Uppvärmning

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Enhetsskummet på väggen börjar med installationen av startprofilen. Dess bredd är lika med skivans tjocklek. Ibland används UW-50 eller 100-profilen för dessa ändamål. Dessa är de mest populära arkstorleken för isolering.

Nuance: Special start (källare) profil är bättre att använda, eftersom Det finns en perforering i den, vilket gör att fixturen säkert kan fixa profilen och samtidigt tillåta rörelsen på grund av termisk expansion.

Startprofilen är monterad på den tidigare markerade markeringen. Användningen gör det möjligt att lägga den första raden av plåt helt jämnt. Dessutom är det en populär övertygelse att en metallprofil kommer att bidra till att skydda plåten från gnagare.

För att jämföra den termiska expansionen av metallen, mellan de intilliggande profilerna måste du lämna ett mellanrum på ca 5 mm.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Fästprofil för skumisolering

Anordningen av vinkeln som visas på bilden

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Vinkelanordning för skumisolering

Metoder för att fixera skum

Tekniken för installation av polyfoam har flera modifieringar. För att fixa arket på väggen kan du välja ett av tre alternativ:

 • Applicera lim på kanten av arket och gör några skulpteringar på arkets yta. Denna metod är lämplig för ojämna väggar;

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Metoden att montera skummet på en ojämn vägg

 • Applicera lim med en korkad trowel över hela arket. Alternativ för en relativt platt vägg;

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Metoden för montering av skummet på en platt vägg

 • Applicera ett speciellt lim från cylindern. Ett sådant lim liknar konstruktionsskum. Samtidigt är det mycket lättare att arbeta med det än med en limlösning. Plus, det behöver inte knådas, det fäster fast arket mot väggen.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Fästning av polyfoam på lim från en ballong

Därefter monteras skumplattan från det nedre hörnet enligt den applicerade märkningen.

Den andra raden av plåt läggs ut med förskjutning, som visas nedan. Detta system gör installationen mer tillförlitlig och minskar sannolikheten för sprickor.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Monteringskumskum med förskjutning

Så i ordning passar alla rader upp till sist.

Tips: För att limet ska kunna klibba helt, måste väggen plasterad med polystyren stå i 3-4 dagar. Om du utför isoleringsskumet med egna händer, har det i slutet av den första delen av arbetet vanligtvis dags att överleva rätt tid.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sluttning av sluttningar, eftersom det också är en källa till värmeförlust. Processen med att avsluta fotot.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Anordningen av sluttningar vid uppvärmning med polyfoam

Fönster ebb efter installationen av skummet måste bytas ut.

För att undvika värmeförlust på de platser där isoleringen sitter i ramen för metallplastfönstret eller dörren, måste du installera en speciell fönsterprofil. På grund av att profilen har en självhäftande remsa, monteras den lätt i fönstret. Installationsprocessen på bilden.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Montering av en fönsterprofil vid uppvärmning med polyfoam

Installera profilen garanterar ingen deformation och ett färdigt utseende.

Det är inte nödvändigt att anta att efter skumisolering blir huset till en låda av samma typ. Genom att variera arkets tjocklek eller stapla och fästa dem säkert i flera lager kan du skapa vilken väggkonfiguration som helst.

Steg 5 – ytterligare montering av skummet till väggen

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Dopplar, paraplyer (svampar) för fixering av skumplast Pålitlig fixering kan säkerställas med speciella plastdämpare paraplyer (svamp) för fastsättning av skumplast som inte ”faller” in i arket, men fixar det säkert.

Du kan montera ”paraplyer” på två sätt, som visas i figuren.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Det första alternativet är lämpligt för jämna leder. Om det finns signifikanta luckor mellan arken, måste du använda det andra alternativet.

Nuance: Det första alternativet sparar dowel, men tar tid för att passa arken i storlek.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Fixat paraply När du installerar dynan, se till att det är något drunknat i arket.

Det bör noteras att paraplyen monteras i den klassiska versionen som visas på bilden. Men eftersom en sådan installation tar mycket tid, och plastens plast inte skapar kalla broar, försummas denna regel även av erfarna byggare.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Metoden för att fixera skummet med ”drunkning” av höljet på dowel-paraplyet

Spalten som bildas vid korsningen av två ark, nära skum. När gapets bredd är större än 20 mm, är gapet förseglat med skumtrimning. För ökad tillförlitlighet är baksidan trimmad med lim eller skum.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Tätning av nacken vid skumans leder

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Efter försegling fortsätter alla sprickor att klippa de utskjutande delarna av arket, som finns i hörnen.

Därefter poleras ytan på väggarna med en rivare för skummet.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Grater för slipning av skum

Tips: Om väggen, trimmad med skum, stod i mer än 2 veckor utan att ha slutförts, måste den vara helt polerad, eftersom UV-ljus har redan skadat ytskiktet av isolering.

6 steg – Avslutning av hörn och sluttningar med polyfoam

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Perforerat hörn med förstärkande nät. Hörnen på huset eller sluttningarna behöver extra skydd mot stötar. Dessutom är det svårt att tillhandahålla den nödvändiga överlappningen av gallret. Ja, och helst trimma skum kan vara svårt. Därför tillhandahålls för dem ett speciellt perforerat hörn med förstärkande nät.

Det är fastsatt på limet och tätt pressat med en speciell vinkelspatel på husets yttre eller inre hörn eller sluttning.

Processen att montera skummet i hörnen visas i bilden. Inom lutningen, som redan nämnts, används ett speciellt hörn.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Processen att montera skummet i hörnen och sluttningarna

Vid detta tillfälle är huset redo för ytterligare dekoration.

Steg 7 – fasadgips på skumplast

Extern isolering av väggarna med skumplast skyddar huset från värmeförlust. Och vad kommer att ta hand om skyddet av värmaren? Avslutande (främre, dekorativa) gips, sidospår, foder eller annat ytmaterial. I vårt exempel är det gips.

Den är baserad på förstärkt polymermask för skumplast med en cell av 3×3, 4×4, 5×5. Tätningen av gallret ligger i intervallet 140-160 g / kvm. Syftet med det förstärkande nätet är att säkerställa väggytans integritet och förhindra sprickor.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Tips: Låt dig inte frestas av nätets låga kostnad – i så fall är besparingar olämpliga. Högkvalitativt nät täckt med en speciell lösning som skyddar den mot effekterna av alkalier och syror, som ingår i limlösningar. Dåligt mesh ”löses upp” i limet.

Hur fixar du nätet på skummet?

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Fäst nätet på skummet-1 Fast nät på lim. Den där skummet fästes. På gallret märkt med en särskild etikett. Den röda stapeln visar hur mycket tyg som ska lappas. Detta är ungefär 100 mm.

Om det inte finns någon märkning, försök att bibehålla en jämn överlappning längs hela längden på remsan.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Fäst nätet på skummet-2 Förfarandet för fixering av nätet: Skär av nätet med önskad längd plus 250-200 mm. Lim appliceras på toppen av väggen. Området av klisterremsan är ungefär 100×10 mm. På det håller gallret inom och näsborrarna. Grovt sett bör nätet sjunka in i limet.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Trimming Extra Grid Advice: Se till att nätet inte monteras i ett dragspel. Nivån med en spatel. Men överdriv inte det, annars dra ner hela remsan. Nedan överskrids det överskridande nätet.

För att kittet ska stänga gallret över hela ytan av väggen, måste det appliceras i två lager. Ett tjockt lager är täckt av mikroskador. Det kommer inte att skada, men den visuella defekten kommer att märkas. Obs, det föregående lagret ska torka helt.

Tips: Använd inte kitt i blåsigt väder. Annars kommer skiktet att torka snabbt, vilket också leder till att mikroskador uppträder.

Steg 8 – primer och efterbehandling

Som namnet antyder är huvudarbeten här kopplade till grundytan på väggytan. Och fortsätt sedan till appliceringen av kitt och / eller färgning.

Mer visuell information om hur man utför extern väggisolering med skumplast innehåller en videoinstruktion

Att ignorera reglerna för installation av skumplast vid utomhusisolering av väggar kan leda till obehagliga konsekvenser.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Konsekvenser av installation av skum av dålig kvalitet

slutsats

Vi hoppas att den här handboken låter dig isolera skumets yttervägg med hög kvalitet och utan problem.

Tekniken för väggisolering skummer ut med egna händer

Utvändig isolering av byggnaden kan avsevärt minska energiförluster och spara på uppvärmning. Denna metod kräver användning av slitstarkt och fuktbeständigt material. Kostnaden för värmeisolering ska inte vara en betydande del av budgeten för byggandet. Experter rekommenderar att du utför väggisoleringsskum, medan arbetet är lätt att göra med egna händer. Utvidgade polystyrenplattor kännetecknas av låg värmeledningsförmåga, hållfasthet och hållbarhet. För att installera isoleringen gav en påtaglig effekt är det nödvändigt att strikt följa installationstekniken.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Egenskaper och egenskaper hos skum

Polyfoam – universell isolering, den kan användas på någon del av husets ytterväggar från grunden till taket. Det är en vit tallrik med en uttalad granulär struktur. Stängda gasfyllda porer, som utgör grunden för materialet, gav honom optimala prestandaegenskaper:

 • värmeledningsförmåga – 0,038-0,042 W / m * K;
 • densitet – 15-40 kg / m3;
 • vattenabsorption – 2% av volymen;
 • driftstemperatur – från -55ºC till +75º C;
 • ångpermeabilitetskoefficienten – 0,05.

Materialet är miljömässigt säkert, det har inte några toxiska sekret. Ytan är inte utsatt för mögel och svampar. Den låga vikten av polymera produkter underlättar transport, självmontering och belastning på konstruktionen.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Skummet produceras med följande parametrar på plattorna: 100 × 100 cm, 100 × 50 cm, tjockleken är 1-10 cm. För effektiv isolering av väggar utanför behöver du ett material med en tjocklek av minst 4 cm.

Skumets hållfasthet och hållbarhet beror på dess densitet, ju högre den här indikatorn är, desto säkrare är isoleringen. Extern isolering av väggar innebär en ökad belastning i form av ett ytskikt av gips, därför krävs plattor med en densitet på 25-35 kg / m3. Det demokratiska priset på expanderat polystyren har gjort det till den mest populära värmeisolatorn i privata bostäder.

Nackdelarna med att använda skum

Att välja vilken värmare som ska monteras utanför väggarna, du måste utforska alla fördelar och nackdelar. Polystyrenskumplattor har flera nackdelar:

 • hög klass av brandfarlighet – G3-G4, materialet är brandfarligt, vid förbränning avger giftig gas.
 • strukturskador av lösningsmedel och färg
 • attraktion för gnagare.

Hög brandrisk kompenseras genom att placera isolering under ett lager av icke brännbar mineralfärg eller dekorativa sidospår.

Extruderat polystyrenskum – skillnader och likheter av material

Extruderat polystyrenskum (EPS) är en fin porös isolering med en jämn och tät struktur. Denna typ av skumplattor har det bästa motståndet mot fukt, eld, mekanisk stress. Kanterna på arken av enskilda märken av isolering är gjorda med ett prov. Denna design minskar sannolikheten för kalla broar. Plattans tjocklek är 20-50 mm, de rekommenderas för montering under sidospår. Kostnaden för EPS är 1,5-2 gånger högre än för polyproam, vilket slags isolering är bättre – varje köpare bestämmer sig individuellt.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Beräkning av material för värmeisolering

Beräkna den önskade mängden isolering kan beräknas av området för byggnadens yttre väggar. För detta multipliceras längden med höjden och området för befintliga fönster och dörröppningar tas bort.

Skumplattor har en lämplig storlek på 1 × 1 m och 1 × 0,5 m, vilket betyder 1 kvadratmeter. m och 0,5 kvadratmeter. m respektive. Antalet produkter måste motsvara arealvärdet. Det är bättre att lägga till 10% per passform till den beräknade mängden material. Storleken på nätet för förstärkning är också lika med området för väggarna i huset.

Skumplastfästena är gjorda med plastdoppar, 5 ark krävs för varje ark. Mängden lim och gipsblandning beror på tjockleken på det applicerade skiktet och tillverkaren. På förpackningen av kompositionerna anges alltid förbrukningsnät.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Beställningen av väggisoleringsskum

Ytbehandling för värmeisolering

Universalt skumisoleringsmaterial är lämpligt för montering på alla ytor i ett hus: tegel, betong, sladdblock. Förberedelsen av väggytan är uppdelad i flera steg:

 1. DIY avlägsnande av dekorativa element, ebbs, vattenrör från väggens yta.
 2. Inspektion av fasad- och cement- eller cementmortelsprickor upptäckt.
 3. Verifiera väggens horisontella och vertikala plan med en byggnadsnivå. Hålen på ytan är förseglade och utsprången slås ned. Flyet ska inte överstiga 2 cm, vilket är viktigt vid installation av plattor, speciellt under sidospårning.
 4. Om ytan målades, avlägsnas färgen från den. Basen rengörs grundligt från damm och smuts.
 5. Väggarna är täckta med penetrerande primer. Detta skikt kommer att förbättra vidhäftningen med limet och skydda dem mot mögelutveckling. Verktyget för applicering av primern väljs beroende på husets yta – en liten byggnad behandlas med en pensel eller en rulle och en stor byggnad med sprutpistol. För att värma de yttre väggarna med egna händer, börja efter att torka kompositionen.
  Hur man isolerar ett hus ute med skumplast
 6. Om du tänker installera plåtar av extruderad polystyrenskum med en jämn yta, är det nödvändigt att applicera perforering på den. Annars är materialet dåligt fast vid väggen. För att ge plåten grovhet kan vara en nålrulle eller en metallborste.
  Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Installation av ebb och uppvärmningsbackar

Fixa ebben på plastfönstret bättre för att installera isoleringen. Den är monterad så att kanten sticker 3-4 cm bakom den färdiga väggen. Ett sådant arrangemang skyddar husets trimning från strömmande regnvatten. Samtidigt isoleras fönsters lutningar. För detta finns ett avstånd på 2-3 cm. Framvärmeisolatorn är inte lämplig på grund av överdriven tjocklek, det är nödvändigt att använda ett tunnare material. Foget med den allmänna uppvärmningen av ytterväggarna underlättar skumets utskjutning med 1 cm.

Metoder för montering av skum

Tekniken för väggisolering med polystyrenskum utomhus erbjuder flera sätt att fixera plattor på väggarna med egna händer:

 • Lim – En universell eller speciell förening används för limning av polystyrenskum, till exempel Ceresit CM 83. Den torra blandningen hälls i en hink med kallt vatten och omrörs av en byggnadsblandare eller en borr med ett munstycke.
 • Spikar – Plastdunkar med stor keps används, de kallas ”paraplyer”, ”svampar” eller skålformade dyvar. Metall- eller polymerinsatsen hamras i fixtur. En platta kräver 5 stycken – 4 – vid kanterna och 1 – i mitten.
 • Kombinerade – den mest pålitliga och vanliga metoden, den kombinerar de två tidigare metoderna.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Dowel fastening procedure

Förbindningsskum

Att göra jobbet själv behöver:

 • spatel 80 mm;
 • stor spatel 200 mm;
 • hink för murbruk;
 • mixer;
 • nivå.

Den speciella limblandningen Ceresit CM 83 späds ut i en hink i enlighet med tillverkarens instruktioner. Lösningens konsistens ska inte vara flytande, annars kommer skumplattor att röra sig ned och överdriven täthet gör installationen svårare. Normal konsistens kan hittas efter första sats. Du bör inte blanda mycket lösning på en gång, det kan härda till full utveckling.

Sätt blandningen med två spatler – liten, det rekryteras från en hink och placeras på en stor. Applicera lim kan vara på plåten polystyren skum eller på väggen av huset. Den första metoden rekommenderas i närvaro av en plan yta utan signifikanta skillnader. Lösningen med en prickad linje appliceras runt plattans omkrets, med en indragning på 2-3 cm från kanten. I centrala delen kastas godtyckliga nashleps i 6-8 bitar. Minus av metoden är vikten av skummet, installationen av hela isoleringen kommer att kräva betydande arbetskostnader.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Om väggen är krökt, passar isoleringen inte bra. Korrekta oegentligheter gör det möjligt att applicera limblandningen direkt på den värmeisolerade ytan. Med hjälp av denna metod ändrar du tjockleken på lösningen, reducerar eller ökar den i olika områden.

Monterings- och dockningsplattor

Processen för uppvärmning av husets skum utvändiga väggar börjar med installationen av startplattan. Den är installerad runt omkretsen av byggnaden med ankare eller dowels. Horisontell fastsättningskontrollnivå. Profilen kommer att tillåta att isoleringsklisterna glider till torkning av limblandningen.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Installation av plattor med egna händer börjar från husets nedre hörn. Efter applicering av limblandningen pressas isoleringen mot väggen och jämnas. Planen styrs genom att applicera en nivå. Plattor läggs med bandagerande sömmar med metoden för tegelverk. Fogarna måste förbli torra, utan lim. Fyllning av hela ytan på ytterväggen med isolering lämnas i 3 dagar för att torka.

Fästning med plastdockor

Dowels – universella och praktiska fästelement. Med deras hjälp hålls skummet fast på ytterväggarna, så att du kan applicera ett lager av gips eller montering. Längden av en sådan ”svamp” ska vara 4-5 cm längre än isoleringens tjocklek för att säkerställa en stark fastsättning med stödstrukturen. För att installera en plastdyk i skummet och väggen borras ett hål med en perforator med en marginal på 2 cm. Fästet sätts in utan nagel och stängs med värmeisoleringsytan. Med isolering är det bättre att använda en plastkärna, det kommer att eliminera utseendet på en kallbrygga. Om nageln sticker ut över dykans huvud måste den skäras. ”Svampar” är placerade på två sätt:

 • på ytan av en platta.
 • en i mitten, resten vid lederna av intilliggande skiktskikt.

Vilket av systemen är bättre, alla bestämmer sig själv, men experter rekommenderar den andra metoden. I detta fall pressar fästet lederna, och plattorna håller sig närmare på väggen.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Sömnad och bifogad bearbetning

Efter spik inspekterar skummet skikten av plåtarna, om gapet mellan dem är mer än 5 mm, hälls det med skum. När skummet härdar, skärs den utskjutande delen av. Hål på 2 cm och mer är fyllda med skumbitar. När en av skumplattorna dras ut vid korsningen rengörs utsprånget med en rivare. Vid användning av EPPS justeras lederna med en konstruktionskniv.

Skarvarna på plåtarna och locken på skivdunklarna fylls med limblandning och försöker torka bort alla oegentligheter.

Förstärkningsisolering

För förstärkning av isoleringen av husets ytterväggar behöver du ett glasfibernät och en speciell blandning, till exempel Ceresit CT 85. En limmassa appliceras på hela isoleringsytan. Kanftförstärkande nät fördelas över ytan utan vik och inbäddad i lösningen. Närliggande randar staplas med en överlappning på 5-7 cm, vid hörnen börjar gallret på nästa vägg. För att effektivt förbättra vinklarna användes en perforerad metallvinkel. Lösningen appliceras med en bred spatel med ett lager av 2-3 mm. Lägg på ett galler i delar, lämna ett torrt område upp till 10 cm. Det är belagt med en förstärkande blandning när den appliceras under nästa del av gallret. Efter att ha väntat på att kompositionen torkar (1-2 dagar) gnids ytan med egna händer och ett nivelleringsskikt appliceras.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Avsluta isoleringen av ytterväggar

Att applicera ett dekorativt skikt av gips hjälper till att ge ett estetiskt utseende till huset. Innan ytan behandlas, behandlas ytan med en primer. Sedan appliceras kitt för målning eller dekorativa gips. Efter isolering av ytterväggar är det möjligt att montera ett ytmaterial på dem.

Egenskaper av tegelväggisolering under sidospårning

Hemisoleringsskum utförs ofta under en metall- eller vinylfasad. Installation av värmeisoleringsplattor sker i detta fall efter installation av en ram tillverkad av trä eller metallprofil. Valet av material beror på klimatförhållandena – vid torra förhållanden kommer träet att vara länge, för våta förhållanden är en galvaniserad profil att föredra. Storleken på batten beror på isoleringens tjocklek, det är vanligtvis 50 mm. Skummet är fixerat mellan de vertikala styrningarna med lim och klämmor. Installationsteknik liknar den som beskrivits ovan. Fogarna är belagda med murbruk. I kalla områden rekommenderas isolering i två lager.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Över värmeisoleringsskiktet är membranet åtskramat för att skydda det från att bli blöt och utsatt för vinden. Mellan det och skummet lämnas ett luftgap som skapas av stoppkasser. Från toppen av skyddsklädden måste du montera lådan för att fästa med egna händer. Dess installation är tillverkad enligt tillverkarens instruktioner.

Vi värmer huset med skumplastik ute med egna händer

Hur man isolerar skummets väggar utanför
Om husets väggar inte kan behålla värme, kommer inga supermoderna värmesystem att kunna värma det. Med låg temperatur i rummet stiger luftfuktigheten kraftigt och svampen och mögel utvecklas snabbt, vilket påverkar inte bara saker och möbler, utan även byggnaden själv. Experter säger att upp till 30% av värmen går förlorad genom väggarna, så du bör ta hand om deras isolering i tid.

Funktioner av arbete med polyfoam
Polyfoam – ett av de mest populära och billiga materialen. Det är en utmärkt värmeisolator, är inte rädd för fukt, ruttnar inte och kan enkelt klippas med hjälp av enkla verktyg. Emellertid förlorar detta material mycket snabbt dess egenskaper under ultraviolettverkan, så väggarna kantade med skum, lämnar aldrig öppet.

En annan signifikant nackdel med skum är brandbarhet. Därför används den oftast i de så kallade ”våta” fasadsystemen. när skumskiktet är täckt med ett plaster som är fäst vid det förstärkande nätet. Denna teknik har fått stor popularitet på grund av enkel efterbehandling och låg kostnad.

Det är viktigt! Vilket träd som helst kan absorbera och indunsta fukt, d.v.s. ”Andas”. Skummet har en låg ångpermeabilitet, därför används den inte för beklädnad av ett trähus. I det här fallet är det bättre att använda glas eller basaltull.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Avsluta huset med skumplast med ytterligare gipsbeläggning (vått fasadsystem)

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Våt fasadsystem med dekorativt plasterlag

utgiftsmaterial

För att täcka väggarna med skumplast behöver du:
• primer: besparingarna är irrelevanta här, det kommer inte bara att minska förbrukningen av lim och kommer att förhindra svamputvecklingen, utan också stärka ytan och förbättra vidhäftningen,
• Isolering: När du lägger skumdelen på plåten går det att trimma, så för 1 kvadrat. m av fasaden behöver cirka 1,05 kvadratmeter. m skum; dess tjocklek beror på klimatzonen;
• lim;
• Dowels 6 mm för monteringsprofil;
• klämmor, paraplyer (”svampar”): 1 kvadrat. m behöver 5-8 st.
• källare (för väggens botten) och hörnprofiler;
• Förstärkande nät: 1,35 kvadratmeter. m per 1 kvadrat. m fasad; bättre att ta gallerdensiteten 140-160;
• kniv för skurning av skum;
• byggnadsnivå;
• spatel;
• Gips: dess förbrukning anges på förpackningen, men det bör noteras att bearbetningen av backarna tar ytterligare 10%.
• färg för fasadarbete
• byggnadsställningar, stege, konstruktionens getter eller plattformar.

Väggförberedelse

Även idealiskt isolerande material hjälper inte att undvika värmeförlust i närvaro av friluftskanaler. Därför bör alla befintliga sprickor försiktigt gipsas eller fyllas med skum före arbetets början. För att lösningen kunde komma in, är de förökad till önskad storlek.

För att upptäcka exfolierade områden på väggen ska man trycka på. Crumbling gips, lager av sot och mögel avlägsnas med en metallborste. Du kan också använda ett speciellt munstycke på kvarnen. För att skummet ska ligga platt, slås också utskjutande delar av väggen ned. Fettfläckar behandlas med lösningsmedel. På oljemålade väggar för att förbättra vidhäftningen är det bättre att göra små skåror med en yxa.

Wall priming

Betong- och tegelväggar behandlas bättre med epoxikompositioner för yttre arbeten som kan penetrera djupt in i väggarnas yta. För deras priming, kan du använda mineral akryl blandningar för att bygga fasader som ger bra vidhäftning.

Limval

Du kan hålla fast skummet på några väggar: betong, tegel, plywood etc. Innan du börjar jobba, är det bättre att kontrollera klisterens kvalitet. För att göra detta ska det smutsas med ett litet blad, trycka det mot väggen i några sekunder och låt det torka helt. Om efter sköljning skummet är sönderskilt från väggen och små bitar kvarstår på det, väljs kvalitetslimet korrekt.

Det är viktigt! Du bör noggrant studera bruksanvisningen: limet måste vara frost och fuktbeständigt.

För att arbeta med skum kan du ta några fasadlim, silikonförslutningsmedel eller flytande naglar. För kakelfogar med monteringsskum. Kompositionen för att fixera skummet bör inte innehålla organiska lösningsmedel (aceton, bensin, etrar etc.).

Det lämpligaste bindemedlet är en speciell förening för limning av skum. Det finns flera sorter av det:
1. Universal för skumplast, som passar både limning och förstärkning.
2. Lim för bindning. Har hög plasticitet och klibbighet, när den används, glider inte skumarken under torkningen.
3. Lim för förstärkning av skum: har hög hållfasthet, men mindre duktilitet.

Väggmarkeringar

Nivellering i hörnen är inte alltid möjligt, eftersom de kan ha mindre variationer. Markeringen är bättre att producera det gamla föråldrade sättet: med hjälp av plumb lines (beacons). Till strängen, upphängd på en dowel på ett avstånd av 5-7 mm från väggen, bunden last. När det slutar sväva är strängen fixerad.

Om oegentligheter upptäcks som inte tillåter strängen med en last att ligga platt, måste de slås ned. På ”dips” på väggen kan appliceras med lim eller konstruktion skum. Tvärgående (horisontella) markeringar kan appliceras med hjälp av hydro nivå och garn.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Justera väggarna på fyren

Ställ in startprofilen

För att stödja plattorna i den nedre delen av väggen är monterad metallprofil. Dessutom kan han skydda skummet från möss som älskar att bosätta sig i skummet.

Profilens storlek väljs i enlighet med isoleringens tjocklek. Fäste är gjord av duggar 6 mm med skivor med ett intervall på 30-40 cm. Profilens hörn är förenade med metoden för sneda snitt eller med en vinkelkontakt.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Montering startprofil

Sätt att applicera lim

Det är möjligt
att lima plåten på följande sätt: • med ojämna väggar är det bättre att applicera ett tillräckligt stort limlager runt arkets omkrets, liksom på flera ställen längs dess centrum;
• med en spatel med tänder fördela limet med ett litet lager jämnt över hela arket, så att skummet fastnar på släta väggar;
• Specialklister för polystyren, sålda i cylindrar, appliceras runt omkretsen och mitten av arket.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Värmeisoleringsskum

Innan arbetet påbörjas måste väggarna vara torra. Om du limmar skummet på vått, inte torkat ut efter vinterväggen, kommer limförbandet att vara skört. När man arbetar i sommarvärmen, sjunker dag och natt, kommer temperaturerna inte på bästa sätt att påverka styrkan hos det ännu inte torkade limet.

Allt arbete ska utföras på våren, ungefär en vecka efter att värmen är avstängd i husen. Du kan limma skummet på hösten när omgivningstemperaturen sjunker till + 17-18 ° C. Börja inte arbeta i varmt, blåsigt väder, eftersom limet ställs in för snabbt.

Det rekommenderas inte att använda för ömtålig skumplast i arbete: det är bättre att välja material med en densitet på 20 kg / m3. Termisk isolering av tätare ark är mindre, därför är det bättre att inte använda dem för uppvärmning av ytterväggar.

Det är möjligt att börja limning av polyfoam en dag efter applicering av primern. Plåtarna staplas med arkets långsida nerifrån, från bottenvinkeln. Den andra raden ska komma med en förskjutning, som när man lägger tegelstenar (se bild). För att göra detta skärs de första skikten av udda rader, intill hörnen, i halva. Den mest lämpliga i arbetet med plattstorleken på 0,5 × 1 m och en tjocklek av 5 cm.

Mellanrummen mellan arken är förseglade med skum. För stora luckor kan förseglas med skumskrot.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Schemat för limning av skum

Ytterligare fixering av skum

För detta ändamål används ”paraplyer” – speciella klämmor för skumplast. ha ett plasthuvud Deras längd väljs med hänsyn tagen till plattans tjocklek. Metallfästen som kan skada bräcklig plast används inte. Dessutom har metallen en annan expansionskoefficient.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Dowel för skumplast

För att installera klämmorna i väggen, klistras över med skum, hål är gjorda av lämpligt djup, i vilket klämmorna sätts in. De borde vara i skummet 1,5-2 mm.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Hålhål

Fästning ”paraplyer” är gjord av ett kuvert: i hörnen av arket och i mitten. För att fixa varje ark behöver du 5 dowels. Dubblarna måste komma in i betongbasen till ett djup av 50 mm, in i en tegelvägg med 90 mm. Till exempel, med en skumbredd på 8 cm, används ”paraplyer” med en storlek på 13-17 cm. Efter införandet är de dessutom försedda med en gummihammare så att var och en av dem förs in i skummet med ett par millimeter.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Skapande av ett dekorativt skyddsskikt

En dag efter att skummet lagts ut jämnas med en rivare. Husets hörn skyddas dessutom med ett förstärkt nät med ett hörn. Det är fastsatt på limet och tätt pressat till fogen med en vinkelspatel.

Det är viktigt! Lämna inte väggarna, isolerat skum, utan att klara under lång tid. Även efter 2 veckor kan ultravioletta strålar redan skada sitt övre lager. Om detta inträffar tas den skadade ytan av med en rivare, och först sedan revet väggen med ett galler.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast
Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Armornat hörn och vinklad spatel

Förstärkning av väggar, isolerade med skum, tillverkas med hjälp av ett rutnät med celler på 3-5 mm. Nätet skärs i remsor av önskad bredd. Ett speciellt lim appliceras på väggen för förstärkning, så att nätet är inbäddat i det. Kanterna är säkrad sist. Efter fixering av nätet på väggen med en spatel, är det jämnt och överflödigt lim avlägsnas. För stort lager kan orsaka sprickbildning.

Hur man isolerar ett hus ute med skumplast

Överlagringsförstärkt nät

Det andra lagret av lim appliceras först efter det att den första har torkat. Efter 3 dagar är det förstärkta skiktet primerat, plasterat och sedan appliceras ett lager av fasadfärg på väggen.

Video om ämnet: Vi värmer huset skum ute med egna händer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *