Källare

Häll grunden med egna händer

Vid beräkningen av grunddjupets djup beaktas många faktorer:
1. Typ av mark.
2. Djupet av dess frysning.

Häll grunden med egna händer

Djupet av markfrysning i olika regioner i Ryska federationen

3. Närhet till grundvatten.
4. Terränglättnad.
5. Design egenskaper av huset, planering källare.
6. Maximal vikt av byggnaden.
7. Närvaron av närliggande byggnader.

Vid bestämning av byggnadens maximala massa beaktas vikten av alla konstruktioner: inte bara väggar, tak, takfästen, tak, men även fönster, dörrar och ytmaterial. Måttet på möbler och elektriska apparater beaktas också den genomsnittliga vikten av personer som kommer att vara ständigt i byggnaden. Denna mängd läggs till och snöbelastningen, som bestäms av standarderna beroende på typ av tak och klimatförhållandena i området.

Häll grunden med egna händer

Snöbelastning i Ryska federationens regioner

Det är viktigt! Om det finns en damm nära huset eller nära grundvattnet för att undvika översvämning, är det bättre att bygga en stapelfond eller välja en annan plats för konstruktion. Byggandet av källaren i detta fall måste dock överges.

Basbredd

Utgångsvärdet för att bestämma bredden på grunden för en bandtyp är byggnadens totala yta. Beräkningen utförs enligt följande formel:

Häll grunden med egna händer

där S är basens minsta yta;
H är byggnadens bredd;
L är byggnadens längd;
X – bredden på tejpen, som vi behöver veta.

Antag att den minsta bredden vi beräknat är 170 mm.

Det är viktigt! Varje stift ska vara 100 mm bredare än väggarna i en byggnad.

Till exempel, om väggtjockleken är 300 mm, det vill säga större än vårt beräknade värde, bör bredden på vår fundament vara 300 + 100 = 400 mm. Vid arrangemang av källarrummet kan bredden av källarremsan bestämmas med hjälp av följande tabell.

Häll grunden med egna händer

Det är viktigt! Om byggandet av källare är planerat, går den undre delen av sulan 40 cm under golvnivån.

Antal ventiler

Baserat på SNiPs praxis och krav, för denna typ av stift, tas fittings av 12-16 mm. De längsgående stavarna, på vilka huvudbelastningen ska fungera, måste ha en maximal tjocklek. För tvärgående stänger kan tas 12 mm.

Häll grunden med egna händer

Stavar som sträcker sig längs längden måste läggas på ett avstånd av 5 cm från toppen och botten av stiftelsen. Eftersom de tar på huvudbelastningen måste de vara gjorda av ribbstärkelse. Vertikal och tvärgående förstärkning bär inte en sådan belastning, så i det här fallet kan du använda smidig förstärkning.

Alla stavar installeras i steg om 0,5 m. För en given bredd på 400 mm, kommer fyra längsgående (två på topp och botten) räcker. Med en större bredd av grundbältet eller rörlig jord ökar dessa siffror.

Antalet längsgående armering bestäms genom att dela längden på den större sidan av fundamentet med gallret på gallret. För tvärbindningar utförs beräkningen på samma sätt. Antalet vertikala stavar beror på stiftelsens höjd, vilket multipliceras med antalet korsningar av tvärgående och längsgående stavar.

Steg för byggandet av stiftelsen

1. Förberedelse och layout av webbplatsen. Platsen på den valda platsen rengörs grundligt av skräp, stora rötter och jämna ut. Därefter avlägsnas ett lager av vegetation från det till ett djup av 15-10 cm.

Om det finns betydande skillnader i höjd är det mer lämpligt att dela upp stiftelsen i sektorer med olika höjder.

Ursprungligen läggs de yttre hörnen i hörnen, och sedan är de inre väggarna med pinnar (beacons), och diagonalerna (lika) dras från hörn till hörn. Om sidorna av en sådan rektangel inte är lika är det bättre att dra en skiss av byggnaden på papper och ta reda på vilken av fyrarna som är installerad felaktigt.

Häll grunden med egna händer

2. Konstruktionen av grävningen. Att använda en grävmaskin för att få en gräv av rätt storlek är inte svårt, men i detta fall kan inte helt släta väggar erhållas. Dessutom är kollapten av jordens täta lager möjliga, vilket kan påverka stabiliteten i fundamentet.

3. Sandgrusplatta. Till skillnad från mark är sand och grus inte särskilt mottagliga för svullnad, eftersom de inte håller vatten. Användningen av kuddar eliminerar ojämn krympning av basen. Skiktet måste vara minst 20 cm. Före hällning skyllas det med vatten och försiktigt täppas.

4. Formen är monterad från plattor på 10-20 cm. Tjockleken ska vara 2,5-4 cm. Motsatta sköldar är knutna med knoppar och hörnen är fasta.

5. Installation av ventiler. Det är bättre att inte svetsa ankaret, men att binda med hjälp av en tråd, sedan Det kommer att finnas svaga fläckar på svetsplatserna. Den kan stickas för hand eller med hjälp av en speciell pistol som är inkopplad i en trådfack. För åtdragning är det bekvämare att använda en speciell krok.

Häll grunden med egna händer

Virka mönstret

6. Hälla betong. Justering. För att uppnå ett monolitiskt band av betong måste lösningen hällas så noggrant som möjligt. Med stora volymer kan du använda den färdiga lösningen.

För arbete med betong M200-M400. Vid användning av M200-klassen bör kvaliteten på sanden (dess klass) vara högre. Proportionerna av lösningen kan beräknas med hjälp av tabellen nedan.

Häll grunden med egna händer

Fyllning sker i lager inte mer än 20 cm. Efter grävningen är fylld med betong, trimmas den med en bajonettspade eller genom att knacka på rammen av förstärkning eller formning. Efter det är det emellertid inte önskvärt att röra den.

För att förhindra sprickor i torkningen på fundamentet täcker den med en film. Formeringen avlägsnas efter 8-10 dagar efter det att det sista lagret lagts.

Häll grunden med egna händer

Djup grund

Video om ämnet: Fyllning av stiftelsen under huset med egna händer

Hur man häller en stiftelse under huset med egna händer – en teknik + video

I enskilda bostadsbyggnadsremsor är fundamentet vanligt förekommande, eftersom de idealiskt utför sina funktioner på praktiskt taget alla typer av mark, inte är för komplicerade för självhällande, och är också relativt billiga. En annan vanlig typ är stapelstiftelser som används på mobila jordar. Och det allra första steget att arrangera sådana stiftelser kommer att vara en exakt beräkning av erforderlig mängd byggmaterial, inköp och leverans till byggarbetsplatsen. Det är rimligt att omedelbart köpa hela volymen byggmaterial så att de inte distraheras av ytterligare inköp under arbetet och har tid att slutföra allt arbete under en varm årstid.

Häll grunden med egna händer

Direkt på byggarbetsplatsen för en början är att markera territoriet, dvs. markera gränserna för den framtida grunden. Märkningen ska göras med hänsyn till alla faktorer: det framtida husets upptagna område, dess massa, lindringen av grundvattnets grundareal etc. För att göra detta grävas gräva längs byggnadens omkrets och längs inre gränser, mellan vilka en sträng sträcker sig med parallella linjer. Du kan kontrollera noggrannheten i överensstämmelsen med de ömsesidiga vinkelnheten hos alla band genom att jämföra diagonalerna mellan grävens hörn. Om de är lika är alla vinklar raka.

Häll grunden med egna händer

Gör markeringen av den framtida grunden

Vi gräver en gräv för att fylla grunden

Det andra steget kommer att gräva en gräv för remsan eller borrbrunnarna för högen. I framtiden kommer fundamentet att hällas i grävningen, och högar kommer att installeras i brunnarna, därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt noggrannheten i dessa operationer. I synnerhet trench väggar bör förstärkas med plankor som bildar grunden formen. I stället för brädor är det ganska möjligt att använda något annat lämpligt material, men träbrädor är fördelaktiga på grund av deras hållbarhet, låg kostnad och enkel att arbeta med. Botten av grävningen bör ligga under djupet av markfrysning. Minsta skillnaden mellan dessa nivåer är 20-30 cm. Djupet av brunnarna beror på jordens densitet och är vanligtvis cirka två meter.

Vid hällning av remsa grunden kommer det också att vara nödvändigt att skapa en sandkudde i botten av grävningen. Detta görs genom att hälla ett lager av sand, följt av att hälla det med vatten och ramming. Tjockleken på sandkudden beror på jordens egenskaper, som svullnad. Ett lager av tejp vattentätande material måste läggas över sanden.

Häll grunden med egna händer

Figuren grävde gräv för grunden

Förstärkning.

Eftersom byggnaden skapar en signifikant belastning på remsa-fundamentet, är en enkel hällning av cementblandningen i grävningen inte kapabel att tillhandahålla en betongbotten med den erforderliga hållfastheten. Så att stiftelsen inte kollapsar under kompressionskrafts verkan, bör förstärkande material ingå i dess design.

Förstärkning av stapelfonden består i att upprätthålla flera stavar av metallförstärkning före hällning av betong. För en bältesfundament krävs en mer komplex rymdstruktur bestående av vertikala och metallstavar av metallförstärkning placerad i en gräv. Avståndet mellan intilliggande (parallella) stänger bör inte överstiga 40 cm. För att förstärka stavarna ändrar inte orienteringen i rymden, de bör vara bundna med ståltråd eller gripas genom elektrisk svetsning.

Hälla betong.

Betonglösningen måste göras omedelbart innan den hälls. Om man bestämde sig för att köpa en färdig lösning, kommer den i så fall att levereras i en betongblandare som redan är färdig att använda. För självproduktion av murbruk är det värt att tänka på att köpa eller hyra en bärbar kompakt betongblandare i förväg för att kunna förbereda betong direkt på byggarbetsplatsen. Standardproportionerna av en betonglösning anses vara sådana att när en del av cement tar ungefär tre delar skräprenad sand och fem delar medelstor krossad sten.

Häll grunden med egna händer

Figuren visar processen att hälla betong i formning

Fyllning ska ske jämt runt omkretslocket eller omkretsen runt högen i brunnen. I det här fallet bör man se till att inga tomrum bildar sig i brunn eller gräv. Vidare, efter avslutad hällning måste betongmorteln dessutom komprimeras med användning av en vibrationsplatta eller annan liknande anordning.

När grunden är hälld, kommer betongen att behöva lite tid för att bygga styrka, så det är helt oacceptabelt att börja bygga väggar på en gång. Väntetiden beror i stor utsträckning på omgivningstemperaturen, men under sommaren ökar konkretiteten styrka på cirka fyra veckor.

Video – hur man fyller stiftelsen under huset med egna händer

Se även:

 • Häll grunden med egna händer

  Tape foundation gör det själv

 • Häll grunden med egna händer

  Stiftelsen för staketet gör det själv

 • Häll grunden med egna händer

  Stapel och tejpfundament med egna händer

 • Häll grunden med egna händer

  Grovfotade tejpfundament med egna händer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *