Vilket

Hur man gör en betongblandare själv

Denna artikel är lämplig för någon amatörbyggare som på fritiden försöker ordna livet på dacha. I byggandet av betong kan inte göra. Även om du gör ett hus från trästänger behöver du definitivt en armerad betongfundament eller högar. Och med blandade händer ett par gånger med en konkret lösning i en hink eller tråg med en borr eller spade, börjar ett undersökande sinne leta efter mindre arbetsintensiva metoder.

Hur man gör en betongblandare själv

Behöver du en betongblandare?

Det finns flera alternativ. Du kan beställa hemleverans och nästa dag kommer mixerbilen att leverera det önskade antalet kubikmeter. Kanske är detta alternativ inte ganska ekonomiskt. Mer industriella ägare kan köpa en betongblandare, den är kompakt och utrustad med en elektrisk motor för att blanda lösningen. Kasta in cement, sand, vatten och murar i rätt proportioner, och klara bara att släppa betongblandaren och häll lösningen ut ur den. Det är billigare, men du måste fortfarande köpa en sådan betongblandare.

Men det finns ett annat alternativ: Gör en betongblandare med egna händer. Ja, det är möjligt om det finns teckningar. Du kommer att spendera tid på det, men det kommer mer än att betala dig tillbaka. Dessutom är anordningen inte så komplicerad som den verkar vid första anblicken. Betongblandare har en enkel princip:

 • Det finns ett badkar eller något som en burk, där lösningen är knådad;
 • drivenheten, det vill säga den mekanism genom vilken tuben roterar och blandar;
 • en ram som tar allt tillsammans.

Betongblandaren har fortfarande ytterligare små detaljer som kommer att diskuteras nedan, men dessa tre är grundläggande. Och nu låt oss dyka in i nyanserna att göra en hemlagad betongblandare.

Vad händer med betongblandare

Betongblandare enligt metoden för blandning är huvudsakligen uppdelade i fyra typer: gravitation, mekanisk, vibration och kombinerad. Vi berättar lite om var och en för att få en liten uppfattning om det och så att du kan välja den som passar dig. Det kan trots allt användas för helt olika behov: i grunden är det grunden (hus, ett staket och mycket mer), men du kan forma olika byggmaterial från det. Block av cement, arbolita och andra saker.

gravitation

Enheten av denna typ är det enklaste alternativet vid tillverkning och användning. Manuell betongblandare med egna händer, vars karaktär helt enkelt roterar längs axeln, och komponenterna i lösningen under tyngdkraftens verkan blandas. För stora volymer är det här alternativet inte lämpligt, eftersom det inte ger bra blandning. Men om du alltid blandade lösningen i små kvantiteter och du inte behövde mer, kan det här alternativet vara bra.

Hur man gör en betongblandare själv

mekanisk

En sådan självtillverkad betongblandare tvingad åtgärd i sin rena form används sällan, eftersom den har flera nackdelar. Det ser ut så här: fat i ett horisontellt läge med ett hål på toppen för hela längden. Axeln passerar genom mitten av tunnan och metalldelar svetsas till den, som blandar lösningen. Hålet tillåter inte att vrida fatet i endast en riktning och måste svänga det från sida till sida. Jämfört med gravitation, har en större volym, detta är ett plus. Nackdelarna är följande: obetydlig blandning i hörnen och stänk av lösningen under höga vibrationer.

Ibland gör mekaniska betongblandare absolut immobilitet, endast axeln inuti den rör sig, vilken metalldelare är svetsade. Denna design är väl lämpad för tillverkning av arbolita-block. Vi kommer att berätta om det nedan.

Hur man gör en betongblandare själv

vibration

Att göra denna typ av handgjord betongblandare med egna händer är inte så enkelt. Grundprincipen är att lösningen förblir stationär, och allt arbete på blandning placeras på vibratorn. Det finns många nyanser här, som om de inte tas med i beräkningen kommer bara att leda till förlorad tid.

Badkaret måste vara rund, inte bred, men högt, som liknar formen av en sovjetisk tvättmaskin. Vibratorn måste vara strikt definierad form, som två lågplattor, sätta ihop. Egentligen, hemma, två metallplattor – det bästa alternativet. Vibratorn ska inte vara för stor, dess storlek beror på volymen på blandningskärlet. Om du överdriver det när du väljer en storlek, så även med synligt arbete, kommer det fortfarande inte att blandas. Och slutligen: Vibratorns placering inuti kärlet är strängt axiellt, avståndet till cylinderns botten är lika med vibratorns diameter.

Om du uppfyller alla dessa villkor är den perfekta lösningen från din fat tillhandahållen. Men med dålig kvalitet måste sand eller cement blandas lite längre. En minus: hög strömförbrukning. Och försök aldrig använda en perforator som en trumvibrator. Många hantverkare försökte göra betongblandare, men misslyckades oftast.

Hur man gör en betongblandare själv

Kombinerad betongblandare

En betongblandare av denna typ är en kombination av tyngdkraft och mekanisk installation. Lösningen roterar i ett horisontellt eller lutande plan och utskjutningar görs inuti själva kärlet och hjälper till att blanda komponenterna. De är vanligtvis gjorda av metallplattor av olika former, vilka är svetsade på insidan av kolven. Denna typ av betongblandare låter dig blanda en stor volymlösning, blandningskvaliteten är också bra. Det är lätt att svetsa plattor i en betongblandare, därför är denna typ den mest använda. I framtiden kommer det att handla om denna typ av betongblandare.

Vi tillverkar betongblandare

Teorin är över. Låt oss gå ner för att träna. Låt oss nu titta närmare på hur man gör en betongblandare med egna händer. Denna process måste delas upp i flera steg. Vi vet att betongblandaren består av tre huvudkomponenter: mixerbatteriet, enheten och ramen. Om allt är klart med enheten kan det vara antingen manuellt eller mekaniskt, när en betongblandare används en växellåda och en elektrisk motor, så kommer vi att fördjupa dig mer på tillverkningen av badkaret och ramen. Om du har ritningar till hands, blir det bra.

Skoptillverkning

Det mest populära föremålet som används som blandningskärl är standardfat per 200 liter. Med några reservationer är den lämplig för alla typer av hemmagjord betongblandare. Du kan använda tvättmaskinens fall om det är tillräckligt starkt. Men det skulle vara för lätt, vårt mål är att göra badkaret själv.

Först materialet. För väggar tar vi metall med en tjocklek på minst 2 mm, till botten – minst 5 mm. För det andra, formuläret. Den är cylindrisk, men på toppen av nackområdet bör den avsmalna i form av en kon.

Låt oss skriva ner sekvensen av åtgärder på punkter:

 1. Vi gör fläns-nav. Du hittar hennes ritningar och gör det själv, men det är bättre att köpa en som redan är klar Detaljerna är viktiga, men svåra att tillverka.
 2. Vi gör botten av stålplåt med en minsta tjocklek på 5 mm. I mitten borar vi hål och bifogar flänsnavet.
 3. Vi skär ut ur metallen med en tjocklek på 2 mm fem huvuddelar av skrovet – ett skal (det kollapsar och en cylinder bildas) och fyra kronblad som hålls ihop för att bilda en kon.
 4. Vi förbinder botten, skalet och konen med en svetsmaskin och får grunden för tunnan för blandning.
 5. Vi förstärker nacken, så att den senare inte deformeras. För detta svetsade vi en 10 mm förstärkningsstång till dess omkrets.
 6. Inuti fatet svetsas kors-tvär diffusorer. Vanligtvis är två eller tre tillräckligt. De är också gjorda av förstärkning, men mer hållbara eller från metallplattor. Det viktigaste är att böja dem i rät vinkel. De kommer att blanda lösningen. Dessutom kommer en hemlagad betongblandare att bli starkare tack vare dem.

Hur man gör en betongblandare själv

När mixerröret är klart kan du börja göra ramen.

Ramtillverkning

Rammen är stöd för hela strukturen. Bifogad till hennes badkar, kör och växellåda. Stödbenen är svetsade för god stabilitet, och för att göra det enkelt för betongblandaren att flytta, även när den är fylld med murbruk, är hjulen monterade. Ramkonstruktionen i sig kan vara annorlunda, det viktigaste är att upprätthålla stabiliteten vid drift av hela enheten. Många hantverkare för detta anpassar olika onödiga metalldelar monterade i hörnen av förortsområdet.

Hur man gör en betongblandare själv

Ritram för betongblandare

 1. I hjärtat av mixern är en T-formad design, tack vare sin hemmagjorda betongblandare står stadigt på ytan. Det första stativet är svetsat vertikalt mot det.
 2. Den tvärgående balken är svetsad till den andra pelaren, längs med kanterna på vilka hjulen är monterade.
 3. Båda ställen är fastsatta i botten med en stråle (det gör konstruktionen stabilare) och på toppen av en underram, som senare kommer att fungera som grund för fixering av karet.
 4. Stärka ramen lutad rack, som är ansluten till kondensator lådan och startaren. Dessa två enheter tjänar till att aktivera rotationsmekanismen.
 5. Underramen är gjord av två rör och ett hörn. Det ser ut som en dubbelram, fäst med hoppare.
 6. Elmotorn och växellådan installeras på underramen.
 7. Flänsnavet, som redan är fäst vid karet, sätts på växellådan. En nyckel används för att fixera mixern och det är slutligen fixerad med en bult genom hålet i axeln.
 8. Ett handtag är fastsatt på underramen, vilket gör att mixern kan lutas i olika vinklar.
 9. I slutet av ramen är skyddad från skalan och täckt med färg på metallen. Badi kan också målas, men endast utanför, inuti fatet är inte nödvändigt.

Nu är betongblandaren klar att använda! Du kan hälla fundamentet, installera pelare, fylla formerna av byggstenar av träbetong och mycket mer.

Hur man gör en betongblandare själv

Kör för hemlagad betongblandare

I praktiken händer det ofta att befälhavaren redan har en elektrisk enhet och en växellåda av viss kapacitet, och betongblandaren och dess parametrar väljs utifrån detta. Förhållandet mellan volymen av de blandade komponenterna och elmotorns effekt bör vara ungefär som följer: 20 W per 1 liter lösning.

Det vill säga om du har en 1 kW motor till ditt förfogande, så bör maxvolymen av blandningen vara 50 liter. Med tanke på att karet behöver laddas med 30-40%, kan dess ungefärliga volym vara från 125 till 160 liter. För en standard 200 liters trumma är en växellåda med en elmotor på 1,2 kW lämplig, lasten blir 60 liter lösning.

Hur man gör en betongblandare själv

Antalet varvtal är också viktigt. Optimalvärde: från 30 till 50 varv per minut. Om du gör mer kan lösningen sprutas. Du kan naturligtvis göra mindre, men då kommer blandningsprocessen vara lång, och överflödig el kommer att förbrukas.

Om det inte finns någon el

Det finns fall där det är nödvändigt att börja bygga på en plats där el inte har genomförts. Då är motorn inte till nytta för oss, men vi kommer att använda manuell kraft. Sekvensen av åtgärder vid tillverkningen förblir exakt densamma, endast drivanordningen ersätts av två handtag – på ena sidan och den andra. Nackdelen är att du måste göra stora ansträngningar att blanda och det tar längre tid. Men för korta och små arbeten kan detta alternativ anses vara ganska acceptabelt.

Badkar från tvättmaskin

Du kan göra ett badkar i en tvättmaskin, om det låg omkring med dig från sovjetiska tider. Och för detta passar kroppen på nästan vilken tvättmaskin som helst. Du behöver bara lödda alla hålen i trumman i en gammal tvättmaskin. För att göra detta, sätt i maskinen med både horisontell och vertikal belastning. Det finns ett annat inslag i detta alternativ. Om mängden morter du kommer att knäda i framtiden är betongblandaren inte för stor, så tvättmaskinen passar perfekt som en körning.

Hur man gör en betongblandare själv

Användning av betongblandare

Betongblandare används sällan på ett ställe. Ofta måste du dra den eller rulla den över hela sidan, så förbered en förlängningssladd med tillräcklig längd i förväg. Komponenterna laddas i hinken med en lutning på 20-40 grader i följande ordning: vatten, cement, sand och sist är allt krossat sten, grus, expanderad lera.

För fullständig blandning av en betonglösning eller en blandning av arbolita nog i 3 till 5 minuter, böjer skopan med ett handtag och lösningen hälls på platsen förberedd för detta. Du kan omedelbart fylla i en ny del av komponenterna och fortsätta att arbeta.

Hur man gör en betongblandare själv

Efter en hektisk dag måste enheten, alla dess fogar och sömmar, tvättas ordentligt. Vanligtvis sker detta redan på kvällen, när det inte finns mycket ström kvar och jag vill lämna allt, för nästa dag måste det bli smutsigt igen. Var inte lat. Även i denna situation är det bättre att skölja mixern, det ökar dess livslängd.

Arbolit byggstenar

Arbolitiska block består huvudsakligen av två komponenter. Förutom olika kemiska tillsatser är det sågspån och träflis samt hydrauliskt bindemedel Portlandcement. Sådana block är värdefulla eftersom husen av dem helt behåller värme. Därför är block av träbetong – en utmärkt lösning för byggandet av väggarna i ett varmt hus. När det gäller träbetongens egenskaper är det lågt värmeledningsförmåga, ökad böjhållfasthet, stöder inte förbränning, det är lätt att hantera.

Hur man gör en betongblandare själv

Användbara och viktiga tips

Föreställ dig att du har lyckats och nu är du en ägare av en mycket användbar sak i konstruktion, en betongblandare. Men för att hans liv inte slutar med en grund eller ett staket, och saken tjänat dig länge och länge, måste du följa säkerhetsreglerna och ta hand om det:

 • Se upp för kablar och kontaktanslutningar. De måste vara säkert isolerade. Arbetet sker under förhållanden med hög luftfuktighet och stänk av vatten, därmed kraven på elektriska säkerhetsregler i första hand;
 • Den vibration som följer med en betongblandares arbete slappar av de gängade anslutningarna på ditt improviserade badkar. Kontrollera därför regelbundet dem och dra åt dem. Och glöm inte svetsarna, de kan också brytas.

Hur man gör en betongblandare själv

 • Innan du slår på enheten, se till att den är stabil. Alla vanliga stöd ska vara fasta mot marken, och det är lämpligt att installera hjulstopp under hjulen.
 • Det är omöjligt att kontrollera mortelens kvalitet under betongblandarens funktion, det finns fall av allvarliga arbetsskador.
 • Använd hud och ögonskydd;
 • Lämna aldrig en springande mixer obevakad.

Vid totalbesparingar, när budgeten för byggnadsarbetet är begränsad, och det är inte förvånande numera, många sparar på kvaliteten på byggmaterial eller på tjänster av tredje mans hantverkare. Men det finns några hantverkare som sparar på byggutrustning. Naturligtvis är det en tvivelaktig uppgift att göra en borr eller ett elplan. Men betongblandaren, trots sin uppenbara komplexitet och tunghet, är idealisk för detta, även för hemproduktion av betongblock. Du kan se detta i vår artikel.

Hur man gör en betongblandare själv

För att sammanfatta Ett litet antal delar, av vilka några kan hittas direkt på min sida. Självtillverkade betongblandare har ett enkelt schema, ritningar och produktionssekvens. Verktyg behöver också lite: bulgariska, svetsning, arbeta med en borr och eventuellt ett lödstryk. Förbrukningsartiklar: bultar, muttrar, brickor, plåt och hörn. Det viktigaste är att klart definiera i förväg vad du behöver det för och vad du vill se som ett resultat av ditt arbete. Då kommer din betongblandare inte att ge någon industriell produktion, även om den är gjord av tvättmaskinens fall.

Författare: S. Rozanova

Hur man gör en betongblandare själv
Hur man gör en betongblandare själv
Hur man gör en betongblandare själv
Hur man gör en betongblandare själv
Hur man gör en betongblandare själv

( 3 Röster: 4,67 av 5)

Hur man gör en konkret mixer gör det själv: en stegvis guide med diagram och ritningar

Hur man gör en betongblandare själv

Betongblandare finns i alla olika storlekar, eftersom de behövs för tillverkning av betong och industriell skala och för hemmabruk. Principen för drift av den vanligaste apparaten är ganska enkel. Tekniken står dock inte stilla, och sådana enheter förbättras också. Till exempel finns enheter med två axlar som gör betong av betongkvalitet, och det är också bekvämare att använda dem för stora volymer av partier. Om vi ​​talar om hemmabruk, så finns det rekommendationer om hur man gör en konkret mixer med egna händer.

Video: hemlagad betongblandare

Kärnan i arbetet och sorterna av betongblandare

En anordning som hjälper till att blanda cement, aggregat och vatten tills det är smidigt kallas en betongblandare. När ingredienserna matas in i trumman börjar blandningen. Dens längd ställs in av användaren, och resultatet är en konkret mix.

Enligt driftsprincipen är utrustningen:

 • med tvungen blandning;
 • med gravitationsblandning.

Det första alternativet förutsätter att maskinens kapacitet inte rör sig, men blandningen av ett blad av en viss form rörs om.

I gravitationsteknik roterar trumman och knivarna är placerade inuti den. På grund av deras sätt att installera, upprepade faller och höjer blandningen, når massan det önskade tillståndet. Sådana enheter är anmärkningsvärda för det faktum att de kan användas för att blanda både morter och hårda betongblandningar.

Hur man gör en betongblandare själv

Manuell betongblandare kan tillverkas av fat

Viktiga egenskaper hos enheten

Idag finns det olika alternativ för sådan teknik. Företag behöver exempelvis stora mobila mixers. Hemma är sådan utrustning inte nödvändig. För små satser finns det speciella mini betongblandare. De drivs av el, och trumman är fäst vid basen på hjul. Därför är det lämpligt för användaren att flytta enheten runt webbplatsen. Dessutom en bekväm design och det faktum att kapaciteten kan roteras på en horisontell axel för att lossa betongen på trillebålet.

Hur man gör en betongblandare själv

För att förbättra effektiviteten hos mixern måste du sätta motorn

Baserat på utrustningens storlek, såväl som volymen av blandningen, som den förbereder på en gång, görs valet vid köp av en enhet. Eftersom det ibland är nödvändigt att betongblandaren inte bara transporteras lätt utan också placeras i trånga förhållanden.

Slutligen finns det en teknik med ytterligare praktiska funktioner. Till exempel finns enheter som självständigt laddar råvaror i trumman och sedan lossar betongblandningen. Sådana anordningar kräver inte tillämpning av fysiskt arbete, vilket underlättar byggprocessen.

Vad behövs för tillverkning av betongblandare med egna händer

Eftersom nästan alla byggnadsarbeten kräver användning av murbruk, har denna teknik en mycket stor tillämpning. Till exempel behövs konkreta blandningar när man bygger ett blindt område i ett hus och häller en screed, grundar sig och i många andra situationer. Många har försökt att knäda lösningen för hand. Men det här arbetet är mycket svårt, och det är omöjligt att garantera betongens kvalitet.

Hur man gör en betongblandare själv

Många hantverkare gör betongblandare med egna händer

Trots att marknaden har ett stort antal förslag till sådan utrustning är många hantverkare intresserade av frågan om hur man gör en betongblandare. Om det finns ett nödvändigt minimum av verktyg och vissa konstruktionskunskaper är det möjligt att självständigt genomföra ett sådant projekt.

Vad behövs för en hemlagad betongblandare:

 • kapacitet för lösning
 • två lager;
 • drivaxel;
 • element för ram, blad;
 • elektrisk motor.

En metall- eller plastfat kan användas som en tank i vilken lösningen omröres. Volymen bör vara från 200 liter. För drivaxeln väljer man ofta ett konventionellt metallrör eller en stav, och för olika delar av konstruktionsmonteringsbeslaget, vinklar, kanal.

Eftersom driften av huvudströmbrytaren, installationen av elmotorn, är mycket viktig är det rekommenderat att använda en drivmotor som ger en rotationshastighet på 1500 varv per minut vid en nominell effekt på 2200 W. Det är nödvändigt att ta hänsyn till ett sådant ögonblick som drivaxelns rotationshastighet. Den får inte överstiga 48 varv per minut. Därför behövs också en extra växellåda eller motsvarande remdrivremmar.

Processen för tillverkning och montering av anordningen

I behållarens botten är det nödvändigt att göra hål i vilka skaftet ska sättas in och genom vilket du kan fixera tanken med bultar. För att få luckan att ladda ingredienser, klipp ett hål på sidan. Det kan vara en rektangel med dimensioner 24×30 cm.

Hur man gör en betongblandare själv

Schema för tillverkning av den enklaste blandaren

På luckans kanter klistra in ett mjukt gummi, och sedan hålets och cylinderns lock är anslutna genom bultarna med gångjärnen. Som ett alternativ används kortslingor. Det viktigaste är att se till att manöverskyddet passar snyggt medan betongblandaren är i drift. Fixa det för att hjälpa metallhörn på kopplingsbultarna.

Förbereda ett fat, inuti det skapar ett korsstycke. För detta används metall hörn eller kanaler. Detta element är svetsat och lämnar ett mellanrum mellan tankens väggar och en struktur på minst 10-15 mm. Det hjälper till att blanda lösningen jämnare.

Från metall hörn gör en detalj som kommer att underlätta processen att frigöra fatet från lösningen. Konstruktionen för att tippa betongblandaren kompletterar också mekanismen för transport av enheten.

Eftersom betongblandningen inte kan lagras inuti tanken beräknas det att den hemlagade enheten inte överskrider en volym på 7-8 liter av den färdiga lösningen.

Proportioner för beredning av betongblandning

Det räcker inte att göra en betongblandare med egna händer, du behöver veta hur man korrekt förbereder cementmortellen.

Hur man gör en betongblandare själv

Hemlagad betongblandare genom ögonen på en humorist

För att förbereda en kubikmeter betong behöver du 125 liter vatten. Detta är ett avgörande ögonblick, eftersom överflödig vätska lovar en minskning av slutproduktens styrka.

Förutom vatten är sand med korn upp till 5 mm i mängden 30-45 procent av den totala massan nödvändig. En annan 55-70 procent är grus. Sålunda är förhållandet mellan sand och grus 1: 1,2. Om istället för den senare att använda krossad sten behöver den mer: 1: 2.

Det är viktigt att betrakta att högkvalitativ betong kräver användning av ren sand och vatten. Till exempel är föroreningar av oljor eller aggressiva ämnen uteslutna. På sommaren används kallt vatten, och på vintern värms det till 40 grader.

Lycka till dig i alla byggnadsfrågor!

Vi rekommenderar relaterade artiklar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *