Uppvärmning

Hus av lera och halmteknik

Tekniken att bygga hus från lera balar kommer från traditionen för jordbyggnad och dess moderna utveckling. Även om användningen av pressade halmblock redan ägde rum i slutet av 1800-talet, i Nebraska, USA – i frånvaro av strukturellt trä, men endast under de senaste tjugo åren i USA och Europa, återkommer denna konstruktion, främst på grund av det växande behovet av miljöskydd och energikris. Vid tillfället infördes modern teknik.

Men det finns fortfarande grupper (eftersom det är en fråga om val), som i regel fortfarande föredrar den manuella och långvariga arbetsmetoden. Tekniken för att bygga lerahus från lera och halm skiljer sig från andra liknande tekniker. den här leran används i princip här. Endast för plastering av väggar, golv eller anordningar gjorda av lergolv och byggnadsstrukturen, inklusive balkar och spärrar, är gjord av poler monterade i trappor, karmar och galler.

Konstruktionstekniken, som skiljer sig från andra typer av konstruktioner från pressat halm, är i sin tur även de där, förutom halm och lera, finns det ingen separat konstruktion, men det kräver block som pressas med större kraft. Enligt min åsikt tekniken av lera och halm och poler. uppfyller kraven i modern och energieffektiv konstruktion, förutsatt att användningen av pressat halm, lera, poler och annat material. i enlighet med konsten att bygga. Vid tillfället förgiftar det inte hälsa och miljö, och det finns inte en liten summa sparat i fickan.

Konstruktion av lera och halmbalar och poler. Kort sagt, att bygga ett hus av pressat halm, lera och poler – som en modell av ett hus ser ut så här. Stiftelsen är ordnad kolumnar eller i form av en monolitisk platta. Små hus kan till och med läggas på jutspåsar fyllda med grus, läggs på täppt mark och dekorerad med stenar, på cementmortel. Stenar kan också spela rollen som fundament. Stiftelsen är nödvändig för alla hus av halm och lera, det måste vara minst 0,5 m högt för att skydda lera och halm. från snö och fukt från jorden. Vertikal och horisontell byggisolering måste läggas på fundamentet, för stödjer av radikal ekologi, det är också en bra lösning att använda björkbark – som det praktiseras i Sverige. För att skydda mot gnagare kan ett skikt som tillverkas med svag betong användas under golvet. På grunden. som är fodrad med sten, är strukturen monterad. Moduler för att göra väggar är lätta, även en person kan bära dem. Efter konstruktionen av enheten är den färdig med balar av pressat halm eller först och främst är takbeläggningen lagd.

Vi börjar från taket. för att förhindra att balen blir våt. Under regn skulle det vara en katastrof, från våta balar. absolut omöjligt att fortsätta bygga? Börja ruttna. När det gäller enheten i första hand måste väggarna, och då bara taket, ha en film förberedd för stängd stängning om det regnar. Innan du gör designen är balorna täckta med lera blandad med sand. Balans två parallella ytor, som kommer att vara väggens ansikte, måste impregneras med en halvvätskelösning av lera, vatten och sand. Denna lösning ska tränga in i halmen till ett djup av 2-3 cm. Efter en lätt torkning i flera timmar eller nästa dag kan balorna läggas i strukturen. De läggs helt enkelt in, de sätts in i strukturen, för bättre bindning spikas de växelvis med träspikar, remsor från topp till botten, som är bundna med flera lager. Så att i framtiden inte balernas väggar löser sig, blir några få balor krossade horisontellt till avgången (kort) med speciella träpinnar. med en diameter på 2,5-4 cm. Deras ändar ska sticka ut ur balorna på ett avstånd som är något mindre än plasterets planerade tjocklek (så att gipsändarna inte sticker ut) efter plåstering och från mitten och utsidan sänks det i lera. När leran torkar och härdar, kommer stiften vila på den och balorna på dem, vilket inte tillåter balen att bosätta sig i väggstrukturen. Nästa steg är plastering – det mest tidskrävande arbetet, du måste lägga på väggarna och nivåera ett tjockt gipsskikt, 6-8 cm från insidan av huset och 10 cm från utsidan.

I själva verket är det inte så mycket gipsväggar – detta lager tätt täcker strukturen och balken av presspressad halm, den är så tjock. för att effektivt skydda halmen och strukturen och att kunna köra in i väggarna, till exempel naglar eller pinnar, för att hänga hyllor. Gipset är tillverkat i två, tre lager lera, utspätt med vatten, sand och krossat halm, så att leran efter torkning inte spricker. Lera blandas med vatten och sand i en betongblandare. det kan också sparkas (lite hårdare) och halm läggs till, massan hälls på väggarna med en höjdkrav eller med händer, jämnas med en trowel, du kan också om möjligt plåster med en plasteringsmaskin. Vattentillförseln och elförsörjningen utförs på ett lager av lera, under plastering och förseglas med följande skikt. Inuti kan gipset lämnas i lerans färg eller målas med ånggenomsläpplig färg. företrädesvis innehållande kalk. Tegel om någon vill, du kan limma direkt på lerytan. Badrum. du kan ordna det utan en kakel, du behöver bara anpassa gipsen perfekt och suga den med två eller tre lager av laklack eller flytande glas. Du kan applicera någon annan miljövänlig och giftfri substans. Golv är antingen traditionellt eller – som blöt och polerat till en glans, lergolv. Oljig lera med tillsats av sand (utan halm) och lack med en tjocklek på 5-7 cm täcks försiktigt ner, jämnas och efter torkning (5-7 dagar), dessutom förbättras med en speciell miljöpreparation, primingmetod, för att öka golvets tillförlitlighet. I stället kan du lägga till en beredning som heter Consolid, som används för att ge styrka till sandiga lerjord, under vägkonstruktion, att göra lera tegelstenar och för att stärka lera gips innan de täpps med lera.

Efter härdning slipas golvet med fint smörjpapper eller slipskiva, polerat med pasta för golv. Värmande lera golv. är 30 cm, ett lager av lera blandat med lime och sågspån, läggs på en isolerande film och screed av svag betong. För att isolera golv, såväl som tak och tak, kan du använda lera-halmbalar (halmbalar trimmade med ett 2-3 cm lager av lera). Lerskiktet i detta fall skyddar också taket och takets lutning. från fukt och eld. För uppvärmning av huset kommer det därför att finnas tillräckligt med öppen spis, med en sluten förbränningskammare. att huset är väldigt varmt. Takpaneler, chips – chips. För att underlätta takbeläggningen kan du applicera en ny metod som underlättar mycket noggrant arbete vid montering på taket på varje plank separat. Brädorna spikas på marken, till delarna av batten, sålunda erhållna färdiga paneler.

Sedan är dessa paneler 1,5-2 m långa och 1,2-1,5 m breda och matas till taket och spikas på spjällen. Denna metod är betydligt snabbare, bekvämare och säkrare att arbeta med. Dessutom kan du på fritiden förbereda ett tillräckligt antal paneler och täckningen av Krish själv, lera-halmhuset tar minst två gånger mindre tid. Chips (spån) 1 är tillverkade av tall, gran och asp i form av plattor upp till 500 mm långa, 60 till 120 mm breda och 2-3 mm tjocka.

Chips (chips) är gjorda av gran, tall, askplattor, upp till 50 cm långa, från 6 till 12 cm breda, 2-3 mm tjocka. Chips eller chips. tillverkad med enkla maskiner, hjul eller spak typ. Först och främst är trädet skuret i bitar av den längd som krävs, sedan skärs dessa chockar i två eller fyra delar, införda i maskinen, fixerade och hyvlade. Chips är monterade på lathing med naglar (chips eller galler), vars längd är 5 cm och med en tjocklek av 1,5-1,7 mm.

Av slipade poler. torr och rak, med en tjocklek av 50-70 mm, tillverkas obreshetka under chipsen. De är ordnade på axlarna genom 16 cm från varandra. När en fyrskiktsbeläggning är gjord, spikas polerna varje 23cm. På krökningsplatser, särskilt från utsidan, sticker polerna med en yxa. Ett spåntak kan tåla 40-70 år om huset inte är i skuggan av tjocka träd och det finns inga ruttande löv på taket, i vilket fall taket på ditt lera salthus inte kommer att stå i jämn 15 år. Spånträet kan också skyddas mot fukt och ruttas av speciella preparat Till exempel flytande glas.

Hus av halm och lera gör det själv

Halm, som ett naturligt byggmaterial, gör det möjligt för många att uppfylla drömmen om att bo i sitt eget miljövänliga hem och spara en stor del på sin konstruktion.

Hus av lera och halmteknik

I den här artikeln kommer vi kortfattat att undersöka huvuddragen i konstruktionen av ett ramtäckt hus med egna händer.

Ramkonstruktion av byggnaden med halmblock består av flera steg:

 • Grundförberedelse
 • Montering av ramen, som är fylld med block av pressat halm;
 • Takkonstruktion;
 • Avsluta utomhus och inuti ler för väggisolering.

Straw house technology

Tekniken kan i sig representeras av två alternativ:

 1. från plåtar av pressat halm;
 2. från adobe är en blandning av halm och lera.

Hus av lera och halmteknik

Innan du börjar arbeta måste du se till att mängden material som är berett för byggandet av huset

Det är viktigt! Om du skördar halmblocken själv kommer råvaran att vara bättre förberedd i slutet av augusti eller tidigt på hösten, sedan på våren för att hitta den utan tecken på mögel är mycket svårt.

För att spara vårt byggmaterial under uppskjutande av arbetet är det lämpligt att sätta det i en specialutrustad skjul eller ett rum med bra ventilation och vattenskydd mot fukt.

11 bilder av halmhus

 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik
 • Hus av lera och halmteknik

Hus av lera och halmteknik
Hus av lera och halmteknik

Under force majeure omständigheter, när husets ram redan har levererats, kan du också göra en tillfällig finish och placera halmblocken inuti det framtida rummet.

Principen för byggandet av vår framtida struktur är följande:

 • För väggkonstruktion används färskt och torrt halm med en guldfärgad färg, vilken pressas in i rektangulära block med förstyvningsribben;
 • block av detta material är ordentligt kopplade utan förskjutning;
 • den nedre raden läggs, och då är det nödvändigt att skära alla sömmarna mellan halmplattorna;
 • efterföljande rader är kopplade till stavar som tränger igenom;
 • vertikala fogar bearbetas som rader läggs
 • horisontella fogar bearbetas på scenen när väggen redan står;
 • Nästa steg är att strimla med skivor av brädor upp till 50 mm tjocka, vilka fästs ihop med häftklammerfästen i en vinkel på 45 grader;
 • hålrummen som bildas mellan bältros och halm läggs av adobe.

Det andra sättet att bygga ett privat hus är en blandning av halm och lera.

I det här fallet visar det sig – väggkonstruktion i analogi med tegelstenläggning eller med hjälp av formning för att lägga rammaterial. Med den här metoden kan du få en stark vägg på typen av monolitisk konstruktion, runt omkretsen av vilken är bunden och byggare installerar taket av något önskat material.

Hus av lera och halmteknik

Strukturen, där stråblocket fungerade som huvudmaterial, kommer alltid att behålla värme, och kommer inte att spara hus från fuktbildning.

Taktak

I det tidigaste skedet av hela processen – utformningen och planeringen av den framtida strukturen är det nödvändigt att omedelbart bestämma från vilket material vårt tak ska bildas.

Taktypen beror också på den tekniska varianten som beskrivs ovan.

Under konstruktion med hjälp av ett ramstråhus – framtida takläggning kan göras av något material, men genom nykter dömning förstår alla att det är bättre att vägra tunga material, till exempel naturplattor.

Hus av lera och halmteknik

Den andra metoden gör det mer grundligt att analysera belastningen på alla väggar i huset. I det här fallet skulle det bästa alternativet vara att installera ett höfttak, med ett stort överhäng av takskenor.

Lera halmhus dekoration

Det sista steget är avslutningen av halmhuset med lera i flera lager.

Det är viktigt! Om plåtar med en densitet på 200 kg / kvm och högre användes för väggarna är det möjligt att applicera ”plaster mortar” nästan omedelbart, annars är det önskvärt att vänta i 1-2 veckors krympning.

Lösningen bör inte bestå av cement, eftersom denna typ av material inte tillåter väggarna att ”andas” ordentligt. Som ett resultat kan oöverstigliga konsekvenser uppstå.

Lösningens sammansättning innehåller kalk och lera och cement – lite cement av mediumvätska:

Lera – 1 enhet.
Limpasta – 0,4 enheter.
Sand – 4 enheter.

Alternativ 2:
Cement – 1 enhet.
Sand – 3-4 enheter.
Limmjölk – 1-2 enheter.

Halmväggar avsedda att applicera gips ska förstärkas med ett maskstorlek på högst 3 cm.

Det första gipsskiktet ska appliceras upp till 4 cm – för att dölja alla ojämnheter i väggarna.

Det andra gipsskiktet på 2-3 mm är en fasad.

Hus av lera och halmteknik

Det är viktigt! Använd inte ångspärrfilmer för fasaden eftersom detta leder i vilket fall som helst till rötning av basmaterialet.

Det sista steget i huset på utsidan är tillämpningen av vattendispergerade färgämnen och beklädnad med fasadmaterial eller tegel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *