Vilket

Hur man borrar en brunn för vatten

Alla ovan beskrivna tekniker för självborrning av vattenbrunnar har gemensamma funktioner. Efter att brunnen har nått vattenfarten (vatten förekommer i stora mängder i berget) fortsätter de att borra under en längre tid och går djupare in i vattenfarten med 1-2 meter. Sedan demonteras hela borrsträngen, och höljet är installerat inuti brunnen.

Det är nödvändigt att förstå höljet. Välj en diameter beroende på storleken på hålet du borrat och vilken typ av pump du ska använda. Vi måste noggrant överväga materialvalet. Under en tid användes asbeströr för höljet. Men de är mycket skadliga – det starkaste cancerframkallande. Använd inte galvaniserade rör – zink utsöndras inte från kroppen, det ackumuleras. Och förgiftning dem har mycket dåliga konsekvenser.

Det finns inte så mycket val – rör av stål och rostfritt stål, liksom plast – HDPE och PVC. Rostfritt stål – nästan perfekt alternativ, förutom svetsning och komplexitet. Så att sömmen inte rostar, är svetsning i en argonmiljö nödvändig, och detta är inte lätt. Även speciella elektroder för svetsning av rostfritt stål kan till viss del hjälpa till.

Under de senaste åren har plaströr blivit alltmer populära. PVC och HDPE är billiga och glada, men för att installera dem måste brunnen vara helt jämn. En annan punkt – plast tolererar inte belastning. Därför kan de användas på ett grunt djup – upp till 15 meter. I vilket fall som helst bör du inte sätta avloppsrör för en brunn, det är bättre att hitta VVS, även om de är dyrare: väggarna i dem har olika tjocklek, så investeringen kommer att motiveras.

Stålrör försvinner inte exakt och står länge, men de har också en betydande nackdel: de rostar. Ändå är det från de ovan beskrivna alternativen den metall som är optimal om det inte finns några medel för rostfritt stål.

För att få vatten inuti höljet, görs ett filter i sin nedre del, vilket är nedsänkt i akvariet. Hål görs i röret. Det finns två alternativ. Den första är en borr med stor diameter, i fyra rader i ett förskjutet mönster. De andra slitsarna skärs längsgående slitsar (storlek 1,5-2,5 mm).

En tråd lindas på toppen av röret (3-4 mm i diameter), och ett galler med en mycket liten cell är fastsatt ovanpå den. Det är bäst att använda rostfritt stål. I det här fallet kommer det att vara möjligt att tvätta sedimentfiltret med spollösningar, och tråden och nätet kan svetsas till röret.

Om du använder någon annan metall, kommer filtret att misslyckas efter ett tag. Den svarta metallen rostar, resten kollapser på grund av elektrolytisk korrosion.

Abyssinian väl eller välnål

Denna typ av manuell borrning av vattenbrunnar och borrning kan inte kallas. En speciell stav med ett gjutet konformigt spets hammas i marken och ökar vid behov med rörstänger (en är 1-2 meter lång) som är förbundna med en tråd. Denna typ av brunnar kallas annorlunda, kör, abyssinian, nål. Allt detta handlar om en metod.

Skillnaden från alla andra metoder är att dessa rör kvarstår i marken och vatten kommer att flöda genom dem. Det vill säga det är en brunn utan att installera ett hölje. Det stansas med hjälp av dessa rör, och sedan används de. Därför, som en stång, som ökar nålen, använd vattenrör med en tjock vägg. Diameter från 25 -32 mm. Eftersom rören är igensatta för alltid måste deras anslutning vara tätt. Traditionellt, för att förbättra tillförlitligheten att använda lindningen (vanligtvis – lin) kan du belägga den med tätningsmedel.

Det första elementet i den abyssiska brunnen kallas en nål. Men toppunktet är inte den enda skillnaden mellan den här delen och andra. Nästan hela rörets längd är borrade hål i den. Detta är ett vattenfilter. Vatten kommer att strömma in genom dem. Så att de inte hamras av berget, rullas en tråd över röret med en spiral och ett fint nät är fastsatt på det. För att brunnen ska fungera länge, för att inte bli blockerad, var det möjligt att göra spolningen, tråden och tråden måste vara rostfritt stål. Endast i den här versionen kommer filtret att fungera länge och utan problem. Användningen av andra metaller, om än rostfritt, minskar livslängden för brunnet väsentligt. Metallerna förstörs på grund av elektrolytisk korrosion. Eftersom mässing, koppar eller annan tråd eller trådnät på ett stålrör inte är lämpligt.

Hur man borrar en brunn för vatten

Det första elementet i Abyssinian-brunnen är en nål med en spetslans och ett filter.

En sak till. Så att vid körning inte rivs och lindas av, de är svetsade i röret. Nästa punkt: Diametern på den stora delen av konen bör vara bredare än rörets diameter. När täppan täpps lämnar konen ett hål med större bredd än lindningsröret bakom dem, så det kommer inte att riva det.

Den tekniska processen med att hamra brunnar-nålar är extremt enkel: slå röret och kör det i marken. Men om du knackar något tungt på toppen av röret, deformeras det. Gör därför en speciell enhet – mormor och kon, som är skruvad på toppen av röret. Inuti huvudstocken har slagytan även formen av en kon. De befintliga hålen inuti är fyllda med bly – för viktökning. Ju mer projektilen väger desto snabbare kommer röret att klämma fast, men notera att du måste lyfta den med händerna och många gånger.

Kvinnan i diameter är mycket större än röret som kommer att köras. Så att när det rör sig, finns det ingen backlash, en bricka är installerad på botten av en lämplig diameter (något större än rörets ytterdiameter). Som en följd går mormor fritt upp / ner, men utan bakslag. Projektilens höjd bestäms av sin storlek – det är nödvändigt att det inte flyger från röret som drivs. Utsidan av huvudstocken för att driva Abyssinian-bron och dess ritning finns nedan.

Hur man borrar en brunn för vatten

Mormor för att hamra brunnar-nålar i sektionen

Hur man borrar en brunn för vatten

Det ser ut som en borrprojektil.

Hur man borrar en brunn för vatten

Detta är avsmalningen av centreringskraften

Detta är inte den enda anordningen genom vilken brunnar drivs. Gör en kraftig klämma på röret, som är fastsatt på klämprincipen. Istället för huvudstocken använd en tungmetallring med två handtag. Hur de fungerar – se i videon.

Som du kan se är det möjligt att slå en brunn i vattnet inuti huset eller till och med i botten av den gamla brunnen. Det behövs inte mycket utrymme.

Hur man utrusta en stansad brunn

Punch / borra ett hål är inte tillräckligt. Vi behöver fortfarande höja vattnet, men det här är en helt annan historia. Hur man drar vatten från brunnen till huset, läs här. Om du vill göra vattenförsörjningen konstant, med normalt tryck, så att du kan ansluta hushållsapparater behöver du en pumpstation.

För säsongsvattenförsörjning i landet du kan komma med med en mer blygsam uppsättning:

 • vibrationspump;
 • backventil, vilken är installerad framför pumpen;
 • vattentank;
 • vattenslang;
 • kranar etc.

Observera att en backventil är installerad framför pumpen, och inte i slutet av slangen nedsänkt i brunnen. Bara för att samma slang med frost inte kommer att bryta. En annan fördel med en sådan anordning är att det är lättare att demontera det för vintern.

Ett annat tips: brunnen måste vara något att stänga. I hemvist av permanent bostad gör caisson – betong eller plast bunker, som ligger under djupet av frost penetration. Det sätter all utrustning. Vid användning av vatten endast ibland är kålen för dyr. Men du måste stänga brunnen med någonting. Först kan en slags levande varelse falla in i det, vilket inte gör dig lycklig. För det andra kan de ”bra” grannarna släppa något. Mer budget ut – att bygga ett hus på typen av brunn. Ett ännu billigare alternativ är att gräva upp en grop, slå ner den med ett bräda, gör ett träskydd. Huvudpunkt: Allt detta bör vara låst.

Tja i landet med egna händer

Hur man borrar en brunn för vatten

Du köpte en tomt med ett bra starkt hus, men det finns problem med vattenförsörjningen. Den centrala vattentillförseln har varit ute av drift under lång tid, och vatten måste levereras till platsen. Hur löser man problemet med vanlig vattenförsörjning och är det möjligt att göra någonting alls? Arrangemang på dacha med egna händer för dricksvatten hjälper till att lösa problemet. Från artikeln lär du dig vad du behöver göra för att ge dacha gott dricksvatten.

 1. Bestämning av borrplatsen;
 2. Typer av brunnar i landet;
 3. Borrningsarbete;
 4. Byggande av en brunn med egna händer;
 5. Råd från experter.

Bestämning av borrbrunnar

Den första är att bekanta sig med grannarna och ta reda på hur de löste problemet med vattenförsörjning. Om de redan har brunnar på platser, kolla på deras plats. Det är möjligt att grannarna använder importerat vatten. I det här fallet måste du studera markens lager på platsen. Forskningsresultat investerar vanligen i ett byggprojekt. Från dokumenten kommer du att veta nivån av förekomsten av akvariet och flödesledningen av ytvatten.

Nästa steg kommer att vara att bestämma platsen för borrning av en brunn i landet. Den enklaste och mest använda metoden för att hitta vatten är rammetoden eller stångmetoden. Mannen håller två krökta metalltrådar i sina utsträckta armar. Försöker inte ändra platsen på händerna, rör sig runt på webbplatsen. På den plats där den underjordiska nyckeln strömmar närmast ytan börjar trådarna snurra och korsa. Efter att ha bestämt borrplatsen är det nödvändigt att välja vilken typ av brunnar som passar dig under vatten.

Rätt val av plats, djup och brunnmaterial i landet är en garanti för att man får rent dricksvatten i tillräcklig mängd.

Typer av brunnar

Från djupet av akvifer beror på valet av typen av brunn, mängden borrning och borrteknik.

Hur man borrar en brunn för vatten

1 – Vattentäta jordar, 2 – Vattenintag från toppvattning, 3 – Vattenrubrik, 4 – Brunn på övervattnet, 5 – Vattentäta jordar, 6 – Första vattendrag, 7 – Artesian Vatten, 8 – Artesian Well, 9 – Sandy Well.

Abyssinian bra utrusta, om vattenfarten ligger på ett djup av 3 till 12 meter. Två personer kan manuellt gräva det. Människor kallar den här typen av en nål. Det lilla djupet av vattenintaget kräver särskilt noggrann bestämning av borrplatsen.

Placeringen av brunnnålen ska vara så långt som möjligt från sump, septiktank, avloppsrör.

En av alternativen för enheten väl kan borra den direkt i källaren under huset. I det här fallet blir det enkelt och enkelt att få vatten även i de mest allvarliga frosten. Stugarägare installerar en pump och en handkolumn vid brunnen.

Hur man borrar en brunn för vatten

En sandbrunn används när akvariet ligger inte mer än 50 meter. Arrangemang av sådana brunnar i landet måste utföra med hjälp av specialutrustning. Namnet på brunnen själv tyder på att vatten extraheras från en sandig vattenförekomst. Kvaliteten på det producerade vattnet kan variera. Det är nödvändigt att göra en analys i sanitetsepidemiologiska stationen för att bestämma lämpligheten av vatten för att dricka. Efter borrning sänks en pump med ett filter i brunnen. Han måste regelbundet komma till städning.

Hur man borrar en brunn för vatten

Artesian brunn är den djupaste. Det är omöjligt att borra det själv, så ett team av specialister med en kraftfull borrigg är anställd. Den vattentäta reservoaren ligger på ett djup av mer än 50 m. Brunnets största djup är 200 m. Om grannarna inte har en sådan brunn, gör en order att borra en experimentell brunn för att bestämma vattendjupets djup. För att spara pengar är det värt att förhandla med dina grannar att borra en bra i flera hus. Vatten är tillräckligt för alla.

Vad som är bättre bra eller bra i landet och vilken av de presenterade typerna som är lämplig för dig borde bestämma själv. Om du inte planerar att använda stora volymer vatten och det finns lämplig mark på platsen, stoppa valet på en brunn, en välnål eller sand. Endast artesiska brunnar kan ge hög vattenförbrukning.

Borrning i landet

Specialister använder speciell borrutrustning, och för borrning av en brunn med egna händer är det nödvändigt att förbereda en vinsch, en borr och ett starkt, pålitligt stativ. Som borrverktyg väljer du en hållbar isborr.

För arrangemangsköp:

 • flera typer av rör olika i diameter;
 • ventiler;
 • kraftig nedsänkbar pump;
 • filter av god kvalitet;
 • kassun.

Hur man borrar en brunn för vatten

 1. Steg nummer 1. På borrningsplatsen gräver du ett hål med sidor som är lika med 1,5 m och ett djup på upp till 1 m. Inredning med kryssfiner eller brädor.
 2. Steg nummer 2. Montera ett stativ ovanför gropen och säkra vinschen. Med hjälp av en struktur bestående av stavar kopplade i ett rör, höjs borren och sänks. Fixa stångklämman.

Brunnens diameter beror på vilken pumputrustning som används. Huvudkravet är pumpens fria rörelse i röret. Pumpens storlek ska vara 5 mm. mindre än rörets inre diameter.

Det är bättre att borra en brunn i landet på ett perkussivt sätt. Det är lämpligt att göra det tillsammans. En vänder skivstången med en gasnyckel och en partner på toppen slår den med en mejsel. Ta bort och rengör borren helst varje halv meter. Under övergången av lagren av jord kan borren ändras för att underlätta arbetet och påskynda processen. Clayey jord är lättare att passera spiral spole. Hård mark med grusinnehåll löses med mejsel. För sandskiktet används en burskedja. Med hjälp av zhelonka höja marken.

Steg nummer 3. Det första tecknet på att närma sig akvariet är utseendet på en våt sten. Fortsätt arbeta tills borren når det vattentäta skiktet.

Bra konstruktion i landet

Hur man borrar en brunn för vatten

Efter att ha nått den önskade nivån, fortsätt till brunnsarrangemanget för vatten i landet. Ett filter av god kvalitet kan tillverkas för hand. Detta kräver hölje, perforering och filtreringsnät. Montera filterkolonnen från röret, filtrera och sopa och sänka den i brunnen.

Hur man borrar en brunn för vatten

Nu ska du förbereda en blandning av grov sand och fin krossad sten. Fyll klyftan mellan röret och borrhålet med blandningen. Pumpa samtidigt vatten inuti för att tvätta filtret.

Hur man borrar en brunn för vatten

Bygg det bra med en skruvcentrifugalpump. Vatten pumpas ut tills det kommer till ytan ren, transparent. Fäst pumpen på säkerhetskabeln och lägg den i röret. Nu kan du ansluta brunnen i landet med vatten i huset.

Hur man borrar en brunn för vatten

Modellen och pumpkapaciteten för en brunn beror på höljets storlek, brunnets djup och dess avstånd från huset. Ytpump används för grunda brunnar. För alla andra behövs en downhole submersible modell.

Expertråd

 • Ta reda på grundvattennivån på din webbplats.
 • För borrning av grunda brunnar upp till 5 m djupa, använd en trädgårdsborr.
 • Mekanisk borrmaskin är bättre att hyra.
 • Vattentillförselröret ska inte nå botten av brunnen till högst 0,5 m.
 • Utrusta luftventiler på röret som leder till brunnen.
 • Efter att brunnen har startat, ge vattnet för undersökning.

Nu vet du hur man borrar en brunn i landet själv och gör det svängande. Ge hans familj med dricksvatten i stugan under alla människors kraft. Det viktigaste är att inte vara rädd och få hjälp med släktingar och vänner. Utan dem är det svårt att lösa problemet med vattenförsörjning. Och hur löste du problemet med vatten i din sommarstuga? Vi är intresserade av att lära dig om din erfarenhet. Lämna kommentarer till artikeln.

Hur man borrar en brunn (video)

Konstruktion av vattenbrunnar (video)

Hur man borrar en brunn med egna händer och ger huset gratis vatten

Att tillhandahålla platsen med vatten kräver beredning: analysera och studera markens egenskaper, bestämma djupet av de vattenmättade formationerna, välja den optimala typen av brunn. Beroende på vilken information som tas emot väljer experterna slaktmetoden. Men många ägare av landstäder är angelägna om att lära sig att borra en brunn med egna händer för att spara pengar och utan att ringa borrarnas brigad.

Innehållet

Hur man borrar en brunn för vatten

Förutom Abyssinian kan någon brunn slås för hand.

Naturligtvis är det inte möjligt att spara pengar vid arrangemang av artesiska fjädrar med ett djup på 200 m. När allt kommer omkring kommer tung utrustning och professionell utrustning att användas för sådana arbeten. Men en mästare med minimal kompetens i att arbeta med verktyg och bra fysisk förberedelse kan bra borra en brunn eller en nål.

För att bestämma vilken metod och hur man borrar en grundbrunn för vatten måste man studera jordens sammansättning och veta hur djupt behållaren måste fördjupas. I mjuka, flytande jordar utförs borrning av vattenbrunnar genom slagverk eller rotationsmetod manuellt.

Hur man borrar en brunn för vatten

Analysera djup och typ av jord

I hårda stenar kommer stenig mark att använda utrustning: små byggnader, manuella elektriska borrar. Applicera en roterande metod och hydrodrillering.

Den mest prisvärda metoden för manuell borrning av vattenbrunnar är slagverk eller slagverkskabel. Kärnan i processen ligger i botten av en massiv projektil till marken. Lera samlas inuti enheten och stiger till ytan.

Hur man borrar en brunn för vatten

Den vanligaste metoden är percussiv borrning.

Impact borrning kan användas som en billig metod för att borra brunnen själv till grunda akviferer vid markens gräns och den första sandbildningen. Metodens attraktivitet ligger i enkelheten i tekniken och möjligheten att spara på installationen: projektilen och ramen med vinschen kan också tillverkas oberoende.

Hur man borrar en brunn för vatten

Percussion Drilling Rig

Som en borrprojektil som används:

 • Glas – ett ihåligt tjockväggigt rör med en skarp kant.
 • Expansions konisk kopp – ett rör med trapesformad förlängning nedåt för att öka diametern på den genomborrade cylindern.
 • Sluggen är en avancerad projektil, som består av ett skärglas, en ventilgrupp och ett fat med ett hål för muddringslera.
 • Mejsel – en spets svetsad till ett tungt rör för att krossa stenar när man passerar sten.

Hur man borrar en brunn för vatten

Mått: alla tips kan göras självständigt

Installation – konstruktion av trä eller metall i form av en pyramid. En anordning för styrning av kabeln är fastsatt på den övre kanten. Basen är utrustad med en vinsch – mekaniskt eller ansluten till en elmotor.

Det är viktigt att räkna ut höjden på konstruktionen korrekt: Avståndet från marken till toppunkten ska vara dubbelt så lång som slagprojektilen.

Det andra sättet att borra en brunn i området med egna händer är roterande handborrning. Alla nödvändiga verktyg kan också göras av dig själv. Den mest primitiva typen av apparat är en handborr från tjockt stål. Två stycken stål av 2 till 3 mm tjocka svetsas på en metallplåt (om de planerar att bygga en stor diameter) eller förstärkning (stålstång). Materialet för knivarna är vanliga stålcirkelskivor. Anslut kronbladen med röret i vinkel mot varandra.

Hur man borrar en brunn för vatten

Hemgjorda skivor

Mer komplicerad design – spiralspets. Skäreggen formas i form av en spiral och observerar lika avstånd mellan spolarna. Yttre kant skärpa och härda. Handtaget är utrustat med en montering för montering av handtaget. Handtagslängden ska vara tillräcklig för lätt grepp. Om verktyget är avsett att användas av en mästare är ett handtag med en längd på upp till 50 cm tillräckligt. När en borr görs, med vilken arbetet görs tillsammans, är handtaget förlängt.

Hur man borrar en brunn för vatten

Factory auger spiral projektil

Förutom den manuella borren behövs ett verktyg för att ansluta till stången. I stället för ett handtag på överkanten görs en anslutningsmekanism – tråd eller ögonlock för skruvanslutningar.

Rotationsmanualmetoden används när det är nödvändigt att utrusta exempelvis en rörformig brunn, d.v.s. väcka brunnen till ett djup av 12-15 m i mjuk jord som inte övermättas med grundvatten. I våta och torra stenar är det bättre att använda slagverksmetoden, och under roterande borrning finns risk för att bergen faller inuti bagaget, vilket sänker arbetet avsevärt.

Manuell borrning av brunnar under vatten är en lång och mödosam process. Arbetet kan accelereras om du använder professionell utrustning. Det mest budgetalternativ är att hyra en liten installation. Ramens konstruktion är enkel: den är monterad från metallrör. Rammen är demonterad, för leverans till webbplatsen använd en konventionell trailer för bilar. En annan fördel med MBU är dess låga vikt. Den totala vikten av strukturen varierar från 200 till 500 kg beroende på modell.

Hur man borrar en brunn för vatten

MBU utrusta borr utbytbara tips för passage av alla typer av jord. Spiralborrar används huvudsakligen för borrborrning. Vid svåra förhållanden används ytterligare pumputrustning för att säkerställa tryckspolning av cylindern under passage. Lera-lösningen tvättas ut ur brunnen tillsammans med den utgrävda leran.

Hur man borrar en brunn för vatten

MBU är lätt att installera på någon webbplats

Det är möjligt att borra en brunn i en liten eller ojämn sektion: för montering av en MBU, en tillräckligt platt plattform som mäter 2 x 3 m. Den minsta höjden som krävs för installation är 2,5 – 3 m.

Stora maskiner används endast av specialister för arrangemang av djupa sand- eller kalkstenbrunnar. Mobila enheter kännetecknas av hög arbetshastighet: de borrar både sand och artesiska brunnar i vatten från ett 200 meter djup på 2 till 4 dagar. Utrusta installationen av projektiler för roterande vattenkraft. En bra tillfartsväg och en plats för installation med en bredd på 3-5 m och en längd på upp till 10-11 m är nödvändiga för leverans av utrustning.

Hur borrar man en brunn under vattnet för bevattning? Det är möjligt att ge platsen en minsta mängd vatten som är tillräckligt för byggnadsarbete med hjälp av slagmetoden. Vid förberedande skede kontrolleras huruvida arrangemanget av en underjords- eller yta sandkälla är tillrådligt: ​​om det finns vatten i närliggande områden i brunnar under stark värme, innebär torka att du kan leta efter en plats att borra. Typiskt täcker akvifter stora områden. Det enklaste sättet att hitta en punkt för slakt är att konventionellt dra en linje mellan 3-4 närliggande brunnar. På denna symboliska linje kommer det att finnas ett lager mättat med fukt.

Hur man borrar en brunn för vatten

Metoden att hitta en vattenbärarmetallram eller vinstock

Om du väljer en arbetsplats måste du:

 • Observera avståndet mellan två punkter med vattenintag minst 40 – 45 m. Om du borrar en brunn under vatten närmare, finns risk för en kraftig minskning av flödet av båda källorna under torrsäsongen.
 • Hitta den högsta punkten: i fördjupningarna och på backarna är det lämpligt att inte utrusta vattenintaget. Flödande vatten efter utfällning förorenar det producerade vattnet med kemikalier, organiska gödningsmedel och diffus jord.
 • Dra ett avstånd på 25-30 m från kompostkärl, septiktankar, avloppsbrunnar.

Hur man borrar en brunn för vatten

Schema för korrekt placering av vattenintag

Att borra grunda brunnar för vatten i mjuka stenar med egna händer är bättre att utföra påverkan. På den valda sajten förbereda platsen för installationen av ramen. Ibland grävs ett hål: en liten rektangulär depression (bredd 1 – 1,5 m, längd – 1,5 m, djup – upp till 1 m). Gropen skyddar väggarna på stammen från att falla.

Hur man borrar en brunn för vatten

Enkel design kommer att underlätta arbetet

Beroende på markens densitet väljs en chockprojektil: om leran är tät, med en minimal mängd sand, använd ett glas. I mjuka, lösa lera klippor är det önskvärt att använda ett skal – designventilen kommer att förhindra att den markerade jorden återvänder till gruvan.

Ventilen kan tillverkas oberoende, med ett glas i en zhelonka. På insidan av röret är en kona svetsad med en metallkula till rörets diameter, eller en gångjärnsmekanism är formad med en plattventil.

Hur man borrar en brunn för vatten

Hemlagad yolonki: designschema

Montera installationen – tornet. En remskiva för reprörelse är fastsatt på överkanten. På basen fixar de en lyftmekanism med en axel för att linda ett rep. Ett skal är knutet till den fria änden. Vid den punkt där de planerar att borra en brunn för vatten, måste de göra ett urtag utmed diametern på höljet med egna händer. Djup – upp till 40 – 50 cm. Gropet behövs för en exakt projektil träff.

Skalet höjs och sänks ner i gruvan. Apparatens fat fylls gradvis med den extraherade jorden. I ett slag, upp till 20 cm djupt. Höj projektilen för rengöring behöver var 70 – 80 cm.

Hur man borrar en brunn för vatten

Arbetet utförs fram till utseendet av sand med vatten i bagageutrymmet.

Shock metod – den enda som låter dig slå en brunn med dina egna händer utan att borra egentligen. Den största svårigheten är inte hur man borrar ordentligt, men vid bestämning av tillräckligt väl djup. Ett tecken på att hitta en projektil i vattenbäraren tror:

 • Utseendet av våtlera i projektilens fat.
 • Våt sand extraherad från enhetens hålrum.
 • Känslan att ”falla igenom” biten på att träffa botten.

Den Abyssinian brunnen är en typ av brunn som kan stansas och utrustas manuellt utan specialverktyg. En välnål är en typ av vattenintag som kan göras på en dag även utan arbetslivserfarenhet och inköp av material.

Hur man borrar en brunn för vatten

Principen för enheten välnålen

 • Tjockväggiga metallrör. Diametern är vald beroende på vilken typ av pump som är planerad för användning och pumpens diameter. Den totala längden är lika med bottenhålets djup.
 • Metallnät eller PVC för filterlindning.
 • Borra med en borrdiameter på 5 – 7 mm.
 • Svetsmaskin, om du planerar att ansluta rörstycken genom svetsning eller kranar och dörrar för gängning. Du kan köpa färdiga rör med gängade anslutningar.
 • Skarp spets med förening. Det är lämpligt att beställa en skarp konisk borr av härdat stål.

Hur man borrar en brunn för vatten

Självgjord skruv med filter och piercing-kon

Hur borar man Abyssinian på vattnet? Det bör noteras att den nedre delen av höljet är en borr och innan du börjar arbeta på rörets nedre ände ovanför spetsen måste du göra ett filter. Längden på filtreringsdelen är upp till 75 – 85 cm. Genom hela omkretsen borras rören i en vinkel på upp till 45 ° med hål upp till 8 mm i diameter. Ha hål i ett rutmönster. På toppen av ett stycke perforerat rör lindas ett stålnät med små celler eller plastnät. Risten kan monteras på röret på något lämpligt sätt: klämmor, ståltråd, som är lödd på gallret och röret.

Hur man borrar en brunn för vatten

Steg för bildning av filtret

Projektilen är den första 1 m jorden. Konstruktionsnivån kontrollerar vertikaliteten hos ingången till marken: Den minsta avvikelsen i början av manuell borrning av en brunn i vattnet medför att det är omöjligt att installera delar av höljets hål på djupet. Vi måste göra om allt arbete.

Den Abyssinian brunnen kan drivas som en grundvattenbrunn för hand, eller du kan automatisera och påskynda processen. Masters förbinder borren med borrstången ansluten till elmotorn. Under arbetsförloppet förlängs stavarna genom att fästa nya delar av höljet.

Hur man borrar en brunn för vatten

Utrustad med en pumpgrupps nål

En intressant video om hur man borrar en brunn med en hemmagjord borr på grundval av en vanlig elektrisk borrmaskin: enkelt och snabbt utrusta en källa till ett djup av 40 m.

Hur borrar man en brunn under dricksvattnet, om vattensanden ligger på ett djup av 40 m? Sandbrunnar kan stansas manuellt, men det tar för mycket tid och hårt fysiskt arbete. Det bästa sättet är att använda liten utrustning och hämta en borr enligt jordens typ och densitet.

Hur man borrar en brunn för vatten

Slabdjup för en sandig och abyssisk källa

Till skillnad från brunnar som kan borras för hand kräver sandfjädrar noggrann förberedelse. Oberoende svårt att hitta en plats för slakt. Specialister som är engagerade i arrangemanget av vattenintag har vanligtvis noggrann information om djup och mättnad av vattensand och använder speciella kartor.

På den valda platsen samlar installationen. Innan montering i marken grävas tre gropar på platsen:

 • Hålet, som måste vara mantlat från insidan med grova brädor, eller dra åt botten och väggarna i en stark plastfolie.
 • Två hålrum för lera, förbundna med en gräv för flödet av vätska. Den första tanken är ett filter där slammet är avgjort. Från det andra vattnet under tryck matas in i tunnan under borrningen.

Hur man borrar en brunn för vatten

Mud Tanks

Slangar är förberedda: en för att leverera vatten, den andra för avledning. Efter montering monteras brunnen börjar drivas.

Detta hål kan borras ner i vattnet med sina egna händer på olika sätt: i soft rock att installera fästa spiralborr, glas. I fasta steniga jordar som använder rotormetoden: borra med en mejsel med tvätt av gruvan med lermörtel.

Hur man borrar en brunn för vatten

Lösningens sammansättning gör slutsatser om arbetets korrekthet och djupet

Under arbeten övervakas ständigheten av projektilintaget och djupet kontinuerligt. När fördjupningen förlänger stången. MBUs är utrustade med hopfällbara bommar av tillräcklig längd för drift på ett djup på upp till 80 m. Tecken på att hitta akvatisk sand:

 • Läcker stora mängder sand från stammen.
 • Enkel ingång av borren i berget.

Skydd börjar efter avslutad borrning.

Oavsett om brunnen användes för att borra vattnet manuellt, eller utfördes genom borrning med bottenhål med användning av en MBU, är det nödvändigt att utrusta källan. Utrusta pumpens is och ytbrunnar.

 • Gropen är utrustad med en caisson (grop) för att binda brunnar. Väggarna är förseglade.

Hur man borrar en brunn för vatten

Du kan köpa en färdig plastkål

 • Montera och montera pumpgruppen. Dämpningsanordningarna sänks in i bagaget, säkerhetskabeln är fixerad på spetsen. Ytmonterad på daisen, anslutning av inkommande rör med tilluftsslang eller rör.
 • Utför ledningsrör, anslut vattenslangar.

Hur man borrar en brunn för vatten

Autonom vatteninloppsplanering

Borrning brunnar för hand är svårt, lång och utan garantier. Priset på ett fel är den förlorade tiden, pengarna som investerats i inköp av utrustning och hyran. Videon är ett exempel på hur mycket snabbare och mer exakt det arbete som specialisterna utför.

Det är viktigt att få experthjälp från specialister redan innan källan är byggd: populära sökmetoder garanterar inte att det kommer att finnas vatten vid det planerade djupet och det kommer att räcka för att ge platsen på sommaren. Masters kan exakt förutsäga både brunnets djup och flödeshastighet. Utrustad med professionella kommer vattenintaget att garanteras i årtionden.

Vi rekommenderar relaterade artiklar

Hur man borrar en brunn för vatten

Bygga en sommardusch med egna händer – stegvis fotografier och videoinstruktioner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *