Hur man lägger

Hur man lägger golvet i ett trähus

Hur man lägger golvet i ett trähus

 • En uppsättning verktyg, golv, timmer, ångspärr, fästelement (naglar, skruvar), elektrisk borr, kvarn.

Förbered alla nödvändiga material. För loggstorlek från 50×70 och över används. Var särskilt uppmärksam på fuktigheten i brädor och balkar, den bör inte överstiga 15-16%. Innan du lägger material måste du hålla i tre dagar i rummet. Golvets grund måste vara jämn. Om det var limmat. kolla det för torrhet. Under en bit av polyeten. ligga på screed i ca 24 timmar, det borde inte finnas en mörkning eller utseende av fukt.

Lägg ångspärren på basen med en böjning på väggarna. Du kan använda en polyetenfilm med en tjocklek av 200-300 mikron. Skarvarna ska överlappa 5-10 cm. Lägg skogen parallellt med väggen där fönstren finns. Golvbrädorna leder i detta fall till fönstren, vilket gör dem mindre märkbara. Avståndet mellan angränsande lager ska vara ca 50 cm.

Fäst loggarna på basen. De kan fästas genom att passera fästdon (skruvar eller naglar) genom kroppen, eller de kan använda parentes för detta – plåtar av metallplåt ca 2 mm tjockt med hyllor böjda till 90%. Med en hylla är fästet fastsatt på sidan av stocken, den andra till betongbasen. Fästena är ordnade växelvis med en eller den andra sidan av lagret. Det är bekvämt att skjuta dem i basen med en monteringspistol. Avståndet mellan fästpunkterna ska vara ca 1 m. Vid fastsättning ska lagret genom kroppen vara försänkbart.

Placera brädan. Den första brädan ligger spår mot väggen, med ett mellanrum mellan den och väggen ca 10 mm. Kanten riktad mot väggen (den som kommer att ligga under baseboarden) är fäst på lagrets överdel, den andra – vid basen av spetsen i en vinkel på ca 50 °. Hålet under spiken eller skruven borras med en elektrisk borr. Borrarens diameter borde vara lika med fästets diameter eller något mindre.

Efterföljande brädor är endast monterade på ena sidan – från sidan av spetsen. Innan fästet trycks fast är brädet hårt pressat mot det föregående med hjälp av kilar och strutar spiktade på stockarna. Om slutdockningen av brädor är nödvändig, utförs den på ett sådant sätt att fogen kommer till lagret. Skarvarna i angränsande brädor bör vara motverkande i förhållande till varandra. Fäst det sista kortet ovanifrån – med tanke på att fästplatsen måste vara gömd av sockeln. Det borde finnas ett mellanrum på ca 10 mm mellan brädan och väggen.

Sand golvet vid skarvarna av brädorna med en kvarn eller använd en elektrisk planer. Grit slipkuddar – 80-120.

Hur man lägger ett trägolv: en guide och användbara tips

 • Välja trä tillsammans
 • Golvläggningsteknik
  • Vi bearbetar trä
  • Vattentätning trägolv
  • Vi lägger golvet på rätt sätt: stockar, plywood, betong
  • Rekommendationer för att lägga trägolv
 • Trägolv: ytbehandling

Kön är huvudet på allt, eller snarare, grunden för huset. Numera är miljövänliga, naturliga material som gör att rummet kan andas, bland de mest populära, bland dem är trä. Det är trevligt att gå på trägolv, de skapar en unik komfort i huset. Du kan göra golvet i denna grund med egna händer, men du kan inte göra det utan professionella råd. Idag ser vi på hur man lägger trägolv.

Välja trä tillsammans

Hur man lägger golvet i ett trähus

Det första steget i att lägga golvet är valet av trä. Här är det nödvändigt att ta hänsyn till graden av belastning på golvet, klimatet, typ av lokaler och naturligtvis deras ekonomiska kapacitet. För mindre bostadsområden är det bättre att välja ett barrträd (gran, lark, tall, gran eller cederträ), vilket har låg kostnad, bra slitstyrka och hållbarhet. Aspen och alder är inte dåliga alternativ för att dekorera ett sovrum eller en plantskola.

Reglerna för att köpa ett träd är:

 1. Träet måste nödvändigtvis vara torrt. Råbrädet kommer snabbt att förlora sin form, och den torkade kommer snabbt att bli deformerad.
 2. Inspektera träet, det borde inte vara tjärfläckar, sprickor, splittringar.
 3. Köp ett träd med en marginal (över det krävs ta ytterligare 15%).
 4. Styrelse, välj en längd på 2 m.
 5. Alla brädor måste vara från samma sats. Det här är en garanti för att träet behandlas på samma sätt (tecknet och färgområdet av materialet skiljer sig inte åt).
 6. För att lägga golvet är det bättre att köpa trimmade och räfflade träar som inte skulle behöva ytterligare behandling.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Golvläggningsteknik

Den moderna världen är redan trött på polymermaterial. Numera föredrar många det traditionella trädet; Naturligtvis är det inte lika starkt, hållbart och praktiskt som några andra moderna produkter, men det påverkar inte människors hälsa negativt. Träets golvbeläggning är dess tvåskikt (för det första tillverkas det förberedande skiktet, och därefter träslaget i sig).

Sätta ett trägolv i huset kan vara en av två metoder: den första innebär att lägga på golvbalkarna, och den andra är förknippad med användning av lagring på marken.

Var och en av de presenterade alternativen har sina egna fördelar och nackdelar, valet beror helt och hållet på byggnaden i byggnaden, där grunden ligger och personens smak av ägaren.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Vi bearbetar trä

Trä – materialet är betryggande och lustfullt, för att det ska hålla längre, måste det vara förberedt för läggning. Innan arbetet påbörjas bör brädor för framtida golv, packningar och lags behandlas med bioimpregnering (det skyddar mot sönderfallande bakterier och svamp) och brandskyddsmedel (ökning av refraktorn).

Tillbaka till innehållsförteckningen

Vattentätning trägolv

Obligatoriskt föremål! På grund av vårt trägolv lägger vi vattentätning. Penofol eller tät polyeten kan användas som vattentätning. Det första alternativet är att föredra, eftersom det här materialet inte bara ger bra vatten- och ljudisolering, men fungerar även som en skärm från elektromagnetisk strålning.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Vi lägger golvet på rätt sätt: stockar, plywood, betong

Det vanligaste alternativet är att lägga golvet på stockarna. Fördelarna med metoden – oegentligheter maskeras, det är fortfarande möjligt att genomföra kommunikation under basen. Nackdelen är oförmågan att använda i låga utrymmen. Det är rationellt att köpa trästänger på 5×10 cm för dessa ändamål. Innan du lägger trädet måste du komma in i byggnaden och lämna det där i några dagar.

Nästa sak för markup. Lägg först lagarna (2 st) nära de motsatta väggarna på ungefär samma nivå. Mellan dem sträcker sig varje 1-2 meter kaprongängorna, sätt de efterföljande lagarna och fokusera på dem. Hålrummen mellan brädorna fyller fiberplattan eller isoleringen i flera lager. Om skivans tjocklek är 40 cm, gör sedan avståndet mellan skikten 80 cm, om det är tunnare (upp till 30 cm), lämna sedan ett gap på 60 cm.

Höjden justeras med träkilor av tunn plywood, som är fästa vid basen med långa naglar. För installation på betonghanteringar.

Efter att träsken är fasta lägger du fiberplattorna. Gör den första raden av brädor, med fokus på de sträckta linjerna, dra tillbaka 1,5 cm från väggen.

Plywood bas – ett bra alternativ för arrangemang i bostadshus av undergolvet. Denna typ av bas anses vara pålitlig och slitstark, eftersom det under praktiken inte praktiskt taget deformeras plywoodark. Golvplattor är lämplig även i det fall då den gamla trägolvskivan knäckt. Ett annat plus är lätt demontering. Dessutom kräver metoden inte ytterligare arbete. Framtida täckning kan läggas direkt på plywood. Plywood rekommenderas inte för användning på platser med frekventa temperaturförändringar och hög luftfuktighet.

Låt oss se hur plywood läggs! Krit på golvet, rita ett diagram som illustrerar hur lakan av plåt läggs på. Med tanke på detta system görs lags. För att jämföra golvet, börja med monteringen av fyrkanterna: ytan är uppdelad i kvadrater (sid 30 cm), självgängande skruvar skruvas i sina hörn. Lägg timmerna på dem – plywood.

Ju tjockare arken, ju mer du kan göra mellanrummen mellan staplarna. Om loggarna suger, lägg sedan bitar av plywood under dem, missade med parkettlim.

Om din betonggolv är klar efter avslutning av screed, kan beläggningen av trä läggas på den. Det är värt att notera att direktkontakt av betong och bräda fortfarande är att undvika, för detta ändamål kan du använda markmastik eller skummad polyeten. Om ditt val föll på det andra alternativet överlappar du materialet för att bättre visa vattentätningsegenskaper.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Rekommendationer för att lägga trägolv

För att undvika misstag och lägg trägolv på rätt sätt, följ följande sekvens:

 1. Polerade brädor för märkning bör placeras på de ojämnda stolparna. Golvet läggs så att åldrarnas gamla ringar ser i olika riktningar.
 2. Efter denna montering bör stavarna numreras.
 3. Placering måste starta från väggen, vilket ger ett litet gap för ventilation (då är det täckt med en sockel). Naglarna knackas i vinkel, huvudet drivs så långt som möjligt.
 4. Efter det att den första brädan har lagts, på ett avstånd av 5 cm från kanten, drivs en broms i trädet. En säkerhetsskena placeras i klyftan, en kil är driven mellan den och konsolen.
 5. Board spikade. Därefter kan fästena tas bort.

Hur man lägger golvet i ett trähus

Trägolvinstallation

De låg flera brädor, pressar dem med en lath och kil och spikar dem. Varje nästa bräda är förseglad med en hängsmycke och först därefter fäst med naglar.

 • Det kan vara svårt att installera det senaste kortet. Du kan underlätta fallet genom att anpassa tungens övre del med ett plan. Styrelsen själv limeras och spikas närmare kanten (naglarna kommer att ligga under baseboarden, de kommer inte att synas).
 • Placerar fogar efter att ha lagt hela timmerslipan.
 • Förmedlade mellan golv och väggarna i klyftan stängde sitsar.
 • Tillbaka till innehållsförteckningen

  Trägolv: ytbehandling

  Under påverkan av olika faktorer (mikroorganismens verkan, fukt, mekanisk skada, felaktig användning) börjar det ursprungliga trägolvet, som strålar med renhet och friskhet, försämras med tiden, förlorar dess funktionella och dekorativa egenskaper. För att förlänga träets livslängd är det nödvändigt att ta hand om det.

  Om du bestämmer dig för att lämna golvet utan beläggning måste du göra:

  • slipning;
  • salva behandling;
  • primer med en blandning av vegetabilisk olja och linolja;
  • ge lack eller färgbeläggning.

  När du täcker träet med impregnering, lack eller färg, gör rörelser med en borste parallellt med träfibrerna, så borstmärken kommer knappt att märkas.

  Kanske kommer du att tycka om några gamla sätt att bearbeta, till exempel smältning av trä med rök (beroende på träslag och träkvalitet, erhålls alla möjliga intressanta nyanser).

  Att lägga på trägolv är en ganska komplicerad process som kräver en viss grad av hantverk, så få människor bestämmer sig för att göra detta arbete på egen hand. Om du inte har fullt förtroende för din egen styrka, är det bättre att söka hjälp från befälhavaren, eftersom sådana golv är dyra och eventuella fel i installationen är fulla av ekonomiska förluster. Nu har du mer information om hur du korrekt lägger ett trägolv. Vi hoppas att vårt råd kommer att förlänga ditt golvs livstid.

  Denis Petrovich Lyubchenko

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *