Överlappar

Hur man bygger en stuga med egna händer

4) Gör allt från samma material som valdes i förväg. Det vill säga bygga inte en del av huset från trä, och en annan från tegelsten, också med tak, täcker inte en del med ett tak och den andra med skiffer;

5) Försök inte transportera påsar av cement i din egen bil, dess reparation kostar också pengar. Och förvara inte på trämaterial i förväg, för det förblir inte i sitt ursprungliga skick på grund av felaktiga lagringsförhållanden.

Steg för byggandet av stugan

1) Du borde välja en tomt för stugan och sedan köpa den. Du måste också göra designuppskattningar. Nu finns det många erbjudanden för försäljning av tomter och det finns gott om att välja mellan. Över projektet kommer det att behöva arbeta hårt. Om du har några färdigheter i designen, kan projektet sparas, och om det inte finns några färdigheter, kontakta då företaget. Det är bättre att spendera en viss summa på ett projekt än att korrigera ett stort antal brister, du vet själv vem betalar två gånger. Projektet bör budgeteras, vilket kommer att återspegla alla kostnader. Titta på dem kommer det att vara möjligt att planera ett arbetsschema som direkt påverkar finansiella investeringar.

2) Förbered platsen för konstruktion. Om det finns några byggnader på platsen måste de demonteras. Lägg sedan av dräneringssystemet. Det görs bäst på våren, därför att med början av våren börjar byggsäsongen;

3) lägga grunden Höjdpunkten här är grävningen av gropen. Vid regnigt väder är det bättre att inte göra det här. Vanligtvis för stugan använder strip foundation, men det beror på terrängen. Betong kan hällas av dig själv, viktigast av allt, det kan hällas kontinuerligt, det är inget svårt här. Om det inte fungerar, leta efter tekniker som du kan hälla fundamentet i delar av;

4) scenen för att höja väggarna. Komplexiteten i denna del kommer att bero på materialet som ska användas. Ofta används tegel eller timmer. Om ditt val är en tegel, använd sedan skumbetong för att minska kostnaden för tegelstenen och minska trycket på fundamentet. I sådana strukturer är det bäst att använda golvplattor med armerad betong i golv;

5) Vi reducerar taket. Detta stadium är en av de svåraste. Och här beror allt på takets form. Om det är odnoskatnaya, då bör problem med självuppbyggnad inte vara. Och om formuläret är gavel så är det bättre att bjuda in en specialist och hjälpa honom själv. Takets ram reduceras från trädet och sedan isoleras. Om vi ​​pratar om takets tak, är det bättre att använda ståltak med beläggningar av polymermaterial. De sista tre stegen görs bäst före mitten av hösten. Detta beror på det faktum att efter att ha hällt grunden måste du vänta en månad tills den torkar. Samma med kommunikationssystem. Dessa arbeten måste också utföras under den varma årstiden, för vissa av dem är kopplade till grävning av grävningar, och de måste också torka.

6) Installationsstadiet av utrustning, ytbehandling och rörmokeri. Om huset redan har uppvärmts kan efterbehandlingen ske på vintern. Det beror allt på din budget och fantasi. När du har fullt utrustat ditt hus kan du ta med nödvändiga tillbehör (möbler, hushållsapparater etc.). Och på våren kan du utrusta din landskapsdesign. att bygga ett staket. gör trädgård, blomsterbäddar, det finns ingen gräns för din fantasi;

Här är några regler och tips för att bygga en stuga. Men för att bygga en stuga är det bättre att vända sig till ett företag som specialiserat sig på detta. Byggnaden av stugan är fortfarande mer komplicerad än byggandet av ett enkelt hus. och dess konstruktion kräver speciell kompetens, kunskap och erfarenhet.

Men om du fortfarande bestämde dig för att bygga en stuga med egna händer. då tror jag att allt kommer att fungera för dig och jag önskar dig lycka till!

Relaterade nyheter

Ramstuga gör det själv

Hur man bygger en stuga med egna händer

När man bygger självständigt finns det alltid ett antal problem: det är inte tillräckligt med tid att bygga på, för att du fortfarande behöver tjäna pengar, få händer, som du gör allt själv eller med en partner, lite pengar och mycket mer. Men du vill ha din mysiga stuga i landet. Så du tänker göra en stuga ram, tegel, timmerverk eller monolitisk. Naturligtvis är den billigaste, prefabricerade och lätta en ramstuga. Den kan byggas när som helst på året, spendera så mycket tid som möjligt. Det är möjligt att bygga en skelettbil i 2 – 4 månader. Modellen för ramkonstruktion griper OSS-länderna med våldsam fart, och i själva verket i USA och Kanada är upp till 90% av privata byggnader ram. Det är därför som många väljer denna teknik – helt enkelt snabbt, varmt, tillförlitligt och, viktigast av allt, billigt.

Teknisk konstruktion av ramstugor

Totalt finns det två huvudteknologier som ramhus byggs in – ramskärm och ramram.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Ramsköldstuga. det kallas även panel, uppförd av prefabricerade paneler / paneler på en förutrustad grund. Brädor är tillverkade på fabriken och levereras till byggarbetsplatsen på lasttransporter, där de installeras och fästs med ett tornspår. Stiftelsen för panelhuset är vanligtvis tejp, och träbalkar används som bottenband.

Som du förstår kommer det att misslyckas att bygga en ramsköldsstuga på egen hand. Men du kan kontakta byggföretag, där det redan finns färdiga projekt av ramhytter, välj den du vill eller beställa en enskild, så kommer alla element att göras med den. Vid den här tiden är det nödvändigt att utrusta grunden och låta den stå i en månad. Bara när betongen uppnår maximal styrka, kan du ta panelerna till byggarbetsplatsen och bjuda in en brigad av arbetare. Byggandet av ”sköld” huset tar cirka 2-3 månader.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Rambyggnadshuset byggs helt på byggarbetsplatsen. Först grundas grunden, då balkens undre trim, som är monterad på stångens ram. Ramen består av rader som är fasta på nedre och övre klädseln, för större strukturell styrka mellan räfflorna gör stygnen och horisontella lintar. Efter montering av rammen sätta taket. Rammen är mantlad på båda sidor med slitstarka material: brädor, OSB eller andra plattor, isolering placeras mellan huden.

De obestridliga fördelarna med ramramteknik är att allt arbete kan utföras självständigt på byggarbetsplatsen, utan användning av tung maskin, när som helst på året, på något projekt och för att styra hela processen. Med tanke på alla fördelar och billighet bygger de ramhyllor med egna händer.

Trä för ramstugor

Innan du bygger en ramstuga, måste du köpa kvalitativt trä för arrangemang av ram, golv, tak och tak. Från detta beror på byggnadens strukturella hållfasthet och hållbarhet.

För kroppen brukar ta barrträd – furu. gran. gran. eftersom de är minst känsliga för ruttning och resistent mot hög luftfuktighet. Lövträ är starkare, men svårare att bearbeta på grund av det stora antalet knutar. Därför används lövträ endast för fästelement – klackar, klackar, kilar.

På grund av det faktum att träet med naturlig fuktighet och torr över tiden ger en allvarlig krympning och kan uppträda oförutsägbart, då är det bättre att ta endast torkat trä med en fuktinnehåll på 7 till 15% för ramkonstruktion. Om det inte finns någon sådan möjlighet, bör ramverket av obruten trä vara mjukt med OSB omedelbart efter installationen, annars kommer det att ”leda”.

Beställning av material på sågverk eller loggning är nödvändigt, eftersom du vet exakt alla storlekar. Efter att träet har levererats bör det förvaras i en höjd, i en välventilerad krage täckt med en regnskenfilm. Om regnet inte förutses, är det bättre att inte täcka filmen så att kondensatet inte ackumuleras.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Före användning rekommenderas att allt trä behandlas med ett antiseptiskt medel mot råtna och svampskador. För att göra detta slås tråget ned, längden är det längsta träet, antiseptiken är fylld med vatten, varefter varje träelement blötläggs i minst en minut. Torkar det behandlade träet minst en dag. Bearbetning av trä med sprutpistol kommer inte att medföra ett sådant resultat som impregnering, i det senare fallet tränger antiseptiken in i trädstrukturen med minst 1 cm.

Det är viktigt! Om du inte vill behandla allt trä med antiseptisk, kan du bara bearbeta det mest nödvändiga – en stång av bottenplattan, stockar och rullar.

Ramstuga gör det själv

Efter att ha bestämt sig för att bygga en ramstuga med egna händer, bör du inte starta något arbete utan ett projekt som styrs av att ”skelettbilen” är enkel och enkel. Åtminstone ett enkelt projekt, ritat för hand, borde vara. Det är nödvändigt att notera stugans upplaga, platsen och syftet med lokaler, fönster, dörrar, höjd, typ av tak, applicera alla storlekar. Allt detta kommer att bidra till att korrekt beräkna parametrarna för den nödvändiga grunden, samt material och förbrukningsmaterial.

Basen under ramstugan

Byggande av stugor med ramteknik utförs på dessa typer av fundament:

 • Columnar.
 • Pile.
 • Ribbon grunda.
 • Tape monolitisk.
 • Tape av block.
 • Monolitisk platta.
 • Kolumn och remsa grundteknik TISE.

För att välja rätt typ av stiftelse behöver du veta vilken typ av mark på platsen, grundvattennivån, klimatförhållandena, terrängen och husets totala vikt. Så utan geologisk analys räcker inte.

Mer eller mindre universellt alternativ är grunden för tekniken TISE. Pelarna måste begravas under jordfrysningsnivån och deras antal beräknas med hjälp av åtminstone ungefärliga uppgifter om stugans vikt. I genomsnitt, med alla extrabelastningar, tak, klädsel, dekoration, nyttolast, 1 meter lång ramstuga väger cirka 1,7 ton. Om stugan är planerad att utföra en två våningar eller med en vind, så multiplicera med två.

Hur man bygger en stuga med egna händer

På planprojektet av en ramstuga noterar vi var vi ska installera grundpelarna. De måste vara i hörnen, vid korsningen av innerväggarna och på ett avstånd av 1,5 m från varandra. Med värdena från bordet bestämmer vi lagerkapaciteten för en kolonn för en viss mark. Multiplicera det med antalet pelare. Om du får ett nummer större än 20% av stugans totala vikt, är stiftelsen vald korrekt. Annars lägger du till antalet pelare, fördelar dem jämnt, tills stiftelsens lagerkapacitet är 20% större än belastningen hemma.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Komma till arrangemanget av grunden för en ramstuga:

Hur man bygger en stuga med egna händer

 • Markera platsen för stiftelsen, vi måste få den yttre och interna konturen av grillen. Grillbredden är bredare än bottenplattan minst 10 cm. Till exempel, om virket är 250 mm, är grillen 350 mm.

Hur man bygger en stuga med egna händer

 • Vi bor platta vertikala brunnar under pelarna till djupet av jordfrysning. Oftast är det 1,5 m, mer exakta data måste klargöras för en viss situation. Diametern på pelarna måste vara mer än 250 mm. Använd inte asbestcementrör 150 mm i diameter som formning för pelare. Detta räcker inte.
 • Sätt i förstärkningsburet, anslutet från 4 stavar med ett tvärsnitt på 18 mm med stickningstråd i brunnen.
 • Om grillen är låg, ta bort den övre delen av jorden till ett djup av 20 cm runt omkretsen. Vi konsoliderar jorden och gör sängkläder: 10 cm flodsand och 10 cm krossad sten med en fraktion av 30-50 mm.
 • Vi tillverkar formning för grillning, tätt banbrytande brädor.

Det är viktigt! Om det är planerat att ringa mixern med betong för att hälla fundamentet, d.v.s. fyllningen kommer att ske i ett skede, då är formen av den övre delen av stolpen som ingår i grillen inte nödvändig, annars måste vi göra förarbete för stolpen. Vid gjutning i ett steg monteras också ett förstärkande ramverk för grillen, som även är ansluten från förstärkningsstänger. Med oberoende steg-för-steg hällning av varje pelare separat, och sedan grillen, är förstärkningen av den senare etablerad efter hällning av pelarna.

Hur man bygger en stuga med egna händer

 • Efter montering av förstärkningsramen i grillen är den ansluten till pelarens ram så att konstruktionen är så monolitisk som möjligt.
 • I grillverkets utförande utför vi omedelbart lån för produkter och kommunikation, om det behövs. Vi monterar även tapparna för att fästa underbenet. De ska stå överst på grillen vid 150-200 mm.
 • Förbered lösningen (till exempel, ta receptet till lösningen, som hälls vid en temperatur över +5 ° C). Vi tar 2-3 delar krossad sten med en bråkdel av 5 – 10 mm, 3 delar sand och 1 del cement, tillsätt vatten gradvis, knåd så att en tjock krämig konsistens erhålls.
 • Fyll pelarna med mortel, vid ett tillfälle göra ett lager av högst 15 – 20 cm, och noggrant komprimera det med hjälp av nedsänkningsvibratorer. Gradvis fylla alla stolpar och grill med betong.
 • Låt stiftelsen stå i minst 7-14 dagar och ta bort formen.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Medan stiftelsen ökar styrker vi läggning av all kommunikation: vattenförsörjning, avlopp etc.

För att göra grillens yta perfekt platt, görs en nivelleringsskiva på 5-7 cm längs den. Var noga med att ytan är strikt horisontell.

Lägga i träbotten för ramstuga

Omedelbart innan botten trimningsstången läggs, måste grundytan vara vattentät. För att göra detta lägger vi på det med smält bitumen och lägger takfiltet på toppen utan att sprinkla. Roller rullar på ruberoid så att den fastnar.

Det är viktigt! Du bör inte utföra vattentätning i förväg, eftersom takmaterialet snabbt blir oanvändbart om det lämnas oskyddat. Om det finns en önskan att skydda grunden i intervallet mellan dess hällning och montering av ramen, är det bättre att täcka det med plastfolie.

Träet på bottenplattan ska vara lika med eller större i bredden än tjockleken på isoleringsskiktet som planeras läggas i väggarna. Till exempel, om isoleringsskiktet är 100 mm, ska träets tvärsnitt vara 100×100 mm. Om skiktet är 150 mm, är träets tvärsnitt 150×100 mm. Det bästa alternativet är om den önskade sektionens stråle är fast, men om det inte finns något sådant kan det slås av två. Längden på bottenplattan kan enkelt beräknas eller beräknas på plats, eftersom den passar mitt i grillen.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Fästning av bottenprofilen:

 • Vi förbinder stavarna mellan varandra med hjälp av nedskärningar ”i trädets golv” eller ”in i tassarna”. De kan också fästas ihop med träklackar, borrhål över längden på klacken + 1 cm och bredden 20 mm och hamra i hålet. Nagel ska sticka ut från toppstången till 8 – 10 cm.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Hur man bygger en stuga med egna händer

 • Det finns två sätt att fixera virket till fundamentet: ankare och knölar som måste läggas i grunden i förväg. Ankare tas med en diameter av 16 mm och en längd av 200 mm. Ankarhålen borras först i betong och sedan i trä. Därefter sätts de in i ankaret, som ska gå in i grunden på minst 100 mm. Fästen ska ligga i hörnen och på ett avstånd av 1 – 1,2 m från varandra.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Det är viktigt! Om det i balkens hörn är anslutet till stiften eller naglarna 150 mm lång, är fästningen av strålen till fundamentet med ankare gjord med ett inslag från vinkeln 10-15 cm, varje stråle separat, två bifogade punkter nära varje hörn.

Om studs ”peep out” från fundamentet, så på strålen skisserar vi deras läge, borrar hål och ”sätter på” virket på knopparna.

Efter att bottenplattan är fixad kontrollerar vi dess horisontella position med en nivå.

Arrangemang av golvet på stockarna i ramstugan

En logg används som en golvslog, vars bredd är 1,5 – 2 gånger tjockleken. Den exakta bredden (samma höjd) beräknas med hänsyn till isoleringsskiktet som planeras läggas mellan skikten. Det bör inte glömmas att det fortfarande ska finnas en ventilationsgap på 2-3 cm över isoleringen och en rulle med 25 mm tjocka brädor under den.

Som ett resultat, om isoleringsskiktet är 100 mm, bör lagrets höjd vara 160 – 180 mm.

Optimal tvärsnittsfördröjning. 150×80 mm, 180×100 mm, 200×150 mm.

Steglagret beror på det rena golvet. Ju bredare styrelsen desto större steg. Om du planerar att lägga brädet 24 mm tjockt är staget 40 cm.

Om grunden inte räcker till för att ordentligt fixa loggen måste du utföra flera stödposter under stockarna och vattentäta ytan.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Vi utför golvet på stockarna:

 • Vi fixar fyrloggar (med ett steg på 2 m), placera dem på fundamentet och stödjande kolumner, som tidigare har placerat ljudisoleringsfogar. Kontrollera de horisontella, säkra ankare med stålhörn.
 • Installera alla andra loggar med önskat steg och fixa dem.

Det är viktigt! Förutom att installationen på grunden av lagret kan installeras på botten av underdelen genom att skära in den. Men det bör komma ihåg att denna metod väsentligt försvagar stråltrimmen.

 • På botten av lagret fixar vi kranialstänger så att det är bekvämt att lägga rullen.

Hur man bygger en stuga med egna händer

 • Vi lägger rullen på 25 mm brädor.
 • Vi lägger ett vattentätt membran med en ångpermeabilitet på mer än 800 g / m2.

Hur man bygger en stuga med egna händer

 • Från ovan lägger vi isolering (mineralull i plattor med en densitet på 35 – 55 kg / m3).

Det är viktigt! Var noga med att lämna ventilationsgapet mellan isoleringen och golvbrädet.

 • Fäst golvbrädorna genom att sätta in spetsen i spåret. Från väggarna gör vi ett streck för en expansionsfog i 1 – 2 cm. Vi fäster den första raden av brädor med en spets mot väggen.

I detta skede är det tillräckligt att skapa ett tillförlitligt stöd under dina fötter. Avslutningen av det färdiga golvet med lack eller andra medel utförs efter att taket och väggarna har avslutats.

Byggande av stugan

Hur man bygger en stuga med egna händer

Storleken på ramställen är vald beroende på tjockleken på isoleringsskiktet i väggarna och på antalet våningar i stugan. Till exempel, om vi ska isolera med ett lager av 150 mm en enstegs stuga, så kan vertikala stativ tas med en sektion av 150×50 mm. Om stugan är två våningar eller med vind, så tar vi virket 150×100 mm.

Hörnposter måste nödvändigtvis ha ett kvadratiskt tvärsnitt, d.v.s. antingen 150×150 för isolering med ett lager av 150 mm eller 100×100 mm för isolering med ett lager av 100 mm.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Längden på stolparna beräknas med hänsyn till det faktum att den optimala höjden på rummet är 2,5 m plus vi lägger till golvpai och materialet i takdekorationen. Resultatet blir 2,8-3,1 m.

Steget mellan stolparna rekommenderas att vara högst 60 cm. I det här fallet beräknas steget mellan stativets axlar och inte kanterna på stången.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Fästningen av de vertikala stolparna till bottenplattan görs på flera sätt: Använda stålhörn och sticklingar, komplett och ofullständigt. Fastsättning galvaniserade skruvar på stål hörn är det enklaste sättet, men det kommer att kräva ett stort antal fästelement. Stiklingar görs på 30-50% av balkens trimning.

Det är viktigt! Om du använder skärningsmetoden för fastsättning av ställ, måste längden väljas med hänsyn till skärets djup.

Oavsett sättet att montera de vertikala ställen, fäster vi dem med tillfälliga klackar, 4 för varje stativ.

Toppskenan är fäst på samma sätt som vi säkrade de vertikala stolparna till bottenskenan, dvs. antingen hörn eller skär. Efter installationen av den vertikala delen av ramen är färdigställd, är det nödvändigt att kontrollera vertikaliteten hos varje rack och den översta rackens horisontella position.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Sedan monterar vi permanenta stubbar, de behövs för större rymdstabilitet i strukturen. Vi fixar dem med naglar.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Vi lägger strålar som överlappar varandra på balkens övre omslag. De fixeras med hjälp av ett snitt, på stål hörn eller perforerade konsoler.

Mantelram och isolering av väggarna i stugan

Konstruktion av ramhytter förutsätter nödvändigtvis att ramen kommer att vara mantlad på båda sidor med slitstarka plåtar eller plattor. OBS, för dessa ändamål används OSB (orienterad strandbräda), DSP (cementbunden spånskiva), SML (glasmagnesitskivor) och brädor.

Det vanligaste materialet för beklädnad av OSB-ramen är att man måste fixa sådana plattor med ett gap på 3 – 5 mm. Lammet på underdelen måste vara helt stängt av plattan. Fönsteröppningen måste också skäras från ett stycke OSB-bräda, utan bildning av leder.

OSB är fastsatt med 4,5 mm självuttagande skruvar med en längd på 50 mm i steg: 10 cm vid plåtens yttre kanter, 15 cm vid plintarnas korsning och 30 cm vid mellanliggande sektioner. 8 – 10 mm inåt från kanten av plåten.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Ryggstugans höger ”paj” väggar (från insidan till utsidan):

 • OSP spis.
 • Ångisoleringsmembran.
 • Isolering (mineral eller basaltull).
 • Superdiffusion membran, som fungerar som en vattentätning och vindruta, men låter ånga passera igenom. Monteras direkt ovanpå isoleringen.
 • Crate för ventilation clearance.
 • Ovanpå kassetterna på OSP-plattan.

Det är viktigt! Varför är det inte nödvändigt att fixa OSB utanför plattan direkt till ramen ovanpå isoleringen? Eftersom OSB har för låg ångpermeabilitet ackumuleras fukt i isoleringsmaterialet, vilket inte kan avlägsnas. Och ventilationsgapet tillåter värmaren att ständigt ventileras. Men det är också nödvändigt att erkänna att denna konstruktion är mindre hållbar och stabil jämfört med om OSBen fästes direkt till ramen. I detta fall skulle de öka styvheten.

Om istället för OSB-plattor att använda annat material med ångpermeabilitet nära mineralull är ventilationsgapet inte nödvändigt.

Hur man bygger en stuga med egna händer

Vid installation av en värmare i en ram skärs den till de önskade storlekarna. Det är lämpligt att lägga i flera lager i en körning för att undvika ”kalla broar”. Till exempel ska ett lager av 150 mm läggas i tre skikt av 50 mm.

I framtiden, på väggarna utanför stugan, kan du utföra någon yta: gips, sidospår, blockhus, målning etc.

Arrangemang av takramsstugan

Hur man bygger en stuga med egna händer

Som det kan ses på bilden som visar ramstugan, är taket i sådana stugor alltid utfört med överhäng av 30-55 cm så att vatten inte läcker in i väggramen. Vanligtvis är det dubbelt lutning eller höft, men vi anser bara den enklaste versionen av ett dubbelt sluttande tak.

Tvärsnittet på taket är valt ut beroende på takets svårighetsgrad och isoleringsskiktet om du planerar att göra en varm vind. Den optimala sektionen är 100×50 mm, 150×70 mm. Steget av spärrar krävs 70-80 cm. De kommer att stödjas på mauerlat, som kommer att vara topp trimstången.

Hur man bygger en stuga med egna händer

För att fästa spärren till mauerlat skärs spärrstängerna i en 5×5 eller 5×6 cm triangel. Förutom att fästa spärren till varandra och till mauerlat måste du göra bultar för större hållfasthet. De bör placeras så låga som möjligt, men så att taket på normal höjd var på vinden (om det var planerat).

Kakan av det varma taket ska se ut så här (från rummet utanför):

 • Inredning.
 • Ångisoleringsfilm.
 • Isolering mellan spjällen.
 • Vattentätande film, eller hellre det ånggenomträngliga membranet.
 • Svarvning.
 • Kontrobreshetka.
 • Takmaterial.

För att fixera lådan och gallret kan bulten vara naglar eller skruvar.

Att utrusta ramstugan med egna händer, måste du komma ihåg den viktigaste regeln: Vid byggande av isolerade väggar ska varje efterföljande lager ha större ångpermeabilitet. Varornas hållbarhet i väggar beror på den. Blöt isolering uppfyller inte dess funktioner och kräver fullständig ersättning.

Relaterade artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *