Hur man installerar

Hur man installerar en dörr närmare

Idag kan nästan alla välja den bästa dörrstängaren. Priset på sådana enheter varierar avsevärt. Billiga, men ganska högkvalitativa modeller tillverkas av en inhemsk tillverkare i samarbete med kinesiska partners under varumärket Apecs. Dessa är enkla klädhängare, vars kostnad varierar mellan 500 och 1 500 rubel.

De tyska mekanismerna i företagen Deze, Dorma, den italienska tillverkaren Cisa, är mycket populära. Deras kostnad är högre. De enklaste modellerna kostar minst 900 rubel. Förbättrade mekanismer med extrafunktioner når priset på 10 tusen rubel. Dessa är slitstarka och praktiska anordningar. Deras system är noggrant genomtänkt och klarar av även felaktig drift.

Efter att ha granskat tekniken för hur man installerar en dörrstängare kan du självständigt utföra alla åtgärder. Resultatet blir bra oavsett installationens erfarenhet. Om du följer reglerna för expertens anvisningar och rekommendationer, desto närmare kommer tjänsten att fungera långsamt och effektivt.

Hem »Dörrar» Självinstallation och justering av dörrluckor

Oberoende installation och justering av dörrluckarna

Så att dörrarna inte är öppna, använde de en banal vår tidigare, idag sätter de en dörr närmare. Kärnan i dess design är också en fjäder, men den är kraftfullare, dold i ett metallfodral och fylld med olja – för ”bromsning” vid stängning. Att installera en dörrstängare är en enkel uppgift. Självinstallation tar 20-30 minuter. Knappast längre. Så vi tar en borr och lägger egna händer.

Hur man installerar en dörr närmare

Mest populära modell

klassificering

Enligt de internationella standarderna EN 1154 klassificeras dörrstängare enligt stängningskraften som de kan skapa. De är indelade i 7 klasser, som är betecknade EN1-EN7. När du väljer en klass uppmärksamma trögheten i dörren, det vill säga bredden på bladet och vikten samtidigt. Om olika dörrparametrar motsvarar olika klasser, sätt enheten i en högre klass.

Dörr närmare klass

Dörrbladets bredd, mm

Vikt av dörrblad, kg

Till exempel motsvarar dörrens bredd klass EN2, och massan – EN4. Sätt den 4: e klassen, eftersom en svagare kraft som lasten inte klarar av.

Det finns dörrstängare som tillhör samma klass. Egenskaperna anger sedan en ensiffrig klass – EN5. De har ett litet antal anpassningsinsatser – inom samma klass. Det finns anordningar, vars stängningskraft är reglerad inom flera grupper. I det här fallet anger markeringen intervallet med en bindestreck – EN2-3, till exempel. De senare är mer praktiska att använda – du kan justera stängningshastigheten beroende på vädret. Men kostnaden för sådana modeller är högre.

Design och enhetsdragning

Huvudelementet i dörren närmare dörren är en fjäder som trycker på spaken. Enligt metoden att överföra kraften från våren till hävarmen finns det två typer av anordningar:

 • Med handtag. Sådana modeller har ett karakteristiskt utseende – spakarna sticker ut vinkelrätt mot dörrbladets yta. Samma closers kallas också med ett knä eller en gemensam ledning. Designen fungerar på ett tillförlitligt sätt, men de utskjutande armarna är oattraktiva, och om så önskas är de lätt att bryta. Det finns ytterligare en nackdel: när dörren öppnas krävs mer och mer ansträngning. För barn och äldre kan detta vara ett problem.

Hur man installerar en dörr närmare

Med handtag

Hur man installerar en dörr närmare

Contribute a better translation

 • Med en glidkanal. I dessa modeller ligger spaken parallell med dörrbladet, vilket ger ett mer attraktivt utseende. Ett annat plus: när du öppnar dörren med 30 ° blir ansträngningen för ytterligare öppning mycket lägre. Utrustad med sådana dörrstängare är det lätt för både barn och äldre att öppna dörren.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Med en glidkanal

  Båda dessa typer består av två delar: en kropp där en fjäder är dold och en kraftöverförande mekanism och en spak. De är monterade högst upp på dörren: en del på duken, den andra – på lådan. Vad-var, beror på öppningsriktningen. Om dörrarna öppnar ”på sig”, installeras en kropp med mekanism på dörrbladet och när man öppnar ”bort från dig” är en spak ansluten. Bilden visar en spak typ närmare, men liknande installationsregler för modeller med en glidande kanal.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Installation av dörrstängare beroende på öppningsriktningen

  Som du vet är de inte lämpliga för alla typer av dörrar – det är problematiskt att lägga dem på glas. För dem finns det en annan design – utomhus. Kroppen med mekanismen är monterad på golvet, endast plåthållaren sticker uppifrån. En liknande hållare är installerad på toppen, men mekanismen är långt ifrån alltid där, endast för tunga dörrpaneler.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Golv närmare för glasdörrar

  Förresten finns golvmodeller för trä- och metalldörrar. De har också en spak överföring eller med en glidande kanal. De är mindre iögonfallande, men med ett sådant arrangemang är de oftare skadade.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Golv närmare för glasdörrar

  Var att sätta

  De flesta closers läggs på ytter- eller ytterdörrar, de kan installeras på porten eller porten. Vid dörrar är de placerade så att huset är i rummet. Även om det finns frostbeständiga modeller som är konstruerade för kall drift, är det bättre att skrovet skyddas mot effekterna av väderförhållandena. Denna plats säkerställer också ökad säkerhet.

  Installation av dörrstängare: instruktioner med bilder

  För att montera dörren närmare behövs bara en borr, en linjal, en penna och en skruvmejsel. Borren behövs vanligtvis ”3” (tre), men du måste titta på fästets diameter, som vanligtvis kommer i satsen.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Vad behövs för installation av dörrstängare

  De flesta tillverkare, för att underlätta självinstallationen av dörren närmare, kompletterar produkten med installationsmallar. På dessa mallar visas schematiskt delarna av dörren närmare full storlek. På dem finns också monteringshål för varje element. I modeller som kan skapa en ansträngning för att öppna en annan klass, hålen dras i olika färger, dessutom är de undertecknade – bredvid dem är klassen närmare.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Provmall för installation av en dörrstängare

  Mallen är tryckt på båda sidor av arket. På ena sidan – för att öppna dörrarna ”på sig” – på gångjärnsidan (i bilden ovan), på andra sidan – ”från sig själv”.

  Mallinstallation

  Det finns två vinkelräta röda ränder på mönstret. Horisontellt i linje med dörrbladets övre kant, vertikalt – med gångjärnets axel.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Med dörrbladets övre kant är allt klart, men för att inte göra fel vid installationen måste linjens axellinje dras. Om du installerar en närmare från gångjärnsidan, är det inte något problem – med hjälp av en lång linjal och en penna flyttar du den mellersta looplinjen uppåt. Om monteringen görs å andra sidan, mät avståndet från banans kant till mitten av slingan. Markera det här avståndet på andra sidan och dra en linje.

  Hål för dörrstängare

  På mallen hittar vi märken under hålen enligt den valda klassen. Med hjälp av en borr eller sömt överför vi dem till dörrbladet och till ramen.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Vi överför märken under hålen på duken och ramen

  Vanligtvis ingår två typer av fästelement: för metall (metallplast) och trä. Välj en borr av lämplig storlek och borra ett hål på de angivna platserna.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Dörrluckor är utrustade med två typer av fästelement – för metall- och trädörrar

  Hur man installerar en dörr närmare

  Borra hål på märken

  Vidare börjar den faktiska installationen av närmare på en dörr också. Observera att för installation är det nödvändigt att kroppen och hävarmen är separerade. Om de monteras separeras de (brickan skruvas loss, skruven förbinder spakarna och huset är borttaget).

  Vi fäster delarna till de hål som gjorts, montera fästdon. I diagrammet finner vi klassen av öppningskraft som vi behöver (i det här fallet EN2) och installerar delarna enligt bilden.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Monteringsschema dörr närmare

  För att öppna ”själv” fallet lägger vi det på dörrbladet och installerar dragkraft på lådan.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Hur man installerar en dörr närmare

  Nu är det nödvändigt att ansluta tryckhållaren till kroppen. I den nedre delen av kroppen finns ett speciellt utsprång. Vi sätter en spak på den, dra åt den med en skruv.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Montera tryckreglaget

  Nu är det fortfarande att koppla hävarmen med bördan. Det finns två alternativ.

  Anslut hävarmen med höjden

  Anslutningen av hävarmen med själva lasten är väldigt enkel: två delar kombineras, trycks ner något med fingrarna. Med ett klick av ett klick är de fixade. Tricket är hur man placerar dem i förhållande till dörren. Dörrbladets rörelsehastighet beror på detta vid slutförloppet. Positionen kan ändras på grund av att stötkraften består av två delar och kan justeras i längd – en av stötdelarna – en lång gängad stift. Vrid stiftet och förkorta eller förläng det.

  Om du bara behöver en smidig efterbehandling, sätt traktorn så att den var vinkelrätt mot dörrbladet. För att göra detta, minska sin storlek något (i bilden till vänster).

  Hur man installerar en dörr närmare

  Arrangemang av hävarmen och dragkraft för inställning av efterbehandlingen

  Om en spärr är installerad i dörren krävs en stor insats för att övervinna dess motstånd. För detta alternativ, vinkelrätt mot dörren sätta axeln (dra av och gör det längre).

  Genom att exponera delarna följaktligen kombineras och förenas de. Faktum är allt, installationen av närmare på en dörr är klar. Och du kan hantera det med egna händer och utan mycket svårigheter. Det finns ett avslutningsstadium – inställning av sluthastigheten. För att göra detta måste du förstå justeringar av dörrstängare.

  Hur man sätter på porten

  Frostbeständiga modeller som kan manövreras från utsidan är lämpliga för installation på porten. Men inte alla wickets har en övre tvärstång. Men det finns överhuvudstänger alls. I detta fall är vaggan fastsatt på sidostativet genom att vrida monteringsplattan längs stativet.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Installera en dörrstängare på porten utan övre tvärstången

  Men hydrauliska anordningar (diskuteras i denna artikel) känner sig inte så bra i kylan. Olja som hälls i kroppen och tjänar till att ”bromsa” dörrbladet blir mer visköst, porten stängs långsammare. Ur denna synvinkel är det bättre att välja en pneumatisk modell för porten (vi läser om val och installation här).

  Hur man installerar på en metalldörr

  Monteringen av dörrstängaren på metalldörrar skiljer sig endast från den typ av fästen som används och borrens storlek. Eftersom duken oftast är tyngre, väljs kraftfulla modeller av minst klass 5 (du borde titta på bordet). Följaktligen krävs markering för en annan klass på monteringsmallen.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Ju närmare metalldörren är placerad på samma sätt.

  Du kanske också behöver en kraftfullare borr, men det är alla detaljer. I resten, för att lägga närmare på metalldörrarna är det nödvändigt såväl som trä eller metallplast.

  Dörrstängerjustering

  Stängare som är installerade på dörren har en annan design och justerskruvarna är placerade på olika ställen. Exakt alla angivna i passet eller installationsanvisningarna. Men i allmänhet är tekniken densamma:

  • vrider skruven medurs ökar hastigheten / kraften;
  • vrider moturs – vi bromsar / minskar kraften.

  När du justerar dörren närmare, vrid inte skruvarna i flera varv samtidigt. Ofta är bara en fjärdedel av omsättningen tillräckligt, kanske lite mer. Att slå balansen för att vrida eller skruva loss skruvarna är allting väldigt svårt att sätta upp igen. Du kan till och med bryta enheten eller se till att oljan rinner inifrån.

  Justering av hur snabbt dörren öppnas och ”slamming” finns på väskan. Oftast är de antingen på den främre delen under ett skyddskåpa eller på dess laterala yta.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Flytta locket, hitta skruvarna

  Hur man installerar en dörr närmare

  I rund eller flersidig kropp finns justeringar på kroppens sida.

  Installera en dörr närmare gör det själv

  Apparater som garanterar automatisk stängning av dörren och smidig rörelse är stängare. Vid montering av dem är belastningen på gångjärnen väsentligt reducerad och snabb slitage på armaturen förhindras.

  På grund av att dörren närmar sig är dörren tätt angränsande i jambet, vilket är mycket viktigt när man installerar gatan. Oftast är sådana mekanismer monterade på framdörrarna i lägenheter, garage, uthus, samt på offentliga platser. Om det behövs kan de installeras på innerdörrarna.

  Typer av closers

  Dessa enheter kan variera i deras arbetsmetoder, justering etc. Men den vanligaste klassificeringen är deras uppdelning efter typ av montering på:
  övre. monterad på toppen av dörrbladet eller lådan;
  Golvstående. monterad i golvet, ofta installerad på glasstrukturer;
  dold. inbäddad inuti dörrbladet.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Installation på toppen av dörrbladet

  Huvudindikatorerna för alla typer av dessa mekanismer är kraften i kompressionen av våren, förmågan att hålla i det öppna läget, hastigheten för öppning och stängning och förflyttning.

  Princip för verksamheten

  De vanligaste är stängare där dörrrörelsens jämnhet säkerställs genom att man gradvis komprimerar fjädern med hjälp av ett kugghjul som rör sig längs en tandad rack i oljelösningen. På sådana anordningar kan monteras rackdäck (ger bättre dragkraft) eller glidande kanaler.

  Öppnande av en dörr med en kamaxel och en glidkanal gör praktiskt taget ingen ansträngning. Därför installeras sådana stängare på platser med hög trafik och i specialiserade institutioner (daghem, bostäder för funktionshindrade, sjukhus etc.). Djup rörelse av dörren i sådana strukturer tillhandahålls av kammen som trycker kolven, som i sin tur sätter tryck på fjädern. När dörrbladet är stängt återgår kolven till sin ursprungliga position, och en jämn rörelse tillhandahålls av den andra bromskolven.

  Val av dörren närmare

  Ju tyngre och tyngre dörren, desto högre parametrar borde närmare. Valet av mekanismen är gjord på ett specialbord i exakt överensstämmelse med bredden på dörren och dess vikt. Enligt den europeiska standarden är förstklassiga produkter (EN1) monterade på lätta dörrar med en bredd av högst 0,75 m och väger upp till 20 kg. Closers av den sjunde klassen är installerade på dörren 1,6 m bred och väger 160 kg.

  Rådet. Köp inte byggandet av ”med en reserv” av makt, annars vid öppningen måste du utöva för stor ansträngning.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Typer av övre stängare

  För standardgata och innerdörrar rekommenderas att du använder produkter av 3-5 klasser. För ingångsdörrar är det bättre att välja closers utformade för ett brett temperaturområde. I detta fall kommer oljan inuti kolven inte att härda i kylan.

  Installationsförfarande

  1. Installationsteknik av alla typer av stängare är liknande. När du öppnar dörren inuti (på sig) ska kroppen ligga i övre delen av duken. Om den öppnas på utsidan (bort från dig), desto närmare är det installerat på hylsan, och hävarmen är fastsatt på duken.

  2. För den normala funktionen av mekanismen är det viktigaste att bestämma sitt läge på dörren så exakt som möjligt och för att säkerställa att den är ordentligt fastsatt på duken. För att förenkla installationen är ett kopplingsschema (mall) med en skala av 1: 1 fäst vid varje närmare. Den appliceras exakt på dörrbladet och markerar sedan hålens placering för montering.

  3. För att installera mekanismen i en metallprofil eller aluminiumprofil, använd speciella stålcylindrar med en tråd (bonki), som inte tillåter metall att deformeras.

  4. Stängare på trädörrar är monterade på tillräckligt långa skruvar, vilket säkerställer maximal tillförlitlighet för anslutningen. På plastkonstruktioner används skruvar som går igenom tyget och är fastsatta med muttrar eller skivor på baksidan.

  Rådet. För att skydda mekanismen mot damm och fukt, bör dörrluckarna endast fästas inomhusdörrar inomhus.

  Några av dessa mekanismer fungerar bara korrekt om dörren är korrekt installerad och inte gnuggar mot golvet, och gångjärnen tillåter den att röra sig utan stor ansträngning. Det är bättre att överlåta installationen av golv och dolda mekanismer till specialister: installationen av dessa enheter är mer komplicerad och kräver speciella beräkningar.

  Dörrstängerjustering

  En dörr som är utrustad med en sådan mekanism bör gå så smidigt som möjligt utan att rycka.Öppningshastigheten regleras med hjälp av två skruvar i huset. Oftast är de täckta med en dekorativ panel, men kan också placeras i slutet av höljet på sidan som vetter mot gångjärnen. Vridning av skruvarna helt är inte rekommenderat.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Placeringsschema för de närmaste justerskruvarna

  Fjäderkraft kan inte ändras. Endast dörrens varvtal när den öppnas regleras: det är nödvändigt att se till att dörren och hävarmen bildar en vinkel på 90 ° mellan varandra. Om mekanismen dessutom är utrustad med en dörrlåsfunktion. Detta justerar också fästpunkten genom att dra åt muttern på spaken.

  Hur man installerar en dörr närmare

  Justering av sluthastighet och dokhlop

  Driftstips

  För att förlänga livslängden för denna mekanism bör du följa några enkla regler:
  • Eftersom skruvarna kan lossna under drift och viskositeten hos oljan i huset ändras på grund av temperaturfluktuationer måste dessa mekanismer justeras minst två gånger om året för att säkerställa smidig drift,
  • Alla roterande och glidande delar av dörren närmare behöver regelbunden smörjning.
  • För att undvika för tidig nedbrytning, lämna inte dörren öppen länge. undantag är mekanismer med en fixeringsfunktion.

  Om oljeläckage eller andra dödliga fel uppstår, avlägsnas stängarna och bytas ut med nya.

  Relaterad video: Dörr närmare installation

  Källa: http://fb.ru/article/271238/kak-ustanovit-dovodchik-na-dver-svoimi-rukami-instruktsiya-po-ustanovke, http://stroychik.ru/dveri/ustanovka-dvernogo-dovodchika, http://svoimi-rukamy.net/32-ustanovka-dovodchika-dveri.html

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *