Överlappar

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Vinylpaneler – det här är huvudmaterialet för efterbehandling av trähus. Och det är ganska motiverat – inför vinylfolie har ett antal fördelar jämfört med andra material.

 1. lätt
 2. tålig
 3. plast
 4. livslängd mer än 50 år
 5. ingen ytterligare behandling krävs
 6. ruttnar inte och är inte utsatt för korrosion
 7. möjlig läggning på vilken yta som helst

Att montera sidospår på ett trähus har sina egna egenskaper. Och det första du behöver tänka på är krympningen av trähuset. Du borde inte stå inför det första året efter byggandet, annars är sannolikheten för dess deformation stor.

Innan du vänder mot ett trähus, är det nödvändigt att täcka det med speciella föreningar som ger brandskyddande och antisvampskydd. När man väljer ett material bör man komma ihåg att metallen inte håller värme, och att kyla mot ett varmt träd kan orsaka kondens i koldsäsongen.

På grund av det fattiga grannskapet av trä och metall används slingor sällan i trähus. Låt oss därför prata mer om vinylversionen.

Siding installation

Beräkning av material

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Innan du fortsätter med installationen är det nödvändigt att beräkna materialet.

För beklädnad ska siding behöva följande material:

 1. Yttre hörn (längd 3 m.) Den totala längden på hörnen av huset, avrundad till en multipel av tre.
 2. Interna hörn (längd 3 m.) Beräknad på samma sätt som extern.
 3. Startplatta (längd 3,8 m.) Beräknar husets omkrets minus dörröppningarna.
 4. J-profil (längd 3,8 m.) Används vid korsningar med förlängningar, längs omkretsen av fönstren om de spolas med väggen.
 5. Nära fönsterlister (längd 3 m.) Används om backar är nödvändiga. Beräknar omkretsen av fönstren.
 6. Avslutningsplatta. Används för att ansluta takets takfot med väggen.
 7. H-profil används för att ansluta sidospår.
 8. Självgängande skruvar (ca 10-15 stycken per 1 kvadratmeter)
 9. Fasadpaneler (längd från 3 till 3,85 m.) Området med ytterväggar, minusfönster och dörröppningar är indelad i en sidospårs yta. Eftersom olika typer av paneler har något olika längder och bredder kommer deras antal att vara olika, beroende på deras område. Det är nödvändigt att lägga till 7% eller mer till det mottagna numret, om byggnaden av huset är komplicerat, det har många olika projektioner och andra detaljer.

När alla beräkningar har gjorts och material har köpts, kan du fortsätta med framställning av väggarna.

Avlägsnade alla trim, avloppsrör, dekorativa element och andra utskjutande delar.

Träberedning

Som tidigare nämnts bör träet impregneras med speciella primers, rengöra ytan från damm och smuts, om så behövs, rengör områdena med mögel med sandpapper eller ett plan.

tätskikt

Nästa steg lägger ett lager av vattentätning direkt på husets väggar. Om du använder isolering placeras vattentäthet ovanpå.

När du har utfört dessa steg kan du gå vidare till enheten av lådor och väggisolering.

För att värma huset skapas en kista genom att fälla skenorna på ett avstånd av 30-40 cm från varandra, där isoleringen placeras i cellerna. Det kan vara mineral eller glasull. Om det bestäms att värma huset, placeras vattentätningsskiktet ovanpå isoleringen.

Vid täckning av ett trähus är det nödvändigt att hålla ett mellanrum mellan väggarna och beklädnaden för ventilation för att förhindra bildning av mögel och svampar.

Grunden för montering av sidospår kommer att vara lathing, tillverkad av trästänger eller metallprofil. Vid användning av trä är det nödvändigt att välja ett vältorkat material.

Kassen är installerad ovanpå den tidigare installerade, kvarhållande värmeisolatorn, eller direkt på husets väggar, täckt med en vattentät isolator om det beslutas att inte använda isolering. Kassen är installerad runt omkretsen, runt fönstren och dörrarna.

Börja med installationen av stavar i hörnen, mellan vilka de därefter spänner tråden. Hörnprofilerna är i nivå eller plumb.

Efter anordningens lådor kan du ställa in startremsan.

Från installationen av startremsan beror på hela kanvasens position. Fäst därför det mycket noggrant och strikt nivå.

Bottenpunkten tas på kassen, 5 cm återföres uppåt och skruven är inte inkopplad till änden. Då, med hjälp av nivån, görs samma på nästa hörn, och så vidare hela omkretsen.

Skruvarna är spända på skruvarna, vars nivå kommer att sätta startstången ett snitt nedåt för att undvika fuktintrång i panelen. En hörnprofil appliceras på hörnet av byggnaden, en horisontell inramning av 6 mm är gjord av den. Startguiderna är fastsatta i kassen, mellanrummet mellan dem måste vara minst 5-7 mm.

Allmänna riktlinjer för montering av sidospår

Hur man monterar sidospår på ett trähus

 • trimma inte huset omedelbart efter det att det är byggt
 • Aluminiumspikar med 2 cm längd och 0,3 cm i diameter tjänar som det bästa alternativet för montering av panelerna.
 • fästpaneler som tillverkas från mitten
 • klippa paneler bättre hacksåg eller pussel
 • Det är inte nödvändigt att fästa panelerna i ramen, med ett litet mellanrum
 • varje 5-6 rader är nivåkontrollerade

Detta följs av installationen av yttre och inre hörn. Fäst dem lite under startnivån med naglar ovanför och under. Om dockning behövs överlappar den övre stången över botten med en marginal på 2-2,5 cm.

J-konsolmontering

När du har installerat hörnprofilerna måste du fästa J-stripen. Om öppningarna är spola med väggen är J-remsan installerad runt omkretsen av fönstren eller dörrarna och en sidopanel är installerad i dem. Om fönster och dörrar ligger djupare, är det nödvändigt att utrusta backar.

Panelmontering

Installation av sidospår är från botten upp. Först och främst lindas panelens nedre kant bakom startremmens lås. Den övre kanten spikas fast i kanten. Nästa rad är inställd först efter slutet av den föregående.

Panelerna ska ha ett mellanrum på ca 5 mm mellan dem. eftersom materialet tenderar att expandera vid upphettning. Om siding görs under den kalla årstiden bör gapet vara kvar mer.

Om det är nödvändigt att expandera panelerna används den anslutande H-profilen. Det är möjligt att stapla sidospår och överlappa, blockera den föregående panelen med 2-2,5 cm.

Runt öppningarna sätts lister i låsen.

Installationssystemet är ganska enkelt, sidospåren har låsande delar och färdiga hål för skruvar eller naglar, så de är lätta att docka med varandra och fästas till basen.

Obligatoriska verktyg

Hur man monterar sidospår på ett trähus

För väggskärning med egna händer behöver du följande verktyg:

 • kniv (vinylplattor är lätta att klippa)
 • sticksåg (gör att du kan påskynda processen med skärpaneler)
 • borrstans
 • Trådlös
 • nivå (det är bekvämare att använda modern laser)
 • måttband

En uppsättning av dessa verktyg har säkert alla ägare till ett trähus. Vid köp av material och verktyg bör du inte spara. Det är bättre att välja högkvalitativa paneler och tillbehör. Men du kan enkelt spara pengar genom att göra din egen foder.

Byggare recensioner

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Materialet för fasaden valdes länge. Före detta mötte huset klädbräda, som målade konstant. Vi valde sidospåren. Huvudfärgen togs av ”persika”, och för dekoration av hörn och trim använde vi ”cappuccino”. Monteras självständigt med sin bror. I allmänhet är systemet ganska enkelt, fönstret trimning orsakade vissa svårigheter, men tack vare instruktionerna lyckades de.

Siding country house sidospår för två år sedan. Nu är det inte nödvändigt att ständigt tona det och huset ser ut som nytt. Det enda jag vill installera vackert trim på fönstren tills de hittat dem i butikerna.

Lihnin V.I. Kursk

För ett hus är ett bra val. Färgschemat är mycket varierat, motståndskraftigt mot extremiteter i temperaturen. Tillverkare ger en garanti på 50 år, jag har ingen tvekan om att det kommer att vara kvar.

Tveka inte, även grannar i stugan, stoppade huset med sidospår. Materialen är mycket bra – ryska, med tysk kvalitet. Det finns många färger för varje smak!

Tarasova Olga, Moskva

Inför trähus med sidospår idag är väldigt populärt. Detta är inte förvånande, eftersom det är ett enkelt och prisvärt sätt att förbättra utseendet på huset, isolera det och skydda det mot miljöpåverkan.

Nu vet du hur man gör hemskärning med egna händer. Det är inte svårt, försök med handen, resultatet kommer säkert att glädja dig!

Montering av sidospår på ett trähus – kasse, isolering och installation av material

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Installera sidospår på ett trähus

Avsluta ett trähus – det vanligaste alternativet att skydda en trästruktur från yttre påverkan.

Trä är, i motsats till andra byggmaterial, mest utsatta för förstörelse, under påverkan av nederbörd, i form av snö och regn. Därför blir trästrukturen snarast utan värdering av externt skydd värdelös och behöver ytterligare reparationsarbete.

Montera sidospår på ett trähus – en av de olika typerna av klädsel, med vilken det är möjligt att minska den destruktiva effekten av miljöexponering.

Överväg det färdiga arbetet med användning av sidospår i detalj, med början av monteringen av bärramen och slutar med installationen av det vända materialet.

Bar eller profil?

För de flesta trähus bör installationen av lathing för sidospår utföras utan misslyckande.

För det första hjälper ramarrangemanget att dölja våghöjden och oegentligheterna hos de gamla stödstrukturerna. För det andra innebär kassen anordningen av ett ytterligare lager av värmeisolering.

Som huvudmaterial för lathing är det möjligt att använda långa trästänger eller en metallprofil. Det finns ingen grundläggande skillnad i sidofästning och det slutliga valet beror på tillgänglighet och personliga preferenser.

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Arrangemang av trälådor

För trähus rekommenderar vi användning av timmer, eftersom detta material ligger tillförlitligt mot väggens yta och förhindrar bildandet av kalla broar.

När du väljer en lådan för lathing bör du vara uppmärksam på följande punkter:

 • Den idealiska storleken är en tjocklek på 30-50 mm, bredd 40-80 mm.
 • Materialet måste vara jämnt och utan synlig skada.
 • Timmer måste torkas väl.
 • Det är önskvärt att trädet behandlades med speciella antiseptika mot förfall och insekter.

Som värmare om användningen menas är användningen av mineralull i form av plattor mest föredragen.

Förberedelse av arbetsyta

Precis som vid installation av någon annan klädsel, är det nödvändigt att utföra förberedande arbete innan man anordnar batten och monterar sidospår.

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Alla utskjutande element måste avlägsnas från väggytan.

Gör så här genom att följa dessa steg:

 1. Från väggens yta och fasaden avlägsnades alla dekorativa element, ebb, trim etc.
 2. Om det finns en gammal finish ska den avlägsnas helt eller delvis, beroende på dess skick. För kraftigt skadade beläggningar rekommenderas att du gör fullständig demontering.
 3. Efter demontering av ytorna och olika element rengörs ytan av väggarna av smuts och behandlas med speciella föreningar, mot bildandet av svamporganismer och mögel.

När du utför alla ovanstående steg ska ytan torka väl, varefter du kan börja montera batten för sidospår.

Träraminstallation

I ett av våra material undersökte vi i detalj processen med att installera batten för sidospårning med överensstämmelse med alla grundläggande nyanser.

Vi återkallar kort de huvudnyanser som måste följas vid montering av ramar för trähus:

 • Stödstrukturen för montering av isolering är monterad i en horisontell riktning på ett avstånd mindre än isolationsstorleken.
 • Det är bäst att använda galvaniserade skruvar eller naglar för att fixera styrningarna.
 • Som en nivå är det möjligt att använda rörledningar och ledningar som sträcker sig mellan de övre och nedre styrningarna.
 • Avståndet på de extrema guiderna från byggnadens hörn bör vara 10-15 cm.

Exempelvis finns mineralplattor i storleken 40 × 60 cm. I detta fall bör steget mellan styrningarna vara 38-39 cm för att de värmeisoleringsplattorna ska passa närmare väggens yta.

Processen med att arrangera batten för att installera vinylskärning kommer att se ut så här:

 1. Med en plumb finner vi den mest framträdande platsen på väggens yta. På den här nivån, installera den nedre guiden, med användning av foder. För att göra detta kan du använda trimstänger.

Hur man monterar sidospår på ett trähus

Ledningen är spänd mellan de yttersta styrningarna.

 • På samma sätt gör installationen av toppskenan.
 • Mellan övre och nedre timmer sträcker vi sladden och monterar de återstående raderna av guider över hela väggområdet.
 • Mineralullskivor placeras mellan de utsatta träbalkarna. Om arrangemanget av det andra isoleringsskiktet tillhandahålls, utföres installationen av den andra ramen, som är belägen i vertikal riktning.

  Hur man monterar sidospår på ett trähus

  Montering av mineralull i form av plattor

 • För skydd måste plåtar av mineralull täckas med en ångspärrfilm. Filmen är fixerad av en bygghäftare eller små dubbar.
 • På isoleringsramen monterar vi kassen för montering av sidospår. För detta ändamål monteras vertikala rader med styrningar med liknande dimensioner på en träbalk.
 • Om värmeisolering inte är försedd, monteras ramen under sidospåren på parentes för metallprofiler. U-formade hakpar monteras på väggens yta, varefter virket fixeras direkt på dem.

  Montering av sidospår och tillbehör

  Hur man monterar sidospår på ett trähus

  Korrekt montering av sidospår med överensstämmelse med luckor

  Till att börja med kommer vi att definiera att den process av arbeten som beskrivs av oss är rättvist för installation av en vinylfasad. Denna typ av material är ganska överkomligt, slitstarkt och installationen medför inte några speciella svårigheter.

  Den övergripande processen att montera klädmaterialet på en träkista består av flera steg:

  1. Först gör vi installationen av startfältet. För att göra detta, använd J-profilen, som är ansluten till styrningen med skruvar. Det är viktigt att komma ihåg att de självuttagande skruvarna inte behöver spännas mycket, det är lämpligt att lämna 1-2 mm mellan fästet och baren.

  Hur man monterar sidospår på ett trähus

  Generellt system för fastsättning av startremsor och hörnelement

 • I hörnen av byggnaden är installerade inuti och utvändiga hörn med en liknande anordning för fastsättning. Vinkelns nedre nivå bör ligga något under startfältet.
 • För fönster- och dörröppningar utförs installation av platbanor eller om en fönsternivå.

  Hur man monterar sidospår på ett trähus

  Det allmänna systemet för att installera efterbehandlingsprofiler nära fönstret

 • Vi markerar och skär sadeln på önskad längd och lämnar ett avstånd för luckorna. Det måste vara minst 7-10 mm.
 • Sätt in och snäpp skärpanelen i spåren på hörnstavarna.
 • Vi fixar den installerade sidopanelen med galvaniserade självgängande skruvar och lämnar ett gap på 1-2 mm.

  Hur man monterar sidospår på ett trähus

  Korrekt fastsättning av sidospår

 • På samma sätt installerar vi de återstående panelerna på hela väggens område. Vi fäster den övre panelen först efter att du har installerat efterbehandlingsfältet, som är monterat under takskenorna.
 • I allmänna fall kan du enligt ovanstående teknik montera metallfasad under en bar. log, sten, etc. För en visuell representation av installationen erbjuder vi dig följande video:

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *