Hur man lägger

Hur man lägger fönster i ett trähus

Efter förberedelsen, fortsätt till processen att installera fönstret.

Först och främst kopplar vi bort fönsterkarmen från facken, om fönstret är dövt – ta bort glasenheten. Vi tar inte bort skyddsfilmen från fönstren – det skyddar profilen från eventuella skador och repor.

Montering av en fönsterbräda

Hur man lägger fönster i ett trähus

Installera en fönsterbrädan i ett trähus Om du vill installera en fönsterbrädan, först och främst monterar vi den. När du installerar, justera planet med en nivå och bakplattor (bitar av trä, plywood, etc.).

Om fönsterbrädan också är tillverkad av PVC, så är det under skruvkåpan nödvändigt att placera en brickor (så att skruven inte skruvas in i hålrummets hålrum). Skruva fast skruvarna på platser som ligger under den framtida ramen (så att den är vacker och att kepsarna inte är synliga). Men oftare är naveln det nedre breda fönsterkartonget, och därför behöver man inte installera en extra sill.

Monteringsram

Hur man lägger fönster i ett trähus

Montering av fönsterramen i ett trähus Vi lägger ramen på staplar med en tjocklek av ca 1 cm, kontrollera installationsnivån efter nivå. På varje sida, var noga med att lämna ett mellanrum på minst 1 cm, sätt stavarna mellan ramen och fönsterrutan. De tillåter inte att ramen rör sig horisontellt, förhindrar en eventuell deformation av ramen under installationen och gör att du kan fästa fönstret säkert i fönsterkassetten ordentligt.

Kontrollera väggens ytplan (fönsterlådan) och ramen, så att ramen inte kan skjuta ut över fönsterkassans ramar.

Installera fönsterramen

Hur man lägger fönster i ett trähus

Montering av fönsterkarm i ett trähus Fäst rammen med långa skruvar i fönsterkassetten, försök att inte skruva över skruven. Efter montering av ramen hänger vi rampen och installerar dubbelglasade fönster (i blinda fönster).

Vid installation av en glasenhet i en profil är det nödvändigt att det finns ett mellanrum på ca 5-7 mm mellan glasenheten och profilen. Detta förhindrar att glaset vrids och spricker på grund av eventuella deformationer av profilen (ram) under driften (säsongsvariationer i byggnaden, eventuella snedvridningar under krympning och under drift).

Vertikal justering producerade justeringsplattor.

Installation av ett dubbelglasat fönster

Vidare, med hjälp av en plastpärla, fixeras glasenheten i PVC-profilen. Spike shtapika ska klicka in i spåret på ramen. Anslutningen ska göras genom att försiktigt knacka på en trä- eller gummiband eller malleuspärla.

Zaining fönstret

Nästa, zapenivaem utrymme mellan fönstret ram och ram. Vi väntar tills skum hårdnar. Under denna tidsperiod rekommenderas det inte att öppna eller sätta ett fönster på luftningen för att förhindra att rammen deformeras från skumets expansion.

Efter att skummet hårdnar, skär av överskottet och du kan gå vidare till trimhuset.

Montering av plastfönster i ett trähus

Det sista steget är avlägsnande av skyddsfilmen, fönstret är klart för drift.

Vi installerar plastfönster i ett trähus med egna händer

Hur man lägger fönster i ett trähus

Fönster av slitstark och slitstark plast, finns idag inte bara i sten utan även i träbyggnader.

Men deras installation i en trävägg skiljer sig avsevärt från installationen i stenstrukturer. Anledningen till detta är en signifikant träkrympning under torkperioden.

I råmaterial kan det nå 6-8% (1,2-1,6 cm per 1 meter av loghöjden).

Torkat trä förvandlas till en kraftfull press som lätt deformerar fönsterblocket. Sash efter sådan exponering öppnas inte och rammen är starkt förvrängd.

Det visar sig att högkvalitativ installation av plastfönster i ett trähus inte är möjligt – du frågar? Nej, det är ganska riktigt, men bara med iakttagande av en speciell teknik. Vi kommer att överväga det i vår artikel.

Hur sätter man ett plastfönster i en trävägg?

För att eliminera trycket på väggen på fönsterblocket uppfann mästarna speciella ”slides”, som i allmänhet kallas okosyachki eller hölje. Tanken med denna teknik är väldigt enkel: En vertikal projektionskam görs på änden av loggarna i fönstret som öppnas av en motorsåg.

Hur man lägger fönster i ett trähus

En fönsterhängd vagn sätts på den – en träbar med ett vertikalt spår som är snidat i det. Det finns ingen fast anslutning med skruvar eller naglar mellan öppningen och vagnen. Till följd av den glidande kam-grooveanslutningen får vi en ram som rör sig fritt tillsammans med torkväggen.

Tack vare den här ursprungliga lösningen påverkas inte plastfönstret i höljet av de destruktiva krafterna för deformation av logghuset.

Hur man lägger fönster i ett trähus

Okosyachka utför flera viktiga funktioner i en trävägg:

  • förhindrar att stockarna flyttas från vertikalen;
  • stör inte loggens vertikala krympning;
  • förstärker väggen i fönsteröppningsområdet.

Och nu ska vi titta närmare på hur man installerar plastfönster i ett trähus med egna händer, med hjälp av ett hölje.

Funktioner för installation av plastfönster i träväggar

Skärning av åsen i änden av fönstret öppnar måste behandlas mycket ansvarsfullt genom att utföra markering med en nivå. Eventuell avvikelse från vertikal och felaktigheter i ”ridge-groove” -övergången kommer att påverka okosyachki-arbetet, vilket stör dess fria rörelse längs väggen.

Efter ryggar kan du börja göra fönstervagnar. Dessa är träplankor med en sektion av 150×100 mm. I sina ändar är det nödvändigt att göra skärvor 5×5 cm i storlek för att infoga horisontella hoppare (bräda 150×50 mm med två spikar i ändarna).

Hur man lägger fönster i ett trähus

Skyddsmöte

När du gör kåpan bör du observera att dess höjd när den monteras ska vara mindre än fönstets öppning med 7-8 cm. Om du gör en okosyachku utan en sådan klyfta, kommer de övre fälgarna vid torkning av väggen att trycka på lådan och deformera den.

Hur man lägger fönster i ett trähus

För att korrekt infoga ett plastfönster i ett trähus. måste följa sekvensen av operationer som upprättats av erfarna mästare.

Först måste du lägga över karmarna på fönstret med släp och fixa det med en häftapparat eller små naglar. Detta är nödvändigt för gemensam isolering och eliminering av squeaks. Därefter placeras den nedre delen av okey-rutan i fönstret. Därefter fylls vagnarna på åsarna (sidospår på höljet). En andra bygel sätts in i vagnens övre utskjutning och sänks till ett horisontellt läge. Efter insamling av lådan måste den försiktigt fästas med skruvar så att de inte kommer ut i lutarna. I annat fall kommer kassetten inte att ”fungera” eftersom skruvarna inte tillåter att den glider på väggen.

Hur man lägger fönster i ett trähus

Alla sprickor kvar i fönstret öppnas efter installationen av okosyachki, tätt täppa. Vidare med hjälp av en standardteknik installeras ett plastfönster med all relaterad funktion för att skydda fogzonen med höljet mot fukt, värmeförlust och ljudintrång.

Klyftan mellan logan och loggen är fylld med tunna brädor som är insvept i rulltråden. När väggarna krymper, slås de växelvis ut. För att göra detta, är det övre höljet (det är endast fäst på okeyen) avlägsnat och ta bort det onödiga kompensationsbordet igen och sätt det på plats igen.

Avslutningen av ett plastfönster i ett trähus skiljer sig inte från den dekorativa pläteringen av en vanlig ram. Det är mycket tillrådligt att beställa inte vanliga vita plastfönster, men belagda med en speciell film som imiterar färg och textur av naturligt trä. De ser naturligt ut mot en hackad vägg. Efter avslutad isolering och tätning av lederna är fönsterklädret med ossyachka mantlat inuti och utvändigt med ett trähölje.

Hur man lägger fönster i ett trähus

Plastfönster brunt ”träfärg” ser naturligt ut i loggen

Hur man lägger fönster i ett trähus

Barformat hus med ett vitt plastfönster och träplattor (färgskillnad mellan vitplast och naturligt trä är uppenbart)

Hittills har vi pratat om installation av plastfönsterblock i nya loghytter. Men behövs denna teknik om vi talar om ett gammalt trähus?

Erfaren mästare hävdar att okosyachka är nödvändig här. Faktum är att varje timmerhus, även efter 5 års krympning och krympning, inte slutar ändra sina dimensioner. Trä är ett levande poröst material. Därför sväller loggen och virket när det regnar. Under den heta sommaren börjar omvänd processen och även det gamla århundradenhuset förlorar flera centimeter från sin tidigare ”våta” höjd.

Det bör noteras att den gamla fönsterkassetten inte är helt lämplig för en rolls roll, eftersom den inte kan glida på väggytan och kompensera för sin krympning.

Därför har ägaren två alternativ:

  • installera plastfönster i ett trähus, vilket minskar storleken på befintliga öppningar till höljets bredd + clearance för tätningsmedel;
  • för att hålla det gamla fönstret, men för att öka öppningarna för montering av oskosyachki, skärning av väggarna.

Avsluta vår recension, låt oss säga att installera ett plastfönster i en trävägg är inte för komplicerat. Med en noggrann och uppmärksam inställning till affärer kan den kvalitativt utförs på egen hand utan att locka från de ”kära” mästarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *