Laminat

Hur man gör en ångspärr väggar

Under byggandet av huset bör särskild uppmärksamhet ägnas åt högkvalitativa ångspärrväggar, eftersom fukt, vilket medför formning av mögel och mögel, kan orsaka strukturfel.

Fukt kan uppstå på grund av att väggisoleringstekniken har brutits eller kondensatbildning vid gränsen mellan värme och kyla. Därför är det nödvändigt att tillhandahålla högkvalitativ ventilation för att bli av med rå luft. Tyvärr, under vintersäsongen är denna metod irrationell, eftersom det blir för kallt i rummet (undantag är hus av tegel och trä). I alla andra fall krävs en ångspärr.

Hur man gör en ångspärr väggar

Varför behöver vi ångspärrväggar

Andasmaterial som används för väggisolering kan orsaka bildandet av effekten av en fuktkondensor. På grund av absorptionen av fukt genom isolerande ämnen uppstår sönderfallet av material och deras ytterligare förlust av deras egenskaper. Med tiden börjar dessa platser att flytta bort tapet, sprickad gips och mögel visas.

Flerskiktsväggar och en ventilerad fasad behöver också tillhandahålla högkvalitativa ångspärrar. Dessutom är det lämpligt att tänka i förväg om det året runt ventilationssystemet, vilket är en förutsättning för att skapa ett optimalt mikroklimat i rummet.

I processen med ångspärr används material som kan lämna fukt ute, men samtidigt passera genom hela luften (på grund av mikroskopiska porer). På grund av detta kan ångspärrsystemet kompletterat med ett högkvalitativt ventilationssystem helt lätta rummet från fukt.

Varning. Inkludera ångspärrväggar i förteckningen över arbeten ska endast vara fallet när det gäller byggandet av bostäder från andningsbara material.

Material för ångspärr

Ångisoleringsmaterial är uppdelade i flera typer:

 • plastfilm med en tjocklek av 0,1 mm. Ett av de mest budgetmedel för ångspärr, inte utan dess nackdelar. Som ett resultat av användningen av detta material reduceras luftförskottet till ingenting, varför väggarna slutar andas. Vissa människor rekommenderar att stansa filmen, vilket är fundamentalt fel, eftersom det i sådana fall upphör helt och hållet att utföra sin funktion;
  Hur man gör en ångspärr väggar
 • speciella parisoleringsmastik. Materialet som appliceras före slutänden passerar luften väl, men låter inte paret komma in;
 • membranfilm – en av de senaste lösningarna inom konstruktion, som klarar av sin uppgift. Luften passerar i önskad volym, ångan är inte tillåten genom, tack vare vilken isoleringen är helt skyddad.
  Hur man gör en ångspärr väggar

Ångspärr av ramhusets väggar

Isoleringen i sin volym tar ungefär tre fjärdedelar av väggarna i ett ramhus, vilket i sin tur ytterligare ökar behovet av att säkerställa kvalitetsångar av denna typ av bostad. Svagt ångspärr kan inte bara negera hela effekten av isolering, men resulterar i slutänden på att strukturen förstörs.

Väggkakan i ramhuset ska innehålla:

 • yttre trim av huset;
 • vatten- och vindisolering;
 • ett skikt av isolationsbredd på ca 150 millimeter, vilken är placerad mellan ramställen;
 • ram;
 • ångspärrmembran;
 • interiör trim.

Med hjälp av en bygghäftare bör ångspärrskiktet fästas ordentligt på ramhöjderna och rörledningarna. Därefter måste du försiktigt försegla lederna med hjälp av tejp.

Vid fixering av ångspärrfilmen rekommenderas att du följer vissa regler som förbättrar effekten:

 • För att säkerställa högkvalitativ ventilation av väggar och ett optimalt mikroklimat installeras membranet uteslutande på värmeisoleringsskiktets insida.
 • Ångspärren får inte fixeras på båda sidor, eftersom ytterskiktet fungerar som ett skydd mot fukt, men inte mot ånga. I sin tur måste ångspärren och den inre sidan av fuktbarriärfilmen passera luft, vilket ger ventilation, torkning och ventilation av isoleringsskiktet.
  Hur man gör en ångspärr väggar

Varning. Vissa experter hävdar att när man använder skum och ekowål som värmare behöver man inte åstadkomma en ångspärr, eftersom dessa material själva är resistenta mot fukt och kondensat. Faktum är att bristen på ett ångspärr kan orsaka problem med inre foder, eftersom ånga stannar där, vilket medför att kondens bildas.

Ångspärr av trähusväggar

Trä är ett byggmaterial som drabbas av de negativa effekterna av fukt mest. De enda undantagen är de fall då hus är byggda av limmade eller rundade vedar. Ett sådant träverk genomgår redan all nödvändig träning på själva produktionen (den torkas och justeras till en klar geometrisk form), vilket ger en hög täthet och bildar en naturlig barriär mot fukt.

Vanligtvis trä som används vid byggandet av hus torkar under mycket lång tid. Perioden för fullständig torkning av materialet kan nå fem år, under vilken (särskilt i det första året) de mest märkbara deformationerna uppträder med trädet. Dessa inkluderar:

 • gradvis krympning av väggarna;
 • utseendet av sprickor i väggarna;
 • Ändring av loggstorleken;
 • gradvis förändring i form av stockar.

Denna naturliga process följs alltid av bildandet av olika defekter. Detta problem kan lösas genom att installera ett värmeisoleringssystem, som är indelat i externt och internt.

Hur man gör en ångspärr väggar

Ångspärrväggar. instruktion

Ångspärr av trähusmurar utanför

När externisolering av en trähuskakaskonstruktion är enligt följande:

 • Till att börja med läggs en ångspärr på loggen, vilken måste placeras överlappande, med kanter som sträcker sig över varandra med ca 2 centimeter. Fogar måste försiktigt förseglas med självhäftande tejp, och folien måste förseglas med metallband.
 • Sedan läggs ramen, vilken traditionellt är gjord av en bar. En värmare är fäst vid detta skikt, vilket är noggrant skyddat med vattentätande material;
 • Slutligen krävs slutbehandling.

Ångspärr kan fixas på flera sätt, vilket beror på vilken typ av logg som används:

 • Om en rund logg används, är ångspärren fixerad på själva trädet med en enkel bygghäftare. Ventilationsluckor i sådana fall är inte nödvändiga.
 • i sin tur behövs ventilationsgap i sådana situationer om rektangulära och fyrkantiga stockar används. För att göra detta bör skenor packas på trädet, vars bredd är ca 2,5 centimeter, och steget mellan dem är ca 1 meter. Därefter sker placeringen och fixeringen av ångspärrskiktet.

Hur man gör en ångspärr väggar

Ångspärr väggar inuti trähuset

Under den inre isoleringen av husets väggar kommer arbetet att utföras i följande ordning:

 • För att säkerställa högkvalitativ ventilation krävs en kista, vars bredd är upp till 5 centimeter;
 • Ett lager av vattentätfilm är fastsatt på kassen. Klyftan som bildas mellan filmen och väggen kommer att ge högkvalitativ ventilation;
 • Metallprofiler är fästa vid vattentätfilmen, på vilken ett isoleringslager läggs därefter;
 • då kommer vapor barrierfilmens vändning som måste överlappas. Efter det är det nödvändigt att försegla lederna noga.
 • slutlig efterbehandling utförs.

Ett trähus behöver nödvändigtvis ångspärr, eftersom det här materialet är bra fuktkörning. För att öka livslängden på väggarna och hela byggnaden som helhet är det helt enkelt nödvändigt att inkludera en ångspärr i väggstrukturen.

Egenskaper av ångspärr väggar i ett trähus

 • Trähus utsätts för de negativa effekterna av ånga och kondensat mycket mer än hus av andra byggmaterial (till exempel från tegel).
 • Som nämnts ovan började väggarna i huset, som användes för konstruktion av stockar, torka ut under de första fem åren av drift. På grund av att stavarna ändrar sin storlek börjar spåren att kollapsa. Som ett resultat av det faktum att det är problematiskt att komma till spåren, försvinner förmågan att genomföra inredningen av huset. I det här fallet måste du antingen förånga byggnadselementen i byggnaden eller vänta på dess slutliga krympning.
 • Ångspärrmaterialet måste ha samma kontur som taket och vinden.

Oavsett varför och vad byggnaden byggs upp, bör ångspärrväggar vara ett obligatoriskt stadium av byggnadsarbetet. Om du saknar den här punkten, då kan problem som formning och svamp bildas, vilket gradvis leder till förstörelsen av huset.

Hur man gör en ångspärr väggar

Diskutera artikeln på forumet

Hur man gör en ångspärr väggar

Ångspärr för väggar: Material och egenskaper hos enheten

Ångspärr för väggar är en lösning på problemet att skydda byggnader från direkt ånga av vattenånga. Ånga kan försämra egenskaperna hos många byggmaterial. Det provar utseendet på mögel på väggarna, minskar strukturen. Därför är installationen av ångspärr ett extremt viktigt steg vid konstruktionen av olika föremål.

Hur man gör en ångspärr väggar

Ångspärr är ett modernt material för effektiv ångspärr.

Varför ångspärr behövs

Monteringen av ångspärrväggar är speciellt nödvändig i områden där det samtidigt är en ganska varm temperatur och hög luftfuktighet. Ett exempel är badet, liksom källare, som värms upp. Inuti dessa strukturer bildas ånga, det vill säga varm luft med små droppar vatten. Vägbeskrivning till utgången från rummet för honom är tak och väggar. Gradvis, på grund av den konstanta förångningen förstörs ytan av strukturerna, därför är ångspärr en nödvändig åtgärd under konstruktionen.

Hur man gör en ångspärr väggar

Principen för ångspärren för väggkonstruktioner

Så vad är behovet av ångspärrväggar i byggnader? Det är detta som skapar ett hinder för ångans penetrering och därigenom förhindrar förstörelsen av föremålets väggar. Ångspärr kan behövas inte bara i källare och bad, men också i många andra strukturer. Dess struktur är lämplig om objektet är isolerat från utsidan med ett material som kännetecknas av låg diffusionsbeständighet. Det bör förstås att det inte finns något universellt isolerande material, och det är nödvändigt att välja en ångspärr enligt föremålet och egenskaperna hos dess strukturer.

Där ångspärr krävs

Det finns ett antal situationer där det är absolut nödvändigt att installera en ångspärr. Dessa inkluderar följande:

 • Ångspärrväggar från insidan, speciellt i situationer där vadderade material används som värmeisolering. Glasull och mineralull har utmärkta isoleringsegenskaper och ingår i det material som är väl andningsbart. Deras nackdel är rädslan för hög luftfuktighet. Under en vätskes eller ångdämpning blir vaddade material våta och förlorar sin prestanda, och över tiden blir de helt förstörda. Installera en ångspärr hjälper till att undvika sådana effekter.
 • Flerlags väggkonstruktioner som används i ramhus. Ramkonstruktion måste säkerställa effektiv ångspärr. Förfarandet för montering av ett ångspärrmaterial i ett ramhus kommer att diskuteras i detalj nedan.
 • Ventilerade fasader, ytan på de yttre väggarna behöver en ångspärr för att skydda mot vind. Ångspärrmaterial gör luftflödet mjukare, vilket gör att det blir mer måttat. Detta låter dig skydda det yttre isoleringsskiktet från överbelastning. Ett exempel är en tegelvägg, som är isolerad med material av bomullstyp och sedan täckt med en sidoklädsel. Tack vare ångspärren uppnås en minskning av väggblåsningen. Ventilationsavstånd gör att du kan ta bort överskott av fukt från den vindbeständiga ytan.

Var uppmärksam! En viktig faktor som möjliggör ett acceptabelt mikroklimat i vilket rum som helst, förutom ånga och värmeisolering, är fungerande ventilation.

Material för ångspärr

Ångspärr är möjlig med en mängd olika material. Begreppet ”ångspärr” betyder inte att barriären helt bör blockera ångans cirkulation. Modernt ångspärrmembran ger minimal luftflöde för att förhindra växthuseffekten inomhus. Membranet behåller överskott av fukt, och luften, som var en del av ångan, skiljer sig inte åt i dess förmåga att skada väggar och värmeisoleringsmaterial. Ångspärrmaterial kan omdirigera luftflödet till avgasventilationssystemet.

Hur man gör en ångspärr väggar

Polyeten används för ångspärr

Följande typer av ångspärrmaterial kan placeras på väggarna:

 • Polyeten. Det är ett traditionellt material för att skapa ett ångspärrlager. Denna ångspärr till väggen måste fixas med försiktighet utan överdriven spänning. Det är viktigt att villkoren för filmens genombrott inte skapas när säsongen ändras. Det bör förstås att i frånvaro av polyetylenperforering begränsar detta material inträdet av både ånga och luft, vilket utgör hinder för att skapa ett bekvämt mikroklimat i rummet. Perforering ger emellertid inte ett bra ångspärr för isoleringsmaterial och väggar. Denna typ av ångspärr används mindre och mindre i modern konstruktion.
 • Mastmaterial. Sådant material appliceras på väggen, passerar luft och bibehåller överskott av fukt. Bearbetningsväggar utförs före genomförandet av efterbehandlingens slutbehandling. Mastmaterial är relativt billiga och praktiska att använda.
 • Membranfilmer. Denna typ av ångspärr är den mest moderna. Filmen passerar luft och stannar fukt. Materialet kännetecknas av det korrekta värdet av ångpermeabilitet för att säkerställa acceptabla egenskaper för isolering. Även wadded värmeisoleringsmaterial under drift av membranfilmer som ångspärr blir inte våta, behåller möjligheten till normal luftbyte och förlorar inte deras prestandaegenskaper. Membranångarrörsmaterial används lämpligen för isolering av både ram- och träväggar.

Var uppmärksam! Vid val av membranfilmer är det ofta inget behov av ett luftgaparrangemang.

Fördelar med membranmaterial

Membranfilmer är en prioritet när du behöver välja ett ångspärrmaterial. Mastik är på andra plats när det gäller effektivitet, och polyetenfilmer används sällan i modern konstruktion.

Fördelarna med membranfilmer i jämförelse med andra ångisoleringsmaterial innefattar:

 • hög operativ effektivitet;
 • enkel installation;
 • hållfasthet;
 • god fuktavstötning;
 • säkerställa motståndet hos väggens yta till reproduktionen av mögelmikroorganismer;
 • motstånd mot ruttningsprocesser;
 • miljövänlighet av materialet;
 • långsiktig användning – filmen behåller de ursprungliga egenskaperna i 50 år;
 • brett temperaturområde för drift (från -60 till +80 grader Celsius).

Således är fördelarna med att välja exakt ångsäkra membran uppenbara, vilket avgör deras växande popularitet på byggmarknaden.

Varianter av membranmaterial

Utbudet av material för ångspärr på den moderna byggmarknaden är väldigt bred. Du bör överväga vilka typer av membranmaterial som redan har tjänat sin prestige bland konsumenterna.

 • Membran som kan fästas på utsidan av isoleringen (det ligger utanför rummet i rummet). Dessa varumärken inkluderar: ”Izospan A”, ”Megaizol SD”, ”Megaizol A”. Dessa membran används för att skydda utsidan av väggarna i ramkonstruktioner, timmer, panel och kombinerade byggnader från olika atmosfäriska fenomen: vind, snö, regn.

Det är viktigt! Membranet ska passa snyggt mot uppvärmningsmaterialet, fästas säkert på monteringsstrukturen och har inga slingrande områden (de provar klappar med plötsliga vindsvampar).

 • Membran som kan sättas på insidan av väggarna. Dessa inkluderar: ”Megaizol B”, ”Izospan B”. Denna typ av membranmaterial skyddar väggarna från svamp, kondensat, korrosion av strukturella element. Sådana membraner förhindrar också införandet av partiklar av isolerande material i byggutrymmet.
 • Membran som innehåller ett reflekterande skikt. Dessa inkluderar: ”Izospan FS”, ”Izospan FD”, ”Izospan FX”. De används till ångspärr sådana rum som bastur och bad.

Det är viktigt!Det är nödvändigt att välja material för genomförande av ångspärren i enlighet med användningsändamålet. Detta gör att du kan skapa optimala förutsättningar för att skapa ett bekvämt inomhusklimat.

Montering av ångspärrfilm på väggen

Installation av ångspärr på väggen används i fall där mineralmaterial används som värmeisolering. Det är viktigt att följa rätt procedur för montering av ångspärrfilmen. Det omfattar följande stadier av arbetet:

 1. Ångisoleringsfilmen måste placeras på höger sida, sedan försiktigt och säkert fastsatt i kassen. Det är nödvändigt att arbeta noggrant för att inte skada filmen.
 2. Då måste du lima väl möjliga luckor, liksom punkterna och överlappningarna.
 3. Därefter måste du montera lådan med hjälp av staplar för att skapa acceptabel ventilation.
 4. Sedan är konstruktionen täckt med gipsskivor, väggpaneler och andra ytbehandlingar.

Var uppmärksam! Korrekt montering av ångspärrfilmen ger ett bekvämt mikroklimat i rummet.

Rekommendationer för ångspärrramkonstruktioner

Du måste förstå hur man korrekt lägger en ångspärr i ramhus. För att göra detta måste du först installera membranet med önskad sida, och fixa det med en häftapparat i ställen. Därefter bör du limma lederna med en speciell tejp eller mastic.

Var uppmärksam! När man använder ekowol, polyuretanskum, polystyrenskum och tillhandahåller ett effektivt ventilationssystem, kan det inte krävas en ångspärr i ramkonstruktionen.

Hur man gör en ångspärr väggar

Organisation av ångspärrramkonstruktioner

Om behovet av ångspärr fortfarande finns finns det ett av två möjliga system:

 • Ångspärren sys till ramställen. Hur fixar man ångspärren i detta fall? För det första är filmen fixerad på ställen, så är väggarna klädda med gipsskivor, gipsskivor eller andra inredningsmaterial. Detta alternativ kan användas i byggnader som används för säsongens vistelse, vilket inte är nödvändigt under den kalla årstiden. Dessa inkluderar gästbyggnader, sommarstugor, verkstäder. Detta alternativ innebär tillhandahållande av effektiva ventilationsanläggningar.
 • Det förutsätter installationen av ett lathack (horisontell eller vertikal plan) ovanför membranet. Kassen är nödvändig för att ge ett luftgap 30-50 mm från väggytan. Det här alternativet är lämpligt att använda i bostäder för permanent bostad eller byggnader som innebär intensiv användning under den kalla årstiden.

Valet av ett system för ångspärrinstallation i ett ramhus bör göras på grundval av den förväntade intensiteten och säsongens användningsgrad för rummet.

Ångbombarder i trähus

Strukturer av trämaterial kräver speciellt ångskydd. Trähus kännetecknas av väggens höga ångpermeabilitet jämfört med tegel- och stenmurar. Denna indikator bestäms av tjockleken på timmer och stockar, förekomst av sprickor, ogenomträngligheten av slitsarna för fukt och ånga.

Limmade laminat, som används för att bygga väggar, måste torkas i produktion till en acceptabel fuktighet. Det bör också ge förseglingsspår, låg krympning. Allt detta är nödvändigt för det begränsade flödet av ånga till isoleringen.

Log- eller loggväggar med naturliga fuktindikatorer torkas direkt under användning. På grund av krympning visas deformationer och sprickor på väggarna i 5 år. Loggar och kan inte ändra sina dimensionsegenskaper, spåren förlorar sin täthet. Därför är det inte nödvändigt att utföra inredning i 5 år – det här kommer inte att tillåta åtkomst till spåren för återställning av täthet. I en sådan situation planeras två utgångar: Vänta tills trädet är helt torrt, eller anordna ångspärr med ”Izospan FB”, ”Izospan B” och ”Izospan FS” membran.

Hur man gör en ångspärr väggar

Organisation av ångisolering av träbyggnader

Det är viktigt! Ångspärren ska bilda en enda krets med vind- och källargolv i strukturen.

Undersökningen av ångspärrets egenskaper gör att du kan räkna ut varför det är nödvändigt att organisera denna fas av konstruktion. Fel ordning av aktiviteter kan leda till brist på bekväma förutsättningar att leva eller arbeta inomhus. Det är av den anledningen att valet och installationen av ångsäkra material bör ges tillräcklig tid under konstruktionen av olika typer av konstruktioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *