Hur man bygger

Hus av lera och halm

Analoger av moderna hus av halm och lera existerade i antiken. Några av dem har överlevt till idag – i de torra regionerna i Asien och Afrika kan man hitta hela adobe städer. Förbättring av byggteknik har lett till en utbredd distribution av lerahus i centrala Europa och det moderna Ryssland. Korrekt byggda lerahus har mer än ett sekels livslängd och är säkra för invånarna.

Hus av lera och halm

Visuellt skiljer sig Adobe-byggnaderna inte alltid från vanliga, även om deras huvudsakliga ”charm” ligger i förmågan att ge väggarna någon form och anpassa dem till heminredning. Många urtagningar, bad och smidiga övergångar utsänder dramatiskt lerabyggnader från tegelstenar och andra blockcementkonstruktioner.

Gamla teknologier används sällan i sin ursprungliga form, eftersom de moderna bostadens operativa parametrar förbättras genom användning av moderna tillsatser. Ljurs naturliga eldegenskaper, benägna att baka vid förhöjda temperaturer, förbättras med införandet av komponenter som ökar hållfasthetsegenskaperna.

Mudbyggnadsteknik

1. Material som ska lagras i förväg:

 • träplattor och stänger för byggande av ramväggar och tak;
 • lera;
 • sand;
 • halm;
 • vatten (väl eller centraliserad vattenförsörjning).

Ytterligare material som kommer att vara användbara under förberedelse och avslutning är:

 • grus – för att göra sängkläder;
 • Material för tillverkning av fasta eller tegelfundament;
 • plana träplankor för klädsel;
 • trä (metall) formning eller form för tillverkning av block.

Även om huset kommer att vara lera, är grunden bättre att göra ett klassiskt band. Stark och förhöjd ovanför marken ökar husets livslängd och minskar effekten av smältvatten på nedre delen av väggarna.

Platsen för byggande ska väljas bort från låglandet och tillgången till grundvattnets yta. Den optimala läget av lerhuset – på kullen.

För att få den mest solida konstruktionen som passar våra breddgrader är det bättre att göra väggar genom att hälla morter i formen. Du kan också använda lera block som passar samma sätt som klassiska blockstrukturer.

En betydande minskning av byggnadskostnaden uppnås genom självständig extraktion av lera på platsen. Halm i små kvantiteter är billigt, och de högsta kostnaderna kommer att associeras med inköp av sand och timmer.

Halmen ska vara torr, utan råtta. Det är bäst att köpa det omedelbart efter skördesäsongen och lämna sedan på vintern i ett torrt och ventilerat område.

2. Framställning av lösningen

Många författare rekommenderar att man inte använder ren lera, men dess blandning med sand. Eftersom lera och sand skiljer sig åt i olika regioner, är det möjligt att testa sina olika proportioner (2: 1, 1: 1, 1: 2, etc.). Claysandblandning, i vilken vatten tillsätts för att få en pastaformig konsistens, ska klämmas i en knytnäve och tappas på en fast bas från en höjd av 1,5-2 m. En klump av lämplig komposition bör inte splittras eller platta ut starkt när den släpps.

Hus av lera och halm

För att förbereda lösningen kan du använda en betongblandare eller en platt bas med kanterna böjda uppåt (blanda benen med lösningen). Lera krossas till ett fint tillstånd, varefter sand och vatten läggs till det. Den senare bör inte vara mycket, så att blandningen bibehåller en högviskös konsistens och strömmar inte ut ur formen.

Halm sättes till den resulterande lera-sandlösningen i en mängd från 30 till 60%. Ju mer strå, ju lägre väggarnas värmeledningsförmåga och deras styrka (det kommer att bli nödvändigt att begränsa sig till en våning). Den resulterande lösningen hälls i formningsformar, exponerade längs kanterna av träramen i huset.

Rammen är monterad i stänger och består av vertikala och horisontella styrningar. Överdelen ska vara ett tomt under taket, eftersom du efter att ha hällt väggarna bör omedelbart täcka den. Fyll lösningen i steg (upp till 30 cm per dag), varefter väggen får torka. Med oberoende konstruktion växer väggen vanligen med 10-15 cm på en dags cykel.

Hus av lera och halm

Utanför är väggarna täckta med en halm eller reedkasse – de skapar ett extra isolerande lager. Kassen är fixerad med ett tunt skikt, vilket pressas till väggen med träplattor (spikas på trästöd). Utanför är kistan täckt med lera eller limgips.

Optimal användning av kalkgips, eftersom det förhindrar att parasiter uppträder inuti väggarna.

3. Halm och lera tak

På toppen av takramen, stoppade med plankor, läggs staplade buntar av halm, som sedan nivelleras (repet är avskuret). De fixar halm på samma sätt som kassen på väggen – med trälister. Efter att du har täckt taket kan du fortsätta med beläggningen med en lera sandmortel.

Hus av lera och halm

Processen utförs från takets nedre kanter till åsen. Efter härdning kommer beläggningen inte att passera fukt, men det kommer att låta rummet kunna andas och hålla fuktigheten i nivå med optimal 50-55%.

Funktion: takfyllningen ska ske på alternerande sätt och jämnt på båda ramperna för att undvika skevning.

4. Väggdekoration

Inuti är huset stoppat av träplattor, som sedan plastas. Till skillnad från lera gips, kan tapet limas på toppen av lime gips (kommer inte att skadas av parasiter). Lera gips kan inte alltid skydda mot insekter, men det är billigare.

Hus av lera och halm

 • Hur man isolerar badets tak och väggar? Rekommendationer om valet av isoleringsmetod
 • Hur man bygger ett hus av CIP paneler läs här;
 • Vi bygger ett hus av ved och lera: derevo-s.ru/dom-iz-drov-i-gliny.

Vad är skillnaden mellan moderna hus och gamla byggnader?

För att ge ytterligare draghållfasthet till lera-lösningen (halm delvis klarar av detta), användes ofta boskapsgödsel. Samma lösning pussade rumets väggar, kallad ”wattle och daub”. Den största nackdelen med sådana hus är det stora antalet insekter i väggarna.

Nu används naturlig kött och eld för att öka styrkan. För några århundraden sedan var de svåra att få, och nu är det avfallshanteringsanläggningar.

Hus av lera och halm

Ökningen i styrka och minskning av krympning under torkning ökar tillsatsen av murar eller expanderad lera. Hjälpelementet är sand. För att öka härdningshastigheten kan cement eller kalk tillsättas till lera-sandmortellen. Deras tillsatser används vid konstruktion i vått väder, vilket syftar till att minska risken för att väta det fortfarande fuktiga väggmaterialet.

Kasein, stärkelse och flytande glas bidrar till att öka viskositeten hos lösningen under drift. Det senare är ett antiseptiskt medel, vilket förhindrar dessutom utseendet av mögel och insekter.

Användningen av modern byggteknik, inklusive sublimering av en stark grund, ökar byggnadens styrka och stabilitet. I stället för ett lertak kan du lägga ut den vanliga ruberoidbeläggningen, som är täckt på toppen med skiffer eller kakel. Detta försämrar inte husets miljöegenskaper, men förbättrar prestanda.

För att skydda huset från gnagare är det nödvändigt att se till att det finns en tunn metallnät under kassen.

Funktioner handlar om halmtak

Ett separat objekt vid drift av byggnader är brandsäkerhet. Lerhus som har en beläggning av yttre och inre ytor av lera eller kalkmortel är mindre benägna att förstöra under brand än vanliga. När en flamma uppstår tänds strået i väggens sammansättning inte, eftersom luften till den är stängd med ett lager av lera.

Hus av lera och halm

Trots det höga motståndet mot elden i de sammanhängande husens väggar, har trädelarna inte taket. För att minska sannolikheten för brand, bör du överväga att behandla trä med brandskyddsmedel. De ger inte absolut skydd mot brand, men de är mycket effektiva när de följer applikationstekniken.

Byggföretag bedriver byggandet av hus av lera och halm, försäkra sig om praktiskt omöjligt att utseendet av insekter i väggarna. Detta gäller endast vid låg fuktighet, vilket inte alltid är möjligt. Försum inte försiktigheten med att använda limgips, som täppa till väggarna för att få tillgång till fukt och kommer att hämma insektsutvecklingen.

Innan du bygger huset, överväga placeringen av spisen och badrummet. Vid kontakt med uppvärmda ytor måste du placera reflekterande skärmar och på våta ställen för att utföra vattentätning.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med cob-byggnader:

 • ren och hälsosam ”atmosfär”;
 • Inomhus är det kallt på sommaren och varmt på vintern.
 • låga kostnader för byggmaterial;
 • Relativ enkel konstruktion.

Titta på videon om funktionerna i hus av lera och halm, liksom den personliga erfarenheten av att bygga författaren:

Nackdelar med halmhus:

 • konstruktion kan inte utföras på vintern;
 • När dämpning startar insekter i väggarna, som ”gnissar” tapeten
 • svag styrka med orkanvindar (mindre viktigt på grov terräng).

Det finns inget behov av att höja hållbarheten och säkerheten hos lerhus, men du bör inte heller underskatta dem. Samanny House är idealiskt för att ge eller som ett sommarhus på tomten. Ett välbyggt lerahus står inte mindre än sina föregångare, men det kommer att ge trevligare känslor och hälsa.

Betygsätt den här artikeln:

Totalt antal röster: 324

Hus av lera och halm

Hus av lera och halm

Hus av lera och halm? Vad är det här nonsens! Mest sannolikt kommer varje andra person som läser denna artikel att säga det. Hoppa dock inte till slutsatser. Hus av lera och halm, eller på annat sätt andra lera hus, samt hus från adobe – det här är det mest miljövänliga huset, blandat med gamla traditioner. Konstruktionen av lera hus var den enklaste och snabbaste konstruktionen, vilket inte kräver några komplicerade mekanismer, ett stort antal människor och någon materiell bearbetning.

Allt som var nödvändigt för byggandet av bostäder togs direkt från marken: Lera stördes av halm, speciella former fylldes med denna blandning och torkades sedan i solen. Lera var ansvarig för formen, halmen fungerade som en armo-ram, vilket gav blocken ytterligare styrka och förbättrade deras isolerande egenskaper. I de hus som byggdes på detta sätt upprätthölls den bekväma temperaturen dygnet runt – under dagen var det inte varmt under den brännande solen och det var inte kallt på natten.

Hus av lera och halm kan inte nekas och hållbarhet. Den greppade lera sipprade inte i regnet, smälte inte, sprickade inte. Tack vare alla dessa anmärkningsvärda egenskaper sänks inte lera-halmhusen till historiens avgrund, men hittas ganska ofta i den moderna världen, även i ett klimatiskt komplicerat land som Ryssland.

Gamla adobe byggnader finns i söderna – i Krasnodar-området, Rostovregionen och i norra Kaukasusrepublikerna. Från Adobe Build och nu. Om du vill ha samma hus, delar vi gärna de ”hemliga” ingredienserna.

För byggandet av husets lera behöver du:

 1. Råg halm
 2. Lera utan föroreningar av jorden
 3. Träskärmar med en höjd av 400-500 mm för enhetens formning

Från verktyget – händer och två tankar, på förfrågan – en byggnadsblandare och en spade. I en kommer du att knäda lera. I det andra, blöt sugröret.

Lera sugs först i en konventionell grop med ett område på ca 2,5 kvadratmeter. m och ett djup på 30 cm. Låt stå på en dag och sedan knäda med fötter, spadar eller en kraftfull byggnadsblandare. Blanda lera och halm i tanken. Koncentrationen av uppslamningen bestäms enligt följande: sänk handen i det och dra omedelbart ut det; Om svullen föll jämnt på handen och inte dräneras omedelbart, är koncentrationen tillräcklig. Vi suger halm i bara några minuter. Sedan släpper vi halm på brickan och låt vätskan dränera. Sålunda är halmen täckt med ett tunt lager av lera. Vi kör halm till formen och hammar väggen med beaters, fötter, etc. Formning som fäster vid ramen är inte naglar och skruvar.

Bilder av hus från lera och halm

Hus av lera och halm

Hus av lera och halm, superekonomi

Hus av lera och halm

Envånings hus av lera och halm

Hus av lera och halm

Tvåvånings hus av lera och halm

Hus av lera och halm

Frostsäkert hus av lera och halm

Hus av lera och halm

Lyxiga lera och halmhus

Spela in navigering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *