Hur man lägger

Hur man lägger kakel i ett trähus

Att lägga plattor börjar med väggens andra rad. Behöver flytta i små områden. Det rekommenderas att öka limskiktet, vilket orsakar det inte bara på väggarna, utan även på plattan, vilket ger honom ytterligare utrymme för rörelse. Fixa sömmarna med kors, i genomsnitt bör deras tjocklek vara 3 mm. Sömlöst i ett trähus – tabu. I det här fallet kan elementen komma över varandra när volymen på basen ändras. Den första raden passar sist, ofta består den av gängade element. Försegla lederna med silikon tätningsmedel och täta lederna med injekteringen.

Att möta ett badrum eller kök med en kakel i ett trähus är inte ett problem om du vet alla detaljer om att göra den här typen av arbete. Vid överensstämmelse med normerna och reglerna kommer beläggningen att vara tillförlitligt fixerad på ytan och kommer inte att försämra sitt tillstånd över tiden.

Hur man lägger kakel i ett trähus

Ingenting kan vara bättre än keramiska plattor för att slutföra badrum, toalett, kök och hall. Och allt tack vare materialets användbarhet, hållbarhet och motstånd mot överdriven fukt, temperaturförändringar och kemikalier. Bra kakel och det faktum att det kan sättas på nästan vilken yta som helst, även i ett trähus. Hur man gör det korrekt, och kommer att diskuteras vidare.

Hur man lägger kakel i ett trähus

Hur man lägger kakel i ett trähus

Förberedelse för att klara golvplattorna

För att en kakel i ett trähus ska placeras så noggrant som möjligt är det nödvändigt att ta hand om jämnheten på ytorna (se video). Det befintliga golvet, om det läggs på det, borde vara så nära som möjligt till screed. Om det finns platser där det ”går” i dem, bör beläggningen dessutom fixeras. Till exempel, om det är trä, så fixas utförs med naglar. Därefter måste den befintliga beläggningen behövas för att avlägsna toppskiktet. Detta kan vara en färg, lack eller annan blandning. Kanske är det svåraste att ta bort den gamla beläggningen från färgen.

Efter att det övre lagret är avlägsnat från ytan är det nödvändigt att inspektera det för sprickor, marker och andra defekter. Om något, måste de avlägsnas med en primer eller tätningsmedel. När allt ovanstående arbete har gjorts kan du gå vidare till förberedelsen av alla verktyg och material som behövs för att lägga plattor i ett trähus. Dessa inkluderar:

Arbetssekvens

Till att börja med måste golvet i huset behandlas med latex, där det omedelbart är nödvändigt att placera och plana färgröret (se bild). Efter att blandningen torkat måste den fästas på ytan med skruvar, vilket säkerställer maximal fixering. Därefter måste du blanda vatten, sand och smält glas i förhållandet 1: 2: 2 och behandla hela golvyta med en lösning. När blandningen torkar ut sin horisontella position är det nödvändigt att styra den med en byggnadsnivå – den ska vara helt platt.

Hur man lägger kakel i ett trähus

Hur man lägger kakel i ett trähus

Golvet måste delas upp i flera rutor och du kan börja lägga kakel i en av dem. Materialet kan fixas antingen med hjälp av kakel lim eller med hjälp av en konkret lösning blandad med special kitt. Det är nödvändigt att smita en kakel med en lösning en efter en och omedelbart är det nödvändigt att lägga den på golvet i ett trähus. Samtidigt är det nödvändigt att trycka materialet något på ytan. Mörteln eller limet som kommer att skjuta ut på sidorna måste omedelbart avlägsnas innan det härdas. Det är nödvändigt att gnugga sömmarna mellan plattorna efter att materialet har lagts ut på hela ytan (se bild). Resterna av injekteringen kan rengöras med en lätt fuktig trasa.

Förberedelse för väggdekoration

Att lägga kakel på väggarna i ett trähus är något svårare. Och allt eftersom det alltid är svårare att arbeta med vertikala ytor än med horisontella, eftersom föremålen på dem inte håller på sig själva. Först och främst måste du kontrollera om väggarna är släta. För detta kan du använda byggnivån. Om höjdskillnaden är mer än 0,5 cm måste väggarna vara jämn, och om det är mindre är det möjligt att fortsätta med kakelplattor.

Det är möjligt att mäta väggarna med hjälp av en kitt, men före detta måste ytorna vara primerade. Blandningen appliceras vanligtvis med ett tjockt skikt med en regel och jämnas. Efter att morteln har torkat kontrolleras väggarnas vertikalitet igen. Om det fortfarande finns avvikelser upprepas kittet igen, och om det inte finns några avvikelser och ytan är helt platt kan du fortsätta att samla in de verktyg och råmaterial som behövs för att lägga materialet i trähuset. Bland dem är:

 • keramiska plattor;
 • trä lameller;
 • tic;
 • måttband;
 • en penna
 • murslev;
 • våt trasa;
 • kakel lim;
 • injekteringsbruk.

Installationssteg

Först måste du markera väggarna i ett trähus för att bestämma hur bäst du ska placera efterbehandlingsmaterialet. Därefter måste du spika träskivorna på ytan (se foto), som håller de övre och nedre raderna av material. Layering måste börja med en av de nedre hörnen och sätta in kors mellan de enskilda elementen. Lim eller murbruk appliceras med en trowel, mjukad, varefter spår är gjorda på den, vilket gör adhesionen av ytmaterialet till väggen så effektiv som möjligt.

Hur man lägger kakel i ett trähus

Hur man lägger kakel i ett trähus

Hur man lägger kakel i ett trähus

Hur man lägger kakel i ett trähus

Så placerad på ytan av hela plattan. Glöm inte att ta bort överflödigt lim. Kors och lameller avlägsnas efter att lösningen är helt torr. Då är det nödvändigt att genomföra injekteringen, vars överskott efter torkning kan avlägsnas med en fuktig trasa. Som du kan se är det inte så mycket att lägga kakel i en träbyggnad. Det viktigaste är att fylla på med nödvändiga material, verktyg och tålamod.

Hur man lägger kakel i ett trähus

Du måste förstå att alla saker som köpts i affären aldrig kommer att vara unika. Därför, om du vill få inte bara funktionell, men.

 • Hur man lägger kakel i ett trähus

  I butikerna finns det helt enkelt ett stort urval av olika ytbehandlingar som gör att du kan förverkliga även de mest våldsamma idéerna. Men.

 • Vänd mot golvplattor i våta områden

  I badrummet och i köket, rekommenderas att använda keramiska plattor som golvbeläggning, som inte är rädda för fukt, är lätt att rengöra och estetiskt tilltalande. Men ägaren till ett privat hus har ofta en fråga: är det möjligt att kombinera en träbotten med ett kaklat golv och hur man lägger kakel på ett trägolv?

  Hur man lägger kakel i ett trähus

  Bristande överensstämmelse med reglerna för beredning av träbotten och installation av kakel leder till sorgliga konsekvenser:

  • golvet är deformerat, knäckt på grund av rörelser av träbotten;
  • trägolv i badrummet eller köket är skadat av rot, kollapsar.

  Trä är ett naturligt material som är mottagligt för deformation under påverkan av fuktighet och omgivande temperatur. En kakel kräver en grund som är resistent mot deformationer. För att undanröja denna motsägelse används vissa tekniker för beredning av trästrukturer, särskild uppmärksamhet ägnas valet av material för installation av kakelgolv, vilket måste vara hermetiskt.

  Att lägga kakel på trägolv är tillåtet i hem vars krympningsperiod är klar eller närmar sig slutet. Mellan det kaklade foderet och träbasskiktet behövs med dämpningsegenskaper som absorberar rörelsens rörelse. Samtidigt skyddar det här skiktet träd från fuktinträngning, förhindrar biologisk skada på golvstrukturer.

  Förberedelse av en trästruktur

  Innan du lägger kakel på trägolv måste du lägga det i ordning. Skärpan och dörrpanelskärmen avlägsnas, det gamla golvet är helt demonterat, golvbrädorna är utrullade – de skadade elementen måste bytas ut med nya. Lacken, lacken eller det översta lagret av trä som har absorberat orenheter tas bort från de gamla golvbrädorna.

  Hur man lägger kakel i ett trähus

  För att avlägsna färg eller lack från gamla golvbrädor används följande metoder:

  • Mekaniska. Färgen är borstad av med en metallborste eller sandpapper. Elverktyg påskyndar utförandet av arbeten.
  • Chemical. En speciell remover löser upp lack och färg, men arbetet måste utföras på ett väl ventilerat område med personlig skyddsutrustning.
  • Thermal. Yttre sidor av brädorna värms upp av en hårtork, under inflytande av höga temperaturer sväller färgen och avlägsnas lätt med en spatel.

  Det övre, förorenade skiktet av trä avlägsnas med hand eller elektrisk planer. Förberedda golvbrädor behandlas med en antiseptisk och en produkt med vattenavvisande egenskaper (eller en universell förening) – detta kommer att förlänga livslängden på träbotten på kakelgolvet.

  Kontrollera noga lagren – Golvets tillförlitlighet beror på deras skick. Preliminärt är det nödvändigt att beräkna belastningen på basen, baserat på massan av trägolv, kaklat foder och material som också kommer att användas för att skapa en flerskiktsstruktur. Det kan vara nödvändigt att öka lagersektionen eller minska steget mellan dem. Lags behandlas också med antiseptisk och vattenavvisande substans.

  Nästa steg är installationen av logg och strandpromenad. Det är viktigt att undvika skillnader i höjd och squeak. För detta ändamål är lags fixade och kontrollen av horisontell position. För att isolera konstruktionen fylls mellanrummet mellan undergolv och övre golv med liten eller medelstor expanderad lera. Denna värmeisolator är inte rädd för fukt och bidrar till att den avlägsnas från träkonstruktioner.

  Hur man lägger kakel i ett trähus

  En ventilationsgap på 5-6 cm borde lämnas mellan fyllningsytan och golvet. En avstånd på 3-5 cm mellan trägolv och väggar krävs också, så att golvet inte sväller när träet expanderar under påverkan av värme och fukt.

  Monteringsbas

  Ovanpå lagret finns en ångspärr – ett lager av kraftpapper med en polymerbeläggning. Nästa är monterad golv för vilken du kan använda:

  • cementpartiklar med en tjocklek på upp till 20 mm;
  • bearbetade brädor.

  Användningen av DSP har flera fördelar: de karaktäriseras av hållbarhet, motståndskraft mot biologisk skada, ökad fuktmotståndskraft. Cementspånskivor innehåller inte komponenter som är skadliga för människors hälsa. Detta material är lämpligt som en kakelbas.

  Hur man lägger kakel i ett trähus

  DSP-plattorna är fästa på stockar med självgängande skruvar. Placeringen av element utförs med ett skifte med halva bredden för strukturens styvhet. Fogarna mellan plattorna är fyllda med skum för att skapa en vattentät bas. Basen ska behandlas med en primer (mastic), vilket ökar materialets vattenavvisande egenskaper.

  Det är bättre att lägga kakel på ett träplankolv om golvet är monterat från brädor som är fästa vid stockar med självgängande skruvar. Mellan brädor lämnar ett gap på 3-5 mm för att kompensera för expansion. Denna design är inte benägen att lossa och det finns nästan ingen risk för att golvet kommer att svälla med tiden.

  Hur man lägger kakel i ett trähus

  Om du planerar att lägga kakel på en träbotten läggs vattentätningsmaterial i två lager ovanpå. Överlappningarna av remsorna under installationen av varje lager måste vara minst 15 cm, fogarna är limmade med förstärkt monteringstejp. Det andra lagret av vattentätning placeras med ett skift så att sömmarna inte ligger direkt ovanför varandra. Vattentätande material ska gå på väggarna inte mindre än 10 cm.

  En 10 cm tjock förstärkt screed monteras ovanpå vattentätningen. Det rekommenderas att använda en modifierad komposition med ökad elasticitet och sprickbildning. Den elastiska screed kompenserar för träbasens rörelser. Läggande av screed utförs på beacons i riktning från det översta hörnet till dörren. Efter att materialet härdat (efter 3 dagar) görs ytan strikt horisontellt med ett tunt lager av självnivellerande blandning.

  Hur man lägger kakel i ett trähus

  Om trägolv i ett trähus är i gott skick monteras täckningen av fuktresistent plywood på strandpromenaden, alla skarvar hälls med skum. Efter avlägsnande av överskott av härdat skum, blötläggs ytan med antiseptisk och vattenavvisande substans.

  Därefter fästes ett lacknät med en självuttagande skruv och ett lager av en speciell lösning appliceras, som består av vatten, grovt sand och vattenglas (i förhållandet 1: 2: 2). På den torkade ytan kan läggas kakel. Som ett elastiskt slips över träbasen får man också använda ett speciellt polyuretanlim.

  Var uppmärksam! Sådana material som spånplatta, gipsfiberplatta och vanlig plywood rekommenderas inte för att förbereda badrumsgolvet för att vända mot dem – de är mindre motståndskraftiga mot fukt och kräver högkvalitativ vattentätning. Att lägga plattor på ett trägolv, vars golv är gjord av brädor eller TsSP – ett mer tillförlitligt alternativ.

  På köksgolvet kan du använda fuktresistent plywood, och de återstående materialen är lämpliga för att förbereda botten för golv i torra utrymmen.

  Oavsett valet av beredning av basen, innan du lägger plattan, är den tekniska luckan runt golvets omkrets fylld med monteringsskum.

  Hur man lägger kakel

  Att lägga keramiska plattor på trägolv börjar med ett kvalitetsprov på basen – den ska vara platt och vågrät. Det rekommenderas att använda limkompositionen med en hög elasticitetsmodul.

  Hur man lägger kakel i ett trähus

  Den belagda kakelstenen, klinkern eller porslinens stengods ser estetiskt glädjande ut om du följer arbetstekniken, som genomförs i flera steg:

  • Layouten är genomtänkt (keramiska plattor kan sättas i raka rader, vrazbezhku, diagonalt), beroende på vilket alternativ du markerar. Med standardlayouten dras den första raden längs rumets mittaxel i en vinkel mot väggen. Den andra linjen är vinkelrätt mot den, även längs den centrala axeln.
  • Utför en grov layout som börjar från mitten. Om så behövs flyttar du startlinjen så att plattan ligger symmetriskt runt badkaret eller andra rörsystem, eller för att minimera antalet skrapor.
  • Ta bort kakel från golvet. Börja lägga keramiska plattor på trägolv från korsningen av startlinjen mot det översta hörnet. Applicera limet med en genomsnittlig spatel till ett golvyta på cirka en kvadratmeter. Placera sedan kakelens baksida, fokusera på de markerade linjerna och tryck kraftigt på. Den första raden läggs längs en av linjerna till änden av sektionen med lim applicerad.
  • Använd plastkors så att sömmen har samma tjocklek, eller montera golvet utan sömar, om kakelens egenskaper tillåter det.
  • Därefter läggs kakel på trägolv i riktning från mitten till väggarna. Det är viktigt att se till att beklädnadselementen ligger i samma plan. Om plattorna har olika tjocklek, nivelleras detta på grund av tjockleken på klisterskiktet.
  • Efter att ha lagt laken av hela plattor, fortsätt att fylla de återstående luckorna längs väggarna. Mäta varje område med hjälp av ett måttband för att noggrant klippa kakan, med hänsyn till ytterligare primer.
  • Kakan som läggs på golvet är grundad efter att limet har härdat. Om plattan redan har en primerrock (anges av tillverkaren) krävs ingen behandling.
  • Med hjälp av en gummispatel fylls sömmarna med murbruk eller en speciell förening som inte är genomtränglig för fukt. Överskott av material måste omedelbart avlägsnas från foderytan.
  • Det färdiga kakelgolvet gnidas för att lysa med en torr svamp.

  Att besvara frågan huruvida det är möjligt att lägga golvbeläggning av kakel, klinker eller porslinstensilier i våtutrymmen i ett hus med trägolv, det kan hävdas att detta är realistiskt och denna beläggning kommer att pågå länge.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *