Laminat

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Efter att golvet har nivellerats och rengörs från skräp läggs ett fjädrande dämpband på fuktiga ljud längs väggarna. Så att substratets sömmar inte faller på skivornas leder rullar arket eller rulleunderlaget ut över golvet över laminatlamellernas riktning.

Den passar bara den släta sidan uppåt och är sammankopplade från slutet till slutet utan överlappning. För att undvika skjuvning av substratet är alla ark fästa tillsammans med byggband. Om spjället inte används kan du placera kanterna på substratet lite mot väggen några centimeter. I framtiden är överskottet avskuret. För att inte krossa det porösa materialet medan det går, rekommenderas det inte att lägga hela substratet på en gång – det är bättre att lägga ut det efter behov.

Lägga laminat steg för steg

1. För att skydda laminatet mot svullnad under temperaturskillnaderna placeras små distanser av plywood eller små stavar 0,5-1 cm tjocka mellan lamellerna och väggen.

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Det rekommenderas inte att lägga laminat mot väggarna.

2. För att lederna mellan lamellerna inte ska märkas måste de ordnas så att ljuset passerar längs dem (den smala sidan till fönstret).

3. Den första raden är placerad spik mot väggen.

4. Vidare läggning görs endast med förskjutna sömmar (på ett förskjutet sätt), det vill säga, mitten av styrelsen i nästa rad ska falla ihop med de tidigare lamellerna. För att få en liknande förskjutning, skärs den första raden av den andra raden med hälften eller (långa brädor) med 2/3.

5. Slats kan ha två typer av fästanordningar. På varje förpackning finns en ikon som anger vilken typ av bilaga och metoder som är anslutna.

6. När du lägger på typen av klick (den vanligaste), böjs den bräda som böjs något i en vinkel på 30 och med liten ansträngning pressas mot den andra lamellen tills ett karakteristiskt klick. För att stärka anslutningen är de sammanfogade brädorna kantade upp med en gummihammare. Brädor med fästlås låser sig helt enkelt till nästa med en liten kran på hammaren tills den klickar.

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Förfarandet för att lägga laminat

Rådet. För att inte sköra de bräckliga lamellerna, när du klipper av brädorna med varandra, kan du använda en trästång genom vilken brädorna hamras.

7. Lamellerna intill rören skärs i halva så att skäret faller på rörets mitt. Vidare skärs hål i brädorna ett par millimeter större än rörets diameter. Gummitätningar är placerade för att täta fog- och släckljudet (metall- och bimetallrör är mycket bra ljudledare).

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Installation av laminat vid batterier

8. För att få en snygg ledd, sitter dörrstrålarna litet nedåt på lamellens tjocklek.

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Djupet är arkiverat längst ner så att lamellen går in

9. Övergången till ett annat rum kan ordnas med en aluminiumsvamp, som sätts in mellan laminatbrädorna, eller med en speciell träspikare.

Video: Laminat läggs på trägolv

Vi letar efter sätt att justera ojämnt golv för att lägga laminat

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Att lägga laminat är ett ganska enkelt förfarande som alla kan utföra utan speciell träning och färdigheter.

Den enda svårigheten som kan uppstå vid installationen av detta material är den ojämna golvytan. Trots allt avser laminatgolv den typ av golv som kräver en mycket slät bas för läggning.

Är det möjligt att lägga laminatgolv på ojämna golv?

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Golvets tillåtna ojämnhet för läggning av laminat är upp till 2 mm per 1 linjär meter längd. Om denna siffra överstiger normen kommer ytan på beläggningen att påverkas av den ökade belastningen, vilket är särskilt ogynnsamt för lederna mellan plattorna. Vad händer efter att laminatet läggs på ett ojämnt golv?

 1. Beläggningens livslängd kommer att minskas drastiskt. Om laminatplattorna sammankopplades med ett vidhäftningsmetod, kommer beläggningen att vara i ungefär ett år, varefter det kommer att behöva ändras.
 2. När man lägger laminat på ett låsande sätt, kommer det att vara kvar på ett sådant golv i några månader, eftersom lederna kommer att spricka och plattorna själva kommer att avvika från alltför stor belastning.
 3. Att gå på laminatet som läggs på ett ojämnt golv kommer att åtföljas av ett ständigt knalligt ljud.

När den underjordiska ytan är ojämn, är det därför nödvändigt att utföra sin inriktning samt att installera ett substrat som utför funktionen hos värme- och ljudisoleringsskiktet.

Många hemmagjorda ”mästare” hittar en enkel och till synes uppenbar lösning för att lösa problemet med ojämna golv – jämna golvet och lägga spånskivan på den.

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Innan du lägger ditt eget laminatgolv. du behöver jämföra basen och om nödvändigt göra en screed och städa bort alla de oegentligheter som uppstår. Placering av sådant material görs både på betong och på trägolv.

När det gäller laminatparametrarna och överensstämmelsen med dessa egenskaper med rumtyp, välj ett sådant golvbeläggning i en lägenhet – ta reda på i en separat instruktion.

Men när allt arbete är klart visar det sig att en speciell lukt ständigt hänger i rummet – trots allt, vid spridning av temperaturen släpper spånskivan formaldehydångor i luften, vilket inte bara irriterar med lukten men också är extremt hälsofarliga.

Sätt att jämföra ytan under laminatgolvet

Vad händer om mätningarna visade att ytan på undergolvet avviker från det som krävs för laminatet? Du kan använda en nivelleringsplatta. eller justera golvet själv.

Laminatunderlägg på ojämnt golv

Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

Substratet belägger inte bara golvet utan har även ljudisoleringsegenskaper, vilket minskar bruset som produceras när man går på laminatet i skorna. Det finns flera sorter av lager, som har sina fördelar och nackdelar.

Tillverkad av ekbark och känd för sin miljövänlighet. Utmärkt nivåer golvet, men har en hög kostnad. Fördelarna med detta substrat:

 • miljövänligt material;
 • hög lastmotstånd;
 • bra ljudisolering och värmeisolering;
 • tjänar under mycket lång tid.
 • över tiden försämras vid läggning i rum där hög luftfuktighet;
 • Det kan inte läggas på det varma golvet, för i kombination med det kommer strukturen på substratet att deformeras;
 • högt pris.

Således kan korkubstrat inte läggas i köket och badrummet, eftersom det i dessa rum i luften alltid ackumuleras ett överskott av fukt.

Perfekt för denna typ av substrat – barnrum. Det är där att deras naturliga ”naturliga” egenskaper och motstånd mot höga belastningar kommer att vara användbara.

 • Skumunderlag.

  Dessa substrat är inte särskilt höga kostnader och lämpar sig för lågkostnadslaminat.

  • fuktmotstånd
  • kemisk immunitet
  • liten vikt;
  • hög beläggning
  • genomsnittlig värmeledningsförmåga;
  • enkel installation;
  • lågt pris
  • instabilitet att lasta, hög sannolikhet för deformation;
  • kort livslängd
  • med konstant exponering för direkt solljus över tiden förlorar dess egenskaper.

  På grund av dess egenskaper är skumpolyetylensubstrat lämpliga för kök och badrum, eller när man lägger på en träbotten.

 • Utvidgad polystyrenbas.

  Det är en universell lösning för pris och kvalitet, vilket kombinerar hög prestanda och låg kostnad.

  • bra ljudisolator;
  • förstör inte när den ligger på det uppvärmda golvet;
  • lätt att installera
  • justerar golvet perfekt
  • har ett lågt pris.
 • Bristen på skumpolystyrensubstrat kan hänföras till dess mottaglighet för deformationer, under vilka substratets form kommer att förändras.

  Basnivåering

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Nivelleringsunderlag kommer att lösa problemet endast med mindre oregelbundenheter i undergolvet. Om avvikelserna från normen är tillräckligt höga, kan ett lager inte undvikas här – du måste bestämma frågan – hur man planerar golvet under laminatet. De vanligaste 2 typerna av bas – betong och trägolv.

  1. Förbereda basen innan du lägger laminatet på ett ojämnt betonggolv.

  Den vanligaste sådana våningen i urbana lägenheter. För att anpassa den behöver du:

  • Förbered basen: Ta bort den gamla beläggningen, ta bort skräp och rengör golvet från damm, tät alla befintliga hål, sprickor och marker med cementmortel, slipa ojämnhet.
  • Primer yta. Detta förfarande förbättrar greppet på cementskiktet och basen. Om reparationen görs i köket, är det bättre att använda en vattentätande primer, vilket ger ökad fuktmotståndskraft.
  • Justering. Typiskt applicerat screed. vilket görs genom att blanda cement med sand i förhållandet 1 till 3. Detta är en svår och lång process.

  Du kan förenkla ditt arbete genom att använda en självnivellerande förening istället för ett screed, som helt enkelt späds ut med vatten och hälls över golvet. Krångel med det är mycket mindre, men till priset blir det mycket dyrare.

 • Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv.

  Processen att jämföra ett trägolv är följande:

  • Om det finns brister på träbasen – sprickor, sprickor etc. – Det är nödvändigt att putsa dem. Klippande golvbrädor måste bytas ut med nya, fästa nya brädor med självgängande skruvar. Alla oegentligheter måste slipas.
  • Om mätningar har visat att golvet inte är tillräckligt jämnt, kommer det att vara nödvändigt att lägga OSB eller plywoodplåten på botten av plywooden, som skruvas på basen med skruvar. Du kan använda en självnivellerande blandning, som är fallet med betonggolvet.
 • Byte av spånplatta (MDF) laminat på vinyl

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Om det inte finns någon önskan att utföra arbetsintensivt arbete med att jämföra basen, kan du förenkla uppgiften betydligt med vinyl eller ”flexibelt” laminat. En sådan beläggning kan läggas jämnt på ojämna golv.

  Ett flexibelt laminat är en remsa bestående av två lager, vars topp är tillverkad av polyuretan, och den undre delen är tillverkad av vinyl, som är något motsatt från toppskiktet. Denna typ av material skapar en ”flytande” struktur på golvet, på grund av vilken befintliga golv oregelbundenheter inte reflekteras på den.

  Vissa typer av vinyllaminat kan läggas på golvet, vars nivån faller upp till 5 mm.

  Ett sådant laminat kommer inte att försämras över tiden från belastningar, eftersom dess hållfasthet är mycket högre än för standardvarianter. Dessutom uppskattar alla fördelar och nackdelar med vinyllaminat. det kan konstateras att det är mer fuktbeständigt än normalt.

  När allt arbete vid utjämning av golvet kommer att slutföras kan du gå direkt till laminatets läggning. Om ytan är platt kommer detta förfarande inte att göra några problem, och golvet själv kommer att hålla i många år utan att förlora dess egenskaper.

  Subtiliteterna av att lägga laminat på ett ojämnt golv gör det själv på video

  Inga relaterade inlägg.

  Hur man lägger laminat på ojämna golv – vi letar efter de bästa lösningarna

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Ojämn golv är det största problemet hemma om du vill installera laminat i det. I princip kan installationsproceduren utföras under sådana förhållanden. Det är dock värt att förstå att om några år riskerar du att se ett trasigt och försvunnet golv, vilket måste återställas igen. Om du bestämmer dig för att använda den angivna beläggningen för beklädnad, så kommer vi att berätta hur du lägger laminatet på ett ojämnt golv.

  Varför är det inte önskvärt att göra installation, om basen är ojämn?

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Konsekvenser av att lägga laminat på ojämn golv: Divergens av leder, brott av lås, låsning av enskilda remsor

  Som nämnts ovan kan laminat läggas på ojämna trä- eller betonggolv, men som ett resultat kan du få följande problem:

  1. På vissa ställen kommer golvet att sakta. Under påverkan av människans vikt och möbler kommer golvet att sakta och leka. I slutändan kommer laminatremsorna helt enkelt att bli värdelösa.
  2. Efter en mycket kort tid kommer kakelarna att diverga längs sömmen. Beläggningens integritet och utseende i detta fall kommer att brytas. Om plattorna var fixade lim sätt, så bryter de bara.
  3. Om nivån faller är för stor, kan det under installationen eller driften av materialet brytas fast. Klämmor i laminatet är en svag punkt. De kan bryta till och med på grund av vårdslös rörelse under installationen.
  4. Utseendet av sprickor i laminatplattorna.

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Innan du lägger beklädnaden måste allt möjligt göras för att jämföra basen, eftersom laminatet är mycket krävande för att jämföra ytan.

  Hur man korrekt inriktar betongbasen?

  Så här innebär förfarandet genomförandet av sådana åtgärder:

  • Marknivåkontroll. Du måste bestämma hur stark dropparna är. Dessutom måste du identifiera och eliminera alla sprickor, knutar eller spår. Tänk på att om en annan golv läggs på betonggolven ska den tas bort.
  • Basjustering. För snabba och bra resultat är det bättre att använda en självnivellerande förening. Kompositionen måste beredas strikt enligt instruktionerna från tillverkaren. Om droppen är för stora är det dock bättre att använda cementbaserade föreningar. De kommer att bli billigare.
  • Montering av fyrar. Denna procedur hjälper till att hälla blandningen korrekt och korrekt. Även om denna åtgärd inte är nödvändig för att producera vid små droppar.
  • Hälllösning. Du måste starta processen från den högsta punkten. Du kan fördela blandningen med en spatel. I processen med att hälla ständigt övervaka nivån.
  • För att avlägsna luft från lagret av självnivellerande blandning används en nålrulle.

  När blandningen är helt hård och blir så stark som möjligt, är det nödvändigt att lägga ett speciellt vattentätningssubstrat. Därefter kan du lägga laminat.

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Funktioner av inriktningen av träbasen

  Innan du lägger laminatet på ett ojämnt trägolv, ska basen också vara förberedd. Detta görs så här:

  1. Först, noggrant kontrollera trägolv för sprickor, ojämnheter, knäckande. Golvplattor ska inte sväva eller avvika. Om sådana problem finns, bör de åtgärdas. Till exempel kan skadade brädor skruvas fast med skruvar. Det är bättre att inte använda naglar i det här fallet, eftersom de är mindre tillförlitliga fästelement. I vissa fall kan det vara nödvändigt att byta ut enskilda golvbrädor eller lag. Skruvarna behöver inte dra åt för hårt, för annars får du en seriös snedställd yta. I vissa fall måste du helt avlägsna det gamla golvet och byta ruttna lager. Det här ögonblicket kan inte missa, annars kan en ny våning försämras med tiden.
  2. Nu kan du börja försegla sömmarna och sprickorna. För detta används en speciell träspackel. Om det finns små ojämnheter på golvet kan de avlägsnas med hjälp av spottning. Du kan göra det med sandpapper manuellt eller en speciell maskin. Det är bättre att hyra det, för en gångs användning kommer inköpet av en enhet att vara för dyrt.
  3. Vid en stor skev på golvet kan den elimineras med hjälp av plywoodskivor eller spånskivor. Den mest optimala materialtjockleken är i detta fall 2 cm. Denna nivelleringsmetod för ett laminat är dock inte det lämpligaste alternativet. Det är lämpligt att föredra självnivellerande kopplare.

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Tänk på att trots att trägolvet kommer att vara ett grovt golv eller betong måste du dessutom lägga underlaget. Det anses vara en bra ljud- och hydroisolator. Dessutom är betongbasen dessutom täckt med ett lager av primer.

  Applicering av nivelleringsubstratet

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Att lägga laminat på ett ojämnt golv görs efter montering av substratet. Det kan släta små nivåer droppar. Det finns sådana typer av substrat:

  • Från naturlig kork. Den har god kvalitet, miljöskydd och lång livslängd. Priset på sådant material är dock relativt högt.
  • Korkbitumen. Detta skikt förhindrar fuktbildning under laminatet, med ytterligare vattentätning behövs inte.
  • Skummad polyeten. Den är motståndskraftig mot fukt, absorberar buller när man går, monteras snabbt och har låg kostnad. Men över tiden börjar ett sådant substrat att smula på grund av svag styrka. Dessutom kan den under tung belastning komprimeras.
  • Polyuretan. Ett sådant substrat kan eliminera nivådroppar upp till 5 mm.

  Den läggs direkt på basen innan du installerar laminatet. Observera att du inte kan fästa fodret på substratet. Laminatet ska vara i ett relativt fritt läge för att undvika deformation. Dessutom är substratet ett mellanskikt, vilket något förbättrar kvaliteten på foderets installation. Därför är anpassningen av beprövade metoder fortfarande värt det.

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Att lägga underlaget släpper ut små stötar och har en ljudabsorberande funktion

  Det är också nödvändigt att nämna funktionerna i det vända materialet. Faktum är att på den moderna marknaden kan du hitta många förfalskningar. Försök därför att köpa produkten endast i certifierade försäljningsställen. Efter att fodret levererats hem, måste det lämnas inomhus för några dagar så att materialet ”blir vant vid villkoren”. Under denna tid kommer du att kunna utföra allt nödvändigt arbete för att jämföra trä- eller betongbasen.

  Det är allt för idag, lämna kommentarer på artikeln, dela dina åsikter!

  Material efter tema:

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Hur man väljer och installerar ett kvadratlaminat med egna händer

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Laminatgolvets sammansättning – vad de gör och vilken är bättre att välja

  Hur man lägger laminat på ojämnt trägolv

  Lås för laminat – vilken man ska välja och hur man ska stacka ordentligt

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *