Installation

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

När du mäter, överväga höjden på din framtida trappa i ett ramhus. vinkeln av dess lutning, antalet steg och deras bredd.

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Sådana system är i regel i elektronisk form. Det finns speciella datorprogram och applikationer som låter dig skapa sådana modeller. Professionella program för byggorganisationer har en 3D-funktion. Även om det inte är nödvändigt för byggandet av mittflygningsstegen, är den vanliga planen på papper tillräcklig.

Standard interfloor trä trappor är installerade på kosourah eller på bowstrings. Skillnaden är så här: böjsträngar är placerade på sidan av stegen och spett är under stegen.

Trappan har vanligtvis två sidobågar. Stegen är monterad på båda sidor. Överväg installationen och installationen av trappan med denna teknik.

Installation av trappan

Ursprungligen utarbetar vi ett detaljerat schema för trappan och dess delar. Förskurna steg från brädor, gör 2 bågsträngar och specialstöd. Därefter är stegen anslutna till bågen. Under varje steg skapar vi en stödbar bar. Alla bowstrings monterade på golvet och till väggarna.

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Kosuar och bowstrings

Spiral trägolv trappor

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Ek spiral trappa

Om du inte kan bygga en trappa i ett trähus med egna händer, kan du välja en färdig spiral trästruktur. Fördelen med denna trappa är att det kommer att avsevärt spara utrymme i huset.

Det är viktigt att överväga att bygga en spiraltrappa sin lutningsvinkel. Om det är för coolt kan det vara hälsofarligt, särskilt om det finns barn och äldre i huset.

Ett enkelt sätt att installera och installera en spiraltrappa är att köpa en redan färdig, uppmätt struktur. Att spara vid installationen ger dig också stora fördelar.

En spiraltrappa består av tre huvuddelar: ett stativ, en räcke och steg. När du väljer ett träd för stegen, välj en ek. Han är inte bara ett av de mest hållbara materialen, men har också en vacker utsikt och utmärkt prestanda.

Innan du köper en spiraltrappa, mäta dimensionerna i detalj för att välja rätt design för ditt hem. Det finns ett annat alternativ – att anställa en specialist som ska göra alla mätningar själv, och därefter göra en order för trappan. Om du har färdigheter i konstruktion, kan du göra stegen själv, bara beställa rack och räcken. Vanligtvis ställer rack och räcken på beställning chiseled, även om det också är rektangulärt.

Enheten är en spiraltrappa

– På ena sidan är stegen fäst på stativet och å andra sidan har de hål för räcken.

– Rackar oftast metall. De har en fläns till vilken stegen är fäst.

– Den vanligaste konstruktionen av trappan – ”i anka steg.” Det förutsätter en speciell form av steg.

– Rack monterad mellan golv. Den är fastsatt på golvet med fästbultar.

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

– Efter installation av stället, installation av steg. Avståndet mellan stegen ska inte överstiga 20 cm. Detta är nödvändigt för din säkerhet. När du installerar och installerar steg räknar du så att trappans sista steg passar exakt till golvet på andra våningen.

I spiraltrappen, som i marschen många dekorativa element och detaljer. Och varje uppsättning har sina egna dekorationer och olika delar och fästelement. När du installerar och installerar en enkel mellanslagsstege, är beräkningen annorlunda, öppningen är rektangulär. Öppningen vid spiraltrappen är en cirkel.

Om du väljer att beställa en färdig trätrappa, kontakta då ett bevisat och pålitligt företag med bra recensioner. Köp en färdig trä stege eller gör det själv med egna händer är upp till dig.

Trappfärgning

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Målning av trappan är indelad i tre huvuddelar:

– Förberedelse av alla delar av trappan

– måla trappan och dess delar

– målar trappan med en skyddande lackbeläggning

Innan du börjar arbeta måste du förbereda varje del av trappan för målning. Och det betyder: kitt och polering av trappan. Putty behöver producera speciella blandningar för trä. Användningen av föreningar som inte är lämpliga för trä är strängt förbjuden.

När det puttied lagret har torkat, fortsätt att slipa ytan. Slipning går i två steg. Det första steget är grovt, det kallas också ytligt. Efter det måste du vänta några dagar. Du kommer att märka att villi-formen på trädets yta. Blås med luft före den andra slipningen.

Efter avslutad slipning blir arbetsplattan helt jämn och smidig. Nu är du välkommen att börja applicera den första beläggningen.

Innan du börjar måla, applicera ett lager primer på trätrapporna. Och bättre att välja en primer i linje med färgen.

Vid val av färg stoppa din uppmärksamhet på alkyd- eller uretanbeläggningstyper. Dessa färger är idealiska för trappuppgången. Välj ljustoner från färgområdet.

Om så önskas, kan du istället för färg använda impregnering. eller använd en fläck eller lack. Fördelarna med fläcken är att den perfekt framhäver och belyser trädets unika mönster. Din trappa kommer att se perfekt ut. Välj en fläck med lack. Och spara inte med inköpet. Ju bättre färgkompositionen desto längre kommer stegen att vara. Stain är inte bara en dekorativ finish utan också skydd från olika faktorer.

Efter att färgen har torkat, applicera en topplack av lack. Välj matt eller halvmatt lack. Lackering utförs i tre steg. Och innan varje efterföljande applicering av det föregående lagret av lack bör torka. Om luftbubblor bildas på lacken, sanda dem i slutet av målningen.

Video om produktion av raka trappor

Spiraltrappa produktionsvideo

Hur man gör en trätrappa med egna händer

När man bygger ett hus är det ofta nödvändigt att bygga en stege. Trots allt innebär de flesta av projekten närvaro av andra våningen. Trappor mellan golv kan byggas av olika material. Träet är dock en av de enklaste, miljövänliga och bekväma. En nybörjare kan hantera dessa saker.

Naturligtvis kommer arbetet att ta lite tid. Arbetet kommer dock snabbt att löna sig, eftersom designen, gjord med själen, kommer att tjäna i många år till ägarens glädje. Dessutom är byggandet av trappan med egna händer – det här är en betydande besparing.

Typer av trätrappor

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Totalt finns det två huvudtyper av trätrappor:

Marchande trappor är det enklaste, därför är det bäst att börja bygga en konstruktion för byggandet av en sådan struktur. Spiraltrappor är mycket komplexa, de kräver noggranna beräkningar och mätningar. Ett misstag – och designen kan misslyckas.

Marching stegar delas i sin tur i två typer: en-mid-flight och två-mid-flight. Båda typerna är inte så svåra att göra dem själv.

Rak trappa

Innan du gör en trästege med egna händer, måste du köpa material och förbereda verktyg.

Från de material du behöver ta:

 • tjocka brädor (de går uppför trapporna);
 • stänger med tillräckligt stort tvärsnitt (ca 40 mm);
 • skruvar.

Innan du gör en trätrappa, måste du definitivt överväga sin design på papper.

Det skulle vara väldigt oklokt att bygga utan ritning, så det är nödvändigt att vidta mätningar och göra en approximativ plan innan du bygger trappan.

Vid mätning är det nödvändigt att överväga:

 • stegehöjd;
 • lutningsvinkeln hos strukturen;
 • antal steg;
 • bred.

Du kan göra ett liknande system i elektronisk form. Det finns speciella datorprogram som låter dig skapa sådana modeller. Professionell programvara för byggnadsändamål kan till och med ha en 3D-funktion. Det är emellertid inte nödvändigt – att skapa ett sådant tydligt exempel vid beräkning av en enkel stege.

Bowstring eller kosour?

En enkel trappa kan installeras på kosourah eller på bowstrings. Skillnaden är att bågsträngarna ligger på sidan av stegen, och strängarna är under stegen.

En enkel trappa har som regel två sidobågar. Steg är monterade på båda sidor. Konstruktionen som beskrivs här kommer att ordnas på detta sätt.

 1. Hur man bygger en trätrappa med egna händer

  Stegen på en stege på bågar Ett detaljerat diagram över stegen och var och en av dess delar ritas upp.

 2. Du måste först klippa stegen från planken, göra 2 bågsträngar och stödstänger.
 3. Steg ansluter med sträng. Under varje steg måste du skapa en stödjande bar.
 4. Bowstrings monterade på golvet och väggarna.

Måla trappan

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Målning Hela processen för färgning av trappan kan delas in i tre delar:

Först måste du förbereda varje del av trappan för målning. Detta innebär två typer av arbete: puttying och slipning. Hård kitt tillverkas av speciella blandningar som endast är avsedda för trä. Användning av föreningar som inte passar under trädet är förbjudet.

När kittskiktet är torrt kan du börja mala ytor. Slipning sker i två steg. Det första steget är grovt, ytligt. Efter det måste du vänta ett par dagar. Det kommer snart att märkas att villi stiger upp på träytan. Innan den andra slipningen behöver de blåsa luft.

Efter slipning blir styrelsen helt platt och jämn. Nu kan du gå vidare till beläggningen.

När trappans yta är klart för golvet måste du bestämma vad det ska bli. Innan du målar trätrapporna med färg, applicera ett lager av primer. Det är bättre att välja en primer i tonen för att måla kompositionen.

Valet av färg är bättre att producera bland alkyd och uretan typer av beläggning. De är idealiska för att måla trappan. Från färgerna är det att föredra att ta något ljus.

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Elements Om det finns en önskan är det istället möjligt att använda träfläck i stället för färg. Fördelen med fläcken är att den perfekt framhäver det unika mönstret av trä. Trappor ser bara bra ut. Naturlig teckning är alltid att föredra. Varför gömma det med färgkompositioner när det själv kan fungera som dekoration.

Stain kan väljas tillsammans med lack. Vid köp är det lämpligt att inte spara. Ju bättre kompositionen desto längre är konstruktionen att tjäna. Trä fläck – inte bara dekorativa möbler. Denna förening skyddar perfekt mot olika faktorer.

När färgen har torkat, appliceras en ytbehandlingskikt på ytan. Det är bättre att välja mattlack, och en semi-matt sort är också lämplig. Larnering görs vid en stege i tre steg. Kompositionen appliceras tre gånger, och före varje ny applikation bör det föregående skiktet torka väl. Om bubblor har bildats på lacken ska de slipas.

Spiraltrappa i huset

Hur man bygger en trätrappa med egna händer

Om du fortfarande vill göra en spiraltrappa i huset. då kan du prova det enklaste installationsalternativet. Fördelen med denna design är att det sparar mycket utrymme.

Vid byggnad är det viktigt att ta hänsyn till att trappan inte visar sig vara för brant. Om det finns äldre och små barn i huset är det mer rimligt att vägra en sådan konstruktion, eftersom det kan vara farligt.

Det enklaste sättet att installera en spiraltrappa är att köpa en färdig, redan utmattad uppsättning och bara montera den. Att spara vid installationen ger också stora fördelar.

Spiraltrappens konstruktion består av tre huvudelement: rack, räcken och steg. Steg är bättre att välja ek. De är inte bara en av de mest hållbara, men har också höga estetiska egenskaper. Morän och termoel ser också bra ut.

Innan du köper är det nödvändigt att mäta måtten på den framtida stegen för att välja designen exakt för ditt hus. Ett dyrare alternativ är att anställa en specialist som kommer att mäta allt själv och sedan lägga en order för designen. Om du har färdigheter att arbeta i konstruktion, kan du göra stegen själv, bara beställa racket och räcken. Räcken med räcken är oftast metall, men det finns också trävarianter.

Ladder enhet

 1. Steg på ena sidan har plats för fastsättning på hyllan. Å andra sidan finns ett hål för räcken.
 2. Racka oftast metall. Den har en fläns till vilken stegen är fäst.
 3. Den enklaste utformningen av spiraltrappen är ”i anksteget”. Det förutsätter en speciell form av steg.
 4. Rack monterad mellan golv. Den är fastsatt på golvet med fästbultar.
 5. När hyllan är installerad kan du börja installationen av steg. Avståndet mellan dem ska inte överstiga 20 cm. Detta är nödvändigt av säkerhetsskäl.

Vid montering av stegen är det nödvändigt att beräkna så att den senaste går precis till golvet i övervåningen.

Spiraltrappan har också många dekorativa detaljer. Och varje uppsättning kan ha sina egna dekorationer och olika fästanordningar. Vid installation av en vanlig trappa utförs beräkningen annorlunda, öppningen är här rektangulär. Vid spiraltrappen är trappan en cirkel.

Du kan lära dig mer om processen att bygga trätrappor i följande videor:

Om du fortfarande beslutar att beställa tillverkning av trätrappor till andra våningen, kontakta ett bevisat företag med bra recensioner, jämföra priserna på trätrappor. Köp färdiga trappor eller gör din egen att bestämma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *