Uppvärmning

Hur man gör en tak vind med egna händer

De övre taken på taket kan vara en L-formad struktur. Trussben mellan sig kan förenas i ett ändläge med hjälp av trä- eller metallfäste, eller genom att klippa i halvskog med en bultad anslutning. Vi rekommenderar att du monterar det första paret på taket, vilket sedan demonteras och används som en mall. Förberedda krossar installeras i standardordern – första extremen, sedan resten med konstant nivellering.

Vid det sista skedet av uppbyggnaden av en takkonstruktion görs installationen av batten, installationen av vattentätning, skapandet av ventilationsavstånd och installation av takbeläggning med hand. På insidan är värmeisolering och ångspärr fixerad och mantel är monterad. I videon kan du bekanta dig med tekniken.

Relaterade nyheter

Gör en tak vindsvamp händer

Med vinden kan du inte bara öka antalet rum som används. Strukturen med takets höga lutning ser mer solid och presentabel ut, medan konstruktionen är billigare än byggandet av en fullfjädrad tvåvåningsbyggnad. För att lära dig hur man gör en tak vind med egna händer, läs den här artikeln.

Välja typ av tak och taksystem

För arrangemanget på vinden utnyttjas oftast två typer av tak:
• vanlig gavel. taket har två lutande sluttningar, dess ändar är stängda av trekantiga väggar – gavlar;

• polylin. var och en av sluttningarna är dessutom uppdelad i två mer, belägna i en annan vinkel; medan lutningsvinkeln på toppen är mycket mindre; Ändarna (gavlarna) har formen av en femkant.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Brutna och gaveltak

Att bygga ett dubbeltak är säkert mycket enklare. Men mansardrummen i det kommer tyvärr vara nära, och taken är för låga. Därför använder man oftast brutna gaveltak med en liten (40-45 °) lutningsvinkel på sluttningarna för att få en bekväm vind. Och ju mindre den här vinkeln är desto rymligare blir vinden på vinden. Konstruktionen av en mer komplex bruten struktur kräver emellertid den obligatoriska anordningen av ytterligare förbindelser mellan spjällen (lutande balkar som tjänar som takram).

Det finns två typer av taksystem:
• snedstreck. spärrar är endast baserade på ytterväggarna;

• Hängande. Dessutom förlita sig på kapitaltvättar.

Det första alternativet används endast om sådana partitioner saknas. Men eftersom belastningen på de bärande väggarna i detta fall är ganska hög är det möjligt att bygga golvstrukturer endast när avståndet mellan huvudväggarna är upp till 8 m. I andra fall är det bättre att använda mer hållbara hängande konstruktioner.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Upphängda och hängande trussystem

På brutna mansardtak monteras monterade system oftast. där spärren kommer från åsen, gör hängande och den nedre sidan – naslonnymi. En sådan anordning är speciellt effektiv för tak med liten lutning.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Kombinerat trussystem

Hur man gör en tak vind med egna händer

Gabel trasig takram

För att få en full vind med takhöjden på 2,5 m, måste takets höjd i sin böjning vara 3,1 m. De rekommenderade lutningsvinklarna är 60 och 30 ° (den övre delen av hävarmen kan vara lutande 15-45 °).

Hur man gör en tak vind med egna händer

Device mauerlat

Mauerlat – Nedre takstöd, som ligger på den övre delen av lagerets yttre väggar:

1. Vid konstruktion av ett taktak är mauerlat monterat på båda sidor av byggnaden vid platsen för spärren. Tack vare honom är lasten från takets vikt jämnt fördelad över väggens hela yta. Med en liten takmassa får den endast läggas under häftbenen, men i vårt fall borde den läggas längs väggens hela omkrets.

2. För tillverkning mauerlat används timmer från barrträdet 100 × 150 mm. För att förhindra att träet ruttnar, är det bättre att skilja det från väggen med ett vattentätlager. För dessa ändamål använder man oftast takmaterial eller bitumen.

3. Mauerlat är fastsatt på basen med gängade stavar för en bred bricka. För att göra detta borrade det hål exakt storleken på fästena. Samtidigt bör deras frekvens inte vara mindre än antalet trussben, men inte mer än 2 m.

4. I tegelväggarna monteras den på träkork. För att stärka monteringsplattan i murverket kan du erbjuda speciella fickor. där det kommer att läggas. Tillåt att ligga i läggning av en speciell tråd (trådstång). med hjälp av vilken mauerlat skruvas på basen. Vid byggandet av byggnader av betong eller betongplattor i väggarna för att det ska förses med pansar med tjocka metallpinnar. Deras längd ska räcka för girthet och försämra låsmuttern.

5. I trähus används den övre stocken av en stock eller timmer som en mauerlat.

Hur man gör en tak vind med egna händer

I trähus kan den övre loggen på ett timmerhus tjäna som en mauré.

Installation av körningar och strutar

Det vanligaste sättet att bygga ett mansardtak är följande algoritm:
1. Den första som passar strömplattorna.

2. För bekvämligheten av rörelse på taket av de beredda tillfälliga golv, ersätter ställningen.

3. Därefter monteras de U-formade ramarna av stolparna (vertikala balkar som överför lasten från åsen), tvärstänger (horisontella sträckmärken) och balkar.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Installera en U-formad takram

Hur man gör en tak vind med egna händer

Villkor som används vid konstruktion

Löpningar kallas ytterligare horisontella balkar. De kan vara:
• ås. Strålarnas övre del stöds på en sådan körning, de får inte användas i trasiga mansardtak;

• sida. är jämnt fördelade över takhöjden, deras antal kan vara olika och beror på takets storlek och lutningsvinkeln.

4. På den färdiga ramen läggs spärrar av hållbart trä 50 × 150 mm. Stödbenens ytterligare styvhet är fastsatt med hjälp av stutor (diagonala balkar som används för att stärka strukturen, inställd i en vinkel på 45 °, ibland kallas de subrafterbenen).

Fästbensben

Det finns två typer av monteringsspärrar:
• tufft på metallfästen, bultar eller med en kombination av tråd och naglar;

• glidning (ledad). När det gäller husrörelse flyttar spärren längs mauerlat längs ”släden” som finns i fixeringarna.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Hårddiskaranslutning

Den ledade versionen är mer tillförlitlig eftersom den möjliggör för att undvika förskjutningar eller till och med sprickor av takelement under säsongens markrörelser. Vid konstruktion av trähus som är benägna att krympa, hjälper en sådan förankring också taket att ”stämma in” till väggens nya läge.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Hinged truss ben

Hur man gör en tak vind med egna händer

Typer av takbjälkar

Rådet. För att bestämma placeringen av de övre spjällen bör du göra ett temporärt rack med flera staplar och spika det till elplattan så att den övre delen faller precis på takets mittlinje. På den kan du enkelt anpassa de övre spjällen.

Den övre delen av mauerlat bör vara avfasad. För att undvika misstag är det bättre att göra en mall från en tunnare bräda, vilken appliceras på bägaren och ritar på den i form av gash. Om den nedre delen av spjällen är fastsatt vid spjällen är de redan utklippta.

Titta på videon om hur man gör ett tak vind med egna händer:

Mansard tak gör det själv

Utrustning vindsurfrum ökar väsentligt bostadsutrymmet i huset. Även ett ouppvärmt rum kommer att fungera som ytterligare värmeisolering av bostaden.

Mansardtaket är gjord i form av en trasig gavelkonstruktion. men det finns många andra alternativ:

 • Det klassiska gaveltaket kännetecknas av enkla beräkningar. Arbetet med konstruktion av spjäll är också möjligt för nybörjaren, dess nackdel är lågt tak.
 • sluttande – en enkel typ av tak, som ger en full vägg på vinden.
 • tält, med fyra backar av samma storlek;
 • Multi-tang – en attraktiv och balanserad men komplex struktur.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Hus ordning med mansard tak

Husets gaffelbrutna mansardtak gör att du kan få en tillräcklig höjd av tak i rummet och utöka det bekväma området. För sin konstruktion kommer det att krävas ett väl utformat projekt. Att skapa det själv är inte en lätt uppgift, du kan beställa den från ett byggföretag eller använda ett speciellt datorprogram. Designplanen kommer att tillåta att beräkna den erforderliga mängden material för spärren, isolering, vattentätning, takläggning. Lutningsvinkeln för takhöjderna beräknas med hänsyn till rekommendationerna från tillverkaren av takmaterial, dessutom beaktas klimatförhållandena – snö och vindbelastning.

Funktioner gavel sluttande tak

Hur man gör en tak vind med egna händer

Rafter taksystem

Trissystemets nedre del är installerad i en vinkel på 60 °. dess stödjande pelare blir ramverket för rummets innerväggar. Vinkeln på toppen av takfläkten överstiger inte 45 °. vilket gör det möjligt att minska mängden av det använda materialet, men inte till nackdel för kvaliteten på ett skydd. Ytterligare stivhet till rummets ram anges av stagarna, som är fästa vid golvstrålen och den nedre delen av spjällen.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Värmande vindus mineralull

Ett lager av isolering ska vara minst 20 cm, denna tjocklek kommer att ge tillräcklig isolering och hålla rummet fryst på vintern och överdriven uppvärmning på sommaren. Ett otillräckligt isoleringslager leder till regelbunden värmeförlust och uppvärmd snö. På grund av upprepad smältning och frysning blir takmaterialet snabbt oanvändbart. I sommarens värme för att hitta en oskyddad vindsvåning krävs installation av ett kraftfullt luftkonditioneringsapparat. Alla dessa problem är uteslutna när man observerar värmernas normer.

Innan du gör ett mansardtak ska träet som används för konstruktionen av konstruktionen bearbetas för att skydda mot skador från mikroorganismer och från eld. Det är viktigt arrangemang av ventilation, så att du kan bli av med överskott av fukt.

Ljudisolering är av stor betydelse, för att du är direkt under taket kommer du tydligt att höra slag på taket, speciellt om du använder en metallbeläggning.

Valet av isolering

Eftersom isoleringen använde mineralull eller skumglas och polystyrenskum. Skummaterial absorberar inte fukt som bomullsull, så de kommer att hålla längre. Extruderad polystyren har förmåga att absorbera ljud och blir en bra ljudisolering. Skummat glas brinner inte, det är frostbeständigt, ruttnar inte, låt inte fukt genom. Mineralull är överkomlig, den är tjock nog för isolering, lätt att installera. Elastisk basaltull brinner inte, det passar bekvämt mellan spjällen och kännetecknas av hög hållbarhet.

Hur man gör en tak vind med egna händer

Basaltullisolering

 • stråltjocklek 150 × 150 mm för balkar, 100 × 150 mm – för en kraftplatta, 150 × 150 mm – för ställen;
 • kartong 50 × 150 mm;
 • unedged styrelse;
 • fästelement: naglar, skruvar, hörn, häftklamrar;
 • lådor för lådor;
 • isolering;
 • vattentätning;
 • ångspärrmembran;
 • takmaterial.

Artikeln beskriver inte utformningen av en viss storlek. Hur mycket material du behöver, du kan ta reda på att du använder kalkylatorn för att beräkna taket.

Byggnadsstadier

 1. Längs strukturens omkrets läggs stödstråle – mauerlat. Den är fäst vid lagerväggarna och överför lasten från takbjälkarna till byggnadens botten. Till tegel- eller blockväggarna är mauerlat fäst med inbäddade ankare eller dubbar. Markera en plats för borrning av hål för montering kan vara måttband eller genom att fästa ett timmer på väggen och krossa det tills dukens utseende. Takmaterial måste läggas under träet för vattentätning. Mauerlat sätts på ankar och säkras med nötter.
 2. Golvbalkar är slitstarkt barrträ. De placeras på mauerlat och sträcker sig bortom väggarnas omkrets med 0,5 meter för att öka takets yta. Ett annat sätt – montering i speciella fickor kvar i kopplingen. Ändarna av sådana stänger måste täckas med mastic och takmaterial för att skydda mot fukt. Strålarna fästs med skruvar och hörn. Extre barer ligger på nivån för att korrekt installera resten av spänningskabeln. Den optimala avståndet mellan balkar är 0,6 m, vilket gör att det kan läggas isolering utan trimning. Alla balkar är inriktade i höjd, med otillräcklig nivå – de bifogar brädorna, om en stråle sticker ut, är den avskuren.
 3. Vertikala pelare är fastsatta vid de extrema strålarna. Deras höjd och monteringsplats bestäms av ritningen. Efter att ha placerats vertikalt med en nivån och en rörledning, ställs ställen tillfälligt fast av stygnen från brädet. Efter att de extrema polerna har fixats dras en sladd mellan dem, längs med vilka de återstående stängerna är installerade. Varje rack är placerad på strålen och tillfälligt fixerad, det visar sig två parallella rader.
 4. Racks är fastsatta med balkar – brädor, detta element är nödvändigt för att ge styvhet till strukturen. På toppen av bältet, placera bulten som förbinder ställen på motsatta sidor. Åtdragning är fastsatt på stolparna med metallhörn. Komplexet av dessa element begränsar vinden rummet. För att göra strukturen starkare installeras strängarna därefter.
 5. Innan du installerade de nedre spjällen gjordes en mall som underlättar arbetet. För att inte kontrollera varje gång hur man korrekt såg av den övre delen av spjällen, ta en bräda och fäst den i spetsen, klipp den i rätt vinkel. Detta blir mallen. På botten av spjällen, som är fästa vid mauerlat, skärs ett spår. Om de nedre balkarna stöds av strålen, trimmas de på plats och fästas med vinklar, skruvar och naglar.
 6. Innan du bygger de övre spjällen är det nödvändigt att notera takets mitt. För bekvämligheten kan du nagla brädet till mauerlat och sluta åtdraga, det kommer att fungera som riktlinje för att anpassa spjällen. För att kunna trimma de övre balkarna på marken, gör en mall. För att göra detta, ta brädet och appliceras på bältet och såg i vinkel. Mallen kör alla spärrarna, när rackarna är installerade korrekt, är de lika stora. Den övre delen av de hängande spärren är fastsatt med metallplattor eller skivor av brädet. Platser som dockar med körningar är fästa med hörn. De första installerade extrema trussbenen, sedan resten. Upphängda hyllor med 25 × 150 mm timmer kopplar samman fästpunkterna till varandra och spänner.
 7. De nedre spjälkarna kräver förstärkning med stutar, för detta ändamål använder de en plank som är bultad på spjället och bärbommen. Efter att ha installerat allt stutet, ta bort tillfälligt stöd. Efter att ha monterat hela trussstrukturen sys de upp i gavlarna.

Tak Pie Laying

Hur man gör en tak vind med egna händer

Ångspärrmembranet är fastsatt på takkonstruktionen med en häftapparat. Spridning av tyg börjar från takskenorna, det är nödvändigt att stapla dem med en överlappning på 15 cm och fästa med tejp. En värmare läggs på toppen, materialet passar tätt och lämnar inga luckor. För att fixera isoleringsfyllnaden. Den är gjord av lameller, vars bredd är från 10 till 15 cm och tjocklek – 5 cm. Denna del av arbetet slutar med inredningen av rummet.

Från utsidan på taken monteras vattentätning, skyddar taket från vatten. Materialet är fixerat med en kista till vilken takbeläggningen kommer att monteras. Tonvikten mellan lamellerna beror på vilken typ av material som helst. Mjukt tak behöver en kontinuerlig kista. Därför sys hela taket av taket med plåt av plywood, vilket ger en jämn och slitstark bas.

När hölje gavlar lämnar utrymme för fönster, om de tillhandahålls i konstruktionen.

Arbetet med takets oberoende uppförande är en komplex och noggrann process. Att använda upplevelsen av de mästare som delar byggnadshemligheterna i den medföljande videon kommer att bidra till att förstå sekvensen och nyanserna av takets montering.

Denna video visar hur man gör ett tak vind:

Författaren till den här videon kommer att berätta hur man beräknar vinden genom att ta hänsyn till belastningarna på den:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *