Vilket

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Det finns två typer av monteringsspärrar:
• tufft på metallfästen, bultar eller med en kombination av tråd och naglar;

• glidning (ledad). När det gäller husrörelse flyttar spärren längs mauerlat längs ”släden” som finns i fixeringarna.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Hårddiskaranslutning

Den ledade versionen är mer tillförlitlig eftersom den möjliggör för att undvika förskjutningar eller till och med sprickor av takelement under säsongens markrörelser. Vid konstruktion av trähus som är benägna att krympa, hjälper en sådan förankring också taket att ”stämma in” till väggens nya läge.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Hinged truss ben

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Typer av takbjälkar

Rådet. För att bestämma placeringen av de övre spjällen bör du göra ett temporärt rack med flera staplar och spika det till elplattan så att den övre delen faller precis på takets mittlinje. På den kan du enkelt anpassa de övre spjällen.

Den övre delen av mauerlat bör vara avfasad. För att undvika misstag är det bättre att göra en mall från en tunnare bräda, vilken appliceras på bägaren och ritar på den i form av gash. Om den nedre delen av spjällen är fastsatt vid spjällen är de redan utklippta.

Titta på videon om hur man gör ett tak vind med egna händer:

Vi bygger ett mansardtak med egna händer

Mansardtak med egna händer byggda över huset gör att du kan öka den totala bostaden med minsta ekonomiska investeringar. Bland de mest populära alternativen finns ett sluttande sluttande tak, vars installationsteknik inte är komplex.

Projektutveckling

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Att ”bryta” takhöjderna i olika vinklar, du kan öka mängden utrymme under taket. Ett brutet konstruktion, som en annan typ av tak, är massiv och tyngre än ett standardgjordtak, vilket bör beaktas vid utrustningen av vindsvåningen i samband med renovering av bostäder. Det är först nödvändigt att undersöka tillståndet för byggnaden och väggarna för att bestämma om de klarar större belastningar. Om apparaten av en massiv mansardkonstruktion planeras i byggnadsskedet för byggandet med egna händer, bör detta beaktas när man utvecklar projektet av stiftelsens grund och väggar.

Upprättandet av ett mansardtakprojekt bör övervägas noggrant, eftersom fel i beräkningarna eller felaktigt utvalda parametrar hos trussystemelementen kan orsaka skador på själva taket och i vissa fall husets väggar under drift.

Det rekommenderas att överlämna mansardtaket till professionella. Det är också möjligt att använda speciella datorprogram som hjälper till att beräkna den optimala lutningsvinkeln för taket och andra parametrar. Alla beräkningar utförs i enlighet med SNiP ”Belastningar och effekter”.

Vid val av ett projekt av vinden, vars konstruktion kan göras för hand, är det först och främst nödvändigt att vara uppmärksam på rumparametrarnas beroende av takets vinkel. Boytan bör ha en höjd på mer än 2,2 meter. Om takets sluttningar är raka, påverkar deras höjningsvinkel allvarligt rummets bredd.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Det brutna mansardtaket gör det möjligt att expandera rummet så mycket som möjligt, med den nödvändiga höjden av tak längs hela dess bredd. Samtidigt ligger sidobotten (nedre) i en vinkel på ca 60 grader, och de övre vinkeln kan väljas efter eget gottfinnande, baserat på estetiska preferenser, samt snö- och vindbelastningar som är typiska för byggområdet.

Takpannor och andra element

Om du ska göra ett tak med egna händer är det nödvändigt att förutse i projektet att vissa material används för montering av takpannan. De inkluderar:

 • tätskikt;
 • ångspärr;
 • isolering;
 • takmaterial.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Valet av isolering påverkar en sådan parameter som steget med spärrar – för att spara värmeisoleringsmaterial rekommenderas att placera spärren på ett sådant sätt att brädan eller mattan passar tätt mellan dem. Valet av takläggning beror på typen av batten (fast eller gles) och tonhöjden på den glesa batten. Det bör noteras att takytan på vindsvåningen ger upphov till inte bara högkvalitativ isolering utan också effektiv ventilation av taksystemet.

Material och verktyg

För att säkerställa säkerheten bör byggandet av taksystemet och takläggningen utföras med hjälp av brandsäkra, miljövänliga material. Material från ett träd behandlas med hjälp av brandskydd.

För byggandet av taksystemet i ett privat hus gör du det själv:

 • trästångsavsnitt på 50 × 100 mm;
 • bräda 150 × 50 mm;
 • unedged styrelse;
 • naglar 80, skruvar och andra fästelement;
 • glödgad tråd (diameter 3-4 mm);
 • nivå;
 • lod;
 • roulette;
 • bågfil;
 • axlar;
 • hammare;
 • skarpa snickeri knivar.

Användningen av högkvalitativa verktyg förenklar och accelererar installationen av träkonstruktioner med egna händer. Instruktioner för att utföra arbete steg för steg finns på videon.

Device mauerlat

Som basen av mansardtakets trussystem finns en mauerlat av en bar eller en kraftfull bräda. Det sluttande taket kräver installation av en mauerlat på husets långa väggar. Mauerlat gör det inte bara möjligt för dig att fixera den nedre delen av spjällen säkert, men bidrar också till en jämn fördelning av lasten när den överförs till väggarna och grunden för konstruktionen.

För att fästa masterkortet eller virket används metallpinnar, fixerade i en monolitisk betongbalk, tillverkad i väggens överdel, eller glödgad tråd, inbäddad i ett tegelverk. När du fastar mauerlat till träväggens övre krona används träpinnar. Enheten Mauerlat kräver högkvalitativ vattentätning av trävirke. För detta ändamål kan ruberoid eller annat hållbart material med vattenavvisande egenskaper användas.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Montering av mauerlat är nödvändig om det är planerat att bygga en takram med egna händer, vars kavlar vilar mot den övre delen av väggen med en avfasad rumpa eller specialskärning. Om vinden är utformad, vars bredd faktiskt motsvarar husets bredd vilar balterna på nedre änden av spärren. Stödena är kraftfulla strålar på långa väggar. Antalet stöd måste matcha antalet trusspar. Balkarna är fästa vid väggarna som en mauerlat, vattentätning används också.

Mauerlat eller stödbalkar måste fästas säkert på väggarna, eftersom dessa element hindrar taket från att röra sig under stark vindbelastning.

Konstruktion av stödstrukturen

Enheten i ramen för ett brutet taktak börjar med att lägga stöd för stativ, som bör placeras strängt symmetriskt i förhållande till byggnadens axel. Avståndet mellan stöden är lika med bredden på den framtida vinden. Först monteras U-formade bågar på byggnadens gavlar. Varje båge består av två stödstolpar kopplade av en bro. För tillverkning av reoler används timmer, vars tvärsnitt inte får vara mindre än tvärsnittet av stödet under det.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Racks är installerade på en rörmokeri, strikt vertikalt. En bygel är ansluten till dem, vars horisontella position ska kontrolleras under installationen. Med storleken på den första bågen på den andra fronten är den andra. Det är viktigt att bygga upp strukturen. Mellan de U-formade bågarna sträckta sladden, som bör placeras strängt horisontellt. Vid behov demonteras en av bågarna och monteras exakt för att passa storleken. Fokusera på den spända sladden, bör du installera de återstående bågarna. Deras antal och tonhöjd beror på det speglade steget av spärrarna, eftersom den övre änden av varje spännfäste är fastsatt på motsvarande stativ. Detta ger den nödvändiga stelheten av takramen.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Racks av U-formade bågar kan fästas på stödet med metallfästen, naglar eller spikanslutningar. Du kan lära dig om de grundläggande sätten att ansluta truss-elementen från videoinstruktionen. För att säkerställa vertikaliteten hos hyllorna under belastningen som taket upplever under drift, rekommenderas att man dessutom installerar armband. Bågarna i övre delen är sammankopplade med broar parallella med husets långa väggar.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Montering av flänsben

Byggandet av ett brutet tak med egna händer innebär att du använder två typer av truss fötter. De nedre spjällen ligger i en mycket spetsig vinkel och förbinder ställen med kraftplattan eller ändarna på de gjorda tvärgående stöden. Den övre dubbelsidiga kappstrukturen är monterad på det välvda systemet.

Innan du monterar underbenen måste du noggrant markera installationsplatsen på strömplattan. Första monterad extrema mot gavlarna. Trimning av tappben utförs på ett sådant sätt att skäret av brädans övre kant ligger i önskad vinkel mot stativet och den undre skuren vilar på plattan eller stöttstödet. Om det enligt projektet är mansardtaket med överhäng av backar, i nedre delen av spackelbenet finns en utskjutning av en speciell form: den horisontella delen av den utskurna spånstången vilar på ett stöd. Hävarmen är fastsatt med naglar eller häftklamrar. Det rekommenderas dessutom att förstärka benens leder med en kraftplatta eller med fjärrstöd med glödgad tråd med 3-4 mm diameter. I ett liknande system installeras alla de nedre spjällen.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

Om du bygger ett hus som är längre än 8 meter rekommenderas att du installerar ett trussystem med en åsbar. En sådan enhet gör det möjligt att jämnt fördela belastningen på hela ramen. I det här fallet monteras rack i centrum av gavlarna, vars vertikalitet kontrolleras av en rörlampa, en ryggstång monteras på dem strängt horisontellt. Det är viktigt att korrekt bestämma höjden på åsen eftersom höjden av de övre takbalkarna direkt beror på detta. Ryggben placeras ovanför övre skärändar i åsarbommen, nedre – i den bågformade strukturen.

Hur man gör ett mansardtak gör det själv

De övre taken på taket kan vara en L-formad struktur. Trussben mellan sig kan förenas i ett ändläge med hjälp av trä- eller metallfäste, eller genom att klippa i halvskog med en bultad anslutning. Vi rekommenderar att du monterar det första paret på taket, vilket sedan demonteras och används som en mall. Förberedda krossar installeras i standardordern – första extremen, sedan resten med konstant nivellering.

Vid det sista skedet av takkonstruktionen skapas installationen av batten, installationen av vattentätning, skapandet av ventilationsavståndet, installation av takbeläggningen med egna händer. På insidan är värmeisolering och ångspärr fixerad och mantel är monterad. I videon kan du bekanta dig med tekniken.

Relaterade nyheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *