Hur man bygger

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Verkligen arbetar lagligt sätt att spara.
Alla behöver veta detta!

3. Är det nödvändigt att isolera den monolitiska strukturen?

Ja. Betong leder värme väl, och en stor förstärkning skapar kalla broar. Vanliga isolatorer – polystyrenskum och skumplåt.

4. Behöver jag dränera?

Absolut behövs om det finns en hög GWL på webbplatsen. Det är viktigt att observera rörens lutningar, ge utrymme för urladdning av vatten, gör brunnar, så att de kan rensas vid sippning av rören. Avlopp läggs vanligen i geotextiler på en sand och grusplatta.

Hur man bygger en solid grund med egna händer

5. Hur och från vilket formarbete?

Vi rekommenderar att du använder laminerad plywood. Att ta bort en sådan formning blir lätt. Om du gör det från vanliga brädor, skära dem där de kommer att röra betongen. Det bör inte finnas några luckor i formen, och dess styrka kontrolleras genom att sparka. Det finns många blandningar som används för att smörja formen så att det blir lättare att ta bort det, för samma ändamål kan du fixa en film på den. Klämma formen bättre självgängande skruvar, inte naglar.

6. Hur man förstärker?

För en platta på 20-40 cm är 2 lager av förstärkning tillräckliga. Det horisontella avståndet får inte överstiga 20-30 cm. Avståndet till betongplattans gränser ska vara 15-20 cm. För fastsättning är armaturen bunden med tråd. Den monolitiska armerad betongfundamentet tål belastningen på ett hus med två eller tre våningar av betong, tegel och sten. Stångar med en diameter på 10-16 mm är lämpliga för förstärkning, beroende på husets vikt.

Hur man bygger en solid grund med egna händer

7. Vad kan du spara?

Om du planerar att bygga en stor veranda eller terrass, gör en remsa grund där, för att inte konsumera betong, eftersom belastningen på den här delen blir mycket mindre.

Stora misstag under byggandet

1. Felaktig vård. Enligt instruktionerna behöver betong 28 dagar för att ställa in varumärkesstyrka. De första dagarna är särskilt viktiga om vädret är torrt och soligt, täck betongen med en markis och vattna den. Den optimala temperaturen för härdning + 15-20 grader.

2. Lågt märke. För konstruktion av en monolitisk grund är betong över M200 nödvändig, och om jorden är problematisk, över M300.

3. Svagt förarbete. Den bräckliga strukturen kommer att expandera under blandningens tryck, eftersom den här betongen inte räcker till. Ett sådant fel kan inte lösas, grunden måste rivas och byggas om, eftersom det är absolut nödvändigt att översvämma allt på en gång. Om du bestämmer dig för att bygga din egen, är det bättre att visa forskare.

4. Otillräcklig värme och vattentätning. En högkvalitativ och stark förstärkning sparar inte från sprickor, särskilt för grunden i de översvämmade områdena, och värmekostnaderna kommer att korsa besparingarna på värmeisolering.

5. Felaktig förstärkning. Det är nödvändigt att länka stavarna så att de överlappar varandra med 10-20 cm, beroende på diameteren. I en monolitisk armerad betongkonstruktion förhindrar armering sträckning och betongkompression, så att styrkan uppnås genom en harmonisk kombination av komponenter.

6. Veranda. Det händer att utvecklare glömmer bort verandaen. Men det är bättre att göra det genast så att när jorden smälter ner i jorden, skiljer sig inte huset och veranda.

Om du väljer att bygga på egen hand, gör beräkningar i förväg och rita ett diagram för att välja rätt typ. Det finns ingen universal monolitisk konstruktion som passar alla tillfällen. Följ tekniken för att bygga stiftelsen steg för steg för att inte rätta till dina misstag.

Hur man gör en monolitisk grund med egna händer – Tekniken för konstruktion av två alternativ

Att bygga en grund för ett framtida hem är ett mycket viktigt steg i hela byggprocessen. När du planerar att lägga en monolitisk grund med egna händer, är det nödvändigt att utföra allt förberedande arbete i förväg. Dessa inkluderar inte bara registreringen av mark i fastigheten utan också en obligatorisk studie av marken på byggarbetsplatsen. Stiftelsens typ kommer att bestämmas beroende på markens egenskaper, svårighetsgraden av den planerade byggnaden och de medel som finns till förfogande för utvecklaren.

Innehållet

En monolitisk grund är en typ av fundament som är idealiskt lämpad för grundvattenuppbyggnad, samt avtagande och jordande jordar i områden nära marken. Det fungerar också som en betongkudde, som skyddar källar- och källrummen samt bottenvåningen från de negativa effekterna av fukt.

Monolithic foundation anses vara en av de mest hållbara och pålitliga. Fördelarna som innehas av den monolitiska grunden innefattar:

 • ingen skada vid växelverkan med fukt
 • förmåga att motstå tunga belastningar;
 • byggnadshastighet
 • låg kostnad

I konstruktion finns två typer av monolitiska fundament:

 1. Tape monolithic foundation
 2. Stiftelsen monolitisk platta

För självkonstruktion av en monolitisk grund måste du ta hand om förekomsten av verktyg och lämplig byggutrustning. Du behöver:

 • flera bitar bajonett eller sovok skovlar;
 • märkningsledning;
 • byggnadsnivå;
 • ribbet förstärkning för förstärkning med en diameter av 10-14 mm;
 • krok och tråd för parning förstärkning;
 • cement, sand och krossad sten;
 • formmaterial
 • snickeri verktyg för formning konstruktion;
 • byggutrustning.

Stripgrunden är ett slutet band med en större lageryta, som är lämplig för konstruktion av alla typer av hus – från betong, trä, sten, tegelsten samt hus byggda på ramskyddsteknik.

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Tape monolithic foundation

Anordningen av den monolitiska basen av bandtypen är som följer:

 1. Märkningen av en plats för framtida konstruktion görs. Bredden på en standard monolitisk remsa grund är ca 400 mm.
 2. Efter att ha noterat den framtida grunden längs hela omkretsen är det nödvändigt att förstärka förstärkningen i hörnen och kontrollera rätvinklarna med en grader eller helt enkelt genom att mäta diagonalerna. Därefter sträckes en ledning för märkning eller en stark sladd längs omkretsen.
 3. Grävgraven måste börja på den lägsta punkten, vilket eliminerar skillnaden i höjden för den framtida grunden. Med torr och tät jord och små storlekar av det framtida huset är det tillräckligt att använda grävor 80-100 cm djup. Med lösa markar bör gräven vara 10-15 cm lägre än jordfrysningsnivån.
 4. En viktig punkt är också konstruktionen av en sandkudde, vars tjocklek måste vara minst 30 cm. Samtidigt krävs noggrann täppning. Detta kommer jämnt fördela den framtida belastningen och minimera effekterna av krympning.
 5. Vidare installeras formning i de utgrävda grävarna, som är fodrad med ett vattentätande material från insidan för att förhindra läckage av cementblandningen. Formeringen ska samtidigt stiga över marken med 30 cm.
 6. Förstärkning gör det möjligt för dig att ge grunden hög hållfasthet, ökande motstånd, inte bara för kompressionsbelastningar utan också för drag- och böjbelastningar. Förstärkning utförs av enskilda metallstänger eller specialtillverkade stålkonstruktioner. För att vara inuti monoliten måste armeringsnätet minska 50 mm från ytorna.
 7. Före hällen av fundamentet är det nödvändigt att ta hand om vattentäthet, annars är processen att förstöra grunden möjlig på grund av grundvatten. Ett av de mest effektiva sätten att skydda är användningen av penetron, liksom ett antal andra moderna vattentätningsmaterial. Användningen av dessa material bidrar till att göra hela betongmassan vattentät.
 8. Därefter börjar en steg-för-steg-process av hällning av betong med tappning av varje lager. För konstruktionens tillförlitlighet är det nödvändigt att helt eliminera förekomsten av tomrum i matrisen. Det är också bäst att hälla betong åt gången, detta kommer att undvika leder och de så kallade ”kalla lederna”.

Stiftelsen monolitisk platta – en teknik som används vid jordens instabilitet.

En sådan grund kommer att tjäna mer än hundra år, förutsatt att alla byggkoder följs noggrant under byggprocessen.

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Monolitisk plattform

Tekniken att lägga en sådan grund är följande:

 1. Ursprungligen grävas en utgrävning, vars djup kommer att bero på höjden på källarvåningen. Gruvets minsta djup ska vara minst 30 cm.
 2. Efter förberedelse av gropen är det nödvändigt att gräva grävar för att lägga av dräneringsrör och lägga ett lager av sand och murar på botten av gropen och försiktigt tampa ner den.
 3. Vid montering av formen är det nödvändigt att ta hand om sin vattentätning. Som skyddande material kan du använda takmaterial, belagt på toppen med tjocka polyeten eller moderna vattentätningsmaterial. Därefter lagde det isolerande skiktet.
 4. Horisontell förstärkning av fundamentet är ett bunt med förstärkningsceller 20×20 eller 30×30 cm. Det bästa alternativet är att lägga ut två lager förstärkande nät på ett avstånd av 5-7 cm från varandra.
 5. Detta följs av hällprocessen, där det bör beaktas att betongplattans minsta tjocklek inte får vara mindre än 30 cm.

Konstruktionen av en monolitisk grund är en komplex och dyr teknologisk process som inte stannar.

När man planerar byggandet bör man dock komma ihåg att en monolitisk grund har sådana fördelar som:

 • Möjlighet att bygga i mobila grunder
 • enkelhet av konstruktion;
 • hållfasthet;
 • hållbarhet;
 • kort byggtid.

Det finns en visuell instruktion om hur man bygger en monolitisk plattfundament – videoen kommer att bidra till att presentera omfattning och arbetssekvens.

Vi rekommenderar relaterade artiklar

Hur man bygger en solid grund med egna händer

 • Typer av stiftelser
 • Förberedande stadium
 • Strip foundation
 • Monolitisk platta
  • Material och verktyg
  • Arbetsstadier
  • Fördelar med plattformen

Det är inte alls svårt att utföra en monolitisk grund med egna händer, det har, liksom andra typer av stiftelser, sina fördelar och nackdelar. När man själv upprättar ett hus är den viktigaste och svåraste uppgiften exakt arrangemanget av en högkvalitativ grund. Innan du köper allt du behöver för en stiftelse, måste du bestämma om den är typ.

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Ordningen för anordningens prefabricerade monolitiska fundament.

Typer av stiftelser

För att välja typ av grund för konstruktion måste du först undersöka marken på byggarbetsplatsen. För att göra detta måste du gräva ett hål i marken ca 1,5 m och klargöra, titta på klippet, vad är jordens sammansättning. Om jorden består av våt och fin sand eller det är torv, är dess bärförmåga värst. I områden med denna typ av jord byggs en stapelskruvfundament eller en stabilare grund med en monolitisk platta.

Det är tillåtet att använda en monolitisk remsa grund. men det är obligatoriskt att det inte ska göras av enskilda block, men monolitiska. När man stiftar grunden för byggnader på tät stenig mark kan man använda nästan vilken typ av stiftelse som helst. Men kom ihåg att priset för byggandet av hus kommer att bero på vilken typ av stiftelse kommer byggandet på varje typ av stiftelse att vara länge.

Monolitiska grunden är uppdelad i flera typer:

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Stödordningen för förstärkning av monolitisk plattform.

 • monolitiskt band;
 • monolitisk hög
 • monolitisk platta.

För byggandet av någon typ av fundament bör endast användas högkvalitativa byggmaterial. Detta beror på de höga kraven för en monolitisk grund.

Baserat på de specifika dimensionerna av den framtida strukturen och grunden av djupet, beräknas materialet. Djup beror i sin tur på parametrar som:

 • Den totala vikten av strukturen som ska byggas
 • grundvatten nivå
 • djupet där marken fryser.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Förberedande stadium

Först måste du välja en plats för din byggnad. Som bas är det bättre att välja en nästan platt, ren yta. Vid en tomt med vegetation måste den först rengöras. För dessa ändamål kan du tillgripa hjälp av en bulldozer, som lätt kan planera jorden på platsen. Arbetsordningen är som följer:

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Märkning monolitisk grund.

 • Det valda området måste röjas, klippa ner träd, ta bort buskar, skräp och stubbar.
 • Ta bort det övre lagret av jord till ett djup av ca 20 cm och nivå byggnadsplatsen;
 • bestämma storlekarna och markera med hjälp av blockerande pinnar och dra åt repet i framtida bas
 • mäta bildförhållandet och se till att jämföra diagonalerna med en roulette, ett hörn och en byggnivån.

Noggrannhet vid markering är mycket viktigt, det kommer att påverka utseendet på din byggnad i framtiden, på styrkan och kvaliteten på installationen.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Strip foundation

För en lätt struktur med en acceptabel belastning på fundamentet är en typ av tejp typ ganska lämplig. För att ordna en sådan stiftelse kommer det att vara nödvändigt att utföra samma förberedande arbete som beskrivits ovan. Skillnaden i att bygga en sådan grund är endast i det sista steget av arbetet, när du behöver gräva en gräv för att hälla betong och montera ett formade av plywood eller brädor.

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Figur 1. Ritremsa grund.

 1. I botten av grävden är det nödvändigt att lägga en sandkudde med sand. Fin sand används inte för detta ändamål.
 2. På toppen av sandkudden måste du lägga vattentätning.
 3. Montera förstärkningsbältet och häll betong.
 4. Efter det att betonglösningen har härdat, måste formen demonteras.
 5. Efter att betongen äntligen har hårdnat och grunden är inställd, kan du börja bygga väggar.

Ribbon Foundation, en ritning av vilken presenteras i Fig. 1, endast lämplig för byggnader konstruerade av lätta material såsom trä eller skumblock. Att bygga en byggnad av tegel bör vara på en djuplagd remsa grund.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Monolitisk platta

När marken på platsen är väldigt mjuk eller våt kan en betonggrund användas som en bas (monolitisk platta) (Schema 1). Tjockleken på denna platta är 20-40 cm, beroende på belastningen. Innan du börjar arbeta är det också nödvändigt att noggrant beräkna alla material.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Material och verktyg

Hur man bygger en solid grund med egna händer

Verktyg för att dekorera plattans fundament.

För att utföra arbete på arrangemanget av plattformen krävs följande verktyg och material:

 • måttband;
 • byggnivån och hydraulnivån;
 • vibrationsplatta;
 • regeln;
 • spade och spade
 • bulgarian;
 • svetsmaskin;
 • en kniv;
 • gas- eller bensinbrännare;
 • markör;
 • sand;
 • tätskikt;
 • teknisk och dricksvatten;
 • hammare, naglar;
 • plywoodskivor eller lakan;
 • såg på trä och metall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *