Hur man gör

Hur man gör en fönsterram hemma

Ett väl beprövat material i konstruktion är limt trästång. Naturligtvis kan du använda sin enkla version av massivt trä, men här ökar sannolikheten för att förlora formen på ramen på grund av nederbörd.

Hur man gör en fönsterram hemma

För att undvika förlust av trädets form och täckning med en speciell skyddslösning.

Och nu beskriver vi sekvensen av alla steg i denna process:

 1. Först måste du göra en fönsterlåda. För detta ändamål, i det bräde som vi valt 5Х15, skärs ett spår så att i profilen ser styrelsen ut som bokstaven ”G”. Denna typ av kam behövs för integriteten i vårt framtida fönster.
 2. Hur man gör en fönsterram hemma

  Därefter måste vi beräkna de exakta dimensionerna av vår träfönsterram och börja sågbräda, var och en av brädorna ska delas upp i 4 delar av önskad storlek, varefter de kommer att vara anslutna till varandra. Det mest tillförlitliga alternativet för denna typ av montering skulle vara användning av spikar och spår. För att göra dem snabbt behöver du en mejsel, handsåg och hammare. Spåren är gjorda på den vertikala delen av ramen och på de horisontella spikarna. Efter tillverkningen måste dessa delar smörjas med snickerilim och delarna av lådan ska förenas, samtidigt som man inte glömmer att vinkeln på 90 ° observeras

 3. Därefter måste du förstärka träramarna i hörnen av de speciellt inköpta fönsterkorgarna. Du kan köpa dem i affären eller på marknaden. De är nödvändiga för förstyvning av vår träfönsterlåda.
 4. Hur man gör en fönsterram hemma

  Vid den här tiden är vårt lim torrt, och nu kan du börja framställa ramen för den rörliga delen. Här borde strålen ha en mindre sektion än en fönsterlåda, så sektionen reduceras så att gapet är ca 0,1

0,2 cm

 • Därefter kombinerar du detaljerna i träfönsterramen i sekvensen som beskrivits ovan.
 • Efter montering av insidan av vår träfönsterram monteras den i lådan med gångjärn. Det är nödvändigt att införa glas i förväg, även om detta kan göras efter att fönsterramen har monterats fullständigt.
 • Att göra en fönsterram av plywood

  Hur man gör en fönsterram hemma

  Ibland visar det sig inte allt är så bra som vi skulle vilja, och det visar sig elementär skada på materialet.

  För att eliminera sådana följder kan en ram med egna händer tillverkas av remsor av plywood.

  För tillverkning kommer det att vara tillräckligt att ha 4 remsor, som måste förenas i en rektangel. Det är viktigt att inte glömma att ställa in vinkeln till 90 °. För att erhålla den önskade profilen monteras ramen från flera liknande rektanglar med olika bredder.

  Också glöm inte de exakta mätningarna, annars kan vikten bli smal. På det här extra sättet kan du till och med göra fönster med formad profil.

  Denna metod är lämplig för döva och flervåda fönster, där det kan vara mellan en och tre rader glas.

  Om det bara finns ett glas behöver du 8 plywoodremsor, som du kommer att ansluta till 2 rektanglar. Och för att fixa glasskivorna ska ditt andra lager vara något mindre än det första.

  När alla delar är klara, fäst med skruvar.

  Verktyg och material som kommer att vara till nytta för dig:

  • Hur man gör en fönsterram hemma

   Barer och plankor av trä;

  • Plywood eller färdiga remsor av det;
  • Dubbelglasfönster;
  • Metallkorgar och pennor;
  • Lim (bättre snickeri);
  • Självdragande skruvar;
  • sågen;
  • Gångjärn för fönster;
  • urgröpningar;
  • hammare;
  • Mätningstejp;
  • Gon.

  Som du kan se kan alla som minst vet hur man arbetar med ett verktyg och har en önskan att göra någonting med egen hand göra en ram med egna händer.

  Ner med latskap och vidarebefordra till nya prestationer!

  Gör-det-själv-träfönster och steg-för-steg-instruktioner för dummies

  Naturligtvis har plastfönster länge vunnit våra hjärtan med dig. Det är dock träramen som är lämplig för budgeten att byta ut fönster. Och om du bestämmer dig för att utföra sådant reparationsarbete på din dacha eller på verandan, så kan du göra träfönster med egna händer. När jag fästde verandaen till mitt hus bestämde jag mig omedelbart att glasera den och versionen med plastfönster passade mig inte. Produktionsmaskiner monterar självklart fönsterramar mycket bättre och snabbare, men du vill alltid göra någonting med egna händer. Men om du följer alla regler för bearbetning av trämaterial och teknik för anslutningsdelar, så är det möjligt att uppnå bra resultat. Idag kommer vi att överväga stegvis instruktioner för tillverkning av träfönster.

  Hur man gör en fönsterram hemma

  Vi gör en trälåda

  Hur man gör en fönsterram hemma

  När jag bestämde mig för att göra ett träfönster med egna händer tänkte jag på vilken typ av trä som är bättre att använda. Från mig vill jag råda dig att använda ett tall – det är ganska överkomligt på grund av kostnaden. Om du, som jag, bestämde mig för att försöka göra en träfönsterram, självklart, föredra detta material. Ek kan anses vara ett bra alternativ, men det är dyrare än tall och jag var rädd för att använda den för första gången.

  Det är viktigt! Om du bestämmer dig för att experimentera, borde du inte omedelbart köpa dyra material. Det är möjligt att du inte lyckas och träelementen kommer att skadas.

  Förvara på de nödvändiga verktygen i förväg, även om många hantverkare alla dessa föremål är i ständig användning:

  • Borrmaskin och skruvmejsel – mekaniserad metod för åtdragningsskruvar kommer att påskynda monteringsprocessen
  • Glasskärare
  • Elplan
  • Mejsel och hammare

  Innan du köper, övervaka alltid brädans skick. De borde inte ha sprickor eller flis, sticka ut knutar eller några deformationer. De måste också vara helt torkade. Steg-för-steg-teknik:

  1. För mitt fönster valde jag ett bräda på 150×50 mm
  2. I alla träämnen gjordes ett spår som liknar bokstaven ”G”. Spårets djup var 15 mm
  3. Därefter anslutde jag de fyra delarna till varandra. Joder används för leder, och hörnen ska vara 90 grader vardera. Efter att lådan är limmad ihop, borra hål i den för en trästav vars längd är 3 cm. Detta är en extra förankring och säkerställer närvaron av vinklar på 90 grader
  4. Lådan sätts in i den redan förberedda fönsteröppningen. Allt är enkelt: du borrar hål i vilka du sätter in dyvar och fixerar sedan lådan med skruvar. Jag utförde inte sådana åtgärder – mitt mål var att göra ett fönster med egna händer

  Det är viktigt! Alla slitsar måste blåsas med skum. Med sådan förankring beaktas inte rörligheten hos ett träd vid en temperaturskillnad.

  Trälåda är – gör ram

  Hur man gör en fönsterram hemma

  Träfönster gör det själv

  Steg-för-steg-instruktioner för att göra en fönsterram gör det själv beror på vilket fönster du ska göra. Jag gjorde en enkelbländningsprofil med 2 slitsar:

  • Fönsterramen är gjord av träbjälkar, vars storlek beror på fönstret. Jag använde trästråle 6×4 cm, men du kan ta stora storlekar
  • Om fönsterprofilen är dubbelglasad kommer designen att ha 1 hak mer – 2 luckor för glasögon och 1 för fästning till lådan
  • Profilen är gjord med en fräs eller elektroplane – jag valde 4 mm glas och 10 mm pärla
  • För att samla in detaljerna måste de klippas. För att få 90 grader skär vi kanterna snett, det vill säga 45 grader. Skruvarna ska användas för högkvalitativ fäste och immobilitet

  Som nybörjare i denna fråga var det inte omedelbart tydligt för mig hur hela processen pågick. Instruktioner för att göra träfönster för mig var skrivna som om det var ett oförståeligt språk, men jag köpte alla nödvändiga material och verktyg, men jag började jobba. Efter att ha granskat alla ritningar och bilder som lätt kan hittas på Internet visade det sig att det är inte så svårt att göra ett träfönster med egna händer.

  Det är viktigt! Mer nyligen användes inkassering för att dölja bristerna i installationen av träfönster eller deras isolering. Nu satsar man på spel inte bara en praktisk, men också en dekorativ roll. Avvecklingen är lämplig för trähus och används endast för dem. Det kan snidas eller likna bilder av djur – det beror allt på mästarens fantasi.

  Bara lite kvarstår – sätt in glaset

  Hur man gör en fönsterram hemma

  Att göra träfönster med egna händer

  Det viktigaste i denna process är det exakta valet av glasstorlekar. På grund av detta skapas inte kalla broar, och glaset är kvalitativt angränsande till träfönsterramen. Avvikelser på 1 mm kan redan ha negativa konsekvenser – och vi behöver inte det.

  Det är viktigt! Glöm inte säkerhet när du skär glas. Du måste ha handskar för att skydda dina händer och glasögon – skydd mot glasflis är ett måste.

  Skärning av glaset ska vara en diamantskärare, och fint kornat sandpapir är lämpligt för polering av kanten. Tekniken för skärning är väldigt enkel. Det är tillräckligt att lagra sig på en linjal, som kommer att vara längre än glas och leda längs med en glasskärare. Innan du smörjer kanterna med tätningsmedel, måste du fästa glas för montering. Om allt lyckas, appliceras ett tätningsmedel på spåren, varefter glaset slutligen sätts in i ramen. Efter det, använd pärlan – den ska haka på ramen och glaset och fixa sedan med tunna naglar. Om tungorna är bredare, fixa dem med självgängande skruvar – välj tunna fästdon.

  Vid detta är tillverkningen av träfönster med egna händer fullständigt och endast en sak kvar: placering av träfönster i färdiga lådor. Jag behövde inte denna åtgärd, men om du fortfarande bestämde mig för att installera, så:

  1. Sätt in konstruktionen i blocket och fäst i spåren
  2. Använd skruvarna, fäst ramen – elementen måste passera genom den direkt i väggen
  3. Alla slitsar blåser ut med monteringsskum och väntar på att det torkar helt.
  4. I framtiden kan du göra höjderna med egna händer på det bekvämaste sättet för dig. Men för träkonstruktioner är alla vana vid att använda gips, eftersom plasthissar inte ser harmoniska ut.

  Uppgradering av en gammal trästruktur

  Hur man gör en fönsterram hemma

  Vi återställer de gamla fönstren med egna händer

  Jag skulle vilja beröra en annan viktig fråga: hur man uppdaterar trädets gamla fönster med egna händer? Trots alla brister som uppträder på träkonstruktioner efter många år, är de mycket starka och hållbara. Därför är det inte alltid en önskan att ändra gamla fönsterdesigner och spendera stora pengar på den.

  Vanligtvis innebär restaurering av träfönster med egna händer installation av tätningar och målning av ramarna, men i vissa fall krävs en mer arbetsintensiv process. När det uppstår sprickor mellan träramen och lådan, använd tätningar. Du kan applicera gummi, skumgummi eller polyvinylklorid. Men om det finns en bias, stäng eller öppna rammen på fönstren blir det ett verkligt problem. För att komma till rätta med situationen kan du prova två sätt: Kontrollera först gångjärnen – de kan ha avgjort och det räcker bara för att hitta en ny plats för dem eller att slå av extra med ett plan. Faktum är att trä tenderar att svälla och därför kan det finnas platser som måste justeras över tiden.

  Mycket ofta stänger fönstren inte på grund av det banalt tjocka lackskiktet. För att göra detta, använd sandpapper för att ta bort överflödiga lager av lack och lack trästrukturer. Det värsta problemet kan dock verka rot i vissa områden. Otroligt nog, det här är den vanliga lösningen: med en mejsel behöver du klippa det skadade området, det vore bättre om du tar tag i något mer lämpligt material. Den dykade fördjupningen med epoxi eller trälim, sätt sedan in ett nytt material och säkra det. När limlösningen torkar, behandlas hela ytan med en sander. Det slutliga beslutet kommer att öppna ramen med lack eller målning med lackmaterial.

  Hur man gör en fönsterram hemma

  Göra träfönster av dig själv

  Som du kan se är det inget fel att göra nya trästrukturer eller uppdatera gamla träfönster. För att göra allt arbete själv är det tillräckligt att studera tekniken, samt lagra med nödvändiga verktyg och trämaterial. Efter att ha valt det lämpliga träet kommer du att kunna bygga fönsterkonstruktionen själv och i framtiden för att glasera din sommarstuga eller veranda och eventuellt sommarköket.

  Vi rekommenderar även att läsa:

  Inga liknande material.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *