Lägga

Hembakade spisar för bad

Hembakade spisar för bad

Metallugnar har alltid varit allvarliga tegelkonkurrenter, särskilt när det gäller värmebad. Med deras hjälp värmer baden snabbt upp, och installationen av sådana ugnar är enkel och kräver ingen speciell kunskap eller erfarenhet. Dessutom har moderna prover ett presenterbart utseende och kan köras på vilken typ av bränsle som helst. Dessutom är det inte ett problem att göra en sådan spis med egna händer, eftersom designteckningarna nu är fritt tillgängliga på Internet. Så vi kommer att överväga mer noggrant självgjorda ugnar för ett bad.

Men först gör en bokning. Fördelarna med ugnen för badet av metall mycket, men de är mycket stränga krav när det gäller drift. En liten överträdelse av reglerna, och eld kan inte undvikas. Det är därför som alla experter i en röst kräver en grundlig studie av ugnsdesignen med obligatorisk användning av ritningar. Och först efter det kan du gå vidare till deras skapande. Dessutom överväga nyanser av tillverkning.

Varianter av metallugnar

Den enklaste versionen av ugnen från metall är en vanlig potelkamin. Den består av ett hölje med dörr och ben, inom vilken ett galler är installerat. Ved brinner på den. Liksom alla ugnar krävs närvaro av en skorsten. Låt oss möta det – det här är inte det bästa alternativet, även om det värmer bastuummet perfekt. Men det förbrukar för mycket bränsle. Du kommer inte bara ha tid att kasta skogen i kaminens mun för att bibehålla önskad temperatur i badet. Många säger att det i allmänhet är en relik av det förflutna.

Men låt oss inte omedelbart skriva ut det här provet, vilket troget tjänat badet i många år. Idag erbjuder modern Kulibin en förbättrad pottkök, som klassificeras som en långbrännare.

Vad har förändrats inom själva konstruktionen?

 • Först delades dess förbränningskammare av en horisontell partition i två delar. Ved brinner i botten och rökgaserna i toppen. De passerar genom kanalen åt vänster i form av ett mellanrum mellan partitionen och den vertikala väggen på enheten.
 • För det andra staplas träet tätt mot varandra så att de brinner med mindre syre.
 • För det tredje installeras speciella kanaler genom vilka frisk luft kommer in i den andra förbränningskammaren.

Men dessa metallugnar är inte de mest ekonomiska. Ja, och deras effektivitet är inte så hög. Därför erbjuder vi andra typer av produkter.

Traditionella metallhemgjorda ugnar är originala mönster där det finns en plats och en eldstad, och värmeväxter, en värmare och en vattentank. Det vill säga det måste finnas en komplett uppsättning som kommer att ge badet inte bara med värme, men också med varmt vatten. Förresten, om tanken med vatten. Dess volym kan vara annorlunda, men mästarna säger att för små badrum med en liten metallkamin är det bästa alternativet 60-70 liter.

Det är sant att det finns två väldigt viktiga varningar:

 • Bastunens metallkamin bör vara tillverkad av plåt med en tjocklek på minst 4 mm. Du kan göra det ur röret.
 • Det måste nödvändigtvis fodras med tegelstenar. Detta ökar säkerheten i strukturen och skapar förutsättningar för jämn fördelning av värme i rummet.

Varning! En av de största fördelarna med självgjorda metallugnar är avsaknaden av behovet av att bygga en stor och solid bas. Det finns många basalternativ. Till exempel, ett betongskikt som är fodrat med keramiska plattor, eldfasta tegelstenar eller ett stycke plåt.

Typ av konstruktion

Hembakade spisar för bad

Metall bastu spis

Självtillverkade metallugnar är indelade i tre grundläggande typer genom sin design:

Hur skiljer sig de från varandra? I det första fallet är detta en enkel modell, vars kropp är kantad ute och inne med eldfasta tegelstenar. Det här är naturligtvis ett dyrt alternativ, så många använder vanlig röd tegel för klädsel. Förresten är murarna kopplade till enhetens väggar och mellan varandra med speciell tråd. I mitten av ugnen finns ett galler som stenar placeras på.

Det andra alternativet är enklare. För detta är kaminen längs hela omkretsen trimmet med en metallgrill så att ett tillräckligt stort mellanrum kvarstår mellan väggarna på enheten och grillen. Stenar hälls in i den.

Det kombinerade alternativet är det svåraste. För detta är värmaren anordnad ovanpå pannan, för vilken en extra stark konstruktion är konstruerad. Detta försvårar enheten och ökar sin kostnad. Men det fungerar mycket mer effektivt genom att installera ytterligare element i retur av värmeenergi.

Bränsletyper

Det finns bara tre produktgrupper i den här kategorin:

 • Elektriska ugnar. Metallfallet och TEN ingår i deras förpackning. Krav – Bra isolering av terminaler och anslutningar.
 • Gas. I sin sammansättning, förutom fallet, finns det en brännare som levererar bränsle till ugnen. Experter rekommenderar att du installerar en säkerhetsenhet i form av ett enkelt automatiskt övervakningssystem. Till exempel en termostat, en temperatursensor och en flamssensor. Det senare är särskilt viktigt – det kommer att kontrollera gasflödet. När flamma faller, kommer han att ge ett kommando till ventilen, vilket kommer att blockera gasrörledningen.
 • Vedeldning Dessa är de enklaste mönster som inte använder energiförsörjningsnät. Förresten inkluderar de också burzhuiki.

Ett exempel på en hemlagad spisdesign

Den självgjorda ugnen för ett bad från metall avger stiv värme. Det är därför många föredrar tegelstenar. Men metallversionen har många fördelar:

 • Hög värmeavledning av metallen. Ångrummet med en strykugn värms upp om en och en halv timme. Tegelkaminen måste värma i flera timmar.
 • Detta är en hermetisk konstruktion från vilken kolmonoxid flyger in i skorstenen. I det avseendet är anordningens tegelstenskamin helt klart inte upp till par. Om du inte är en expert och gjorde det själv, då är chansen att designen mellan murstenen kommer att förbli luckor. Genom dem kommer röken att sippra inuti rummet badet.
 • Även om du använder vått trä återvinns en hemlagad metallkamin.

Förresten måste installationen av en spis för ett hus eller ett bad börja med installation av en skorsten, varefter enheten anpassar sig till den.

Så att göra en spis för ett bad med egna händer är inte så svårt om du har färdigheter att arbeta med en svetsmaskin. I sin design finns det bara två stora element – förbränningskammaren och vattentanken. Det är bäst att använda rör med en väggtjocklek på minst 10 mm för en hemlagad enhet.

Installationssekvensen för ugnen

Hembakade spisar för bad

Ritning av spisen för ett bad

Installation av ugnen utförs i följande ordning. Först lägg röret vertikalt och dela det i två jämndelar med en horisontell pannkaka. Den är svetsad med en förseglad kontinuerlig söm, helst från båda sidor. Bottendelen kommer att vara en eldstad. Grillen är installerad i den och dörren för laddning av ved görs och en fläkt skärs nerifrån. I den horisontella pannkakan görs ett hål under skorstenen, där skorstenen sätts in och svetsas.

Stenar hälls i det övre utrymmet som bildas – det här kommer att bli värmaren. Nu svetsas flera segment av metallförstärkning till huvudröret längs omkretsen. De är placerade tank, som sätts in i ett vertikalt rör. Det kommer att vara en fortsättning på skorstenskaminen. Förresten kan tanken vara borttagbar eller fast med en värmeanordning.

Nu kan du montera ugnen och prova på jobbet. Ved tänds i eldstaden, stenar läggs i värmaren och vatten hälls i tanken. Efter 1,0-1,5 timmar ska ångrummet och vattnet upphettas till önskad temperatur. Om allt är i ordning, och kaminens funktion passar dig helt, kan du fortsätta till installationen. Etablerad? Var noga med att belägga den med tegelstenar. Detta kommer att förhindra brännskador och kommer jämnt fördela värmeenergi i hela rummet.

En sådan anordning av ugnen från ett konventionellt rör är inte det enda alternativet. I stället för ett rör kan du använda metallplåtar. Då kommer kaminen att vara rektangulär i tvärsnitt, men det påverkar inte kvaliteten på enhetens värmeffekt. Förresten, var inte uppmärksam på enhetens utseende. Han kommer naturligtvis att ge ut till fabriksanaloger. Detta problem är fixerbart, eftersom enheten du tegel med. Men för hans läggning, om du är en icke-specialist, rekommenderar vi att du bjuder in mästaren. Oavsett vad du säger, men den estetiska sidan av något företag måste vara på högsta nivå.

Är kaminens form viktig?

Hembakade spisar för bad

Ugnen för ett bad från metall ritningen

Frågan, vilken typ av ugn fungerar det effektivt, och vilken typ är det inte idag, många människor på gatan frågar vem som har bestämt sig för att tillverka en ugn av metall själva. Skillnaden är naturligtvis:

 • Rektangulära mönster är mer resistenta mot extremiteter i temperaturen. Även om experter säger att även de måste stärkas med hörn som tjänar som förstyvningsmedel. Vi lägger till att i hörnen av denna design är temperaturen alltid lägre vilket förenklar underhållsprocessen.
 • Ugnar av cylindrisk form från metall med stor tjocklek har hög mekanisk hållbarhet.
 • Horisontella prover fördelar värmen ojämnt jämfört med vertikala. I det senare fallet är den mest uppvärmda delen förbränningskammaren, varifrån värmen längs vertikalen är jämnt fördelad längs enhetens konstruktion och genom hela rummets volym.

Och ändå påverkas styrkan i strukturen primärt av den valda metallen, speciellt dens tjocklek. Ju tjockare, desto pålitligare, även om det ökar produktens vikt. Men betrakta det ögonblick som plåten i process med uppvärmning ändrar sina linjära dimensioner, vilket påverkar dess styrka. Om du inte installerar förstyvningar ökar sannolikheten för varvning och sprickbildning dramatiskt.

Slutsats om ämnet

Som du kan se är självgjorda ugnar av typ av design ganska mycket. Hur bra de är, visar livet och deras långa verksamhet. Vi kommer inte att hävda att de är bättre än fabriken. Men förnya inte deras meriter. Om alla ugnsproduktionsoperationer utförs kompetent och på högsta nivå, finns det ingen anledning att vara rädd. Sådana ugnar kommer att fungera i årtionden, värmehus, bad, garage och andra byggnader.

Hemlagade badspishällar: mönster

När de pratar om hemlagade spishällar för bad, menar de vanligtvis metallprodukter, eftersom tegelsten aldrig har kunnat tillverka industriellt, så det är i alla fall handgjorda. Även om tegelaggregat är bra för ett bad, men med den moderna rytmen i livet för en halv dag, kan de inte (eller vill) vänta på ångrummet att hämta den önskade temperaturen och ”infuse”. Vi är vana vid att få allt snabbt och omedelbart. En timme eller två är det maximala som vi kan vänta till början av rutinerna. Det beror på metallugnar och pressade tegelstenar, men naturligtvis, och de har också sina fans, men i den här artikeln kommer vi bara att prata om metall eller symbios – en metallkärna i en murkarsarkofag.

Hembakade spisar för bad

Självgjorda spisar för badet är kanske inte vackra, men pålitliga

Vilket är bättre – fabriken eller hemlagad

Om vi ​​pratar om den estetiska sidan av frågan är naturligtvis fabriken vackrare. Även om var och en har sin egen estetik ser man i allmänhet fabriksgjorda produkter snyggare ut. Det bör också noteras att seriösa tillverkare ständigt utför forskning, modifierar gamla modeller, utvecklar nya. Om du redan har köpt en spis, kan det knappt behaga dig på något sätt, men om du bara ser efter kaminen kan den vara användbar – de raffinerade modellerna är vanligtvis mycket bättre än prototyper. Och några nya utvecklingar är ett alternativ och kan installeras på alla enheter, ibland även från en annan tillverkare.

Hembakade spisar för bad

Klassisk design av fabriksugnar för bad / bastu

Det finns naturligtvis nackdelar med fabrikugnar. De allra första goda ugnarna har ett högt pris. Den andra nackdelen – de är ofta gjorda av tunn metall. Och sådana ugnar är vanligtvis placerade i segmentet av budgetugnar. En tunn metall i badet brinner snabbt. Den tredje nackdelen – du måste anpassa dig till befintlig struktur. Om ugnen förvärvas i byggprocessen är det inte en stor sak, men om det ändras kan det vara ett problem. Vi måste leta efter en enhet med samma dimensioner eller bygga om / ombygga lokaler.

Fördelen med hemmagjorda bastuugnar är deras tillförlitlighet. De kokar vanligen ”för sig själva”, och om de säljs är de också oftare ”för sig”, så tjock metall används – absolut inte tunnare än 6 mm. Det relativt låga priset kan hänföras till de positiva aspekterna, speciellt om du vet hur man gör metall själv. Inte alla gillar utseendet, han är definitivt en amatör, men ofta är dessa ugnar gömda bakom en tegelskärm, så utseendet är inte alltid viktigt.

Hembakade spisar för bad

Utseende – inte den starkaste delen av hemlagad bastuugnar

När det gäller innovationer och förbättringar lånas de oftast från fabriksutvecklingen. Hantverkare behöver inte modellera processer med hjälp av komplexa program. De tittade i affären på den färdiga produkten eller ens i bilden och har redan en uppfattning om hur enheten fungerar, vad den ger och hur man gör det. Inte alla kan förstås, men många. Så är intressanta tekniska lösningar i självgjorda ugnar också tillräckliga.

Vad gör metallhemmade ugnar

Ugnarna för badet bryggas inte bara av plåt, utan också från tjockväggiga rör med stor diameter, från gasflaskor, fat, även från hjulskivor.

Vad är det bästa? Definitivt svårt att säga, var och en av materialen har positiva och negativa sidor. Så när man använder rör, fat, cylindrar etc. minimerar ett av de viktigaste problemen med svetsade ugnar – förstörelsen av sömmarna. Det är i sömmarna börjar ofta metallens förbränning och förstörelse. Vid framställning av detta problem förbikopplas ovnen övre delen, utan svetsar. I en normal verkstad kan du knappt böja metall med en tjocklek på 6-8-10 mm. Ugnen för ett bad från ett rör eller en cylinder – och problemet löses automatiskt: sömmarna är minimala.

Hembakade spisar för bad

En av alternativen för en hemlagad spis i badet

Ett annat plus med att använda ett rör, cylinder – eldstaden är nästan klar, mindre förbättringar kvarstår. Följaktligen tar det lite tid att tillverka. Ett annat plus är det nödvändiga minimumet av sömmar som kan göra även de mest erfarna svetsarna. Det ökar också ugns popularitet från en gascylinder eller ett rör.

Å andra sidan är du begränsad av de tillgängliga dimensionerna och måste placera alla delar i den redan existerande volymen. Detsamma gäller storleken – du anger de dimensioner som är tillgängliga. Från denna synvinkel har plåten fördelar: du ställer in ugnsens geometriska parametrar, anpassar sig till förhållandena i ångrummet och / eller relaxrummet.

För bad och bastu

För att förstå väl den viktigaste skillnaden mellan ugnar för bad och bastur, måste du bara vara väl medveten om luftens tillstånd som de svimmar i ett och annat fall.

Vad ska vara en hemlagad bastu spis

Vår bastu kallas ofta torr luft. Det beror på att de i en bastu svävar vid höga temperaturer – 80 ° C och högre, ibland högre än hundra. Vid denna temperatur är hög luftfuktighet inte möjlig – bara brännas. Det ligger i intervallet 5-15%. Uppgiften med en hemmagjord bastuaggregat är att snabbt och effektivt höja temperaturen till önskat värde. Denna uppgift drivs under designutvecklingen: de förbättrar konvektion (rörelse av luft) längs väggarna så att värme snabbt transporteras runt i rummet. Eftersom hög luftfuktighet inte behövs är värmaren liten och öppen – den ligger vanligen ovanför eldstaden. Temperaturen för uppvärmning av stenarna i detta fall är ca 200-250 ° C. Det här räcker för att förånga en skopa med vatten, och mer behövs inte – och så blir det för varmt.

Hembakade spisar för bad

Konvektionsplattor svetsas till skrovet.

För snabbare uppvärmning svetsas ytterligare flänsar i ugnsdelen. Detta ökar området som avger värme, ångrummet värms upp snabbare. Men för att göra sakerna ännu mer dynamiska lägger de en konvektorskärm runt väskan. Den befinner sig på ett avstånd av 1,5-2 cm från väskan. Ovanför och under den är inte ansluten till väskan kvarstår en lucka. Den kallare luften nära golvet dras in i den, stiger längs väggen, tar bort lite av värmen och bär den genom det övre gapet in i rummet. Denna process kallas konvektion, och ugnen – konvektion.

Vad är olika kamin för rysk ånga

I det ryska ångrummet vill du skapa en helt annan atmosfär. Temperaturen bör vara cirka 50-60 ° C, kan stiga till 70 ° C, och det antas att ångrummet har uppvärmts. Fuktigheten bör vara hög – 50-60%, och väggarna – uppvärmd. Under detta tillstånd frigörs också svett aktivt, men belastningen på kroppen är inte lika allvarlig som i en bastu.

För att lösa problemen som konfronterar badugnar måste dess design vara annorlunda. Först behövs en mycket väl uppvärmd yta, från vilken en stor mängd ånga kan erhållas. Mängden vatten som hälls ut för en session beräknas i liter, och allt måste förångas.Och det är inte lätt att förvandla till ånga, men i findispersionsånga (från mycket små droppar), torr och lätt. Med ordentlig organisering av ångrummet (som det borde läsas här) samlas ånga upptill, under taket. Det är där – den högsta temperaturen. Denna ånga är ”utdragen” från taket av bröst och drivs längs kroppen, vilket ger de mest behagliga känslorna.

Hembakade spisar för bad

Stenar blir hetare i en stängd spis

För att bilda ånga använder du främst stenar. Men de placeras inte ovanpå spisen, som i ugnar för bastur, men inuti eldstaden, i en sluten eller öppen låda – en värmare som uppvärms. Mängden stenar, i princip desto bättre är det, men bara med villkoret att ugnen har tillräckligt med kraft för att värma både ångbastun och bastuvärmare till de temperaturer som krävs. Även med hemlagade ugnar är det vanligtvis ett överskott av makt, och inte dess nackdel.

Ofta är kaminen stängd, med sot och sot som flyger öppen med ångan, och det är inte precis vad du vill… För att göra det bekvämare att lägga in ånga i stenarna sätter de in ett rör genom vilket vatten hälls.

Hembakade spisar för bad

En av de framgångsrika modellerna av ångpistoler

Dessa enheter kallas också ångpistol. För när vatten levereras hörs ett högt ljud som mycket liknar ett skott. Förresten bör handen omedelbart dras tillbaka, paret kanske inte är synligt om det är väldigt liten, men temperaturen hoppar omedelbart. Och huvudspetsen ligger strax ovanför ångpistolens nacke.

Några, förresten, lägger inte bara stenar i värmaren, men ibland, inte stenar alls – gjutjärn eller rostfritt stål barer eller bollar. Metallen har en mycket större värmekapacitet och ”gevär” mer temperaturer. Med samma bokmärkesvolym kan du få mycket mer ånga. Endast fliken bör vara, som med stenar, från små fragment, som läggs med en lumen. Så varm luft passerar normalt.

En annan viktig punkt: ugnen ska kunna justera förbränningsintensiteten. Det enklaste sättet – porten på skorstenen och glidande ashpit. Med hjälp av dem, öka / minska lufttillförseln till ugnen, aktivera eller ”kväva” förbränningen. Men sådan justering är ganska grov och eld och temperaturen är svår att kontrollera. För mer finjustering lägg portventilen till dörren.

Hembakade spisar för bad

Portventiler för att justera brännsintensiteten

Två mönster – en standard, som finns på standard ugnsgjutning, den andra lånas från kanadensiska Buleryanov. Det är en metallkopp svetsad till dörren, där porten vänder. Liksom i porten på röret måste det finnas en lucka i den för att säkerställa minimalt tryck även i stängt läge.

Nästa nyans är strålningen från ugns väggar. Om ugnsmetallväggarna är öppna kan du inte hålla temperaturen i ångrummet runt 60 ° C. För att inte överhettas ångrummet runt ugnsdelen, vika tegelskärmen. Han hänvisar inte längre till ugnsdesignen, men det måste beaktas när man utvecklar sin egen ugn. För det första överhettar metallet som stängs av skärmen och brinner snabbare. Om du vill att kaminen ska fungera längre, använd en tjock metall, särskilt överst på eldstaden och på bakväggen. Det här är de två hetaste zoner där hemmagjorda ugnar brinner ut oftast.

Hembakade spisar för bad

Dörrar på skärmen behövs för att justera temperaturen i ångrummet

Ett annat alternativ som fungerar bra, men är komplext och dyrt i utförande – mot ugnsytan med badsten. Det absorberar helt hårdmetallstrålning, förvandlas till en mjuk och trevlig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *