Hur man gör

Hur man gör en fönsterram av trä

Naturligtvis har plastfönster länge vunnit våra hjärtan med dig. Det är dock träramen som är lämplig för budgeten att byta ut fönster. Och om du bestämmer dig för att utföra sådant reparationsarbete på din dacha eller på verandan, så kan du göra träfönster med egna händer. När jag fästde verandaen till mitt hus bestämde jag mig omedelbart att glasera den och versionen med plastfönster passade mig inte. Produktionsmaskiner monterar självklart fönsterramar mycket bättre och snabbare, men du vill alltid göra någonting med egna händer. Men om du följer alla regler för bearbetning av trämaterial och teknik för anslutningsdelar, så är det möjligt att uppnå bra resultat. Idag kommer vi att överväga stegvis instruktioner för tillverkning av träfönster.

Hur man gör en fönsterram av trä

Vi gör en trälåda

Hur man gör en fönsterram av trä

När jag bestämde mig för att göra ett träfönster med egna händer tänkte jag på vilken typ av trä som är bättre att använda. Från mig vill jag råda dig att använda ett tall – det är ganska överkomligt på grund av kostnaden. Om du, som jag, bestämde mig för att försöka göra en träfönsterram, självklart, föredra detta material. Ek kan anses vara ett bra alternativ, men det är dyrare än tall och jag var rädd för att använda den för första gången.

Det är viktigt! Om du bestämmer dig för att experimentera, borde du inte omedelbart köpa dyra material. Det är möjligt att du inte lyckas och träelementen kommer att skadas.

Förvara på de nödvändiga verktygen i förväg, även om många hantverkare alla dessa föremål är i ständig användning:

 • Borrmaskin och skruvmejsel – mekaniserad metod för åtdragningsskruvar kommer att påskynda monteringsprocessen
 • Glasskärare
 • Elplan
 • Mejsel och hammare

Innan du köper, övervaka alltid brädans skick. De borde inte ha sprickor eller flis, sticka ut knutar eller några deformationer. De måste också vara helt torkade. Steg-för-steg-teknik:

 1. För mitt fönster valde jag ett bräda på 150×50 mm
 2. I alla träämnen gjordes ett spår som liknar bokstaven ”G”. Spårets djup var 15 mm
 3. Därefter anslutde jag de fyra delarna till varandra. Joder används för leder, och hörnen ska vara 90 grader vardera. Efter att lådan är limmad ihop, borra hål i den för en trästav vars längd är 3 cm. Detta är en extra förankring och säkerställer närvaron av vinklar på 90 grader
 4. Lådan sätts in i den redan förberedda fönsteröppningen. Allt är enkelt: du borrar hål i vilka du sätter in dyvar och fixerar sedan lådan med skruvar. Jag utförde inte sådana åtgärder – mitt mål var att göra ett fönster med egna händer

Det är viktigt! Alla slitsar måste blåsas med skum. Med sådan förankring beaktas inte rörligheten hos ett träd vid en temperaturskillnad.

Trälåda är – gör ram

Hur man gör en fönsterram av trä

Träfönster gör det själv

Steg-för-steg-instruktioner för att göra en fönsterram gör det själv beror på vilket fönster du ska göra. Jag gjorde en enkelbländningsprofil med 2 slitsar:

 • Fönsterramen är gjord av träbjälkar, vars storlek beror på fönstret. Jag använde trästråle 6×4 cm, men du kan ta stora storlekar
 • Om fönsterprofilen är dubbelglasad kommer designen att ha 1 hak mer – 2 luckor för glasögon och 1 för fästning till lådan
 • Profilen är gjord med en fräs eller elektroplane – jag valde 4 mm glas och 10 mm pärla
 • För att samla in detaljerna måste de klippas. För att få 90 grader skär vi kanterna snett, det vill säga 45 grader. Skruvarna ska användas för högkvalitativ fäste och immobilitet

Som nybörjare i denna fråga var det inte omedelbart tydligt för mig hur hela processen pågick. Instruktioner för att göra träfönster för mig var skrivna som om det var ett oförståeligt språk, men jag köpte alla nödvändiga material och verktyg, men jag började jobba. Efter att ha granskat alla ritningar och bilder som lätt kan hittas på Internet visade det sig att det är inte så svårt att göra ett träfönster med egna händer.

Det är viktigt! Mer nyligen användes inkassering för att dölja bristerna i installationen av träfönster eller deras isolering. Nu satsar man på spel inte bara en praktisk, men också en dekorativ roll. Avvecklingen är lämplig för trähus och används endast för dem. Det kan snidas eller likna bilder av djur – det beror allt på mästarens fantasi.

Bara lite kvarstår – sätt in glaset

Hur man gör en fönsterram av trä

Att göra träfönster med egna händer

Det viktigaste i denna process är det exakta valet av glasstorlekar. På grund av detta skapas inte kalla broar, och glaset är kvalitativt angränsande till träfönsterramen. Avvikelser på 1 mm kan redan ha negativa konsekvenser – och vi behöver inte det.

Det är viktigt! Glöm inte säkerhet när du skär glas. Du måste ha handskar för att skydda dina händer och glasögon – skydd mot glasflis är ett måste.

Skärning av glaset ska vara en diamantskärare, och fint kornat sandpapir är lämpligt för polering av kanten. Tekniken för skärning är väldigt enkel. Det är tillräckligt att lagra sig på en linjal, som kommer att vara längre än glas och leda längs med en glasskärare. Innan du smörjer kanterna med tätningsmedel, måste du fästa glas för montering. Om allt lyckas, appliceras ett tätningsmedel på spåren, varefter glaset slutligen sätts in i ramen. Efter det, använd pärlan – den ska haka på ramen och glaset och fixa sedan med tunna naglar. Om tungorna är bredare, fixa dem med självgängande skruvar – välj tunna fästdon.

Vid detta är tillverkningen av träfönster med egna händer fullständigt och endast en sak kvar: placering av träfönster i de färdiga lådorna. Jag behövde inte denna åtgärd, men om du fortfarande bestämde mig för att installera, så:

 1. Sätt in konstruktionen i blocket och fäst i spåren
 2. Använd skruvarna, fäst ramen – elementen måste passera genom den direkt i väggen
 3. Alla slitsar blåser ut med monteringsskum och väntar på att det torkar helt.
 4. I framtiden kan du göra höjderna med egna händer på det bekvämaste sättet för dig. Men för träkonstruktioner är alla vana vid att använda gips, eftersom plasthissar inte ser harmoniska ut.

Uppgradering av en gammal trästruktur

Hur man gör en fönsterram av trä

Vi återställer de gamla fönstren med egna händer

Jag skulle vilja beröra en annan viktig fråga: hur man uppdaterar trädets gamla fönster med egna händer? Trots alla brister som uppträder på träkonstruktioner efter många år, är de mycket starka och hållbara. Därför är det inte alltid en önskan att ändra gamla fönsterdesigner och spendera stora pengar på den.

Vanligtvis innebär restaurering av träfönster med egna händer installation av tätningar och målning av ramarna, men i vissa fall krävs en mer arbetsintensiv process. När det uppstår sprickor mellan träramen och lådan, använd tätningar. Du kan applicera gummi, skumgummi eller polyvinylklorid. Men om det finns en bias, stäng eller öppna rammen på fönstren blir det ett verkligt problem. För att komma till rätta med situationen kan du prova två sätt: Kontrollera först gångjärnen – de kan ha avgjort och det räcker bara för att hitta en ny plats för dem eller att slå av extra med ett plan. Faktum är att trä tenderar att svälla och därför kan det finnas platser som måste justeras över tiden.

Mycket ofta stänger fönstren inte på grund av det banalt tjocka lackskiktet. För att göra detta, använd sandpapper för att ta bort överflödiga lager av lack och lack trästrukturer. Det värsta problemet kan dock verka rot i vissa områden. Otroligt nog, det här är den vanliga lösningen: med en mejsel behöver du klippa det skadade området, det vore bättre om du tar tag i något mer lämpligt material. Den dykade fördjupningen med epoxi eller trälim, sätt sedan in ett nytt material och säkra det. När limlösningen torkar, behandlas hela ytan med en sander. Det slutliga beslutet kommer att öppna ramen med lack eller målning med lackmaterial.

Hur man gör en fönsterram av trä

Göra träfönster av dig själv

Som du kan se är det inget fel att göra nya trästrukturer eller uppdatera gamla träfönster. För att göra allt arbete själv är det tillräckligt att studera tekniken, samt lagra med nödvändiga verktyg och trämaterial. Efter att ha valt det lämpliga träet kommer du att kunna bygga fönsterkonstruktionen själv och i framtiden för att glasera din sommarstuga eller veranda och eventuellt sommarköket.

Vi rekommenderar även att läsa:

Inga liknande material.

Tekniken att göra ramen för träfönstret

Plastfönster kunde vinna hjärtan hos miljontals kunder runt om i världen. Dock kan de tillskrivas budgetbeslut om det inte är en sträcka. Mer tillgängligt alternativ kommer att bli träramar för fönster. Särskilda maskiner klarar av produktion av ramar snabbare, men om vi pratar om önskan att skapa något med egna händer, kommer det här materialet definitivt att vara till nytta. Dessutom är träfönster med glasruta det bästa alternativet för ett hus eller stuga där kraven på yttre glans är mycket lägre. Så, hur man gör ett fönster med egna händer?

Designfunktioner

Det är osannolikt att även en professionell kan göra ett fönster som inte är sämre i kvaliteten på de produkter som säljs. Anledningen är enkel: byggandet av ett träfönster bör göras så exakt som möjligt, inklusive ram och kåpa – en avvikelse på flera millimeter står inför stora problem med värmeisolering. Trots detta är det ganska möjligt för många att skapa en enklare design.

Hur man gör en fönsterram av trä

Hemlagad fönsterblock av trä

Träfönster, som nu produceras i fabriker, är nästan identiska med plast, med det enda undantaget – det material som används. De kännetecknas av en ganska komplex struktur, på grund av möjligheten att öppna ventilerna i två plan. Om det å andra sidan är bättre att förenkla konstruktionen av ramen själv är det bättre att förenkla konstruktionen, ersätta alla tekniska läckerheter med en vanlig rektangel av staplar.

Processen att göra ramen är gjord i flera steg:

 • profilval, inköp av material;
 • ramframställning
 • montering och glasering av fönsterblocket.

Välj en profil

Först och främst bör du ta reda på om det är planerat att använda vanligt planglas eller dubbla glasrutor i framtida träramar. Varje alternativ har sina fördelar: i det första fallet är det låg kostnad och möjligheten att självskärning, i den andra låga värmeledningsförmågan.

Hur man gör en fönsterram av trä

Värmeledningsförmågan hos ett klassiskt fönster är större än det för en glasenhet

En av egenskaperna hos glaset är en speciell inert gas, som tillverkaren pumpar mellan enskilda ark. Över tiden kan koncentrationen minska. Var inte rädd i förväg – värmeförlust genom fönstret, om de ökar, då minimalt märkbart kommer det inte att hända.

Det finns också en speciell hybridversion – den så kallade finska eurowindow (eller skandinaviska). Den innehåller plattglas och 2 eller 3-kammars dubbla rutor. Detta tillvägagångssätt möjliggör hög värmeisolering.

Hur man gör en fönsterram av trä

Finska fönstret har de högsta värmeisoleringsegenskaperna

Det enklaste och samtidigt pålitliga och populära beslutet bland folket idag är versionen med ett par glasögon, mellan vilka det finns ett luftgap på 2 cm eller mer i bredd. Ett annat alternativ är att göra träfönster ihop med enkelglas och dubbelram.

Materialval

Oftast för tillverkning av träram med tall. Detta är ett praktiskt, lätt att hantera och billigt material. Alternativt kan du använda ek, men för de första experimenten blir det för dyrt.

Hur man gör en fönsterram av trä

Som regel, för tillverkning av fönstret enheten med tall

Allt vad materialet är valt, måste träet torkas ordentligt, på dess yta bör det inte finnas några brister: knutar, sprickor eller annan skada – från material av dålig kvalitet är tillverkningen av fönster omöjlig.

Ramtillverkning

Huvudnyans av tillverkningen av träramar är bevarande av form och geometri under montering – detta kommer att hjälpa förberedda ritningar. Träet för arbete väljs utifrån den planerade glastjockleken. Tvärsnittets minsta storlek är 60×40 mm. För att skapa spåren används elektroplane eller router. Experter rekommenderar att nybörjare tränar i små bitar innan man börjar arbeta – för att göra vertikal eller horisontell skärning.

Hur man gör en fönsterram av trä

Typisk ritning för tillverkning av en fönsterram med mått

Innan arbetet påbörjas bör alla mätningar noggrant göras. Om det finns ett sådant tillfälle, är det bättre att omfördela det här arbetet till proffs. En avvikelse på en millimeter kan leda till oönskade följder. Att göra ett träfönster i detta fall kommer inte att fungera. Ändarna är filmade i en vinkel på 45 grader.

Att montera elementen i ett träglaspaket med egna händer är gjord på trälim. För att ge extra styrka vid hörnen, görs hål i vilka trästavar sätts in, även smutsat med lim. För ytterligare förstärkning på anslutningselementen slås spalten i vilken nyckeln är installerad ut med hjälp av en fräs. Som en följd av detta bör designen sättas fast så att det självtillverkade skyddet nästan var monolitiskt.

Hur man gör en fönsterram av trä

Typer av hörnfogar

Alternativt kan du använda torn-spåranslutningen. Att arbeta med det kan dock vara mycket mer krävande, eftersom det kräver mycket hög noggrannhet. Därför används oftast vid tillverkning av träfönstret ovanstående alternativ. Därefter fortsätter tillverkningen av fönstret till slutsteget.

Monteringsram

Montering av en ram gjord av trä med egna händer görs i ett förberedt hål i väggen. Öppningen bör först förberedas: nivåera, ta bort all smuts och skräp. Hål för klämmor i steg upp till 80 cm är förberedda i väggarna. Lådan är fäst med skruvar, därefter är luckorna fyllda med monteringsskum eller andra värmeisoleringsmaterial.

Hur man gör en fönsterram av trä

Installera lådan i fönsteröppningen

I processen är det mycket viktigt att observera geometrin av fönster i trä: vinklar på 90 grader, en avvikelse i jämnhet på högst 1 mm per 1 m, en skillnad på diagonaler upp till 10 mm.

inglasning

Detta följs av placeringen av glas i träramar. Huvudnyans – det exakta valet av storlek, för Enheten i ett träfönster tillåter inte avvikelser. Avvikelse i millimeter skapar så kallade kalla broar, vilket leder till extremt negativa konsekvenser. Försök inte försiktighetsåtgärderna – du måste bära handskar och skyddsglasögon för att skydda dina händer och ögon.

Hur man gör en fönsterram av trä

Under glasrutan är det nödvändigt att se till att kontakten mellan glaset och ramen är tätt.

För skärning av traditionellt använd diamantglasskärare, polerad med sandpapper med fint korn. Tekniken i sig är enkel – mäta önskad storlek, applicera längs en rak linjal och dra med den med en glasskärare. Efter trimning bör du kontrollera om glaset är lämpligt och om så är fallet kommer det bara att vara att installera det i ramen, inte glömma tätningsmedlet. Glaset fixeras i ramen med hjälp av en pärla – vilket gör träfönster med en glasenhet, du bör ta hand om det i förväg.

Fönsterkarm

Ett av stadierna för att installera träfönster med dubbla glasrutor arbetar med fönsterbrädan. Material för det kan vara vilket som helst.

Sillan är installerad i följande ordning:

 1. Från det inköpta fönstret borde skärmen ha den önskade formen.
 2. Fönsterhöljet bör delvis tillverkas under ramen, i den nedre delen sker fixeringen med hjälp av kilar av trä.
 3. Tomt utrymme längst ner är fyllt med skum. Därefter avlägsnas det utskjutande överskottet med en kniv.

Det är inte svårt att måla träfönster med egna händer. Det är dock nödvändigt att komma ihåg följande nyanser:

 • Om detta inte har gjorts före montering ska bindemedlet, klart för målning, behandlas med ett antiseptiskt medel. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ändarna, eftersom det är genom dem att skadedjuret oftast tränger in i trädet.
 • Före målning ska ytan alltid vara grundad. Detta görs för två ändamål samtidigt: För det första kommer primeren att bidra till att minska färgförbrukningen, för det andra kommer den att spela rollen som antiseptisk, vilket ökar fönstets livslängd.
 • Målning rekommenderas för att borsta, proceduren utförs i flera lager.
 • På utsidan rekommenderas att man använder en speciell färg för exteriörarbete, men från rumssidan kan du använda något.

Hur man gör en fönsterram av trä

Ramen är målad med en borste i 2-3 lager

I denna tillverkning av träramar för fönster kan anses vara komplett.

Som du kan se är det ganska realistiskt att skapa ett träfönster med egna händer. Naturligtvis, i kvalitet kommer det att vara sämre än fabriksmodeller, men skillnaden i pris är ganska signifikant. För att klara allt själv måste du inte bara noggrant studera tekniken, men också lägga upp lämpliga material och verktyg. Om allt är gjort korrekt, kommer resultatet säkert du och dina nära och kära både med skönhet och värme, vilka träfönster och bindningar hjälper till att hålla i huset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *