Hur man gör

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Isolering för väggar inuti huset gör att du kan öka den termiska prestandan hos konstruktionen. Arbeten utförs från insidan av lokalerna. Uppvärmning från insidan – okonventionell teknik. Använd vanligtvis utomhus. Men det finns situationer när det inte finns någon annan väg ut.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Intern isolering rekommenderas när det inte går att genomföra yttre isolering.

Oftast rekommenderar inbyggnadsisoleringsexperterna i extrema fall, när det bara finns ingen annan väg ut. Alternativet är också relevant för bostadshus. Det hjälper inte bara att öka komforten hos bostäder, men också för att förhindra att sådana problem uppstår som mögel eller svamp.

Värmer väggarna från insidan med egna händer har ett antal nackdelar. Av denna anledning har metoden många motståndare. Sätt på väggisolering från insidan orsakar sådana problem som:

 • Väggarna är inte skyddade mot förkylningen. Byggnadens huvudsakliga stödstruktur fortsätter att vara i kontakt med uteluften. Detta kan leda till snabb destruktion. Sprickor börjar se ut på ytan. Isolering av väggarna från insidan skyddar inte bara den yttre delen från förkylningen utan tar också bort någon av värmen från den. Före händelserna värmde en del av värmen från rummet väggen, men när den isolerades från insidan av väggarna är detta flöde blockerat.
 • Kondens. Kondensat är droppar av fukt som faller på en kall yta när den kommer i kontakt med varm luft. Värmeingenjörer kallar platsen för kondensduggpunkten. Den viktigaste uppgiften att isolera för att flytta daggpunkten för omfördelningen av väggen. Värmeisolering av väggarna inuti gör att daggpunkten förskjuts mot gränsen mellan väggen och isoleringen. Denna process är dold, så husets ägare märker inte det. Men fuktighet kommer att vara ett utmärkt tillstånd för reproduktion av olika mikroorganismer. På grund av detta är väggarna täckta med svamp eller mögel.
 • Minska lokalerna. Moderna typer av isolering för väggar från insidan har god effektivitet. Men vetenskapen har ännu inte uppfunnit ett sådant bra material att dess tjocklek var ganska stor. För att isolera insidan av huset kommer det att ta från 5 till 10 cm material. Det äter upp torget ganska starkt. Detta är inte så märkbart för ögat, men om du beräknar förlusten för hela byggnaden är siffran relativt stor.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Med inre isolering skiftar daggpunkten till gränsen mellan väggen och isoleringen

Innan du isolerar husets väggar med egna händer inuti, rekommenderas att du noga överväger dessa problem. Detta gör att de kan lösas i början. I detta fall är okunnighet ingen ursäkt, eftersom resultatet av ouppmärksamhet kommer att märkas under de första verksamhetsåren.

Om material

Tekniken för väggisolering från insidan gör att du kan använda olika material. Var och en av dem har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. Använd oftast följande alternativ för väggisolering inifrån:

 • skumplast;
 • penoplex;
 • mineralull;
 • träfiberplattor.

Polyfoam och penoplex

Materialet är billigt och har bra prestanda. I de flesta fall kommer 5 cm att räcka för att säkerställa ett bekvämt mikroklimat. Värmeisolering av innerväggarna med skumplast är ett ganska vanligt fenomen för lägenheter i höghus. Det gör det möjligt för dig att arbeta snabbt, utan komplicerad bearbetning och extra verktyg.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Polyfoam – en billig och effektiv värmeisolator

Men sådan isolering för innerväggar har betydande nackdelar:

 • låg styrka;
 • brännbarhet;
 • dålig ångpermeabilitet – skum kan göra ett hus till ett riktigt växthus.

För att undvika den senaste prognosen krävs en tvångsventilationsanordning. Sådana aktiviteter kommer att kräva ytterligare ekonomiska och arbetskraftskostnader. Läs en detaljerad artikel om skumisolering från insidan.

Extruderat polystyrenskum (penoplex) blev närmaste släkting i skummet. Det är mycket liknande i utseende, men har en orange färg i stället för vit. Det är också värt att notera att penoplex har större styrka och hållbarhet. Men sådana nackdelar som brandbarhet och dålig ångpermeabilitet har inte gått bort. Invändig isolering av penflexhusets vägg gör det inte möjligt för honom att andas och kräver ytterligare ventilation.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Penoplex är starkare än polyfoam och varar längre

Är det möjligt att värma huset från insidan av polystyrenskum? Ja du kan. Men du måste förbereda dig för de negativa konsekvenserna och eliminera dem i tid. Detta alternativ är mer lämpligt för tegel eller lättbetong. Trädväggar väljs vanligtvis exakt för förmågan att andas. Polyfoam eller penoplex kommer enkelt att blockera luftflödet och negera fördelen med trä. Kolla in Penopleks väggisoleringsinformation från insidan.

Mineralull

Sådan isolering för väggar är utbredd. Denna variation är relativt billigt. Dessutom har värmeisolatorn en hög ångpermeabilitet. Det rekommenderas att välja basalt mineralull, som produceras i hårda plattor. Det är lätt att installera, brinner inte, har en tillräckligt hög styrka.

Men för att ha ett uppvärmningsskikt inne i rummet bör du vara försiktig. Sådant material för väggisolering har lågt fuktmotstånd. Bomull ull absorberar helt vatten, varefter det praktiskt taget upphör att utföra sina direkta funktioner. För tillförlitligt skydd mot fukt bör det finnas en ångspärr på sidan av varmluft och vattentätning på den kalla sidan.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Basalt mineralull är lättare att installera och antänds inte

Ångisolering och vattentätningsmaterial kommer traditionellt i två former: filmer och membran. Den första har låg ångpermeabilitet. Det billigaste exemplet är vanlig plastfilm. För att inte blockera luftens rörelse inuti väggarna rekommenderas det att välja moderna membran. Läs de stegvisa instruktionerna på väggisoleringen av mineralull från insidan.

hårdpapp

Att isolera husets väggar från insidan kan vara fiberplattor. Alternativet garanterar inte att det i framtiden kommer att finnas några svårigheter listade tidigare men har följande fördelar:

 • bra värmeisolering och ljudabsorption;
 • oattraktivitet för insekter och gnagare;
 • gott motståndskraft mot fukt och extremiteter i temperaturen;
 • enkel bearbetning, kan du använda alla verktyg;
 • enkel installation;
 • Bekvämlighet för ledningar.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Fiberplattan är motståndskraftig mot temperatur och hög luftfuktighet

Men det är viktigt att komma ihåg att materialet behandlas med giftiga ämnen. De kan vara farliga för människor. Därför används MDF-brädor i större utsträckning som yttre ytor.

Materialvalskriterier

Innan du ordentligt isolerar väggarna från insidan måste du välja värmeisolering. Kriterier för innerväggar kan skilja sig från yttre material. Av denna anledning är det värt att visa omsorg och försiktighet.

Isolering av husets väggar från insidan måste uppfylla följande kriterier:

 • miljövänlighet
 • säkerhet;
 • brandbeständighet (för material som inte är resistenta mot höga temperaturer, välj lämplig finish);
 • hållbarhet;
 • effektivitet, låg värmeledningsförmåga;
 • Bra fuktmotstånd (eller ytterligare skydd mot det).

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Material för intern isolering måste ha god ångpermeabilitet.

Också värt att kontrollera ångpermeabilitet. Hur man isolerar huset i många år? Du måste tänka på bra ventilation. Utan detta kommer byggnaden att drabbas av hög luftfuktighet och mikroklimat. Problemet kan lösas, men du måste tänka på det i början.

teknik

Innan du värmer upp byggnaden ordentligt bör du tänka på behovet av aktiviteter från den varma luften. Detta bestäms även innan frågan, desto bättre är att värma huset. Följande är viktiga skäl för att välja den aktuella tekniken:

 • Huset är redan byggt, det finns ingen möjlighet att ta bort dekorationen och utföra isolering utanför;
 • det finns ingen möjlighet att utföra arbete i höjd;
 • isolering av lägenheten i en höghus, när det är nödvändigt att bevara fasadens arkitektoniska integritet och undvika att locka industriella klättrare.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

I det konstruerade timmerhuset är det omöjligt att utföra yttre isolering

För privata hem använder du två metoder för att säkra materialet. Båda är relevanta när man bestämmer frågan, vilket bättre sätt att isolera väggarna, till fördel för mineralull, skumplast eller skumplast:

Det andra alternativet gör att du inte kan rikta in en noggrant isolerad yta. Dessutom kan du enkelt montera ytmaterial. Till exempel, för beklädnad med gipsskivor, kommer det i alla fall vara nödvändigt att konstruera en ram. Du kan isolera väggen under plywood eller gips. Då försvinner behovet av att använda ramen. Valet av hur det är bättre att värma huset från insidan beror på metoden för ytterligare efterbehandling. Var noga med att överväga vad basen är nödvändig.

Limmontering

Innan du ordentligt värmer upp utformningen av ett hus, behöver du noggrant rengöra det från smuts, fett och damm. Allt detta kan avsevärt minska kvaliteten på det isolerande materialets vidhäftning med basen. Ytterligare arbete utförs i följande ordning:

 • nivå ytan, knacka ned utsprången, täcka upp sprickor och hålrum;
 • bearbeta ytan med antiseptisk komposition;
 • lägg ett lager av primer;
 • limma arket, limkompositionen appliceras med en rulle på väggen och materialet;
 • Låt limet torka;
 • fixa materialet till väggen med dowels.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Skumplattor limmade på väggen på ett förskjutet sätt.

Skivor av polystyrenskum och plåtar av mineralull är fixerade i ett rutmönster. Efter fixering av isoleringen kan du börja slutföra väggarna.

Rammontering

Detta alternativ kan kallas mer laborious, men också mer tillförlitligt. Det låter dig skydda isoleringen från mekanisk stress. Detta gäller speciellt vid användning av skört skum.

Innan arbetet påbörjas rengörs väggen av föroreningar och behandlas med ett antiseptiskt medel. Därefter måste du bygga en bra ram av trästänger eller aluminiummetallprofiler. Fästskenor på väggen utförs på skruvarna. Elementets tonhöjd väljs beroende på isoleringens bredd. För mineralull krävs ett sådant steg så att 58 cm är kvar i ljuset. För skumplast och skumplast ska det tydliga avståndet vara 60 cm (vanligtvis).

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Träramar eller metallprofiler används som ram.

Efter montering av ramen läggs isoleringen mellan ställen. Ytterligare montering utför på lim. Fogarna mellan polystyrenskummet och ramen är fyllda med monteringsskum. Därefter kan du gå vidare till mål.

När man arbetar med någon av dessa tekniker med användning av mineralull är det viktigt att inte glömma isoleringen från fukt. Vattentätning monteras direkt på väggen innan du monterar ullen, och ångspärren täcker materialet och skyddar den från inre ånga. Fästanordningar görs vanligtvis till en bygghäftare. Överlappets längd ska vara minst 10 cm.

Bygga eller reparera ditt hus, det rekommenderas inte att spara på material. Värmeisolering väljs inte bara av kostnaden utan också av tekniska egenskaper.

Än att värma väggarna från insidan av huset: välj den bästa isoleringen

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Varje ägare har sina egna individuella krav på vad som ska vara hans hus eller lägenhet. Undantaget från regeln är varmt. Speciellt under den kalla årstiden, när utetemperaturen ändras till minus indikatorer.

Med det faktum att bostäder inte bara ska vara vackra, men också kunna upprätthålla en behaglig temperatur, även med en stor minus, går alla med.

Anledningen till denna enhällighet ligger inte bara i önskan att undvika att vara hemma i varma kläder som håller ner rörelsen.

De främsta problemen som följer med att frysa på väggarna är kondensat, mögel och svampar som påverkar boendeens hälsotillstånd.

Dessutom lider väggarna själva. Om mögel och svamp kan elimineras är det inte alltid möjligt att återställa kvaliteten på den påverkade väggen.

Vägen ut ur situationen är inre väggisolering som skyddar mot kyla under frosten. och från kondensat under tinasperioder.

Fördelar och nackdelar med värmeisolering

Som regel är synderna att minska den bekväma temperaturnivån i rummet uppvärmningssystem, dåligt isolerade fönster eller taket på ett hus. Om värme, fönster och tak är normala, så är problemet verkligen i frysande väggar som kräver ytterligare värmeisolering.

De obestridliga fördelarna med inre skydd av väggar mot frysning inkluderar:

 • förmågan att värma något rum
 • utförande av arbetet när som helst på året
 • förmågan att utföra allt arbete själv (betydande besparingar);
 • öka ljudisolering hem.

Nackdelarna är:

 • obligatoriska krav för att säkerställa ångspärr
 • behovet av att använda isolering med överdriven tjocklek;
 • konsekvenser i form av interna utkast
 • Behovet av ytterligare ventilation på grund av ökad luftfuktighet.

till innehåll ↑

Är det möjligt att värma väggarna inuti lägenheten?

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Trots det faktum att möjligheten till intern isolering verkar vid första anblicken, rekommenderar de mest effektiva och lönsamma experterna att de bara tillgodoser det i de mest extrema fallen. om det inte finns någon annan väg ut.

Skydd av väggar från förkylningen från insidan rekommenderas inte av byggkoder. specificerad i regelverket SP 23-101-2004.

Om verksamhetsorganisationen i åratal lovar att utföra utomhusisolering, och invånarna inte har egna medel, kan allt som inte rekommenderas genomföras, eftersom det inte har ett strikt förbud.

Läs också artikeln om moderna material för väggisolering utanför.

Hitta ett mer bekvämt och varmt boende, om det finns möjlighet att isolera en befintlig lägenhet, är det väldigt få personer som är överens.

Ett ytterligare incitament är:

 1. Upprättad av myndigheterna ett förbud mot att göra några förändringar i fasaden av huset, på grund av byggnadens kulturella värde, mot huvudgatan och andra skäl.
 2. Förekomsten av en deformerad söm mellan byggnader.
 3. Hissaxeln, eller något ouppvärmt rum, beläget bakom väggen och berövad möjligheten att isoleras från insidan.
 4. Möjligheten till internt värmeisoleringsarbete ingår i byggprojektet, förutsatt att en identisk värmeisolator används, som användes under byggnadsarbetet.

Förteckningen över de största nackdelarna som experter hänvisar till är en minskning av byggnadernas livslängd. i samband med processen för avfrostning och frysning av lager och inneslutande strukturer.

En annan nackdel som direkt påverkar hyresgästerna är en minskning av det användbara området i rummet, eftersom ultraljud, upp till tjockleken upp till tio millimeter, är isolatorer fortfarande i kategorin icke-existerande.

Typer av material

Valet av isolering är inte begränsat till de siffror som anges på prislappen. Först av allt bör materialet vara:

 • hållbara;
 • ha ett intyg om brand- och hälsosäkerhet
 • motståndskraftig mot åldrande
 • biologiskt resistent (skyddad från gnagare, malar och mögel);
 • kunna upprätthålla den ursprungliga formen under lång tid;
 • ha bra värmeskärmningsegenskaper.

till innehåll ↑

Mineralull

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Leder bland värmeskärmningsmaterial på grund av låg kostnad samt uppfyllande av alla grundläggande krav.

Processen med att skapa ett värmeisolerande lager är installationen av en metallram och placering mellan rackarna i utformningen av mineralullspaneler. Arbetet är färdigt genom att täcka ramen, fylld med isolering, gipsplåt.

En betydande minus mineralull är dess förmåga att absorbera fukt. Den resulterande fuktigheten är en utmärkt odlingsplats för patogena bakterier. Dessutom minskar överskottsvatten värmeprojektets prioriteringar.

För ett panelhus, till exempel, valet till förmån för mineralull blir inte det mest framgångsrika. Men om det är nödvändigt att värma väggarna i en trästruktur, är det bättre att inte hitta mineralull.

Detta naturliga organiska material kan spontant utvisa den genererade ångan utöver strukturen, skydda träet som används för konstruktion.

expanderad polystyren

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

En av de viktigaste egenskaperna hos isoleringsmaterial är fuktmotstånd och låg specifik vikt.

Om mineralull inte kan skryta med förmågan att motstå fukt, uppfyller polystyrenskummet, både skumat och extruderat (EPS), helt efterfrågan.

Fördelarna med materialet innefattar också en liten andel ark och avsaknaden av behovet av att installera en metallram.

Allt som krävs är isoleringen av lederna mellan arken av polystyrenskum och väggarna genom användning av polyuretanull.

Plåtarna av polystyrenskum själva bör sättas fast på väggen med lim eller klämmor.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Erhållen genom skumning av suspensionpolymeren.

Den har en specifik strukturstruktur som bestämmer hög hållfasthet och hållbarhet. överstiger en liknande egenskap hos populär mineralull.

Polyfoam, trots sin höga popularitet, har både signifikanta fördelar och nackdelar.

fördelar:

 • hög fuktmotstånd
 • utmärkta värmeisoleringsegenskaper;
 • resistent mot mögel och svamp;
 • bekvämt vid bearbetning och installation;
 • lätt;
 • Ytterligare vattentätning krävs inte.
 • Den är mycket resistent mot temperaturförändringar, värme, frost;
 • ger bra ljudisolering;
 • billig.
 • Behöver skydd mot mekanisk skada på grund av begränsad mekanisk hållfasthet.
 • passerar inte luften;
 • brandfarlig
 • ingen interaktion med nitrokolor och nitrolacer bör tillåtas

till innehåll ↑

Polyuretanskum

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Detta material anses vara ledande bland moderna värmare på grund av dess tillförlitlighet. Bland minor av polyuretanskum märktes behovet av att installera ramar.

Antagande av ytterligare säkerhetsåtgärder i samband med applicering av ett flytande tvåkomponent ämne genom sprutning, såväl som plastering med ytterligare användning av nylonnät.

Bland fördelarna med polyuretanskum: hög fuktbeständighet. Minsta inställningstid, ingen användning av fästelement.

Glasull

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Enligt de egenskaper som liknar mineralull. Fördelarna inkluderar en lägre kostnad än mineralull. Den största nackdelen är krympning över tiden. Dessutom har glasull en hög britthet av fibrerna. Detta komplicerar installationen och kräver noggrann överensstämmelse med säkerhetsbestämmelserna.

Miljövänliga material

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

Vi pratar om sådana ovanliga material som halm, riva, gipsplattor. Trots svårigheterna med förvärvet och sökandet efter en entreprenör blir detta alternativ av isolering alltmer populär.

Men om det inte finns någon speciell önskan att söka efter material och utövande, kan du använda inte mindre miljövänliga material – korkisolering eller fiberboard, som är tillverkad av träflis.

I den här artikeln kan du lära dig hur man gör ljudisolering av väggarna i lägenheten.

Urvalskriterier

För att kunna välja den mest framgångsrika varianten av isoleringen, avsedd för inre väggisolering, är det först och främst nödvändigt att uppmärksamma följande egenskaper:

 1. Motstånd mot höga temperaturer och exponering för öppen eld (brandsäkerhet).
 2. Låg värmeledningsförmåga, vilket förhindrar utflödet av värme från rummet.
 3. Säkerhet (frånvaro av giftiga ämnen och giftiga föroreningar).
 4. Hållbarhet och förmåga att behålla den ursprungliga formen under lång tid.
 5. Motståndskraftig mot fukt och aggressiva ämnen.

En viktig roll spelas också av det material som väggarna är gjorda och dess egenskaper.

Hur man isolerar väggarna i huset från insidan

För ett panelhus, rekommenderas att välja material beroende på framtida dekoration av väggarna i rummet.

Om du planerar att gipsa väggarna är det bäst att isolera dem med extruderat polystyrenskum. Funktion – gruppen av brandfarlighet av EPS bör inte överstiga G1.

Valet till förmån för expanderad polystyren är också motiverad av minimal fångst av användbart utrymme.

Om väggarna är klädda med gipsskivor kan de isoleras med mineralull och annan mjukisolering, med obligatorisk läggning av ångspärrskiktet.

Det rekommenderas inte att isolera väggar i panelhus med polyfoam på grund av dess höga brandbarhet och förmåga att ackumulera fukt.

Huvuduppgiften för inre isolering av ett skumhushus är att tillhandahålla en ångspärr för värmeisoleringsmaterial från båda sidor. Också nödvändig gjorda plätering (andra väggen). För detta ändamål, använd gips eller väggpaneler.

Följaktligen kommer mjuk bomullsullisolering eller polystyrenskum inte att göra. Det är bäst att använda polyuretanskum, skum och skum.

Trähuset är gjord av miljövänligt material. och valet av isolering fokuserar på denna egenskap. Det bästa alternativet för att värma träväggarna i ett privat hus – lägger ekoull. Det är också möjligt att använda skum och skum, vilket inte kan sägas om polystyrenskum.

Under drift börjar expanderad polystyren att släppa ut cancerframkallande ämnen som är skadliga för människor och djur.

Mineralull är väl lämpad för isolering av lägenheten, om den tillåter det. Du kan också använda skum, förutsatt att ett lager av flytande vattentätning appliceras på den färdiga väggytan.

Men polystyren, såväl som polyfoam eller foliepenofol, refererar till vattentäta material som ökar risken för mögel och svamp.

Perfekt för isolering av lägenhetsmurar korkmaterial, varmgips eller fiberboard. Detta är endast en liten del av de uppvärmningsmaterial som finns på marknaden, så valet måste göras på grundval av egenskaperna hos den yttre väggen i lägenheten. samt alternativ för att slutföra rummet.

Hur man isolerar väggarna med egna händer?

Algoritmen för väggisolering i en lägenhet från insidan beror på vilken typ av hus och den valda isoleringen. De huvudsakliga stadierna av arbetet är emellertid oförändrade i alla fall:

  Hur man isolerar väggarna i huset från insidan
 1. Förbered fullständigt en vältorkad vägg genom att ta bort den gamla tapeten, ta bort färgen, rester av inredningen eller vändningen.
 2. Behandla väggytan med ett antiseptiskt medel. Låt väggen torka.
 3. Primas. Primer bör vara djup penetration.
 4. Gipsa väggen om skum kommer att läggas.
 5. Torrgips i flera dagar primed.
 6. I stället för gips, vid väggisolering av betong, försegla lederna med en speciell mastik eller tätningsmedel.
 7. Montering av batten om mineralull är vald.
 8. Lägg en värmare, eller applicera enligt individuell teknik.
 9. Låt byggnaden torka.
 10. Montera falskvägg.

Uppvärmning av väggar inom polyfoam: videoinstruktion.

Gips på en värmare

Det skyddande nivelleringsskiktet på ytan av polystyrenisolering skapas med hjälp av ett förstärkande nät och en speciell massa avsedd för denna typ av material.

Experter rekommenderar att man köper en universell blandning. Används för limning på plattorna av isoleringen av armeringsnätet och efterföljande anpassning av ytor från tillverkare Stolit, Ecomix, Ceresite.

Grid. inte tillåter i framtiden att deformera den dekorativa beläggningen, limmade med ett tunt lager av gips. Applicera sedan ett tunt nivelleringslager med universell massa. Den behandlade ytan lämnas torr i minst en dag.

Efter torkning kan ytan torkas. Efter gnidning är den behandlade ytan primerad. Det sista steget i arbetet – dekorativt design.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *