Hur man värmer

Hur man värmer ett trähus

Hur man värmer ett trähus

Många undrar hur man värmer ett trähus? Det finns en extern och intern isolering av huset. Ett mer effektivt sätt är utomhusisolering hemma. Externisolering är gjord av isoleringsmaterial och placeras på ytterväggarna. Detta skapar ett byggnadskuvert med värmeisoleringsegenskaper och tar inte bort bostadsutrymmet.

Det bästa och mest använda materialet som monteras på husets ram är mineralull (glasfiber). Mineralull är mjuk och ganska elastisk, så det är lätt att lägga mellan ramställen. Om den är ordentligt fastsatt, kommer den inte att kollapsa på grund av väggens rörelse, vilket beror på att huskonstruktionen sjunker och från effekterna av temperaturfall. Dessutom kan mineralull inte spricka eftersom det är mjukt. Utanför ytterväggen behöver du installera brädorna eller sidospåren.

Vid intern uppvärmning är det nödvändigt att göra väggarna i huset, golvet och taket varmt. Sådant arbete måste börja med taket på ett trähus, sedan flytta till väggarna. De måste slutföra golven. På taket måste du använda plastband eller glasfiberplattor. På golvet måste du jämnt sprida den expanderade leran och på toppen för att göra en cementplåt.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Interna värmeisoleringssteg

I moderna typer av hemisolering kan du använda olika material, till exempel polystyrenskum. Han, som bomullsull, har stor elasticitet. Därför är det också lätt att lägga. Baserat på dessa egenskaper kan du välja något av materialen för uppvärmning av ett trähus.

Det finns flera steg för att isolera ett trähus:

Hur man värmer ett trähus

Systemet för intern isolering hemma.

 1. Först och främst måste du göra en ram av staplarna, vars tjocklek är 4-5 cm och bredden på 10 cm. Baren måste spikas på väggarna och golvet. Därefter måste man göra flera hål, vars diameter bör vara 20-25 cm. Detta säkerställer ventilation av trähusets fasad. Steget från en till den andra strålen bör vara något mindre än isoleringens bredd. I genomsnitt blir det 90-120 cm.
 2. Nästa steg är att installera en ångspärr. För att göra detta behöver du en aluminiumfolie eller en vanlig film av polyeten. För täthet mellan lager av isolering, måste de limas ihop med självhäftande tejp. Fästning på skenorna kan göras med hjälp av att bygga tejp eller bara för att bli spikad.
 3. Minvaten går vidare. För ett trähus måste du använda två lager – det här låter dig göra tillräckligt med skydd mot vinterns frost. Minvatu staplar utan luckor och sprickor mellan raderna. Linjerna, där uldstyckena ska anslutas, måste flyttas i förhållande till varandra i ett rutmönster. Och lederna av lederna i det första lagret bör inte falla i det andra lagrets leder.
 4. På värmeskiktet behöver du lägga en vattentätfilm. Hon kommer att släppa in ånga, men behåller vatten. Det måste fixas med byggband.
 5. Från ovan måste du nagla ner lamellerna, vars tjocklek ska vara 3 cm och bredd 5 cm. Detta kommer att skapa ett gap framför huvudkåpan och säkerställa luftens rörelse mellan lagren.
 6. Det sista steget är installationen av den yttre huden. Dess funktioner är rent dekorativa. Därför är det nödvändigt att välja den, guidad endast av personliga preferenser.

Man bör komma ihåg att om arbetet görs i ett gammalt trähus, kommer det att leda till förtjockning av väggarna, vilket skulle innebära behovet av att installera nya fönsterfönster och trimma på fönstren.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Utomhusisolering hemma

Hur man värmer ett trähus

Ordningen med utomhusisolering hemma.

Extern uppvärmning är mycket svårare att göra än internt. Det görs inte bara för värme, men också för att rädda väggarna från väderytor av temperatur, fukt och fuktighet. Längs vägen kan du också göra isolering av grunden för ett trähus. För utomhusarbete, som i föregående fall, är det bästa minvat. Du kan också använda skum eller polystyrenskum. Nyligen används en tegelsten för att isolera ett gammalt trähus.

Överväg sättet att ordentligt värma trähuset och vilka material. Vid uppvärmning av ett hus med mineralull är byggnadens struktur och form inte av grundläggande betydelse. Tekniken kommer att vara densamma i alla fall. Om fasaden är förgipsad, kan ångspärren inte läggas. Gips i kombination med bomullsull ger en ”andningsbar” konstruktion. Det ger utmatning från huset, utanför – det här sparar trädet från förstörelse och förfall.

Innan arbetet påbörjas måste väggarna först behandlas med en blandning av svampar. Gör en kista av väggar av staplarna, storleken 10×5 cm. Strålen kommer att göra gapet mellan väggen och beklädnaden, vilket förbättrar ventilationen. Då måste bitar (i form av rektangulära plattor) mineralull fixas på väggarna med hjälp av speciella duggspikar. Kåpan på dessa fästen ska göras i form av plattor. Läggande plattor måste göras på ett förskjutet sätt utan luckor.

Hur man värmer ett trähus

Ordningen med yttre väggar i huset.

Efter att du har fixerat ullen på ytan måste du lägga en film som tar bort fukt. Som sådan kan en film inte användas konventionell polyeten. Kanterna bör göras under isoleringen så att den helt täcker den. Nästa steg är att fästa den yttre huden. De fästen som används för montering ska vara 5 cm tjockare än isoleringen.

Metoden att bearbeta huset för att hålla det varmt med skum kommer att vara detsamma som det föregående. Den enda skillnaden är att det kräver bra ventilation i huset. Skummet har dålig ledningsförmåga för ånga, så huset kommer att vara i ”växthuset”. Detta leder till förtida förfall av träväggar för att undvika detta, och mycket god ventilation behövs.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Tegelisolering

Hur man värmer ett trähus

Väggisolering med tegelstenar.

Du kan värma ett gammalt trähus med en tegelsten. Dessutom kommer det att förbättra styrkan i väggarna i det gamla huset. Samtidigt kan du göra och värma stiftelsen. Huvudvillkoren för användningen av en sådan isoleringsmetod är att det finns en lucka för ventilation. Spaltens storlek måste vara minst 50-60 mm. Klyftan kommer att skapa ventilation mellan tegel och ved, vilket kommer att avlägsna fukt. Mellanrummet mellan väggen och tegelverket måste fyllas med isoleringsmaterial. Glasfiberull är bäst. Efter installationen måste du lämna ett litet mellanrum för rörelse mellan luften.

Masonry tegel eller block måste ”binda” med väggen. Buntet är tillverkat med specialremsor av galvaniserat eller rostfritt stål. Bredden på remsorna ska vara 4-5 cm. På ena sidan är remsan fastsatt på väggen med hjälp av en nagelklämma. Å andra sidan är den monterad i en tegelsten, i en horisontell söm. Nästa behöver du mellan de sista raderna av tegel som lägger hål i lösningen på 10-20 mm (slag). De är gjorda i vertikala leder. Det är nödvändigt för drift av ventilation och luftcirkulation. På samma sätt kan du också isolera vanliga sköldhus.

Nyligen har gassilikatblock använts mycket ofta istället för tegelstenar. De är mycket enklare att lägga än en tegelsten. De har en mycket låg värmeledningsförmåga, vilket säkerställer god isolering av huset från förkylningen. När du använder sådana block kan du inte ens göra luftar.

Innan du isolerar ett trähus kan du genomföra en preliminär förberedelse av stiftelsen. Den kan bearbetas separat genom förberedande isolering av grunden för ett trähus. Den är trimmad med filt eller släp av jute. Om alla installationsåtgärder är korrekt gjorda, kommer huset alltid att ha en bekväm temperatur för att leva. Dessutom kommer det att hålla husets väggar från ruttnande och sprickbildning. Men man måste komma ihåg att allt installationsarbete görs bäst på sommaren, när det blir varmt och torrt.

Uppvärmning av ett trähus utanför

Korrekt utförd isolering av ett trähus kan betydligt spara på uppvärmning, förbättra mikroklimatet i huset, samt förlänga timmerhusets livslängd. När det finns en fråga om isolering av väggarna i ett trähus, är den första och viktigaste punkten valet av isoleringsmetod – från insidan eller utsidan. De flesta husägare väljer utomhusisolering, och detta val är helt korrekt – utomhusisolering av ett trähus är effektivare.

Hur man värmer ett trähus

Uppvärmning av ett trähus utanför

Vid intern uppvärmning minskar inte bara det effektiva området av lokalerna, men även daggpunkten flyttas inuti timmerhuset. Endast det inre rummet visar sig värmas, men loggshuset upplever ständigt förändringar i fuktighet och temperatur, det fryser genom vintern, och det roter på sommaren. Den största förstörelsen av logghuset uppträder samtidigt på insidan, stängd med isolering.

Utvändig uppvärmning skyddar mot att frysa inte bara rummet, utan även kvarteret. Duggpunkten skiftas utåt, och kondensatbildningen sker utanför träkonstruktionerna, under den ventilerade fasaden, där fukten torkar snabbt.

Material för uppvärmning av ett trähus

Som värmare för trähus är mattor av sten eller mineralull mest efterfrågade. Polyfoam för isolering av träkonstruktioner rekommenderas inte, eftersom den inte har ångpermeabilitet och dränerar inte fukt från logghusets yta. Mats av sten eller mineralull kommer i olika tjocklekar och tätheter. Ju strängare isoleringen desto lättare är den monterad och längre behåller dess prestandaegenskaper. Mjuka och lösa mattor kryper ofta ner, sönderdelas och bildar ohälsosamt damm. Därför bör du inte spara på högkvalitativ isolering. Andra fördelar med sten eller mineralull inbegriper dess oförmåga och impopularitet hos gnagare, i motsats till skumplast.

Hur man värmer ett trähus

Mineralull är ett utmärkt verktyg för hemisolering

Förutom isolering behövs två lager av film: en är vattentät och skyddar ramen från fuktpenetration. Den placeras på en skyddad träyta. Denna film måste ha ångpermeabilitet och avlägsna fukt från loggen genom isoleringen till den yttre miljön. Den andra är vind- och vattenskydd, det är fixerat ovanpå isoleringen. Syftet med detta skikt är att skydda isoleringen mot fukt som tränger in från den yttre miljön. Vattentätning av mineralisolering är obligatorisk, eftersom det förlorar dess isolerande egenskaper när den är fuktad.

Från utsidan är isoleringen stängd med vilket motstående material som helst med den obligatoriska anordningen av ventilationsgapet. Sådan motstående fick namnet på den ventilerade fasaden. På grund av luftcirkulationen mellan klädseln och väggarna elimineras svamp- och mögelbildning, fukt från isoleringen avlägsnas med framgång och alla förutsättningar skapas för logghusets hela byggnad och hela byggnaden.

Hur man värmer ett trähus

Monteringsstruktur för värmeisolering

Tekniken för isolering av ett trähus utanför

 1. Väggarna i en logg eller ett blockhus behandlas med antiseptiska medel i två lager, med särskild uppmärksamhet på den nedre fälgen och hörnen. Endarna på stockarna impregneras särskilt med försiktighet mot antiseptiska ämnen, eftersom de är mest utsatta för råtna. Bearbetning görs bäst i varmt, torrt väder. Efter behandling torkas väggarna i 1-2 dagar.
 2. På väggen är fast med häftklammer och stelegrahydroisoleringsfilm med en ånggenomtränglig beläggning. En sådan film har en annan beläggning av sidorna: Glänsande bör vändas till isoleringen och porös, kunna absorbera och avleda fukt från ramverket till väggen. Fogarna i filmen är fixerade med en överlapp och limmade med en speciell monteringstape. En vertikal kista är fäst vid filmen från en stång, varvid tjockleken på stången ska motsvara isoleringens tjocklek. Battens tonhöjd väljs 3-5 cm mindre än isolationsmattans bredd. Låst på plats, de kommer att hålla perfekt utan bifogning.

Hur man värmer ett trähus

Installera lådor på ett trähus

 • På filmen mellan staplarna lägger man isoleringsmattor och trycker dem något. Om nödvändigt skärs mattorna med en vanlig kniv. Om mattorna inte är tillräckligt solida och inte håller sig bra inuti ramen, kan du utföra ett temporärt bindemedel genom att fixera dem med lameller. Slutligen fixa mattorna med ankare naglar. Om det är nödvändigt att lägga flera lager av värmeisolering placeras det efterföljande lagret av mattor med förskjutna sömmar så att de övre mattorna överlappar de nedre delarnas leder. Allt arbete med att lägga mineralullmattor måste utföras i skyddshandskar och andningsskydd.

  Hur man värmer ett trähus

  Lägger mineralull mellan staplarna

 • Ovanför isoleringen kopplad till konsolens hydrostromamembranfilm. Hydroskyddande yta ska vända mot utsidan. Fogarna är fästa överlappade och tejpade.

  Hur man värmer ett trähus

  Installation på toppen av en membranisoleringsfilm med vattentätt membran med häftapparat

 • På toppen av filmen behöver du en ventilerad ramenhet. Den är också utförd av staplar, vilket ger ett avstånd mellan isoleringsskiktet som är täckt med vindrutan och en dekorativ fasad på minst 5 cm. Stängerna är fastsatta i underramen med självgängande skruvar. Om väggarna inte är tillräckligt släta, använd sedan perforerade hängare för profilen, så att du kan justera avståndet till ramen. Under fodermetallfasad eller profilerad plåt kan du använda en profil för gipsmur istället för en bar.
 • Trimmen är fastsatt enligt den teknik som rekommenderas av tillverkaren. För beklädnad kan du använda vinylskärning, metallprofiler, blockhus eller imiterat timmer. Vid täckning säkerställer de att det inte finns några luckor genom vilka fukt kan tränga in i fasaden.

  Hur man värmer ett trähus

  Huset är nästan isolerat och mjukt

  En extra skyddsåtgärd för ett trähus är isoleringen av stiftelsen och källaren. Den kan framställas med penoplex eller polystyren. såväl som genom sprayning av polyuretanskum. En ventilerad fasad eller klädsel med dekorativ sten eller tegel är också monterad ovanför isoleringsskiktet.

  Se även:

  • Hur man värmer ett trähus

   Uppvärmning av väggarna med mineralull

  • Hur man värmer ett trähus

   Takisolering från insidan

  • Hur man värmer ett trähus

   Hur man isolerar ett bad från insidan

  • Hur man värmer ett trähus

   Hur man värmer upp fundamentet utanför

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *