Skelett

Hur man gör ett tak

Ett ganska populärt arrangemang är ett sluttande tak med vind, vilket gör det möjligt att avsevärt utöka bostadsutrymmet och effektivt använda ledigt utrymme. Vid uppbyggnad av tak med vindsvåning bör man uppmärksamma problem av högkvalitativ isolering och belysning. För att erhålla bekväma förhållanden på vinden på vinden är förinstallation av värmeisoleringsmaterial med låg värmeledningsförmåga utförd. Alla plan som gränsar till miljön är föremål för isolering.

Också viktigt är frågan om att välja takmaterial eftersom taket på metallplattor på sommaren värms upp rättvist och därigenom skapa obehagliga levnadsförhållanden på vinden. Detta medför i sin tur ytterligare kostnader för ventilation, luftkonditionering och värmeisolering, så det är mycket viktigt att överväga alla funktioner i byggandet av framtida vind och dess avsedda syfte. Korrekt och ordentligt byggt vindsvåning kan bli ett fullt utrustat vardagsrum, vilket skulle vara ett idealiskt alternativ för flera ändamål.

Ytterligare funktionell takutrustning

Den sista etappen av takets konstruktion bör vara installationen av ett dräneringssystem som gör att nederbörd kan strömma i önskad riktning och skydda det blinda området och väggarna i byggnaden från de ytterligare skadliga effekterna av fukt.

Hur man gör ett tak

Dräneringssystemet ska täcka hela takets yta och ha högsta möjliga produktivitet, vilket påverkar urladdningen av vatten i önskad riktning och kvantitet. Moderna byggkoder tar hänsyn till dräneringssystemet på vintern, för vilket ytterligare ett värmesystem installeras, vilket bidrar till smältning av snö och is på takytan. Med en stor önskan och fritid kan frågan om hur man bygger ett tak med egna händer lösas på kortast möjliga tid. För att göra detta kommer det att vara tillräckligt att ha grundläggande färdigheter med självständigt arbete med metallbearbetnings- och träbearbetningsverktyg.

Vi erbjuder att se hur man bygger ett tak med egna händer, en video om hur man gör det rätt och organiserar det.

Relaterade nyheter

Kommentarer (1)

Hur man tar ett tak med egna händer – en beskrivning av alla stadier av processen

Husets styrka och komfort beror till stor del på takets tillförlitlighet. Och hur man tar taket med egna händer, utan att tillgripa hjälp av proffs och organisationer från tredje part, och vilka verktyg som behövs för sin konstruktion, vi kommer att överväga i steg.

För att utföra arbetet behövs följande verktyg (listan är ungefärlig och beror på typen av tak och materialet för att täcka strukturen):

 • en hammare (underskärning, figuren, hammarehammare, med ett böjt ändar);
 • träkorg med mejsel och mejsel;
 • jack;
 • centerstans och måttband;
 • takläggning och speciella sax för skärning av metall, om du planerar att använda metallplåt och stålelement;
 • cirkulär eller bandsåg;
 • en yxa;
 • taktång;
 • spatel;
 • bågfil;
 • fil;
 • snickare häftapparat;
 • zenzubel;
 • faltsebel;
 • änka;
 • Riveter.

Taket kan byggas av följande material (igen, listan är ungefärlig och materialet beror på takets utkastsdesign, liksom på kostnaden för byggnadsobjektet):

 • kakel;
 • asbestcementplattor (skiffer);
 • metall takläggning;
 • skiffer naglar, om taket är skiffer;
 • Stålfångstak
 • isolering;
 • skiffer takläggning;
 • rullat takmaterial;
 • tak av naturmaterial (halm, trä, löv);
 • trästänger (15, 12, 10), obehandlade brädor, brädor 40-50 mm med 150 mm;
 • Stålfångstak
 • tråd för streckmärken;
 • bituminös skiffer;
 • koppar och aluminium faltsevy tak;
 • profilerade golv;
 • hydro-barriär och andra material, beroende på tak och plan.

Steg av takkonstruktionen

Arbeten på takets konstruktion kan delas upp i flera steg: Montering av mauerlat, montering av rammen, stärkning av taket, lathing, ventilation, installation av droppar och foderlager, takets inre isolering.

Oavsett form är vald för projektet, men de grundläggande kraven är styrka och ljushet. Det framtida taket måste vara så starkt att det kan klara takets tyngda vikt med snö, samtidigt som den inte pressar på husets väggar, från vilken den kan sänka grunden. Därför väljer vi takets huvudkomponenter – det är en stark stödkonstruktion, basen och locket.

Rafter system

Hur man gör ett tak

Ramens grund, som sätter formen och styrkan i det framtida taket, är gjord av spärrar, och de är gjorda av kantade brädor med en tjocklek av femtio millimeter. Bredden på brädorna beror på typen av spärrar. Om byggnaden av taket användes snedställda spärrar, bör bredden vara från ett hundra femtio millimeter.

För hängande takbjälkar används brädor med en bredd på hundra och åttio millimeter. Kantplattan måste vara torr och av hög kvalitet, annars kommer taket att deformeras över tiden.

För att jämnt fördela belastningen på husets inre stöd måste en blockstråle med ett tvärsnitt av femton i femton installeras längs väggaxeln.

Sedan installeras en strålkastare med strålar med ett utstick av 39-51 cm och korta balkar. Hela strukturen är fäst på kraftplattan med skruvar och naglar.

Då måste du installera åsen strålen. Den plankade brädan ska vara femtio till ett hundra femtio centimeter. Ryggstrålens höjd och höjden på 1: a våningen ska vara lika.

Efter strålkastare Beroende på storleken på huset används tre metoder: överlappande, änd-till-änd-stöd, installation på en åsplank.

I alla tre alternativen är förstärkning gjord, och i alla fall inte extrema spärrar är rack och tvärstänger installerade.

Enhetens gavlar – det sista steget av takkonstruktionen

Först måste du installera rackarna, som ska fungera som en ram och planera fönstervallarna. Om en balkong planeras, är det nödvändigt att planera en dörröppning för att kunna komma in i den.

Nu kan pedimentet sys upp med en tumbräda och skapa ett vattenavlopp, varefter en hundra millimeter remsa av fuktresistent material ska läggas, vilket skyddar mot snö och vatten.

Och det sista steget i gaffelskyddsskivornas enhet är mantlad och hållarna på avloppsröret är fästade på spjällen.

Hur man gör ett tak

Beroende på lutningsvinkeln på taket och takmaterialet väljs den önskade frekvensen hos batten. Till exempel utfördes en krater vrazbezhku för att lägga takmaterial med stor vikt, och om du använder ett mjukt material kan du göra en dubbel mantel. Huvuddelen är att hålla ett jämnt avstånd mellan banden och tätt fixa dem på stödkonstruktionerna.

Det återstår att slutföra enhetens frontalöverhäng och ebb.

Att lägga tak

Installation av taket är avslutat genom att lägga taket.

Hur man gör ett tak

Skiffer, stämplat kakel, stålplåt läggs i form av en enkelskiktskonstruktion. Lacken är förenade med låset, och det naturliga materialet, valsen och bältroslarna staplas av en flerskiktskonstruktion i längd- eller tvärriktning med en överlappning.

För att undvika penetrering av fukt, kyla, utkast och andra väderöverraskningar placeras vattentätning och värmeisoleringsskikt ovanpå spjällen.

Så, hur man gör taket, från trussystemet till taket, teoretiskt, räknat ut. Det är fortfarande att välja design, material och genomföra ovanstående instruktioner.

Hur man gör taket på huset – arrangemangets delar

Lösa problemet med hur man korrekt gör taket på ett hus så att det varar länge utan reparation, information på Internet och teknisk litteratur om detta ämne kommer att hjälpa huseieren. Vi behöver viss kompetens och kunskap om takkonstruktionens enskilda delar, dess noder och detaljer, typerna av material och teknik för arbetet med takbeläggningen.

Hur man gör ett tak

Den vanliga idén om vad taken på husen, idag har genomgått stora förändringar. Arkitektoniska och designbeslut som rör form av taktak utmärks av ett sortiment och ovanligt utseende, vilket framgår av bilden. Om det behövs, under taket, kan du skapa ett extra rum, kallat vinden, som används för bostads- eller hushållsändamål (läs: ”Vad är typerna av takläggning: en mängd olika alternativ”).

Många moderna tak

Moderna tak är gjorda platta och vinklade, enfärgade och mångfärgade, med och utan vindar, från olika takmaterial och till och med använda halm (se ”Taktak med egna händer – egenskaper hos enheten”). Vid utarbetande av projekt klassificerar experter tak på sluttande (stigande) och de som inte har en sluttning. Plana tak innebär en liten lutningsvinkel – högst 5 grader.

I sin tur är höjda tak i sin form uppdelade i:

Hur man gör ett tak

I verkligheten är takets geometriska strukturer större och valet beror till stor del på utvecklarens preferenser. Vid konstruktion av en byggnad beror formen på ett sluttande tak i stor utsträckning på dess arkitektoniska utseende och syftet med takytan. Det kan vara både en platt sluttning och en bruten dekorativ design med olika krökningar.

Takramen, oavsett vad taket är, är alltid ett trussystem eller en truss. Montera taket som behövs för montering av takmaterial till taket.

Byggnadsmaterial för byggandet av taket

Efter valet av takets form är det nödvändigt att bestämma materialet från vilket takytan och karmstrukturen kommer att skapas och beräkna dess mängd. Den mest hållbara är beläggningen av plattor, men den väger mycket mer än metallplattor och skiffer på grund av att de gör det från bakad lera. Valet av material i framtiden kommer att påverka takets hållbarhet.

Hur man gör ett tak

För att bygga ett hissystem måste du köpa sågat trä från trä – trä, brädor, lameller, och för detta behöver du veta hur man beräknar trävolymen. Du behöver också köpa en film för vattentätning, isolering, fästelement, inklusive skruvar och naglar. Materialförbrukningen beror också på husets storlek, komplexiteten i takkonstruktionen och typen av beläggning.

Trissystemets delar

Huvuddelen av trussystemet är takfläkt. Dessutom innehåller designen följande huvudelement:

 • Mauerlat – en bar av barrträd används för den. Det är nödvändigt att ansluta tegel, betong och metalldelar till byggnaden och taksystemet. Överför lasten från takets vikt till byggnadens väggar. 150 x 100 millimeter, eller 150 x 150 millimeter anses vara de mest använda storlekarna på mauerlat, ett virke med ett tvärsnitt på 100 x 100 eller 200 x 200 millimeter är mycket mindre vanligt;
 • Lezhny – är nödvändiga för att avlägsna viktbelastning från överlappning, som överförs från en takdesign genom stativ. Således omdirigeras takets vikt till ett stort område. Storleken på toppen beror på rackparametrarna. Huvuddelen är att stativet är fullt stödjande på marken;

Hur man gör ett tak

 • rackar – utför funktionen av kolumner som stöder körningen och lutar på skenorna;
 • springa – är ett trä av trä, det gör det inte möjligt för bultarna att böja. Denna del av husets tak används i trusskonstruktionen, då tunga takmaterial används vid långa backar.
 • rafter – huvuddelen av ramsystemet, med hjälp av att bygga takets skelett. Det är omöjligt att beräkna takets konstruktion och göra ett projekt utan att beräkna storleken på spjällen.
 • Takets lutningsvinkel

  Takhöjden beräknas i förhållande till horisonten i procent eller grader. Omvandling från en enhet till en annan återspeglas i ett specialtabell. Information om hur man korrekt gör taket på huset och väljer takmaterialet hjälper till att bestämma vinkeln på backarna. För varje typ av takläggning finns en standard minsta lutning. Se också: ”Hur man bygger ett tak.”

  Lutningen beror på parametrarna på karmkonstruktionen (dess höjd) och bredden på byggnaden, så att taken är:

  • med en liten sluttning;
  • med en genomsnittlig bias
  • med en stark sluttning.

  Hur man gör ett tak

  Även på sluttningarna av backarna påverkar:

  • designbeslut avseende byggnadens utformning och dess utseende
  • typ av takmaterial, eftersom det finns en rekommenderad lutningsvinkel för var och en av dem;
  • Takkonstruktionens förmåga att motstå vindbelastning och nederbörd. Ju starkare vinden i detta område är desto mindre borde sluttningarna av sluttningarna vara. Annars, med en ökning av lutningsvinkeln minskar vindmotståndet och vindlängden ökar – som ett resultat kan taket enkelt dras ner. Å andra sidan, i en brant sluttning, stannar inte snö och regn länge, till skillnad från taket, som har en minsta lutningsvinkel.

  Hur man mäter takets lutning

  I den tekniska dokumentationen (i ritningarna och diagrammen) är takets lutning vanligen betecknad med bokstaven ”i”. Som redan nämnts mäts det i procent eller i grader. Det är möjligt att lära en lutningsvinkel antingen genom matematisk beräkning eller genom att använda ett geodetiskt instrument som kallas en tiltmätare. Också, för att mäta takets lutning med hjälp av elektroniska och droppnivåer med inklinometrar.

  Hur man gör ett tak

  När det inte finns någon sådan enhet utförs matematiska beräkningar. För att göra detta måste du känna avståndet från åsen till takets takfönster vertikalt (H) och längden på segmentet mellan höjden övre och nedre höjden (L). Formeln för beräkning av sluttningen av lutningen är följande: i = H: L. Resultatet som erhålls i procent kommer att erkännas genom att multiplicera det med 100.

  Minsta sluttningar och takläggning

  Innan du tar taket korrekt, välj ett takbeläggning, baserat på takets sluttning.

  Enligt regleringsdokument ska minimihöjden vara:

  • för ytan av bitumenrullmaterial som ligger i 3 eller 4 lager – från 0 till 3 grader eller 5 procent;
  • för ett tak av bitumen-2-lags rullbeläggningar, inte mer än 15%;
  • om skiffer används – 9 grader eller 16%;
  • för beläggning ondulin – minst 5 grader;
  • Vid användning av keramik eller bältros, bör minsta lutningen vara 11 grader;
  • i fråga om metallplattor – ca 14 grader.

  Sprengel taksystem

  Sprengelsystem kallas kärnstrukturer, som installeras utöver huvudlagerramen för att stärka den och göra den mer stel. Som sådana system används vanligtvis gårdar som är tillverkade av metall eller naturligt trä. Vid förstärkning av mönstren användes sprängarna i stor utsträckning.

  Hur man gör ett tak

  Det tillförlitliga systemets delar är uppdelade i delar som är:

  • huvudbelastning;
  • närmaste lokala belastning
  • belastning, vilket gäller både truss struktur och skjuvningen.

  Takarrangemang med värmeisolering

  Standarder som bestämmer hur man gör ett tak, försörjer skapandet av isolerande skikt för att säkerställa ett tillförlitligt skydd av det inre av byggnaden.

  Taket ”paj” är som följer:

  • Det första lagret, det lägsta lagret – ångspärr, är nödvändigt för att skydda isoleringen.
  • Det andra lagret är värmeisoleringsmaterial;
  • Det tredje skiktet är en vattentätfilm;
  • fjärde lager (finish) – takläggning.

  Hur man gör ett tak

  Experter rekommenderar före, hur man monterar taket, sätt isolering mellan spjällen. Mineralull används oftast eftersom den är hållbar, miljövänlig, lätt och slitstark. Tvärtom, polyfoam rekommenderas inte för användning på grund av dess höga toxicitet och brandfarliga egenskaper. Skiktet av värmeisoleringsmaterial som ska läggas, beroende på klimatförhållandena, bör vara från 5 till 10 centimeter.

  Skapa ett ventilerat tak

  Vid uppbyggnad krävs ett varmt tak för att ventilera takytan mellan isoleringen och taket. Detta beror främst på behovet:

  • förhindra kondens på kassen från det kalla taket
  • säkerställa den naturliga rörelsen av luftmassor på vinden, genom att skapa ventilationshål, avgasaxlar, speciella ventilationsfönster, etc.;
  • avlägsnande av fukt från värmeisoleringsskiktet och träelement i takkonstruktionen;
  • minska risken för isbildning på takets yta.

  För att ge luftintag görs luckor på takets nedre yta, vars totala bredd inte får vara mindre än 20 millimeter om filen är av trä. När det är tillverkat av plastfasad eller aluminium, är det nödvändigt att använda perforerade material för arkivering.

  För att luften, som skillnaden i tryck hjälper till att cirkulera, kan lämna takytan, ordna en avgasventil i riktning från åsen till skåpet. Den är gjord på ett avstånd av cirka en meter från åsen.

  Skapa en ventilationsgap på taket

  Ventilationsgapet är ett integrerat element i ventilationssystemet i utrymmet under taket. Det finns ett mellanrum mellan hydrobarriären och taket – luften cirkuleras längs den i riktning från takkanten till åsen, luftare, deflektorer och andra ventilationsutlopp som ligger på sluttningen på toppen.

  Hur man gör ett tak

  Det är möjligt att skapa ett ventilationsgap med en motlatta (barrträ) med en storlek på 50×50 millimeter, eftersom tvärsnittet är 50 millimeter bredt. Den nedersta luckan under golvet längs konstruktionens längd bör vara minst 100 millimeter.

  Beräkning av strålen för att skapa ett företag

  Höjden av ventilationskanalerna och inloppets dimensioner för ventilation görs beroende på lutningsvinkeln hos lutningen och fuktigheten hos de inre takskikten. Om takhöjden inte överstiger 5 grader, ska ventilationskanalens höjd vara lika med 100 millimeter, när den sträcker sig från 5 till 25 grader – 60 millimeter. Om höjden på 25-40 grader – 50 millimeter, när vinkeln överstiger 45 grader – mer än 40 millimeter. Dessa värden är relevanta när längden på sluttningen till 10 meter. Om denna parameter är större, bör höjden på ventilationsgapet ökas med 10% eller installationen av luftningsrör ska tillhandahållas. En sådan ventzazorparameter som höjd vid samma tidpunkt är stångens storlek för räknaren. Standardlängd av stänger är 3 meter.

  Innan du lägger taket på huset helt ovanpå vattentätheten monterad på spjällen, montera bältesskenan med 90 mm genomborrade naglar, de hamras på ett avstånd av ca 5 centimeter från kanten och observerar ett gap på högst 50 centimeter.

  Hur man utrustar taköverhängen, detaljer på videon:

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *