmet mellan ytterväggarna och fodret är fyllt med ett tegelslag och fyllt med murbruk. Om vi ​​bestämde oss för att göra en eldstad med en vattenkrets, skulle vi lägga in registren här. Vi går vidare till ett mycket ansvarsfullt arbete: Vi börjar lägga ut skorstenen, vi kontrollerar ständigt ritningarna, eftersom det är omöjligt att radera i form och tvärsnitt.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Sömmen i tegelverket ser hemska ut. Att göra en snygg ansiktsförband under läggningsprocessen är mycket svårt. I vårt fall fattades beslutet att lämna arbetet senare, under arbetet torkar mästaren tegelns yta med en fuktig trasa eller svamp tills morteln har torkat helt

 • Vi sprider röklådan, det är inte heller lätt, du måste regelbundet titta på projektet. Vi vänder oss till skorstenen, glöm inte att sätta in portventilen.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Porten i skorstenen är placerad inte lägre än den fjärde raden från rökboxen

 • Färdig, nu måste du noggrant rengöra murverket från lösningen och installera en glasdörr.

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Du kan kontrollera bränningen av tidningen nästa dag, men du kan helt värma eldstaden först efter att läggningen har torkat och fått styrka, det kan ta veckor och månader

Sammanfattningsvis drar vi slutsatsen – beslutet om egen produktion av eldstaden görs medvetet och med rimlighet, med osäkerhet i deras förmåga är det bättre att förlita sig på mastrarna i ugnsverksamheten.

Video: gör-det-själv-spis

Gilla den här artikeln? Dela med vänner:

Eldstäder med egna händer: detaljer om konstruktionen

Videon är äckligt. En nykomling som bestämmer sig för att lägga en öppen spis på egen hand kan inte lära sig något. Det finns inga kommentarer till åtgärdssekvensen, det finns ingen förklaring till eldstadens allmänna arrangemang, bilderna ändras ofta, så det är omöjligt att följa sekvensen. All video är ägnad åt murverkets arbete – kaminen, och inte tillverkningstekniken hos eldstaden och dess apparat. Den här videon handlar mer om underhållning med musik än en handledning.

Oavsett hur smart du är, och för att få allt på flugan, kan bara en person med erfarenhet som följer med tillräcklig träning lägga ut eldstaden på ett riktigt högkvalitativt sätt. Det borde finnas flera övergångar, för att med en ordentligt utskjuten spis och ved sparas och huset inte kastar rök och det ser estetiskt väldigt vackert ut och en person som är långt ifrån denna affär kommer bara att förlora tid förgäves om man ens tittar på en högkvalitativ video.

God dag!Vänligen berätta vad som kan göras i vårt fall. Vi köpte ett hus på 2 våningar, i det, omedelbart en plats tilldelades för en öppen spis, vi visades på denna plats. Eldstaden passade inte in i inredningen (det verkade mig). Vi bodde i huset i tre år och jag vill ändra allt, göra reparationer och viktigast av allt vill jag installera eldstaden. Är det möjligt att göra det nu, och är det för mycket huvudvärk?

Jag hade en fråga: påverkar formen av eldstadspartiet på något sätt sina värmeegenskaper? Och finns det några speciella blandningar för skorstens styling? I artikeln anges att skorstenens dimensioner ska vara 8-15 gånger mindre än ugnsstorleken. Samtyck, felet är ganska stort, kan det finnas någon universell formel för beräkning av eldstadens dimensioner?

Vad gäller videon – jag håller med om att du behöver mer i detalj. Men som helhet är det tydligt. Jag skulle vilja läsa mer om byggnaden av skorstenen. Precis redan inför en situation där det inte finns tillräckligt med traktion och rök börjar fylla rummet. Det var en sådan situation efter uppbyggnaden av pannan i badet. Rök gick inte helt igenom skorstensröret och oozed genom luckan för att lägga kol. Problemet löstes med tiden, men det finns ingen säkerhet att jag förstod hur man gör det rätt.

UzhosNah att det så småningom visade sig. Kaminen. var är eldstaden båg av fruktansvärda, otroligt skrymmande toppkonstruktion varför. Ventilen är inte försett. vad är det – Det fanns en hel del tegelstenar, jag lägger på otroligt skit och gör en eld i den. Videon är bara ett slöseri med tid och material.

 • Eldstäder för ett privat hus gör det själv

  Hur man lägger till komfort i sovrummet

 • Så här ansluter du en tvättmaskin med händerna till vattenförsörjningen eller tanken

 • Lyft lasten utan specialutrustning – hur man beräknar och gör en hiss med egna händer

 • Hur man använder olika typer av testare och tips om hur man väljer en multimeter

 • Eldstäder för ett privat hus gör det själv

  Standard storlekar på dörröppningar, betalningsregler för inköp

 • Eldstäder för ett privat hus gör det själv

  Installation och installation av gaspannor – krav och regler, metoder och installationsstandarder

 • Eldstäder för ett privat hus gör det själv

  Så här rengör du mattan hemma: folkmetoder, värdefulla tips

 • Eldstäder för ett privat hus gör det själv

  Hur man bygger en toalett i landet med egna händer: Fasade foton och videoinstruktioner

Eldstäder för ett privat hus gör det själv

Videoarkiv Vi har samlat in en enorm samling av träningsvideoproduktion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *