Hur man bygger

Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

Vid byggandet av privata hus gör taket oftast gable. Det finns skäl för detta. Den första är att den är pålitlig. Det klarar sig bra med vind och snöbelastning. Den andra är att den är kompatibel med eventuella takbeläggningar. Den tredje är relativt billig. Den fjärde är en enkel konstruktion som är svår att förstöra. Femte – det ser attraktivt ut. Allt detta och det faktum att dubbla taktaket är byggt utan några händer på någon speciell kunskap bestämmer dess popularitet.

Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

Monterat dubbeltak med egna händer redo för montering av takläggning

Stegmontering av ett dubbelt tak

Som du såg ovan finns det många trussystem. Följaktligen, när montering har var och en sina egna egenskaper, men i allmänhet är ordern densamma. Det är nödvändigt att säga om det allmänna steget: förtorkning och träbearbetning. Detta steg krävs om du köpte färskt timmer, inte torkat.

Användningen av rått trä i byggandet av taket med naturlig fuktighet kommer att leda till problem: strålarna kommer att böja, de kommer att torka ut, geometrin kommer att förändras. Allt detta kommer att leda till spänningspunkter och med de minsta tecken på överbelastning (mycket snö, stark vind eller regn), kommer negativa processer att påbörjas. Deras eliminering är en komplex och dyr händelse. Därför köper du antingen torrt trä (högst 20%, helst 8-12% kammartorkning), eller köpa materialet i några månader, vik det i ventilerade staplar. Därefter behandlas med nödvändiga impregneringar (från svampskador och för att minska inflammabiliteten) och först efter det att det används vid installationen av trussystemet.

Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

Timmer måste torkas i ventilerade högar. För att göra detta låg de en kort bit av brädor. De sätts i meter från kanterna och vidare genom mätaren. Under den nedre delen behöver du nödvändigtvis dynor

De viktigaste stadierna av montering, hur man gör ett dubbelt sluttande tak gör det själv i det här avsnittet.

Montering av taksystem med montering av strömplattan börjar. Den bör ställa horisontellt strikt, så innan installationen påbörjas kontrolleras den vågräta positionen på den vägg som den är fastsatt noggrant, om det är nödvändigt med cementmortel. Du kan fortsätta arbeta efter att lösningen har fått 50% styrka.

Beroende på systemet är det ett virke med ett tvärsnitt på 150 * 150 mm eller ett bräda med dimensioner på 50 * 150 mm. Den är fastsatt på den översta raden av murverk. Om huset är trä, utförs dess roll av den övre kronan. Om väggarna är gjorda av lätta byggstenar – skumbetong eller luftbetong och andra – är deras styvhet inte tillräckligt för att omfördela lasten. I detta fall görs ett armerat armerat betongbälte ovanpå den sista raden av murverk, i vilken hypotekslåsar – tråd eller stiften är inbäddade. En bar eller bräda monteras sedan på dem.

Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

Fäst plåten på knopparna

Det finns flera sätt att binda väggarna och mauerlat:

 • I murverket (i armerad betongbälte) är smidig rullad tråd med stor diameter fastsatt (de två ändarna sticker upp). På brädet görs hål på de nödvändiga ställena, genom vilka tråden passeras. Hon vrider sig och böjer sig.
 • Knappar är omslagen i väggen med minst 12 mm i diameter. Under dem är hål gjorda i mauerlaten, en bar / bräda sätts i) och de är spända med muttrar med brett brickor.
 • Rikta in träet eller brädet på väggens yttre eller inre kant, ta en borr med en diameter på 12 mm, gör hål för förankringsbultar. De (samma diameter på 12 mm) slaktas till toppen och spänner sedan med en nyckel.

Avståndet mellan stiften (tråden) får inte vara större än 120 cm. En avskärmad vattentätning måste läggas på väggen (bältet) under elplattan. Det kan vara i två lager valsat takmaterial eller hydroizol, det kan smutsas med bitumenmastik.

Montering av spjäll

Typer av taksystem valltak, det finns mer än ett dussin. Först och främst måste du välja hur din ska se ut. För att lättare kunna fungera, gör det från mjuka brädor en mall för alla zapilov, skärningar och andra liknande detaljer. För att göra detta kan du behöva montera den första formen på taket och sedan redo att skapa mallar.

Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

Samla färdig gård och sedan upp till taket

Monteringsordningen beror på vilken typ av trussystem som helst. Om spärren är monterade installeras de gradvis och samlas från elementen direkt på taket. I det här fallet är det bekvämt om takbjälken ligger och om möjligt grov vind eller vindsvåning.

I system med hängande takfästen monteras en gård på marken – en färdig triangel med spänn- och spärrben med alla nödvändiga stag och stativ. Det erforderliga antalet gårdar samlas omedelbart. Sedan lyftes de till taket, de placeras vertikalt där och fästs på kraftplattan.

Å ena sidan är detta bekvämt – det är lättare att arbeta på marken, med hög monteringshastighet, är noggrannheten hög: en gård är inte mycket annorlunda än den andra, vilket förenklar proceduren. Men att höja färdiga gårdar kan vara svårt, särskilt för stora byggnader. För att underlätta detta, installera två lutande brädor, som i ena änden ligger mot marken och den andra sticker ut något ovanför väggen. Gårdarna kommer närmare denna ”lift”, en i taget installeras nedan, de knyter rep och ritar dem längs brädorna till taket. I avsaknad av en vinsch eller kran är detta den mest acceptabla metoden.

Montering av spjällen kräver viss kunskap: hur och i vilken ordning man monterar dem, hur man markerar och gör gash. Sammansättningen av ett av systemen med mormor, se videon.

Assembly procedure truss system

 1. Utsatta gårdar, bildande gavlar. De är anpassade och säkrade med tillfälliga stopp. Du kan också behöva en tillfällig fixtur spikad mot husets vägg: en plank som sticks ovanför väggarna är spikad. På den kan du nivåera den första gården (om det är klart att väggen är platt). Fodrad på andra sidan med tillfälliga strutar, går det inte någonstans.

Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

Så här ställer du in trussystemet

 • Vidare mellan de etablerade gårdarna sträcker sig garnet. Den passerar på skridskenivå och från två sidor nedan – vid platsen för änden av spännbenen. Split twine kontrolleras för horisontell – sätta en bra konstruktion. Om det finns avvikelser, och karmarna sätts vertikalt, måste du lägga in klackbenen på en av dem. Ibland försöker de att avhjälpa avviket genom att luta trussen när de avviker på en åsar. Men du kan inte göra det här: hela systemet kommer att ”flyta”.

  Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

  Twine sträcker sig mellan de utsatta gårdarna för att kontrollera geometrins korrekthet.

 • Exposed gårdar fixa till mauerlat. Monteringsmetoderna beror på vilken typ av system som valts och kan glida eller inte. Typerna av taksystem med dubbla sluttande tak och fastsättningspunkterna för trussben till mauerlat och ryggstången beskrivs i den här artikeln.
 • Följande gårdar är inställda, med fokus på den ansträngda garnen. Det är lämpligare att pre-markera på mauerlate det nödvändiga steget att installera spärrar, kontrollera om markeringarna är korrekt applicerade och bara fortsätt sedan att lyfta och placera spåren. För att undvika att man slår ner de installerade spjällen under konstruktionen är de fästa varandra med temporära balkar, de används för att placera stag och spännbågar. De avlägsnas efter krympning.
 • Exposed rafter system är täckt med ett lager av vattentätande membran, över vilket kassen är packad. Membranet på de uppvärmda taken enligt den senaste tekniken är obligatorisk, annars kommer isoleringen att bli våt, vilket leder till ineffektivitet (helt enkelt kasserade pengar). Om taket är kallt kan du utan vattentätning.
 • Allt, taket är monterat och monterat och klart för montering av takmaterialet.

  Själva processen med att installera spärrar väcker noggranna frågor, men det finns många sätt och det är omöjligt att berätta om allt. Se en i videon. Systemet var stort och steg till taket i delar, och det var redan monterat i en enda struktur. För stora hus är det bekvämt.

  Funktioner av installation av ett trussystem av ett trähus

  Skillnaden mellan trähus är att ramen krymper, och detta leder till en förändring i trissystemets geometri. Om elementen är ordentligt fast kan taket falla ifrån varandra. Därför görs armaturer flytande. Det finns speciella glidskruvar som i det här fallet fäster spärren till övre kronan och till spolarna, om det finns några (se bild).

  Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

  Metoden för att fästa trussystemet i ett trähus

  För att stagaren ska kunna röra sig fritt under krympningen är den långa delen fäst strängt parallellt med kanten, och stången placeras strängt vinkelrätt. Om det behövs skärs en plattform under den. Markera fästet så att kroken är i lägst läge eller i närheten av den. Fäst på specialskruvarna som ingår (det vanliga passar inte). Om monteringen görs på en stock så att spärrbenet inte glider på det, skärs ett halvcirkelformat hål i den undre delen som den vilar på.

  Sådana fästelement säljs på vilken byggmarknad som helst, den kallas ”hala”. Så här monterar du bilden till baren, se i videon.

  Video på montering och montering av taksystem taktak

  Dubbelhöjds taket är inte lätt att bygga med egna händer: det finns många subtiliteter och nyanser, det finns olika sätt att fästa och bygga. Att beskriva i ord är deras verksamhet otålig. Detta är fallet när det är bättre att se. Nedan erbjuder vi ett urval av videor som kan vara användbara för dig.

  Videorapport om hur dubbelsidigt tak görs

  Historien om husets ägare om byggnadsstadierna. Det finns intressanta tekniska problem som kan vara till hjälp.

  Två typer av hissaranslutningar: styva och glidande

  Video om de två mest problematiska typerna av anslutningar.

  Så här bestämmer du vinkeln på takfläkten

  Komplett videorapport på monteringstussystemet

  Den här filmen tar lite mindre än en timme, men meddelandet om processen visas från början till slut med många detaljer. Taket läggs på ett ramhus. men när det installeras på byggnader av annan typ (utom trähus) är det ingen skillnad.

  Steg-för-steg guide om hur man bygger ett tak för ditt eget hem

  Varje mästare, som startade en självständig konstruktion, förstår att taket är steg för steg med egna händer – en uppgift, men svår, men ändå uppnåelig. I materialet nedan kommer vi att försöka förstå alla invecklingar i arbetet och förstå vad den stegvisa erektion av det tvåhöjda taket ser ut.

  Det är viktigt att montering av taket på ett privathus var så noggrant som möjligt, och allt material köptes för det med en liten marginal, är det bättre att locka professionella att designa taket. På konstruktionsstadiet kommer de att beräkna lutningsvinkeln på takhöjderna och mängden byggmaterial som behövs för det, inklusive ång- och värmeisolering samt takmaterial och ger dig ett färdigt takprojekt.

  Typer av tak för ett privat hus

  Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

  För att förstå hur taket kommer att se ut i ett privat hus med egna händer, måste du förstå vilka typer av takläggning som vanligtvis finns. Baserat på detta och välj typ av design.

  Viktigt: Vid takdesign bör du dock alltid ta hänsyn till vind- och sedimentär (regn, snö) belastning på golvet samt vikten på takmaterialet.

  Så idag monterar vi oftast sådana tak av ett privat hus med egna händer:

  • Såg singel. Taket har en sluttning i en riktning. Detta är det enklaste alternativet för takläggning, men det är inte det mest tillförlitliga för ett privat hus, eftersom en hög belastning placeras på en sådan struktur när utfällningar avlägsnas. I grund och botten är ett sådant tak monterat i tilläggs lokaler (verandor, förlängningar, skjul etc.).
  • Gabeltak. Mycket enkelt och samtidigt tillförlitligt alternativ överlappar taket av huset. Två backar fördelar jämnt lasten på hissystemet under avlopp av vatten och snö.
  • Höft (hakat tak). Utföra lite svårare, men det är inte mindre bekvämt överlappande alternativ. I de flesta fall har höfttaket fyra sidor, varav två är gjorda i form av trapezium och två – i form av en triangel.
  • Brutet tak. Som regel är det ett dubbelt sluttak med veck på båda sidor. En sådan överlappning är bekväm eftersom du kan ordna ett extra vindsolvutrymme för att därigenom öka husets användbara område, speciellt om det har en våning.
  • Flera tak. Den mest komplexa versionen av designen. Den används över en stor låda av ett privat hus, som har en komplex konfiguration.

  Viktigt: Det är värt att komma ihåg att stegen för byggnaden av ett tak för ett hus blir svårare, ju mer komplexa rummet är. Detta beror på att ett komplext trussystem krävs för en komplex struktur.

  Material för arbete

  Gör-det-själv-takbyggnadsinstruktioner

  Oberoende byggnad av taket på ett privathus kräver förberedelse av nödvändiga verktyg och material. I synnerhet behöver du:

  • En stång med en sektion på 100×100, 100×150, 150×150, 150×200 eller 200×200 mm för en kraftplatta. Tvärsnittet av träet är helt beroende av husets bredd och takets konstruktion. I vårt fall räcker ett 100×150 mm trä vid installation av ett standard dubbelsidigt tak.
  • Brädor med en sektion av 150×50 mm för spjällen och tvärstängerna. Skivornas sektion kan vara mindre om lasten på taket är låg (beroende på takmaterialet). Beräkningen av antalet brädor för spärrar är utförd så att spjäll kan monteras på ena sidan av taket med ett steg på 80-120 cm. Det vill säga om husets vägglängd är 4 meter, kommer det att kräva 5 spånplattor med ett steg på 80 cm.

  Video: Hur man gör ett tak (steg-för-steg-instruktioner för att bygga ett tak med egna händer).

  Viktigt: Installationssteget på truss fötter beror på vikten av det framtida takmaterialet. Ju hårdare det är, desto mindre borde vara stegarna.

  • Bar sektion av 100×150 mm för rack i takramen.
  • Hydro- och ångspärr för takpannor.
  • Brädor och balkar för lådor.
  • Sticksåg eller kvarn med skivor på trä.
  • Fästen, vinklar, pinnar och skruvar / bultar.

  Viktigt: Nedan finns en detaljerad video för en fullständig förståelse av arbetsprocessen.

  Teknik av arbete

  Device mauerlat

  För att montera taket på ett privat hus robust och tillförlitligt, måste du ta hand om att fixa Mauerlata – trärör av huset, som tjänar som en övergångsbegränsning från stenen till trädelen av byggnaden. Fixa det på två sätt:

  • Bay förstärkande bälte runt omkretsen av byggnaden och fixera i byggnaden studs. Knappen på studsarna bör vara från en till en och en halv meter.
  • Bädda in monteringspinnar i de sista raderna av huset murverk.

  Viktigt: Höjden på tapparna ovanför väggen ska vara lika med höjden på det lövade träet plus 3 cm. En sådan beräkning är nödvändig för att säkra låset med muttrar och bultar.

  Skärning och montering av takfästen

  Takhissystem är den svåraste delen av jobbet. Det är viktigt att inte bara montera trussben, utan också att klippa dem ordentligt. Vid den minsta förspänningen kommer hela takrammen att ”gå”, vilket inte är bra för taket. Så kommer taket med egna händer att upprättas enklare och snabbare om du skär ett raftermönster från en stapel i förväg och bildar alla de andra.

  För att skapa en bit, är det nödvändigt att göra en inre skärning i den undre delen av spånplattan i rätt vinkel. Den här platsen vilar hon mot mauerlat. Utskärningen är inte gjord från kanten av brädan, men går tillbaka från den upp till 50 cm. Dessa kommer att vara taköverhäng som skyddar husets väggar mot regn. Skäret kan göras enligt ett streckmönster eller helt enkelt genom att dra en rät vinkel på brädet.

  Nu är det nödvändigt att skära av brädans övre kant så att trussystemet på två parallella ben kan förenas med skärkanter utan hålrum och luckor. För att göra detta måste du hämta brädet upptill, luta det på mauerlat och höja det till önskad lutningsvinkel. I mitten av golvet överlappar det till takfläkten är det nödvändigt att dra en vertikal linje. Detta kommer att vara skuren linje av brädet. Det är i den övre delen av trussfoten får vi ett snett snitt.

  Alla trussbenen som klipps enligt mönstren monteras på marken och ansluter dem ordentligt på toppen (rygg) med parentes, slipsar och bultar.

  Viktigt: Om längden på häftapparaten överstiger 3 meter, är det önskvärt att dessutom stärka systemet med tvärgående tvärgående tvärstångar som är fästa horisontellt i förhållande till häftaxanten. Spärrpunkten ska ligga i den första tredjedelen av den övre delen av triangeln.

  Installationen av trussystemet börjar med två extrema gavlar. De är installerade, styrkabeln mellan dem spänns och hela takets skelett är jämnt över det. Fixera alla spärrar till mauerlat speciella hörn och fästen.

  Viktigt: Förutom att stärka kan ramen vara specialställ, som stöder tvärstängerna. Ett rack är i sin tur önskvärt att installera på sängen (speciella breda brädor som skidor, vilket kommer att ta bort punktbelastningsställen på golvet).

  Enhetskasser

  Fortsatt temat ”hur man bygger ett tak”, det är värt att notera att nästa steg kommer att vara installationen av batten och byggnadstaket. Så snart trussystemet är klart är det nödvändigt att lägga lådan, som kommer att ligga till grund för alla andra material i kakan – ånga och vattentätning samt för isolering och takmaterial.

  Kratten på taket kan monteras från oförsedda brädor med en sektion på 100×50 mm. Samtidigt beror steget på ett arrangemang av brädor helt av det slutliga takmaterialet. Ju hårdare det är, desto mindre borde vara placeringen av kassen. I allmänhet är mantelmanteln ungefär 30 cm.

  Viktigt: Under kassen är det önskvärt att förlägga ett lager av ångspärr. Det skyddar isoleringen från förångning genom att penetrera från husets lokaler. På toppen av ångspärren finns redan kappskivor.

  Nu vinkelrätt mot träet, läggs battarna i trä med en ton som är lika med plattans bredd eller rullar av isoleringsmaterial. Mellan dem, lägger isolering, kör det på ett tillförlitligt sätt i de befintliga spåren.

  Ovanifrån är alla täckta med ett lager av vattentätande material och fixerade med en vinkelrät kasse (i det här fallet horisontellt). Och redan på det montera det sista takmaterialet.

  Vid slutet av takets montering på ett vånings hus måste du installera och tömma. Den är gjord av snitt längs plaströr, eller förköpta färdiga avloppsrör. Nu är det fortfarande att sya takväggarna på det valda materialet. Det kan vara antingen trä eller sten.

  Gilla den här artikeln? Dela med vänner:

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *