Trägolv

Hur man gör trappan själv

Trappparametrarna väljs med hänsyn till säkerhet och användarvänlighet. Det anses att lutningsvinkeln hos spänningen inte ska överstiga 37-38 º. Med en tvåstegsversion ska avståndet mellan spännarna vara minst 10-12 cm. Passagen ska vara ca 1,85-2 m. Stegets optimala dimensioner är: höjd -15-18 cm, bredd – 24-33 cm (foten bör vara pålitlig på steget). Trappans bredd väljs utifrån rymden, men den vanligaste är 1-1,2 m. Det rekommenderas inte att göra mindre än 80 cm bredd.

Ökade krav ställs på järnvägsdesign. Det enklaste och bästa alternativet är platsen för spännvidden längs väggen. I detta fall krävs endast en räcke på ena sidan. Avståndet mellan balustrarna ska vara mindre än barnets huvud. Höjden måste vara minst 80-90 cm.

Nödvändigt verktyg

När du bygger en trätrappa i ett privat hus med egna händer, behöver du följande verktyg:

Hur man gör trappan själv

Spiraltrappen.

 • bulgarian;
 • hyveln;
 • skruvmejsel;
 • elektrisk borrning;
 • bågfil;
 • mejsel;
 • en hammare;
 • skruvmejsel;
 • slipmaskin;
 • måttband;
 • lod;
 • byggnadsnivå;
 • metalllinje.

Tillverkning trappor

Hur man gör trappan själv

Beräkning av trappans storlek.

Det enklaste alternativet är en enkelsidig stege. Fästning av stegen utförs på två sätt: på kosouren eller bågstången. En kosour är en stråle som är 25-30 cm bred och 6-8 cm tjock. En sådan stråle borde inte ha brister, därför består den oftast av två brädor. I en sådan stråle görs skär för att fästa stegen (i form av tänder). En sträng kallas ett bräde med samma parametrar, där spåren i stegbrädainsatsen är gjord. Den vanligaste designen är en kosourbaserad stege.

Kosoura installeras i en vinkel av 35-37 º på golvet, vilket tvingar att säkerställa total längd av spänningen i storleksordningen 5 m (i en höjd av 2,5-2,7 m). På botten av detta element är fixerat till stödstrålen (stråle), och toppen är insatskosor i takstrålen. Fästning sker med förankringsbultar.

Steget består av två delar – en horisontell plattform (podstupk) och en vertikal bräda (stigare). Tillvägagångssättet är tillverkat av ett bräda med en minsta tjocklek på 35 mm och en bredd som är lika med bredden på steget. För stigaren kan du använda ett bräda med en tjocklek av 2-2,5 cm och en bredd på ca 16-20 cm. Brädet för steget är noggrant bearbetat och polerat. Tillvägagångssätten till den horisontella delen av kosourens utklipp är fastsatta, och stigaren är fäst vid den vertikala. Fäste är gjord med skruvar med limning.

Video om installationsproceduren för en standardtrappa till andra våningen.

Räcken är gjorda av vertikala stolpar (balustrar) och räcken. Balustrar kan vara gjorda av trä med en sektion på minst 4×4 cm. Du kan använda färdiga dekorativa delar. De är fästa till stegen med skruvar. Härifrån är dessa kolonner fästa med en räcke.

Om det blir nödvändigt att tillverka en tvåstegs steg, är först en roterande plattform konstruerad i form av trägolv på vertikala stöd. En bar med ett tvärsnitt på åtminstone 8×8 cm används för support. Därefter installeras kosouri med inslag på denna plattform.

Video om att göra trappor med egna händer utan involvering av specialister från tredje part.

I närvaro av andra våningen eller bostadshus är omöjligt att göra utan en intern trappa. En sådan struktur är tillverkad av trä, med hänsyn till det fria området. Vid tillverkningen måste hänsyn tas till alla säkerhetskrav.

Hur man gör en trätrappa med egna händer

När man bygger ett hus är det ofta nödvändigt att bygga en stege. Trots allt innebär de flesta av projekten närvaro av andra våningen. Trappor mellan golv kan byggas av olika material. Träet är dock en av de enklaste, miljövänliga och bekväma. En nybörjare kan hantera dessa saker.

Naturligtvis kommer arbetet att ta lite tid. Arbetet kommer dock snabbt att löna sig, eftersom designen, gjord med själen, kommer att tjäna i många år till ägarens glädje. Dessutom är byggandet av trappan med egna händer – det här är en betydande besparing.

Typer av trätrappor

Hur man gör trappan själv

Totalt finns det två huvudtyper av trätrappor:

Marchering trappor är det enklaste, därför är det bäst att börja bygga en konstruktion för byggandet av en sådan struktur. Spiraltrappor är mycket komplexa, de kräver noggranna beräkningar och mätningar. Ett misstag – och designen kan misslyckas.

Marching stegar delas i sin tur i två typer: en-mid-flight och två-mid-flight. Båda typerna är inte så svåra att göra dem själv.

Rak trappa

Innan du gör en trästege med egna händer, måste du köpa material och förbereda verktyg.

Från de material du behöver ta:

 • tjocka brädor (de går uppför trapporna);
 • stänger med tillräckligt stort tvärsnitt (ca 40 mm);
 • skruvar.

Innan du gör en trätrappa, måste du definitivt överväga sin design på papper.

Det skulle vara väldigt oklokt att bygga utan ritning, så det är nödvändigt att vidta mätningar och göra en approximativ plan innan du bygger trappan.

Vid mätning är det nödvändigt att överväga:

 • stegehöjd;
 • lutningsvinkeln hos strukturen;
 • antal steg;
 • bred.

Du kan göra ett liknande system i elektronisk form. Det finns speciella datorprogram som låter dig skapa sådana modeller. Professionell programvara för byggnadsändamål kan till och med ha en 3D-funktion. Det är emellertid inte nödvändigt – att skapa ett sådant tydligt exempel vid beräkning av en enkel stege.

Bowstring eller kosour?

En enkel trappa kan installeras på kosourah eller på bowstrings. Skillnaden är att bågsträngarna ligger på sidan av stegen, och strängarna är under stegen.

En enkel trappa har som regel två sidobågar. Steg är monterade på båda sidor. Konstruktionen som beskrivs här kommer att ordnas på detta sätt.

 1. Hur man gör trappan själv

  Stegen på en stege på bågar Ett detaljerat diagram över stegen och var och en av dess delar ritas upp.

 2. Du måste först klippa stegen från planken, göra 2 bågsträngar och stödstänger.
 3. Steg ansluter med sträng. Under varje steg måste du skapa en stödjande bar.
 4. Bowstrings monterade på golvet och väggarna.

Måla trappan

Hur man gör trappan själv

Målning Hela processen för färgning av trappan kan delas in i tre delar:

Först måste du förbereda varje del av trappan för målning. Detta innebär två typer av arbete: puttying och slipning. Hård kitt tillverkas av speciella blandningar som endast är avsedda för trä. Användning av föreningar som inte passar under trädet är förbjudet.

När kittskiktet är torrt kan du börja mala ytor. Slipning sker i två steg. Det första steget är grovt, ytligt. Efter det måste du vänta ett par dagar. Det kommer snart att märkas att villi stiger upp på träytan. Innan den andra slipningen behöver de blåsa luft.

Efter slipning blir styrelsen helt platt och jämn. Nu kan du gå vidare till beläggningen.

När trappans yta är klart för golvet måste du bestämma vad det ska bli. Innan du målar trätrapporna med färg, applicera ett lager av primer. Det är bättre att välja en primer i tonen för att måla kompositionen.

Valet av färg är bättre att producera bland alkyd och uretan typer av beläggning. De är idealiska för att måla trappan. Från färgerna är det att föredra att ta något ljus.

Hur man gör trappan själv

Elements Om det finns en önskan är det istället möjligt att använda träfläck i stället för färg. Fördelen med fläcken är att den perfekt framhäver det unika mönstret av trä. Trappor ser bara bra ut. Naturlig teckning är alltid att föredra. Varför gömma det med färgkompositioner när det själv kan fungera som dekoration.

Stain kan väljas tillsammans med lack. Vid köp är det lämpligt att inte spara. Ju bättre kompositionen desto längre är konstruktionen att tjäna. Trä fläck – inte bara dekorativa möbler. Denna förening skyddar perfekt mot olika faktorer.

När färgen har torkat, appliceras en ytbehandlingskikt på ytan. Det är bättre att välja mattlack, och en semi-matt sort är också lämplig. Larnering görs vid en stege i tre steg. Kompositionen appliceras tre gånger, och före varje ny applikation bör det föregående skiktet torka väl. Om bubblor har bildats på lacken ska de slipas.

Spiraltrappa i huset

Hur man gör trappan själv

Om du fortfarande vill göra en spiraltrappa i huset. då kan du prova det enklaste installationsalternativet. Fördelen med denna design är att det sparar mycket utrymme.

Vid byggnad är det viktigt att ta hänsyn till att trappan inte visar sig vara för brant. Om det finns äldre och små barn i huset är det mer rimligt att vägra en sådan konstruktion, eftersom det kan vara farligt.

Det enklaste sättet att installera en spiraltrappa är att köpa en färdig, redan utmattad uppsättning och bara montera den. Att spara vid installationen ger också stora fördelar.

Spiraltrappens konstruktion består av tre huvudelement: rack, räcken och steg. Steg är bättre att välja ek. De är inte bara en av de mest hållbara, men har också höga estetiska egenskaper. Morän och termoel ser också bra ut.

Innan du köper är det nödvändigt att mäta måtten på den framtida stegen för att välja designen exakt för ditt hus. Ett dyrare alternativ är att anställa en specialist som kommer att mäta allt och sedan lägga en order för designen. Om du har färdigheter att arbeta i konstruktion, kan du göra stegen själv, bara beställa racket och räcken. Räcken med räcken är oftast metall, men det finns också trävarianter.

Ladder enhet

 1. Steg på ena sidan har plats för fastsättning på hyllan. Å andra sidan finns ett hål för räcken.
 2. Racka oftast metall. Den har en fläns till vilken stegen är fäst.
 3. Den enklaste utformningen av spiraltrappen är ”i anksteget”. Det förutsätter en speciell form av steg.
 4. Rack monterad mellan golv. Den är fastsatt på golvet med fästbultar.
 5. När hyllan är installerad kan du börja installationen av steg. Avståndet mellan dem ska inte överstiga 20 cm. Detta är nödvändigt av säkerhetsskäl.

Vid montering av stegen är det nödvändigt att beräkna så att den senaste går precis till golvet i övervåningen.

Spiraltrappan har också många dekorativa detaljer. Och varje uppsättning kan ha sina egna dekorationer och olika fästanordningar. Vid installation av en vanlig trappa utförs beräkningen annorlunda, öppningen är här rektangulär. Vid spiraltrappen är trappan en cirkel.

Du kan lära dig mer om processen att bygga trätrappor i följande videor:

Om du fortfarande beslutar att beställa tillverkning av trätrappor till andra våningen, kontakta ett bevisat företag med bra recensioner, jämföra priserna på trätrappor. Köp färdiga trappor eller gör din egen att bestämma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *