Trägolv

Hur man gör en trappa i huset

Tillåtna lutningssteg för maximal komfort.

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till att lutningsvinkeln beror på stegets antal och höjd. Det mest acceptabla förhållandet kan spåras av bordet.

Hur man gör en trappa i huset

Storleks- och lutningsvinkelbord

 1. När du väl har bestämt dig för storleken, är sluttningarna – det är dags att bryta sig till bilden av allt detta på papper. En ritning som avslöjar frågan ”hur man gör en trappa i ett privat hus?” Bör inte vara invecklad och följer inte nödvändigtvis alla regler. Vi bygger ju inte ett hus.

Hur man gör en trappa i huset

Det enklaste exemplet på att dra trappor och avslöja alla frågor.

Som erfarenhet visar är det inte så svårt för en man att göra trappan i huset. Trevligt är det faktum att det alltid kommer att glädja ögat, ja, och priset på tillverkningen är inte så bittande. Så är allt i dina händer.

Rekonstruktion av gamla strukturer

Antag att trappan redan finns, men det är inte detsamma som vi behöver. Antingen den gamla läckande och knäckande, eller ett helt nytt och ändå inte bekvämt utseende. Med lite fantasi och mod kan du snabbt lösa dessa problem.

Gamla trappor. Huvudproblem

Ibland måste trapporna redone.

Fall är de mest enkla och upprörande banala, men allvarliga frågor uppstår också.

 • Ett läckert steg eller creaks;
 • Otillåtna tillståndssteg;
 • Wobbly och instabila räcken;
 • Lusten att ersätta huvudflygningen på en spiral;
 • Byt ut skruven på marschen.
 1. Byt ut steget blir inte särskilt svårt. Demontering av den gamla otillräckliga, exakta upprepningen av dimensionerna i bilden av det nya. Också med räcken. Om räcken inte är nöjd med stabiliteten – det är naturligtvis bättre att byta ut dem med nya. På vilken med självförtroende kommer det att vara möjligt att luta all vikt utan rädsla för att falla med dem.
 2. Här är frågan om att ändra typ av trappor – ett mer allvarligt ämne. Om det av någon anledning är nödvändigt att ersätta huvudflygningen med en spiraltrappa, är det logiskt att vid avmontering av huvudflygningen blir rymden frigjort. Och det finns tillräckligt med utrymme för spiraltrappen. Men som sagt ovan, utan rätt erfarenhet och självförtroende borde du inte göra det själv.
 3. Det är en helt annan sak när du behöver byta spiraltrappa på flygningen. I det här fallet måste du noggrant överväga mätningarna av rummet där trappan kommer att placeras. Efter demontering av spiraltrapp, gör mätningar, gör några skisser av möjliga alternativ för marschering av trappor och lösningar på vissa problem.

I själva verket om hur man ändrar trappan i huset kommer betoningen inte att vara. Det viktigaste är att definiera själv en viss lista över problem och deras lösningar.

Helt ny trappa? Låt oss förinta

Faktum är att finishen – bara ockupationen av ägaren. Bara han känner till trappan i huset och deras smak och preferenser. Det enklaste är fläcken för bevarande av trä och öppningen med lack.

För resten – vad ditt hjärta önskar.

 • Rifle risers;
 • Figurerad räcke;
 • Reliefsteg;
 • Formsteg;
 • Varierad färgpalett;
 • Spelet med stegen och stigarnas storlek.
 • Lägga till dekorativa föremål.

Graderingen av alla typer av trappor är begränsad endast av ägarens fantasi.

Hur man gör en trappa i huset

Ovanlig lösning med räcken

En mängd anpassade lösningar kan vara oändliga oändliga. Kom ihåg att alla trapplösningar kan komma till ditt huvud.

Det är bara nödvändigt att uppskatta vilket material det finns och utvärdera det övergripande designbeslutet för det utrymme där trappan är belägen. Ett par skisser – och du har varken grova kvadratsteg, men ovanliga steg till andra våningen.

Hur man gör en trappa i huset

Dekorationen av stigaren och räcke bambu.

Oako, med hela paletten av designlösningar, bör inte glömma saker som praktiska, tillförlitliga och säkra. Först och främst är trappan en funktionell del av ditt hus, vilket garanterar bekväm och säker rörelse från en våning till en annan.

Och sedan utför hon någon dekorationsdel. Ursprungligen måste du vara säker på att strukturen konstruerad för att flytta alla familjemedlemmar är tillförlitlig och funktionell. Men betydelsen av dekorativa uppgifter bör inte heller glömmas bort.

I den här artikeln beskrivs de mest grundläggande om trätrappan och deras design. Vi försökte inte döma på saker som i princip är uppenbara och inte behöver detaljerade överväganden.

Vi föreslog också flera lösningar på hur man bygger en trappa i huset och flera dekorativa lösningar. Den presenterade videon i den här artikeln ger ytterligare information om detta ämne. Det viktigaste att komma ihåg: försum inte skyddet.

Hur man gör en stege i huset? Trappsbyggnadsregler

Hur man gör en trappa i huset

En trappa i ett privat hus, som har två eller flera våningar, är ett nödvändigt strukturellt element, utan vilket det inte kan undanröjas. I många hem ser trapporna ut som en främmande kropp bland den övergripande designen, och upptar också mycket användbart utrymme. Om du är bekant med den här situationen, vet du att det är troligt att trappstypens typ och installationsplats valdes i sista stund när husets lådan var klar och de inre partitionerna byggdes upp. Hur man gör trappan i huset korrekt så att den blandas harmoniskt i inredningen? Vi kommer att prata om detta idag.

Trappdesign

Hur man gör en trappa i huset

Otroligt nog, tror utvecklare allvarligt att de sparar sina pengar genom att spara på ett husprojekt. Som ett resultat är allting tvärtom, och ett av de tydligaste exemplen är situationen med trappan. När du utvecklar ett projekt kan du välja den lämpligaste platsen för den, där den skulle uppta ett minimum av utrymme, samt välja typ, huvudegenskaper (bredden på marsch, höjd och djup av steg etc.), material för ram och dekoration, dekorativa element och så vidare Enligt designplanerna och sektionerna är det enkelt att beräkna parametrarna för trappan och materialförbrukningen för tillverkningen.

Med den korrekta utformningen av trappan och rätt placering kan den bli en riktig höjdpunkt i inredningen även i ett litet rum, för att inte tala om de rymliga vardagsrummen. Om man däremot bygger en stege ”vid ögat” är det troligt att ett antal misstag kommer att göras, vilket är svårt eller omöjligt att fixa senare.

Trappans dimensioner i ett privat hus

Hur man gör en trappa i huset

Så, överväga storleken på trappan i ett privat hus. Enligt byggnadsstandarden ska stegen ha ett djup (längd) på 300 mm och en höjd på 150 mm. Dessa värden motsvarar den genomsnittliga bredden av en persons steg och är mest bekväma. Även små avvikelser på 10 mm känns märkbart när de går, vilket kan kontrolleras genom att gå på icke-standardiserade steg. Med en höjd på 160 mm är det redan svårare att klättra, som om man går på en brant sluttning. Om det är lika med 140 mm, är intrycket att du går i små steg – du frö. Mindre höjder brukar tas när man bygger trappor i rum med barn. Hög höjd minskar antalet steg, och därmed trappans dimensioner. Denna teknik används exakt i de fall då de i ett redan färdigt hus börjar bestämma vart man ska placera trappan och bevara det användbara området. Ibland når stegens höjd 200 graders ”ekonomi” av stegen. Det är självklart mindre, men det är väldigt obekvämt att använda det i vardagen.

När det gäller längden på steget är små avvikelser från standarden tillåtna, även om de skapar besvär. Med en längd på mer än 300 mm är det nödvändigt att gå på ett steg två gånger eller för att göra bredare steg. Vanligtvis finns sådana steg i offentliga byggnader.

Trappans bredd tas inom 0,9-1,2 m. Du kan göra mer, men det tar mer bostadsyta. I genomsnitt är bredden 1 m.

Sålunda accepteras trappans huvudparametrar: trappens bredd är 300 mm, höjden är 150 mm, marschens bredd är 1 m. Om området i rummet är ganska litet kan du minska värdena genom att anta en stegbredd på 280 mm, en höjd inom 140-160 mm, men inte mer.

Vad kan vara trappan i huset? Typer av trappor

Hur man gör en trappa i huset

Nu överväga de viktigaste typerna av trappor.

Bland de mest populära är:

 • stege med raka marscher och interfloor område;
 • hörn trappor;
 • U-formad trappa med två plattformar;
 • en trappa med en direkt marsch utan plattform;
 • skruv;
 • kombineras.

När du väljer en trappa ska du överväga rummets layout, det totala området, kostnaden för konstruktion och överensstämmelse med den övergripande stilen. Den enklaste utförandet och små trappsteg med två raka marscher och en övergångsplattform mellan dem. Används ofta som en hörntrappa. Även om det tar upp mer utrymme, har det en fördel – en sådan trappa skapar ett ”andra ljus”, belyser undervåningen och visuellt expanderar den.

Vad ska man göra för trappan? Material för trappor

Trä, metall, armerad betong, sten och annat material eller deras kombinationer används som material för trappor. Den bästa lösningen är en stege med en metallram, täckt av trä. Det är möjligt att göra en ram av metall med nästan vilken form som helst, med hänsyn till rumsdesignens särdrag; Metallen är stark och hållbar, kan ta betydande belastningar och över tiden förlorar inte dess egenskaper. Trä som dekoration ser bra ut från sidan, men det sitter inte och krossar inte på grund av metallramen.

Hur man gör en hörnmetalltrappa i huset?

Hur man gör en trappa i huset

Nu ska vi titta på hur man gör en metalltrappa i ett hus, med exempel på en hörntrappa. Först måste du förbereda stiftelsen. För att göra detta, gräva ett hål på den plats där trappan ligger på bottenvåningen. Fundamentets grunddjup ligger ca 0,8 m, längd – 0,4 m, bredd – något större än bredden på det nedre steget. Betong hälls i gropen, men inte till ytterkanten, men något lägre (ca 0,15 m). Sedan läggs armeringsnätet, anslutet från stavar med en diameter av 12 mm. Två stavar (ankare) till en höjd av 250 mm ska sticka ut ur nätet. Risten hälls med betong till gropens kanter.

Hur man gör en trappa i huset

Som ett resultat får vi en hampfundament, varifrån två ankare sticker utåt – ett trappsteg kommer sedan att fästas på dem.

Hur man gör en trappa i huset

För att skapa ett interfloor-område används 3 kanaler med 140 mm bredd, fastade med kanter i väggen. För bättre fixering hälls fästplatsen med betong omedelbart eller efter installationen av hela konstruktionen. I detta fall omvandlas två kanaler till en vägg och en – in i den andra, bildar tre styvt fasta konsoler i form av ett brev P med en utsträckt övre stång. Fördelen med denna design är dess styrka, vilket eliminerar behovet av ytterligare kolumner och stöd.

Det finns fall där, för att spara utrymme, förvandlas interfloorområdet till ett steg, skär det diagonalt. De resulterande trianglarna ligger på olika nivåer i höjd. En sådan lösning, även om det verkar vara ganska bra, är faktiskt ganska obekvämt. Det är nödvändigt att vänja sig vid en sådan tur längs trappan, och om du går för första gången kan du snubbla och skada dina ben.

Hur man gör en trappa i huset

Den första trappan är gjord av två kanaler med en bredd på 140 mm. Vissa ändar är fastsatta genom svetsning till ankarna som sticker ut från fundamentet och de andra till interfloorområdet. Marschen behöver inte monteras ihop med väggen, speciellt om den inte är täckt med trim.

Hur man gör en trappa i huset

Mellanrummet kvar mellan väggen och stegen gör det möjligt att skära väggen med gips eller applicera en annan finish.

Hur man gör en trappa i huset

Steg och trottoar för trappor är gjorda av ett hörn på 50 mm.

Hur man gör en trappa i huset

Den andra marschen är också gjord av två 140 mm breda kanaler, som är svetsade till övergångsplattformen med ena änden, medan andra vilar på överlappningen mellan golven. Steg och slitbanor är desamma som vid första marschen.

Hur man gör en trappa i huset

För anslutning av metallelement användes elektrisk svetsning. Svetsfogar kan vara knobbiga. Till utsprången påverkar inte plätering, är sömmarna bäst utförda från insidan av strukturen.

Hur man gör en trappa i huset

De extra hörnen är trimmade.

Hur man gör en trappa i huset

Det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt det material från vilket väggarna görs till vilka kanalstänger som förvandlas till. Om det är skumbetong eller belagda betongblock, skalrock eller annat relativt lätt material, kan det inte tåla lasten. I det här fallet, i ställen för fästkanaler i väggarna, lämnas hål under konstruktionen, och basen läggs nedifrån med tegelstenar. Detta är en annan anledning att i förväg bestämma installationsplatsen för trappan i huset.

Efter färdigställande av ramkonstruktionen är den täckt av trä. Mantel kan täcka hela trappan eller bara steg. I den senare versionen kommer stegen att vara öppen och metallelementen kommer att täckas med färg för att matcha huden – det här är ett mer ekonomiskt alternativ.

Räcken och balustrar kan vara metall eller trä, beroende på rummets övergripande stil.

Fel i byggandet av trappan

Separat fokuserar vi på ett typiskt misstag som ofta görs under byggandet av trappan. Felet är att beräkningen av antalet steg och deras höjd baseras på avståndet mellan golvets rena golv. Ta avståndet mellan golven med hänsyn till tjockleken på alla golvbeläggningar, speciellt för varma golv, vilket väsentligt ökar golvhöjden. Om detta inte är gjort, efter att trapporna har installerats och att luckan är installerad, kommer de nedre och övre stegen att skilja sig från höjden, vilket ger besvär vid gång.

Och ytterligare ett tips. Om du väljer en stege, var uppmärksam inte bara på dess utseende och dimensioner utan också hur bekväm det är. Det är bäst att hitta din favoritstege i färdig form och prova den, gå längs den upp och ner. Det blir inte överflödigt att samråda med dem som redan har trappor i huset och ta reda på vilka nackdelar de har. Trappan i huset kommer att användas varje dag under lång tid, och om du gör det obekvämt kommer det att ta mycket lång tid att lida av det.

Hur man gör en stege i huset?

Hur man gör en trappa i huset

Hittills finns det många sorter av trappor. Därför bestäms varje ägare självständigt att han är mer lämplig, styrd av sin egen smak, med tanke på deras ekonomiska förmåga och funktioner i bostadsutformningen. Det är väldigt viktigt att det blandas harmoniskt i den redan formade inredningen. Naturligtvis, använd trappan endast i flervåningsbyggnader eller vid en vind, källare eller vind. Att bygga en sådan konstruktion är inte alls svårt. Och i denna artikel kommer vi att överväga alternativ för hur man gör trappan i huset, typerna av sådana strukturer.

Var bättre att börja arrangera trappan?

Innan du börjar bygga det, borde du vara bekant med de grundläggande rekommendationerna och reglerna för att undvika de vanligaste misstagen. Det handlar om följande information:

 • Absolut noggrannhet bör observeras i alla beräkningar och mätningar. Du kan inte skynda dig, du måste dubbelkontrollera varje siffra flera gånger, så att du inte startar allt arbete igen.
 • Kom ihåg att det viktigaste – att designa var säkert. Även de minsta felberäkningarna kan orsaka dödliga konsekvenser. Denna design är mycket viktig, så du kan inte offra en så viktig aspekt till förmån för skönhet och design.
 • De viktigaste fördelarna med din trappa bör vara praktiskt och bekvämt. Bekväma rörelser på den är en garanti för fred och minimerar sannolikheten för oavsiktlig nedgång. Det är omöjligt att ignorera de etablerade normerna, annars – uppstigningen kan visa sig vara för svårt och nedstigningen – farlig.
 • Var noga med att börja arbeta du behöver för att förbereda ett projekt som skulle uppfylla gällande standarder och krav.

till innehåll ↑

Varianter av moderna trappor

Innan du gör trappan i huset måste du bestämma om det lämpligaste alternativet för dig att utföra det. Och de är av sådana sorter.

Flygtrappor

Dessa är konstruktioner som representerar kontinuerliga rader av steg (marscher), fästa med stödjande balkar. De är de mest populära idag, eftersom de är ganska praktiska, säkra, konstruerade för betydande belastningar.

Det är viktigt! Deras enda nackdel är att du behöver mycket ledigt utrymme för att säkerställa optimal höjd på lutningen och stegen.

Genom att de är vända och raka. Naturligtvis är det andra alternativet det mest praktiska när det gäller prestanda. Om det finns mer än tio steg är marscherna uppdelade i flera plattformar, vilket resulterar i att en trappa uppnås.

Det är viktigt! Vridstrukturerna är fastsatta längs väggarna, och direkt under dem utrusta olika tvättstugor.

Hur man gör en trappa i huset

Spiraltrappor

De skiljer sig från sina motsvarigheter i en mer komplex ram, eftersom i deras radie finns transittsteg. De används främst på platser där det inte finns tillräckligt med ledigt utrymme och det är omöjligt att bilda en lutning av önskad storlek för en vanlig mittflygnings stege.

Det är viktigt! Har skruvkonstruktioner oftare i hörn.

Deras största nackdel är den svåra stigningen och oförmågan att flytta stora föremål. Men å andra sidan kan en sådan vacker trappa bli ett anslutningselement av inredningen, även om den är installerad mitt i hallen.

Vilka material används för tillverkning av trappor?

Naturligtvis planerar arrangemanget av en så viktig detalj är det omöjligt att inte undra vad trapporna i ett privathus är gjorda av oftast. Trähus är traditionellt utrustade med träkonstruktioner. Men valet är inte begränsat till bara detta material, om du självklart inte har tillräckligt med pengar.

Det är viktigt! Den mest hållbara och hållbara kan kallas ek trappor. Men de mest populära och prisvärda är lime, bok och tallstrukturer.

Du kan också använda:

Det viktigaste – överensstämmer med din smak och inredning.

Det är viktigt! Om huset är utrustat med trägolv är det bättre att välja en massiv trappa av högkvalitativt trä.

Funktionerna för installationen av trappan gör det själv

Så fort du bestämmer dig för ett lämpligt designalternativ kan du börja arrangera strukturen. Ytterligare detaljer om hur man gör trappan i huset själv:

 1. Fäst först planken på golvet vid den punkt från vilken stigningen börjar.
 2. Nu bestämmer vi lutningsvinkeln, men detta värde bör inte överstiga 30-45 grader.
 3. Det är bättre att göra stegen inte för högt – ca 14-17 cm, och deras bredd ska inte vara mindre än 30 cm och mer än 50 cm. På grundval av detta beräknas antalet liknande och dimensionerna av kosuren.
 4. Nu måste vi förbereda en mall för att markera de förberedda brädorna. Såg tänder ska vara en sticksåg eller hacksåg. I leder och stigar är det nödvändigt att klippa hörn.
 5. Därefter måste du förbereda en supportstråle och sedan använda den som en mall.
 6. Steg till kosouram fäst med skruvar eller naglar. I vissa fall uppstår fixeringen med speciella element som heter filly. De anses vara mest hållbara.
 7. För att undvika slingor av strukturen under drift är det nödvändigt att dessutom använda ”flytande naglar” för fastsättning.
 8. Installera sedan supportposten och stigarna. Vid behov kan lutningsstegen justeras i storlek.
 9. Efter bildandet av basen och fastighetens gång är spetsarna fastsatta på väggen med skruvar.
 10. I sista etappen, installation av räcken, balustrar och dekorativa element som tillhandahålls av projektet.

till innehåll ↑

Hur man utrusta en spiraltrappa?

För att göra trappan till andra våningen mer original, är det bättre att använda en skruvversion. I den klassiska versionen:

 • Systemet är en stödpelare som ligger i mitten och koniska formade steg som är fasta på den.
 • Montera gångväg till stället med en smal sida, och den breda delen är fast med en sträng eller rak mot väggen.
 • Steg i bredd i den smala delen gör 20 cm, och i den breda 40 cm, medan deras längd kan nå en meter.

Installation av en skruvdesign ser så här ut:

 1. Första uppsättningen stöd. De kan tillverkas av slitstark metall eller tenn rör med ett tvärsnitt på 5 cm.
 2. Du bör först göra en ritning med en exakt beräkning av antalet steg.
 3. Sedan skärs steg från brädorna. På den smala sidan är de gjorda genom hål som motsvarar rackens diameter.
 4. Med hjälp av en hylsa sträckes steg på ett rör. Då kan de vändas som en fläkt.
 5. Nu måste varje steg anslutas med stödfästen som ligger inte långt från ytterkanten.
 6. Därefter görs räcken.
 7. I sista etappen, installation av räcken och balustrar.

I den här artikeln berättade vi hur man gör en marsch- och spiraltrappa med egna händer, gav som exempel de vanliga parametrarna. För att göra din anläggning säker, trots att du inte har tillräckligt med eller ingen färdighet för att göra den här typen av arbete, är det bättre att beställa ritningar med ett projekt från ett specialiserat företag. Och enligt dessa beräkningar, var extremt försiktig och uppmärksam, monterar du lyftstrukturen med egna händer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *