Hur man värmer

Hur man isolerar mansardtaket

Så, om du bestämmer dig för att isolera taket på vinden från händerna med egna händer, måste du bekanta dig med detaljerna i installationen. För att rummet skall bli livligt, måste det bildas en viss takpann under taket som består av flera lager.

Tänk på det i detalj, från innerytan:

 1. Gipsskivor. Detta material används nästan alltid för att dekorera väggarna i rummet.
 2. Ångspärrskikt. Det ger kondensaturladdning på utsidan. Det rekommenderas att utföra ångspärr med ett speciellt membran. Hon överlappade (ca 10 cm) och lim på toppen med scotch tape. Ångspärren måste vara fast, innehållande inga luckor eller luckor.
 3. Svarvning. Detta är nästa lager av takpannan. Det utför flera funktioner på en gång. Crate stöder isolering. Dessutom är det grunden till vilken ångspärrmembran är fastsatt. Och det är detta lager som ger ett extremt viktigt gap för ventilation under taket.
 4. Isolering. Den ligger ovanför kistan. Beroende på det valda materialet, liksom det planerade slutresultatet, kan isoleringen läggas i ett eller flera skikt.
 5. Vattentätande lager. Den är utformad för att skydda isoleringen mot att bli våt. Skiktet är tillräckligt viktigt. När du planerar hur man isolerar taket på vinden från insidan, var noga med att inte glömma behovet av vattentätning. Så du skyddar isoleringen mot för tidig skada.
 6. Svarvning. Detta lager är nödvändigt för att skapa ett ventilationsutrymme mellan vattentätfilmen och taket. Ett sådant mellanrum tillåter fukt ackumulerade på vattenavvisande membran att erodera. Det är emellertid viktigt att tillåta förångning av kondensat. För detta ändamål görs speciella hål vid foten av backarna. Deras storlek beror helt på det valda materialet för taket. Till exempel behöver taket, täckt med kakel, wellpapp, hål, ca 25 mm. Och för tak med plana material ökar storleken på sådana hål till 50 mm.
 7. Vindskyddad ångspärr. Den är monterad ovanför den andra kassen. Det ger dig möjlighet att ge värme och komfort i rummet, även med starka vindar. Denna isolering passar över flänsbenen och är försiktigt fixerad med lameller.
 8. Takbeläggning Detta är det färdiga lagret på takpannan.

Isoleringsteknik

Efter att ha studerat materialens varianter, har du noggrant studerat vad takkakan består av, kan du gå direkt till jobbet. Så, överväg hur man isolerar taket på vinden från insidan själv.

Hur man isolerar mansardtaket

Det mest populära materialet är fortfarande mineralull. Det används ofta för sådana ändamål. Därför kommer vi att förstå hur man isolerar taket på vinden från insidan med mineralull.

Arbetstekniken består av följande steg:

 1. Beredning. Försök i första hand att skydda dig från alla slags problem. Kontrollera om rummet är tillräckligt ventilerat? Lager upp på skydd. De är: andningsskydd, bygghandskar, skyddsglasögon.
 2. Kontrollera takfläkten. Detta är nästa steg i ditt arbete. Nu måste du kontrollera hur exakt spjällen ligger. Denna uppgift utförs med en aluminiumprofil. Den ska fästas på spännbensbenen. Stängerna, som är installerade korrekt, kommer helt i kontakt med profilen.
 3. Mät avståndet mellan spjällen. Ta mätningar på minst 2 olika platser.
 4. Framställning av plåt av mineralull. Nu kan du börja arbeta med isolering. För att göra detta ska man, med hjälp av tidigare mätningar, skära av mineralullplattor av lämpliga dimensioner. Men kom ihåg att storleken på sådana fragment borde vara cirka 2-3 cm högre än dina mätningar. Detta kommer att säkerställa god placering av plattorna mellan spjällen och eliminera behovet av att fixera isoleringen med ytterligare fästelement.
 5. Installation minvaty. För att lägga en värmare är den lätt komprimerad och placerad i en interstitial nisch. Mineralull måste ta sin ursprungliga form. Om rynkor eller bubblor bildas, var noga med att utjämna materialet. Så fortsätter isoleringen från insidan av hela ytan. Placera en kombination av väggen med det yttersta spärren förseglade tätningsmedlet.
 6. Ångisolering Lägg en speciell film, fixa den med en häftapparat (i steg om 15-20 cm). Applicera separata fragment överlapp, och lima områden av leder med ett speciellt band.
 7. Göra fönsteröppningar. De är utrustade med specialkonstruktioner av trästänger, som håller ett avstånd på 40-60 cm. Vertikala lameller är fästa med självgängande skruvar. Under dem lägger du ut basen, som då blir korsningen av gipsmur med film. Rammen är fylld med isolering. På backarna är det täckt med en film.
 8. Isolering av väggarna på vinden. Det är dags att tänka på pedimenten. De värms på samma sätt som taket. Var noga med att arbeta på takets ändar. Nu skapar de en metallram som gipsmur monteras på. Mellan sådana detaljer återlägger isolering. Från ovan är den stängd med en metallprofil.
 9. Installation av ångspärrfilm. Den är fäst på ramen med tejp och lim. Installation av gipsskivor sker med skruvar.

Golvisolering av polystyrenskum

Om du väljer att använda detta material, vilket är en modern avancerad arvtagare till skummet, då kommer tekniken att vara lite annorlunda. Om ditt tak är monterat korrekt är vattentätningsskiktet redan försett.

Golvmonteringspolystyrenskum består av följande steg:

 1. Bearbetning av träelement. Börja från det här steget. Alla träkonstruktioner måste behandlas noggrant med antiseptiska medel. Det rekommenderas att öppna sådana ytor också med flamskyddsmedel. Var noga med att tillåta tid att suga i organet och torka helt. Mögliga eller ruttna föremål måste bytas ut.
 2. Fäste Extruderat polystyrenskum placeras i mellanrummen mellan spjällen. För fastsättning av materialet kan du använda parenteser, hörn, tunna lameller (de spikas över spjällen). För att ge ventilation, lämna ett mellanrum mellan lakan och vattentätningen på 2-5 cm. Styrofoam läggs mycket noggrant och lämnar inget avstånd mellan lakan och spärren. Om luckor fortfarande bildas, förseglas de med monteringsskum eller delar av själva materialet. Ibland läggs polystyrenskum i flera lager. När isoleringen är helt utlagd, ska du få en platt yta som inte innehåller några sprickor eller utskjutningar.
 3. Installation av ångspärr. För nästa lager används en speciell film som kan se ut som ett perforerat eller foliemembran. Fixa den med en häftapparat med överlappning. Fogar klibbar med ett speciellt band.
 4. Fin finish. Detta är sista steget. Beroende på dina önskemål kan du ordna rummet med klädbräda, gipsskiva, plast eller annat material. Denna yta är monterad i närheten av ångspärren. Om så önskas kan du göra en tunn kista, bestående av skenor, och fixa de valda materialen för efterbehandling på det.

Väggisolering

Om taket i ditt rum inte når golvet, måste rummet ha sidoytor. Om du inte tar hand om väggarna, så kommer det inte att vara så kallt, oavsett hur bra du isolerar taket. Naturligtvis är arbete på en vertikal yta mycket enklare än under taket.

Hur man isolerar mansardtaket

Absolut lätt att självständigt utföra vindsväggisolering. Tekniken fungerar nästan samma som för taket. Därför, om du kunde värma taket med din egen styrka, då kommer denna uppgift inte att orsaka några problem. Så vilken algoritm ska du följa?

Stegor på vindsväggisolering:

 1. Fäst i första hand speciella skenor på ytorna.
 2. Lägg nu isoleringsskiktet.
 3. Bakom honom måste förses med ångspärr.
 4. Glöm inte om vattentätning. För väggar är det inte mindre viktigt än för taket. Därför förbered det lämpliga materialet som ger vattentätning.
 5. Som värmare för väggarna kan man använda fiberskivor. Att arbeta med sådant material är enkelt. Den är perfekt fastsatt med skruvar eller naglar.

slutsats

Nu vet du hur man isolerar taket på vinden från insidan, du kan enkelt klara av den här uppgiften. Och även om du inte planerar att använda vinden utrymme som vardagsrum, behöver du fortfarande ta hand om taket. Högkvalitativ isolering minskar väsentligt kostnaden för att värma huset. Dessutom ger det ett hemklimat i stugan. Och inte minst sträcker sig strukturerna väsentligt ut.

Hur man isolerar mansardtaket

13 tecken på att du har den bästa mannen Män är riktigt bra människor. Vad synd att goda makar inte växer på träd. Om din andra hälften gör dessa 13 saker, då kan du med.

Hur man isolerar mansardtaket

Varför är några barn födda med ”en ängels kyss”? Änglar, som vi alla vet, är snälla mot människor och deras hälsa. Om ditt barn har en så kallad ängelkus, så är du inte.

Hur man isolerar mansardtaket

Hur är det att vara en jungfru på 30? Vad är intressant, kvinnor som inte har haft sex nästan tills de når medeltiden.

Hur man isolerar mansardtaket

Vad säger näsens form om din personlighet? Många experter tror att genom att titta på näsan kan du säga mycket om en persons personlighet. Därför, vid första mötet, uppmärksamma den okända näsan.

Hur man isolerar mansardtaket

12 saker du inte bör köpa i begagnade Kontrollera ut listan över saker som alltid ska vara nya och aldrig köpa dem i begagnade.

Hur man isolerar mansardtaket

Varför behöver jag en liten ficka på jeans? Alla vet att det finns en liten ficka på jeans, men få människor undrade varför han kanske behövdes. Intressant var det ursprungligen en plats för xp.

Isolering av mansardtak från insidan, instruktion och video

Golvet är ett speciellt rum där väggarna nästan sammanfogas i ett med takytan och ventilationsgapet inte överstiger 100-150 mm. Av denna anledning finns det snabb kylning av rummet på vintern och uppvärmning under sommarsäsongen. Hela ytan på takkonstruktionen är som en värmeackumulator i sommarvärmen, och genom det kommer värmen att undkomma med början av kallt väder. För det första beror det på halten värmeledningsförmåga hos de material som används för takets konstruktion.

Hur man isolerar mansardtaket

På vintern växer värmeflödena från batterierna uppåt i enlighet med fysikens lagar, fördelas under takvinkeln och lätt förflyttas utifrån, eftersom materialet från vilket taket görs enkelt leder upp värme.

När detta inträffar förstörs snöets smältning, som förvandlas till is. I sommarvärmen blir luften på vinden rum så varmt att det blir svårt att andas. Kyl det här rummet, får inte ens mycket kraftfull luftkonditionering.

Hur är det i denna situation? Svaret är bara en – för att värma upp vindsutrymmet ordentligt, välja rätt värmeisoleringsmaterial, parametrarna för dess tjocklek och monteringsplatsen på taket, i överensstämmelse med den tekniska processen.

Till exempel, om isoleringen utförs med ett otillräckligt tjockt material som matchas av ögat, kommer problemet att lösas endast delvis och rummet kommer fortfarande att vara coolt och obekväma. Endast värmaren väljs korrekt i tjocklek och värmeledningsförmåga möjliggör isolering av vinden från takkonstruktionen, och vid byggande av korrekt ventilation kommer allt överskott av fukt att snabbt och smidigt tas bort på utsidan.

Än att isolera mansardtak – kriterier för att välja material för isolering

Hur man isolerar mansardtaket

Valet av högkvalitativa isoleringsmaterial för att isolera vindsummet från insidan är en mycket ansvarsfull process. Tjockleken och skiktet på takpannan beror på typen av isolering och dess huvudegenskaper.

På grund av att vinden är ett rum med en viss konstruktion bör isoleringsvalet baseras på de krav som ställs på det:

 • Minimivärdet för värmeledningsförmåga. Det är önskvärt att förvärva materialets värmeledningsförmåga indikatorer, som inte överstiger 0,05 W per kvadratmeter.
 • Låg fuktpermeabilitet. På grund av det faktum att kondensat kan bildas under taket, och ofta kan taket helt enkelt läcka, bör isoleringsmaterialet inte absorbera fukt, vilket påverkar dess huvudparametrar negativt. Om det är omöjligt att följa sådana regler är det viktigt att utrusta högkvalitativ vattentätning.
 • Hur man isolerar mansardtaket

  Materialet för den inre vindisoleringen ska ha en minsta vikt. Denna parameter är mycket viktig eftersom takkonstruktionen inte kan överbelastas. Viktparametrar är direkt beroende av materialets densitet. För taket är väl lämpat mineral eller basaltull. Tyngre alternativ är inte tillrådligt.

 • Höga brandsäkerhetsnivåer. Det är viktigt att isoleringen inte stöder förbränningsprocessen vid öppen eldkälla.
 • Isoleringens förmåga att behålla den ursprungliga formen. På grund av det faktum att isoleringen placeras på en icke-standard yta i en vinkel kan rullade mjuka material glida ner under en viss tid och bilda stora hål i övre delen. Därför bör isolering för vindisens isolering inte förlora sin form och storlek.
 • Hög frostbeständighet. vilket orsakas av plötsliga temperaturförändringar i takytan.
 • Lång operativ resurs.

Det är mycket viktigt att korrekt beräkna isoleringens tjocklek, vilket bör baseras på byggnadens egenskaper, tjockleken på husets väggar, närvaro eller frånvaro av isolering samt tjockleken på takpannan. Alla dessa parametrar är av stor betydelse och endast på grundval av dem är det möjligt att välja den högsta tjockleken på det isolerande materialet. Om du hoppar över beräkningsskedet är det bättre att välja mineralull med 25 cm tjocklek.

Ju bättre att värma vinden från insidan?

För inre isolering av solvatten måste du välja högkvalitativ isolering baserat på klimatfunktionerna i byggnadens område. På grund av värmekonstruktionsegenskaper har varje typ av isolering sina egna fördelar och nackdelar, som materialets popularitet bygger på:

 • Hur man isolerar mansardtaket

  Basalt mineralull anses vara en av de mest populära och högkvalitativa värmare för vinden struktur. Den läggs i flera skikt med överlappande leder. I de flesta regioner i vårt tillstånd ska isoleringsskiktet vara 15-20 cm.

 • Inte mindre populär för uppvärmning av vinden är expanderade polystyrenskumplattor. Isoleringens tjocklek bestäms utifrån densiteten.
 • Modernt polyuretanskum – en modifierad version av skummet. Denna isolering passar bäst för inredningsarbete. På grund av minimal värmeledningsförmåga kan polyuretanskum appliceras i ett mindre skikt än någon annan värmare. På grund av den höga adhesivytan fyller den kvalitativt även svåråtkomliga hålrum.

Tekniken att anordna det värmeisolerande skiktet i takytan med egna händer innebär användning av antingen mineralbasaltisolering eller skumpolystyrenplattor. Det är lätt att arbeta med sådana material och de har högkvalitativa tekniska egenskaper. Används ofta en kombination av rullmaterial och isolering i plattorna. Minvata passar mellan takspjällen och polystyrenskumplattor är monterade ovanför den.

Isolerande ”tårta” för vindisolering

Bara genom att observera den korrekta sekvensen av isolerande ”kaka” från insidan av taket på taket, kan du uppnå komfort och trivsel inomhus när som helst på året. Dessutom har denna design följande skikt:

 • Hur man isolerar mansardtaket

  ytskikt

 • ventilation med kista;
 • ångspärrskikt;
 • isoleringskula – olika typer av mineralull;
 • vattentätande lager;
 • ytbehandling material som används för takläggning.

Ångspärr är ett obligatoriskt krav för installation av wadded isolering. På grund av detta är det möjligt att skydda mineralull från ånga och kondensat. Vid användning av polyuretanskum behövs inte ångspärr.

Vattentätningsskiktet behövs i alla situationer och högkvalitativt skydd av träelementens takelement kommer att bero på användningen. Som vattentätning är det lämpligt att använda membran av diffusionstyp, som fritt låter ångan ut och inte släpper in fukt i rummet.

Var noga med att mellan lagren av värmeisolatorn och vattentätningsmaterialet förbli luftutloppsavstånd på minst 50 mm. Dess huvudsakliga syfte är att avlägsna överskott av fukt från isoleringen.

Värmande tak tak från insidan mellan spjällen

Processen med inre isolering av mansardtaket bör börja på byggnadsstadiet. Detta är det enda sättet att verifiera korrektheten hos skiktet ”taket”. Samtidigt är det önskvärt att med egna händer formulera ett detaljerat schema på vinden och markera de ställen som ska isoleras från insidan.

Mycket ofta har mansardkonstruktionen en trimmad struktur. Enkelt uttryckt, mellan den nedre delen av takhöjden och inredningen i rummet finns det fortfarande ledigt utrymme, vilket inte behöver värmas upp. Men i en sådan situation är det viktigt att värma taket på takkonstruktionens ytterkant.

 1. Hur man isolerar mansardtaket

  Förvärmaren måste packas upp till Minvata typad sin ursprungliga form. Materialet skärs till önskad storlek. Var noga med att lämna en marginal på 25-35 mm för snygg passform till de angränsande spärren.

 2. Knivarna skjuts in i utrymmet mellan spjällen. Det är nödvändigt att trycka lätt på mitten av värmaren så att den räter ut. Man bör komma ihåg att tjockleken på balkarna måste vara minst 25 cm.
 3. En ångspärr med en överlappning på 10 cm läggs ovanpå isoleringen, och lederna limes med tejp. Isoleringen är fastsatt med fästen eller lådor.
 4. För manteln är 2,5 cm tjocka band packade.
 5. Ett dekorativt ytmaterial är fäst över skenorna.

Vid detta skede kan allt arbete på vindsvängningen betraktas som avslutat. Men för att fullt ut förstå väsentligheten i installationsprocessen kan du bekanta dig med videon, isoleringen av taket på vindsvåningen. Om du planerar att värma vinden i den gamla byggnaden, och takkonstruktionen inte vill demonteras, så finns det ett litet knep. Vattentätningsskiktet rullas direkt från insidan av vinden, omsluter takbalkarna och lindar materialet i utrymmet mellan dem. Men i en sådan situation blir det inte möjligt att skydda träbalkarna om ett takmaterial läcker ut.

Konstruktionen av värmeisolering från insidan under takbjälkarna

Hur man isolerar mansardtaket

Mansardtaket, vars isolering utförs från insidan, när värmeisoleringen läggs över karmkonstruktionen, och är inte särskilt varm i utrymmet mellan intilliggande balkar. Tack vare den här metoden kan du undvika kalla broar, som är träbjälkar. Med denna metod passar isoleringen snyggt mot botten av strålarna, och det resulterande utrymmet kommer att ge ytterligare ventilation. Men kom ihåg att i ett sådant läge kommer det effektiva området att minskas från alla sidor med 300 mm. Den samma installationen av vindisolering från insidan är konditionerad av följande aktiviteter:

 1. Inuti, är ett vattentätande membran spikat på takkonstruktionen med egna händer.
 2. Suspensioner är fastsatta på takbjälkarna, om målen är gipsskiva.
 3. Hur man isolerar mansardtaket

  Mineralull sätts på hängarna, som är förskuren till erforderliga dimensioner med en överlappning av några cm för att undvika bildning av luckor vid lederna av angränsande dukar.

 4. En ångspärrfilm är fäst över isoleringen med hjälp av byggnadsfästen.
 5. På toppen av ”paj” är crammed för efterbehandling. För fastsättning används långa skruvar eller naglar för att tränga in isoleringen och komma in i en träbalk.
 6. Slutligen är ett dekorativt ytskikt fäst.

Arbetet med att värma ett mansardtak med egna händer är en ganska enkel process och kräver inte hög professionalism eller dyra material. Därför, för att förstå hur man värmer upp vinden under kraften av varje, även om det finns mindre färdigheter i reparationsproblemet.

 • Författare: Vadim Nikolaevich Lozinsky

Tak takisolering: hur man isolerar ordentligt

Termisk isolering av mansardtaket är ett av de viktigaste stegen i att skapa en pålitlig takpann, som är utformad för en lång livslängd. För att skapa bekväma förutsättningar året runt som bor på vinden i huset är det viktigt att välja en kvalitetsisolering och installera den ordentligt.

Hur man isolerar mansardtaket

Funktionella egenskaper hos takets värmeisoleringsskikt

Kraftfullt isolerad takkonstruktion från insidan gör det möjligt att ge ett gynnsamt mikroklimat i vindsalen. Under den kalla årstiden kommer det effektivt att hålla värmen där och i värmeisoleringen tillåter inte luften i rummen under taket att överhettas. För att skapa en effektiv uppvärmning av taket måste du förstå invecklingarna i takteknikens installationsteknik och använda kvalitativa material och verktyg. Det är användbart att använda den inledande videon.

Isolering av tak på taket utföres enligt samma principer som isolering av vanliga takkonstruktioner, men ökade krav ställs på taket. Detta beror på hallens utrymmes egenskaper, vars väggar antingen formas av takets sluttningar och husets gavlar eller nära grannarna. Av denna anledning är luften på vinden i sommarvärmen mycket het, och på vintern svalker den snabbt.

Taktakets flerskiktspaj består av följande komponenter (från det inre skiktet till det yttre):

 • ångspärrskikt;
 • isolering;
 • ventilation clearance;
 • tätskikt;
 • takmaterial.

Hur man isolerar mansardtaket

Förekomsten av alla lager är obligatorisk, eftersom var och en av dem utför en strikt definierad funktion. Särskild uppmärksamhet ägnas åt takpannans ventilation och värmeisoleringsskikt, eftersom komfortnivån beror på deras högkvalitativa prestanda när de bor på vindsolv i huset.

Att välja isolering är nödvändigt att uppmärksamma en sådan indikator på material som värmeledningsförmåga. Det kännetecknar förmågan hos ett material att överföra värme till eller från ett rum. Ju lägre den här siffran desto bättre skyddar materialet mot värme läckage, därför kan det mindre isoleringslaget användas för att uppnå de erforderliga isolerande egenskaperna hos taket.

Hur man isolerar mansardtaket

I ett uppvärmt rum sker den största värmeförlusten genom taket, eftersom luften stiger i enlighet med fysikens lagar. Värme tränger igenom takpannan och överförs till topplacken, som på vintern är täckt med ett skikt av snö. Snö har en porös struktur, och på grund av inre luftfickor fungerar den som en extern värmeisolator vid lufttemperaturer under -2 grader.

Hur man isolerar mansardtaket

Om värmeförlusten av huset genom taket är högt uppvärms takmaterialet, vilket gör att snön smälter. När lufttemperaturen sjunker, bildar den smälta snön en isskorpa. Detta är farligt för takläggning, som när frysvatten har en negativ effekt på takets yttre yta. Is, till skillnad från snö, är inte en värmeisolator, dessutom är den tätare i struktur – en isskorpa på taket ökar belastningen på strukturerna väsentligt. Om isoleringen från insidan görs korrekt, på vintern på taket smälter inte snön.

Under den varma sommarperioden överförs överskottsvärme från taket inuti rummet. Luften kan överhettas så mycket att även luftkonditioneringsapparaterna blir svåra att bibehålla ett normalt mikroklimat på vinden. Installation från insidan av taket på ett pålitligt isoleringsskikt kommer att undvika sådana problem. Naturligtvis kommer luften på vinden att värmas mer än i rummen på första våningen, men skillnaden blir inte obekväma.

Funktioner tak vindsugning vind typ

Isolering av mansardtaket kräver en speciell inställning. Detta beror på dess designfunktioner. Om vi ​​jämför strukturen hos ett vanligt tak och en mansard är det uppenbart att den största skillnaden är storleken på ventilationsutrymmet mellan bostäderna och taket. Ventilation konventionellt tak tillhandahålls genom närvaro av ett vindsvåning med dormers. Ventilationsutrymmet på mansardtaket är mycket begränsat – det är bara ca 10-15 centimeter.

Hur man isolerar mansardtaket

Korrekt ventilation är oerhört viktigt när du placerar taktaket på taket. Ventilationsgapet mellan vattentätning och isolering bidrar till att avlägsna överskottsfuktighet under taket, vilket skyddar hela konstruktionen och förlänger dess livslängd. På vintern förhindrar ventilation överhettning av taket och isbildning på den. Vid varmt väder avlägsnas en del av värmen på grund av ventilation från under taket, vilket undviker överhettning av luften på taket och takets takelement.

Valet av isolering

Vid beredningsskedet för installationen av takpannan bör du bestämma valet av material för isolering. Antalet lager och värmeisoleringens tjocklek beror på typ och tekniska egenskaper som valts korrekt. Ett brett utbud av material för uppvärmning av takkonstruktioner presenteras på den moderna byggmarknaden. Bland de mest eftertraktade är:

 • polyuretanskum;
 • extruderat polystyrenskum;
 • glasull;
 • mineralull.

Skummat glas, olika typer av naturlig isolering för insidan från insidan (träflis, alger, granulerat papper etc.) kan också användas.

Hur man isolerar mansardtaket

Det finns fyra huvudkriterier för val av värmeisoleringsmaterial:

 • värmeledningsförmåga
 • fuktmotstånd
 • brandmotstånd
 • miljöskydd.

Var uppmärksam! För uppvärmning av taket på vinden typ rekommenderas att man använder ett material vars värmeledningsförmåga är 0,05 W / m * K och lägre.

Hur man isolerar mansardtaket

Ju högre isoleringens fuktmotstånd – desto längre kommer den att behålla sina funktionella egenskaper. En indikator på brännbarhet är ett viktigt kriterium för hemförsörjning. Det är också viktigt att ta hänsyn till materialets ekologiska renhet och dess säkerhet för människor. Men de två sista parametrarna påverkar inte hållbarheten och effektiviteten hos takisoleringen.

Mineralull – isolering gjord av rocksmältning. Materialet håller värmen väl, ruttnar inte, är motståndskraftig mot extremiteter i temperaturen och exponering för aggressiva medier, absorberar inte fukt. Mats av olika tjocklek, gjorda av mineralull, är speciellt lämpliga att använda för uppvärmning av taket, om steget med spärrar motsvarar mattens bredd.

Hur man isolerar mansardtaket

Glasull är gjord av glassmält, med dess egenskaper är denna typ av isolering nära mineralull, men har en lägre termisk tröskel på -450 ° C. Den har goda värme- och ljudisoleringsegenskaper. Glasull är motståndskraftig mot frysning. Fukt kan ackumuleras mellan glasfiberfibrerna, så vattentätning måste utföras på rätt sätt.

Minvat och glasull tillåter att isolera taket med minimala finansiella investeringar. Nackdelarna är behovet av att skapa ett tjockt lager isolering och flera lager av ånga och vattentätning.

Det är möjligt att värma takkonstruktionen från insidan med hjälp av polymera material – polystyrenskum eller polyuretanskum. Fördelarna med polyuretanskum (gasfylld plast) är en hög förmåga att behålla värme, ljushet, hållbarhet. Polyuretanskum tillåter inte ånga och utsätts inte för fukt. Extrudering av polystyren gör att du kan värma upp taket effektivt – dess värmeledningsförmåga är 0,05 W / m * K. Materialet är hydrofobt, tillåter inte ånga. Brännbarhetsklass från G1 till G4 beror på materialets märke. Nackdelarna med polymera isoleringsmedel innefattar deras artificiella ursprung och relativt hög kostnad.

Hur man isolerar mansardtaket

Om det är ett mål att bygga ett hus uteslutande av miljövänliga material, kan du isolera taket med naturliga värmeisolatorer. Trots god värmeledningsförmåga och miljörenlighet har olika typer av naturlig isolering sina nackdelar. Skumglas är mycket skört. Granulerat papper, liksom mattor av vass, halm, alger och liknande material kännetecknas av hög brandfarlighet och kräver speciella färdigheter vid installation.

Isolationsinstallationsteknik

För att förstå hur bäst du ska utföra installationen av isolering under arrangemanget av takpannan måste du bekanta dig med de stegvisa instruktionerna för arbetet. I allmänhet kommer isoleringen av takets tak till följande åtgärder:

 • Förberedelse av utrymme för montering av isolering;
 • läggande isoleringsskikt;
 • fixeringsmaterial.

Vid beredningsskedet av trussstrukturen ska steget med vilket spjällen ska installeras bestämmas. Man bör komma ihåg att taksystemet måste vara tillförlitligt, det vill säga steget får inte överstiga de rekommenderade värdena. Om isoleringstypen väljs i förväg, rekommenderas att man installerar spärren så att isoleringens mattor eller plattor sitter ordentligt mellan dem från insidan. Detta förenklar isoleringstekniken och minimerar avfallet av värmeisoleringsmaterial.

Ovanför isoleringen, mellan kassen och spärren, läggs vattentätningen. Materialet överlappas, lägger på början från sluttningens nedre kant. Därefter monteras träräknaren – deras tjocklek skapar takets nödvändiga ventilationsgap. Reiki kan fästas med spikarna med naglar, men det är bättre att använda skruvar. Till den förberedda konstruktionen inifrån mellan spjällen läggs isoleringen och fixeras.

Hur man isolerar mansardtaket

Trussfot, tillverkad av metall eller trä, är en kall brygga, eftersom dess värmeledningsförmåga är mycket värre än värmeisolatorns.

Av denna anledning, uppvärmning av vinden, bör du inte begränsa installationen av en värmeisolator mellan spjällen – ovanpå de redan lagda mattorna och spjällen är det bättre att utföra ett kontinuerligt värmeisoleringslager. För ett kontinuerligt lager är det bättre att använda en tunnare isolering. Denna metod förbättrar isoleringens kvalitet. Nackdelarna är det faktum att medan takbjälkarna är gömda och de är svårare att använda i framtiden för att fästa andra strukturella element. För att underlätta ytterligare arbete bör placeringen av spjällen vara korrekt noterad.

En ånggenomsläpplig film bör läggas över isoleringen. Användningen gör att du kan avleda överskott av fukt. Sedan är den förberedda strukturen fäst med kista. I det sista steget av arbetet är taket täckt. Korrekt utförd takisolering möjliggör året runt användningen av vindsvåningen som en bostad där ett gynnsamt mikroklimat bibehålls. För ett detaljerat svar på frågan om hur man isolerar mansardtaket, rekommenderas att uppmärksamma tematisk video med detaljerade instruktioner.

Relaterade nyheter

Kommentarer (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *