Hur man värmer

Hur man gör ett ramhus

I allmänhet är det möjligt att lägga en stråle 100-150 cm, men priset är mycket högre än två brädor, som tillsammans ger samma tjocklek och korrekt fastsatt två brädor har en större lagerförmåga, även om det tar mer tid att lägga dem. Så att de fungerar som ett trä, slås de ner med naglar i steg om 20 cm i ett rutmönster.

Vi lägger ombandet och loggarna

Bredvid järnvägskortet sitter fastbandet. Dess storlek är också 150-50 mm, men den är placerad på kanten. Den är jämn vid ytterkanten av stiftelsen och naglas med långa naglar (9 cm) till solbadet varje 40 cm.

Hur man gör ett ramhus

Installation av sele: enligt anvisningarna fortsätter monteringen av ramhuset med installationen av selen som. kommer att lagra golvet

Nästa steg är installationen och installationen av lagret. Dessa är samma brädor 150 * 50 mm, lägg på kanten. De är fästa med två sneda naglar (9 cm) i rumpan till trimbordet, två spikar till höger och vänster till sängen. Så varje lag på båda sidor.

Hur man gör ett ramhus

Installation exempel golvlagring

Bilden visar att den första fördröjningen är inställd nära den andra – så blir belastningen på grunden överförd bättre. Den är installerad på sängens andra kant. Installationssteget är 40-60 cm. Det beror på längden på spännvidden och sektionen av sågverket som används: ju längre längd desto mindre är steget.

Hur man gör ett ramhus

Lay och fasta golvsloggar

Om lagsna är långa och det finns en tvärbalk, som i bilden ovan, lämnar lagsna inte ”över” över korsstrålarna. De är lika långa som installationssteg minus två gånger tjockleken på brädet: om steget är fördröjt 55 cm, är brickans tjocklek 5 cm, då är trucken 45 cm lång.

Isolering och golv

Efter att botten under golvet är installerad är det dags för golvisolering. Det kan göras på olika sätt, med olika material. Vi visar ekonomin alternativet – med expanderade polystyren plattor med en densitet på 15 kg / m3 (mer kan vara, mindre – nej). Naturligtvis är det inte miljövänligt, men den enda är inte rädd för fukt och kan monteras utan undergolv. Den beräknade isoleringstjockleken är 150 mm, två skikt läggs: en är 10 cm, den andra är 5 cm. Det andra skiktets sömmar ska inte sammanfalla med de första sömmarna (de skiftas).

För en början är en kranialstång på 50 * 50 mm packad på loggens undersida. Det kommer att hålla skummet.

Hur man gör ett ramhus

I botten finns en ram från en kranbalk som förhindrar att polystyrenskum faller ut.

Polyfoam är skuren av en vanlig hacksåg. Duken kan tas på ett träd – det skärs snabbare, men det visar sig att det är en trasig kant eller på metall – den går långsammare, men kanten är mjukare. De skurna plattorna läggs i två lager, sömmen överlappar varandra. Sedan, runt omkretsen, är de limmade med tätningsmedel – för att säkerställa vattentätning.

Hur man gör ett ramhus

Därefter lägger du grovt golv i brädorna, justerar det och lägger plywood på toppen (bättre FSF 5-6 mm). För att inte vrida golvets grova golv, lägg brädorna ihop med vågens riktning. Om man tittar på brädans tvärsnitt går de årliga ringarna i en halvcirkel. Så är det nödvändigt att bågen ser upp och neråt (se bild).

Hur man gör ett ramhus

Hur man korrekt lägger golv på brädorna

Du kan utan golv av brädorna. Då bör plywoodets tjocklek vara minst 15 mm. Tänk på vad som är mer lönsamt i ditt område och välj.

I alla fall ska arken passa in i körningen – sömmen ska inte vara desamma (som i tegelverket). Glöm inte att lämna ett mellanrum på 3-5 mm mellan arken av plywood för att kompensera för ändringar i storlek med förändringar i fuktighet.

Hur man gör ett ramhus

Avslutade den andra etappen av att bygga ett ramhus: golv

Plywood är monterad på skruvarna 35 mm lång (helst vitlösa avfall) runt omkretsen med en höjd på 12 cm, inuti i ett rutmönster med en tonhöjd på 40 cm.

Steg 3: Rammurar

Det finns två sätt: väggramen monteras (helt eller delvis beror på storleken) på golvet, då stiger den, exponeras och fixeras. Ibland är med denna metod OSB, GVL, plywood fastsatt direkt på golvet på utsidan av ramen: Styvheten är större. Denna teknik kallas en ramskärm eller ”plattform”. Enligt denna princip arbetar fabrikerna huvudsakligen: de bygger färdiga brädor för projektet i verkstaden, tar dem till platsen och installerar dem bara där. Men ramskyddsbyggnaden är möjlig med egna händer.

Hur man gör ett ramhus

Ett av alternativen för montering av en ramvägg, namnen på elementen

Det andra sättet: allt går gradvis på plats. Stångstången är hammad, hörnstolparna är inställda, sedan mellanliggande, övertrimmen etc. Detta är tekniken som kallas ”rambyggnad” eller ”ballun”.

Hur man gör ett ramhus

Montering av väggramen med egna händer kan göras gradvis (teknikboll) eller blockskärmar (teknikplattform)

Vilken är mer bekväm? Det beror på hur många som arbetar och om det finns möjlighet att, åtminstone periodiskt, att locka assistenter. Det är snabbare och bekvämare att arbeta på golvet än att hoppa upp / ner i stegen otaliga gånger. Men om sektionen är stor blir det svårt att lyfta det till och med tillsammans. Avsluta eller ringa assistenter, eller bryta väggramen till små segment.

Monteringssteg och tvärsnitt av ställen

Hörnstolparna ska vara 150 * 150 mm eller 100 * 100 mm beroende på belastningen och den önskade bredden av isoleringen. För ett enstegs ramhus är 100 mm tillräckligt för ett hus med två våningar – minst 150 mm. Mellanliggande ställen i djupet är desamma som hörnet och deras tjocklek – inte mindre än 50 mm.

Steget med installation av ställen väljs med hänsyn till lasten, men i verkligheten väljs den oftare utifrån isolationsbredden. Om du isolerar med mineralull i rullar eller mattor, först ta reda på materialets faktiska bredd. Avståndet mellan stolparna ska vara 2-3 cm mindre än isoleringens bredd. Då kommer det nästan inget slöseri, det kommer inte att finnas några luckor och sprickor genom vilka det blir varmt också. Tätheten av installationen av isolering i buret – huvudpunkten, eftersom det bara fungerar som skydd mot förkylningen. Den minsta överträdelsen kommer att leda till att huset blir kallt. Därför måste valet av isolering och dess installation behandlas med full uppmärksamhet.

Hur man gör ett ramhus

Alternativet för gradvis montering av husets ram: hörnstolparna är inställda och fixerade, toppskärmen är omedelbart monterad på dem, sedan med det valda steget vertikala stativ

Fästelement är möjligt på flera sätt: träpinnar, med hylsa eller på hörnen. Kanten i bottenplattan ska inte vara mer än 50% av dess djup. Hörn är monterade på båda sidor. Fästena är en gammal teknik, men svår att utföra: de gör långa dowels, ett hål borras genom ett stativ och en bar av bottenklädseln, en trätorn drivs in i den, vars överskott är avskuret. Det fungerar bra om träet är torrt. Om inte, är krympning och förlust av fastsättningsstabilitet möjlig. Installation på förstärkta hörn är mycket lättare.

Enligt kanadensisk teknik, balkar, till vilka fönster och dörrar är fästa, görs dubbla. Det finns mer belastning här, därför bör stödet vara kraftfullare.

Hur man gör ett ramhus

Förstärkta ställen nära fönster och dörrar är ett måste. Endast på detta sätt kommer ett ramhus byggt med egna händer att vara tillförlitligt.

Trims eller bracing

Om den yttre pläteringen är planerad av höghållfast plåtmaterial – OSB, GVL, GVK, plywoodskärning sätts tillfälligt och inuti rummet. De behövs för att anpassa och behålla geometrin tills den yttre huden är fastsatt. Styrkan av detta material är tillräckligt för att skapa den nödvändiga styvheten.

Om mantel är planerad att bestå av foder mm installation av permanenta flätor krävs. Och det bästa alternativet är inte de som lägger på flera ställen, men fyra små bitar vardera: två på toppen och två på botten (som på bilden nedan).

Hur man gör ett ramhus

Sådana hängslen ger tillräcklig styvhet mot ramhusets väggar.

Var uppmärksam på bilden ovanför landslaget: två brädor är knackade med naglar överallt i ett rutmönster. Dessa ställen har en ännu större bärkraft än fasta, kostar mindre. Detta är ett riktigt sätt att minska byggkostnaderna utan att förlora kvalitet. Men tiden för konstruktion ökar: det är nödvändigt att hammar naglarna mycket.

Hörn av ramhuset

De flesta frågor uppkommer när man bygger hörn. Om du sätter ett virke i hörnet ser det ut att det inte finns någon svårighet, förutom att vinkeln blir kall. I regioner med en kort och mild vinter är detta inte ett problem, men redan i centrala Ryssland krävs någon form av lösning.

Hur man gör ett ramhus

Även med detta alternativ blir vinkeln svalare

Det finns flera sätt att göra hörnet av ett ramhus varmt. Alla visas i diagrammen, så tydligare.

Hur man gör ett ramhus

När du bygger ett envånings ramhus kan du göra det

Hur man gör ett ramhus

Med ett andra våningsplan är hörnen gjorda på ett av följande sätt.

Efter montering av ramen är det vanligtvis utanför mantel med OSB, plywood eller annat liknande material.

Steg 4: Överlappning

Överlappande balkar är baserade på topp trimstången. Det finns flera sätt att montera:

 • på att stödja stålfästen;
 • på hörnen;
 • med sidobar;

Hur man gör ett ramhus

Skärningsdjupet får inte överstiga 50% av tjockleken på den övre trimstrålen. Härifrån hamras det med två naglar, som borde komma in i bandningen minst 10 cm.

Hur man gör ett ramhus

Hörn – den vanliga metoden. Du kan använda förbättrad, men inte nödvändigtvis

Hur man gör ett ramhus

Perforerade klammer – formen kan vara annorlunda

Hur man gör ett ramhus

Takbalkmontering med metallfästen

Strålarnas dimensioner, deras installationshöjd beror på vad som kommer att vara på toppen. Om det andra bostadsgolvet eller vinden. Sektionen tas mer, steget tas mindre: så att golvet inte sitter. Om bara på taket och taket ska vara obeboat – det är helt olika beräkningar och storlekar.

Hur man gör ett ramhus

I det här ett-våningsramhuset är golvbalkarna samtidigt ett stöd för spärren. Eftersom de släpps på 30 cm för väggarnas omkrets

Om andra våningen är klar är överlappningen mjukt med ett grovt golv på andra våningen. Så att arbeta med att skapa andra våningen i ett ramhus kommer att bli enklare. Dess montering skiljer sig inte från konstruktionen av den första. Är det bara det faktum att allt timmer måste dras till andra våningen.

Steg 5: Racksystem och takmaterial

Vid utveckling av ett husprojekt på ramteknik är det mest populära gable- eller mansardtaket. Deras enhet är inte annorlunda. Alla samma principer och beräkningar. Den enda begränsningen gäller takets vikt: det måste vara lättviktigt material från vilket träbjälkar och tak kan tåla lasten.

Hur man gör ett ramhus

Så här ser ramen ut före trimmen. Om väggarna inte är klädda känns det små svängningar när man arbetar på trussystemet. Den yttre huden gör ramen mycket hårdare.

Hur man gör ett ramhus

Ett taktak med en upphöjd puff valdes.

Hur man gör ett ramhus

För bekvämligheten med att fixera trussben längs kanten av golvbalkarna, spikades en stång på 50 * 50 mm. I spjällen under det gjordes gash. Vid installationen vilade de först helt enkelt i en bar och fästade sedan

Hur man gör ett ramhus

För att fixera spärren i ett förutbestämt läge innan fyllningen gjordes användes tillfälliga spjäll.

Steg 6: Uppvärmning

Det är möjligt att värma ramhuset med något av de tillgängliga materialen på marknaden med motsvarande egenskaper. De är alla ofullkomliga, men alla problem har standardlösningar.

Basaltull är den mest populära isoleringen för ramväggar. Den kommer i form av rullar eller mattor av olika densiteter. Det är mer praktiskt att installera mattor i väggarna: de är tätare och håller sig bra på grund av att de går i våld. För att göra detta, som nämnts ovan, bör storleken vara 2-3 cm längre än avståndet mellan ramens ben. Mats, naturligtvis, är dessutom fixad med speciell maskinvara, men det är mer praktiskt att arbeta än med en mjuk rulle.

Hur man gör ett ramhus

Den vanligaste kakan värmer ramväggen

Mineralull har höga värmeisoleringsegenskaper, bra ljudisolering. Men det finns också en solid nackdel: den är rädd för att bli våt och den måste skyddas från alla sidor, inte bara från fukt (regn) utan också från ångpenetration. Därför är det från sidan av rummet täckt med ett lager av ångspärrmembran, vilket förhindrar att paren penetrerar inuti.

Från sidan av gatan är värmeisolering av mineralull täckt av ett annat membran, men av en annan typ med olika egenskaper: ett vattenskyddande ånggenomsläppligt membran. Det är inte blåst, från sidan av gatan tillåter det inte fukt i vätskan och gasformen, och paret kan gå ut ur isoleringen: Ångpermeabiliteten är ensidig. Efter installationen av isoleringen förblir det bara efterbehandlingsarbetet. Faktum är att hela byggnaden är över.

Hur man gör ett ramhus

Det ser ut som en basaltmatta monterad mellan ställen

Nu vet du hur man bygger ett ramhus. Detaljiseringen av några av processerna är långt ifrån komplett, men du har en generalförsamlingssekvens. Kanske får du hjälp av en annan video från en professionell snickare som har varit engagerad i byggandet av ramhus i årtionden (se nedan).

Instruktioner för videoinstallation för ramhus

Det här är tre videor av en stor snickare, Larry Khon. Var och en av dem varar mer än en timme. Tekniken att bygga ett ramhus på den färdiga grunden är målade i stor detalj.

Enligt denna instruktion är självuppbyggnad möjlig utan frågor: alla stadier av att bygga ett ramhus och små saker kommenteras och förklaras, till vilken typ av naglar, hur länge, hur många stycken med vilka steg att hammar i varje nod. Demonstrerar de huvudproblem som kan uppstå och metoder för att korrigera dem. Om du bestämmer dig för att bygga ett ramhus med egna händer, ta inte tid – titta på filmen. Du blir mycket tydligare.

Den första delen är bottenplattan och golvet.

Den andra delen av videon är enheten och montering av ramväggar.

Den tredje delen är byggandet av taket på ett ramhus.

Om du fortfarande tvivlar på om det är värt att bygga ett ramhus, beror det troligen på att du hört att det här är en dålig teknik, att det inte fungerar för oss. Det finns en sådan åsikt. Men det är baserat på det faktum att i kanadensiska och amerikanska ramhus sätter de sig ur torr skog, fuktighet. inte mer än 20-22%. Under våra förhållanden får trä från sågverket nästan naturlig fuktighet, vilket är upp till 60%. Eftersom huset leder och vänder, blir de kalla.

Men om du ska bygga ett hus med egna händer, vad hindrar dig från att använda torrt trä? Kammartorkning det är dyrt, skillnaden per kubik är mycket anständigt – nästan två gånger. Men genom att lägga träet på tomten i ventilerade högar kan det torkas upp till samma 20-22% per år. Mättat eller inte före torkning av bioskydd bestämmer du själv. Torrt trä ruttnar inte och skadas inte av svampar, men från insekter är det önskvärt att mätta det med bioprotektion.

Ett exempel på en sådan åsikt i videon. Förklara varför tekniken är dålig…

Ramhus gör det själv. Steg-för-steg instruktion av byggnadssteg

På grund av ett antal fördelar leder ram- och modulbyggnader med självförtroende i bedömningen av prefabricerade strukturer, lämpliga inte bara för landanvändning utan också för permanent uppehållstillstånd. Ljus, som inte kräver en massiv grund, med högt termiskt skydd, är sådana konstruktioner inte sämre än tegel- eller blockhus. Dessutom finns det alltid möjlighet att bygga ett ramhus med egna händer. Steg-för-steg-instruktioner hjälper dig att förstå byggnadsstadiet.

Hur man gör ett ramhus

Kompetent projekt – ett löftet om bekväma levnadsvillkor i ramhuset

Ramhus gör det själv. Steg för steg Konstruktion Instruktioner

Den mest prisvärda och snabba byggtekniken är byggandet av ett ramhus för permanent bostad. Därför är ramhus över hela världen så populära. Byggandet av ramhuset 6×6 med egna händer, som börjar med grunden och avslutas med efterbehandlingsarbeten, kan utföras av en brigad av tre personer inom två månader.

Byggandet börjar med utvecklingen av ett kompetent projekt. Du kan bygga ett ramhus med egna händer, men det är bättre att överlämna projektet till professionella designers. Den ska återspegla de konstruktiva, arkitektoniska, tekniska, tekniska sektionerna och systemen i ramhuset. Det kommer vara lätt att belysa tekniska idéer med egna händer, helt och hållet följa alla instruktioner.

Hur man gör ett ramhus

Ramkonstruktion blir alltmer populär inom hembyggen

Bilder av ramhus, vars projekt utvecklas av designorganisationer, visar tydligt professionalismens nivå av designers. Nätverket erbjuder många videoklipp om hur man bygger ett ramhus med egna händer.

Förberedelse och märkning av platsen under uppförande

Börja med att bygga ett ramhus med egna händer, börja förbereda platsen för byggande. För en kvalitativ markering är platsen fri från träd, buskar, gräs, stenar och skräp. Om tomten innehåller lutning eller ojämnhet i sin lindring, rekommenderas det att nivåera det. Alla höjder skärs till önskad nivå, marken hälls i spåren.

Hur man gör ett ramhus

Layoutplot för stiftelsen

Börja byggandet av ett ramhus med egna händer från början, producera markering för stiftelsen. För att överföra data från projektet till naturen är det nödvändigt att markera de yttre dimensionerna av huset med hjälp av träpinnar, samt att skissera de inre väggarna. Alla markeringsvinklar måste strikt upprätthållas, eftersom strukturen i framtiden beror på den.

Hur man bygger ett ramhus med egna händer? För bekantskap med konstruktionstekniken rekommenderas att du tittar på en videolektion.

Video: gör-det-själv ramhus, steg för steg instruktioner

Att lägga grunden för ett ramhus: instruktioner

Processen med fasad konstruktion av ett ramhus med egna händer börjar med byggandet av stiftelsen. Med tanke på byggnadens lätta konstruktion är det inte nödvändigt att lägga en massiv grund under den. För grunden av ett ramhus använder de kolumnar, tejp (grunda, prefabricerade, monolitiska), stapel och andra typer av ljusfundament med egna händer.

I vårt fall tar vi grunden grunden. Detta är ett system av pelare installerade i hörnen av det framtida huset, vid skärningspunkten mellan skiljeväggar och andra bärpunkter. Pelarna ligger runt omkretsen på ett avstånd av 2-2,5 m från varandra. För att göra detta arrangerade vi först en grund grop och sandkudde. När fundamentet är klart, kontrollera markeringens korrekthet med diagonalmetoden.

Hur man gör ett ramhus

3D-diagram över arrangemanget av kolumnstiftelsen

Med hjälp av en borrigg (motobura) eller spadar gräver hål för kolumnären. Formen är installerad, vattentäthet läggs och tegelstenar är ordnade. För vattentätning kan du använda takfilt eller film.

Om stolparna är tillverkade av betong eller cement, bör armering användas. Den kan utrustas genom att stärka pelarna på alla sidor med järnstänger 12 mm i diameter. Förstärkningsstängerna ska sticka ut 15 cm ovanför stolpen – det här säkerställer det efterföljande buntet med stolparna. Förstärkning är horisontell och vertikal. Horisontella wire jumpers (tråddiameter på 6 mm passar) placeras på ett avstånd av 20 cm.

Hur man gör ett ramhus

Pelarefundament med betonggrill

Ramverket för grillen är gjord av stavar bundna med ståltråd. Formning samlas in från brädorna, vars dimensioner måste motsvara grävens parametrar. Därefter fortsätt att hälla den konkreta lösningen, som knådas självständigt eller förvärvar den färdiga blandningen. Betongning sker i steg, varje gång stämpling av blandningen. Vid slutet av arbetet sätts 50 cm långa stift in i stiftet, på vilket skelettet i träramhuset kommer att fästas.

Förtrogen med arbetet med byggandet av stiftelsen kan vara från videon ”Hur man bygger ett ramhus med egna händer”.

Bindning av ramhusets botten: stegvisa instruktioner

Efter att grundarbetet har slutförts, tar det minst en vecka för betongen att sätta ordentligt. Därefter utrusta vattentätningen av fundamentet av takmaterial eller vattentätning, lägg den i två lager. Trimmen är gjord av timmeravsnitt 150×150 cm

Bra råd! När du väljer en stång för underklädseln, ta hänsyn till avståndet mellan stöden i kolumnformen. Ju större det är desto tjockare träet borde vara. Detta kommer att hjälpa till att undvika sagging.

Det förberedda virket läggs på fundamentet runt omkretsen, kontrollerar längden på väggarna och kontrollerar data med projektet. Om strålens längd inte räcker för att ligga på ena sidan av omkretsen, är det nödvändigt att ansluta dem till varandra. Virket skärs och sammanfogas så att dockningsställena faller på grundpelarna. Dockning görs genom att klippa lås i ändarna av baren (inloppet är 30 cm). I hörnen av de ojämnda stolparna är anslutna med samma princip.

Hur man gör ett ramhus

Ramhus kan byggas om två månader

Därefter fixar timret på fundamentet med stift eller bultar. Borra hål i virket och i stiftet på fundamentet. Högtalarnas bilagor som möjligt fördjupas. Fogarna är fasta med naglar. Stiftelsen bindande under de inre partitionerna utförs på samma sätt. För tillförlitlighet rekommenderas att fästa lederna med metallhörn.

Visuellt bekanta dig med genomförandet av att binda grunden kan vara från videon ”Ramhus med egna händer”.

Enhetsgolvramhus gör det själv: stegvisa instruktioner

Installationen av golvet börjar med att fästa loggen i staplarna på den färdiga trimmen. En logg med en sektion på 10×20 cm kan användas som en logg. I denna roll kan styrelsen också fungera, men då är det nödvändigt att styvheten installerar två brädor tillsammans, fästs ihop. Frekvensen för lagrets placering beräknas med hänsyn till storleken på isoleringsplattorna, som ska passa tätt mellan lagren. Om till exempel, om mineralull med 61 mm bred plåt ska användas för isolering, är lagringshöjden inställd på 60 cm.

För fastsättning av stocken används naglar och fixeringsvinklar. Lagen passar inte ihop med träet, men retar sig från träets kant ca 5 cm, där skivorna som täcker klyftan mellan skikten kommer sedan att fästas. När alla stockar är monterade, naglas en eller två tvärskivor mellan dem för att göra strukturen styv.

Hur man gör ett ramhus

Ordningen med arrangemang av golvramhuset

Nästa steg kommer att ligga på vattentätningsmaterialet i höljet, vilket är täckt med hela golvramens yta. Ovanpå membranens stapelplattaisolering. Isoleringen är placerad så att stånglinjen på plattorna i föregående lager är stängd med mitten av plattan i nästa lager.

Bra råd! För högkvalitativ ånga och vattentät rekommenderas motsvarande material att överlappa varandra för att undvika fukt eller ånga.

En ångspärrfilm läggs ovanpå isoleringen och först därefter är golvet täckt med specialplattor. Förutom plattorna kan du använda plywood eller bräda.

Hur man gör ett ramhus

Lathing av träramen av huset på en stapel foundation

Många bilder av ramhuset med händerna med fasad fixering av arbetet hjälper till att förstå installationen i detalj.

Ramhusets väggar

Monteringen av väggarna i ett träramhus görs genom montering av ramkonstruktionen. Det kan vara trä eller metall. Ek används oftast för träramar, men andra träslag kan också användas. Rammen är monterad enligt rambyggnadens konstruktion. Med egna händer samlas en väggspänning först på golvet och sedan monteras det färdiga väggelementet på golvet.

Hur man gör ett ramhus

Arrangemang av en ram och husets golv och väggar

I detta skede är det viktigt att korrekt göra alla mätningar och beräkningar av längden och höjden på framtida väggar. Avståndet mellan ställen är gjord på grundval av isoleringsplattans bredd så att de tydligt kommer in mellan stativen. Vid användning av mineralull som värmare görs steget 1-2 cm mindre än materialets bredd. Alla vertikala ställen är fastspända till topp- och bottenramelementet. För pålitlighet kan du också använda monteringsvinklar.

Vid beräkning av längden på varje vägg är det nödvändigt att ta hänsyn till att varje spänning måste vara mindre än tjockleken på racket i nästa spänning. Ibland räcker inte timmerlängden för att täcka hela väggen. I detta fall bildar spännväggarna flera delar, vilka därefter är anslutna till varandra. Väggens spänn, monterad från flera delar, är lättare att montera om arbetet utförs av en person.

Hur man gör ett ramhus

Byggnadselement av ramhusets vägg

För att göra ramverket av väggarna mer styvt, installeras hoppare mellan de vertikala stolparna. De är som regel monterade på ett förskjutet sätt: i ett utrymme från ovan, i den andra – från nedan. Lintels kan monteras både på den installerade ramen, och när strukturen fortfarande ligger på golvet. Fönster och dörröppningar i väggarnas ramar är ordnade enligt projektet.

När alla väggarna är klara, fortsätt till deras montering. Den första spännvidden är monterad på golvet, och stöden är installerade ute. Så samla upp alla väggarna, koppla dem ihop med naglarna. När man sammanfogar delar av väggarna i ett enda spår, övervakas det för att matcha botten och toppen av strukturen. För att fixa väggens vertikala nivå, använd pinnar (diagonalt naglade brädor).

Hur man gör ett ramhus

Montering av ramarhusets väggar

Bra råd! För att styra pelars vertikalitet och korrekthet av hörnen, använd en lång nivå eller rör och en byggnadstorg.

För att bli bekant i detalj med hur ramhuset är tillverkat med egna händer, använd foto- och videomaterial om detta ämne.

Installation av interna partitioner och tak

När ytterväggarna är monterade, fortsätt till installationen av interna partitioner. Principen för montering av innerväggar skiljer sig inte från installationen av huvudväggar, förutom att deras tjocklek kan vara något mindre. När det gäller värmeisoleringsskiktet används det här som ljudisolering. Dessutom tillhandahåller anordningen av sådana väggar inte ång- och vattentätning.

Hur man gör ett ramhus

Pålitlig fixering av ramelementen kommer att säkerställa styrkan i hela strukturen i huset

Nästa är bindningen av hela strukturen på överkanten. Detta kommer att bidra till styvheten hos hela monterad struktur och högkvalitativ fixering av alla vinklar. Övre trimmen är gjord av plankor, som spikas ovanifrån längs hela längden på de yttre och inre väggarna. Den viktiga punkten här är att anslutningslinjerna på väggarnas delar ska täckas med en solid bräda på minst 30 cm.

Därefter är ytan på alla väggar med yttre eller inre sida sydda osb-plattor. Detta kommer att ge slutlig styvhet av hela strukturen av väggramen.

Hur man gör ett ramhus

Arrangemanget på vinden i ramhuset

Taket är monterat på toppen av träet. För detta ändamål görs spår i träet, i vilket takbalkarna sätts in, dessutom fästs med naglar. På den plats där de inre partitionerna passerar, är stödstängerna monterade, vilka är anslutna till nedre och övre trimmen. Nail taksköld, gjord av grovade brädor.

Ångskyddsskiktet läggs ovanpå skölden, de är täckta med överlappsstakar. Därefter spola med strålarna som är utrustade med värmeisolering (mineralull, skum, expanderad lera). Ett skikt av isolering är täckt med en vattentätfilm och en bräda styrs i riktningen tvärs mot strålarna. Nästa går till golvet, som på nedre våningen.

Hur man gör ett ramhus

Takarrangemang med vatten- och ångisolering, samt med användning av mineralull som värmare och ljudisolering

Som en extra hjälp, använd ett foto av byggnadsstadierna i ett ramhus med egna händer.

Takkonstruktion

Taket är ordnat på scenen när alla väggar är byggda och fixerade. Bestäms av önskad sluttning och antalet takhöjder. Det vanligaste är gaveltaket. För att öka användbarheten är vissa hus utrustade med en veranda. Projektet av ett ramhus med en veranda kan ge två typer av takkonstruktion: över huset, en gavel, ovanför verandan, en enda sluttning. Dessa typer av tak används också för rambyggnaden med vind och veranda. För envåningsramhus med ett platt tak används endast ensidig konstruktion.

Hur man gör ett ramhus

Gable design – en populär lösning för att arrangera taket på ett ramhus

Rafters är valda med tvärsnitt så att isolering kan läggas mellan dem. För provet ska du ta två brädor med en längd av 6 m och ansluta dem till en L-formad struktur, lyfta dem på taket, vila på trimstrålen så att överhängen är 35-50 cm. Den resulterande konstruktionen är fast med en spindel och används som modell för spjällen. De är monterade på ett avstånd av 70 cm från varandra.

Anslutningen av spärrar i åsen utförs enligt metoden för ”halva tassar”. De första spjällen är monterade på gavlarna, och sedan dras en tråd mellan dem, beroende på vilken nivå de resterande mellanliggande spjällen är monterade på. Sedan ordna kasse: tunn eller solid.

Bra råd! Oavsett lådan, bör installationen i skridskoområdet utföras utan mellanrum.

Hur man gör ett ramhus

Husets ram är täckt med OSB-plattor från utsidan

För takläggning kan du använda metallplattor eller profilerad plåt. Detta material är lätt att installera, har låg vikt och överkomligt pris. Dessutom kommer ett sådant tak alltid att ha ett attraktivt utseende.

Du kan lära dig mer om takbyggnadstekniken genom att leta i videon ”Hur rambyggnaden är byggd” på nätverket.

Anordningen för uppvärmning av ett ramhus med egna händer: en stegvis instruktion

Att veta hur man värmer ramhuset måste du fokusera på säsongens livsstil i huset. Om det är planerat att leva permanent, ska värmeisoleringsskiktet vara minst 5 cm tjockt. För att arrangera uppvärmning av ett ramhus med egna händer använder de expanderat polystyren, skum eller mineralull.

Hur man gör ett ramhus

Avståndet mellan ramarnas stolpar ska vara något mindre än isoleringens bredd

Från utsidan är OSB-plattorna täckta med ett vattentätt membran. Därefter fylls gitteret från skenor för ventilation i ramhuset. Med händerna på insidan mellan de vertikala ställen passar det nödvändiga isoleringsskiktet. Varje efterföljande isoleringslager bör överlappa korsningen i föregående skikt. För att undvika fuktighet från inuti rummet fylls en ångspärr över isoleringen och väggarna är täckta med lakan av osb-plattor.

Hur man gör ett ramhus

Isolering för husets väggar utanför sidospåren: välj material och installationsmetod. Valet av typen av isolering. Egenskaper av material, deras fördelar och nackdelar. De viktigaste stadierna av installationen.

Gör sedan det yttre huset. Detta kan vara gips, väggbeklädnad vagnskort eller sidospår. Den mest acceptabla finishen är vinylskärning. som det är lätt monterat och kan skydda väggar från yttre atmosfäriska fenomen under lång tid.

Hur man gör ett ramhus

Siding foder – en bra lösning för att avsluta ramhuset

De främsta fördelarna med ramhus

Byggandet av ramhus (recensioner bekräftar detta) löser problemet med att få bekvämt och budgetboende. Fördelarna med denna teknik:

 • den mest prisvärda konstruktionstekniken;
 • förmågan att använda lätta grundtyper
 • snabb erektion hastighet;
 • tillräcklig låg värmeledningsförmåga hos strukturen tillåter att minska uppvärmningskostnaderna;
 • låg värmekapacitet gör att du snabbt kan värma upp huset till en bekväm temperatur vid periodisk användning av bostäder.
 • utmärkt ljudisolering;
 • Möjligheten att placera kommunikationer inuti väggarna, vilket har en positiv effekt på lokalens estetiska del.

Hur man gör ett ramhus

Exempel arrangemang av ramhus – en snittvy

 • Brist på krympning gör att du kan börja arbeta omedelbart efter byggnaden av huset och flytta in på det på kortast möjliga tid.
 • Användning vid konstruktion av miljövänliga material;
 • hög seismisk resistans (upp till 9 poäng);
 • Inget behov av att värma huset på vintern vid säsongsboende.
 • ingen anledning att använda speciell byggutrustning
 • Frånvaron av våta konstruktionscykler gör det möjligt att arbeta oberoende av lufttemperatur och tillgång till vatten.
 • Snabb demontering om det behövs.

Hur man gör ett ramhus

Prefabricerad rambyggnad med moderna byggmaterial

Alla dessa fördelar bidrar till den ökande populariteten hos ramtekniker bland byggnadsmetoderna för bostadshus. Dessutom tillåter sådana tekniker ägare till småhus att bygga en ramförlängning till huset med egna händer för att öka bostadsutrymmet. Sådana konstruktioner är ekonomiska och med lämplig konstruktion ger förutsättningar för bekvämt boende. De är minimala i kostnaden och kan läggas till någon typ av hem.

Hur man bygger en ram hemma?

 • Vilka träslag används bäst för ramen?
 • Att lägga grunden under ramen
 • Material för arrangemanget av ramhuset
 • Verktyg och utrustning:
 • Hur man gör en ram för huset?
  • Så här fixar du de undre remstängerna?
  • Vertikala installationsställen
  • Fästning av trä under övre delen
  • Förstärkning av ramkonstruktionen
  • Montering av takbjälkar
  • Viktiga punkter när du bygger ett hus med egna händer

Varför blir byggnadsramkonstruktion mer krävande varje år oavsett vilken teknik som används (svensk eller kanadensisk)?

Hur man gör ett ramhus

När man bygger ett ramhus används barrträ: gran, tall, gran.

Svaret ligger i enkelheten i konstruktionstekniken, i effektiv användning av byggmaterial, och viktigast i att spara pengar för byggande (låg kostnad för bostäder).

Efterfrågan på hus av ramstyp är så stor att många börjar bygga ett sådant hus och mästar de senaste prestationerna av byggteknik på egen hand.

Och i själva verket motiverar alla byggarnas förväntningar sig själva, eftersom processen inte är så komplicerad som det kan tyckas i början. Eftersom tekniken inte kräver speciell teknisk kunskap.

Hus som är gjorda på grund av ramen, ganska starka. Att bo i ett sådant familjehus kommer att vara bekvämt och mysigt året runt.

Tänk på att bygga en ram för byggandet av huset med egna händer, från och med att lägga grunden. Till det fall du behöver gå först efter när det finns en ritning med husets projekt.

Vilka träslag används bäst för ramen?

Mest använda barrträd: gran, tall, gran. Detta förklaras av det faktum att barrskompositionen innefattar hartser. Därför är deras motståndskraft mot fukt och sönderfall mycket högre än för hårdträ. Fir och gran är färdiga tillsammans och levereras tillsammans på grund av likheten i deras naturliga egenskaper. Den mest motståndskraftiga mot förväxlande tall beaktas.

Larkan används inte av anledningen till att den inte passar helt, för när den hamrar naglar i den, spricker den lätt. Hårdträ är svårare att bearbeta på grund av det stora antalet knutar, även om det är tätare och mindre mottagligt för svullnad och krympning. Hardwood används för att skapa små fästelement: stift och kilar.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Att lägga grunden under ramen

Hur man gör ett ramhus

Ordningen på ramhusets botten.

Varje byggnad av huset börjar med byggandet av grunden för framtida byggande. För lätta hus (hus från ramen exakt sådan) är det inte rationellt att utrusta djuplagda stiftelser. De mest optimala alternativen till basen under ramhuset är: band grunda djup, kolumnar, prefabricerade block. Sådana stiftelser är utformade för att utföra en viktig funktion – skapandet av en stel ram i rymden. Detta uppnås i olika typer av baser med hjälp av:

 • slitstarka och tillförlitliga beslag i bandetypen;
 • monolitisk grillning i kolonnbasen;
 • stark och pålitlig fästning på alla armerade betongblock av den nedre bindningen.

Låt oss bo på pelare-metoden för att lägga rörledarens botten.

 1. Hål är gjorda i marken med ett djup av 1 m, en diameter på 20 cm, på ett avstånd av cirka 70 cm från varandra längs omkretsen av framtida konstruktion.
 2. Asbeströr (1,5 m hög) sätts in i de beredda urtagen.
 3. Fyll försiktigt rören med jord från alla håll.
 4. Häll betongblandningen inuti.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Material för arrangemanget av ramhuset

 1. Trä (trä är bättre från barrträd: tall, gran, gran, från lövträ – ek) – virke med en sektion av 150 med 150 mm.
 2. OSB.
 3. Antiseptisk.
 4. Regelbundet takmaterial utan ultraviolett stabilisering och dressing (det är billigare).
 • 10 kg naglar (100 mm – 3 kg, 120 mm – 5 kg, 50 mm – 1 kg);
 • Självgängande skruvar: 100 mm – 500 stycken, 50 mm – 100 st.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Verktyg och utrustning:

Hur man gör ett ramhus

Verktyg som krävs för arbete: måttband, nivå, hammare, handsaw, shuropovert.

 • cirkelsåg (eller motorsåg);
 • miter såg (önskvärt);
 • punch;
 • roulette (kort och lång);
 • skruvmejsel;
 • bågfil;
 • en yxa;
 • en hammare;
 • tång;
 • skopa, skrot;
 • whipping cord;
 • nivå;
 • sticksågar;
 • elektrisk planerare;
 • uppsättning byggpennor.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur man gör en ram för huset?

Den preliminära fasen av arbetet innebär förberedelse för konstruktion.

Vid det inledande skedet måste timmer skördas och behandlas med ett antiseptiskt medel. Du måste köpa takmaterial och alla nödvändiga fästelement (naglar, skruvar). Förbered verktyget. Det är nödvändigt att förplanera isoleringens tjocklek för golv, väggar, golv, för att förhindra en ökning av ramens storlek.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Så här fixar du de undre remstängerna?

Hur man gör ett ramhus

Ordningen med fästelement timmer nedre omslag.

Först läggs ruberoid på grillen. Efter 7 dagar efter stiftelsen har stått, kan du börja montera skelettet. Även om fullstark betong plockar upp först efter 28 dagar. Men 7 dagar räcker för säkert arbete på en solidifierad bas.

Därefter är det nödvändigt (innan du börjar träningen) att med hjälp av nivån mäta jämnheten i grillens horisontella plan. Vattentätning och ved kan läggas om det är helt slät. I händelse av oegentligheter:

 • mindre än 1 cm – du måste lägga plankorna under staplarna, eftersom en sådan tjocklek av lösningen inte förstår tillräckligt med ramen och så småningom smuler;
 • mer än 1 cm – de planeras med en lösning av cement och får stå i en vecka, sedan är vattentätningen och bottenskenan fäst.

Med varandra förenas de nedre bandstängerna med en provtagningsmetod vid hörnen. Det finns en hel del olika provtagningsalternativ. Det rekommenderas att använda 2: prov i tass och prov i halvtree. Båda är bevisade och pålitliga alternativ. Du kan använda någon av dem.

Algoritm för att sammanfoga stänger genom provtagningsmetoden vid hörnen

Fästning av staplarna mellan varandra utförs i stället för hörnfogarna. Du kan använda metoden för att ansluta stångankaret, vilket också fäster stavarna på bottenplattan till basen.

För att göra detta är staplarna sammankopplade med naglar (längden inte mindre än 150 mm). Vid varje hörn bör 4 naglar vara. De måste placeras genom att indraga 1,5 eller 2 cm från strålens kant.

Hur man gör ett ramhus

Schema överlappning av ramhuset.

Borra ett hål vid korsningen av stängerna, vars diameter måste vara minst 20 mm. Med hjälp av en hammare drivs en träplatta in i hålet (torkat ekstift). Den utskjutande delen ovanför träets yta borde vara 8-10 cm för montering av ramställen i framtiden. Diametern på hylsan ska vara hålets diameter. Nagel kan vara både rund och kvadratisk. Kvadrat – med en sida något större än hålets storlek.

Fäste med en nedre fäste med hylsa

Såväl som mellan dem bifogas bindande nedre stänger till basen. Om på grunderna för betong var grillar för studs lade studs, då kommer ankare inte behövas. I det här fallet kan du börja med att borra hål i stången under tapparna på de ställen som kommer att sammanfalla med de konkreta tapparnas placering. Steget som beskrivs nedan ska hoppas över och fortsätt direkt till det arbete som beskrivs i nästa avsnitt.

Ankarbultar med en diameter av 16 mm kommer att vara till nytta om tapparna inte var avsedda för grundläggningen. Vid ett djup av inte mindre än 100 mm måste ankaret gå in i fundamentet. Det är väldigt enkelt att beräkna längden på ankret: du måste lägga till 100 mm till höjden på den nedre delen av fästet. Om till exempel ombandshöjden är 100 mm, då 100 + 100 = 200.

Förankring av bottenplattan

I de frusna betonggrillarna borras hål för ankare. Därefter borrar banden i hålen i bultarnas läge.

Med hjälp av muttrar med bulkbrickor är timmer anslutet till fundamentet. Brickan ökar storleken på det område där muttern kontaktar trädet. Drunkning i trä kan orsakas av användning av muttrar utan brickor. Och det här är absolut inte önskvärt. Muttern måste ha 6 ansikten så att den kan vridas med en nyckel. Ett oacceptabelt alternativ är en fyrkantig och rund mutter för en skruvmejsel.

I hörnet är ankaret installerat vid korsningen av de nedre bindningsstängerna i fallet om vinkelanslutningen av stängerna inte är fastsatt med stiften och naglarna. Om de är fastsatta installeras de första ankrarna på den konventionella förlängningslinjen på basramens inre kontur. Och sedan – mellan hörnen på brädorna, gör ett steg på 1-1,2 m. Steget kan vara ett större gap, men inte mer än 2,4 m. En annan viktig regel: minst 2 bultar ska installeras på ett lägre bindband., oberoende av längden på själva väggen (även om den är kort).

Det är nödvändigt att kontrollera vinklarna, diagonalerna och nivåerna på sele. Små ojämnheter på den övre ytan kan jämnas med en elektrisk planer.

Efter att du har monterat bandstängerna från bottensidan, fäst dem på fundamentet och fäst dem ihop, kan du fortsätta att montera ramspåren vertikalt.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Vertikala installationsställen

Hur man gör ett ramhus

Monteringsschemat för ramens vertikala upprättningar.

Monteringsställ i hörnen

Ramens hörnposter installeras först. Deras avsnitt måste vara annorlunda än sektionen av andra ställen. Fästarnas typ av hörn i hörnen beror på hur de nedre omkopplingsstängerna fästes.

 1. Om kopplingen av veden i hörnen gjordes med ett ankare eller naglar, är hörnstolpen fäst med stålhörn. Hörn för detta väljs förstärkta.
 2. Om den nedre seleen fästes med en dowel. I detta fall borde de lösa ändarna (upp till 10 cm) av stiften ha kvar. På dessa stift måste du passa in i rammens hörnposter.

För detta ändamål borras ett hål i den undre änden av höljet med en diameter som motsvarar hålets diameter (d är 20 mm eller mer). Hålets djup är stor i 1 cm (9-11 cm). Vi lägger varje strut på noget och stöder den med tillfälliga laths. Vid fastsättning av stället på hörnet med stålhörn krävs tillfälliga hängslen.

Montering mellanhyllor

Hur man gör ett ramhus

Panelens struktur.

Det är nödvändigt att välja metod för montering av ställen.

Lämpliga 2 alternativ: den första (mer ekonomiska) – en skärningsmetod (skärning på golvet eller fullskärning). Den andra är med galvaniserade stål hörn (ca 2 mm tjock). Det andra alternativet anses vara mer tillförlitligt, snabbare och enklare, eftersom den nedre bindningssträngen förblir fast, utan att försvagas av efterskärningar. Men det här alternativet är också dyrare, eftersom kostnaden för armaturer påverkar uppskattningen.

Hängande hörn uppvisar inga problem: för detta används galvaniserade självgängande skruvar för trä eller icke-galvaniserad, om de första inte köps.

Låt oss i större detalj överväga fasthållningsramstället för skärning.

Gör markeringen på stången på bottenbandet och på grundval av spåren i enlighet med stativets storlek och en höjd på 30-50% av tjockleken på stången på underbandet. Om ett 100 mm tjockt virke väljs kommer skärningen till djupet att vara 30 eller 50 mm.

Icke-vinkliga pelare behöver också lösas med tillfälliga stubbar, oavsett vilken monteringsmetod som valts. Du kan installera 1 armbågsboom, fånga flera rack samtidigt, eller installera 2 korta hängslen för varje rack. Användningen av tillfälliga strängar är orsakad av behovet av att skapa en stabil rackbunden anslutning så att den inte lossnar innan den övre remmen är installerad och de permanenta stubbarna är installerade.

Om ramkonstruktionen för alla väggar inte gjordes i förväg (det var planerat att utföra arbete utan ritning), så är det i detta skede nödvändigt att skissera väggarnas placering och dimensionen av de viktiga elementen i ramverket. Detta är nödvändigt för att bestämma pelarstativen på platsen för dörren och fönsteröppningarna. För här kan det skilja sig från det vanliga.

Det är viktigt att notera att om fästet applicerades av hörn, så blir golvets höjd lika med höjden på den vertikala pelaren. Vid användning av skärmetoden är golvets höjd mindre än det vertikala stället med 2 djup av skäret.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Fästning av trä under övre delen

Hur man gör ett ramhus

Schemat för att fästa överdelen.

På hörnleden placeras de övre banden ihop med skärningsmetoden, och de är fastsatta på de vertikala stolparna på samma sätt som valts för att fästa benen på de nedre bindningsbenen (stålhjul eller genom skärning).

Fästvinklar representerar inga funktioner, applicera skruvar på trädet.

Fästning genom skärning

Om den här metoden är vald måste du först göra spår för varje stativ (som för stavarna i bottenprofilen), och lägg sedan bara stavarna på de vertikala stolparna. Det är nödvändigt att säkerställa ett enhetligt vertikalt arrangemang av dessa spår i förhållande till de nedre bindningssträngarna. Spårens enhetlighet kommer att fungera som en garanti för att de vertikala ramställen verkligen kommer att bli så. Annars kan de enskilda kolumnerna och hela strukturen bli snedställda.

Du kan börja lägga träet på plats (på ställen vertikalt) efter att spåren är klara. Och fäst den till ramen. Montering producera för varje rack vertikalt med 2 naglar. Minst 10 cm av nageln ska gå in i hyllan.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Förstärkning av ramkonstruktionen

För att göra ramen resistent mot belastningar från vinden och andra saker, stelhet i rymden, måste den ge ytterligare förstärkning med band längs diagonalen – flätor (eller fästen). De rekommenderas att göra utan att misslyckas. Vid detta tillfälle måste du också kontrollera alla vertikaler och diagonaler för att i rätt tid korrigera ramkonstruktionens uppkomstkurvatur. Med hjälp av en plumb och nivå är ramen slutligen inställd. Vidare är varje stråle fixerad med 4 skär (2 överst, 2 i botten). Demontera tillfälliga slitbanor.

Slipning är bättre att fästa på ramens inre beklädnad, om deras tvärsnitt är mindre än huvudhyllorna. I det här fallet kan du sätta en värmare mellan strut och foder från utsidan.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Montering av takbjälkar

Ordningen på takramhuset.

Här gäller också flera typer av fästen.

 1. Installation med skärningsmetod.
 2. Fästning med perforerade stålbalkar.
 3. Installation med stål hörn.

Övre sele fungerar som stöd för golvbalkar. Du måste först göra ett spår i slutet av varje stråle med en bredd som motsvarar bredden på den övre slipssträngen. 30-50% bör vara djupet av denna slits från balkens höjd. Med hjälp av 2 naglar är varje kant av balken fäst. 10 cm måste gå in i nageln i stället.

Det är lämpligt att göra (på marken) markeringen av följande fästpunkter för strålarna för överlappningen på övre selebommen. Detta arbete på en höjd av 3 m blir mycket svårare att göra, och det tar längre tid.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Viktiga punkter när du bygger ett hus med egna händer

Fäll timmer på ett sådant sätt att trimning och kort trimning är synliga för dig hela tiden. Då behöver man inte skära nya korta delar.

Spara timmer. För detta ändamål är det lämpligt att använda defekta brädor (krökta, krökta), vilket nödvändigtvis kommer att vara närvarande i satsen av sågat trä eller trimning av långa brädor.

Använd material flera gånger. Till exempel kan tillfälliga nedskärningar sänkas i framtiden och användas som permanent. Eller tvärtom kan fragment av grundskiktet tas som tillfällig strid.

Förvara timmer så att det inte är fuktat eller färgat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *