Grunden

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

De övre taken på taket kan vara en L-formad struktur. Trussben mellan sig kan förenas i ett ändläge med hjälp av trä- eller metallfäste, eller genom att klippa i halvskog med en bultad anslutning. Vi rekommenderar att du monterar det första paret på taket, vilket sedan demonteras och används som en mall. Förberedda krossar installeras i standardordern – första extremen, sedan resten med konstant nivellering.

Vid det sista skedet av uppbyggnaden av en takkonstruktion görs installationen av batten, installationen av vattentätning, skapandet av ventilationsavstånd och installation av takbeläggning med hand. På insidan är värmeisolering och ångspärr fixerad och mantel är monterad. I videon kan du bekanta dig med tekniken.

Relaterade nyheter

Hem »Attic» Byggnadstak tak gör det själv

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Använd alla möjliga områden, ge huset originalitet och avsevärt minska värmeförlusten genom taket – det här är de uppgifter som solverket löser. Med en viss säkerhetsmarginal på grunden på detta sätt är det möjligt att vända ett enhemshus till en två nivå. Det lockar också att mansardtaket byggdes med egna händer kan vara utan några speciella konstruktionskunskaper. Det är viktigt att inte göra ett misstag med materialvalet och göra allt enligt reglerna.

Fönstren i det vanliga golvet ligger i väggarna. På vinden väggar finns det få eller inga. De byts ut av ett tak. Därför är fönstren gjorda speciella: de behöver inte bara överföra ljus i tillräckliga mängder utan också att klara vind- och snöbelastningar, som är mycket större på taket än på väggarna.

takfönster

Vid planering av en takvåning bör hänsyn tas till SNiP: s rekommendationer. De rekommenderar att området för Windows ska göra minst 10% av golvområdet. Så om vinden kommer att delas upp i flera rum i varje bör det finnas ett fönster.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Byggnad av takfönster i taket

Av alla sätt i bilden på enhetsfönstren i taket med en mansard är den enklaste implementerade lutande installationen. Samtidigt är det nödvändigt att säkerställa korrekt vattentätning av korsningen, samt att använda speciella modeller med förstärkt ram och förstärkt glas – belastningen på ytan är stor.

Plussor takfönster:

 • mer ljus, inte så skarpa gränser av ljus och skugga;
 • Takets yta är platt, dess lättnad är inte komplicerad;
 • relativt lätt installation.

Vid planering av ett sådant fönster är det nödvändigt att komma ihåg att dess område ökar med ökande lutningsvinkel. På vilken höjd är det bekvämare att installera ett sådant fönster och hur höjden ökar i centimeter, beroende på lutningen, titta på fotot.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Ju brantare sluttningen i förhållande till golvet, desto mindre bör fönstens höjd vara

Fönsterramens bredd ska vara 4-6 cm mindre än steget mellan spjällen. Då kan det enkelt installeras utan att störa ramens struktur. Om fönstret är bredare måste du göra en förstärkt stråle ovanför den, beräkna lasten.

Om du behöver ha ett större fönster är det lättare att sätta två smala i närheten. De ser inte värre ut än en stor, och det blir färre problem.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Två fönster sida vid sida ser inte värre ut än en bred

När ett dormerfönster installeras blir takets geometri mer komplicerat: endova visas på toppen och sidorna. På grund av detta blir trussystemet mer komplext både i planering och montering. Ökar också komplexiteten i att lägga takläggning. Alla endovy – platsen för den mest sannolika förekomsten av läckage. För här är det nödvändigt att göra allt väldigt noggrant. I regioner med stor mängd snö är det lämpligt att installera snöskydd över sådana fönster: så att de under en skarp nedstigning inte rivs.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Enheten på den vertikala fönsterdörraren på taket

Plus det här fönstret: nära det kan du stå i full tillväxt. Men de släpper in mindre ljus, lättnad blir svårare och taket blir mer problematiskt.

Ett inbyggt fönster används vanligen om de gör en utgång till balkongen genom den. I andra fall är den här metoden inte det bästa alternativet: det är lite ljus, skuggorna är mycket djupa, vilket är tröttsamt för ögat, men geometrin blir också mer komplicerad, men inte i samma utsträckning som i föregående version.

Det enklaste sättet är att göra ett fönster i slutet av vinden. I det här fallet behöver du inte en förstärkt ram eller förstärkt glas. Det är ganska nog bara högkvalitativt glas. Det är det här alternativet som oftast ses i landstugorna: det här är det billigaste alternativet som lätt kan förverkligas för hand.

Rafter system

Vid självbyggande av privata hus med mansard, väljs vanligtvis ett brutet tak. Det låter dig få ett rum med ett stort område, större än under gaveln.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Med samma bredd på basen (huset) erhålls mansardrummet under det trasiga taket mer än under den vanliga gaveln. Takfläktssystemet blir mer komplicerat, men ett taktak med vindsvåning under ett sluttande tak är fortfarande mer populärt

Utformningen av det trasiga taket är sådant att överhängen sänks ganska låg vilket ger huset ett intressant utseende. Men takets långa överhängning tjänar inte bara en dekorativ roll. De täcker fortfarande den övre delen av väggen från nederbörd och avledar huvuddelen av vattnet från fundamentet. Även när du planerar måste du ha i form som med starka vindar, ökar de vindkraft. På grund av detta är det nödvändigt att använda mer kraftfulla brädor och balkar. Eftersom takets överhängning är vald utifrån flera överväganden, vars huvudsakliga väder är väderförhållandena.

Tiltvinkel

Det beror på takmaterialet, men mest av allt – på regionen och väderförhållandena. Den klassiska versionen visas i figuren: de nedre backarna i förhållande till vinden planeras med 60 °, de övre – vid 30 °. Baserat på dessa data och parametrarna i din byggnad kan du beräkna alla längder. Bara det är värt att överväga att enligt SNiP kan takhöjden på vinden inte vara mindre än 2 m. Sedan är det per definition detta på vinden. Bekvämt kommer personen att känna sig om taket höjs till en höjd av minst 2,2-2,3 m. Baserat på detta, beräknas enligt de geometriska reglerna de önskade längderna.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Klassiska lutningsvinklar

I den klassiska versionen kan inte belastningen från nederbörd på sidoytorna beaktas. Nederbörd kan endast hållas på den övre delen, vars vinkel är mindre än 45 °.

I allmänhet sträcker sig sidoväggarnas lutning vanligtvis mellan 45 ° och upp till 80 °. Ju brantare sluttningen desto mer segel den har, det måste beaktas: i områden med starka vindar är det bättre att göra mer plana tak. Då kommer vindbelastningarna att uppfattas mycket bättre.

Typer av taksystem av brutna tak

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Konstruktion av ett brutet taktak – en av varianterna av trussystemet (den vanligaste)

För tillverkning av en trasig takram använder de ofta timmer från furu. Karaktären är minst 2. Valet av snitt av trä och brädor beror på takets storlek, valda takbeläggningar (vikt), vind- och snöbelastning i regionen och installationsarbetet för stegar. Alla dessa parametrar tas med i beräkningen. Tekniken är föreskriven i SNiP 2.08.01-89 och TCP 45-5.05-146-2009.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Ett av alternativen för att bygga en ram med hängande takfästen

Ovanstående i figuren kommer att leda en ritning av en ram med hängande spärrar. Det kan endast genomföras om basen av den övre triangeln inte är mer än 4,5 meter (i detta fall är det bredden på vinden). Om det är mer, är det nödvändigt att göra snedspetsar som borde ligga på stödväggen i mitten (vinden kommer att delas upp i två delar av en rad strålar).

En annan version av den övre delen avbildas i bilden nedan (bilden är klickbar). I detta fall förstärktes sidostängerna. De ökar väsentligt systemets styvhet.

Det finns ett andra sätt att uppnå en liknande effekt – att upprätta sammandragningar – i figuren beskrivs de bara av knappt synliga linjer. Längden på sidoslagbenen är uppdelad i tre, på dessa ställen bestäms sammandragningar. De kommer att behövas om taket kommer att ha en betydande vikt.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Alternativet för ett slitsaggregat i systemet, med stag som stärker systemets styvhet

För en liten byggnad i razorov kan takets ram generellt vara enkelt: överst finns två hängande häftappar, en puff, golvbalkar, pelare och sidespärrar (i bilden nedan).

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Konstruktion av ett trussystem av ett brutet taktak för ett litet hus

Hur man beräknar ett brutet tak

Mansardbrutet tak av ett litet hus (bredd inte mer än 6-7 meter) byggdes så många gånger att vi, baserat på erfarenhet, kan säga vilka material som ska användas. Många parametrar är beroende av andra material. Till exempel är installationsstegets spärrar bundna med isoleringsparametrar. För att hålla avfallet så lite som möjligt var installationen lättare, det är nödvändigt att avståndet från ett rack till det andra är något mindre än isolationsbredden (20-30 mm). Så, om du ska använda mineralull, är dess bredd 60 cm. Sedan måste ställen installeras så att klyftan mellan de två angränsande är 57-58 cm och inte mer.

Bredden på brädan för trissfoten bestäms återigen på grundval av isolering. För Rysslands mittzon är den nödvändiga tjockleken av basaltull 200-250 mm. Detta är inte allt. För att isoleringen ska kunna torka behövs ett ventilationsspalt på 20-30 mm (utan det kommer kondensat gradvis att riva ut i träet och göra mineralull oanvändbar). Totalt visar det sig att bredden på kardborrebenet ska vara 230 mm. Styrstyckets tjocklek – inte mindre än 50 mm. Det här är i regioner med mjuka vindar och inte särskilt tunga snöfallar. Sammanfattningsvis, för alla spärrar – ås och sida – obligatoriskt bräda 230 * 50 mm.

Om timmer med sådana egenskaper visar sig vara för dyra, kommer det att vara möjligt att göra isolering i två riktningar: en del längs spärren, en del som har fyllt kassen, över. Det är möjligt att lägga minst 100 mm basalt bomullsull, därför kan du ta ett standardbord på 50 * 150 mm och lämna ett ventilationshål på 50 mm, eller beställa en icke-standard 130 * 50 mm. Det här är en look som är mer lönsam för pengarna.

För rack och balkar är det bättre att ta en bar på minst 80 * 80 mm, bättre – 100 * 100 mm. Speciellt i områden med svåra väderförhållanden – med kraftigt snöfall eller starka vindar.

Beställa mer exakt beräkning från experter. Det här är en lång process som består av att samla laster från takmaterialet, strukturelementen själva, vind- och snölast. Därefter finns det enligt en viss formel ett urval av element. För mer information om hur beräkningen utförs, se följande video.

Mansard tak gör det själv: installationsproceduren

Enheten på mansardtaken skiljer sig inte från standardversionen. Om huset är av trä eller timmer, kan du använda den övre kronan som en mauerlat. Den är endast förbehandlad genom impregnering med höga skyddande egenskaper.

Om väggen är gjord av skumblock, är ett förstärkt monolitiskt bälte placerat ovanpå det. På en tegelvägg eller gjord av rockrock, andra liknande material, är anordningen av ett sådant bälte valfritt. På väggen placeras i två lager av vattentätning, och på toppen – antiseptiskt behandlat virke – 150 * 150 mm eller logg. Den är säkrad med inbäddade dubbar.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Så här monterar du strömplattan och trussbenen

Vid montering använder alla element långa naglar – minst 150 mm långa. På de mest kritiska ställen är det bättre att ansluta tre eller flera element till bultar eller dubbar med dubbelsidiga trådar. Det är önskvärt att stärka alla leder med stålplattor eller hörn.

Första sättet

Monteringsbultar mansardtak gör på två sätt. Den första: samla delar på marken, sedan i färdig form höja uppåt. Där, den första som exponerar de extrema strukturerna som blir gables. De sätts vertikalt fast. Det är ofta bekvämare att fixa dem med långa staplar som är fastspända på väggen (tillfälligt). Följande monterade strukturer sätts in i de beredda indragningarna i mauerlat (de är gjorda med önskad tonhöjd). De sätts vertikalt, försiktigt fixerade. Vid behov installera ytterligare tillfälliga stag som låser dem i önskad position. Sidostrålar är installerade.

Hur man bygger ett sluttande tak på detta sätt, för att samla noder, se videon nedan.

Andra sättet

Den andra metoden – byggandet av ett brutet tak konsekvent samlar in elementen direkt på platsen. Denna metod är mer lämplig om konstruktionen är stor och kan monteras, den kan endast lyftas med specialutrustning (kran).

Första golvbalkarna. De är fästa på stället och åtdragning, placera tillfälliga strängar, håll dem i vertikal riktning. Därefter monteras truss övre och sido benen, och fästen och axlarna är installerade.

Under installationen observeras följande sekvens av åtgärder: Först ställs de extrema elementen först och ställs in i önskat läge, ordentligt fastsatt. Använd vid behov tillfälliga stöttor. Mellan dem kommer fiskelinjen, repet, strängen, som kommer att fungera som riktlinje för installation av alla efterföljande element, dras. Med detta enkla drag kan du få den perfekta geometrin (glöm inte att kontrollera lutningsvinkeln, vertikaliteten eller horisontalen).

Ovanpå rackens fästen fixar du – stänger, där sidostängerna är fixerade och på vilka åtdragningen av den övre triangeln är installerad. Åtdragning fäst med metall hörn. Eftersom strålarna är långa, såger de. Detta elimineras ytterligare – efter monteringen av övre trussbenen – med hjälp av vertikala balkar med fast eller justerbar höjd. Och tillfälligt kan de läggas upp med ställningar (för att inte dra hela systemet).

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

En av stadierna att bygga ett mansardtak gör det själv

För att göra det lättare att motstå den önskade vinkeln när du monterar sidoskruvbenen, gör mallar, vilket gör zapily. Men eftersom geometrin av självbyggda byggnader sällan är perfekta, kan en justering behövas. För att kontrollera den resulterande lutningsvinkeln från flera brädor slås ett ytterligare mönster ned, vilket används för att verifiera installationens korrekthet.

Om standardlängden av timmer – 6 meter – räcker inte, eller beställa önskad längd (dyrt nöje) eller ökning. Vid byggnad naglas två brädor med en längd av minst 0,6 meter (30 cm på vardera sidan av leden) till foget. De spikas på båda sidor eller används med bultar.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Tillförlitligt sätt att bygga spärrar. Längden på ”patch” – minst 60 cm

Efter installationen är sidostängerna kvar för att installera toppen. För dem är en mall gjord, förtvättad på marken och installerad på toppen.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Nästan färdig ram

Övre delen kan tillverkas på olika sätt. Dess struktur beror på bredden på basen. Hur man gör det, titta på bilden nedan.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Hur kan du göra en övre triangel på ett sluttande tak

Eftersom anordningen av det mansardbrutna taket inte åstadkommer närvaro av en ås, är en stång fäst i mitten som hållarna är fastsatta, vilket fixar triangeln i önskad position.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Den övre delen är fastsatt av hack, spikad i baren i mitten

Ha det kan anses att mansardtaket är monterat med egna händer. Det är fortfarande att montera takmaterialet och värmningen (du kan i denna ordning, samtidigt). Egenskaper av isoleringstak beskrivs här.

Noder och deras ritningar

När trussystemet installeras kan det finnas frågor om montering av noder – skärningspunkten och anslutningen av flera konstruktionselement. På bilden ser du ritningarna av nyckelanslutningar.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Hur man gör anslutningselementen truss system broken roof

Den andra versionen av anslutningssidan av spjällen och den övre triangeln. För mer pålitliga fästbultar används.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Hur man gör monteringen av den övre triangeln och takfoten på taket med egna händer

Metoder för att fästa trussben till mauerlat eller, som i detta fall, till sidostrålen visas i figuren nedan. För att göra det lättare att montera ett tungt element, är en dragkrok (bar) spikad på spjället nedan, vilket begränsar rörelsen: brädet ligger mot kanten och förhindrar att det faller under.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Flera alternativ för att fästa spärrar till mauerlat

Mansard tak gör det själv: Enhet och konstruktionsteknik

Mansard är taket, därunder är utrustade vardagsrum. Formen på mansardtaket kan vara annorlunda, men oftast är vinden utrustad med ett taktak. Den mest rationella lösningen, som gör det möjligt att få det maximala användbara området på ett bostadshus, är ett mansardtak med sluttande linje.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Mansard tak gör det själv

Byggandet av ett mansardtak gör det själv på många sätt lik konstruktionen av ett konventionellt gaveltak. samt namnen på de element som utgör sin ram. Dessa inkluderar:

 • Mauerlat – stödstråle, överföring av lasten från spjällen till byggnadens väggar;
 • Golvbalkar – plattor som bildar golv på vinden och taket på nedre våningen;
 • Racks – vertikala stöd som stöder taksystemet;
 • Löpningar – horisontella stöd för spärrar;
 • Rigel – tvärgående horisontella element, stickande tak mellan sig, annars kallas de åtspänd
 • Rafters – brädor som bildar takets huvudkontur
 • Suspension – ett upphängningsställ som stöder spänningen och omfördelar belastningen mellan spjällen;
 • Crate – plankor eller lakanplattor, avsedda för att lägga takläggning ovanpå dem och överföra lasten till taksystemet;
 • Sandpåsar är brädor fastade längs axeln längst ner på spjällen och avsedda att bilda ett taköverhäng.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Attic ram

Tvärsnittet av takets element bestäms av beräkningen, artikeln presenterar de mest använda materialen i privat konstruktion.

Enheten av ett trasigt taktak och dess skillnader

Som redan nämnts är ett tak med brutna backar något annorlunda än ett enkelt gaveltak. Skillnaden ligger i form av motsatta backar: de är inte en rak linje, men består av två sluttningar som är kopplade i trubbig vinkel. Taket kan vara antingen symmetriskt eller ha en annan form av motsatta ramper – det beror på projektet.

På grund av den trasiga formen ökar användbart utrymme som används på vinden rum avsevärt. Den nedre delen av spjällen är vanligtvis inställd i en vinkel på ca 60 grader mot horisonten, och de stödjande stolpar som stöder dessa spärrar spelar rollen som ramverk för de inre väggarna. Den övre delen av spjällen installeras ofta i en liten vinkel, från 15 till 45 grader – det här låter dig spara material, men för att bevara takets funktionalitet och dess motstånd mot snöbelastning.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Mansard tak enhet

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Taksystem för mansardtak

Vertikala pelare vilar på golvbalkarna, balkarna och lederna som förbinder dem bildar en parallellpipad som begränsar vindens inre dimensioner. För att ge ytterligare styvhet till strukturen, montera stöttor mellan golvbalkar och nedre spärrar. Efter installationen av de övre spjällen för att stärka gården och eliminera slarbultar, montera upphängningsstöden – huvudstocken. För att ytterligare stärka de nedre spjällen är de sträckta med reoler. Fästelement som tillverkas med naglar och bultar eller dubbar.

Beräkning av taket på taket

Huvudvillkoren för en bekväm vindsugare är höjden på taket – den ska inte vara mindre än 2,5 meter. För att säkerställa en sådan höjd i rummet borde mansardtakets radelinja vara i en höjd av minst 2,8 meter, med hänsyn tagen till isoleringsskiktets tjocklek och innergängningen på vinden, liksom de färdiga golvens tjocklek.

Innan du fortsätter med inköp av material och takkonstruktion är det nödvändigt att rita en detaljerad ritning, som kommer att indikera husets övergripande dimensioner, linjen av sluttningar och höjden på vinden.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Ritning – Dimensioner på taket tak

Byggteknik av en trasig takhytt

 1. Montera en kraftplatta runt husets omkrets. I träbyggnader fungerar den övre baren eller loggen som en kraftplatta. I stensten eller blockkonstruktioner är mowerlat-trädet fäst på stift eller ankare som är fasta i väggarna under avstånd på högst 2 meter. Rikta in mauerlatet på väggens inre plan, den återstående ytterväggen låg senare dekorativt murverk. Ett gipsskog av lövträ har vanligtvis ett tvärsnitt på 100 eller 150 mm. Såg av trädet av önskad längd, räta ut ankarstiften om nödvändigt och lägg träet ovanpå dem. Någonting med en hammare. Dentusar från studs kvar på träet, och ett hål av den önskade diametern borras genom dem. Du kan markera en ruta med hjälp av roulette, men sannolikheten för fel i det här fallet är högre. Rullvattentätning placeras på väggen, du kan använda vanlig takfilt i två lager. Mauerlat sätter på naglarna och dra åt muttrarna.

Hur man gör ett mansardtak med egna händer

Montering av mauerlat på en tegelvägg med träkapslar

 • För överlappande balkar används vanligt timmer med en sektion på 100×200 mm vanligen. Golvbalkarna placeras antingen ovanpå mauerlat med en vägg på 0,3-0,5 meter bortom väggplanet eller i speciellt konstruerade fickor i murverket. I det första fallet är balkarna fixerade med hjälp av hörn och självgängande skruvar. För överlappning visade sig vara jämn, strålar sätts i sträng sekvens: först, den extrema nivån, sedan dra sladden, på dem inriktning mellanprodukten. Taket av takbjälkarna är vanligtvis från 50 till 100 cm, men det mest praktiska är 60 cm steg, vilket gör det möjligt att lägga isoleringsplattor utan underlag. För att ställa in bjälkarnas höjd, trimmas de eller använder foder från brädet. Om balkarna placeras i speciella fickor i murverket, behandlas deras ändar nödvändigtvis med en bakvattentätning och inslagna med takpapper. Justera dem på ett liknande sätt.
 • På ytterstrålarna i takmonteringsstället. Extrema ställen är gjorda av 100×150 mm trä, höjden och monteringslinjen på ställen bestäms av en tidigare ritad ritning. Stativen är jämnformade med vågrätt och plumb och tillfälligt fixerade med pinnar i vinkelräta riktningar – längs och över takaxeln. Detta installerar racket utan avvikelse i någon riktning. Spjällen är gjorda av vilken bräda som helst och spikas på naglar. Mellan de yttre avloppet spänns strängen och resten av stativen placeras på det med ett steg som motsvarar stegen av golvbalkarna, det vill säga på varje stråle. Alla ställen säkrar lika extremt. Du borde ha två rader av rack av samma höjd som löper parallellt med varandra.

  Hur man gör ett mansardtak med egna händer

  Mansard tak enhet

 • Stativen från 50×150 mm-plattan läggs och fästs på stativen, spolarna är fastsatta på spikarna på 150 mm och till hörnen med självgängande skruvar. Bälgarna från styrelsen 50×200 mm smal sida ner läggs på bälgarna – detta ökar deras styvhet. Eftersom bultarna inte är belastade under drift är en sådan del av brädet tillräckligt, men för att utesluta deras avböjning och öka tillförlitligheten under installationen placeras tillfälliga stöd från brädan som inte är mindre än 25 mm vid installation av tvärbalkarna under dem. Toppskruva fäst en eller två brädor – även tillfälligt, innan du monterar spjällen. I det här fallet måste brädorna placeras inte mitt i puffen – där de kommer att störa ytterligare installation, men återgår ca 30 cm. Efter installation av pelare, körningar och korsstångar får du en styv struktur som begränsar inredningen på vinden. För att öka dess styrka fixeras den därefter med hängslen och sammandragningar.
 • Montera de nedre spjällen från brädan 50×150 mm. Först utförs ett 25×150 mm kartongmönster – det är enklare och snabbare att bearbeta. Styrelsen med önskad längd appliceras på den övre balkan, ritar en form som tvättas ner direkt på brädet och skär den. En mall appliceras på spåret på monteringsplatserna hos spärren, och om den sammanfaller överallt, kan den övre delen av alla spjällen utföras i enlighet med mallen. Den nedre delen, som vilar på mauerlat bredvid takbalkarna, skärs ut på plats varje gång. Spjällen är fastsatta med hjälp av hörn och självgängande skruvar och naglar.

  Hur man gör ett mansardtak med egna händer

  Exempel på monteringsspärrar

 • För att utföra de övre balkarna måste du markera takets mitt. Detta kan göras med hjälp av en tillfällig rack spikad på kraftplattan och extremt åtdragning från takänden, så att ena kanten på brädan löper längs takets mittlinje. Längs denna kant och justera spärren. Förbered sedan en mall från brädan 25×150 mm, lägg den vid kanten av det installerade brädet på önskad nivå och till bälken, på vilken de nedre spjällen vilar. Markera den övre och nedre gash och klipp ut mallen. Applicera det växelvis på båda sidor av taket, kontrollera hur exakt dess centrum är markerat. Om raderna raderas parallellt, borde det inte vara några problem att installera övre spärrar – de kommer alla att vara lika stora.
 • Mönstret utför det önskade antalet trussben. Spjällen är monterade på balkarna och anslutna i övre delen med hjälp av metallplattor eller trimmade brädor för självgängande skruvar. I girderbjälkarna anligger vi på gash och fixeras på hörnen. Att spjällen var raka, de är fixerade med stutar, sätt ned nedre änden av åtdragningen. Så sätt alla spärrarna. Upphängda ställen är fästa – bräslängder 25×150 mm. Den övre kanten av brädet är fastsatt vid klyftans korsning, den nedre – att dra åt.
 • De lägger strutar under de nedre spjällen från en 50×150 mm bräda, vilar dem med en nedre snett snitt i takstrålen och fixerar den på hörnen och fixerar den övre kanten på sidan till stagbenet och spikar den med en eller två spikar, varefter de borrar ett genomgående hål och fixerar det på bulten eller studben. Efter installationen av de undre strängarna ska alla tillfälliga stöd och rack tas bort.
 • Sy upp gavlarna, lämna dörr och fönsteröppningar. Om takbjälkarna läggs i väggarnas fickor är fästorganen, brädorna som sträcker ut spärrlinjen och bildar takets överhäng, fästa på de nedre spjällen. När du lägger på tak ovanpå mauerlat sträcker strålarna redan det önskade avståndet, och det finns inget behov av filéer.
 • Fäst kassen. lämplig för typen av takläggning – fast eller gles. Vattentätning sätts på lådan och fortsätter till montering av takläggning, till exempel böljande golv.
 • Hur man gör ett mansardtak med egna händer

  Lathing för tak

  Ett brutet mansardtak behöver vanligtvis inte värmas. Endast väggar och tak på vinden är uppvärmda. Luftutrymmet som bildas under taket ger bra ventilation på vinden, reducerar uppvärmningen av vindsalen på sommaren och ger extra isolering på vintern. Därför är det viktigt att lämna ventilationsfönstren i takets övre del över taket på vinden.

  Video – instruktion om byggnaden av taket tak

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *