Överlappar

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Enheten på den vertikala fönsterdörraren på taket

Plus det här fönstret: nära det kan du stå i full tillväxt. Men de släpper in mindre ljus, lättnad blir svårare och taket blir mer problematiskt.

Ett inbyggt fönster används vanligen om de gör en utgång till balkongen genom den. I andra fall är den här metoden inte det bästa alternativet: det är lite ljus, skuggorna är mycket djupa, vilket är tröttsamt för ögat, men geometrin blir också mer komplicerad, men inte i samma utsträckning som i föregående version.

Det enklaste sättet är att göra ett fönster i slutet av vinden. I det här fallet behöver du inte en förstärkt ram eller förstärkt glas. Det är ganska nog bara högkvalitativt glas. Det är det här alternativet som oftast ses i landstugorna: det här är det billigaste alternativet som lätt kan förverkligas för hand.

Rafter system

Vid självbyggande av privata hus med mansard, väljs vanligtvis ett brutet tak. Det låter dig få ett rum med ett stort område, större än under gaveln.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Med samma bredd på basen (huset) erhålls mansardrummet under det trasiga taket mer än under den vanliga gaveln. Takfläktssystemet blir mer komplicerat, men ett taktak med vindsvåning under ett sluttande tak är fortfarande mer populärt

Utformningen av det trasiga taket är sådant att överhängen sänks ganska låg vilket ger huset ett intressant utseende. Men takets långa överhängning tjänar inte bara en dekorativ roll. De täcker fortfarande den övre delen av väggen från nederbörd och avledar huvuddelen av vattnet från fundamentet. Även när du planerar måste du ha i form som med starka vindar, ökar de vindkraft. På grund av detta är det nödvändigt att använda mer kraftfulla brädor och balkar. Eftersom takets överhängning är vald utifrån flera överväganden, vars huvudsakliga väder är väderförhållandena.

Tiltvinkel

Det beror på takmaterialet, men mest av allt – på regionen och väderförhållandena. Den klassiska versionen visas i figuren: de nedre backarna i förhållande till vinden planeras med 60 °, de övre – vid 30 °. Baserat på dessa data och parametrarna i din byggnad kan du beräkna alla längder. Bara det är värt att överväga att enligt SNiP kan takhöjden på vinden inte vara mindre än 2 m. Sedan är det per definition detta loft. Bekvämt kommer personen att känna sig om taket höjs till en höjd av minst 2,2-2,3 m. Baserat på detta, beräknas enligt de geometriska reglerna de önskade längderna.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Klassiska lutningsvinklar

I den klassiska versionen kan inte belastningen från nederbörd på sidoytorna beaktas. Nederbörd kan endast hållas på den övre delen, vars vinkel är mindre än 45 °.

I allmänhet sträcker sig sidoväggarnas lutning vanligtvis mellan 45 ° och upp till 80 °. Ju brantare sluttningen desto mer segel den har, det måste beaktas: i områden med starka vindar är det bättre att göra mer plana tak. Då kommer vindbelastningarna att uppfattas mycket bättre.

Typer av taksystem av brutna tak

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Konstruktion av ett brutet taktak – en av varianterna av trussystemet (den vanligaste)

För tillverkning av en trasig takram använder de ofta timmer från furu. Karaktären är minst 2. Valet av snitt av trä och brädor beror på takets storlek, valda takbeläggningar (vikt), vind- och snöbelastning i regionen och installationsarbetet för stegar. Alla dessa parametrar tas med i beräkningen. Tekniken är föreskriven i SNiP 2.08.01-89 och TCP 45-5.05-146-2009.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Ett av alternativen för att bygga en ram med hängande takfästen

Ovanstående i figuren kommer att leda en ritning av en ram med hängande spärrar. Det kan endast genomföras om basen av den övre triangeln inte är mer än 4,5 meter (i detta fall är det bredden på vinden). Om det är mer, är det nödvändigt att göra snedspetsar som borde ligga på stödväggen i mitten (vinden kommer att delas upp i två delar av en rad strålar).

En annan version av den övre delen avbildas i bilden nedan (bilden är klickbar). I detta fall förstärktes sidostängerna. De ökar väsentligt systemets styvhet.

Det finns ett andra sätt att uppnå en liknande effekt – att upprätta sammandragningar – i figuren beskrivs de bara av knappt synliga linjer. Längden på sidoslagbenen är uppdelad i tre, på dessa ställen bestäms sammandragningar. De kommer att behövas om taket kommer att ha en betydande vikt.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Alternativet för ett slitsaggregat i systemet, med stag som stärker systemets styvhet

För en liten byggnad i razorov kan takets ram generellt vara enkelt: överst finns två hängande häftappar, en puff, golvbalkar, pelare och sidespärrar (i bilden nedan).

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Konstruktion av ett trussystem av ett brutet taktak för ett litet hus

Hur man beräknar ett brutet tak

Mansardbrutet tak av ett litet hus (bredd inte mer än 6-7 meter) byggdes så många gånger att vi, baserat på erfarenhet, kan säga vilka material som ska användas. Många parametrar är beroende av andra material. Till exempel är installationsstegets spärrar bundna med isoleringsparametrar. För att hålla avfallet så lite som möjligt var installationen lättare, det är nödvändigt att avståndet från ett rack till det andra är något mindre än isolationsbredden (20-30 mm). Så, om du ska använda mineralull, är dess bredd 60 cm. Sedan måste ställen installeras så att klyftan mellan de två angränsande är 57-58 cm och inte mer.

Bredden på brädan för trissfoten bestäms återigen på grundval av isolering. För Rysslands mittzon är den nödvändiga tjockleken av basaltull 200-250 mm. Detta är inte allt. För att isoleringen ska kunna torka behövs ett ventilationsspalt på 20-30 mm (utan det kommer kondensat gradvis att riva ut i träet och göra mineralull oanvändbar). Totalt visar det sig att bredden på kardborrebenet ska vara 230 mm. Styrstyckets tjocklek – inte mindre än 50 mm. Det här är i regioner med mjuka vindar och inte särskilt tunga snöfallar. Sammanfattningsvis, för alla spärrar – ås och sida – obligatoriskt bräda 230 * 50 mm.

Om timmer med sådana egenskaper visar sig vara för dyra, kommer det att vara möjligt att göra isolering i två riktningar: en del längs spärren, en del som har fyllt kassen, över. Det är möjligt att lägga minst 100 mm basalt bomullsull, därför kan du ta ett standardbord på 50 * 150 mm och lämna ett ventilationshål på 50 mm, eller beställa en icke-standard 130 * 50 mm. Det här är en look som är mer lönsam för pengarna.

För rack och balkar är det bättre att ta en bar på minst 80 * 80 mm, bättre – 100 * 100 mm. Speciellt i områden med svåra väderförhållanden – med kraftigt snöfall eller starka vindar.

Beställa mer exakt beräkning från experter. Det här är en lång process som består av att samla laster från takmaterialet, strukturelementen själva, vind- och snölast. Därefter finns det enligt en viss formel ett urval av element. För mer information om hur beräkningen utförs, se följande video.

Mansard tak gör det själv: installationsproceduren

Enheten på mansardtaken skiljer sig inte från standardversionen. Om huset är av trä eller timmer, kan du använda den övre kronan som en mauerlat. Den är endast förbehandlad genom impregnering med höga skyddande egenskaper.

Om väggen är gjord av skumblock, är ett förstärkt monolitiskt bälte placerat ovanpå det. På en tegelvägg eller gjord av rockrock, andra liknande material, är anordningen av ett sådant bälte valfritt. På väggen placeras i två lager av vattentätning, och på toppen – antiseptiskt behandlat virke – 150 * 150 mm eller logg. Den är säkrad med inbäddade dubbar.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Så här monterar du strömplattan och trussbenen

Vid montering använder alla element långa naglar – minst 150 mm långa. På de mest kritiska ställen är det bättre att ansluta tre eller flera element till bultar eller dubbar med dubbelsidiga trådar. Det är önskvärt att stärka alla leder med stålplattor eller hörn.

Första sättet

Monteringsbultar mansardtak gör på två sätt. Den första: samla delar på marken, sedan i färdig form höja uppåt. Där, den första som exponerar de extrema strukturerna som blir gables. De sätts vertikalt fast. Det är ofta bekvämare att fixa dem med långa staplar som är fastspända på väggen (tillfälligt). Följande monterade strukturer sätts in i de beredda indragningarna i mauerlat (de är gjorda med önskad tonhöjd). De sätts vertikalt, försiktigt fixerade. Vid behov installera ytterligare tillfälliga stag som låser dem i önskad position. Sidostrålar är installerade.

Hur man bygger ett sluttande tak på detta sätt, för att samla noder, se videon nedan.

Andra sättet

Den andra metoden – byggandet av ett brutet tak konsekvent samlar in elementen direkt på platsen. Denna metod är mer lämplig om konstruktionen är stor och kan monteras, den kan endast lyftas med specialutrustning (kran).

Första golvbalkarna. De är fästa på stället och åtdragning, placera tillfälliga strängar, håll dem i vertikal riktning. Därefter monteras truss övre och sido benen, och fästen och axlarna är installerade.

Under installationen observeras följande sekvens av åtgärder: Först ställs de extrema elementen först och ställs in i önskat läge, ordentligt fastsatt. Använd vid behov tillfälliga stöttor. Mellan dem kommer fiskelinjen, repet, strängen, som kommer att fungera som riktlinje för installation av alla efterföljande element, dras. Med detta enkla drag kan du få den perfekta geometrin (glöm inte att kontrollera lutningsvinkeln, vertikaliteten eller horisontalen).

Ovanpå rackens fästen fixar du – stänger, där sidostängerna är fixerade och på vilka åtdragningen av den övre triangeln är installerad. Åtdragning fäst med metall hörn. Eftersom strålarna är långa, såger de. Detta elimineras ytterligare – efter monteringen av övre trussbenen – med hjälp av vertikala balkar med fast eller justerbar höjd. Och tillfälligt kan de läggas upp med ställningar (för att inte dra hela systemet).

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

En av stadierna att bygga ett mansardtak gör det själv

För att göra det lättare att motstå den önskade vinkeln när du monterar sidoskruvbenen, gör mallar, vilket gör zapily. Men eftersom geometrin av självbyggda byggnader sällan är perfekta, kan en justering behövas. För att kontrollera den resulterande lutningsvinkeln från flera brädor slås ett ytterligare mönster ned, vilket används för att verifiera installationens korrekthet.

Om standardlängden av timmer – 6 meter – räcker inte, eller beställa önskad längd (dyrt nöje) eller ökning. Vid byggnad naglas två brädor med en längd av minst 0,6 meter (30 cm på vardera sidan av leden) till foget. De spikas på båda sidor eller används med bultar.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Tillförlitligt sätt att bygga spärrar. Längden på ”patch” – minst 60 cm

Efter installationen är sidostängerna kvar för att installera toppen. För dem är en mall gjord, förtvättad på marken och installerad på toppen.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Nästan färdig ram

Övre delen kan tillverkas på olika sätt. Dess struktur beror på bredden på basen. Hur man gör det, titta på bilden nedan.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Hur kan du göra en övre triangel på ett sluttande tak

Eftersom anordningen av det mansardbrutna taket inte åstadkommer närvaro av en ås, är en stång fäst i mitten som hållarna är fastsatta, vilket fixar triangeln i önskad position.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Den övre delen är fastsatt av hack, spikad i baren i mitten

Ha det kan anses att mansardtaket är monterat med egna händer. Det är fortfarande att montera takmaterialet och värmningen (du kan i denna ordning, samtidigt). Egenskaper av isoleringstak beskrivs här.

Noder och deras ritningar

När trussystemet installeras kan det finnas frågor om montering av noder – skärningspunkten och anslutningen av flera konstruktionselement. På bilden ser du ritningarna av nyckelanslutningar.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Hur man gör anslutningselementen truss system broken roof

Den andra versionen av anslutningssidan av spjällen och den övre triangeln. För mer pålitliga fästbultar används.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Hur man gör monteringen av den övre triangeln och takfoten på taket med egna händer

Metoder för att fästa trussben till mauerlat eller, som i detta fall, till sidostrålen visas i figuren nedan. För att göra det lättare att montera ett tungt element, är en dragkrok (bar) spikad på spjället nedan, vilket begränsar rörelsen: brädet ligger mot kanten och förhindrar att det faller under.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Flera alternativ för att fästa spärrar till mauerlat

Oberoende konstruktion av ett trasigt tak

Mansard takläggning är en effektiv lösning för en rationell och elegant expansion av bostadsutrymmet. Byggandet av ett sluttande tak är ett ekonomiskt lönsamt och välgrundat företag idag, vilket gör att utvecklaren kan få nästan ”för ingenting” värdefulla bostadsmätare.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Fördelar och nackdelar med ett trasigt tak

Innan du bygger ett brutet tak med egna händer, låt oss ta reda på dess främsta fördelar och nackdelar.

 • Taket kan byggas på infrastrukturen i en gammal bostadsbyggnad.
 • ökning av bostadsytan på grund av användning av vinden;
 • byggnaden får ett komplett och unikt utseende;
 • vind kan byggas i en eller två nivåer;
 • minskning av värmeförluster genom taket av strukturen, vilket resulterar – i vintertid, minskning av energiförbrukningen.
 • Minskade höjden på väggarna, som orsakas av sluttande tak.
 • krävande och komplexa teknologier för hydro och värmeisolering;
 • Inomhusbruk av takfönster, som är betydligt dyrare än konventionella motsvarigheter.
 • ackumuleringen av snö på vintern på takfönster leder till en minskning av insolation i rummet.

Härifrån följer det om det är korrekt att göra ett trasigt tak, då kan många nackdelar undvikas och lönsamheten blir uppenbar.

Krav på byggande av brutna tak

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Byggandet av ett brutet tak är en tekniskt svår process som måste utföras av yrkesverksamma eller personer med tillräcklig skicklighet och erfarenhet av denna typ av arbete. Byggandet av ett trasigt tak med egna händer under makten hos en person som redan har viss erfarenhet av taket, men en exakt specialist bör göra en exakt beräkning av det trasiga taket. Nybörjare att ta hänsyn till alla subtiliteter och nyanser kommer att vara omöjliga.

Innan du bygger ett trasigt tak måste du veta vad kraven för det innebär:

 • höjden på vindsutrymmet bör vara minst 2,2 m;
 • ventilation bör vara effektiv från takfot till ås dålig ventilation kan leda till ackumulering av kondensat i takytan och eventuellt läckage.
 • takläggning bör ha en liten andel och tillräcklig praktiskitet;
 • det är nödvändigt att konstruktivt tillhandahålla en ökning av ytterligare belastningar på strukturens väggar;
 • vindisolering bör ges särskild uppmärksamhet; Det finns ingen värmekudde över den, så det finns den största värmeförlusten i det än i rummets nedre våningar;
 • brandsäkerhet måste säkerställas genom behandling av träkonstruktioner med brandskyddsmedel och antiseptika.

System av truss system av ett brutet tak

Huvudskillnaden mellan brutna tak är att de bara kan använda två typer av spärrar. Enbart naslon-spärrar, som är installerade på alla rampar eller naslon-spärrar, används på nedre backarna och på de övre ramparna.

Innan du gör ett brutet tak måste du bestämma lutningsvinklarna för takets nedre och övre sluttningar. Den optimala vinkeln på det trasiga taket för de nedre sluttningarna är 60-70 ° och för de övre 15-30 °.

Det finns tre huvudordningar:

 1. Rätvinklade trianglar placeras längs väggarna och binds med sammandragningar så att de inte förlorar stabilitet från laster. Racks utför funktionen för en ram för framtida väggar. Rektangulära trianglar utförs enligt schematiska naslon-spärrarna. Underifrån lutar de på mauerlat. Från ovan mager de med hängande trianglar, där puffen tjänar som en stråle för vinden.
 2. Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv
 3. I detta schema visas, för att öka takkanten, takflänsens botten utanför ytterväggen och vilar inte på mauerlat utan på golvbalken.Subrafterbenet (stutet) måste installeras under takfläkten. Skär rack i golvbalken till ett djup av högst 30% av golvbalkhöjden.
 4. Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv
 5. I denna design görs nedre trianglar som i det första eller i det andra schemat, och toppen är ersatt av ett överlagssystem. Den bout som förbinder de nedre trianglarna är också det stödande golvet för toppen av den övre triangeln.
 6. Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Installation av ett trasigt tak

Taket med ett sluttande tak är en modulformad konstruktion där laminerad spjäll utför funktionen av takets nedre sluttningar och takets övre sluttningar kan vara tillverkade av hängande eller glaserade spärrar.

Innan du gör ett brutet tak med egna händer, är det nödvändigt att bearbeta träelementen på taket med speciella lösningar av brandskyddsmedel och antiseptika!

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

För element i trussystemet väljer du trä från barrträd med en vattenhalt av 18-22%.

Hur man bygger ett sluttande tak, steg för steg instruktion:

 1. Golvbalkar och kraftplatta är installerade. Strålarnas tvärsnitt beror på de belastningar som verkar på den. Vanligtvis tar du brädor med dimensioner på 150 × 50 eller 100 × 200 mm, singel eller dubbel, det beror helt på spännens bredd och avståndet mellan angränsande angränsande strukturer. Under mauerlatet ingår vattentätande lager av takmaterial eller takmaterial.
 2. Racks är stående vertikalt utsatta. Först installerar du det extrema stället, sträcker strängen mellan dem och lägger resten av mellankolven. Racks är fasta med tillfälliga stöttor. Avståndet mellan angränsande ställen bör inte överstiga två meter. Höjden på ställen är cirka 100 mm högre än den önskade höjden på det färdiga taket i rummet.
 3. På toppen av rack monterar du bälgarna från brädet och installerar de återstående återstående rackarna. De resulterande strukturerna utför funktionen av sidoväggar på vinden.
 4. Därefter fästs bultarna (åtdragning) på balkarna, till exempel med hjälp av takhöjder. När bulten är installerad, placeras ett tillfälligt stöd under var och en av dem, ungefär i mitten, för att undvika sagging. Detta är gjort så att när du installerar de övre spjällen kan du gå igenom puffarna, utan att oroa dig för att de kan bryta. Efter att ha installerat alla puffar måste de vara bundna med ett bräda för att bli av med saggning. Byggandet av gården blir hårdare. Brädet är installerat inte strikt i mitten, utan förskjuts från centrum i någon riktning med 200 mm.
 5. Börja med att installera underbenen. Markera först sin framtida plats på Mauerlate. Steget mellan spjällen ska vara 1-1,2 m. För bekvämt arbete är spärren gjorda enligt en färdig mall med nödvändig övre gash. Bottenvippan är märkt på plats och sedan är spärren monterad. Efter att ha monterat den extrema häftet mellan dem sträcker de garnet för att underlätta ytterligare installation.
 6. Installera sedan de övre spjällen. Som med de nedre spjällen för enkel montering gör mallen. Om taket är stort, ska du försäkra dig om att de övre spärren monteras på åsen. Om takets längd är liten – 8-10 meter, då kan du få genom att installera stagen.
 7. Om projektet föreskriver installation av fönster (det rekommenderas att ta minst 1/8 av den totala ytan på vindusrummets sidoväggar under fönstren), förstärkas spärren dessutom med tvärgående stänger.
 8. Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv
 9. Därefter sätter vi på gaveln, varefter takets ram kommer att vara fullt förberedd.

I slutet av denna artikel rekommenderar vi att du bekantar byggandet av ett trasigt tak: en video om hur du gör det korrekt.

Isolering, hydro och ångisolering av ett trasigt tak

En gång monterad ram, fortsätt till arrangemanget av takpannan. För det första är ångspärrmaterial fäst. Det är nödvändigt att förhindra penetration av ånga i det isolerande skiktet. Då finns det isoleringsläggning. Basaltisolering används oftast som ett material. Det finns speciella krav för värmeisolering. Det kan bestå av flera skikt som överlappar för att förhindra eventuella ”broar” av förkylning.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Ta en liningisolering på ett ansvarsfullt sätt! Dåligt genomförd isolering kan leda till termisk ”nedbrytning”, vilket negativt påverkar bekvämt boende på vinden.

Isoleringstätheten ska vara minst 35 kg / m 3. En sådan densitet är nödvändig för styva anslutningar och bevarar det isolerande materialets geometriska form så att den inte krymper och trycker på branta backar.

Använd inte rullad isolering med en densitet mindre än 35 kg / m3. Med tiden deformeras denna isolering, vilket skapar tomma håligheter inne i taket, vilket leder till frysning!

Ett vattentätt andningsbart membran läggs ovanpå isoleringen. Det låter dig hoppa över isoleringsparametrarna medan du håller vattenkolonnen.

Hur man bygger ett trasigt tak gör det själv

Inte mindre viktigt är ventilationen av takytan från takkanten till åsen. Det resulterande kondensatet, från yttre och inre temperaturfluktuationer, måste avlägsnas genom naturlig blåsning och torkning. I komplexa tak med många kinks och dalar är det lätt att göra ett misstag och göra otillräcklig produktion. Som en konsekvens kan lokalt kondensat ackumuleras i dåligt ventilerade områden och läckage kan uppstå.

Det sista steget är att installera taket. Arrangemanget och installationen beror på vilken typ av takläggning som helst.

Hur man bygger ett brutet tak med egna händer: En video om hur man gör det rätt.

Från det här materialet lärde du dig hur du gör ett sluttande tak på rätt sätt. Genom att följa dessa rekommendationer och installationsprocedurer, kan du undvika blunders och bygga ett vackert och praktiskt tak.

Relaterade nyheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *