Uppvärmning

Hemlagade spisar för ett bad

Tillverkare erbjuder en mängd olika spisar för bad som körs på gas, trä eller flytande bränsle. Vissa modeller har ytterligare funktioner. De kostar dyrt, och inte alla kan köpa en värmeenhet. I det här fallet finns det inget kvar, men att värmestrukturen är självständig. Självgjorda ugnar för bad blir inte sämre än industriprodukter, om de självklart ska anlita sin produktion på ett ansvarsfullt sätt. Det finns inget svårt i detta arbete.

Hemlagade spisar för ett bad

Moderna apparater är mycket olika från de gamla ugnarna. Tidigare byggdes de utan en skorsten, och kolmonoxid flydde från rummet genom dörren. Nu är det nödvändigt att bygga ugnsskorstenskonstruktionen. Dessa konstruktioner såg ut så här: en kupolformad härd lades av lera tegelstenar, där stenar placerades på metallstavar. De placerades på en behållare med vatten, till exempel en panna. Elden uppvärmde stenarna och kokande vatten som föll på dem fyllde rummet med ånga.
Med tiden började eldstaden kompletteras med skorstenar, och själva designen fick ett vackert utseende. Hur ser moderna hemlagade enheter på bilden.

Krav för tillverkning av ugnen

Om du följer anvisningarna exakt, kommer enheten att vara pålitlig, ekonomisk och vacker. Kaminen kan köras på gas, trä, flytande bränsle.

Oavsett vad som ska fungera som bränsle måste enheten ha:

  • hög termisk effekt och dess kontrollområde;
  • ånggenerator och värmeackumulator för att ändra värme och fuktighet;
  • medel för konvektionsreglering
  • nästan fullständig brist på ytor som kan värma upp till temperaturer över 150 grader.

Hemlagade spisar för ett bad

Dessutom finns det vissa krav på förbränningskammarens storlek, brandsäkerhet och några andra faktorer.

Kall och varma ugnar

Alla ugnar är uppdelade i ”kallt” och ”varmt”. I det senare värmer väggarna upp till 100 grader, så badet smälter snabbt. De är bra om man använder ångbastunet från tid till annan. Men de har en nackdel – badet kan lätt överhettas.

”Kall” ugnar måste värmas mycket längre, men samtidigt är det omöjligt att bränna sina väggar, eftersom temperaturen inte överstiger 50 grader. Uppvärmningen av rummen sker via speciella kanaler genom vilken kall luft kommer in i strukturen. Det kommer ut redan uppvärmd. Öppna och stänga dessa kanaler, du kan justera graden av uppvärmning av badet.

För ångrum, som används sällan (till exempel vid dacha), är ”heta” enheter som kan värma ett rum om några timmar mer lämpliga. För konstant värmeunderhåll är en hemgjord kylmaskin lämplig.

Klassiska tegelugnar

Den enklaste konstruktionen är följande: Eldkaminen är fodrad med eldfasta tegelstenar, under vilka det finns en askkälla. Det finns också ett stål- eller gjutjärn för stenar, dörrar, en spol för varmt vatten, en skorsten.
En tegelstenskamin för ett bad har stor vikt, därför behövs det en grund för det. För att lägga tegelstenar istället för en speciell komposition används sand och lera, eftersom cementet inte tolererar höga temperaturer och strukturen snart kommer att kollapsa. För att göra det solidt, läggs tegelstenar på ett speciellt sätt. Projekt bastuugnar hjälper till med att skapa värmeanordningen.

Hemlagade spisar för ett bad

Metallugnar

Stål och gjutjärnspannor är mer kompakta än tegel, och de har också hög värmeöverföring och värmer snabbt rummet. Metallprodukter kan tillverkas från fabriken, men tegelstenen ska endast skapas på plats. Vid oavhängig tillverkning av ugnen är det nödvändigt att säkerställa absolut täthet i lederna

En kvalitetsprodukt kan tillverkas med egna händer. För detta passar ett stort rör, som måste skär, eller stålplåt. Strukturlösningen av en metallugn är densamma som för en tegelsten – den består av samma element. Endast utseendet och prestanda skiljer sig åt. Till exempel, från de tjockväggiga rören får du en rund ugn, och av stålplåt – en fyrkantig.

För närvarande är ugnen gjord annorlunda än för två decennier sedan: den består av två kamrar. Bränslet brinner i en av dem, och gasen brinner ut i den andra. På grund av detta ökar effektiviteten hos ugnen med 20%.
Den största nackdelen med metallprodukter är en stor yta om vilken du kan brinna. Men det är lätt att eliminera – för detta är det tillräckligt att införa en enhet med en vacker eldfast tegel – dimensionerna av bastunskaminen kommer att öka något. Du kan också hänga en stålskärm på kroppen – en konvektor som kommer att fördela varm luft och säkerställa enhetlig uppvärmning av enheten (läs också: ”Så här installerar du ugnen i badet, tips för självinstallation”). Vi måste dock komma ihåg att kylningen av ugnen med naturligt cirkulerande luft ökar sitt livslängd.

Hemlagade spisar för ett bad

Du bör inte försöka göra dig själv en elektrisk eller gasspis – det minsta misstaget kan leda till oförutsägbara konsekvenser.

Alternativ för hemlagade ugnar, deras storlek

Det är inte så svårt att göra en spis med en enkel design som inte bara värmer ångrummet utan också skapar ånga och värmevatten. Den kan vikas från murar eller vanligt sten, bakade tegelstenar. Väggtjockleken bör vara 13-25 centimeter, och stenar ska vara 1-5 kilo i vikt. För att kaminen ska kunna ackumulera värme, läggs järngrisar till det – deras mängd ska vara ca 20%. De återstående 80% är stenar.

Tankar och vattenkedjor kan vila på murmurar, speciella stolpar inuti eldstaden eller hängas från kablar. Gitter är gjorda av tjockt stål, du kan också köpa en färdig gjutjärnsprodukt.
Kaminens storlek för ett bad behöver inte vara stor – även värmarna är kompakta. På många sätt beror produktens dimensioner på byggnaden – en liten spis kan inte räcka för att värma ett rymligt rum och en stor i ett litet ångbad tar upp för mycket utrymme (läs: ”Vilken typ av spis för ett bad är bättre – typer av värmebadkar”).

Välja stenar till en spis

Effektiviteten i rymmeuppvärmningen påverkas inte bara av ugnsdesign utan även av stenarna. Om du väljer dem korrekt, kommer de att värma väl och ge bort värme. Alla stenar passar inte – de kommer att hålla temperaturen dålig och svalna snabbt, och vissa tolererar fortfarande inte stark värme och spricka.

Hemlagade spisar för ett bad

Det rekommenderas att föredra likformiga och täta olika storlekar. Jämna, rundade stenar garanterar maximal luftcirkulation. Det bästa är stenar av vulkaniskt ursprung, till exempel granit, basalt, andesit. De är mycket slitstarka och tål höga temperaturer. Dessutom ackumuleras de värme väl.

Stenar måste testas för styrka – för detta ändamål träffar de varandra, och de värmer också den och slänger den i vattnet. I det här fallet borde de inte visas sprickor, chips.
Om det är omöjligt att förvärva vulkaniska stenar, kan du samla täta, soliga och mörka på reservoarens strand. Byt ut dem kan vara trasiga keramiska och porslinsprodukter – de kan också stå emot höga temperaturer. Men eftersom de är små i storlek, används de bäst som toppskiktet.

Tillverkningsugnar för ett bad är inte för svårt arbete, vilket är omöjligt att hantera på egen hand. Det kommer naturligtvis att ta lite tid, men å andra sidan kan du självständigt komma överens med konstruktionen av strukturen. Projekten är väldigt olika, så du kan välja det alternativ som är mest likt om det inte finns någon önskan att uppfinna något av sig själv. Dessutom kommer den oberoende produktionen av enheten att ge en bra räddning, och den resulterande ugnen kommer att bli mästarens stolthet.

Ett exempel på en hemlagad bastu spis på video:

Hur man gör en spis för ett bad med egna händer – detaljer från befälhavaren

För närvarande finns det många metallugnar för ett bad, men de är alla dyra. Om du har en bra erfarenhet av metallsvetsning kan du göra en strykjärnspanna i ett bad med egna händer. I den här artikeln kommer vi att beskriva i detalj, bifoga lämpliga bilder, hur man gör det, ha egna dimensioner och ritningar.

Hemlagade spisar för ett bad

Skillnader i metallugnar för bad och bastur

Ångbad i bad och bastu skiljer sig avsevärt mellan dem. Bastu åtföljs av hög temperatur – över 85 ºС. Sådana indikatorer gör det omöjligt att öka fuktigheten avsevärt, såväl som oundvikligen få hudförbränningar. I det här fallet bröt en kvast under sådana förhållanden på bara 5 minuter. Därför justeras fuktigheten till 5-15%. Det ryska badet skiljer sig i temperatur runt 55-65 ºі, vilket gör det möjligt att höja relativ luftfuktighet upp till 50-60%.

För att skapa vissa förhållanden i ångbastun används olika ugnar, och olika sätt att installera dem används. Om bastun är avgjord, kommer den maximala kontaktytan för ugnsdelen med luften att krävas och luften strömmar längs väggarna bör cirkuleras snabbt.

Hemlagade spisar för ett bad

Allt kommer till att värma upp luften i ångbastunet så snart som möjligt. En liten öppen spis, som ligger ovanför ugnen, kan värma upp stenarna till 200-250 ºі. Det ger dig möjlighet att få lite ånga – i regel är det tillräckligt för en bastu, för att du behöver uppnå endast 15% luftfuktighet.

I det ryska badet skapas ett annat mikroklimat – små temperaturer uppnås, och mycket ånga produceras. Samtidigt bör det bestå av mycket små droppar uppvärmda till 130-150 ºї – sådan ång kallas ”torr”. Ett sådant mikroklimat ger kroppen ljushet och styrka. ”Torr” ånga kan endast erhållas genom att bränna stenarna till värden över 500 ºі. För att uppnå dessa indikatorer sätts stenarna i ugnen, det vill säga i en sluten värmare.

Handgjorda spisar för det ryska badet

Det viktigaste vid tillverkning av metallugnar för ett bad med egna händer är att ta hänsyn till att det är omöjligt att behålla önskad temperatur inom intervallet 60-65º med uppvärmda metallväggar (läs: ”Ritningar av en bastu av metall – vi bygger en ugn med egna händer”). Var noga med att smälta, vilket åtföljs av utsläpp av starka IR-vågor, där det är ganska svårt att vara nära ugnen.

Detta problem kan lösas på två sätt:

  • Foderbrännaren. Processen består i att lägga eldstuga inifrån med eldfasta tegelstenar. Tillräckligt liggande på kanten, medan tjockleken på fodret blir 6 cm, även om det också finns en smal eldsläpp, 3 cm tjock. Hur som helst är uppvärmningen av stålväggarna obetydlig, värmaren är mest uppvärmd. Därför bör du omedelbart designa ugnen så att den blir av ökad storlek, eftersom det mesta av volymen tilldelas fodret. Nackdelen med denna metod är att det resulterar i en het rök, vilket sänker brandsäkerheten. Det är bäst att kyla det genom att installera en tank eller värmare på röret. Det är lite svårare att installera en värmesköld, genom vilken röken svalnar ner till 80-120 ºі.
  • Montera en tegelskärm runt järnkokaren för ett badkar. Den är monterad av keramiska tegelstenar, samtidigt som man lämnar fönster i väggen för att montera dörrarna, vilket gör att man i framtiden kan styra luftvärme. Man kan dra slutsatsen att det här alternativet är bäst på grund av möjligheten till temperaturkontroll, men det är mindre praktiskt eftersom bakväggen är väldigt het, så du måste inkludera värmebeständigt stål i konstruktionen. I det här fallet visar det sig att för en längre livslängd på järnbadugnen måste du välja en ganska tjock metall. Det, som övning visar, är bättre att installera i ovnen och botten av ugnen.

Hemlagade spisar för ett bad

Separat värt att nämna sömmarna. Självgjord strykjärnspanna i badet börjar ofta brinna genom det från dåliga kvalitetssömmar. I en produktionsmiljö löses detta problem med en böjd struktur. Ovan försöker ugnen minska antalet sömmar.

Vid tillverkning av metallugnar till ett bad med egna händer kommer du nästan inte att kunna böja 6-10 mm stål, därför är det som regel fortfarande mycket högkvalitativa sömmar.

Vad är värmaren storlek och på vilken plats är bättre att sätta

Den erforderliga volymen av stenar bestäms av ångrummets storlek och isoleringens kvalitet. Värdet varierar vanligen från 20 till 40 kg per 1 kubikmeter utrymme. Ju mer av dem desto lättare är det att utveckla önskad mängd ånga.

På grund av att olika stenar skiljer sig i densitet, med en massa kommer de att uppta en annan volym. Det var bestämt att för ett ångbad med en volym på 12-14 m 3 måste du installera en kamin 30 × 40 × 30 cm. Dessa dimensioner kan lätt justeras i olika situationer.

Att göra en metallkamin i bastun med egna händer måste du välja värmarens individuella volym, baserat på ugns storlek. För att undvika misstag är det bättre att trycka ut från de färdiga ritningarna. Vid användning av försöksmetoden bör man komma ihåg att eldkammarens volym ska överstiga värmaren med cirka 30-50%.

Hemlagade spisar för ett bad

Innan du bygger en spis i badet är det nödvändigt att beräkna värmarens bästa läge i ugnen. Från praktiken blev det klart att det är bäst att placera det på toppen, nära bakväggen, där temperaturen är störst.

Det är värt att komma ihåg att kaminen behöver service, och den ska vara utrustad så att vatten kan levereras där. Luckan är bäst placerad så att du lätt kan nå din hand längst bort, och att vatten kan serveras utan möjlighet att brinna.

I regel läggs rör till värmaren, utspädd i tanken, vilket skulle nå alla stenar. Från vattenförsörjningssidan är röret utrustat med en tratt. Efter avelsrör är de omgivna av stenar. Efter att vattnet rört, faller det på stenarna i spisen och blir till ånga.

Ritningar av självtillverkade stålugnar för badet

Tänk på en variant av ugnen, som kommer att vara relevant för ångrummet med en volym på 2 × 3 × 2,3 m. För konstruktionen används stålplåtar med en tjocklek av 3 mm.

För att starta processen med att bränna konstruktionen ger en ytterligare kanal, som kommer från gatan. För att förhindra att stål böjer under uppvärmning rullas förstyvningsribben i form av hörn till ugnssidorna.

Hemlagade spisar för ett bad

Tänk på ett annat system där du kan göra metallbadspisar med egna händer. Dessa är modeller med luftintag från toppen av eldstaden. De kallas också gasbrännare. Stål platina svetsas till bakväggen. Luften går in i ugnen från under taken och matas genom luftkanalerna som går in i gapet mellan denna tallrik och bakgatan på eldstaden.

En sådan intressant design klarar av två uppgifter samtidigt: det ger upphov till kylning av bakväggen, förhindrar att den brinner, och luften är redan uppvärmd till den övre delen, där mycket heta gaser koncentreras i form av rök. 80% av volymen är brandfarlig.

Hemlagade spisar för ett bad

Efter blandning med luft antänds de, vilket leder till en ökning av temperaturen i ugnen och uppvärmningen av stenarna till högre värden. Om torr ved samtidigt används som bränsle, kommer de att krävas betydligt mindre. På en sådan arbetsprincip har många långa brännugnar byggts, men för badugnar har den bara använts nyligen. Det finns en liknande modell utan efterbrännare. Efter att ha studerat hennes ritning kan du bättre förstå proportionerna och placeringen av olika element.

Denna konstruktion innefattar uppbyggnaden av ugnen med en volym på 30% mer än värmaren. Förhållandet kan betraktas som acceptabelt. Skorstenen är belägen med förskjuten rygg, vilket ibland orsakar problem vid installationen – det kan störa takstrålen. I det här fallet kan du behöva böja skorstenen, vilket inte är välkommen.

Dessutom ska du bestämma om du behöver en ångtank för uppvärmning av vatten innan du gör en spis för ett badkar. Vissa justerar fuktighetsnivån genom att öppna och stänga tanklocket. Andra experter säger att det här medför stor ånga, så de rekommenderar att du installerar tanken i tvättstugan och vattnet värms upp med hjälp av en värmeväxlare monterad i ugnen, ansluten till rören till tanken.

Hemlagade spisar för ett bad

Nu överväga systemet med en metallugn med en vattentank. Designen anses vara ganska välutvecklad. Tack vare gnistskyddaren reser röken lite mer avstånd, vilket därmed bättre värmer upp fyrkammarens väggar. Istället för en tank kan du naturligtvis lägga stenar.

Det är värt att överväga möjligheten att installera en tank bakom ugnen. Skorstenen förskjuts tillbaka och passerar genom tanken. På grund av tankens stora höjd blir det en effektiv värmeöverföring, därför kommer skorstenen inte att överhettas när den lämnas.

Värmaren har en design som antar sin lilla storlek, vilket är tillräckligt för små ångrum. Det har ett lock, men på grund av sin plats kan det vara svårt att stänga efter vattenförsörjningen. Men den här designen är lättare att underhålla.

Tillverkning av bastu spis

Ugns huvuduppgift är att få temperaturen till de nödvändiga indikatorerna så snabbt som möjligt och för att hålla den på den här nivån. För att påskynda denna process används fläktar, som genom att blåsa väggarna accelererar uppvärmningen.

För dessa ändamål, konstruerad och bostadskonvektor. Klyftan mellan ugnen och ugnsväggen ska vara 1,5-2 cm. Genom luckan tas luft in, vilket värmer upp under rörelsen och väggarna svalnar.

Hemlagade spisar för ett bad

För att göra ugnen i badet med egna händer så gott som möjligt och praktiskt, är kroppen gjord av tjock metall och höljet är av tunn metall, eftersom den inte överhettas.

När värmaren placeras över eldstaden, kan hålen göras i höljet för ventilation. I detta fall kommer andelen luft som höjdes längs väggarna att riktas till värmaren, blåser stenarna och ökar temperaturen. Denna ventilerade spis är perfekt för bastur.

Scheman och ritningar av ugnar

Bastuugnar har en något förenklad design. Dimensionerna av metallugnen för badet och själva brandkammaren bör vara tillräckliga för att lägga stora stockar. Ovanpå ugnen svetsas sidorna av värmaren, vars volym i regel är från 20 till 25 liter. Förhållandet i storlek kan vara annorlunda, för det finns inga specifika regler.

För att göra ugn av metall till badet så gott du kan, ska du inte installera en tank för uppvärmning av vatten. Annars kommer du inte att kunna styra luftfuktigheten i bastun, som vid extrema temperaturer kan leda till brännskador.

Det finns ett annat alternativ – att installera värmaren inuti ugnen. Det är möjligt att tillhandahålla ett lock, medan en sådan ugn kan ha två olika driftssätt: med locket öppet – så att den höga processen är torr och med locket stängd – för att generera en större mängd ånga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *