Laminat

Hur man gör en parkett med egna händer

Produktionen av golvbrädet i sig består faktiskt av att skära av ädla arter i lameller av samma storlek (vanligen 10x70x500 mm). De läggs på en limbas på limet med den mest exakta passformen.

Efter att styrelsen har lagts finns det fortfarande några fler operationer:

 • skrapa;
 • Putty clearances. För det kan du använda akryl kitt som matchas till träet eller hemmagjord kitt tillverkat av sågspån och PVA lim;
 • slipning;
 • Appliceringen av den slutliga beläggningen – lack eller impregnering.

Reparation av golvbrädan med egna händer består i scoring, i vilket processens övre skikt avlägsnas med tecken på slitage och omlackering. Om det är nödvändigt kan i detta fall gipsar som bildas på grund av torkning ut ur brädet också gipsas.

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

Skrapa slitna parkett.

Baskrav

Självläggning av parkett av vilken typ som helst, börjar med beredningen av basen. Krav som sätter torra (flytande) och självhäftande metoder att lägga på det är väldigt olika.

Flytande styling

I det första fallet justera helt golvet. För att avlägsna backar och signifikanta droppar används cement-sand (på betongpaneler) eller torr (på plankbotten).

Små droppar (upp till 5 mm) kan avlägsnas med en självnivellerande blandning (självnivellerande golv); defekter upp till 2 mm kompenseras perfekt av substratet.

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

Bulkgolv justerar alla defekter av betongbasen.

Observera: flytande installation sätter stopp för reparationen av parkett.
Slipning och slipning på ett stort område genomförs med hjälp av elverktyg och kräver tillförlitlig montering av brädan på golvet.

Adhesivinstallation

Limhantering är mycket mer krävande på basen:

Vilken effekt på läggningens kvalitet har konkret styrka? Denna instruktion är relaterad till det faktum att vid adhesivläggning uppfattas deformeringsbelastningarna som uppträder när träens linjära dimensioner fluktuerar när fukt växer eller faller uppfattas av limskiktet och därefter basen.

Förberedelse av basen i en typisk stadslägenhet-ny byggnad utförs enligt följande algoritm:

 1. Ett vattentätande lag läggs på golv – tät polyeten med överlappning av tyg och tapning;
 2. Längs omkretsen finns ett dämpband som förhindrar överföring av stötdämpning till väggarna;
 3. Förstärkt med en screed tillräckligt tjock för att kompensera för skillnader mellan panelerna;
 4. Efter fullständig torkning av betongen och en uppsättning märkesstyrka (ca 4 veckor från hällningstiden), är den primerad med epoxiprimer, vilket dessutom ökar ytskiktets styrka.

Med ett trägolv, som av någon anledning inte vill avlägsnas, är beredningsordningen något annorlunda:

 1. Naglarna värms upp med en doboynik på 5-7 mm;
 2. Böjda brädor och ”propellrar” lockas till stockar med självgängande skruvar med en längd av minst tre gånger större än bordets tjocklek;
 3. De återstående oegentligheterna avlägsnas med en skopa eller ett plan;
 4. Träplattor 12-18 mm tjocka lockar sig till golvet. Plywood är förskuren i kvadrater av storlek 0.5×0.5-0.75×0.75 meter och sätts i razbezhku, med ligering av tvärgående sömmar. Mellan arken lämnade ett gap på 2-3 mm, vilket kompenserade för expansion av temperatur och fuktighet.

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

Plywood används för att jämföra styrplattan.

Observera: tjock fuktresistent plywood kan helt ersätta en kopplare eller ett massagolv och på betongbasis.
I det här fallet är den fäst vid skruvskruvarna; För ytterligare fixering av plåtar rekommenderas starkt att använda ett tvåkomponent polyuretanklister.
Lim appliceras på betong och jämnas med en kambräda.

Flytande styling

Det utförs på substratet och är möjligt om det finns tunga och spårlås på golvbrädet.

På en helt platt botten (på golv eller plywood) kan tät polyeten användas som en film för golvbrädan; Om ersättning för mindre oegentligheter behövs används skummade eller porösa substrat:

 • PE-skum;
 • Cellulosplattor;
 • Kork etc.

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

Förfarandet är helt identiskt med det när man lägger laminat med ändringen att tunga och spårlås är belagda med lim eller tätningsmedel:

 1. Längs väggen är kilar installerade och bildar ett kompensationsspalt på 7-10 mm;
 2. Anslut sedan den första raden av brädor. Sista styrelsen såg på plats

Tips: För att minimera antalet nedskärningar börjar du lägga från den längsta väggen.

 1. Följande rader börjar med en kort styrelse (trimning från föregående rad). Tvärsömmar bör inte sammanfalla i angränsande rader;
 2. Den sista raden är skuren i bredd för att ge en kompensationsgap på samma 7-10 mm.

Adhesivinstallation

Och på screed, och på plywood, utförs det med ett tvåkomponent polyuretanlim. Lim appliceras med en korkad trowel, varefter brädan läggs och laddas för polymerisationstid. Och i detta fall lämnas kompensationsgap runt omkretsen av rummet.

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

Läggande brädor på lim.

Tips: Istället för belastningen på plywoodunderlaget kan du använda skruvar.
De skruvas in i den nedre delen av spåret av brädet i en sned vinkel.

Frågor och svar

I slutet av vårt material har vi sammanställt en uppsättning vanliga frågor och svar på dem, tematiskt inte inkluderade i någon av avsnitten i artikeln.

 1. Hur man gör fogen mellan golvbräda och kakel? Aluminium tröskel med tillräcklig bredd. Det kan hålla metallisk glans eller målas i en slumpmässig färg. Om nödvändigt kan pulver till golvplattan kompensera för höjdskillnaden mellan beläggningarna;

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

Golvbrädans och kakelens fog döljs av en aluminiumgräns.

 1. Vad är parkettbrädet med tunglås? Toppskiktet är ädelträ med maximal slitstyrka. Substrate – plywood eller billiga barrträd med en fiberriktning vinkelrätt mot det övre lagret;
 2. Vilket parkettkort är bäst och hållbart med hänsyn till inhemska driftsbelastningar? Massiv, helt tillverkad av ek, bok eller aska. Tyvärr är priset det högsta bland alla konkurrerande lösningar och når 10 000 rubel per kvadrat.

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

På bilden – massiv ekparkett.

 1. Vad är golvbordets livstid? För flerskiktsparkett med lås är garantitiden 25 år. De äldsta exemplen på massiv parkett har tjänat i mer än fem århundraden;
 2. Varför behöver vi impregnering för golvlås? Det skyddar trä utan lack eller vaxlager från svullnad när vatten kommer in i slottet. I stället för impregnering används ofta ett transparent eller färgat tätningsmedel för golvbrädan: det förhindrar inte bara träfukta utan maskerar också en fog som har expanderat på grund av fuktdeformation;
 3. Vilken baseboard sockel är bättre att använda? Massivt trä, tillverkat av trä av samma ras, som används för att bilda det övre lagret på golvbrädet.

Hur man gör en parkett med egna händer
Hur man gör en parkett med egna händer

Massivt träbaseboard i färg och konsistens motsvarar parkett.

slutsats

Vi hoppas att vi kunde svara på de frågor som har ackumulerats i läsaren. Om några ämnen inte var opåverkade – kanske de nödvändiga svaren finns i videon i den här artikeln. Vi ser uppriktigt fram emot läsarens kommentarer och kommentarer. Lycka till!

Hur kan man göra parkett med egna händer?

För egen tillverkning av parkett behöver du ca 4 pallar av två olika träslag. Till exempel ek och mahogny. I detta fall är pallarna en uppsättning av träämnen av viss storlek. För parkett behövs relativt små barer, helst 10 mm tjocka samtidigt.

Hur man gör en parkett med egna händer

Observera: Trä i pallar ska torkas väl – genom vakuum eller vakuumkonvektiv metod. Fuktighet enligt GOST vid leverans – högst 9 ± 3%. Då, under normala temperatur och luftfuktighet, kommer plattorna inte att förlora sin ursprungliga form. De kommer inte att vridas även efter stark vätning, men bara svälla.

Innan du börjar producera parkett, köp verktyg.

  Du behöver:
 • cirkelsåg för längsgående skärningar;
 • kors såg.
 • Hur man gör en parkett med egna händer

  Om dessa verktyg inte är tillgängliga, är de bättre att inte köpa, men att hyra. Vanligtvis leasas de till byggbutiker, men där – lite dyrt. Du kan också kontakta de specialiserade företagen som är engagerade i uthyrningsverktyget. Vi enades överens om uthyrning av utrustning med ett företag som är engagerat i nyckelfärdig reparation – de överlämnade våra sågar på mycket gynnsamma villkor. Du kan försöka hyra allt du behöver.

  När alla verktyg och material är förberedda kan du börja arbeta.

  Börja med att markera framtiden för parkettplankor (plankor).

   Här är deras optimala storlekar i millimeter:
 • tjockleken är 10 eller 13;
 • bredd – 70 eller 95;
 • längden är 490 eller 570.
 • Den geometriska formen av lamellerna är en vanlig rektangel. Om tjockleken på materialet är 21 mm eller mer, och det är också lackerat på båda sidor, först klippa remsorna. Därefter kan du börja göra rektanglar.

  Det tredje steget i tillverkningen av parkett med egna händer – skär de färdiga rektangulära ämnena i tjocklek. Det bör hållas strikt i mitten. Detta kan inte göras om råvarorna av den erforderliga tjockleken ursprungligen hittades – 10 eller 13 mm.

  Hur man gör en parkett med egna händer

  Vi lägger parketten gjord av oss

  När dörrarna är klara, fortsätt att lägga på parkettgolvet.

   Det kan vara av flera typer:
 • diagonal – går i riktning från vinkel till vinkel med en lutning på 30 till 45 °. Det är viktigt att identifiera systemet i förväg och följ sedan noga igenom det.
 • klassisk – rätlinjig eller sillben. Parkettparkett är bättre att ha vinkelrätt mot solljusets strömning, d.v.s. över rummet. Sillbenet kan i sin tur vara rak eller diagonal.
 • Hur man gör en parkett med egna händer

  Vi valde sättet att lägga – ”flätat”. Han är väldigt komplicerad. Vi rekommenderar dig att använda en enklare installationsdäck.

  Så golvet läggs – parkett med egna händer är helt färdigt. Nu kan du köpa och installera plagg. Det är bäst att välja träprodukter, i färger och kvalitet som liknar parkett.

  Ska jag försöka göra självskrapande och slipande parkett? Om du inte har speciella färdigheter och förmågor – det är bättre att överlåta det här hårda arbetet till professionella golvpersonal. Specialisterna har en komplett uppsättning verktyg och många års erfarenhet av att få parkettgolvet till perfekt skick.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *