Hur man gör

Hur man gör en betongblandare hemma

Majoriteten av ägarna av enskilda hus, hushållsplottor och små stugor möter tidigare eller senare de uppgifter som är förknippade med reparations- eller byggnadsarbetena, som i huvudsak syftar till att förbättra förbättringen eller byggandet av nya uthus.

För detta används flera cementblandningar huvudsakligen som det mest prisvärda byggmaterialet idag. Om arbetsmängden är liten kan cementmortellen beredas med hjälp av en byggnadsblandare eller i en liten hink, blanda den med en spade.

Men om du behöver hälla en betongplattform framför huset och vandringslederna, bygga en stenhölje eller göra ett staket med betongbotten och tegelkolonner, så är det önskvärt att ha en mekanism till hands som säkerställer förberedelse av cement eller betongblandning. I vi berättar hur man gör en betongblandare med egna händer och vilka material för detta kommer att krävas.

Befintliga typer av betongblandare

Hur man gör en betongblandare hemma

Huvudtyperna av anordningar för framställning av cementmortel eller betong bestäms genom blandningsmetoden.

 1. gravitation, baserat på en enkel inversion av komponenterna i blandningen;
 2. mekanisk, som liknar en gravitation, men för att förbättra blandningen läggs ytterligare skärelement till strukturen;
 3. vibrationer, i vilken blandningen framställs på grund av en vibrator nedsänkt i den;
 4. kombinerat, där två eller tre blandningsmetoder används samtidigt.

Varje typ av betongblandare har sina egna positiva och negativa egenskaper, som beror på materialkostnaden, tillverkningens komplexitet och den nödvändiga kvalitetsnivån av den betonglösning som framställs i dem.

Gravity Mechanisms

Det här är den enklaste manuella betongblandaren gör det själv, vilket kräver minimal kostnad och ansträngning vid tillverkningen. Kvaliteten på den framställda blandningen i en sådan anordning kan emellertid kallas inget mer än tillfredsställande, och stora volymer av lösningen i den kan inte framställas.

Men med relativt små behov i lösningen, med tanke på enkelhet och billighet, är en sådan betongblandare med egna händer ganska allmänt använd i utförandet av byggarbeten på personliga tomter.

Hur man gör en betongblandare hemma

Strukturellt är dess system en horisontellt placerad, sluten behållare med en öppningsdörr genom vilken komponenter levereras.

För mer bekväm användning av en betongblandare av gravitationstyp, är den installerad på en svetsad stödram.

Som behållare kan du använda en metallburk eller ett vanligt stålfat. Efter att ha lagt de nödvändiga materialen genom dörren är den tätt stängd och kapaciteten börjar rotera med handtaget. Efter blandning vrider betongblandaren av gravitationstypen dörren ner och den färdiga morteln faller ut genom den i den substituerade panelen.

Hur man gör en betongblandare hemma

Mekaniska blandare

Självtillverkade betongblandare med egna händer av mekanisk typ ser mycket lik gravitationen. Huvudskillnaden är inuti henne.

Se även: Beräkning av betongens sammansättning

Hur man gör en betongblandare hemma

Dessa är guider och skärblad svetsade till behållarens inre väggar. De styr fallen av de vända sömmarna, skär dem i separata delar.

I det här fallet kommer våga att erhållas bättre och på kortare tid. Närvaron av blad förändrar själva principen om gravitationsblandning. Arbetskapaciteten kan därför placeras inte bara horisontellt utan även i vinkel, vilket möjliggör en effektivare användning av betongblandarens volym och gör arbetet bekvämare.

Hur man gör en betongblandare hemma

Schematisk representation av en mekanisk betongblandare.

Dessutom kräver arbetstanken, som är installerad i vinkel mot horisonten, inte längre en återförslutningsbar tryckkåpa, och färdigblandningen kan dumpas genom ett ständigt öppet hål, vilket automatiskt sätter arbetstanken.

Tillverkningskapacitet

Som arbetsbehållare kan du också använda ett stålfat, till de inre väggarna, av vilka stålklingor ska svetsas i en vinkel på 30-35 grader. Bladens höjd ska vara lika med en fjärdedel av cylinderns diameter. Alternativet att svetsa blad till en roterande axel, passerar inuti.

Hur man gör en betongblandare hemma

Ett mer komplicerat alternativ skulle vara att göra en behållare med egen design, till exempel hemlagad. För detta behöver du en bit av tunnväggig stålrör med en väggtjocklek på 2,5-3,5 mm, en diameter på minst 800 mm och en längd på minst en meter.

Hur man gör en betongblandare hemma

Stödramen är bäst av stålrör.

Ena sidan av röret är svetsat med en stålcirkel. Å andra sidan skärs 4-6 triangulära segment, som viks till mitten och svetsas ihop. Resultatet är en behållare som liknar en päron. Inuti pärnen svetsas bladen och i mitten på utsidan av botten finns en stålaxel för efterföljande fastsättning av drivrullen.

De är mindre benägna att böja än hörnet och har en relativt liten vikt. Ramens konstruktion bör föreskriva montering av stödhjul, på vilka behållaren ligger och en plattform för installation av elmotorn.

Ramverket själv ska bestå av två delar:

 1. stöd som håller hela strukturen
 2. roterande på vilken arbetsförmågan kommer att luta sig.

Hur man gör en betongblandare hemma

Stödram med handtag och hjul.

Stödets bärande och vridande delar är sammankopplade genom korta axlar som är fasta i lager eller bussningar.

Det är nödvändigt att svetsa tvärhandtaget på en av axlarna för att kunna luta den roterande delen av ramen och därigenom den arbetsförmåga som ligger på ramen som lutar på hjulen.

Drive Mekanisk Betongblandare

Drivenheten för att rotera mixern i anordningar av denna typ är extremt sällsynt och endast med en liten volym av arbetskapacitet. Vanligtvis för rotation använd en elektrisk motor ansluten till en mixer genom en remdrivenhet.

Hur man gör en betongblandare hemma

Det är ännu bättre att ansluta den elektriska enheten via en reducerare, men en betongblandare som tillverkats för hand kommer att vara för dyr i form av nödvändiga komponenter. I fabriksbyggnaderna är det möjligt att se en växellåda från motorn, installerad på tankens sida, i stället för den största diametern, men med självständig produktion är denna lösning endast teoretiskt genomförbar.

Se också: Är det möjligt och hur man lägger asfalt på betong?

Hur man gör en betongblandare hemma

Vibratortyp betongblandare

Vibreringsanordningar används i stor utsträckning vid industriell förberedelse av morter och betongblandningar, eftersom de ger bästa kvalitet på slutmaterialet. De är mycket enkla i sin design, och sedan gör dem egna händer ganska lätt.

Under drift börjar komponenterna aktivt blandas och vatten tillsättes gradvis tills den erforderliga graden av lösningsdensitet erhålles. I slutet av processen öppnas en lucka i tankens nedre del, och den färdiga blandningen faller i pannan eller karossen.

Hur man gör en betongblandare hemma

Strukturellt är en sådan betongblandare en fast behållare belägen vertikalt. I övre delen laddas de nödvändiga komponenterna för att förbereda en murbruk eller betong, en viss mängd vatten tillsätts och en nedsänningsvibrator sänks i mitten.

Om du redan har din egen nedsänkningsvibrator eller om du har möjlighet att köpa den, blir det inte svårt att själv göra en sådan betongblandare. Det har inga rörliga och roterande delar, det är inte nödvändigt att återuppfinna driv- och svängramsdesignen utan bara installera den förbättrade fatdesignen på stödramen och placera mottagningssumpen i botten.

Den största svårigheten vid driften av en sådan struktur är behovet att säkerställa en stabil position hos vibratorn. För att den färdiga blandningen skall vara av hög kvalitet, är det nödvändigt att placera vibratorn strikt i mitten av volymen upptaget av den beredda lösningen och blanda det hela samtidigt.

Vid de industriella företagen för detta ändamål använder du en speciell sänk design där arbetsmekanismen är fixerad.

Om du bestämmer dig för att använda en stålfat som en arbetstank, måste du först och främst ta bort botten och locket från det. Därefter måste man göra en stympad kon med stålplåt, vars större diameter måste vara lika med cylinderns diameter, och öppningsporten svetsas till en mindre diameter. Du kan köpa den eller göra den från befintliga hörn och en stålplåt med handtag – så får du det gratis. Svets kegeln till cylindern, och arbetskapaciteten är klar.

Nu behöver du installera behållaren på stödramen, vars höjd tillåter att mottagarpanelen befinner sig under betongblandaren. Det är bäst att installera det med en liten lutning eller för att mata in den i lösningen längs mottagningsrännan och installera facket i närheten.

Sammanfattningsvis

Att fatta beslut om att göra en konkret mixer med egna händer, är det nödvändigt att förstå att för att kunna göra det måste du utföra en stor mängd svets- och VVS-arbete. Du måste ha dessa färdigheter eller ha en assistent som kan göra det. Det kommer också att vara trevligt att titta på nätverket för ytterligare foton och videoklipp, med bekanta med den erfarenhet som redan har ackumulerats av andra människor.

Arbetet bör börja med definitionen av material som redan finns tillgänglig. På grundval av en sådan revision är det nödvändigt att göra ritningar eller en skiss av den framtida enheten. Därefter förvärva alla de saknade materialen och verktygen, och fortsätt sedan till tillverkningen.

Hur man gör en konkret mixer gör det själv: en stegvis guide med diagram och ritningar

Hur man gör en betongblandare hemma

Betongblandare finns i alla olika storlekar, eftersom de behövs för tillverkning av betong och industriell skala och för hemmabruk. Principen för drift av den vanligaste apparaten är ganska enkel. Tekniken står dock inte stilla, och sådana enheter förbättras också. Till exempel finns enheter med två axlar som gör betong av betongkvalitet, och det är också bekvämare att använda dem för stora volymer av partier. Om vi ​​talar om hemmabruk, så finns det rekommendationer om hur man gör en konkret mixer med egna händer.

Video: hemlagad betongblandare

Kärnan i arbetet och sorterna av betongblandare

En anordning som hjälper till att blanda cement, aggregat och vatten tills det är smidigt kallas en betongblandare. När ingredienserna matas in i trumman börjar blandningen. Dens längd ställs in av användaren, och resultatet är en konkret mix.

Enligt driftsprincipen är utrustningen:

 • med tvungen blandning;
 • med gravitationsblandning.

Det första alternativet förutsätter att maskinens kapacitet inte rör sig, men blandningen av ett blad av en viss form rörs om.

I gravitationsteknik roterar trumman och knivarna är placerade inuti den. På grund av deras sätt att installera, upprepade faller och höjer blandningen, når massan det önskade tillståndet. Sådana enheter är anmärkningsvärda för det faktum att de kan användas för att blanda både morter och hårda betongblandningar.

Hur man gör en betongblandare hemma

Manuell betongblandare kan tillverkas av fat

Viktiga egenskaper hos enheten

Idag finns det olika alternativ för sådan teknik. Företag behöver exempelvis stora mobila mixers. Hemma är sådan utrustning inte nödvändig. För små satser finns det speciella mini betongblandare. De drivs av el, och trumman är fäst vid basen på hjul. Därför är det lämpligt för användaren att flytta enheten runt webbplatsen. Dessutom en bekväm design och det faktum att kapaciteten kan roteras på en horisontell axel för att lossa betongen på trillebålet.

Hur man gör en betongblandare hemma

För att förbättra effektiviteten hos mixern måste du sätta motorn

Baserat på utrustningens storlek, såväl som volymen av blandningen, som den förbereder på en gång, görs valet vid köp av en enhet. Eftersom det ibland är nödvändigt att betongblandaren inte bara transporteras lätt utan också placeras i trånga förhållanden.

Slutligen finns det en teknik med ytterligare praktiska funktioner. Till exempel finns enheter som självständigt laddar råvaror i trumman och sedan lossar betongblandningen. Sådana anordningar kräver inte tillämpning av fysiskt arbete, vilket underlättar byggprocessen.

Vad behövs för tillverkning av betongblandare med egna händer

Eftersom nästan alla byggnadsarbeten kräver användning av murbruk, har denna teknik en mycket stor tillämpning. Till exempel behövs betongblandningar när man bygger ett blindt område i ett hus och häller en screed, grundar sig och i många andra situationer. Många har försökt att knäda lösningen för hand. Men det här arbetet är mycket svårt, och det är omöjligt att garantera betongens kvalitet.

Hur man gör en betongblandare hemma

Många hantverkare gör betongblandare med egna händer

Trots att marknaden har ett stort antal förslag till sådan utrustning är många hantverkare intresserade av frågan om hur man gör en betongblandare. Om det finns ett nödvändigt minimum av verktyg och vissa konstruktionskunskaper är det möjligt att självständigt genomföra ett sådant projekt.

Vad behövs för en hemlagad betongblandare:

 • kapacitet för lösning
 • två lager;
 • drivaxel;
 • element för ram, blad;
 • elektrisk motor.

En metall- eller plastfat kan användas som en tank i vilken lösningen omröres. Volymen bör vara från 200 liter. För drivaxeln väljer man ofta ett konventionellt metallrör eller en stång, och för olika detaljer om designpassningsbeslaget, vinklar, kanal.

Eftersom driften av huvudströmbrytaren, installationen av elmotorn, är mycket viktig är det rekommenderat att använda en drivmotor som ger en rotationshastighet på 1500 varv per minut vid en nominell effekt på 2200 W. Det är nödvändigt att ta hänsyn till ett sådant ögonblick som drivaxelns rotationshastighet. Den får inte överstiga 48 varv per minut. Därför behövs också en extra växellåda eller motsvarande remdrivremmar.

Processen för tillverkning och montering av anordningen

I behållarens botten är det nödvändigt att göra hål i vilka skaftet ska sättas in och genom vilket du kan fixera tanken med bultar. För att få luckan att ladda ingredienser, klipp ett hål på sidan. Det kan vara en rektangel med dimensioner 24×30 cm.

Hur man gör en betongblandare hemma

Schema för tillverkning av den enklaste blandaren

På luckans kanter klistra in ett mjukt gummi, och sedan hålets och cylinderns lock är anslutna genom skruvar med gångjärn. Som ett alternativ används kortslingor. Det viktigaste är att se till att manöverskyddet passar snyggt medan betongblandaren är i drift. Fixa det för att hjälpa metallhörn på kopplingsbultarna.

Förbereda ett fat, inuti det skapar ett korsstycke. För detta används metall hörn eller kanaler. Detta element är svetsat och lämnar ett mellanrum mellan tankens väggar och en struktur på minst 10-15 mm. Det hjälper till att blanda lösningen jämnare.

Från metall hörn gör en detalj som kommer att underlätta processen att frigöra fatet från lösningen. Konstruktionen för att tippa betongblandaren kompletterar också mekanismen för transport av enheten.

Eftersom betongblandningen inte kan lagras inuti tanken beräknas det att den hemlagade enheten inte överskrider en volym på 7-8 liter av den färdiga lösningen.

Proportioner för beredning av betongblandning

Det räcker inte att göra en betongblandare med egna händer, du behöver veta hur man korrekt förbereder cementmortellen.

Hur man gör en betongblandare hemma

Hemlagad betongblandare genom ögonen på en humorist

För att förbereda en kubikmeter betong behöver du 125 liter vatten. Detta är ett avgörande ögonblick, eftersom överflödig vätska lovar en minskning av slutproduktens styrka.

Förutom vatten är sand med korn upp till 5 mm i mängden 30-45 procent av den totala massan nödvändig. En annan 55-70 procent är grus. Sålunda är förhållandet mellan sand och grus 1: 1,2. Om istället för den senare att använda krossad sten behöver den mer: 1: 2.

Det är viktigt att betrakta att högkvalitativ betong kräver användning av ren sand och vatten. Till exempel är föroreningar av oljor eller aggressiva ämnen uteslutna. På sommaren används kallt vatten, och på vintern värms det till 40 grader.

Lycka till dig i alla byggnadsfrågor!

Vi rekommenderar relaterade artiklar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *