Hur man värmer

Hur man isolerar taket mineralull

Golvet måste rensas av skräp och metallpartiklar som kan bryta den känsliga trasan.

Först med hjälp av en nivå måste du mäta alla vinklar i rummet, eftersom detta kommer att påverka profildockningen. Så fort nollnivån är bestämd kan du börja montera profilskenan på väggen med dyvar eller självgängande skruvar. Som ett resultat får vi ett rum med en fast profil runt omkretsen.

Före installationen måste dukrummet uppvärmas med värmepistol. Det är nödvändigt att se till att inomhustemperaturen var omkring + 40 ° C. Först efter det kan du gradvis varva ner filmen, se till att den inte är för nära värmekällan. Materialet tas bort från förpackningen, inte glöm det att det ska tas med rena händer.

Vid fästningsskedet bör dukas upp till + 60 ° С. Monteringen av spännduken är gjord av basvinkeln i rummet Därefter fästs vinkeln som är motsatt på diagonalen. När alla är fasta, fortsätter de att fixera sidorna.

För att fixa materialet på raka väggar kan du använda bladet för att arbeta med sträcktav. På vissa ställen kan duken vara stygn. Sådana områden är jämnt fördelade och säkrade med flera lås.

Under fixeringsprocessen är det absolut nödvändigt att se till att veck, rynkor och allvarliga snedvridningar förhindras. Misstag måste omedelbart elimineras, och om de blir märkbara för sent, kan du försöka släta ut dem med handen och förvärma området med en värmepistol.

Ett tekniskt gap kommer nödvändigtvis att bildas mellan taket och väggen, eftersom profilen har en viss tjocklek. För att dölja det säljs ett speciellt band som tillverkas i olika färger. Den kan väljas individuellt, i tonen till väggarna och taket. Montering det uppvisar inte några speciella svårigheter: det är helt enkelt pressat in i luckan och försiktigt pressas med fingrarna. Ett alternativ till en sådan plugg kan vara installationen av en dekorativ sockel.

När det grundläggande arbetet med sträcktaket är klart, kan du göra slutändarna. Vid detta tillfälle installeras strålkastare, om de tillhandahålls. Dekorativa mössor är fasta, vars huvuduppgift är att gömma fästen från ögonen.

Om du planerar att hänga ljuskronan i taket måste du ge en plastring, vars ytterdiameter måste vara sådan att den är gömd under lampans dekorativa lock. Den limmas på duken, medan mitten av ringen bör sammanfalla med den punkt som skisseras för ljuskronans armatur.

Vidare, på begäran av ägaren, kan taket målas med akrylfärg. Detta skapar effekten av ett moln, en våg, en stjärnhimmel etc.

Det är viktigt! Under hela arbetet med värmepistolen är det nödvändigt att observera säkerhetsåtgärder för att undvika explosion. Använd endast gasflaskor med giltig livslängd för att göra detta. Innan du börjar bör du kontrollera anslutningarnas tillförlitlighet, slangens integritet och frånvaron av gasläckage.

Hur man isolerar taket med mineralull – se videon:

Som du kan se kan du behärska tekniken att arbeta med mineralull på egen hand. Om alla arbeten utförs enligt rekommendationerna kan du njuta av komfort och värme i rummet under många år.

Gilla den här artikeln? Dela det med dina vänner genom sociala! Spenderar bara 10 sekunder av din tid på två klick på knappen Social Network, hjälper du vårt projekt. Tack!

Relaterade nyheter

Hur man isolerar taket med mineralull?

 • Ytterligare material och nödvändiga verktyg
  • Arbetsstadier (utomhusisolering)
  • Arbetssteg (intern uppvärmning)

För att hålla värmen i huset eller i lägenheten på de övre våningarna måste taket vara ordentligt uppvärmt. Detta kommer att minska kostnaden för uppvärmning av rummet. Enligt fysikens lagar stiger luftflödet, och om taket inte är isolerat, kommer värmen att lämna rummet. Inte alla vet hur man isolerar taket korrekt. Visst, många när ett sådant problem uppstod ställde frågan om behovet av att välja material och arbetsstadier. Artikeln kommer att diskutera hur man värmer upp taket med mineralull.

Hur man isolerar taket mineralull

För att hålla värmen i huset eller i lägenheten på de övre våningarna måste taket vara ordentligt isolerat med mineralull.

För att ordentligt isolera taket, innan du börjar arbeta, måste du välja en isoleringsmetod (det finns tre av dem: internisolering, externisolering och kombinerad) och beräkna önskad mängd material.

Detta är nödvändigt för att inte behöva stoppa takets isolering på grund av inköp av den saknade ull- eller vattentätfilmen. Eller omvänt spendera pengar på extra material.

Hur man isolerar taket mineralull

Värmeisolering av taket kan vara av tre typer: inre isolering, yttre isolering och kombinerad.

Beräkna det önskade antalet mineralull till taket kan baseras på SNiP 23-02-2003 ”Termiskt skydd av byggnader.” För varje klimatzon kommer isoleringen att ha sin tjocklek. Vanligtvis ligger det inom intervallet 10-15 cm.

Människor förvirrar mineralull med glasull. En bra egenskap hos mineralull är dess brandsäkerhet, den stöder inte förbränning och skapar inte rök. Däremot anses glasull vara farlig.

Mineralull tillverkas i rullar och mattor. Det finns ingen grundläggande skillnad. Till exempel, om du har ett tak tak på taket, så är det bättre att använda mattor för montering. De är bra att värma rummet.

Ytterligare material och nödvändiga verktyg

För att ordentligt isolera taket behövs förutom mineralullen:

 • Vattentätfilm är en speciell film som passerar vattenånga och behåller vatten;
 • Paroizolyatsionny film låter inte ångan och vattnet skydda mineralvattnet från att bli blöt;
 • Fästen med en bred plastlock;
 • profilhängare;
 • profilen;
 • Lim för mineralull (om du använder inre isolering);
 • counter rake;
 • självuttagande skruvar.

Dessa är de viktigaste extra materialen. Deras lista kan variera beroende på rummets individuella egenskaper.

För extern isolering behövs verktyg:

För intern uppvärmning är det nödvändigt:

 • skarp kniv;
 • sax för metall eller sticksåg;
 • Häftapparat.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Arbetsstadier (utomhusisolering)

 1. Ångspärr. Arbetet görs på vinden eller direkt från taket. Om det är en vind, är ångspärrfilmen korrekt placerad mellan lagren och på dem så att det inte finns några luckor kvar. Fäst med en bygghäftare. Om det är ett tak, placeras ångspärren mellan spjällen och på dem. Detta steg bör inte utelämnas, eftersom filmen skyddar mineralullen från ångor som kommer från rummet.
 2. Värmeisolering. I vårt fall värmer mineralull. Isoleringen skärs med en skarp kniv. Tätt passar mellan spjäll eller lag. Om du vill isolera lutningen är det önskvärt att ordentligt fixa isoleringen med en sladd. För att montera det, drivs naglarna i spärren på ett avstånd av ca 15 cm.
 3. Tätskikt. Ovan för att skydda mineralullen läggs vattenisoleringsfilmen. Lämpligt lagd tillåter det inte att oavsiktlig nederbörd görs för att blöta isoleringen. Fäst på spärrar med skenor, att ligga med en häftapparat.
 4. Tak eller golvvåning. När du täcker det övre skiktet är det nödvändigt att lämna ett mellanrum mellan vattentättfilmen och taket på 2 cm. Detta är en plats för avlopp av oavsiktligt vatten eller kondensat. I det fall då arbetet görs på vinden, naglas golvplattorna på toppen av vattentätningen.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Arbetssteg (intern uppvärmning)

Denna typ av isolering används i fall där extern isolering inte är möjlig. Till exempel, översta våningen i en flerfamiljshus.

 1. Värmeisolering. Korrekt fastsättning av mineralull utförs med hjälp av speciallim för fixering av mineralull. Eller läggs mellan ramen, gjord av profilen, och fäst med speciella fästelement med en bred plastlock. Profilen är fastsatt i taket med specialhängare. För enkelhets skyld måste du använda miniull i mattor. I stället för en metallprofil kan du använda fältet 50 till 50.
 2. Ångspärr. Ångisoleringsfilm är fastsatt med en häftapparat. Det ska vara ordentligt fastsatt så att det inte finns några luckor mellan dukarna och vid fogarna i taket med väggen. För att göra detta måste hon hitta lite på angränsande bitar och på väggarna i rummet.
 3. Tak. På toppen av ångspärren stängde slutmaterialet. Till exempel ark av gips.

För att isolera mineralullens kalla tak på ett kombinerat sätt är det nödvändigt att samtidigt applicera den inre och yttre isoleringen.
Att noga observera alla stadier av arbetet hjälper dig att värma ditt mineraltak tillräckligt.

Showcase Potolku Body

 • Värmer taket med mineralull (mineralull) – steg för steg instruktioner

  Villkoren för det ryska klimatet med en kort sommar och en lång frostig vinter skapar behovet av att vidta ytterligare åtgärder för att värma bostadshusen. En av dem är mineralullslobbeklädnaden. Detta förfarande kommer slutligen att hjälpa inte bara att öka värmebehandlingsperioden i rummen utan också för att undvika utseende av mögel och svamp på taket på grund av kondens, vilket bildas som ett resultat av en direkt kollision av kall och varm luft.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Värmeisolering av mineralullen

  Uppvärmning av taket i bostadshus rekommenderas att utföras med mineralull, eftersom Det är giftfritt och miljövänligt material, ruttnar inte, är eldfast, och insekter och gnagare kan inte starta där.

  Viktigast, den har utmärkta värme- och ljudisoleringskvaliteter. Släpp ut mineralull i form av rullar och tallrikar. Vid valet bör man också vara uppmärksam på mineralullens folie – det är bra om ena sidan av rullen eller plattan är täckt med ett lager av vattentätningsfolie. Om det inte finns något sådant lager, är det idealiskt att dessutom köpa flera rullar av folierad polyetenskum. Istället kan du använda en tjock plastfilm. Asgamin är lämplig som ångspärr. Dessa material är nödvändiga för att bevara mineralull i torrhet, eftersom fuktig isolering förlorar upp till 40% av värmeisoleringsegenskaperna. Dessutom behöver du skruvar, fästen med en bred plasthatt, motskena, lim för mineralull, profil och suspensioner för profilen, brevpapperskniven, bygghäftaren, naglarna, skruvmejseln, hammaren och måttet.

  Den vanligaste tjockleken på producerade mineralskikt är 10 och 5 cm. Vid isolering av taket är ett lager av isolering 10 cm tjockt, i särskilt svåra fall – 15-20 cm. Enligt hur arbetet är gjort är isoleringen uppdelad i inre, yttre och kombinerade.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Mineralullsorter

  Intern isolering

  Behovet av inre isolering av taket är mest typisk för hus från flera våningar eller med vind, samt för stadslägenheter. Hela omfattningen av arbetet består av följande steg:

  1. Takmontering – kan bestå av sektionsskivor 30-40 x 100-200 mm (bredden på brädet beror direkt på isoleringsskiktets tjocklek) eller en metallprofil. Batten är fastsatt i taket med naglar eller skruvar, och avståndet mellan angränsande delar ska vara ca 50-60 cm beroende på bredden på mineralullen som används.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Takkista

 • Ett vattentätande skikt är fäst vid de färdiga korkremsorna på 50-60 cm breda klippda plus en tolerans på 5 cm på varje sida, d.v.s. Den totala bredden kommer att vara 60-70 cm. Dessa remsor är fasta med skenor i träkassen eller med skruvar till profilen.

  Hur man isolerar taket mineralull

 • Därefter lägger du mineralull och fixerar den med en lim eller en bygghäftare till taket, med en stor tjocklek på skiktet – till kassen.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Fixering av mineralull till taket

 • Nästa lager är ångspärr med glasin. Den är monterad på en miniull med en häftapparat.
 • Den färdiga konstruktionen är fixerad tvärgående fixering av räknaren eller profilen.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Fäst mineralull i taket

 • Proceduren för intern uppvärmning är klar, nästa steg är installationen på manteln av gips, paneler eller sträcktak.
 • Extern isolering

  Denna metod används i privata hem med vindsvåning. Jämfört med interiören är denna typ av isolering enklare att utföra och tar mycket mindre tid och ansträngning. Alltså:

  1. Hela området på vinden är täckt med ett lager av ångisoleringsmaterial (glasin) med en överlappningsbredd på 5-10 cm, kopplingspunkterna limes med tejp eller tejp.
  2. Från brädor av sektion 30-40 x 100-200 mm (bredd, som vid inre isolering, beror på tjockleken på mineralullskiktet) fylls kassen. Avståndet mellan intilliggande balkar beräknas i enlighet med bredden på isoleringsrullarna eller plattorna.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Göra kista (spår) för att lägga mineralull

 • När yttre isolering av taket på ångspärren rekommenderas lägger man ett skikt av skumtjocklek på 5 cm. Tack vare honom ökar ångspärrens nivå betydligt.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Läggande skumlager

 • Mineralull med ett skikt på 10-20 cm läggs på skumplasten. Det är viktigt att det inte finns några luckor mellan isoleringslagen och balkens strålar.

  Hur man isolerar taket mineralull

  Processen med att lägga mineralull i spåren på taket

 • Om mineralullen på ena sidan är täckt med folie, så görs golvet så att den här delen är överst. I detta fall behövs inget ytterligare lager av vattentätning. Om mineralullen är vanlig, är den försiktigt täckt med ett lager av vattentätande material överlappat, lederna är limmade med tejp eller tejp och fixar alla räknare.
 • Därefter är golvet tillverkat av träplankor, spånskiva eller OSB.
 • Kombinerad värmeisolering

  Kombinerad isolering är installationen av mineralull på taket från insidan och från vinden. Denna isoleringsmetod är typisk för rum där det är nödvändigt att behålla förhöjda temperaturer under lång tid – bad, bastur, ångbastu etc.

  Sammanfattningsvis bör några ord sägas om små knep som hjälper till att undvika många problem efter att taket är isolerat med mineralull:

  • · De fina fibrerna som utgör mineralull orsakar klåda och irritation vid exponering för öppen hud och i luftvägarna. För att undvika hälsorisk är det nödvändigt att använda speciella kläder och andningsskydd.
  • · Vid användning av metallmantel kan det senare visa sig att kallluft fortsätter att flöda genom hörnen genom taket. För att eliminera förekomsten av ett sådant problem, efter att metallprofilen är fixerad till taket, fylls alla hörn försiktigt med polyuretanskum.
  • · På grund av felet i beräkningarna kan tjockleken på lagret av mineralull överstiga bredden på batten. I detta fall spikas ytterligare trästänger på träbalkarna. Om metallprofilens lathing – måste ersätta suspensionerna eller minska isoleringsskiktet.
  • · När man lägger mineralull är det strängt förbjudet att tampa och pressa – detta leder till en minskning av antalet luftbubblor i isoleringen och därmed förlust av värmeisoleringsegenskaper.
  • · På platser där spotlights är installerade är det nödvändigt att ge utrymme för luftcirkulation för att undvika efterföljande problem med sin konstanta utbränning.
  • · Det lämpligaste för att fixera metallprofilen är självgängande skruvar med en frekvent sektion av härdat stål.
  • · För att bestämma det aktuella läget för det isolerade taket, använd ett instrument som en värmekamera. I på-läget visar skärmen i rött passagerna av kall luft.
  • Allt ovanstående är utformat för att maximera lättheten och optimera de ekonomiska och fysiska kostnaderna för att isolera taket med mineralull. För bästa resultat bör du dock kontakta en specialist. De kommer att bidra till att göra de korrekta beräkningarna av isoleringsskiktets erforderliga tjocklek och, på grundval av detta, beräkna den totala mängden material och dess kostnad. Ofta samarbetar dessa företag direkt med tillverkare av material för isolering vilket kan leda till ytterligare besparingar på förvärvet.

  Video – Värmeisolering av taket med mineralull

  Se även:

  • Hur man isolerar taket mineralull

   Uppvärmning av väggarna med mineralull

  • Hur man isolerar taket mineralull

   Uppvärmning av ramhusets basaltull

  • Hur man isolerar taket mineralull

   Uppvärmning av ett trähus utanför

  • Hur man isolerar taket mineralull

   Hur man isolerar ett bad från insidan

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *