Hur man gör

Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

Alla ovan beskrivna tekniker för självborrning av vattenbrunnar har gemensamma funktioner. Efter att brunnen har nått vattenfarten (vatten förekommer i stora mängder i berget) fortsätter de att borra under en längre tid och går djupare in i vattenfarten med 1-2 meter. Sedan demonteras hela borrsträngen, och höljet är installerat inuti brunnen.

Det är nödvändigt att förstå höljet. Välj en diameter beroende på storleken på hålet du borrat och vilken typ av pump du ska använda. Vi måste noggrant överväga materialvalet. Under en tid användes asbeströr för höljet. Men de är mycket skadliga – det starkaste cancerframkallande. Använd inte galvaniserade rör – zink utsöndras inte från kroppen, det ackumuleras. Och förgiftning dem har mycket dåliga konsekvenser.

Det finns inte så mycket val – rör av stål och rostfritt stål, liksom plast – HDPE och PVC. Rostfritt stål – nästan perfekt alternativ, förutom svetsning och komplexitet. Så att sömmen inte rostar, är svetsning i en argonmiljö nödvändig, och detta är inte lätt. Även speciella elektroder för svetsning av rostfritt stål kan till viss del hjälpa till.

Under de senaste åren har plaströr blivit alltmer populära. PVC och HDPE är billiga och glada, men för att installera dem måste brunnen vara helt jämn. En annan punkt – plast tolererar inte belastning. Därför kan de användas på ett grunt djup – upp till 15 meter. I vilket fall som helst bör du inte sätta avloppsrör för en brunn, det är bättre att hitta VVS, även om de är dyrare: väggarna i dem har olika tjocklek, så investeringen kommer att motiveras.

Stålrör försvinner inte exakt och står länge, men de har också en betydande nackdel: de rostar. Ändå är det från de ovan beskrivna alternativen den metall som är optimal om det inte finns några medel för rostfritt stål.

För att få vatten inuti höljet, görs ett filter i sin nedre del, vilket är nedsänkt i akvariet. Hål görs i röret. Det finns två alternativ. Den första är en borr med stor diameter, i fyra rader i ett förskjutet mönster. De andra slitsarna skärs längsgående slitsar (storlek 1,5-2,5 mm).

En tråd lindas på toppen av röret (3-4 mm i diameter), och ett galler med en mycket liten cell är fastsatt ovanpå den. Det är bäst att använda rostfritt stål. I det här fallet kommer det att vara möjligt att tvätta sedimentfiltret med spollösningar, och tråden och nätet kan svetsas till röret.

Om du använder någon annan metall, kommer filtret att misslyckas efter ett tag. Den svarta metallen rostar, resten kollapser på grund av elektrolytisk korrosion.

Abyssinian väl eller välnål

Denna typ av manuell borrning av vattenbrunnar och borrning kan inte kallas. En speciell stav med ett gjutet konformigt spets hammas i marken och ökar vid behov med rörstänger (en är 1-2 meter lång) som är förbundna med en tråd. Denna typ av brunnar kallas annorlunda, kör, abyssinian, nål. Allt detta handlar om en metod.

Skillnaden från alla andra metoder är att dessa rör kvarstår i marken och vatten kommer att flöda genom dem. Det vill säga det är en brunn utan att installera ett hölje. Det stansas med hjälp av dessa rör, och sedan används de. Därför, som en stång, som ökar nålen, använd vattenrör med en tjock vägg. Diameter från 25 -32 mm. Eftersom rören är igensatta för alltid måste deras anslutning vara tätt. Traditionellt, för att förbättra tillförlitligheten att använda lindningen (vanligtvis – lin) kan du belägga den med tätningsmedel.

Det första elementet i den abyssiska brunnen kallas en nål. Men toppunktet är inte den enda skillnaden mellan den här delen och andra. Nästan hela rörets längd är borrade hål i den. Detta är ett vattenfilter. Vatten kommer att strömma in genom dem. Så att de inte hamras av berget, rullas en tråd över röret med en spiral och ett fint nät är fastsatt på det. För att brunnen ska fungera länge, för att inte bli blockerad, var det möjligt att göra spolningen, tråden och tråden måste vara rostfritt stål. Endast i den här versionen kommer filtret att fungera länge och utan problem. Användningen av andra metaller, om än rostfritt, minskar livslängden för brunnet väsentligt. Metallerna förstörs på grund av elektrolytisk korrosion. Eftersom mässing, koppar eller annan tråd eller trådnät på ett stålrör inte är lämpligt.

Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

Det första elementet i Abyssinian-brunnen är en nål med en spetslans och ett filter.

En sak till. Så att vid körning inte rivs och lindas av, de är svetsade i röret. Nästa punkt: Diametern på den stora delen av konen bör vara bredare än rörets diameter. När täppan täpps lämnar konen ett hål med större bredd än lindningsröret bakom dem, så det kommer inte att riva det.

Den tekniska processen med att hamra brunnar-nålar är extremt enkel: slå röret och kör det i marken. Men om du knackar något tungt på toppen av röret, deformeras det. Gör därför en speciell enhet – mormor och kon, som är skruvad på toppen av röret. Inuti huvudstocken har slagytan även formen av en kon. De befintliga hålen inuti är fyllda med bly – för viktökning. Ju mer projektilen väger desto snabbare kommer röret att klämma fast, men notera att du måste lyfta den med händerna och många gånger.

Kvinnan i diameter är mycket större än röret som kommer att köras. Så att när det rör sig, finns det ingen backlash, en bricka är installerad på botten av en lämplig diameter (något större än rörets ytterdiameter). Som en följd går mormor fritt upp / ner, men utan bakslag. Projektilens höjd bestäms av sin storlek – det är nödvändigt att det inte flyger från röret som drivs. Utsidan av huvudstocken för att driva Abyssinian-bron och dess ritning finns nedan.

Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

Mormor för att hamra brunnar-nålar i sektionen

Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

Det ser ut som en borrprojektil.

Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

Detta är en kon för centrering av slagkraften.

Detta är inte den enda anordningen genom vilken brunnar drivs. Gör en kraftig klämma på röret, som är fastsatt på klämprincipen. Istället för huvudstocken använd en tungmetallring med två handtag. Hur de fungerar – se i videon.

Som du kan se är det möjligt att slå en brunn i vattnet inuti huset eller till och med i botten av den gamla brunnen. Det behövs inte mycket utrymme.

Hur man utrusta en stansad brunn

Punch / borra ett hål är inte tillräckligt. Vi behöver fortfarande höja vattnet, men det här är en helt annan historia. Hur man drar vatten från brunnen till huset, läs här. Om du vill göra vattenförsörjningen konstant, med normalt tryck, så att du kan ansluta hushållsapparater behöver du en pumpstation.

För säsongsvattenförsörjning i landet du kan komma med med en mer blygsam uppsättning:

 • vibrationspump;
 • backventil, vilken är installerad framför pumpen;
 • vattentank;
 • vattenslang;
 • kranar etc.

Observera att en backventil är installerad framför pumpen, och inte i slutet av slangen nedsänkt i brunnen. Bara för att samma slang med frost inte kommer att bryta. En annan fördel med en sådan anordning är att det är lättare att demontera det för vintern.

Ett annat tips: brunnen måste vara något att stänga. I hemvist av permanent bostad gör caisson – betong eller plast bunker, som ligger under djupet av frost penetration. Det sätter all utrustning. Vid användning av vatten endast ibland är kålen för dyr. Men du måste stänga brunnen med någonting. Först kan en slags levande varelse falla in i det, vilket inte gör dig lycklig. För det andra kan de ”bra” grannarna släppa något. Mer budget ut – att bygga ett hus på typen av brunn. Ett ännu billigare alternativ är att gräva upp en grop, slå ner den med ett bräda, gör ett träskydd. Huvudpunkt: Allt detta bör vara låst.

En utrustad vattenbrunn är en autonom och tillförlitlig vattenkälla för ett sommarhus eller ett privat hus.

Organisationen av enskild vattenförsörjning orsakas inte alltid av brist på centraliserad vattenförsörjning, orsaken kan vara låg vattenkvalitet i elnätet, avbrott i utbudet, försämring av vattennätet, höga kostnader för vatten, brist och andra faktorer.

En autonom vattenkälla är nästan alla ägare av stugor eller stugor. En annan sak är att deras val kan skilja sig åt. Någon föredrar en brunn, någon gillar en brunn.

Denna artikel är för dem som valde brunnen.

Det bör noteras att brunnar är uppdelade i två typer beroende på borrningsdjupet.

Vattenbrunnstyper

 • Tja på sanden. Mer vanligt förekommer denna typ på grund av låga kostnader för arbete och förmåga att utföra arbete manuellt. Ur en strukturell synvinkel är en sandbrunn en enda kolonn med ett bottenfilter (se diagram). Debitbrunnar varierar från 5 till 100 kubikmeter. per dag. Borrningsdjupet är begränsat till 10 meter (med maskinborrning 30 m). För pumpning av vatten används en handpump (en handkolumn för en brunn) eller en pumpenhet. Livslängden är 10-15 år.

Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

Contribute a better translation

 • Tja på kalksten eller artesisk brunn. Det är mycket mindre vanligt. Anledningen till detta kan vara: den höga kostnaden för arbetet och behovet av att enas om ett borrprojekt i lokala licensieringsorganisationer (till exempel KP Vodokanal). Välkonstruktionslösning är mer komplicerad. Den består av två kolumner – hölje och arbete. Den första är inställd på kalksten, den andra – direkt i kalksten. Den artesiska brunnen har en större avgift från 7 till 40 kubikmeter. per timme (beroende på rörets diameter) och tjänar upp till 50 år. Borrning sker med hjälp av teknik, och djupet kan nå 320 meter.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Eftersom det är tänkt att göra det själv, låt oss överväga installationen av brunnar i sanden, som den mest tillgängliga när det gäller oberoende implementering.

  Vattenborrning – Steg för steg Guide

  1. Bestämning av djup

  • en grundbrunn (upp till 3 m) brutas in om akvariet ligger nära markytan och vattnet ska endast användas för tekniska behov eller bevattning. För borrning av en så bra borr, hölje och handpump;
  • En mitten av djupet (upp till 7 m) kommer att ge möjlighet att få vatten som är lämpligt för konsumtion. Förutom borren tar det en spade och tid att själv borra ett hål. Hålet (grop) med måtten 1,5×1,5×1,5 är utformat för att underlätta borrning till stora djup. För bekvämligheten kan den stärkas med plywood eller brädor. Efter att arbetet har slutförts, faller den i sömnen. Vatten levereras av en pump;
  • djup (mer än 7 m) bra. kommer helt täcka behovet av vatten för alla boende i ett privat hus eller stuga. Samtidigt är det tillräckligt med vatten för enskild konsumtion, men också för tekniska behov, hygienkrav, bevattning, underhåll av pool eller damm (behållare).

  I allmänhet bestäms valet av typen av vattenintag efter en geologisk undersökning av brunnens organisation. Vi föreslår att vi överväger det sista alternativet – en apparat för en djup brunn gör det själv, som den mest komplexa presenterade.

  2. Metoder för borrning av brunnar

  De angivna typerna av brunnar (detta gäller inte artesiska eller ”lime” brunnar) kan borras med följande metoder (tekniker):

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Augerborrning för vatten Augerborrning med hjälp av skruvborrning.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Kärnborrning för vatten Kärnborrning (en ringformad borr används).

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Shock-wire borrning för vatten Shock-wire borrning. I detta fall används en borr som drivs in i jorden utan utgrävning. Marken komprimeras helt enkelt till sidan av bitens axel. En mejsel drivs av ett stativ med en vinsch.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Shock-rotationsborrning av en brunn på vatten Stötrotationsborrning. Borrens arbete kompletteras med tvättning av mark med vatten. Metoden är tidskrävande för enskild användning.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Rotary borrning av vattenbrunnar Rotary borrning (tillhandahålls av en mobil borrigger).

  Bilden visar en liten borrigg MGB50P-02S med en rörlig hydraulisk rotator, tillverkad av företaget Horizontal.

  3. Projekt för borrning av vattenbrunnar

  I det fallet är det möjligt att borra direkt med borrens storlek under höljet om det exakta djupet av akvarifer är känt. Om inte, måste du först ta reda på hur djupt vattenfarten ligger.

  Således är varje brunn ett individuellt projekt, vilket påverkas av sådana parametrar:

  • jordens geologiska struktur
  • utvald borrningsmetod;
  • krav som gäller vattenmängden och kvaliteten
  • Kravet på att behålla det nödvändiga avståndet till föroreningarna (arrangemang av ”sanitära zonen”).
  • vattenets djup. Dessutom menar jag inte den första venen som borren nådde, men den som kommer att uppfylla användningsvillkoren när det gäller att garantera brunnsavgiften.

  4. Vattenborrverktyg

  Eftersom hammarborrningsmetoden för manuell borrning beskrivs bör dess fördelar noteras:

  • bevarande av det mesta av det användbara jordskiktet i det ursprungliga tillståndet. dvs tunga maskiner skadar inte planteringar på platsen;
  • inga restriktioner på borrplatsen. Manuell borrning kan borras på nästan vilken del av platsen som helst.
  • enkel utrustning och minimikrav för borrmaskinens kvalifikation.

  Att arbeta kommer att kräva:

  • spade;
  • borren med den förstärkta skärdelen. Tips: borren kan stärkas genom att svetsa skären på skruven, vars roll kan spelas av elementen i en fil eller en metallstång. Dessutom kan skärarna skärpas med hjälp av en kvarn;
  • Vagnen för export av den uttagna jorden;
  • pump typ ”baby” med en slang;
  • vattentank.

  För arrangemanget kommer det att vara användbart:

  • krossad sten eller grus för kuddar;
  • ståltråd för filtret;
  • rör;
  • tråd för arrangemang av bottenfiltret.

  5. Valet av plats och enhetshål

  Med hjälp av anställda specialister eller folkmetoder (dowsing, barometrisk metod, användning av kiseldioxidgel, med antalet rossi, exploratory borrning, etc.) bestämmer vi den plats där akvariet ligger närmast ytan.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Gräva ett hål under brunnen i vattnet Nästa gräver vi ett hål. Detta är utvecklingen av mark med ett visst djup, vars syfte är att underlätta processen att borra en brunn.

  Hålets arrangemang är ett viktigt steg av två skäl.

  Först reduceras borrdjupet med borren.

  För det andra är möjligheten att jorden kollapsar runt brunnen utesluten.

  Hålets storlek bestäms av borraren, men är vanligtvis 1,5×1,5 och 1,5-2,5 m. i djupet. Så att jorden inte ströms, förstärks hålet med plywood, brädor eller metall.

  6. Första metoden: stativ – borrigg

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Installation för borrning av vattenbrunnar Stativ – stötdämparmekanism för borrning av vattenbrunnar. Stödstrukturen kommer att behövas för att underlätta borrningsprocessen genom användning av ett borrglas.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Diagram över en stativanordning för borrning Ett stativ kan tillverkas av trä (knutar är uteslutna) eller ett metallrör (eller profil). Längden på timmer eller rör ska vara 4-5 m. Hur man gör ett stativ för borrning kan ses i diagrammet.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Borrglas för borrning Vid sidan av stativet monteras mekanisk vinsch med en kabel som är fastsatt på borrglaset.

  En sådan borrigg är kompakt och har en betydande säkerhetsmarginal. Principen för installationen är enkel: det glas som faller i marken absorberar marken. Beroende på jordens sammansättning i ett slag kan du välja mellan 20 cm och 1 m. Av jord. Det är möjligt att underlätta arbetet genom att fylla borrplatsen med vatten. Från tid till gång borren ska rengöras från jorden fylld i den.

  Varning: Kabeln på vilken borren är fastsatt måste vara längre än brunnets djup. Annars kommer det att bryta, och borren kommer att ligga i botten.

  Höljet kan installeras samtidigt som det går fram till ett djup eller efter det att allt arbete har gjorts.

  7. Den andra metoden – hölje och borrning

  Under borrning kan du omedelbart installera höljet. Därefter måste dess diameter vara större än borrarens diameter så att borren kan röra sig fritt i röret.

  Vid utförandet av arbetet är det nödvändigt att ständigt övervaka den utgrävda markens fuktighet för att inte missa akvariet (annars kan det stängas av ett rör). Huvudfunktionerna nedan.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Material förberett för webbplatsen moydomik.net

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Pumpning av smutsigt vatten När en vattenförekomst upptäckts är det nödvändigt att pumpa ut smutsigt vatten för att förstå om det finns tillräckligt med vatten i en given ven. För detta används en nedsänkbar eller manuell pump.

  Om efter att ha pumpat 2-3 hinkar av grumligt vatten har nätet ännu inte dykt upp, fortsätt borrning till ett mer kapacitetsskikt.

  Viktigt: Pumpen är inte konstruerad för sådana arbetsförhållanden, så efter rengöring av vattnet kan det bryta. Det rekommenderas att endast använda högkvalitativ pump.

  8. Hölje

  Stål- eller plaströr kan användas för hölje (livslängd upp till 50 år). Men användningen av galvaniserade rör rekommenderas inte på grund av risken för vattenförorening med zinkföroreningar.

  Värdet på höljet är enligt följande:

  • förhindra avlägsnande av brunnarnas väggar;
  • förlossning av brunnets siltation
  • eliminering av möjligheten att penetrera i brunnen av övre vattnet (vatten i de övre skikten, smält- eller regnvatten);
  • eliminering av risken för igensatta brunnar.

  Montering av höljet utförs omedelbart efter avslutat arbete eller direkt under borrningsprocessen.

  Tips: Om rören börjar ”squeaking” måste du fästa en slädehammer till dem.

  9. Spola brunnen i vattnet efter borrning

  Montering av höljet är inte slutet. Nu måste du tvätta brunnen. För detta sänks ett rör in i det genom vilket vatten tillförs under tryck. På grund av vattentrycket tvättas ett lager av lera och sand ur brunnen, som måste pumpas ut. Efter utseendet av rent vatten måste det godkännas för analys. Krav på vattenkvaliteten från en brunn regleras av normerna SanPiN 2.1.4.1074-01 (Ryssland) eller DSANP_N 2.2.4-171-10 (Ukraina). Med tillfredsställande vattenkvalitet kan arbetet fortsätta.

  10. Bottenfilter för sandbrunn

  Syftet med filtret är att skydda röret mot siltning.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Filtrera för brunnsinkar Hur man gör ett filter för brunn?

  Händerna kan göra ett slitsat filter, för det här måste du göra skåror (skär) kvarn i slutet av röret.

  Tips: För skåror måste du använda en tunn skiva (0,8 mm). Observera – många skärningar kommer att försvaga röret.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Brunnfilter – borrhål Som ett alternativ kan du borra hål i röret. Därefter måste platsen för skårorna / borren läggas ihop med tråd eller nät. Det sålunda erhållna filtret placeras på en rubblekudde, vars återfyllning kommer att förhindra filtret från siltning.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Tips: Filterrörets diameter måste vara mindre än huvudrörets diameter för att kunna dyka in i brunnen utan problem.

  Det enklaste alternativet är att köpa ett färdigt filter.

  Viktigt: väl utan filter fungerar inte länge. Dess frånvaro är endast motiverad i djuphavsbrunnar (mer än 40 m)

  11. Debiteringsbrunnar på vatten

  För att få en komplett bild av brunnens kapacitet på sanden måste du vänta en dag och kontrollera sedan vattennivån som har skrivits in. Om vattenflödet är tillräckligt för användarnas behov kan du fylla avståndet mellan jord och hölje. Hålet begraver också.

  12. Uppbyggnaden av brunnen på vattnet efter borrning

  Detta är ett obligatoriskt steg. För att utföra uppbyggnaden eller helt enkelt slutrengöringen av brunnen måste du installera en centrifugalpump med hög kapacitet och pumpa regelbundet vattnet i 1,5-2 veckor.

  Tips: Du bör bestämma i förväg där det pumpade vattnet ska omdirigeras.

  13. Gör det själv väl borrning – video

  Manuell teknik med stötdämpningsmetod.

  14. Installera en brunnspump för vatten

  Observera att ytortyppumpar inte är avsedda för installation i brunnen. På grund av djupgränsen på 8 m. För detta ändamål är endast en nedsänkbar pump lämplig – centrifugal eller vibrerande. Var och en av underarterna har sina fördelar, och det slutliga valet kan göras genom att analysera påverkan av sådana faktorer som:

  • väl djup;
  • vattennivån i brunnen;
  • höljesdiameter;
  • bra debet
  • vattentryck i brunnen;
  • brunnspumpskostnad.

  15. Sätt i brunnen i drift

  Om brunnen borras under vatten, inte självständigt, men med involvering av en tredje part, innan du accepterar arbetet, måste du begära följande dokument:

  • hydrogeologisk slutsats om möjligheten att genomföra ett brunnsprojekt för vatten;
  • välpassat pass
  • Sanitär Sanitärstation (kontrollerar vattenkvaliteten och uppfyllandet av hygienområdet)
  • Arbetet med utfört arbete.

  Om allt arbete ska ske självständigt, är det viktigaste att inte skynda, men att behålla tekniken och observera alla viktiga punkter i processen att borra en brunn i vattnet. Samtidigt glöm inte att endast användningen av kvalitetsmaterial (speciellt rör och pump) kommer att vara nyckeln till långsiktig brunnsoperation.

  Relaterade nyheter

  Tja, gör det själv – myt eller verklighet?

  Vi vill få vår egen vattenkälla i landet; men de organisationer som är involverade i borrning bryter upp mycket höga priser. Är det möjligt att bryta en brunn på egen hand?

  Dina Petrovna BOYKO, Grodno

  Vattenförsörjningssystemen i förortsområdena är mycket opålitliga. Vanligtvis är de baserade på vattentorn som inte har rengjorts i åratal, och pumparna som pumpar vätska är gamla och bryts därför ofta.

  Att dricka och använda för att laga sådant vatten är i regel omöjligt. Dessutom, på våren serveras det sent, på hösten stängs de tidigt. Gilla, och jag vill bo i landet under den kalla årstiden, men som de säger, utan vatten – och inte tudes, och inte syudy.

  Alternativ – Abyssinian bra

  Allt detta ber många ägare av sommarstugor att byta till autonoma vattenförsörjningssystem och därmed borra brunnar. Om webbplatsen ännu inte är anlagd, orsakar det inga problem – du kan sätta en fullborrig borrigg och borra ut i vattnet. Om du känner dig ledsen för den skönhet som skapats genom åren, måste du leta efter andra alternativ.

  En av dem är den så kallade Abyssinian-brunnen. Det kallas så för att, som trodde, för första gången denna teknik användes av de engelska kolonialisterna i Etiopien (då kallades detta land Abyssinia). Vi har också gjort sådana brunnar och lägger handpumpar på dem.

  Den Abyssinian brunnen är en brunn med liten diameter (1-2 tum) och grunt djup – vanligtvis upp till 15 m. Ingen känd nedsänkt pump passar i sina dimensioner, därför används ytutsugningsenheter som ofta erbjuds av handel. Men de arbetar stabilt om vattnet i brunnen inte faller under nivån

  8-9 m. I princip motsvarar detta ungefär ett brunnsdjup på 15-18 m (vattnet stiger genom det). Som praktiken visar att vattenfötter nästan alltid är tillgängliga på ett djup av 9-10 m. Så, tekniken för att skapa Abyssinian-brunnen är ganska acceptabel för att ge vatten till dacha.

  Bryta mark eller borra?

  Den vanligaste metoden stansar en brunn med ett filterrör. till vilken den konformade spetsen är svetsad.

  Sådana mönster säljs i specialaffärer.Filternålen placeras i en grundig startbrunn, gjord av en manuell skruvmejsel och pressas in i marken, slående med en slädeshammare avstängd av en gjutjärn ”kvinna” eller annat tungt föremål. När denna struktur nästan helt går in i marken, är ett förlängningsrör anslutet till det med hjälp av en koppling, nästa går till det och penetreringen fortsätter tills vattenfältet nås.

  Vatten tenderar att vatten

  Det finns ett annat sätt, det är mindre tidskrävande, eftersom brunnets fördjupning sker under påverkan av vatten som förses under tryck genom röret. För leverans i områden där det inte finns vattenförsörjning används någon nedsänkt hushållspump, till exempel ”Baby” eller dess analoger – ”Brook”, ”Spring”, ”Dobrynya”. Om det finns vattenförsörjning är det ganska rimligt att skicka vatten därifrån till brunnen som byggs.

  I det första fallet, förutom pumpen, behöver du en gammal fat, i mitten av vilken du måste slå hål genom en cirkel med en diameter av högst 3 mm med en spik. Det blir en vattentank.

  Dessutom kommer följande att krävas:

  • rör med en diameter av 1,5 tum, en längd av 3 m, med en tråd i båda ändar (deras antal bestäms av det uppskattade djupet av brunnen);
  • ett kort rör (upp till 1 m lång) med en diameter av 1,5 tum, gängad i båda ändar;
  • filter tillverkat av ett rör med en diameter av 2 tum, 1,5 m lång;
  • vattenförsörjningsslang med monterad koppling för snabb anslutning till röret;
  • tvåhänt hållare för rör med krage för att vrida dem;
  • en handborr 1,5 m lång med en diameter som är tillräcklig för att installera ett 2-tums filter i brunnsborrningen det borras;
  • kopplingar för anslutning av rör till varandra, inklusive en adapter från 2 till 1,5 tum, lin för tätning av gängade anslutningar.

  Hur man bryter en brunn för vatten med egna händer

  Gör ett vattenfilter gör det själv

  Arbetet börjar med tillverkning av vattenfilter. Det görs så här: i ena änden skärs trådarna och kopplingsadaptern skruvas fast för att ansluta till ett 1,5-tums rör. Den andra änden är utplattad för att göra en sked. Kanterna kan skärpa och 8-8 hål med en diameter på 0,5 mm kan borras lite högre för att släppa ut vatten.

  Steg tillbaka från båda ändarna av 25 cm, längs hela längden av kvarnen, är det nödvändigt att göra slitsar 2-3 mm breda. Denna perforerade del av röret ska vara inslaget med tre lager filternät eller teknisk rostfritt stålduk – först med en liten cell (0,4 mm), sedan ett medium (0,8 mm) och slutligen en stor (1,6 mm). Varje skikt måste vara ordentligt fixerat – de två första skikten i tre ställen med en tunn rostfri tråd genom skärningarna, och det sista skiktet är också lindat med samma tråd i en spiral, nödvändigtvis medurs.

  Utmärkt artikel om alla typer av vattenförsörjning här

  Brunnen börjar från gropen

  När allt är klart börjar vi arbeta på framtidsplatsen väl. Först måste du gräva ett hål på 1,5 x 1,5 m och ett djup på ca 1 m.

  För att inte smula marken kan du kläd upp den med brädor. I närheten av ett avstånd av ca 1 m gräver vi en annan grop 1 * 1 m, med ett djup som är lika med höjden på cylindern. Vi kopplar groparna med ett spår 30 cm djupt.

  Vad är meningen med detta arbete? När brunnen tvättas ut, kommer det smutsiga vattnet med markföroreningar att strömma till toppen. Det ackumuleras i den första gropen och strömmar sedan in i den andra, redan utan stora partiklar. Där läcker det genom hålen i fatet och fyller den här behållaren. Därifrån kan vattnet pumpas in i brunnen igen.

  Lägre och lägre och lägre…

  När båda hålen är klara kan du börja huvudarbetet.

  I den första gropen, med en handborr, gör vi en brunn med ett djup på mindre än 1,5 m. Vi kopplar ett metallfilter som görs av oss med ett kort rör och sänker det i brunnen. På toppen av röret skruvas kopplingen med fästet och fäst slangen från pumpen. Vi fyller båda hålen med vatten, slår på pumpen.

  Vatten under tryck kommer att börja strömma in i röret, varifrån det kommer att gå ut, tvätta marken. För mer begravning måste röret roteras från tid till annan, alltid medurs. Om en pump används istället för en pump är det inte nödvändigt att gräva en andra grop och avlägsna regelbundet vätska från den första.

  Marken som tvättas ut ur brunnen sätter sig delvis på väggarna, vilket bidrar till att de stärks, delvis faller i den första gropen, där den sänker sig till botten. På grund av det faktum att en del av vattnet absorberas i marken är det nödvändigt att tillsätta ytterligare vätska till groparna. Praktiken visar att 400 liter vatten är tillräckligt för att borra en brunn med ett djup av 20 m.

  När vi når akvariet, kommer vattnet från oss att upphöra att strömma ut och kommer att börja ”falla”. För tillförlitlighet måste du gå djupare med ca 0,5 m, stäng av det medföljande vattnet och sluta arbeta.

  Väl behöver ”uppbyggnad”

  Därefter måste brunnen tvättas eller, som de säger, ”skaka”. För detta ska du ansluta pumpen till det sista röret (enligt anvisningarna) och pumpa vattnet med små avbrott i 2-3 dagar, till exempel för att vattna.

  På grund av den konstanta pumpningen av vatten runt filtret bildas ett hålrum utan sand gradvis.

  Från tid till annan är det nödvändigt att kontrollera kvaliteten på den pumpade vätskan. När det blir genomskinligt, utan tillsats av sand och andra partiklar, är Abyssinian brunnen redo för drift.

  © Egor Alekseevich GAENKOV, Moskva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *