Hur man gör

Hur man gör ett mjukt tak

Börja installationen med den så kallade startremsan. Ofta för installationen, använd en speciell eave-rid-remsa av takmaterial. Du kan också använda en vanlig remsa av material med snittblad (se även: ”Hur man gör ett tak korrekt”).

Ta bort skyddsfilmen från baksidan av den mjuka plattan. Materialet är fastsatt vid takkanten som är indragna från kanten på 1,5 cm. Varje kakel av kakel är fast i hörnen med naglar. När du lägger mjuka plattor bör du vara medveten om att materialet från olika förpackningar kan ha olika nyanser. Därför rekommenderas att du installerar arken växelvis från olika förpackningar.

Om taket har en lutning på mindre än 45 grader, är varje remsa av kakel fixerad med 4 naglar. Vid vinklar större än 45 grader är det nödvändigt att använda ytterligare 2 naglar för att fixera kakelplattan i mitten. Samtidigt är det nödvändigt att se till att nagelhuvudet tätt tryckte beläggningen, men skadade inte det.

Hur man gör ett mjukt tak

På gavlarna är kakan skuren till 10 mm till kanten på ändplattan för taket. Samtidigt skärs de yttre övre arken för regnvatten. Kanterna på plattorna är limmade med speciell bitumenmastik. När plattan är angränsad till utsprång eller rör, är fogen täckt med ett mönster från en ändmattad. På denna plats limes plattan också med mastik.

Efter att du lagt den sista raden av kakel på sluttningarna, fortsätt till installationen av en åsrad. För skridskonstruktion skärs kakelplattan i tre lika delar. I böjningsplatsen värms de av en hårtork. Då är plattorna fastspända med naglar i åsen. Överlappning behåller detsamma som för plattorna i raderna på takets sluttningar.

Trots att det mjuka taket självt är en utmärkt vattentätning, rekommenderas att dessutom skydda takytan med ett speciellt substrat impregnerat med bitumen. Sådan vattentätning kan avsevärt förlänga takets driftstid. Samtidigt som för annat takmaterial är installationen av isolering avgörande.

Installation av ett mjukt tak, titta på videon:

Hur man gör ett mjukt tak? Typer och installation av egna händer

Hur man gör ett mjukt tak

Vad är det mest populära taket nyligen?

Det är välkänt för alla skiffer, galvaniserat stål och kakel. Hela arbetsgruppen var skyldig att utföra takarbeten, eftersom alla nödvändiga åtgärder tog stor tid och ansträngning.

Framkomsten av en ny generation av material har i hög grad förenklat dessa förfaranden.

Fördelar med ett mjukt tak

Hur man gör ett mjukt tak

Det mjuka taket överträffar många andra material i tekniska och arbetskvaliteter. Det är en av de mest krävda beklädnaderna för arrangemang av ett tak av olika konfigurationer.

Vilka egenskaper har detta material?

 • Låg vikt minskar belastningen på byggnaden i allmänhet och på takstrukturen i synnerhet.
 • Utmärkt ljudisoleringsegenskaper gör det ohörbart för invånarna i strukturen, även ljudet av hagel eller regn.
 • Tightness garanterar utmärkt skydd för grunden för huset, väggarna och takytan från vind och fukt.
 • Underbart utseende. Denna beläggning ser elegant och rätt status, inte alls sämre än naturlig kakel.
 • Betydande användarvillkor. Sådan täckning har funnits i genomsnitt i ungefär 30 år. Naturligtvis behöver den underhåll och förebyggande underhåll.
 • Enkelhet och enkel installation. såväl som efterföljande underhåll. Även en person, som bara behöver några dagar att arbeta, kan klara av arbetet.

Vad är det här underbara mjuka taket?

 • Detta praktiska material är glasfiberbas med dubbelsidig gummiimpregnering. Det är denna komposition som ger takbeläggningen med hög impermeabilitet och fuktmotståndskraft.
  Hur man gör ett mjukt tak

 • Förhöjd slitstyrka garanteras genom speciell sprinkling, men det tillåter inte enskilda plåtar att rynka och hålla fast vid lagring och rörelse.

Det är viktigt att tänka på att det rekommenderas att lägga ett mjukt tak på sluttande tak med en vinkel på mer än elva grader. Den maximala storleken på lutningsvinkeln kan vara vilken som helst, dess värde är inte begränsat.

Gör det själv taket

Som nämnts ovan kan en person hantera installationen av mjuk kakel.

Hur man gör ett mjukt tak

Vilka material och verktyg behöver han?

 • Direkt takmaterial.
 • Trowel och mastic för limning.
 • Högkvalitativ tätningsmedel för behandling av ytbeläggningar i anslutning till väggarna och rören samt för slutförandet av ledskruvarna.
 • Skarp kniv.
 • Takspik och hammare.
 • Penna och konstruktion plummet.
 • Rems för snygg design av ändarna och hörn.
 • Handskar.
 • Vattentätande membran.

Förberedelse för att lägga mjukt tak

Hur man gör ett mjukt tak

Vad är den största skillnaden mellan mjuka takplattor och andra takmaterial?

 1. Faktum är att denna typ av takläggning ska placeras på en solid fast grund.
  Till exempel monteras en metallplatta på en träkista från en stång och mellanrummen mellan de enskilda stavarna påverkar inte på något sätt beläggningens kvalitet.
 2. Men bältros har inte en fast styv struktur, som metall eller skiffer.
  Den måste monteras på specialplattor (orienterad strand), på raffinerad eller kantad plåt, tjock fuktresistent plywood.
 3. I händelse av att preferensen ges till styrelsen, då är det bättre att köpa det på vintern och låta det gå på sommaren. Så experter råder.
  Hon kommer att dra nytta av ”vila” i stapeln under en viss tid, för vilken hon kommer att förvärva den nödvändiga fuktighetsgraden. Helst bör det vara 20 procent. Det är bättre att välja brädor om 10 cm breda, det är mer praktiskt att använda ett material av ungefär samma storlek.

Om utvecklarna planerar att ordna en varm vind, så är takets ”tårta” inte tillräckligt, bara en hård bas och mjuk kakel. Du behöver flera lager, som finns i följande ordning från insidan av byggnaden till utsidan:

 • Ett speciellt vattentätningsmembran spunnit över spjällen;
 • Ett lager av basalt eller mineralull som ett lager av värmeisolering;
 • Ångspärrlager;
 • Kraten krävs för montering av bitumentakets botten.

Funktioner av det mjuka taket på enheten

Innan golvbeläggningen och stärkningen av takmaterialet påbörjas krävs ett antal obligatoriska åtgärder för att stärka enskilda sektioner.

Enheten ligger under mattan tak

Hur man gör ett mjukt tak

Detta är en slags icke-vävd duk impregnerad med en bitumenblandning och behandlad med ett speciellt sprinkling. Det ligger på dalen, takets ändar och takets överkant. Det är vanligtvis förvärvat i samma färg som det huvudsakliga takmaterialet.

 1. Kluten limmas ordentligt med en överlappning på 15 cm horisontellt och 10 vertikalt, från botten uppåt.
 2. Alla leder av produkten är väl belagda med mastic. Skridskor ska ha 25 cm under takmattan, från sidorna av dalen är 50 vardera.
 3. Gardinhängen och ändarna ger dem en bredd på 40 cm.
 4. Fixa mattan med stora takspikar på ett avstånd av 20 cm från varandra.
 5. På takkanten, på taket av takmattan, är det nödvändigt att montera stålplattor.
 6. I takets ändar monteras och fixeras speciell gaveltrimma.

Mjukt tak på vintern. Krav på installation

Oavsett om taket är monterat med egna händer eller av experter, måste arbetsytan alltid vara ren och torr. Detta är ett oumbärligt villkor!

Vad är det som är viktigt när du lägger taket på vintern?

 • Det är önskvärt att allt nödvändigt arbete utfördes uteslutande i förhållandevis varmt väder. Temperaturerna får inte falla under 5 grader Celsius.

Hur man gör ett mjukt tak

 • I det fall det är ett brådskande behov av att utföra arbete på vintern, bör en speciell värme- och luftvärmare användas. Dessutom ska takmaterialet reserverat för arbete hållas i flera timmar i ett rum med positiv temperatur (nära rumstemperatur).
 • Nylagat bituminöst tak behöver värme.
  Varför är det henne? Faktum är att från insidan varje singel (ett ark med tre eller fyra individuella kaklade kronblad) är utrustad med ett självhäftande bitumenfoder. Och även om det (bältros) är fastsatt med naglar i taket av takkonstruktionen, limas dess individuella komponenter under påverkan av solvärme.
  De är också ordentligt lödda till takfundamentet.
  Vid kallt väder är det omöjligt, därför kommer betryggdhet och täthet av takbeläggningen att påverkas betydligt.
 • Under utläggningsprocessen bör det bituminösa taket användas från flera olika förpackningar samtidigt.
  Detta krävs för att få en enhetlig växling av nyanser av material. Standardförpackningen kan variera något i färg. Att veta detta och speciellt kombinera material från olika förpackningar, kan du få den ursprungliga bilden. Dessutom, om ytterligare reparationer krävs, blir det lättare att hämta bitar av ett lämpligt färgschema.

Ventilation för mjukt tak

Enheten av ett mjukt tak är en flerstegsprocess som innefattar flera steg. En av de första är utrustningen för ett pålitligt ventilationssystem. Experter är väl medvetna om att dåligt ventilerat (eller ej ventilerat) tak ofta är orsaken till snabba skador på spärren.

Kondensat ackumuleras på taket, rutt och mögel, istappar och frost – alla dessa negativa faktorer bidrar till en ganska snabb förstöring av spärren.

Särskilda ventiler och ventilationsutlopp under takskenorna samt ett förutbestämt mellanrum mellan plattorna och takets tak ger utmärkt luftcirkulation till takytan. De gör ett utmärkt jobb med sluten av vattenånga.

Hur man gör ett mjukt tak

Mastic för ett mjukt tak med egna händer

Detta polymera bituminösa material är nödvändigt för att lägga det yttre skiktet av mjuk kakel. Den bildar en elastisk likformig beläggning som kan motstå mekaniska och temperaturdeformationer av basen. Enligt teknik, när man lägger ett mjukt tak för att fixa det spolade materialet på taket, kommer heta och kalla mastikar att krävas.

Traditionellt används kalla formuleringar för de inre delarna av beläggningen, medan de heta används för att belägga de yttre skikten. Bitumen och takmaterial hör till kalla typer mastik, takfält och tjära till heta. Sammansättningen av det använda ämnet, förutom bitumen, måste innefatta ett fyllmedel av pulveriserad typ eller tillverkad av fiber. Som pulveriserat material används ofta ask, kalk eller gips.

Sammansättningen av den mest högkvalitativa mastiken innefattar polymerer. Den färdiga kompositionen kan köpas, och om så önskas är det helt acceptabelt att göra det med egna händer. Det finns inget komplicerat med det.

 1. Detta kommer att kräva bitumen och fyllmedel för det.
 2. Det är nödvändigt att ta två behållare, varav det är nödvändigt att placera två delar bitumen, i det andra ett par delar dieselbränsle och ett fyllmedel.
 3. Samtidigt måste båda disken börja värma till en temperatur på 180 grader.
 4. När vattnet äntligen avdunstas från bitumenbehållaren blandas innehållet av båda.

Som ett resultat av sådana åtgärder erhålls en kall botemedel.

Att göra varm mastic:

 1. I bitumen uppvärmd till 200 grader, försiktigt, i små portioner, tillsätt fyllmedel. Processen bör ske vid en temperatur som inte är lägre än 160 grader, vilket bör övervakas noggrant.
 2. Efter enhetlig blandning är verktyget färdigt. Dess kvalitet kan kontrolleras som dig själv.
 3. Uppvärmd till 60 grader appliceras kompositionen på sluttningen, vilken har en vinkel på 45 grader.

Om en bra blandning erhålls kommer den inte att tappa ur den lutande ytan. Efter härdning kommer verktyget att förbli jämnt, utan defekter och sprickor.

Mjuk takteknik

 1. Hur man gör ett mjukt tak

  Träbotten på taket ska behandlas med ett verktyg som i sin komposition har diesel och bitumen.

 2. Efter det är det noggrant belagt med förberedd eller inköpt mastik, och endast då läggs takmaterial och asfalt på detta lager.
 3. Fragment av plattor snyggt placerade från centrum av takhöjden åt vänster och höger. Rader av material ska bildas från takskenorna i åsen. Med andra ord utförs arbetet i följande riktningar: från botten upp och från centrum till sida.
 4. Från varje fragment avlägsnas en film försiktigt, som täcker bitumenförhäftningen.
 5. Sedan är denna kakel platta 4-6 speciella naglar till takfundamentet.

I processen bör du följa enkla regler. I olika rader placeras de enskilda arken på taket på ett sådant sätt att lederna är inriktade. Med andra ord kallas detta en run-up. Denna golvbeställning förbättrar signifikant fuktbeständighetsegenskaperna hos beläggningen.

Varje nytt lager ska falla på föregående med en bra överlappning på minst 8-10 centimeter. På platser där beläggningen är i kontakt med rör och annan kommunikation, liksom från kanterna av taket, utförs figurerad skärning av materialet. Takets kanter är ordentligt limmade med mastik.

Runt antennerna, skorstenarna och andra kommunikationer är det inte svårt att lägga en takmatt om allt är uppmätt och beräknat i förväg och nödvändiga markeringar tillämpas. De så kallade genomgångselementen som är nödvändiga för detta bör vara redo. Ledningarna i rören och själva taket är förstärkta med ett särskilt underlagsunderlag som nämns tidigare, och sedan täckt med samma mastik.

Redan på den är tegelplattan lagd, sedan element genom passage. Inte illa att hantera fogarna tätningsmedel. När det mjuka taket är installerat före takhöjden krävs särskilda element, kallade åsar. Med deras hjälp täckt toppen av backarna, de är fixerade med mastic och fäst med naglar.

Från allt detta kan vi dra slutsatsen. Det moderna mjuka taket är det slitstarka och enkla materialet i arbetet, med ganska rimlig kostnad.

Med förbehåll för strikt överensstämmelse med golvteknik och förvärv av högkvalitativa material kan du vara säker på att det resulterande taket inte bara kommer att vara attraktivt men funktionellt och tillförlitligt skydd av hemmet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *