Installation

Fästning på ett trähus

Fästning på ett trähus

Vinylpaneler – det här är huvudmaterialet för efterbehandling av trähus. Och det är ganska motiverat – inför vinylfolie har ett antal fördelar jämfört med andra material.

 1. lätt
 2. tålig
 3. plast
 4. livslängd mer än 50 år
 5. ingen ytterligare behandling krävs
 6. ruttnar inte och är inte utsatt för korrosion
 7. möjlig läggning på vilken yta som helst

Att montera sidospår på ett trähus har sina egna egenskaper. Och det första du behöver tänka på är krympningen av trähuset. Du borde inte stå inför det första året efter byggandet, annars är sannolikheten för dess deformation stor.

Innan du vänder mot ett trähus, är det nödvändigt att täcka det med speciella föreningar som ger brandskyddande och antisvampskydd. När man väljer ett material bör man komma ihåg att metallen inte håller värme, och att kyla mot ett varmt träd kan orsaka kondens i koldsäsongen.

På grund av det fattiga grannskapet av trä och metall används slingor sällan i trähus. Låt oss därför prata mer om vinylversionen.

Siding installation

Beräkning av material

Fästning på ett trähus

Innan du fortsätter med installationen är det nödvändigt att beräkna materialet.

För beklädnad ska siding behöva följande material:

 1. Yttre hörn (längd 3 m.) Den totala längden på hörnen av huset, avrundad till en multipel av tre.
 2. Interna hörn (längd 3 m.) Beräknad på samma sätt som extern.
 3. Startplatta (längd 3,8 m.) Beräknar husets omkrets minus dörröppningarna.
 4. J-profil (längd 3,8 m.) Används vid korsningar med förlängningar, längs omkretsen av fönstren om de spolas med väggen.
 5. Nära fönsterlister (längd 3 m.) Används om backar är nödvändiga. Beräknar omkretsen av fönstren.
 6. Avslutningsplatta. Används för att ansluta takets takfot med väggen.
 7. H-profil används för att ansluta sidospår.
 8. Självgängande skruvar (ca 10-15 stycken per 1 kvadratmeter)
 9. Fasadpaneler (längd från 3 till 3,85 m.) Området med ytterväggar, minusfönster och dörröppningar är indelad i en sidospårs yta. Eftersom olika typer av paneler har något olika längder och bredder kommer deras antal att vara olika, beroende på deras område. Det är nödvändigt att lägga till 7% eller mer till det mottagna numret, om byggnaden av huset är komplicerat, det har många olika projektioner och andra detaljer.

När alla beräkningar har gjorts och material har köpts, kan du fortsätta med framställning av väggarna.

Avlägsnade alla trim, avloppsrör, dekorativa element och andra utskjutande delar.

Träberedning

Som tidigare nämnts bör träet impregneras med speciella primers, rengöra ytan från damm och smuts, om så behövs, rengör områdena med mögel med sandpapper eller ett plan.

tätskikt

Nästa steg lägger ett lager av vattentätning direkt på husets väggar. Om du använder isolering placeras vattentäthet ovanpå.

När du har utfört dessa steg kan du gå vidare till enheten av lådor och väggisolering.

För att värma huset skapas en kista genom att fälla skenorna på ett avstånd av 30-40 cm från varandra, där isoleringen placeras i cellerna. Det kan vara mineral eller glasull. Om det bestäms att värma huset, placeras vattentätningsskiktet ovanpå isoleringen.

Vid täckning av ett trähus är det nödvändigt att hålla ett mellanrum mellan väggarna och beklädnaden för ventilation för att förhindra bildning av mögel och svampar.

Grunden för montering av sidospår kommer att vara lathing, tillverkad av trästänger eller metallprofil. Vid användning av trä är det nödvändigt att välja ett vältorkat material.

Kassen är installerad ovanpå den tidigare installerade, kvarhållande värmeisolatorn, eller direkt på husets väggar, täckt med en vattentät isolator om det beslutas att inte använda isolering. Kassen är installerad runt omkretsen, runt fönstren och dörrarna.

Börja med installationen av stavar i hörnen, mellan vilka de därefter spänner tråden. Hörnprofilerna är i nivå eller plumb.

Efter anordningens lådor kan du ställa in startremsan.

Från installationen av startremsan beror på hela kanvasens position. Fäst därför det mycket noggrant och strikt nivå.

Bottenpunkten tas på kassen, 5 cm återföres uppåt och skruven är inte inkopplad till änden. Då, med hjälp av nivån, görs samma på nästa hörn, och så vidare hela omkretsen.

Skruvarna är spända på skruvarna, vars nivå kommer att sätta startstången ett snitt nedåt för att undvika fuktintrång i panelen. En hörnprofil appliceras på hörnet av byggnaden, en horisontell inramning av 6 mm är gjord av den. Startguiderna är fastsatta i kassen, mellanrummet mellan dem måste vara minst 5-7 mm.

Allmänna riktlinjer för montering av sidospår

Fästning på ett trähus

 • trimma inte huset omedelbart efter det att det är byggt
 • Aluminiumspikar med 2 cm längd och 0,3 cm i diameter tjänar som det bästa alternativet för montering av panelerna.
 • fästpaneler som tillverkas från mitten
 • klippa paneler bättre hacksåg eller pussel
 • Det är inte nödvändigt att fästa panelerna i ramen, med ett litet mellanrum
 • varje 5-6 rader är nivåkontrollerade

Detta följs av installationen av yttre och inre hörn. Fäst dem lite under startnivån med naglar ovanför och under. Om dockning behövs överlappar den övre stången över botten med en marginal på 2-2,5 cm.

J-konsolmontering

När du har installerat hörnprofilerna måste du fästa J-stripen. Om öppningarna är spola med väggen är J-remsan installerad runt omkretsen av fönstren eller dörrarna och en sidopanel är installerad i dem. Om fönster och dörrar ligger djupare, är det nödvändigt att utrusta backar.

Panelmontering

Installation av sidospår är från botten upp. Först och främst lindas panelens nedre kant bakom startremmens lås. Den övre kanten spikas fast i kanten. Nästa rad är inställd först efter slutet av den föregående.

Panelerna ska ha ett mellanrum på ca 5 mm mellan dem. eftersom materialet tenderar att expandera vid upphettning. Om siding görs under den kalla årstiden bör gapet vara kvar mer.

Om det är nödvändigt att expandera panelerna används den anslutande H-profilen. Det är möjligt att stapla sidospår och överlappa, blockera den föregående panelen med 2-2,5 cm.

Runt öppningarna sätts lister i låsen.

Installationssystemet är ganska enkelt, sidospåren har låsande delar och färdiga hål för skruvar eller naglar, så de är lätta att docka med varandra och fästas till basen.

Obligatoriska verktyg

Fästning på ett trähus

För väggskärning med egna händer behöver du följande verktyg:

 • kniv (vinylplattor är lätta att klippa)
 • sticksåg (gör att du kan påskynda processen med skärpaneler)
 • borrstans
 • Trådlös
 • nivå (det är bekvämare att använda modern laser)
 • måttband

En uppsättning av dessa verktyg har säkert alla ägare till ett trähus. Vid köp av material och verktyg bör du inte spara. Det är bättre att välja högkvalitativa paneler och tillbehör. Men du kan enkelt spara pengar genom att göra din egen foder.

Byggare recensioner

Fästning på ett trähus

Materialet för fasaden valdes länge. Före detta mötte huset klädbräda, som målade konstant. Vi valde sidospåren. Huvudfärgen togs av ”persika”, och för dekoration av hörn och trim använde vi ”cappuccino”. Monteras självständigt med sin bror. I allmänhet är systemet ganska enkelt, fönstret trimning orsakade vissa svårigheter, men tack vare instruktionerna lyckades de.

Siding country house sidospår för två år sedan. Nu är det inte nödvändigt att ständigt tona det och huset ser ut som nytt. Det enda jag vill installera vackert trim på fönstren tills de hittat dem i butikerna.

Lihnin V.I. Kursk

För ett hus är ett bra val. Färgschemat är mycket varierat, motståndskraftigt mot extremiteter i temperaturen. Tillverkare ger en garanti på 50 år, jag har ingen tvekan om att det kommer att vara kvar.

Tveka inte, även grannar i stugan, stoppade huset med sidospår. Materialen är mycket bra – ryska, med tysk kvalitet. Det finns många färger för varje smak!

Tarasova Olga, Moskva

Inför trähus med sidospår idag är väldigt populärt. Detta är inte förvånande, eftersom det är ett enkelt och prisvärt sätt att förbättra utseendet på huset, isolera det och skydda det mot miljöpåverkan.

Nu vet du hur man gör hemskärning med egna händer. Det är inte svårt, försök med handen, resultatet kommer säkert att glädja dig!

Teknik för fästning i ett trähus: beskrivning och video

Du kan uppgradera eller dekorera huset själv. Träväggar och tak kan vara mjuka, inte bara billigt, men också opretentiösa material på jobbet. Fastsättning av sidospåren till ett trähus sker enligt en viss teknik, vars överensstämmelse garanterar ett kvalitetsresultat.

Fästning på ett trähus

Tekniken för att fästa sidospår på en träyta

Siding används inte bara för att täcka träet och isoleringen, men också för att skydda det från snö och regn.

Det är viktigt! I början av arbetet är det nödvändigt att bestämma typen av material och fästelement och beräkna den önskade volymen. Användbar och förkompilerad lista över verktyg.

Förberedande arbete

Innan du fortsätter med montering av sidospår måste du förbereda en arbetsyta, rengöra väggarna. Det är nödvändigt att ta bort alla ledningar, överbyggnader och avloppsrör.

Huvudarbetet är bildandet av lådor. Den färdiga strukturen ska vara en solid grund för sidospår.

 1. Metallkista är tillverkad av profiler. Designen ska täckas med en speciell förening. För att göra en sådan ram måste du köpa parenteser.
 2. Träramen är formad av staplar, och en profil används som startremsor. Tja om lådan är gjord av tallskog. Arbetsmaterialet måste vara helt torkat och rengöras.

Skärpaneler fixeras horisontellt om ramen är vertikal och vice versa.

Det är viktigt! Det spelar ingen roll vilken riktning lathing är, horisontal eller vertikal, du måste starta installationen från hörnet av huset.

Fästning på ett trähus

Horisontell och vertikal obreshetka

Startstängerna börjar och kompletterar väggen. Dörr- och fönsteröppningar bildas av J-profiler. Reiki på husets vägg är fastsatt med mellanrum på 25-45 cm.

Uppvärmning och installation av sidospår

Längs isoleringen i cellramen och tryck den med battens.

Är viktigt. Billig, lös isolering kan orsaka deformation av sidospåren.

Filmen är fastsatt på kassen för att förhindra att fukt kommer in i isoleringen. Efter isoleringen är isoleringsmaterial och lathing fixade, du kan montera sidospåren.

Installation av paneler är enligt följande:

 • Fixering av sidospår börjar med bottenpositionens bottenposition. Från hörnet, från två sidor, drivs naglar i, som repet är bunden till. Avståndet mellan dem ska vara ca 5 cm. I arbetet måste du använda byggnivån.
 • Efter att ha bestämt placeringen av den ursprungliga remsan kan du fortsätta till fästningen av panelerna. Använda en nivå måste du styra lutningsvinkeln hos materialremsor. Avståndet mellan lamellerna ska vara högst 7 cm.
 • Hörndelarna är monterade 2 cm under originalplattan, du måste dra sig tillbaka 6 cm från övre gränsen. Principen för deras fästning är liknande.

Fästning på ett trähus

Startremsor och hörndetaljer

 • Fixering av hörndelarna kan du börja öka banden av sidospår. Montering bör börja från baksidan av huset, rör sig längs omkretsen. Låsspärr på originalplattan fixerar panelens första remsa. Att fastställa nästa panel behöver inte trycka på den. Remsidor bör inte vara för snäva till ramen. Fastsättning sker med hjälp av speciella naglar.
 • Panelerna är fixerade från mitten till hörnet, ner till målremsan. Längs kanterna lämnas upp till 15 cm ledigt utrymme.

Facing design kan betraktas som komplett om fönstret dekorerat inte bara väggarna, utan även fönsteröppningar, samt gaveln. Du kan se hur fästet är fastsatt i trähuset på videon här:

Materialet kommer att gömma alla brister i strukturen och ge den individualitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *