Trägolv

Hur man gör en trappa från trä

När du mäter, överväga höjden på din framtida trappa i ett ramhus. vinkeln av dess lutning, antalet steg och deras bredd.

Hur man gör en trappa från trä

Sådana system är i regel i elektronisk form. Det finns speciella datorprogram och applikationer som låter dig skapa sådana modeller. Professionella program för byggorganisationer har en 3D-funktion. Även om det inte är nödvändigt för byggandet av mittflygningsstegen, är den vanliga planen på papper tillräcklig.

Standard interfloor trä trappor är installerade på kosourah eller på bowstrings. Skillnaden är så här: böjsträngar är placerade på sidan av stegen och spett är under stegen.

Trappan har vanligtvis två sidobågar. Stegen är monterad på båda sidor. Överväg installationen och installationen av trappan med denna teknik.

Installation av trappan

Ursprungligen utarbetar vi ett detaljerat schema för trappan och dess delar. Förskurna steg från brädor, gör 2 bågsträngar och specialstöd. Därefter är stegen anslutna till bågen. Under varje steg skapar vi en stödbar bar. Alla bowstrings monterade på golvet och till väggarna.

Hur man gör en trappa från trä

Kosuar och bowstrings

Spiral trägolv trappor

Hur man gör en trappa från trä

Ek spiral trappa

Om du inte kan bygga en trappa i ett trähus med egna händer, kan du välja en färdig spiral trästruktur. Fördelen med denna trappa är att det kommer att avsevärt spara utrymme i huset.

Det är viktigt att överväga att bygga en spiraltrappa sin lutningsvinkel. Om det är för coolt kan det vara hälsofarligt, särskilt om det finns barn och äldre i huset.

Ett enkelt sätt att installera och installera en spiraltrappa är att köpa en redan färdig, uppmätt struktur. Att spara vid installationen ger dig också stora fördelar.

En spiraltrappa består av tre huvuddelar: ett stativ, en räcke och steg. När du väljer ett träd för stegen, välj en ek. Han är inte bara ett av de mest hållbara materialen, men har också en vacker utsikt och utmärkt prestanda.

Innan du köper en spiraltrappa, mäta dimensionerna i detalj för att välja rätt design för ditt hem. Det finns ett annat alternativ – att anställa en specialist som ska göra alla mätningar själv, och därefter göra en order för trappan. Om du har färdigheter i konstruktion, kan du göra stegen själv, bara beställa rack och räcken. Vanligtvis ställer rack och räcken på beställning chiseled, även om det också är rektangulärt.

Enheten är en spiraltrappa

– På ena sidan är stegen fäst på stativet och å andra sidan har de hål för räcken.

– Rackar oftast metall. De har en fläns till vilken stegen är fäst.

– Den vanligaste konstruktionen av trappan – ”i anka steg.” Det förutsätter en speciell form av steg.

– Rack monterad mellan golv. Den är fastsatt på golvet med fästbultar.

Hur man gör en trappa från trä

– Efter installation av stället, installation av steg. Avståndet mellan stegen ska inte överstiga 20 cm. Detta är nödvändigt för din säkerhet. När du installerar och installerar steg räknar du så att trappans sista steg passar exakt till golvet på andra våningen.

I spiraltrappen, som i marschen många dekorativa element och detaljer. Och varje uppsättning har sina egna dekorationer och olika delar och fästelement. När du installerar och installerar en enkel mellanslagsstege, är beräkningen annorlunda, öppningen är rektangulär. Öppningen vid spiraltrappen är en cirkel.

Om du väljer att beställa en färdig trätrappa, kontakta då ett bevisat och pålitligt företag med bra recensioner. Köp en färdig trä stege eller gör det själv med egna händer är upp till dig.

Trappfärgning

Hur man gör en trappa från trä

Målning av trappan är indelad i tre huvuddelar:

– Förberedelse av alla delar av trappan

– måla trappan och dess delar

– målar trappan med en skyddande lackbeläggning

Innan du börjar arbeta måste du förbereda varje del av trappan för målning. Och det betyder: kitt och polering av trappan. Putty behöver producera speciella blandningar för trä. Användningen av föreningar som inte är lämpliga för trä är strängt förbjuden.

När det puttied lagret har torkat, fortsätt att slipa ytan. Slipning går i två steg. Det första steget är grovt, det kallas också ytligt. Efter det måste du vänta några dagar. Du kommer att märka att villi-formen på trädets yta. Blås med luft före den andra slipningen.

Efter avslutad slipning blir arbetsplattan helt jämn och smidig. Nu är du välkommen att börja applicera den första beläggningen.

Innan du börjar måla, applicera ett lager primer på trätrapporna. Och bättre att välja en primer i linje med färgen.

Vid val av färg stoppa din uppmärksamhet på alkyd- eller uretanbeläggningstyper. Dessa färger är idealiska för trappuppgången. Välj ljustoner från färgområdet.

Om så önskas, kan du istället för färg använda impregnering. eller använd en fläck eller lack. Fördelarna med fläcken är att den perfekt framhäver och belyser trädets unika mönster. Din trappa kommer att se perfekt ut. Välj en fläck med lack. Och spara inte med inköpet. Ju bättre färgkompositionen desto längre kommer stegen att vara. Stain är inte bara en dekorativ finish utan också skydd från olika faktorer.

Efter att färgen har torkat, applicera en topplack av lack. Välj matt eller halvmatt lack. Lackering utförs i tre steg. Och innan varje efterföljande applicering av det föregående lagret av lack bör torka. Om luftbubblor bildas på lacken, sanda dem i slutet av målningen.

Video om produktion av raka trappor

Spiraltrappa produktionsvideo

DIY trappa – från projekt till räcke i 5 steg

Utan att följa reglerna och utan att göra säkerhetsberäkningar kommer stegen med egna händer att byggas, åtminstone utan framgång, kommer att kräva globala förändringar och kostsamma förbättringar. För att eliminera misslyckade försök är det bättre att göra allt i början, med inriktning på byggkoder.

Innehållet

Den enklaste lösningen kommer att vara modulär – de behöver bara monteras från kompletta delar, i enlighet med tillverkarens instruktioner. Färdiga kit levereras för montering av marsch- och skruvalternativ, utrustade med en full uppsättning monterings- och konstruktionsdelar.

Hur man gör en trappa från trä

Skruvmodulstege monteras enligt barndesigners princip, de är fullt förberedda för installationskomponenter

För konstruktionen av en svetsad metallstege är kompetensen hos en svetsare och en inverteranordning nödvändig. Du kan själv lära dig grunderna för ett svetsat företag, men det räcker inte att bygga en presentabel konstruktion av grundkursen. Hällningen av en betongstruktur bestämmer ofta driftsförhållandena. Två-våningar hus från tegel, skum block, gas silikat paneler är utrustade med konkreta steg. Dessutom måste det kalla betongsystemet fortfarande skära av trä eller faner med annat material. I slutändan visar det sig att du måste göra dubbelarbete.

Hur man gör en trappa från trä

Att bygga en betongtrappa med träpanel på ekonomiska och arbetskraftskostnader motsvarar att göra två separata strukturer

Varning. I två våningar stugor enligt brandkrav är det nödvändigt att installera betong- eller metalltrappor, vilket garanterar evakuering från de övre våningarna i händelse av brand.

De som behöver trappa till vinden bör föredra trä. Materialet är lätt, lätt att bearbeta, kommer inte att trycka överlappen.

Rådet. För arrangemang av nya låghusbyggnader rekommenderas stegvisa träsystem på grund av krympning. Det är svårt att förutse hur mycket takhöjden kommer att minska och hur stor skillnaden kommer att ligga mellan en betong- eller metalltrappa och ett tak.

Troliga misstag vid tillverkning av träkonstruktioner, det blir lättare att fixa.

De som vill göra trappan på egen hand, rekommenderar ingen att börja med en komplex skruvtyp. Om de begränsade dimensionerna i rummet inte tillåter dig att välja ett enkelt plattalternativ, är det bättre att köpa en färdig uppsättning moduler eller kontakta byggarna.

Ett sluttande ”kommunikationsverktyg mellan golv” kommer att ta mycket utrymme, men uppstigningen och särskilt nedstigningen längs den blir den mest bekväma. Optimalt är höjningsvinkeln inte högre än 37º. Lutningen på 45º konverterar automatiskt strukturen till kategorin av hjälpmedel. Att gå ner det måste återföras. Brantheten på 40º är inte heller mycket lämplig för nedstigning.

Hur man gör en trappa från trä

Lutande trappa med en sluttning på högst 37 grader – den mest bekväma

Om det är fråga om att bygga på ett begränsat område bör preferens ges till en dvuhmarchevuyu konstruktion med en trappa eller med zabezhnymi steg.

Varning. Mellan direktflyg mot varandra ska avståndet vara minst 100 mm.

Hur man gör en trappa från trä

Det är nödvändigt att lämna ett avstånd mellan marscherna ”framåt” till varandra.

Steg kan stödjas på lagerbjälkar, kan fästas på väggen med bultar, fastsatta på två sidobågar. Tänk på konstruktionen med kosourami.

Oavsett närvaro eller frånvaro av erfarenhet bör varje mästare börja med beräkningar och design. Projektet fokuserar på säkerhet och skapandet av bättre förutsättningar för rörelse.

 • Designen bör hålla en last som är större än den genomsnittliga personens vikt.
 • Den måste vara utrustad med staket, vars plats måste beaktas vid projektets skapande.
 • Staket är utrustade med räcken och balustrar, avståndet mellan stående nästa balustrar ska vara mindre än barnets huvud.

Var uppmärksam. Det är möjligt att stänga trappan för att förhindra situationer som hotar användare, inte med balustrar, men med en solid ”duk” av plexiglas eller nät om det finns små barn i huset.

 • Höjden på konstruktionen beräknas på golvets båda golv eller på sina beräknade markeringar.

Hur man gör en trappa från trä

Det är nödvändigt att beräkna höjden på strukturen

 • Enligt standarderna bör summan av slitbanans bredd och motsvarande höjd på stigaren vara över 50 cm (små avvikelser är möjliga). En höjd på 14-17 cm rekommenderas, en slitbanans bredd på 25-32 cm rekommenderas för att foten ska vara fullt stödd.
 • Passagen är 1,9-2,0 m. Storleken beror på användarnas tillväxt, beräknat med hänsyn till höjden på den högsta familjemedlemmen + 5 cm.
 • Den inre trappans bekväma bredd är avståndet mellan väggen och räcken eller mellan två räcken på 0,90 – 1,00 m.

Hur man gör en trappa från trä

Principen att beräkna stegen bygger på en enkel formel.

Design är det viktigaste steget. De misstag som görs i processen kommer att göra konstruktionen till slöseri med tid, ansträngning och pengar. Projekt utförs analogt, oavsett det valda materialet, reglerna och beräkningarna är identiska.

Vi bestämde oss slutligen att vi byggde en trappa från sågat trä. För tillverkning av kosour tallskiva med en bredd på 40 mm. De risers, som kan överges, kan också göras från barrträd. Optimalt om slitbanorna är gjorda av hårt trä.

Rådet. Det är bättre att köpa färdiga steg från limt trä, skapat som laminerat finérslag från barer med olika fiberriktningar. De kommer inte att deformeras, spricka, spricka.

Enligt de projicerade dimensionerna av stegen ritar vi en kurva. Sedan lägger vi markeringen på brädorna och använder en elektrisk pusselsåg för att skära ut de ursprungliga tänderna på den. De som ville veta hur man byggde en stege med egna händer utan misstag och förändringar, gissade antagligen att alla element skulle vara symmetriska. Det betyder att den första sågade strålen med tänder kommer att fungera som en mall för att göra den andra, och om trappens bredd är 1,20 eller 1,50 m, då den tredje.

Hur man gör en trappa från trä

Du måste börja med tillverkning av kosour, för vilken du behöver en mall med de exakta dimensionerna av steget, varefter tänderna skärs i strålen för att ställa stegen

Slitbanor och hissar fastspända till kosoura naglarna och skruvarna. Befälhavaren, som har bestämt sig för att inte använda färdiga fabrikkomponenter, måste också skära dessa element enligt de mönster som gjorts speciellt för dem.

Hur man gör en trappa från trä

Slitbanan kan bestå av två brädor

Det betraktas som mer pålitlig konstruktion, på lagerbjälkarna som först installerar enkla triangulära eller mer komplexa fyllor. För installation och montering krävs klämmor och färdiga spår.

Hur man gör en trappa från trä

Schema: hur man gör en stege med mer tillförlitliga avbildade träfyllor

För att installera varje baluster använder vi ett ankare eller en hårnål. Först på markeringen kommer vi att ”trycka” ett limhår i slutet, som kommer att tränga genom slitbanan och sedan in i kosuren, så kommer vi att vrida den och fixera balusten på den lösa änden. På samma sätt är pelarna av staket, mellan vilka balustrar. I slutet av pelarna och balustrarna är utrustade med räcken.

Hur man gör en trappa från trä

Installation av fäktningselement

Innan du börjar, bör du titta på videor med en lista och en beskrivning av vanliga fel.

Byggandet av trappan med egen hand kan inte klassificeras som ett enklast, men det är inte heller en super-komplex uppgift. Den viktigaste häftet i den kompetenta designen. Och då ska artisten vara vägledd av noggrannhet och noggrannhet, och allt kommer säkert att träna.

Vi rekommenderar relaterade artiklar

Hur man gör en trappa från trä

Trappa till vinden gör-det-själv – en översikt över de olika system och konstruktionstekniker

Förutom brandbestämmelser måste du komma ihåg att du måste på något sätt ta med möbler till andra våningen. Om ägarna sparar på trappan och gör dem smala eller skruva, måste de installera skåp och sängar med helikopter. Tja, eller i detalj att göra, vilket inte alltid är bekvämt. Ja, och äldre människor går bättre på trapporna. Dessutom är ingen försäkrad mot fotskador.

Min man och jag tänkte också under en mycket lång tid vilken stegen som skulle sättas på andra våningen. Först ville vi ha en skruv, för att kunna fylla utrymmet med fördel, vi vill göra en toalett under trappan och sätta en liten handfat och en toalett där, det verkar mig väldigt praktiskt och vi vill göra en rak linje utan några varv, det viktigaste är att beräkna stegen och bredden på stegen så att det inte skulle vara bekvämt bara klättra, men också ned.

 • Så här ansluter du en tvättmaskin med händerna till vattenförsörjningen eller tanken

 • Lyft lasten utan specialutrustning – hur man beräknar och gör en hiss med egna händer

 • Hur man använder olika typer av testare och tips om hur man väljer en multimeter

 • Vad är en skrapa – tekniker för att skrapa och göra egna händer

 • Hur man gör en trappa från trä

  Standard storlekar på dörröppningar, betalningsregler för inköp

 • Hur man gör en trappa från trä

  Installation och installation av gaspannor – krav och regler, metoder och installationsstandarder

 • Hur man gör en trappa från trä

  Så här rengör du mattan hemma: folkmetoder, värdefulla tips

 • Hur man gör en trappa från trä

  Hur man bygger en toalett i landet med egna händer: Fasade foton och videoinstruktioner

Hur man gör en trappa från trä

Videoarkiv Vi har samlat in en enorm samling av träningsvideoproduktion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *