Överlappar

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Trots det faktum att möjligheten till intern isolering verkar vid första anblicken, rekommenderar de mest effektiva och lönsamma experterna att de bara tillgodoser det i de mest extrema fallen. om det inte finns någon annan väg ut.

Skydd av väggar från förkylningen från insidan rekommenderas inte av byggkoder. specificerad i regelverket SP 23-101-2004.

Om verksamhetsorganisationen i åratal lovar att utföra utomhusisolering, och invånarna inte har egna medel, kan allt som inte rekommenderas genomföras, eftersom det inte har ett strikt förbud.

Läs också artikeln om moderna material för väggisolering utanför.

Hitta ett mer bekvämt och varmt boende, om det finns möjlighet att isolera en befintlig lägenhet, är det väldigt få personer som är överens.

Ett ytterligare incitament är:

 1. Upprättad av myndigheterna ett förbud mot att göra några förändringar i fasaden av huset, på grund av byggnadens kulturella värde, mot huvudgatan och andra skäl.
 2. Förekomsten av en deformerad söm mellan byggnader.
 3. Hissaxeln, eller något ouppvärmt rum, beläget bakom väggen och berövad möjligheten att isoleras från insidan.
 4. Möjligheten till internt värmeisoleringsarbete ingår i byggprojektet, förutsatt att en identisk värmeisolator används, som användes under byggnadsarbetet.

Förteckningen över de största nackdelarna som experter hänvisar till är en minskning av byggnadernas livslängd. i samband med processen för avfrostning och frysning av lager och inneslutande strukturer.

En annan nackdel som direkt påverkar hyresgästerna är en minskning av det användbara området i rummet, eftersom ultraljud, upp till tjockleken upp till tio millimeter, är isolatorer fortfarande i kategorin icke-existerande.

Typer av material

Valet av isolering är inte begränsat till de siffror som anges på prislappen. Först av allt bör materialet vara:

 • hållbara;
 • ha ett intyg om brand- och hälsosäkerhet
 • motståndskraftig mot åldrande
 • biologiskt resistent (skyddad från gnagare, malar och mögel);
 • kunna upprätthålla den ursprungliga formen under lång tid;
 • ha bra värmeskärmningsegenskaper.

till innehåll ↑

Mineralull

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Leder bland värmeskärmningsmaterial på grund av låg kostnad samt uppfyllande av alla grundläggande krav.

Processen med att skapa ett värmeisolerande lager är installationen av en metallram och placering mellan rackarna i utformningen av mineralullspaneler. Arbetet är färdigt genom att täcka ramen, fylld med isolering, gipsplåt.

En betydande minus mineralull är dess förmåga att absorbera fukt. Den resulterande fuktigheten är en utmärkt odlingsplats för patogena bakterier. Dessutom minskar överskottsvatten värmeprojektets prioriteringar.

För ett panelhus, till exempel, valet till förmån för mineralull blir inte det mest framgångsrika. Men om det är nödvändigt att värma väggarna i en trästruktur, är det bättre att inte hitta mineralull.

Detta naturliga organiska material kan spontant utvisa den genererade ångan utöver konturens struktur, skydda träet som används för konstruktion.

expanderad polystyren

Hur man isolerar väggarna inuti huset

En av de viktigaste egenskaperna hos isoleringsmaterial är fuktmotstånd och låg specifik vikt.

Om mineralull inte kan skryta med förmågan att motstå fukt, uppfyller polystyrenskummet, både skumat och extruderat (EPS), helt efterfrågan.

Fördelarna med materialet innefattar också en liten andel ark och avsaknaden av behovet av att installera en metallram.

Allt som krävs är isoleringen av lederna mellan arken av polystyrenskum och väggarna genom användning av polyuretanull.

Plåtarna av polystyrenskum själva bör sättas fast på väggen med lim eller klämmor.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Erhållen genom skumning av suspensionpolymeren.

Den har en specifik strukturstruktur som bestämmer hög hållfasthet och hållbarhet. överstiger en liknande egenskap hos populär mineralull.

Polyfoam, trots sin höga popularitet, har både signifikanta fördelar och nackdelar.

fördelar:

 • hög fuktmotstånd
 • utmärkta värmeisoleringsegenskaper;
 • resistent mot mögel och svamp;
 • bekvämt vid bearbetning och installation;
 • lätt;
 • Ytterligare vattentätning krävs inte.
 • Den är mycket resistent mot temperaturförändringar, värme, frost;
 • ger bra ljudisolering;
 • billig.
 • Behöver skydd mot mekanisk skada på grund av begränsad mekanisk hållfasthet.
 • passerar inte luften;
 • brandfarlig
 • ingen interaktion med nitrokolor och nitrolacer bör tillåtas

till innehåll ↑

Polyuretanskum

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Detta material anses vara ledande bland moderna värmare på grund av dess tillförlitlighet. Bland minor av polyuretanskum märktes behovet av att installera ramar.

Antagande av ytterligare säkerhetsåtgärder i samband med applicering av ett flytande tvåkomponent ämne genom sprutning, såväl som plastering med ytterligare användning av nylonnät.

Bland fördelarna med polyuretanskum: hög fuktbeständighet. Minsta inställningstid, ingen användning av fästelement.

Glasull

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Enligt de egenskaper som liknar mineralull. Fördelarna inkluderar en lägre kostnad än mineralull. Den största nackdelen är krympning över tiden. Dessutom har glasull en hög britthet av fibrerna. Detta komplicerar installationen och kräver noggrann överensstämmelse med säkerhetsbestämmelserna.

Miljövänliga material

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Vi pratar om sådana ovanliga material som halm, riva, gipsplattor. Trots svårigheterna med förvärvet och sökandet efter en entreprenör blir detta alternativ av isolering alltmer populär.

Men om det inte finns någon speciell önskan att söka efter material och utövande, kan du använda inte mindre miljövänliga material – korkisolering eller fiberboard, som är tillverkad av träflis.

I den här artikeln kan du lära dig hur man gör ljudisolering av väggarna i lägenheten.

Urvalskriterier

För att kunna välja den mest framgångsrika varianten av isoleringen, avsedd för inre väggisolering, är det först och främst nödvändigt att uppmärksamma följande egenskaper:

 1. Motstånd mot höga temperaturer och exponering för öppen eld (brandsäkerhet).
 2. Låg värmeledningsförmåga, vilket förhindrar utflödet av värme från rummet.
 3. Säkerhet (frånvaro av giftiga ämnen och giftiga föroreningar).
 4. Hållbarhet och förmåga att behålla den ursprungliga formen under lång tid.
 5. Motståndskraftig mot fukt och aggressiva ämnen.

En viktig roll spelas också av det material som väggarna är gjorda och dess egenskaper.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

För ett panelhus, rekommenderas att välja material beroende på framtida dekoration av väggarna i rummet.

Om du planerar att gipsa väggarna är det bäst att isolera dem med extruderat polystyrenskum. Funktion – gruppen av brandfarlighet av EPS bör inte överstiga G1.

Valet till förmån för expanderad polystyren är också motiverad av minimal fångst av användbart utrymme.

Om väggarna är klädda med gipsskivor kan de isoleras med mineralull och annan mjukisolering, med obligatorisk läggning av ångspärrskiktet.

Det rekommenderas inte att isolera väggar i panelhus med polyfoam på grund av dess höga brandbarhet och förmåga att ackumulera fukt.

Huvuduppgiften för inre isolering av ett skumhushus är att tillhandahålla en ångspärr för värmeisoleringsmaterial från båda sidor. Också nödvändig gjorda plätering (andra väggen). För detta ändamål, använd gips eller väggpaneler.

Följaktligen kommer mjuk bomullsullisolering eller polystyrenskum inte att göra. Det är bäst att använda polyuretanskum, skum och skum.

Trähuset är gjord av miljövänligt material. och valet av isolering fokuserar på denna egenskap. Det bästa alternativet för att värma träväggarna i ett privat hus – lägger ekoull. Det är också möjligt att använda skum och skum, vilket inte kan sägas om polystyrenskum.

Under drift börjar expanderad polystyren att släppa ut cancerframkallande ämnen som är skadliga för människor och djur.

Mineralull är väl lämpad för isolering av lägenheten, om den tillåter det. Du kan också använda skum, förutsatt att ett lager av flytande vattentätning appliceras på den färdiga väggytan.

Men polystyren, såväl som polyfoam eller foliepenofol, refererar till vattentäta material som ökar risken för mögel och svamp.

Perfekt för isolering av lägenhetsmurar korkmaterial, varmgips eller fiberboard. Detta är endast en liten del av de uppvärmningsmaterial som finns på marknaden, så valet måste göras på grundval av egenskaperna hos den yttre väggen i lägenheten. samt alternativ för att slutföra rummet.

Hur man isolerar väggarna med egna händer?

Algoritmen för väggisolering i en lägenhet från insidan beror på vilken typ av hus och den valda isoleringen. De huvudsakliga stadierna av arbetet är emellertid oförändrade i alla fall:

  Hur man isolerar väggarna inuti huset
 1. Förbered fullständigt en vältorkad vägg genom att ta bort den gamla tapeten, ta bort färgen, rester av inredningen eller vändningen.
 2. Behandla väggytan med ett antiseptiskt medel. Låt väggen torka.
 3. Primas. Primer bör vara djup penetration.
 4. Gipsa väggen om skum kommer att läggas.
 5. Torrgips i flera dagar primed.
 6. I stället för gips, vid väggisolering av betong, försegla lederna med en speciell mastik eller tätningsmedel.
 7. Montering av batten om mineralull är vald.
 8. Lägg en värmare, eller applicera enligt individuell teknik.
 9. Låt byggnaden torka.
 10. Montera falskvägg.

Uppvärmning av väggar inom polyfoam: videoinstruktion.

Gips på en värmare

Det skyddande nivelleringsskiktet på ytan av polystyrenisolering skapas med hjälp av ett förstärkande nät och en speciell massa avsedd för denna typ av material.

Experter rekommenderar att man köper en universell blandning. Används för limning på plattorna av isoleringen av armeringsnätet och efterföljande anpassning av ytor från tillverkare Stolit, Ecomix, Ceresite.

Grid. inte tillåter i framtiden att deformera den dekorativa beläggningen, limmade med ett tunt lager av gips. Applicera sedan ett tunt nivelleringslager med universell massa. Den behandlade ytan lämnas torr i minst en dag.

Efter torkning kan ytan torkas. Efter gnidning är den behandlade ytan primerad. Det sista steget i arbetet – dekorativt design.

De bästa sätten att isolera väggarna i huset från insidan

Byggare och tillverkare av isoleringsmaterial argumenterar för hur man isolerar hem från insidan, men alla håller med om att isolering av väggar från insidan inte är den bästa lösningen – om det finns en möjlighet, är det bättre att engagera sig utomhusisolering hemma. Om det inte finns något val bör du noggrant studera funktionerna och reglerna för urval och installation av isolering så att den inre isoleringen är effektiv, säker och hållbar. Hur man isolerar väggarna i huset från insidan och hur man gör det?

Egenskaper av väggisolering inomhus

Inomhus är det möjligt att isolera väggar endast i de fall då det är omöjligt att byta fasad av byggnaden eller det finns ingen tillgång till väggens yttre yta. Det rekommenderas att undvika väggisolering från insidan av huset eftersom det har ett antal signifikanta nackdelar:

 • Daggpunkten flyttas in i rummet. Väggen börjar frysa till full tjocklek, kylan återfinns med varm luft vid väggen och isoleringen och kondensat bildas på ytan. Detta har många negativa konsekvenser: en svamp kan utvecklas på en våtvägg, effektiviteten hos det isolerande materialet minskar, det ligger bakom väggen, kollapsar; förutom dekorativa ytbehandlingar.
 • Fryst vägg förlorar dess värmeackumulerande egenskaper. Det blir svårt att kontrollera luftens temperatur i rummet – det börjar värmas upp snabbare på grund av värmeanordningar eller direkt solljus i fönstret och avkylning snabbare vid luftning.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

 • Det är omöjligt att tillhandahålla 100% värmeisolering, eftersom det inte kommer att fungera för att isolera väggarna från insidan över ytan – det kommer att finnas kalla broar vid skärningspunkten av ytterväggen med de inre partitionerna.
 • Luftfuktigheten i rummet ökar. Detta bidrar igen till formning av mögel och är allmänt skadligt för hälsan. För att säkerställa god luftutbyte måste du ständigt lufta lägenheten, vilket ökar värmekostnaderna.
 • Den användbara delen av lägenheten är reducerad – speciellt om det på grund av klimatförhållandena i regionen är det nödvändigt att installera ett tjockt lager isolering för husets väggar.
 • Om arbetet med isolering inte utförs före reparationen i rummet måste du demontera alla dekorativa trimmer, vilket komplicerar arbetet och gör det dyrare.

Den farligaste konsekvensen av inre isolering är kondens inomhus, vilket accelererar förstöringen av väggar och försämring av ytmaterial. Du kan delvis undvika detta genom att exakt beräkna den önskade tjockleken på isoleringsskiktet och välja rätt material. Således isoleringen av huset från insidan – det är dyrt och osäkert, men ibland oundvikligt.

Hur man undviker kondens

Om du fortfarande hade att göra med inre isolering, innan du förstår hur man isolerar huset från insidan måste du förstå om det är möjligt att undvika negativa konsekvenser. Torrhet av väggarna inuti huset kan säkerställas om du skyddar duggpunktens bildpunkt från fukt.

För detta behöver du:

 • Använd högkvalitativt flera lager membran för vattentätning. Polyetenfilm är inte lämplig. Dessutom måste den vara ordentligt överlappad, med tätningsfogar.
 • Välj en värmare med ett minsta ångpermeabilitetsindex. Om materialet från vilket väggarna är gjorda hemma kommer denna siffra att vara högre, då kommer fukten mellan isoleringen och väggens yta inte att kondensera utan gå ut.
 • Montera isolering nära väggen. För att göra detta måste lim på det appliceras i ett jämnt kontinuerligt lager, inte fyrtor.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

 • Tillhandahålla tvångsventilering av rummet samt installera fönster med luftventiler.
 • Beräkna noggrant isoleringskiktets tjocklek. Det är omöjligt att fokusera på de genomsnittliga parametrarna, eftersom väggarna kan vara ordentligt isolerade endast med hänsyn till alla egenskaper hos ett visst material, rum och klimatfunktioner i regionen.
 • Behandla isolerade väggsvamp och antibakteriella medel. Du kan använda en speciell antiseptisk primer. Du kan bara komma igång när väggens yta är helt mättad och torr.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

När du isolerar lägenheten från insidan är det väldigt viktigt att bli av med alla möjliga kalla broar. De bildas på lederna av isoleringsplattorna och på de ställen där väggen ansluter till tak och inre partitioner. För att förbättra isoleringens effektivitet måste du lägga isoleringsmaterial med ett samtal på innerväggarna, golvet och taket.

Valet av värmeisoleringsmaterial och teknik för installation av isolering

Mineralull

Det rekommenderas inte att välja detta material, eftersom det är omöjligt att isolera väggen i lägenheten från insidan tillräckligt effektivt. Dock är bomullsull det enklaste att använda och billigare än andra alternativ, så de brukar ofta använda den.

Vata finns i två versioner:

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Om det inte finns något annat val, är det bättre att använda bomullsull i form av plattor – denna isolering är tätare, har bättre värmebeständighet, löser sig inte över tiden. Den valsade typen av bomullsull kännetecknas av för hög ångpermeabilitet, det absorberar fuktbrunn, så väggarna det värms upp kommer säkert att bli våt. Sannolikheten för fuktpenetration under isoleringen är emellertid även vid användning av plattor med en densitet av 75 kg / m3. För att minska risken för kondens kan man applicera ett bra ångspärrmaterial och installera isoleringen ordentligt.

Uppvärmning från insidan med mineralull utförs enligt följande:

 1. På avstånd från väggens yta är en ram tillverkad av träplattor eller aluminiumprofiler.
 2. Under ramen läggs det första lagret av mineralull. Det är nödvändigt att klistra fast det på väggen så nära som möjligt.
 3. Det andra lagret av basaltullplattor läggs mellan ramskenorna med förskjutna leder i förhållande till det första skiktet.
 4. Skiktet av ångspärrmembran läggs.
 5. På ramen är monterad gips.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Ordningen med väggisolering mineralull

På grund av mineralbadens ångspärr bör särskild uppmärksamhet ägnas när inre väggisolering utförs. Du kan inte använda plastfolie, du behöver ett mer effektivt ångtätt multilagsmembran. Den kan fästas på träramen med en häftapparat, nödvändigtvis överlappad; Den är fastsatt i profilen med dubbelsidig tejp.

Överlappningen när man lägger membranet ska vara minst 100 mm, lederna ska falla på ramelementen och limmas säkert. Ångspärr bör ligga intill väggytan. Membranets kontaktpunkter med ytorna bör dessutom förseglas. Vätsketätningsmedel appliceras på väggen, röret eller annan struktur, då trycks membranet mot korsningen; När tätningsmedlet torkar fixeras membranet med tejp.

Högkvalitativ installation minskar, men eliminerar inte fullständigt risken för kondens vid användning av mineralull. Det är bättre att överväga andra, polymera, typer av isolering för väggar från insidan.

Styrofoam och EPS

Styrofoam, eller skum, lämplig för väggisolering i lägenheten från insidan är mycket bättre. Detta underlättas av dess egenskaper:

 • låg värmeledningsförmåga på grund av närvaron av luft i materialets celler;
 • låg ångpermeabilitet och nästan frånvarande hygroskopicitet;
 • hög styrka, inklusive kompression och rivning;
 • liten vikt;
 • enkel bearbetning med egna händer – du kan skära materialet med en vanlig kniv.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Enkel eller extruderad polystyren med tillräcklig densitet, även med relativt liten tjocklek, kommer att ge en tillräckligt effektiv värmeisolering av rummet. Det rekommenderas att välja det inte bara på grund av installationens lätthet, men också för att det är möjligt att isolera lägenheten inifrån med hjälp av den mest effektivt: det släpper inte fukt så att kondensat inte kommer att dyka upp. Det viktigaste är att ordentligt lima skumplattorna, täta lederna och se till att de passar på väggen.

Vid tillämpning av expanderad polystyren för värmeisolering av bostadslokaler är det viktigt att överväga några av dess nackdelar. Så skyddar det nästan inte mot ljud. Vidare släpper det, när det brinner, giftiga föreningar i luften. En annan nackdel är den höga kostnaden för EPPS, men kompenseras av det faktum att du inte behöver installera ett ångspärrmembran, och du behöver inte göra om isoleringen på grund av förstöringen av isoleringen, som vid felaktig installation av stenull.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Polystyrenisolering för väggar inuti lägenheten ska ha en hög densitet på 25-30 kg / m3. Tätheten kan bestämmas genom märkning, som har formen ”PSB-S-25”, där 25 betyder den önskade parametern.

Installation av expanderade polystyrenplattor på innerväggen utförs enligt följande:

 1. Väggens yta rengörs, primeras och torkas.
 2. Isoleringsplattor limas i rader med förskjutna fogar. Det är lämpligt att använda polyuretanlim som appliceras på hela skumplattans platta.
 3. Dessutom är plattorna fixerade med speciella plastdoppar.
 4. Fogarna är förseglade med silikon tätningsmedel, stora slitsar är fyllda med monteringsskum.
 5. Ovanpå isoleringen överlappar förstärkt glasfiber. På toppen av det kan du lägga gipset under dekorativt trim. Ett annat alternativ – istället för förstärkning klibbar omedelbart gipset.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Det finns ett annat sätt att installera. Vid de långa ändarna av plattorna väljes PPP spår i form av hörn. Två plattor är sammanfogade, sömmen är förseglad. Sedan sätts ett träbräda in i spåret. Den resulterande strukturen är fastsatt på väggen med skruvar. Denna metod är bekvämare eftersom det är möjligt att värma rummet snabbare och mer ekonomiskt. Dessutom kan brädorna användas som ram för fixering av gips.

Ska jag överväga andra alternativ

Det finns modernare isolering för väggar från insidan – polyuretanskum, isolerande gips, polyetenskum och till och med termisk färg baserad på keramik. Bland dem är uppmärksamheten värd att vara det första materialet; Andra alternativ är egentligen olämpliga för att isolera lägenheten från insidan. Polyuretanskum är ett konventionellt skum som liknar aggregatet, vilket appliceras på en värmeisolerad yta med användning av en speciell spruta.

Hur man isolerar väggarna inuti huset

Materialet är bra eftersom det på ett tillförlitligt sätt går i kontakt med någon yta, tränger igenom alla sprickor, är monolitisk och ångtät. Det härdar snabbt och bildar inga kalla broar. Polyuretanskum är dock ganska dyrt, och det går inte att arbeta med det själv.

Om det är nödvändigt att göra väggisolering från insidan är det bäst att använda polystyrenskum. Denna värmeisolator har de mest lämpliga egenskaperna, och det är inte svårt att installera det själv. Med hänsyn till isoleringstekniken skyddar det effektivt huset från förkylningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *