Skelett

Gör-det-själv takbyggnad

Gör-det-själv takbyggnad

Om strukturen har en liten bredd är A-formade karmar installerade utan åsar. Den horisontella lintelen (bulten) ger strukturens styvhet och minskar belastningen på distansorganet, som överförs till väggarna. Fästbenet i överdelen förstärks av en trä- eller metallplåtfoder.

Gör-det-själv takbyggnad

Den nedre delen av spjällen kan vila på mauerlat med avkörningsänden – i detta fall utförs spännsystemet utan överhäng. Om projektet ger uppbyggnad av ett tak med ett överhäng av stänkbenen, skärs en urtag i underdelen av stötfångaren så att spärren på den horisontella delen av skärningen vilar på kraftplattan.

Gör-det-själv takbyggnad

Byggnaden av taket på huset kan göras utan att lägga på vägglocket på långa väggar. I detta fall monteras balkar över de långa väggarna, och längden på balkarna överstiger byggnadens bredd. Steget att lägga strålarna bör sammanfalla med stegspärrarna. Det är viktigt att fixera bjälkarna säkert – med kabelnät eller monteras på armering monterad i betong. Benens nedre ändar är fästa vid balkarna utan överhäng eller med överhäng.

Gör-det-själv takbyggnad

Vid uppförandet med ett våningsplan golv används vanligen system med laminerad spjäll. Det betyder att truss fötter har ett extra stöd. För detta ändamål installeras speciella supportinställningar, anslutna av linjer. Dessutom används strängar och andra element för att säkerställa strukturens styvhet.

Taktacka

För att skapa en takpannestart efter installationen av trussystemet. Först och främst rekommenderas att du lägger vattentätning – ett speciellt membran eller takmaterial. Det är fäst på spärren. Det är viktigt att inte överlappa vattentätning genom åsen – det kommer att försämra takets ventilation. Ovanför vattentätningen på spjälkarna är spåren försedda med en sektion av 50 mm – en motgalleri. Detta gör att du kan skapa det nödvändiga luftgapet mellan vattentätning och takläggning.

Gör-det-själv takbyggnad

Kassen är fäst vid räknaren. Den kan vara tillverkad av plankor, barer eller tallrikmaterial (fast kista). Typ av lathing beror direkt på installationsfunktionerna hos det valda takmaterialet.

I nästa steg utförs installationen av ytbehandling. För hälltak används ofta:

 • plåtmaterial från metall (korrugerad, metall-, koppar-, stål- och aluminiumplast), asbestcement (platt och vågig skiffer), bitumenhaltig (ondulin);
 • bit material från keramik (klassisk kakel), natursten (skiffer), bältros.

Uppvärmning av ett nötkreaturtak utförs inomhus. Material från växtfibrer (mattor gjorda av halm, tång, hamp), cellulosa (ekologi) kan framstå som värmeisolatorer. Men oftast används mineralull – ett miljövänligt brandbeständigt fibröst material erhållet från en smält av basalt eller glas. Blad och sprutade polymera värmeisolatorer används mindre ofta – de är dyrare, dessutom har polystyrenskumplattor och polyuretanskum vissa nackdelar vid installationen och speciell utrustning krävs för att spruta penoizol.

Gör-det-själv takbyggnad

Takbyggnadsteknik innebär installation av ett ångspärr från ett speciellt membran. Det låter dig skydda isoleringen och träspärren från de skadliga effekterna av fukt.

Det rekommenderas inte att byta membran med plastfolie och andra material.

Videon visar de viktigaste stadierna att montera taket på ett privat hus med egna händer.

Relaterade nyheter

Duplex tak av huset med egna händer.

Gör-det-själv takbyggnad

I den här artikeln ska jag försöka beskriva i detalj hur dubbelsidigt tak byggs med egna händer. Denna form är nästan det enklaste, lämplig för ett privat hus och dess konstruktion, vad gäller kontantkostnader, är mer lönsam jämfört med andra mer komplexa takkonfigurationer.

Jag ser inte ett enda taktak här, men det används ganska sällan i vår lågkonstruktion. Ofta är det uppfört över olika tillägg, garage, etc. Även om jag inte hävdar att det finns mycket fina projekt av hus med sluttande tak.

I allmänhet bestämde jag mig för att skriva denna artikel under en längre tid, men det var ett problem. Det bestod av oförmågan att göra bra och framför allt tydliga (visuella) fotografier där arbetssekvensen skulle vara synlig. Det är mycket svårt att välja rätt skottvinkel, och ibland är det omöjligt. Jag kan inte rita, så jag behövde behärska 3-D modelleringsprogrammet. Vad som kommer ut ur detta kommer att ses nedan (för att förstora bilderna, klicka på dem med musen).

Så tillbaka till vårt ”får”. Vill bara säga att olika grupper av snickare bygger tak på olika sätt. Jag ska berätta om hur vi gör. Vem gör annorlunda kan du dela med läsare i kommentarerna. Jag går in i argument med någon, vars metod är bättre, enklare, jag blir inte mer tillförlitlig, jag ser inte punkten i det här.

Takbalkar av dubbla tak kan delas in i två typer:

– i det första fallet faller spärren direkt på mauerlat (vi kommer att överväga detta alternativ i en annan artikel);

– i det andra fallet faller spärren på golvbalkarna nedanför. Ett gaveltak tillverkat enligt denna variant kommer att beskrivas här.

Gör-det-själv takbyggnad

Ta till exempel en tegellåda hemma. Dess mått är 8×8 meter, höjden är 3 meter. Byggnaden av ett tak med egna händer börjar med installationen av maeurlatet (bild 1). Sätt att fixa det till väggarna beskrivs i artikeln, som du hittar här…

Mauerlat satt i spola med väggens inre yta. Utanför måste det brickas upp så att det inte är synligt. I detta fall borde den övre ytan av kraftplattan vara 2-3 cm högre än den övre ytan på den vända tegelstenen. så att hela lasten från taket överförs endast till Mauerlat. Inget behov av att ladda mot tegelstenar.

Gör-det-själv takbyggnad

Installera sedan takbalkarna. Vi gör det i sekvensen som visas i Fig.2. Först och främst lägger vi strålar markerade med siffrorna 1,2,3,4. Deras avlägsnande bestämmer brädans bredd. Vi brukar ta det från 40 till 50 cm på kundens begäran. Vi använder timmer som balkar, vars tvärsnitt bestäms genom att en enkel beräkning beskrivs i detalj här… I vårt fall kommer det att bli ett 100×200 mm trä.

Efter fixering av de yttersta takbalkarna sträcker vi sladden längs övre planet och exponerar resten av strålarna, om nödvändigt skärmar Mauerlat under dem eller vice versa genom att placera tunn plywood (beställer ofta en 200 mm strålkastare och tar den från 190 till 210 mm, det här ligger på våra sågbänkar utrustning). Vi väljer deras steg med hänsyn till steget med framtida spärrar. När vi använder dem som golvplattor 50×150 mm, gör vi ett steg på 60-70 cm (det är bättre att ta 60 cm, eftersom takisolatorer har denna bredd).

Efter att ha installerat alla de långa strålarna är de korta (fig 2). Deras steg är nog att göra ca 1 meter. Detta system skiljer sig något från vad vi brukade se i dessa bilder. Vi anlände till det efter att ett av våra första tak hade en sag av gavel, även om fyllningarna av ebben var fasta. I detta system är möjligheten att sagging helt utesluten.

Gör-det-själv takbyggnad

Alla balkar är fastsatta på mauerlat med naglar för 150, metallkrokhörn och skruvar kan också användas. Generellt gör användningen av olika fästelement för takfogar det lättare att arbeta. Detta är särskilt lämpligt för inte en erfaren person, du behöver inte göra komplexa blinkningar och skåror. Vi pratade redan om detta i artikeln ”Takkonstruktion”.

Efter installationen av alla strålarna lägger vi (inte fixar) brädorna på dem, det är möjligt att ha golvbrädor, du kan få inches. De behöver bara gå förbi dem lugnt. För att inte överbelasta ritningen visade jag dem inte på den. Nästa steg är att installera åsen strålen.

Gör-det-själv takbyggnad

Först och främst lägger vi på rackens nivån eller röret från en 50×150 mm bräda och fäster dem med tillfälliga strutar. I fig. 3 distanshållare visas bara på ett rack, för att inte rota upp ritningen. Steg rack inte mer än 3 meter. Först lägg extremt, dra sedan snören mellan dem, sätt mellanhöljet. Efter byggandet av hela truss truss kan mellanhyllor avlägsnas och tyst gjort vardagsrum på andra våningen.

Höjden på hyllorna är vald beroende på vilken form av taket du vill få. Jag brukar rekommendera kunder att ta det lika med höjden på första våningen på fasaden (avstånd från marknivå till mauerlat). Denna andel visas i figurerna.

Med etablerade ställningar lägger vi på dem och vi fixar ryggstången bokstavligen på några självuttagande skruvar. Eftersom vi använder en plåt på 50×200 mm (i princip är 50×150 mm också möjligt).

Gör-det-själv takbyggnad

Nu går du till installationen av spjäll. Först måste vi skapa en mall från en 25×150 bräda. För att göra detta, applicera det på änden av åsen och balken (bild 4) och dra två linjer. Sågning av en bräda på dem, vi får en spånmall.

Naturligtvis är det mycket bra när foten av huset är fodrad med hög geometrisk precision och strålar är också installerade. Då kan vi klippa alla spärrarna i taget enligt mallen och installera dem lugnt. Men för att vara ärlig är det ganska svårt att uppnå, och ännu svårare när ett nytt tak görs på ett gammalt hus.

Gör-det-själv takbyggnad

I det här fallet förbereder vi sig på rafteren mönstrade bara den övre gash. Sedan tar vi det resulterande arbetsstycket, bifogar det till önskad stråle och markerar bottenvattnet, som de säger på plats. På så sätt installeras alla spjällen (bild 5). Observera att genom att installera en rafter, lägger vi omedelbart motsatt det för att snabbt ta bort sidolasten på åsen bar (annars kommer den att böja).

När längden på takhöjden är stor och det vanliga 6-metersbordet inte räcker, kan du gå på två sätt. Den första (jag anser att det är föredraget) är att beställa längre brädor på sågbänken. Naturligtvis kostar det mer. Till exempel, i slutet av 2012 hade vi en kub av 6-meters brädor värda cirka 5.500 rubel. och 1 kub på 7,5 meter långa brädor kostar 7 000. Men installering av spjäll är lättare och snabbare än att använda den andra metoden.

Gör-det-själv takbyggnad

Enligt den andra metoden behöver du skära två brädor. Du kan göra det genom att trimma på dem en träskiva med samma avsnitt 1,5-2 meter. Hur detta görs, se figuren. Fogen är bättre att göra nere, och det är nödvändigt att installera en extra rack under den.

Rafters fastnar i åsen balk med två eller tre naglar. För att fästas i takstrålen använder vi nyligen metallfästen och skruvar och lägger till ett par naglar. Ibland använder vi hängslen. Förresten har jag sett att folk använder armband många gånger, men de gör det inte rätt. Stapeln ska fungera i spänning. Nedan på vänster bild – hur man gör det är inte nödvändigt, till höger – som det borde.

Gör-det-själv takbyggnad
Gör-det-själv takbyggnad

Vidare, under alla spärrar med undantag för den extrema uppsättningen ställ och bultar (fig 6). Om taket är byggt mansard, rack kommer att vara ramverket av sidoväggarna, och bulten – att tjäna som takbjälkar.

Gör-det-själv takbyggnad

Gör-det-själv takbyggnad

Gör-det-själv takbyggnad

Gör-det-själv takbyggnad

Förstärkning av truss gården börjar vi hantera gavlar. Först lägger vi ytterligare ställningar som kommer att vara rammen på gaveln (bild 7). Installationens noggrannhet styrs av en ledning som sträcker sig över botten av spjällen. Sedan gör vi en fönsteröppning (fig 8). Dess storlek och konfiguration kan göra något, vad du än vill. Observera att bilden i racketen stod i mitten av fönstret (åsen baren som stödde början) var enkelt klippt. Den har nästan ingen belastning. När vi har slutat med ramen, sitter vi pedimentet med en tum (till exempel 25×150 mm) (bild 9).

Gör-det-själv takbyggnad

Nästa steg är filing gardinbrädor runt omkretsen av huset. Frambrädet (sytt till golvbalkarnas ändar) är tillverkat av 25×200 mm brädor. Underifrån till takkanten suger vi två bälten från brädan 25×100 (bild 10). De är mer än tillräckliga för att fixa vid yttre trimning av soffit.

Om vi ​​nu ska installera avloppssystemet och använda metallhållare för rännorna måste de installeras på stoppet nu (under vattentätfilmen). Vidare är frontskivor även vid detta skede önskvärt att skära siding. Då är det inte mycket bekvämt att göra detta. Jag visade inte detta i figuren. Dessutom använder vi nu bara plasthållare av takrännor som är fästa direkt på fronten. De är bekvämare och du kan lägga dem efter att takmonteringen har slutförts.

Gör-det-själv takbyggnad

Fortsätt sedan till lådan. Först av allt, med hjälp av bygghäftaren, fastar vi den första remsan av vattentätningsfilmen på spärren (bild 11). Det är mer praktiskt att arbeta om du redan har byggnadsställningar längs husets omkrets. Under alla omständigheter måste du installera dem när du gör ett tak, ett avlopp, och slingor med sidospår.

Efter att ha fixat filmen slog vi den till spjällens gitter (25×50 mm). Behovet av att använda räcken är beskrivet i detalj här: ”Takisolering. Grundregler. Glöm inte att lämna utrymme för överlappning av den efterföljande vattentätningen.

Gör-det-själv takbyggnad

Gör sedan manteln. Nu kommer jag inte att fokusera på reglerna för dess installation. Detta ämne är för en separat artikel. Dessutom är en instruktion kopplad till eventuellt takbeläggning där det beskrivs i detalj hur det är nödvändigt att göra manteln bara för detta material (på ritningarna visas manteln för metallplatta schematiskt). Jag kommer att försöka inom den närmaste framtiden att förbereda en ny artikel om detta ämne.

Således täcker vi hela taket (bild 12). Därefter är det bara att göra gaveln överhänget och gavelvatten. Sekvensen här är:

Gör-det-själv takbyggnad

– till de utskjutande ändarna av lathing med skruvar, skjut vindrutens överhäng (25×150 mm) framifrån (fig 13);

Gör-det-själv takbyggnad

– Vi sätter in och fixerar skruvarna på framkantens överhäng med skruvarna (bräda 25×150). Avståndet mellan dem är ca 1 meter (fig 14);

Gör-det-själv takbyggnad

– Vi lägger två bälten på fälten nedan (bräda 25×100). De är också tillräckliga för att därefter höljet överhängs med sidospåren (fig 15);

Gör-det-själv takbyggnad

– från bitarna på 50×150-brädan av önskad längd, förbereder vi de triangulära fyllorna för spjällgjutning enligt figuren (fig 16). Sedan fixar dem på takeaway, vi slog också två bälten till dem (25×100).

På detta är vårt tak färdigt. Vad som hände i slutet och vad som händer efter takarbetet och trimmen på pedimentet och takkanten med sidospår visas ungefär i figurerna 17 och 18.

Gör-det-själv takbyggnad

Gör-det-själv takbyggnad

Frågor om denna och andra artiklar på webbplatsen du kan fråga på vårt forum

Hej, Svetlana. Det beror på vilken typ av överlappning – vind eller interfloor (last varierar signifikant). I vilket fall är spänningen väldigt stor. Vanliga träbjälkar för beräkning kommer att vara mycket massiva. Du kan se I-strålar, till exempel. här: http://stroyu-dom-sam.ru/c9cc12/Dk1AEQsfFxVDRxcBX19YWEwTQ05XA1pdUBpWWlRUWEwOTVkN/. Det står att den maximala längden på sådana balkar når 12 meter. Jag kan inte svara mer specifikt, eftersom Jag har inte haft möjlighet att blockera sådana spänner med träbjälkar. Jag gillar inte att ge råd om vad jag själv inte gjorde.

Kära Dmitry, berätta, var vänlig, var du ska se artikeln om takmontering baserat på strömplattan? Tack för din uppmärksamhet.

Tack, Dmitri, för dina artiklar. Det finns mycket användbar information. Jag skulle vilja fråga dig om råd. Hur man gör ett tak till ett garage, storlek 7Х10.5. En större stråle (10.5 / 2) är planerad för en w / w-stråle på två stöd eller en partitionsliknande i ditt exempel med ett 4-takigt tak). Skogar från vilka du kan få en 7,5m stråle i distriktet är inte.5.5m – du kan fortfarande hitta den. Taket vill ha en dubbelhöjning, som du beskrivit. Platsen på vinden (på en halv) ska vara ett sommarrum (hur mycket takhöjning är 40 degrees.the andra hälften är platsen för lagring av material, reservdelar etc. i garaget är det planerat att utföra bilreparationer.

Yuri, du måste sätta golvbalkarna i spännvidden 10,5 / 2, vilket du kan göra. En takfläkt för att sätta på den så kallade takeawayen. Hur detta görs beskrivs redan i min nya bok, tillägnad byggandet av tak, som kommer att släppas under första halvåret i januari. Följ nyhetsbrevet.

Dmitry, tack så mycket för svaret. Jag ser fram emot utskriften, så att jag kan göra beräkningen specifikt. Jag räknade redan två olika alternativ för dina exempel.

Dmitry, snälla rekommendera hur man sätter ett brutet tak på ett hus från adobe, i vilken en vägg är adobe, skiljeväggen är också från adobe (väggbredden är 45 cm) och en annan vägg är gjord av slangblock. Hur man binder allt detta under taket, som kommer att byggas ram sommarrummet. Vi bor i förorten Taganrog. Jag tänker inte på byggandet själv, och jag är rädd att byggarna inte skulle lura mig och ställa något fel. Verkligen ser fram emot ditt svar. Husets höjd är 2200 mm, de ville lägga till en annan rad med slangblock för att höja taket, men vi vet inte hur man fixar det på adobe. Med vänliga hälsningar

Lyudmila, i den region där jag bor från adobe bygger inte alls. Åtminstone har jag aldrig sett det med egna ögon. Tyvärr, jag är inte en rådgivare här. Jag beskrev rafter systemet av ett trasigt tak här: http://stroyu-dom-sam.ru/lomanaya-kryscha/

Kära Lyudmila! I Centralasien byggs lerahus och murstenar. Så att väggarna inte kollapsar under takets vikt, är taket installerat på separata stolpar (vanligtvis är det en kanal, I-stråle). Utan vikten av takstyrkan blir mindre viktig. Om det inte finns någon sådan möjlighet har huset ett metallband av förstärkningsstänger med studs svetsade i ändarna med en tråd i stor diameter i hörnen, vertikalt ett hörn nr 100 med svetsade bussningar för dessa dubbar. Väggarna själva kan omformas från opilkobetona till önskad höjd. Med vänliga hälsningar.Victor.
Särskilt tack till författaren till artikeln. Mycket användbara tips. Länk postat hemma.

hur man sätter remlinjen högre eller lägre än freeton, hur man släpper lådan för sömnad, något är fäst vid gaveln, hur långt korsstången är från åsen, kan gauelaten endast tillverkas från 50 x 150-kortet i ett pass, det räcker till 10 x 11 franton 10 x 3,2. tack på förhand Stavropol.

Eugene, återigen vänligen vänta lite. I boken, som jag kommer att slutföra i slutet av december eller i början av januari, utöver en mängd olika alternativ, kommer fyra exempel på tak med tegelväggar att beskrivas. Där hittar du alla svar.

Dmitry, jag har en liknande situation. Ett hus från ett gas-silikatblock på 9 meter. Väggarna på vinden golv höjs med 1 meter. I mitten finns det fortfarande en bärande vägg, men den är förskjuten från centrum med 0,5 meter, det vill säga vi har två rum, en 4 och de andra fem meter. Golvbalkar valda 50 * 200 steg 400 under Osb. Jag planerar att använda ett hängande trussystem med dubbla bultar. Är det här alternativet möjligt?

Tack för mästarklassen, mycket informativ, tydlig och viktigast – användbar! Det var bara en fråga. Ryggbrädan är så småningom krympt av spjälsar och är det möjligt att ta bort alla bärande ställen alls? Jag träffade systemen på ett sätt som tog upp åtdragning eller en överläggning (jag vet inte hur man korrekt heter det).

I det schema som behandlas i denna artikel, kan stödkroken på stativet efter montering av spjälkarna avlägsnas. Hästen är klämd med spjälsar. Åtdragningen som du talar om är placerad i de här diagrammen när spärren läggs på ryggstången ovanför. Dessutom, om du tar bort stället, kan åsen bara falla ut, så den pressas ner från botten med korta puffar. Jag hoppas att jag förstår din fråga korrekt.

Hej Dmitry Tack så mycket för den användbara informationen Jag gjorde taket enligt dina instruktioner Allting visade mig Jag behöver professionell rådgivning Mitt mittrum kommer att vara bebodd. Pedimentet sys med ett bord (tum). Jag planerar inte att avsluta pedimentet ännu, därför skyddade jag det från vattentät plenka.Vopros.Is det tillåtet att fästa den färdiga plasten (vertikal remsa) direkt till gaveln, utan kasser? Jag kommer att värma från insidan.

Trä väggar ska vara mantlade med plast med en ventilerad gap enhet. Särskilt i ditt fall, när rummet kommer att värmas upp. Tillhandahålls spärrram (kasse) på skenorna. Kolla in artiklarna om husfasader: http://stroyu-dom-sam.ru/obschivka-doma-saidingom-1/.
Jag förstod inte riktigt frasen ”finish plast (vertikal remsa).” Om du gör en ram sys vertikalt för att säkerställa luftens rörelse från botten uppåt. Och på vertikala lameller siding sys horisontellt.

Steg-för-steg guide om hur man bygger ett tak för ditt eget hem

Varje mästare, som startade en självständig konstruktion, förstår att taket är steg för steg med egna händer – en uppgift, men svår, men ändå uppnåelig. I materialet nedan kommer vi att försöka förstå alla invecklingar i arbetet och förstå vad den stegvisa erektion av det tvåhöjda taket ser ut.

Det är viktigt att montering av taket på ett privathus var så noggrant som möjligt, och allt material köptes för det med en liten marginal, är det bättre att locka professionella att designa taket. På konstruktionsstadiet kommer de att beräkna lutningsvinkeln på takhöjderna och mängden byggmaterial som behövs för det, inklusive ång- och värmeisolering samt takmaterial och ger dig ett färdigt takprojekt.

Typer av tak för ett privat hus

Gör-det-själv takbyggnad

För att förstå hur taket kommer att se ut i ett privat hus med egna händer, måste du förstå vilka typer av takläggning som vanligtvis finns. Baserat på detta och välj typ av design.

Viktigt: Vid takdesign bör du dock alltid ta hänsyn till vind- och sedimentär (regn, snö) belastning på golvet samt vikten på takmaterialet.

Så idag monterar vi oftast sådana tak av ett privat hus med egna händer:

 • Såg singel. Taket har en sluttning i en riktning. Detta är det enklaste alternativet för takläggning, men det är inte det mest tillförlitliga för ett privat hus, eftersom en hög belastning placeras på en sådan struktur när utfällningar avlägsnas. I grund och botten är ett sådant tak monterat i tilläggs lokaler (verandor, förlängningar, skjul etc.).
 • Gabeltak. Mycket enkelt och samtidigt tillförlitligt alternativ överlappar taket av huset. Två backar fördelar jämnt lasten på hissystemet under avlopp av vatten och snö.
 • Höft (hakat tak). Utföra lite svårare, men det är inte mindre bekvämt överlappande alternativ. I de flesta fall har höfttaket fyra sidor, varav två är gjorda i form av trapezium och två – i form av en triangel.
 • Brutet tak. Som regel är det ett dubbelt sluttak med veck på båda sidor. En sådan överlappning är bekväm eftersom du kan ordna ett extra vindsolvutrymme för att därigenom öka husets användbara område, speciellt om det har en våning.
 • Flera tak. Den mest komplexa versionen av designen. Den används över en stor låda av ett privat hus, som har en komplex konfiguration.

Viktigt: Det är värt att komma ihåg att stegen för byggnaden av ett tak för ett hus blir svårare, ju mer komplexa rummet är. Detta beror på att ett komplext trussystem krävs för en komplex struktur.

Material för arbete

Gör-det-själv takbyggnad

Oberoende byggnad av taket på ett privathus kräver förberedelse av nödvändiga verktyg och material. I synnerhet behöver du:

 • En stång med en sektion på 100×100, 100×150, 150×150, 150×200 eller 200×200 mm för en kraftplatta. Tvärsnittet av träet är helt beroende av husets bredd och takets konstruktion. I vårt fall räcker ett 100×150 mm trä vid installation av ett standard dubbelsidigt tak.
 • Brädor med en sektion av 150×50 mm för spjällen och tvärstängerna. Skivornas sektion kan vara mindre om lasten på taket är låg (beroende på takmaterialet). Beräkningen av antalet brädor för spärrar är utförd så att spjäll kan monteras på ena sidan av taket med ett steg på 80-120 cm. Det vill säga om husets vägglängd är 4 meter, kommer det att kräva 5 spånplattor med ett steg på 80 cm.

Video: Hur man gör ett tak (steg-för-steg-instruktioner för att bygga ett tak med egna händer).

Viktigt: Installationssteget på truss fötter beror på vikten av det framtida takmaterialet. Ju hårdare det är, desto mindre borde vara stegarna.

 • Bar sektion av 100×150 mm för rack i takramen.
 • Hydro- och ångspärr för takpannor.
 • Brädor och balkar för lådor.
 • Sticksåg eller kvarn med skivor på trä.
 • Fästen, vinklar, pinnar och skruvar / bultar.

Viktigt: Nedan finns en detaljerad video för en fullständig förståelse av arbetsprocessen.

Teknik av arbete

Device mauerlat

För att montera taket på ett privat hus robust och tillförlitligt, måste du ta hand om att fixa Mauerlata – trärör av huset, som tjänar som en övergångsbegränsning från stenen till trädelen av byggnaden. Fixa det på två sätt:

 • Bay förstärkande bälte runt omkretsen av byggnaden och fixera i byggnaden studs. Knappen på studsarna bör vara från en till en och en halv meter.
 • Bädda in monteringspinnar i de sista raderna av huset murverk.

Viktigt: Höjden på tapparna ovanför väggen ska vara lika med höjden på det lövade träet plus 3 cm. En sådan beräkning är nödvändig för att säkra låset med muttrar och bultar.

Skärning och montering av takfästen

Takhissystem är den svåraste delen av jobbet. Det är viktigt att inte bara montera trussben, utan också att klippa dem ordentligt. Vid den minsta förspänningen kommer hela takrammen att ”gå”, vilket inte är bra för taket. Så kommer taket med egna händer att upprättas enklare och snabbare om du skär ett raftermönster från en stapel i förväg och bildar alla de andra.

För att skapa en bit, är det nödvändigt att göra en inre skärning i den undre delen av spånplattan i rätt vinkel. Den här platsen vilar hon mot mauerlat. Utskärningen är inte gjord från kanten av brädan, men går tillbaka från den upp till 50 cm. Dessa kommer att vara taköverhäng som skyddar husets väggar mot regn. Skäret kan göras enligt ett streckmönster eller helt enkelt genom att dra en rät vinkel på brädet.

Nu är det nödvändigt att skära av brädans övre kant så att trussystemet på två parallella ben kan förenas med skärkanter utan hålrum och luckor. För att göra detta måste du hämta brädet upptill, luta det på mauerlat och höja det till önskad lutningsvinkel. I mitten av golvet överlappar det till takfläkten är det nödvändigt att dra en vertikal linje. Detta kommer att vara skuren linje av brädet. Det är i den övre delen av trussfoten får vi ett snett snitt.

Alla trussbenen som klipps enligt mönstren monteras på marken och ansluter dem ordentligt på toppen (rygg) med parentes, slipsar och bultar.

Viktigt: Om längden på häftapparaten överstiger 3 meter, är det önskvärt att dessutom stärka systemet med tvärgående tvärgående tvärstångar som är fästa horisontellt i förhållande till häftaxanten. Spärrpunkten ska ligga i den första tredjedelen av den övre delen av triangeln.

Installationen av trussystemet börjar med två extrema gavlar. De är installerade, styrkabeln mellan dem spänns och hela takets skelett är jämnt över det. Fixera alla spärrar till mauerlat speciella hörn och fästen.

Viktigt: Förutom att stärka kan ramen vara specialställ, som stöder tvärstängerna. Ett rack är i sin tur önskvärt att installera på sängen (speciella breda brädor som skidor, vilket kommer att ta bort punktbelastningsställen på golvet).

Enhetskasser

Fortsatt temat ”hur man bygger ett tak”, det är värt att notera att nästa steg kommer att vara installationen av batten och byggnadstaket. Så snart trussystemet är klart är det nödvändigt att lägga lådan, som kommer att ligga till grund för alla andra material i kakan – ånga och vattentätning samt för isolering och takmaterial.

Kratten på taket kan monteras från oförsedda brädor med en sektion på 100×50 mm. Samtidigt beror steget på ett arrangemang av brädor helt av det slutliga takmaterialet. Ju hårdare det är, desto mindre borde vara placeringen av kassen. I allmänhet är mantelmanteln ungefär 30 cm.

Viktigt: Under kassen är det önskvärt att förlägga ett lager av ångspärr. Det skyddar isoleringen från förångning genom att penetrera från husets lokaler. På toppen av ångspärren finns redan kappskivor.

Nu vinkelrätt mot träet, läggs battarna i trä med en ton som är lika med plattans bredd eller rullar av isoleringsmaterial. Mellan dem, lägger isolering, kör det på ett tillförlitligt sätt i de befintliga spåren.

Ovanifrån är alla täckta med ett lager av vattentätande material och fixerade med en vinkelrät kasse (i det här fallet horisontellt). Och redan på det montera det sista takmaterialet.

Vid slutet av takets montering på ett vånings hus måste du installera och tömma. Den är gjord av snitt längs plaströr, eller förköpta färdiga avloppsrör. Nu är det fortfarande att sya takväggarna på det valda materialet. Det kan vara antingen trä eller sten.

Gilla den här artikeln? Dela med vänner:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *